Dacia Duster
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
frngla
#51 Re: Dacia Duster
dacia kao dacia, nije nista bolje auto od lade, to je nuzda tj. kada zelite novo auto, a kratki ste s lovom, obavlja svoj posao, a to sto ga neki zele staviti u isti kos sa skodom, vw, renaultom (iako je ista grupacija) to je vec drugi par cipela, dacia nikad nece biti renault isto k'o sto skoda nece biti vw
meni je licno npr smijesno dati za daciu sandero dati 16 milja, dok je polo, fabia, clio itd. cca 18
da je dacia nekih 12 kao sto je nekad felicia bila to bi bilo pristojno za auto tog kalibra, mislim da duster nije dorastao ni sx4 suzukiju, niti yeti-u, ali isto tako cijenom nije dorastao
to vam nekako dodje k'o timberland gojzerice, imaju i kappa i caterpillar i sve su na oko dobre, ali je timberland skuplji cca 40%, a bolji je duplo
nemojmo se zavaravati 
- Tranquilizer
#52 Re: Dacia Duster
Dusterov adut /pored cijene /u odnosu na Yeti je visina, tj. clearance od tla,
kod Dustera je 21cm a kod Yetija je 18cm
/što je po meni baš malo/...
mislim da je to velika razlika za nazovi terenca
SX4 ima 19cm,
RAV4 20cm a
VAZ NIVA 22cm, a
NIVA SE 25cm... naravno zavisno i od guma može do 28cm...e to je terencina

kod Dustera je 21cm a kod Yetija je 18cm
mislim da je to velika razlika za nazovi terenca
SX4 ima 19cm,
RAV4 20cm a
VAZ NIVA 22cm, a
NIVA SE 25cm... naravno zavisno i od guma može do 28cm...e to je terencina
-
emko1234
#53 Re: Dacia Duster
drndalo* nisi ti rekao,kreso je rekao da duster ima haman bolji pogon od yettija..sto se tice auta..ono je obicno smece..motor nije dorastao nijedan od pundjenih tom autu..al mislim da je cijena sve rekla
-
herbert mekfjuger
#54 Re: Dacia Duster
Dusterov pogon da je bolji od Yetijevog, to je činjenica i nema puno rasprave oko toga, to bi trebalo bit jasno nekom ko je jednom sjeo u jedno i u drugo vozilo il ko zna bar neke osnove o ovakvim vozilima... Takođe činjenica je da su oba vozila srednja žalost... Nit su za offroad nit za onroad...
-
emko1234
#55 Re: Dacia Duster
evo meni ta cinjenica nije jasna i ja bih tebe zamolio da mi pojasnis ako nije problem..sto se tice komparacije tj cinjenice koju je neko napisao da dacia nikad nece bit reno a ni skoda vw..to ne da je smijesno nego je presmijesno..dacia ima karateristiku low end renove marke za ljude koji su ograniceni s budjetom a zele nesto sto je ajmo reci provjereno tehnike i karaterstika..dok je po meni i po bilo kome ko je ikad vozio skodu i skode ta ista skoda ravnopravna u velikoj vecini stvari s vecom bracom samo ima drugu znacku i u vecim klasama neku rezliku u opremi motorima i slicnom..herbert mekfjuger wrote:Dusterov pogon da je bolji od Yetijevog, to je činjenica i nema puno rasprave oko toga, to bi trebalo bit jasno nekom ko je jednom sjeo u jedno i u drugo vozilo il ko zna bar neke osnove o ovakvim vozilima... Takođe činjenica je da su oba vozila srednja žalost... Nit su za offroad nit za onroad...
- citroen
#56 Re: Dacia Duster
Odličan početak Dacie u novoj sezoni Andros Trophy šampionataemko1234 wrote:evo meni ta cinjenica nije jasna i ja bih tebe zamolio da mi pojasnis ako nije problem..sto se tice komparacije tj cinjenice koju je neko napisao da dacia nikad nece bit reno a ni skoda vw..to ne da je smijesno nego je presmijesno..dacia ima karateristiku low end renove marke za ljude koji su ograniceni s budjetom a zele nesto sto je ajmo reci provjereno tehnike i karaterstika..dok je po meni i po bilo kome ko je ikad vozio skodu i skode ta ista skoda ravnopravna u velikoj vecini stvari s vecom bracom samo ima drugu znacku i u vecim klasama neku rezliku u opremi motorima i slicnom..herbert mekfjuger wrote:Dusterov pogon da je bolji od Yetijevog, to je činjenica i nema puno rasprave oko toga, to bi trebalo bit jasno nekom ko je jednom sjeo u jedno i u drugo vozilo il ko zna bar neke osnove o ovakvim vozilima... Takođe činjenica je da su oba vozila srednja žalost... Nit su za offroad nit za onroad...
