Srpski, srbijanski

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
mig

#51 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:16, edited 2 times in total.
Prolaznik

#52 Re: Srpski, srbijanski

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:13, edited 1 time in total.
buzzer

#53 Re: Srpski, srbijanski

Post by buzzer »

Redondo wrote:
buzzer wrote:
mig wrote:Sebe oduvek nazivamo Srbima nikad necete cuti da ce neko iz Srbije za sebe reci da je Srbijanac

no hard feelings miže (bos.: migušo :D )
ili krusevac nije u srbiji, ili snezana djurisic nije srpkinja. ili su svi oni srbi i srbijanci koje sam vlastitim parom usiju cuo da pjevaju ove nadahnute stihove ustvari filipinci under cover... neki djavo jeste. :evil:

kakogod, ova jezicka preoblematika treba biti tako i tretirana. kada neki jezik ima potrebu za oznacavanjem nekog predmeta ili pojave, onda se ta rijec izmisli/pronadje/posudi/ukrade ... na neki nacin se do nje dodje. da bosanski jezik nije imao potrebu za distinkcijom izmedju srba i srbijanaca, kako bi se jasno oznacili pripadnici srpskog naroda sa obje strane drine (bez ignorisanja medjudrzavne granice, karakteristicnog za srpski jezik :mrgreen: ), onda bi i u bosanskom jeziku postojao jedan izraz. no posto mi u bosni zanovijetamo i nikako da pristanemo lepo na cinjenicu da je to sve jedna (velika) drzava, jedan narod uz pregrst gradjana i, prirodno, jedan jezik, mi smo, potpuno neutemeljeno, izmislili i taj izraz srbijanci, a sve kako bismo napakostili vama. bas smo grozni. :x
Kakva glupost! Ali nije ni cudo kad ti je najveci argument pjesma Snezane Djurisic. :lol: :D Jedan narod, jedan jezik ne mora da znaci i jedna drzava. Onda bi Amerika bila Engleska i ne samo Amerika. :D
posluzih se ovim egzemplarom srpske (ne srbijanske :D ) kulture i tradicije kako bih ukazao na netacnost mig-inog :-D navoda da niko iz srbije sebe ne naziva srbijancem (vidi podebljano).
tacno ti je ovo sa amerikom i engleskom. da hoce tadic ovako posavjetovati "bosanca" dodika. :thumbup:
mig

#54 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:16, edited 1 time in total.
mig

#55 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
buzzer

#56 Re: Srpski, srbijanski

Post by buzzer »

mig wrote:...
relax baby, sve je jasno. prvo si se tako izrazila, dakle rekla da se niko iz srbije ne smatra srbijancem, pa si onda dodatno pojasnila svoje tvrdnje. sve je u redu i nema razloga da se iko lose osjeca, osim mozda dodika kojeg si uvrijedila do koske nazvavshi ga bosancem. ali, izesh ga baby... :lol:
buzzer

#57 Re: Srpski, srbijanski

Post by buzzer »

mig wrote: Sta cemo sa pitanjem da li je ispravno reci “srpski” ili “srbijanski”? Moj zakljucak je da u Bosni postoji jedno, a u Srbiji drugacije pravilo.
polovicno se slazem s tobom. u pola bosne postoji jedno, u srbiji i drugj polovici bosne drugo pravilo. sto je dokaz da je i ova tema (nerjeseno) politicko pitanje. mozda ce eu ispraviti titovu gresku sto '45. dekretom nije proglasio jugoslavenski jezik. sada ne bismo imalo ovakvih problema.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#58 Re: Srpski, srbijanski

Post by Chmoljo »

mig wrote: Sta cemo sa pitanjem da li je ispravno reci “srpski” ili “srbijanski”? Moj zakljucak je da u Bosni postoji jedno, a u Srbiji drugacije pravilo.
nešto ne vjerujem da Nijemci vole što ih nazivamo ljudima koji su nijemi :D

Dojčland - Džermani - Njemačka - Alemania... bitno je da se zna štao značava :wink:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#59 Re: Srpski, srbijanski

