Kupovina stana..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

JThomas

#51 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

baja wrote:ne bih da se raspravljam al nakon rata je kupo-prodaja stanova isla ludo od srba koji su budzasto prodavali stanove, ostavljali dugove i to je tako islo ....ko ce stati tome u kraj
onda su skontali (u vlasti a valjda preko sudova) da to tako ne moze, pa u neka doba 2004-il 5 donijeli uredbu da se to mora placat.i podvukli crtu rekli od sad se placa...to je tako, jest naopako al dzaba nam pricat.
logika im je valjda bila onog sto je otiso preko drine nikad necemo ufatit, al kog ufatimno ufatimo na licu mjesta (u stanu). sve cu se ja s vama slozit da je to naopako, al je to tako. propust je davno ucinjen poslije rata i sad se jos uvijek placaju greske....
drug, hajmo reći da mi nekretnine nisu uže područje prakse, ali svejedno odradim barem jednu uknjižbu mjesečno. i nikad nisam čuo za takvo nešto, i smatram da apsolutno nema pravnog osnova.
baja

#52 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

u proslim postovima sam naveo proceduru kupo-prodaje stana u 2006 godini. sad je sve isto, samo notar radi posao suda. kako ja nisam mogao te godine ni kupiti, a kamoli uknjiziti stan bez navedenih potvrda?
baja

#53 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

ok, al ako za nesto nismo culi ne znaci da nije tako...
volio bih cuti vasa iskustva s ovom problematikom (kako ste odradili ove procese kupovine i koji period... :)
mada pitanje rezija i duga za njih, ispade da je jednostavno ostavljeno po strani sa uvodjenjem notara (sto ne moze bit, moze bit jos samo postrozeno). sama uknjizba nekretnine mislim da se ne moze napraviti bez rijesenih dugova. kako to rjesavaju sada ne znam, al saznacemo
al da ne helacimo temu pokretacu, njegova situacija je daleko komplikovanija od sveg sto sam cuo
poznanik

#54 Re: Kupovina stana..

Post by poznanik »

Baby Blue wrote:
baja wrote:u proslim postovima sam naveo proceduru kupo-prodaje stana u 2006 godini. sad je sve isto, samo notar radi posao suda. kako ja nisam mogao te godine ni kupiti, a kamoli uknjiziti stan bez navedenih potvrda?
baja, ne znam zaista, al otkako su notari poceli sa radom ja jos nisam cula za takav slucaj. Mozda zato sto je zakonom o notarima uredjeno da je notarska isprava javna isprava, prije je sud samo ovjeravao ugovore (nisu sudije sastavljale ugovore, nego su samo ovjeravani na sudu, sad ugovor mora biti notarski obradjen=javna isprava)
Pretpostavljam da se radi o postupku uknjižbe nekretnine nakon notarske obrade i ozvaničenja ugovora, pretpostavljam da sudski službenici zloupotrebljavaju drugi zakon. Vjerujem da je tako po nalogu predsjednika suda, čime se i sud rješava dugotrajnih postupaka kod prekršajnih prijava.
Haris.ba

#55 Re: Kupovina stana..

Post by Haris.ba »

Ko ne riskira, ne profitira.Ali, i čist račun, duga ljubav. Ja bi se manuo tog stana. Da je najbolji na koji si ikada naišao.
bager

#56 Re: Kupovina stana..

Post by bager »

Ja mislim da struju moraš platiti, Elektroprivreda ima dokument "Opšti uslovi poslovanja", a vjerujem da i ostala javna preduzeća imaju slične dokumente, u svakom slučaju njih ne mozes tek tako prevariti.
JThomas

#57 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

ja se putem kući ponešto raspitao, fakat me ovo zainteresovalo.

i rekoše mi da je stvarno bio period negdje malo prije uvođenja notara kada je sud odbijao ovjeriti ugovore bez potvrda o izmirenim komunalijama. kako i na osnovu čega - nemam pojma. što se tiče notara danas - neki u praksi zaista traže komunalne potvrde. ali ako stranka izričito zahtjeva i izjavi da preuzima rizik - notar mora napraviti i takav ugovor. a kakav je rizik da te mogu tužiti za tuđi dug i šta ja kog vraga imam sa dugom koji je napravio neko drugi - e to stvarno ne znam. mislim da hvataju na foru i da je to neki dogovor ispod stola.

a što se tiče same uknjižbe u ZK uredu - 100% se ne traži ništa slično.
baja

#58 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

JThomas wrote:ja se putem kući ponešto raspitao, fakat me ovo zainteresovalo.