Prva utrka nove 2010/2011 sezone Andros Trophee šampionata, održana u Val Thorensu 4. i 5. decembra 2010 godine, prošla je u znaku legendarnog Alaina Prosta i Dacije. Četverostruki F1 šampion i dvostruki Andros Trophee šampion briljirao je za upravljačem trkaće Dacije Duster, te tako ostvario početnu prednost za nastavak uzbudljive sezone takmičenja, koje mnogi s pravom nazivaju Formula 1 na ledu.
Čitav trkaći vikend prošao je savršeno, a finalno podešavanje automobila prilikom warm-up sesije osiguralo je perfektno funkcionisanje automobila tokom utrke. Prost je bez problema zadržao vodstvo tokom cijele utrke i stigao do svoje 31. pobjede u Andros Trophee šampionatu.Legendardni francuski vozač nije krio oduševljenje automobilom, ali je naglasio šestoku konkurenciju, zbog čega će čitava sezona nesumnjivo obilovati uzbudljivim utrkama. Nakon odličnog starta sezone, Dacia tim se seli u Andoru, gdje se već 10 i 11. decembra vozi druga utrka 2010/2011 Andros Trophee šampionata.Trkaća izvedba globalno popularnog prvog Dacijinog terenca Duster, rezultat je bogate ekspertize Renault Sport Technologies odjela. Ispod karoserije od stakloplastike dužine 4 metra, krije se cjevasta šasija. Za pogon je zadužen je 3.0 litarski V6 benzinac sa 24 ventila, koji razvija 350 KS, ukomponovan sa šestostepenim sekvencijalnim mjenjačem. Zbog centralnog smještaja motora, raspored mase, a time i vozna dinamika su na vrhunskom nivou. Inače, ukupna masa automobila iznosi tek 950 kg. Osim toga, ovaj Duster posjeduje upravljanje i pogon na sve točkove, zbog čega sa maksimalnom preciznošću ulazi u krivinu prekrivenu ledom. To i jeste smisao Andros Trophee utrka.
Nema sumnje, trkaći Dacia Duster u rukama proslavljenog automobilskog asa poput Alaina Prosta postaje šampionski bolid, a tu je i čitava sezona za dokazivanje. Sretno Dacia !
Znas koga su pobijedili
07.12.2010.
-
herbert mekfjuger
#57 Re: Dacia Duster
nije tebi dosta stvari jasno, vidim tamo na temi o redukcijama šta pričaš... i elektronici? heeej, meni bolanemko1234 wrote:evo meni ta cinjenica nije jasna i ja bih tebe zamolio da mi pojasnis ako nije problem..sto se tice komparacije tj cinjenice koju je neko napisao da dacia nikad nece bit reno a ni skoda vw..to ne da je smijesno nego je presmijesno..dacia ima karateristiku low end renove marke za ljude koji su ograniceni s budjetom a zele nesto sto je ajmo reci provjereno tehnike i karaterstika..dok je po meni i po bilo kome ko je ikad vozio skodu i skode ta ista skoda ravnopravna u velikoj vecini stvari s vecom bracom samo ima drugu znacku i u vecim klasama neku rezliku u opremi motorima i slicnom..herbert mekfjuger wrote:Dusterov pogon da je bolji od Yetijevog, to je činjenica i nema puno rasprave oko toga, to bi trebalo bit jasno nekom ko je jednom sjeo u jedno i u drugo vozilo il ko zna bar neke osnove o ovakvim vozilima... Takođe činjenica je da su oba vozila srednja žalost... Nit su za offroad nit za onroad...