Post by Pera Trta »

buzzer wrote:
polovicno se slazem s tobom. u pola bosne postoji jedno, u srbiji i drugj polovici bosne drugo pravilo. sto je dokaz da je i ova tema (nerjeseno) politicko pitanje. mozda ce eu ispraviti titovu gresku sto '45. dekretom nije proglasio jugoslavenski jezik. sada ne bismo imalo ovakvih problema.
Jugoslovenski jezik se nikada ne bi mogao uvesti dekretom, jer to nisu željeli ljudi iz vrha KPJ, Srbi i Hrvati uglavnom. Politika komunističkog vođstva je bila da se bar na papiru ne negiraju nacionalne posebnosti, već da se promoviše njihovo bratstvo i jedinstvo. Uvođenje jugoslovenskog jezika bi izazvalo velike potrese i bilo bi velika greška. Da je tako, jasno govore i velike rasprave koje su dovele do Deklaracije o jeziku vodećih hrvatskih intelektualaca 60-ih godina prošlog vijeka.
mig

#60 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Prolaznik

#61 Re: Srpski, srbijanski

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:13, edited 1 time in total.
buzzer

#62 Re: Srpski, srbijanski

Post by buzzer »

Pera Trta wrote:
buzzer wrote:
Jugoslovenski jezik se nikada ne bi mogao uvesti dekretom, jer to nisu željeli ljudi iz vrha KPJ, Srbi i Hrvati uglavnom. Politika komunističkog vođstva je bila da se bar na papiru ne negiraju nacionalne posebnosti, već da se promoviše njihovo bratstvo i jedinstvo. Uvođenje jugoslovenskog jezika bi izazvalo velike potrese i bilo bi velika greška. Da je tako, jasno govore i velike rasprave koje su dovele do Deklaracije o jeziku vodećih hrvatskih intelektualaca 60-ih godina prošlog vijeka.
tile je '45 mogao dekretom uvesti marsijanski kao sluzbeni jezik jugoslovenskih naroda i narodnosti i nikakvi ljudi iz vrha kpj to ne bi mogli sprijeciti. i upravo bi to promovisalo bratstvo i jedinstvo - svi razliciti, a koristimo zajednicki jugoslovenski jezik da se bolje razumijemo. razlog vise za takvo nesto je nepostojanje dovoljno jakih naucnih temelja za naziv srpso-hrvatski, hrvatsko-srpski jezik. upravo suprotno, ova pogresna politicka odluka da se nas zajednicki jezik nazove imenima dva najbrojnija naroda, pa jos da se svako igra redoslijedom po sopstvenom nahodjenju, jedan je od razloga za velike potrese '90-ih i za krvavi raspad jugoslavije. da je to uistinu bila drzava ravnopravnih naroda i narodnosti, ne bi u njenim zlatnim vremenima bili udareni temelji drzave kosovo, niti bi iz nje jedan narod izisao naoruzan do zuba njenim arsenalom oruzja, niti bi u njoj bilo moguce stvoriti jednu takvu nacionalisticku atmosferu. jezik je i politicko sredstvo. da je tako govore i sluzbeni prijevodi sa srpskog na hrvatski, hrvatskog na bosanski i bosanskog na srpski jezik u institucijama bih, den hagu ili briselu. jezik je postao sredstvo nerazumijevanja, a u sluzbi nacionalistickih politika.
ljubav_aha

#63 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig wrote:[quote=""ljubav_aha"]vojvodjani nisu srbi,vec srbijanci i ne osjecjau se osramoceno o povrijedjeno kao vecina srba iz drugih dijelova srbije a koji sebe ne imenuju srbijancima,sto je uzrok takvog kompleksa :!: :?:
Nisam sigurna da sam te najbolje razumela. Ja sam iz Vojvodine, iako opasno blizu Beograda, teritorijalno ipak spadam u Vojvodjane. I da, smeta nam kada nas neko nazove Srbijancima. Nije stvar kompleksa, vec cinjenice da mi nismo Srbijanci. Bas sam sada na jednom forumu (da ne reklamiram) procitala komentar:

“Kaži Lali ili Sremcu da je Srbijanac, pomisliće da nikad nisi video geografsku kartu.”