i rekoše mi da je stvarno bio period negdje malo prije uvođenja notara kada je sud odbijao ovjeriti ugovore bez potvrda o izmirenim komunalijama. kako i na osnovu čega - nemam pojma. što se tiče notara danas - neki u praksi zaista traže komunalne potvrde. ali ako stranka izričito zahtjeva i izjavi da preuzima rizik - notar mora napraviti i takav ugovor. a kakav je rizik da te mogu tužiti za tuđi dug i šta ja kog vraga imam sa dugom koji je napravio neko drugi - e to stvarno ne znam. mislim da hvataju na foru i da je to neki dogovor ispod stola.

a što se tiče same uknjižbe u ZK uredu - 100% se ne traži ništa slično.
malo je konfuzan post, al reko da rastumacimo :)

znaci traze neki notari, osim onih kod kojih dodju kupci i traze da sami snose moguci trosak u vidu neplacenih rezija (bespotrebno preuzimanje rizika, to ko budala neka dodje :) ). a ti neki su onda svi notari, jer svaki ce stavit u ugovor da je trazio potvrde da skine obavezu sa sebe. ;-) znaci ipak se traze potvrde!

za uknjizbu nikad nisu ni trazili, nego je redoslijed koraka jednostano takav da nisi mogao doci do uknjizavanja bez ugovora, a do ugovora nisi mogo bez ovih potvrda. 8-)

Ja vikah, al eto... :run:
Miki123

#59 Re: Kupovina stana..

Post by Miki123 »

Ovako, dug apsolutno ne može predstavljati smetnju uknjižbi. Međutim, toplane, elektroprivreda i ostali vrše pritisak na notare da odbijaju zaključit ugovor ako se prethodno ne donese potvrda o izmirenim obavezama za recimo plin, el. energiju i slično. Naravno, uvijek budu na fini način odjebani :run:

Notar će te upozoriti da od Prodavca zahtijevaš uvjerenja o uredno izmirenim režijskim troškovima. Na Kupcu je da odluči hoće li to ili neće.

Ja da sam na tvom mjestu, razgovarao bih samo sa osobom koja je upisana i zk. izvatku i njenim bračnim partnerom ako ga ima zbog bračne stečevine ako se radi o istoj. Također bih tu babu natjerao da otvori žiru račun u banci na koji bi se isplatila prodajna cijena, tako da bi pored konstatacije u notarski obrađenom ugovoru, imao i potvrdu banke o isplati sredstava na ime prodajne cijene po ugovoru OPU-IP taj i taj od tog i tog datuma, pa neka se oni kasnije kolju oko novca :D
baja

#60 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

ok danas imas mogucnost da kupis stan bez da platis rezije, al ce te tuzit za te iste rezije...nije vrat nego sija, ja citavo vrijeme ubih se pricajuci da se rezije moraju platit, a vi me ubjedjujete da ne mora.
prica je da se to veze za covjeka, e pa ne veze, nego za stan. stvar je dogovora ko i kako ce platit. to je jedina razlika, a rezije se moraju placat to je sustina.... :-D
JThomas

#61 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

k'o što rekoh, nije mi to uže područje i dopuštam da sam u krivu. zato sam i pitao ljude, i baš me zanima. i rekoše mi da je bio period negdje oko 2005. kad su na sudu odbijali ovjeriti ugovore bez komunalnih potvrda. ali po kojem zakonu, odluci, uredbi...stvarno ne znam, a živo me interesuje, čisto sa profesionalnog aspekta, koji je bio temelj i opravdanje, i može li uopšte biti zakonskog temelja za tako nešto.

i to da notar NE MOŽE napraviti ugovor bez komunalnih potvrda, i da se ne može uknjižiti - nije istina.

ja sam se nagledao i starih ugovora ovjerenih u sudu u kojima se ništa slično ne spominje, a znam i ljudi koji su kupili stanove čiji su vlasnici ostavili dugove.

mislim, jesu te komunalije problem, naravno, ali to se ne bi smjelo rješavati preko leđa ljudi koji nemaju ništa sa tim. to je odraz nemoći sistema, jebote oni bukvalno čekaju da neko proda stan da bi naplatili dugove.
baja

#62 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

naravno da su problem, e zato ima mjesta moja opaska da se covjek posavjetuje s nekim prije upustanja u ovakakv poduhvat. to je u mom slucaju bio rodjo advokat, a vi ako imate cvjecara da zna sta o tome, more i on :D

al ko sto Haris rece, i ja bih od ovog stana pobjego
JThomas

#63 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

al' generalno, ova cijela priča oko babe, još dvije osobe, dijeljenju cijene i vraćanju...nisu tu čista posla. a još ako je jeftin, nije to slučajno. ja bi taj stan zaobišao u širokom krugu, da ti ne bi dug za režije sutra bio najmanji problem.
mr.gugl

#64 Re: Kupovina stana..

