Fabia II HTP

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

JAsoniC

#51 Re: Fabia II HTP

Post by JAsoniC »

Hmm prvi savjet mali Chevrolet Aveo sa 1,2 motorom i 84 ks . Tto je 14 milja novo (zaduzis se dvije milje i imas nula kilometara na satu i garanciju)

Druga opcija: NE znam zasto gledas Fabiu za 12 milja ? Pa nije to Jaguar.... Iako kazes da ne bi franzuce moja opcija bi bila Clio 2 1.9 Dti (odlican motor ali rijedak). Megane 1.5 dci nije los izbor (ako je poslije 2004). Pored toga ako bolujes od imidza marke mozes kupit i mercedesa A klasu koji se nisu pokazali pretjerano dobrim al merc je merc :)

I po meni najbolja opcija a to ti moze potvrdit svako ko zna u autima a nema predrasuda to je da uzmes Hyundai Accent ili Kiu Rio. Za 10 milja mozes dobit nevjerovatno ocuvan primjerak s malom kilometrazom i 1,5 Crdi (dizel ) motorom koji je u praksi prava mala jurilica a potrosnja mu je relativno nizda nego kod konkurencije. Mislim da i Rio dolazi s istim motorom ali nisam siguran.
530i

#52 Re: Fabia II HTP

Post by 530i »

Lud i ponosan wrote: Zivjeli su i bez struje godinama...

Ne mogu ove suplje nikako.

ABS je osnovna stvar (uz servo i jastuke) koja se gleda pri kupovini... Jer te stvari nekada mogu zivot da spase. Bez obzira da li mi vozili sporo, ili ne, uvijek ima manijaka. Tako da pusti se te price levatske.

ESP je pozeljan, ali bez toga se relativno moze...

Ono bez cega se defitnivno moze je board, podizaci,muzika, koza i ostale djakonije, jer od tih stvari zivot ne zavisi.

I da, abs se moze paliti i po suvom, nije on koristan samo po kisi i snijegu.

Ma hajde, mislio sam da se pali samo na mokrom i samo zimi...
Ako ne možeš bez ABS-a, kakvo možeš bez ESP-a? hill holdera? ASR-a? BAS-a? zračnog jastuka za koljena?

Ja ne sporim da je ABS vrlo koristan i efektan, iako on služi da se ne izgubi volan prilikom jakog kočenja.

Evo, nedavno sam napravio oko 600km sa autom bez ABS-a i ijednog jastuka i ništa mi nije bilo. Od gužve u Sarajevu, penjanja i spuštanja do Boračkog jezera, preko vožnje autoputom tempom 150 do 160kmh. Možda sam dobro prošao jer je imao servo. Napravio svojevremeno preko 50.000 km sa stojadinom, koji je imao pojaseve od sigurnosne opreme, i nisam nigdje bio u opasnosti. Treba biti svjestan vremenskih uslova, auta i sebe kao vozača...u protivnom džaba ti i Mercedes S ili Audi A8 ili koji god auto da je najsigurniji na svijetu.
citroen

#53 Re: Fabia II HTP

Post by citroen »

530i wrote:
Lud i ponosan wrote: Zivjeli su i bez struje godinama...

ABS je osnovna stvar (uz servo i jastuke) koja se gleda pri kupovini... Jer te stvari nekada mogu zivot da spase. Bez obzira da li mi vozili sporo, ili ne, uvijek ima manijaka. Tako da pusti se te price levatske.

Ono bez cega se defitnivno moze je board, podizaci,muzika, koza i ostale djakonije, jer od tih stvari zivot ne zavisi.

Ma hajde, mislio sam da se pali samo na mokrom i samo zimi...
Ako ne možeš bez ABS-a, kakvo možeš bez ESP-a? hill holdera? ASR-a? BAS-a? zračnog jastuka za koljena?

Ja ne sporim da je ABS vrlo koristan i efektan, iako on služi da se ne izgubi volan prilikom jakog kočenja.

Evo, nedavno sam napravio oko 600km sa autom bez ABS-a i ijednog jastuka i ništa mi nije bilo. Od gužve u Sarajevu, penjanja i spuštanja do Boračkog jezera, preko vožnje autoputom tempom 150 do 160kmh. Možda sam dobro prošao jer je imao servo. Napravio svojevremeno preko 50.000 km sa stojadinom, koji je imao pojaseve od sigurnosne opreme, i nisam nigdje bio u opasnosti. Treba biti svjestan vremenskih uslova, auta i sebe kao vozača...u protivnom džaba ti i Mercedes S ili Audi A8 ili koji god auto da je najsigurniji na svijetu.
Brate 21 vijek je,kako da dam toliko love a da nema osnovno,ABS je danas standard kad je u pitanju sigurnost i nebih definitivno kupio auto bez ABS, a sto se ostalog tice moze se bez toga,ali ubrzo ce i ESP biti obavezan kao i ABS za sva nova vozila koja se proizvode i prodaju u zemljama evropske unije a mi to moramo slijediti :sax: :sax:
JAsoniC

#54 Re: Fabia II HTP

Post by JAsoniC »

Lud i ponosan wrote:
530i wrote:
EsadCo wrote:Fabija je kaparisana, sutra je ako Bog da isplata, ali u svakom slučaju hvala.