Meni je i ovo bilo simpaticno:

“Srbijanci su ti vojvodjanski izraz za Srbe juzno od Dunava i Save. Moja majka je iz Banata tako da je moj otac za celu njenu familiju bio i ostao Srbijanac, a ja mu dodjem kao polusrbijanac...”[/quote]

mig,imam rodbinu u Novom Sadu :-D ,da i ja sam negdje cula,da jeste Vojvodjanski izraz,mislim da to ima veze madjarskim jezikom,jer rijec Srbijanac nije nastala od strane stanovnika Srbije , ili grijesim
ljubav_aha

#64 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

evo sto sam nasla na gugletu ,komentar :

""Srbijanac" je termin koji se, cini mi se, prvi put pojavio za vreme kraljevine Srbije (beogradski pasaluk + oni okruzi na jugu), zbog toga sto su Habzburzi zeleli da uvedu podelu izmedju Srba iz Srbije i srpske populacije u svojoj imperiji.
Danas ovaj termin koriste:
- "rodjeni vojvodjani" za zitelje centralne srbije - uglavnom pogrdno;
- Hrvati za Srbe iz Srbije - uglavnom pogrdno (nesto kao Siptar za Albanca; u sustini nije pogrdan naziv, ali znaju da ga ne volimo, pa zato nastavljaju sa tim)
- primeto sam da i neki bosanci (:) koriste u istom smislu kao "rodjeni vojvodjani"

znaci moj komentar o koristnenju rijeci srbijanac mozda ima veze sa hazburzima i komleksom

jer svi podvlace nepravilan izgovor rijeci Srbija-Srbijanac,ali,npr. Ausrtija -Austirjanac je pravilno upotrebljena

mnogi Srbi u BiH sebe idnetificiraju kao srbi iz BiH umjesto Bosanci i Hercegovaci,a imaju BiH drzavljansto
mig

#65 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:17, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#66 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig wrote:
ljubav_aha wrote:
mig,imam rodbinu u Novom Sadu :-D ,da i ja sam negdje cula,da jeste Vojvodjanski izraz,mislim da to ima veze madjarskim jezikom,jer rijec Srbijanac nije nastala od strane stanovnika Srbije , ili grijesim
Novi Sad je predivan, pored Beograda moj omiljeni grad u Srbiji :-D

A na ovo pitanje ti ne mogu odgovoriti jer zaista nisam upoznata sa porekom reci “Srbijanac”. Do sada nisam imala potrebu da se bavim tom problematikom, jer sam i bez poznavanja porekla ovog izraza upoznata sa nacinom njegove primene u Srbiji. Mada i ja mislim da ima veze sa Vojvodinom ;)

Ali,vezano za raniju pricu, imam jedan primer iz sopstvenog zivota. Naime, imam komsije koji su poreklom iz Babusnice, a to je jedan grad u unutrasnjosti Srbije. Njih u celom kraju oduvek svi zovu Srbijanci. Secam se da sam kao dete znala pitati mamu: “Gde su Petrovici?“ a ona mi na to odgovarala: “Otisli su u Srbiju” :lol: Ponavljam, ja ne zivim negde daleko na severu zemlje, vec nadomak Beograda, i ova izjava mi iz danasnje perspektive deluje blesavo, ali tada sam znala da komsije necu videti par dana jer su otisli u svoju postojbinu Babusnicu :lol:

I sada, dosta godina kasnije, kada cujem da me neko nazove Srbijankom, to mi zapara usi jer me to asocira na tamo neku Babusnicu sa kojom ja nemam ama bas nikakave veze ;) :lol:
ljubav_aha wrote:
jer svi podvlace nepravilan izgovor rijeci Srbija-Srbijanac,ali,npr. Ausrtija -Austirjanac je pravilno upotrebljena
A kako bi se drugacije mogli zvati stanovnoci Austrije? Australijanci? Pa mi tako zovemo stanovnike Australije :lol:

1. Novi Sad je ljepsi od Beograda ,moje iskustvo,naravno :-D
2. porijeklo koristenja rjeci je vlro vazno
3.kompleks na licnom nivou je vrlo ocevidan,cak se i srbi iz raznih djelova bivse juge doslovno prepiru o pravilnom ili nperavilnom koristenju rijeci srbijanac
4. ausrijanac-srbijanac,a jucer je bio komentar >
>
mig wrote:Cak cete u Vukajliji – recniku slenga moci da naletite na ovu saljivu definiciju:

Srbijanac
Jednan od stanovnika Balkana.
Najbolji drugovi su mu Hrvatijanac, Bosnijanac, Crnogorijanac i Slovenijanac.
U jeziku Srbijanca nalazi se dosta Englezijanskih reci, mada kao nacija Srbijanci se retko druže sa Englezijancima.
Bili su pod Turcijancima 500 godina, zajedno sa Grcijancima, Bugarijancima i ostalom družinom.
mig

#67 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
ljubav_aha

#68 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig wrote:1. Naravno, to je subjektivna stvar. Ponekad stvar osecanja, ponekad iskustva, ponekad...
2. Mozda jeste vazno, ali priznajem da sam ja neznalica po pitanju porekla velikog broja reci koje koristim, sem onih prepoznatljivih turskih i nemackih :lol: Ko ima vremena da se time bavi, svaka cast..
3. Vec sam dala svoje vidjene ovoga, a primetila sam da je ovaj problem vrlo prisutan i kad su u pitanju Bosanci van granica Bosne (u Srbiji konkretno). Zapravo, najgore je sto svako ima svoje tumacenje i primenjuje ga onako kako to njemu odgovara.
upravo tako,sve je na subjektivnom nivou ,na zalost

ne diraj mi Novi Sad ;-) :-D
mig

#69 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
ljubav_aha

#70 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

mig wrote:
ljubav_aha wrote: upravo tako,sve je na subjektivnom nivou ,na zalost

ne diraj mi Novi Sad ;-) :-D
A ne bi trebalo da je tako. Ja bih te stvari vrlo jasno i precizno odredila... Nema tu nista sto je komplikovano i nejasno, barem meni :lol:

Ko dira NS? :lol: Zar nisam rekla da mi je to drugi omiljeni grad? Da sam kojim slucajem rodjena tamo, sigurna sam da bi mi bio na prvom mestu, ali eto igrom slucaja sam okrenuta ka BGu i otuda i moja neogranicena ljubav prema njemu :-D A kada neko hvali tudji grad, onda je to veci kompliment nego kada hvali svoj :-D
naravno,ne bi trebalo ,ali ocevidno je tako,plus,niko na zna tacan izvor koristenja rijeci,durgo,rijec srbija je starija od rijeci srbijanac

da li je u Srbiji je Srpski ili srbijanski Palrament :?: je ne znam sto je u Republici Srpskoj,srpski ili bosanki :?: nijanse ubijaju u pojam
Shoshana

#71 Re: Srpski, srbijanski

Post by Shoshana »

Redondo wrote:
Shoshana wrote:Ne vidim razloga da se u pricu o dva prisvojna pridjeva u bosanskom jeziku uvlaci etnicko-politicka situacija susjedne nam drzave...
Niti vidim razloga da se traze paralele u rusijanskoj, gruzijanskoj, malezijanskoj ili talijanskoj reprezentaciji. Nije jezik matematika :-)

Meni je to isto kao i na primjer razlika izmedju pridjeva bihacki i biscanski.

Zamal' zaboravih, drago mi je da naucih sta za Srbijance rijec 'Srbijanac' znaci. Dakle moglo bi se reci da je rijec Srbijanac - onako kako je mi koristimo egzonim. Al' egzonim je i rijec Nijemac, pa je mi i dalje koristimo.
Pa kad je tako onda da se drzimo jezika. A jezik je srpski, ne srbijanski. :)
To, valjda, niko i ne spori :?
ljubav_aha

#72 Re: Srpski, srbijanski

Post by ljubav_aha »

Redondo wrote: Pa kad je tako onda da se drzimo jezika. A jezik je srpski, ne srbijanski. :)
OK,kojim jezikom pricaju srbi u BiH , u HR i u Srbiji :?:
mig

#73 Re: Srpski, srbijanski

Post by mig »

.
Redondo

#74 Re: Srpski, srbijanski

Post by Redondo »

ljubav_aha wrote:
Redondo wrote: Pa kad je tako onda da se drzimo jezika. A jezik je srpski, ne srbijanski. :)
Srpskim. Srbinu je maternji jezik srpski zivio on u Brckom, Kragujevcu, na Aljasci ili u Sidneju.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#75 Re: Srpski, srbijanski

Post by Romeo 80 »

Redondo wrote:
ljubav_aha wrote:
Srpskim. Srbinu je maternji jezik srpski zivio on u Brckom, Kragujevcu, na Aljasci ili u Sidneju.
Ja sam srbin, ali svoj jezik zovem bosanski.
Post Reply