Post by mr.gugl »

dobro bi bilo da se tema ostavi kao skup savjeta za nekog ko bude takodje kuburio s tim. ja sam papire vratio, odustao od stana iako je prelijep raspored. dvije porodice da zive i da se ne sretnu nikad. uglavnom, hvala svima na pomoci i ne zamjeram ovima sto svaku temu pretvore u rofl i zafrkanciju.

pozdrav
JThomas

#65 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

jah, fakat bih volio vidjeti na šta liči to rješenje ili presuda i šta kaže. ali ako je stvarno neko uknjižen 1/1, a u teretima ništa ne piše, od njega bi kupac morao moći steći vlasništvo bez problema. princip javnog povjerenja, a sve ostalo je interna stvar tih troje ljudi.

ja bi svejedno pobjegao od tog stana, ako je jeftin, to nikad nije slučajno.
baja

#66 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

@ baby
ti rece:JThomas i Nokia su potpuno u pravu!
a neko od njih rece:k'o što rekoh, nije mi to uže područje i dopuštam da sam u krivu.

izdvojio bih za sve one koje interesuje ova tema ubuduce: ako ne doneses potvrde kod notara, notar te upozori da (mozda) ima duga za rezije i stavi to u ugovor (on cist, a ti upozoren). ako tada kupis stan, kupio si i dug na njemu. a JKP ce tuziti kupca.
razlika u odnosu na prije je da se ugovor moze potpisati i stan uknjiziti, ali teret rezija ne silazi sa nekretnine.
Last edited by baja on 24/09/2010 19:46, edited 1 time in total.
JThomas

#67 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

baja wrote:ok danas imas mogucnost da kupis stan bez da platis rezije, al ce te tuzit za te iste rezije...nije vrat nego sija, ja citavo vrijeme ubih se pricajuci da se rezije moraju platit, a vi me ubjedjujete da ne mora.
prica je da se to veze za covjeka, e pa ne veze, nego za stan. stvar je dogovora ko i kako ce platit. to je jedina razlika, a rezije se moraju placat to je sustina.... :-D
nisi ti to rekao, drug, rekao si da se ne može napraviti ugovor i da se ne može uknjižiti, a to je nešto deseto.

pa jebote pomisliće neko da ja pozivam na neplaćanje režija...

a to za ovjeru u sudu, potvrdili su mi da je bilo istina, i fakat me živo interesuje ako ima neko da se bavio time u ta doba da objasni kako su to pravdali.
Last edited by JThomas on 24/09/2010 19:46, edited 1 time in total.
munevera44

#68 Re: Kupovina stana..

Post by munevera44 »

nokia6170 wrote:
munevera44 wrote:
alica.k wrote:uzela od notara spisak sta mi sve treba za prevod i tu je stajalo i uvjerenje o izmirenim dugovanjima prema komunalnim preduzecima.

meni je ovo logicno, jer onda oni poslije nemaju od koga naplatiti dugovanja, kad bi se stan samo preveo na mene.
Vlasnik stana prije prodaje te nekretnine, naravno mora sve dugove izmiriti. Isto ono kao nemožeš registrirati auto dok ne platiš prispjele kazne.

I neznam u čemu je problem :?:
Ocigledno ne shvatas poentu.

zamisli da kupujes auto, a vlasnik auta duguje majstoru pare za neke ranije popravke tog auta.
sta mislis jel' ti mozes kupiti to auto ili prvo vlasnik auta mora izmiriti dugove sa majstorom pa onda prodati auto?