Bez ABS ljudi su godinama vozili, samo više pažnje po mokrom i klizavom i neće biti problema.
:lol: :lol: :lol:

Zivjeli su i bez struje godinama...

haha s ovom se slazem !!! Ja kada sam kupovao polovni Clio iz 2000godine trazio sam da dobijem sto vishe opreme kad vec placam auto, tako da poredn elektricnog paketa, klime i ostale opreme vezane za udobnost, imam i ABS, dva zracna i pojaseve u tri tacke uatezanja naravno. Vozio sam prije Audija bez ikakve opreme i istina je da se moze vozit ali koliko god neko bio dobar u voznji kad-tad bice potrebe da se ova oprema pokaze na djelu. Tako je mene recimo abs par puta spasio od vece materijalne stete. Zalosno je pogledat i nove Skode koje u osnovnoj opremu ne nude ama bas nista cak ni pretinac za vozaca. Ta auta se reklamiraju i prodaju a po meni bi to trebalo zabranit. Auto bez najmanje dva zracna jastuka, abs-a i klime se ne bi smjelo da bud eu prodaji ( klima jer kupci cesto uzmu jeftinije bez klime ,da veliki dio nesreca u ljetnom periodu se desi zbog nervoze i osamucenosti vozaca u autima koja nemaju klimu) zato golfovi 2ce prave onoliko gresaka ljeti :D
EsadCo

#55 Re: Fabia II HTP

Post by EsadCo »

Hvala svima, pa da promijenimo samo na bolje!

Svako ima svoje mišljenje. Inače Fabia je 2007.god i prešla je cca 38000 km, ima servisnu knjižicu. Ima klimu i 2 vazdušna jastuka, ugrađeni RCD mp3, metalik siva. Prozori su na kurblanje, ABS nema.
Ja sam vozio skoro 2 god Punta i samo mi se 2 puta aktivirao ABS i to nisu bile rizične situacije.

Isto tako, ne bih da kupujem Ria, Accenta, Avea, naročito ne polovne. Servisi su im preskupi (za Kiu znam iz prve ruke), a za polovne nisam upućen ko ih radi ni kakva je situacija sa dijelovima, pošto namjeravam da vozim ovo auto narednih 3-4 godine.
Auto je regisrovano još pola godine, tako da i to nešto znači.

Danas postavljam slike.
Better Man

#56 Re: Fabia II HTP

Post by Better Man »

Kupiti danas nov automobil bez ABS-a je ludost, kao i polovan star par godina bez ABS-a.
EsadCo

#57 Re: Fabia II HTP

Post by EsadCo »

Evo je Fabia. Provozao sam je nekih 30ak km i treba će mi malo vremena da se naviknem na drnavi motor. Na moje iznenađenje voli da se zavrti i povuče obzirom na 60KS. Mjenjač je odličan, puuuuno bolji nego na Punta. Jedino ću odmah zamijeniti ove gume 165/707R14 i staviti zimske 175/70/R14.

Image Image
Image Image
Last edited by EsadCo on 06/10/2010 12:40, edited 2 times in total.
PokerFace

#58 Re: Fabia II HTP

Post by PokerFace »

I koliko si platio ovo 1.2 cudo? Nisam upratio temu, a mrsko mi citati...
EsadCo

#59 Re: Fabia II HTP

Post by EsadCo »

PokerFace wrote:I koliko si platio ovo 1.2 cudo? Nisam upratio temu, a mrsko mi citati...
11000 KM
PokerFace

#60 Re: Fabia II HTP

Post by PokerFace »

EsadCo wrote:
PokerFace wrote:I koliko si platio ovo 1.2 cudo? Nisam upratio temu, a mrsko mi citati...
11000 KM
Grehota tih para za takav sporet.
530i

#61 Re: Fabia II HTP

Post by 530i »

Lud i ponosan wrote: Ja ne znam vise jel' danas postoji model (bilo koji) proizveden prosle i ove godine, da kao osnovnu opremu nema ABS, znate li vi? Osim naravno Fabije...
Postoji, naravno. Dosta se proda auta u Africi npr., pa i u Bosni oko desetak hiljada godišnje...veliko je tržište koje ne zahtijeva ABS ili Airbag u standardnoj opremi, a o ESP-u da i ne pričam. Daleko je EU sa svojim zakonima.
To što Škoda nema ABS za tržište BiH govori o toj firmi i šta ona misli o Bosancima i Hercegovcima.

Ako čovjeku ne treba veće i snažnije auto, Fabija za te pare je x-puta blji izbor nego neki polovnjak iz uvoza, jer svi oni imaju 300.000 ili više km, a pitanje je koliko i kako su letjeli i izvodili druge akrobacije. Govorim naravno za taj fond para...ova konkretno Fabija izgleda kao nova i nema sumnje da je to dobra kupovina. Pogledajte tržište, Fabije stare po 7-8-9 godina drže cijenu od 8 ili 9 hiljada KM.
EsadCo

#62 Re: Fabia II HTP

Post by EsadCo »

PokerFace wrote:
EsadCo wrote:
11000 KM
Grehota tih para za takav sporet.
A šta bi to ti uzeo?