... i ja kažem, renault nije dacia, dacia nije renault, al audi jest škoda
isto i ja mogu postavit pitanje otkud ti ideja da je škoda bolja od dacie... i tako unedogled možemo ić... nego je fazon što svako vjeruje više stereotipima nego sebi ili ljudima koji su probali
-
Gost1515
#58 Re: Dacia Duster
Kad neko ovdje kaže "tuareg razvaljuje na Dakaru" - odmah se digne galama "nema taj tuareg veze sa serijskim" ...
hoćemo li biti dosljedni?
hoćemo li biti dosljedni?
-
mišmaš
#60 Re: Dacia Duster
ovaj duster ima veze sa onim sto se prodaje u grabovickica i bunje isto koliko i ja imam veze sa don dzonsonom
mislim na ovaj sto je tip pobijedio na tom gore reliju nekom qrcu
mislim na ovaj sto je tip pobijedio na tom gore reliju nekom qrcu
- johntra
#61 Re: Dacia Duster
bit ćemo dosljedni ako kažemo da Duster koristi 90 posto dijelova Pathfindera za ovjes i platofrmu, dok Yeti koristi prerađeni pogon iz Tiguana, a koji je za ovu priliku nešto agresivnije napravljen... e sad, ko ima više iskustva u off-roadu? Nissan ili VW? emko, ne možeš tako pričati....Duster možda jeste ofirna jeftinjara, ali bar znaš šta dobiješ za te pare...jeftino i korisno vozilo...Škoda je isto jeftinija od Tiguana i ja bih je uvijek uzeo prije, jer je originalnija, dok je Tiguan prepakovani Golf Plus Cross sa malo bolje dotjeranim ektserijerom i pogonom na sva četiri točka...
-
Gost1515
#62 Re: Dacia Duster
Reći ću nissan iako ga je Touraeg pobijedio na Dakaru - samo još jedan dokaz da ovakva vozila nemaju veze sa serijskim modelima.johntra wrote:bit ćemo dosljedni ako kažemo da Duster koristi 90 posto dijelova Pathfindera za ovjes i platofrmu, dok Yeti koristi prerađeni pogon iz Tiguana, a koji je za ovu priliku nešto agresivnije napravljen... e sad, ko ima više iskustva u off-roadu? Nissan ili VW? emko, ne možeš tako pričati....Duster možda jeste ofirna jeftinjara, ali bar znaš šta dobiješ za te pare...jeftino i korisno vozilo...Škoda je isto jeftinija od Tiguana i ja bih je uvijek uzeo prije, jer je originalnija, dok je Tiguan prepakovani Golf Plus Cross sa malo bolje dotjeranim ektserijerom i pogonom na sva četiri točka...
Koliko se doplaćuje kod Bunje za ovo
Duster, rezultat je bogate ekspertize Renault Sport Technologies odjela. Ispod karoserije od stakloplastike dužine 4 metra, krije se cjevasta šasija. Za pogon je zadužen je 3.0 litarski V6 benzinac sa 24 ventila, koji razvija 350 KS, ukomponovan sa šestostepenim sekvencijalnim mjenjačem. Zbog centralnog smještaja motora, raspored mase, a time i vozna dinamika su na vrhunskom nivou. Inače, ukupna masa automobila iznosi tek 950 kg. Osim toga, ovaj Duster posjeduje upravljanje i pogon na sve točkove, zbog čega sa maksimalnom preciznošću ulazi u krivinu prekrivenu ledom.
- citroen
#63 Re: Dacia Duster
Nissanovo iskustvo sa 4x4 pogonom neprocjenjivo
Dacia ima DNK Nissana
- johntra
#64 Re: Dacia Duster

Tiguan...

Golf Plus
Touraeg uzeo nakon šest godina učešća na Dakaru...Koliko Nissan ima titula?
Tradicija sine, tradicija...nevezano sa takmičenja...Nissan je tu za cijelo koplje ispred...
-
Gost1515
#65 Re: Dacia Duster
pa i ja kažem nissan u offroadujohntra wrote: Touraeg uzeo nakon šest godina učešća na Dakaru...Koliko Nissan ima titula?![]()
Tradicija sine, tradicija...nevezano sa takmičenja...Nissan je tu za cijelo koplje ispred...
- johntra
#66 Re: Dacia Duster
ali, nisi propustio da kažeš da ga je Touraeg uzeo zadnji put... 