Taj majstor koji popravlja auto na veresiju il je lud il mu noge smrde. Pametno plati pa vozi :thumbup:
baja

#69 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

JThomas wrote:
baja wrote:ok danas imas mogucnost da kupis stan bez da platis rezije, al ce te tuzit za te iste rezije...nije vrat nego sija, ja citavo vrijeme ubih se pricajuci da se rezije moraju platit, a vi me ubjedjujete da ne mora.
nisi ti to rekao, drug, rekao si da se ne može napraviti ugovor i da se ne može uknjižiti, a to je nešto deseto.

pa jebote pomisliće neko da ja pozivam na neplaćanje režija...

a to za ovjeru u sudu, potvrdili su mi da je bilo istina, i fakat me živo interesuje ako ima neko da se bavio time u ta doba da objasni kako su to pravdali.
ja ti rekoh sta sam ja uradio, i da su trazene potvrde u sudu, a vi me ismijali redom...al dobro sta's, ja pricam iskustveno, nisam advokat, nit pripravnik u sudu. to sto se u medjuvremenu stvari promijenise, al sustina je ostala ista da rezije ne mogu odvajat od stana, jer ih niko nece platit.
nema veze, bitno je da se zna kako postupat...ja opet dakupujem, opet bih se ddobro raspitao, sta kako i kud...
JThomas

#70 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

drug, nije te niko ismijao, sve vrijeme ozbiljno pričamo. čovjek se uči dok je živ, i rekoše mi da je to tako bilo neki period neposredno prije uvođenja notara. i eto, sad znam više :-D

da država funkcioniše i poštuje vlastite zakone, za režije bi se na vrijeme utuživao onaj ko je dug napravio. ovako se služe radnjama ispod stola i na granici vlastitih zakona, čuj da komunalna preduzeća vrše pritisak na notare :roll: i još gore, da je sud odbijao ovjeriti ugovor zbog komunalija...
poznanik

#71 Re: Kupovina stana..

Post by poznanik »

baja wrote:@ baby
a neko od njih rece:k'o što rekoh, nije mi to uže područje i dopuštam da sam u krivu.

izdvojio bih za sve one koje interesuje ova tema ubuduce: ako ne doneses potvrde kod notara, notar te upozori da (mozda) ima duga za rezije i stavi to u ugovor (on cist, a ti upozoren). ako tada kupis stan, kupio si i dug na njemu. a JKP ce tuziti kupca.
razlika u odnosu na prije je da se ugovor moze potpisati i stan uknjiziti, ali teret rezija ne silazi sa nekretnine.
Ovo o čemu ti pišeš je drska prevara i kršenje zakona. Po "Opštim odredbama" Zakona o obligacionim odnosima kod "Promjene dužnika" i "Preuzimanju duga", dug se preuzima ugovorom između dužnika i preuzimaoca na koji je pristao povjerilac (komunalna preduzeća).
Po tvom pisanju notar je ta institucija koja, čini se, prevarom i obmanom kupca postiže pravno valjani prenos komunalnog duga sa dužnika na preuzimaoca, jer ga klauzulom unosi u kupoprodajni ugovor o prenosu vlasništva nad nekretninom, na koji potom obje strane daju saglasnost ovjerom.

Jer, po istom zakonu i po "Opštim odredbama" "Pojam" "Prodaje" određuje da "Ugovorom o prodaji obavezuje se prodavac da prenese na kupca pravo vlasništva na prodatoj stvari i da mu je u tu svrhu preda, a kupac se obavezuje da plati cijenu u novcu i preuzme stvar". I ništa preko, nema nikakvih komunalnih računa ni dugova...!

Komunalnim uslugama ne tereti se nekretnina. već nosilac prava uživanja nad tom nekretninom. Sve suprotno je obmana.

Ovdje valja napomenuti i rok zastarijevanja potraživanja nakon isteka jedne godine od roka za nastanak dužničko-povjerilačkih odnosa, a koji se odnosi na:

1. potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva;
2. potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika;
3. potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pretinaca te druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima;
4. potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena.

Zastarijevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene.
JThomas

#72 Re: Kupovina stana..

Post by JThomas »

nije to to, ne mogu oni tuđi dug prenijeti na tebe. ali jebiga, ono što mogu jest isključiti ti struju i ne dati ti novi priključak dok se ne izmiri dug.

k'o što rekoh, da je država efikasna, ona bi dužnike utužila na vrijeme, a ne bi lovila u mutnom i čekala da prodaju stan da bi se namirila.
baja

#73 Re: Kupovina stana..

Post by baja »

poznanik wrote:
baja wrote:@ baby

Ovo o čemu ti pišeš je drska prevara i kršenje zakona. Po "Opštim odredbama" Zakona o obligacionim odnosima kod "Promjene dužnika" i "Preuzimanju duga", dug se preuzima ugovorom između dužnika i preuzimaoca na koji je pristao povjerilac (komunalna preduzeća).
Po tvom pisanju notar je ta institucija koja, čini se, prevarom i obmanom kupca postiže pravno valjani prenos komunalnog duga sa dužnika na preuzimaoca, jer ga klauzulom unosi u kupoprodajni ugovor o prenosu vlasništva nad nekretninom, na koji potom obje strane daju saglasnost ovjerom.