Moji su kriteriji bili, što mlađe auto, sa što manje pređenih km, i što manjim troškovima eksploatacije i održavanja u naredne 3-4 godine. Za 11k KM sam mogao da nađem Golfa IV starog 10g, Focusa starog 8god, Stila starog 6 god, Megana sa feleričnim 1.5 dci motorom i svi su oni prešli pravih minimum 250000 km, osim ako nisu kupljeni u BiH, a i tada nisu ispod 150k km, što znači još jedno 300-400km na veliki servis minimum.
donsedin

#63 Re: Fabia II HTP

Post by donsedin »

ma pusti ti ove, nek je on tebi sretan i dugovjecan :-D
PokerFace

#64 Re: Fabia II HTP

Post by PokerFace »

Pa ja bih mozda za te pare uzeo nekog seat leona ili ibizu 1.9 TDI sa nekih 50 ili 60k kilometara... 2004-2005 godina.
drndalo

#65 Re: Fabia II HTP

Post by drndalo »

EsadCo wrote:Jedino ću odmah zamijeniti ove gume 165/707R14 i staviti zimske 175/70/R14.
Ne diraj dimenziju, zimi ( tj. na snijegu i ledu) ti je bolja uza guma od sire... I taj 1cm sirine na 175 u odnosu na 165 ti je nece napraviti nista sportskijom, a imace veci otpor kotrljanja...

Sa srecom.
citroen

#66 Re: Fabia II HTP

Post by citroen »

EsadCo wrote:Evo je Fabia. Provozao sam je nekih 30ak km i treba će mi malo vremena da se naviknem na drnavi motor. Na moje iznenađenje voli da se zavrti i povuče obzirom na 60KS. Mjenjač je odličan, puuuuno bolji nego na Punta. Jedino ću odmah zamijeniti ove gume 165/707R14 i staviti zimske 175/70/R14.

Image Image
Image Image
Nek bude sa srecom,dobro izgleda i jedino taj motorcic malo da je jaci,ali za ove gradske potrebe je dovoljno :thumbup: :thumbup:
EsadCo

#67 Re: Fabia II HTP

Post by EsadCo »

PokerFace wrote:Pa ja bih mozda za te pare uzeo nekog seat leona ili ibizu 1.9 TDI sa nekih 50 ili 60k kilometara... 2004-2005 godina.
Samo što imaju min 100k pređenih km i što su spremni za veliki servis.
Optimist

#68 Re: Fabia II HTP

Post by Optimist »

EsadCo wrote:Evo je Fabia. Provozao sam je nekih 30ak km i treba će mi malo vremena da se naviknem na drnavi motor. Na moje iznenađenje voli da se zavrti i povuče obzirom na 60KS. Mjenjač je odličan, puuuuno bolji nego na Punta. Jedino ću odmah zamijeniti ove gume 165/707R14 i staviti zimske 175/70/R14.

Image Image
Image Image

Da te sluzi bez kvarova i puno kilometara zelim.
EsadCo

#69 Re: Fabia II HTP

Post by EsadCo »

Hvala svima :bih:
PokerFace

#70 Re: Fabia II HTP

Post by PokerFace »

EsadCo wrote:
PokerFace wrote:Pa ja bih mozda za te pare uzeo nekog seat leona ili ibizu 1.9 TDI sa nekih 50 ili 60k kilometara... 2004-2005 godina.
Samo što imaju min 100k pređenih km i što su spremni za veliki servis.
Ne mora da znaci ;) Evo dajem ti ja Leona sa orginalnih 65.000, sa servisnim knjigom i svim uradjenim servisima u besprijekornom stanju 1.9 TDI sa 96 KW ili ti ga 130 konjskih snaga. A vjerujem da manje trosi od te fabie jer je dosta rastereceniji :)

Usput, cestitam na kupovini auta i zelim ti da te dobro sluzi :)
drndalo

#71 Re: Fabia II HTP

Post by drndalo »

Jel' za 11.000 KM ?
PokerFace

#72 Re: Fabia II HTP

Post by PokerFace »

drndalo wrote:Jel' za 11.000 KM ?
12 ;)
LeKo

#73 Re: Fabia II HTP

Post by LeKo »

Nek' je sa srećom Škodlak. Ja sam imao dvije (doduše stari model) i bio sam prezadovoljan i jednom (1.4-16v) i drugom (1.4 TDI).
LeKo

#74 Re: Fabia II HTP

Post by LeKo »

PokerFace wrote:
drndalo wrote:Jel' za 11.000 KM ?
12 ;)
2003?
psiho

#75 Re: Fabia II HTP

Post by psiho »

uhh dobro je ima rcd, ne mora ubodna da radi, ha ha ha
drug nek je sa srećom u zdravlju je vozio i još bolju kupio