-
Gost1515
#67 Re: Dacia Duster
ne reče mi za koliko ide onaj dnk paket opreme gorecitroen wrote:Nissanovo iskustvo sa 4x4 pogonom neprocjenjivo![]()
Dacia ima DNK Nissana
-
Gost1515
#68 Re: Dacia Duster
johntra wrote:ali, nisi propustio da kažeš da ga je Touraeg uzeo zadnji put...
johntra jarane, valjda iz navike da mi kontriraš ne čitaš pažljivo
znači podvučeno govori da ta pobjeda ne znači da je touareg bolji u offroadu - to je pisac htio da kaže.Reći ću nissan iako ga je Touraeg pobijedio na Dakaru - samo još jedan dokaz da ovakva vozila nemaju veze sa serijskim modelima.
-
kojeime
- Haris.ba
#70 Re: Dacia Duster
Čitam @Nevdzadovu prvu poruku, pa ovu zadnju. Nemam ništa protiv da ljudi mijenjaju mišljenje. Nek je tebi sretno šta god izabereš. Samo ako hoćeš da i mi pridonesemo kojom pametnom haj napiši za šta ti stvarno auto treba, dizel ili benzin, pa da pripomognemo. Krenula se priča kako se neće džip, pa sad kako se neće suv. Pa kako se neće polovno, već novo, pa sad obrnuto.
P.S.
Izgleda da je vrijeme da se otvori i tema Dacia hejteri.
P.S.
-
Gost1515
#71 Re: Dacia Duster
Haris.ba wrote:Čitam @Nevdzadovu prvu poruku, pa ovu zadnju. Nemam ništa protiv da ljudi mijenjaju mišljenje. Nek je tebi sretno šta god izabereš. Samo ako hoćeš da i mi pridonesemo kojom pametnom haj napiši za šta ti stvarno auto treba, dizel ili benzin, pa da pripomognemo. Krenula se priča kako se neće džip, pa sad kako se neće suv. Pa kako se neće polovno, već novo, pa sad obrnuto.
P.S.
- citroen
#72 Re: Dacia Duster
nebih znao reci,ne pravi se pametanGost1515 wrote:ne reče mi za koliko ide onaj dnk paket opreme gorecitroen wrote:Nissanovo iskustvo sa 4x4 pogonom neprocjenjivo![]()
Dacia ima DNK Nissana
-
kojeime
-
nevzad
#74 Re: Dacia Duster
Jesu koliko ja znam. Sve Od polovnih terenaca sada imaju samo jednog Tuarega i ništa više. Ovo ostalo je bilo više nego povoljno i otišlo ko halvadrndalo wrote:Pa dobro ko je spominjao reduktor i Dustera kao pravog terenca ? Pa ni X-trail od Nissana koji je prvi imao taj pogon nije terenac nego je neki SUV-SAV-Crossover, kako god da nazivaju te skalamerije... Ni RAV4 koji je reper i izumitelj te klase nije terenac, a naravno pricam o varijantama sa 4x4 pogonom... Ni Yeti ni Tiguan... Ni Koleos...
Terenca nema bez sasije i reduktora, plus bar jos jedne blokade diferencijala... A tako nesto se sa dizelom tesko moze dobiti novo za < 30.000 EUR, osim u slucaju Rusa, Lade Nive i UAZ-a... Ali kod njih znamo da je enterijer i udobnost na nivou stokrle...
@Nevzad
Jesu li prodali u Autoline-u onog crnog Dodge Nitro-a ??? Imao sam priliku voziti ga, CDI, automatic, i prilicno sam se iznenadio, pozitivno, meni je cak vise "legao" nego ovaj Cherokee, mada mi je malo trebalo oci naviknuti na izgled...
-
emko1234
#75 Re: Dacia Duster
nije se rodio ko je svima ugodio..jebo majku dodje teme do biologije..cuj ima nisannovu dnk..isto ko da je covjek..daj ba opet gluposti..pa i taj nisan zivi na staroj slavi,nekad je patrol bio strasan terenac al mislim da su ta vremena gone with the wind..halo ljudi,puno je novih igraca na terenu i sta god mi rekli imaju ljudi koji kazu drugacije..dacia nema veze s nisanom..jedina im j veza sto imaju istog vlasnika..dobro reno i nisann su u joint venture dok je dacia u vlasnistu renoa..dacio i nisan su vezani isto ko skoda bentley i lamborghini..