Jer, po istom zakonu i po "Opštim odredbama" "Pojam" "Prodaje" određuje da "Ugovorom o prodaji obavezuje se prodavac da prenese na kupca pravo vlasništva na prodatoj stvari i da mu je u tu svrhu preda, a kupac se obavezuje da plati cijenu u novcu i preuzme stvar". I ništa preko, nema nikakvih komunalnih računa ni dugova...!

Komunalnim uslugama ne tereti se nekretnina. već nosilac prava uživanja nad tom nekretninom. Sve suprotno je obmana.

Ovdje valja napomenuti i rok zastarijevanja potraživanja nakon isteka jedne godine od roka za nastanak dužničko-povjerilačkih odnosa, a koji se odnosi na:

1. potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva;
2. potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika;
3. potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pretinaca te druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima;
4. potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena.

Zastarijevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene.
treba im onda SIPU poslat :) :run:
Comrad

#74 Re: Kupovina stana..

Post by Comrad »

Ja kad bih kupovao stan trazio bih da stan bude "cist" od dugova. Nekako mi djeluje previse komplikovano zahebavati se kasnije sa tim dugovanjima.

Mozda previes pojednostavljujem stvari...ali sta ako ja zivim u stanu u kojem sam napravio dug toplanama od 5.000KM, prodam stan i odselim u stan sa plinskim-etaznim grijanjem. Ljudima koji usele u stan ce biti iskljuceno grijanje, jer postoji dug. Ne mogu meni iskljuciti grijanje, kad imam plin. Kako to rijesiti? Ako potpisem da cu ja platiti dug i to se moze otegnuti, jer kod nas ionako nista ne funkcionise. Jel mene onda ti ljudi trebaju ganjati da platim grijanje...ne znam, meni je jednostavnije da se to odmah rijesi kod notara, prebijanjem duga kroz cijenu nekrenetnine. Ajd za struju, tu te mogu uganjati...
ja.neron

#75 Re: Kupovina stana..

Post by ja.neron »

mr.gugl wrote:Pozdrav,

znam da se dosta tema ovdje zavrsi na zafrkanciji i zezanju, ali meni treba savjet nekoga ko je strucan i molio bih clanove da ne spamaju u makar prvih 10-ak postova i da se ne okrene na salu i zezanciju.

naime, kupujem stan i naisao sam na povoljnu ponudu, medjutim, kao i svugdje, ima jedna, dvije, tri...petnaest kvaka. stan se prodaje preko agencije, s tim da je stan 1/1, po sudskoj odluci (rijesenje imam u rukama, originalno), ali na novac od prodaje pravo imaju jos dvije osobe. izmedju te tri osobe situacija je slijedeca, baba koja zivi u stanu ne dozvoljava pristup ovim dvjema osobama, ali je sud takodje natjerao da stan proda zbog spora izmedju njih. ona vec 10-ak godina nije placala racune, te ima navodno (nisam provjerio) duga oko 12000KM. zanima me da li prilikom sklapanja ugovora se moze navesti klauzula da se od ukupne cifre oduzmu troskovi duga, kako bih isplatio vlasnicima njihovo, a ustanovama njihovo? druga stvar (ili koja vec po redu) koja je problematicna, ova treca osoba koja ima pravo na stan je pristala da mi spusti cijenu za 8000KM, ali pod uslovom da baba koja zivi u stanu ne zna za to, te da nakon moje isplate pune cijene, tih 8000 ona uplati nazad na moj racun :shock: pod izgovorom da upravo ta baba namjerno ne bi prodala stan kad bi znala za tu situaciju. stan je prelijep i odgovara mi u potpunosti, jer je i cijena dosta niza zbog tih 8000 KM koje bih ustedio. kako provaliti da li ustvari hoce da me opljackaju ili su posteni, jer ja vjerujem samo majci rodjenoj i nikome vishe?!
ima li neko savjete, sta i kako uraditi? molim clanove jos jednom da se ne sprdaju i da ne daju odgovore bez argumenata.
ono sto meni konkretno treba je rijesenje problema a da ne odustanem od stana bez potvrde da je nesto neregularno.
zamantalo mi se u glavi vishe :? :shock:

http://dpmarketi.com/prodajastanova//

evo ti ovdje povoljno stanovi
Post Reply