Nesto garezi mora biti. Na pitanje si sam odgovorio, nesto nije uredu sa sagorijevanjem tj omjerom zrak/gorivo, a greska sa ubrizgavanjem moze biti jedan od uzroka.Jaguar84 wrote:kupiou ovlastenom servisu 18km komad za moj citroen saxo...ali nakon sto sam ga malo provozao i izvadio jednu da vidim ona opet puna garezi!Znaci nesto nije ok?Sta mislite sta je?Taman je pao snijeg pa ne vozim auto ali moracu da odem i provjerim...sagorijevanje?ubrizgavanje?
Koje Svjecice Odabrati!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#51 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
-
NediM17
#52 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
Moj Zetec 1.25 odlicno radi na Champion-ovim svjecicama (pali po ovim minusima k'o mina; akumulator madjar Silver horse 55Ah, takodjer ljetos zamijenjen kada je originalni Bosch preminuo nakon jedanaest godina sluzbe, vrti ga k'o kahveni mlin) kojima sam zamijenio originalne Motorcraft nakon 100.000km. A sto se tice svjecica ukoliko postoje odgovarajuce za vas motor, ne treba traziti nista bolje od nasih tesanjskih svjecica (Enker-Super Bosna).goran16v wrote:Ja nemam puno vjere u Bosch katalog. Od svih mojih auta Fordovi su (bili) najosjetljiviji na kablove i svjecice. Stari Zetec motor je radio kako treba iskljucivo sa Motorcraft svijecama a na Boschu (koje prema katalogu odgovaraju tacnom tom motoru) je mrsio i mrljao da su poslije 7 dana izvadjene. Na novom Duratec motor radi na NGK ko maca, a kupio kod Sandora. Mislim da su 4 kom bila 40 KM.
- tvrtko 1. kotromanić
#53 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
Imaš prebogatu smješu benzina. Možda čak voziš samo kratke relacije pa se motor i ne zagrije na radnu temperaturu. Razlog poremećaja smješe može biti i prljav filter za vazduh.Jaguar84 wrote:kupiou ovlastenom servisu 18km komad za moj citroen saxo...ali nakon sto sam ga malo provozao i izvadio jednu da vidim ona opet puna garezi!Znaci nesto nije ok?Sta mislite sta je?Taman je pao snijeg pa ne vozim auto ali moracu da odem i provjerim...sagorijevanje?ubrizgavanje?
-
530i
#54 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
Malo gareži (crne) je ok, auta sada rade "pod saugom" više vremena nego na većim temperaturama...
Potraži tabelu sa tumačenjima izgleda svjećica pa ćeš vidjeti one felerične i one normalne...
Potraži tabelu sa tumačenjima izgleda svjećica pa ćeš vidjeti one felerične i one normalne...
-
motorola01
#55 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
Je li moguce da mi auto nemirnije i glasnije radi i da nema snage uz brdo kao sto je imao nakon mjenjanja svjecica?Imam osjecaj da mi malo vise i goriva trosi.Maloprije zvao ovlasteni servis da vidim koliko je ventil lera,ali oba servisa koja sam zvao uzese mi samo broj sasije i jedan mi kaze nazovi za pola sata,a drugi rece da ce me nazvati
.Niko mi ne rece odmah cijenu 
-
lavic
#56 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
Naravno da je moguce, a zasto ce ti ler dizna ako auto se ne gasi na leru.motorola01 wrote:Je li moguce da mi auto nemirnije i glasnije radi i da nema snage uz brdo kao sto je imao nakon mjenjanja svjecica?Imam osjecaj da mi malo vise i goriva trosi.Maloprije zvao ovlasteni servis da vidim koliko je ventil lera,ali oba servisa koja sam zvao uzese mi samo broj sasije i jedan mi kaze nazovi za pola sata,a drugi rece da ce me nazvati.Niko mi ne rece odmah cijenu
-
motorola01
#57 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
To je nevezeno za svjecice,dize mi obrtaje dok je hladan motor u leru.Jutros opet na 2000 i trazio polovnu,a majstor nikad naci.Danas zovnem ovlasteni servis i rekose mi nakon sat i pol da je cijena 320 ili 340 i nestolavic wrote:Naravno da je moguce, a zasto ce ti ler dizna ako auto se ne gasi na leru.motorola01 wrote:Je li moguce da mi auto nemirnije i glasnije radi i da nema snage uz brdo kao sto je imao nakon mjenjanja svjecica?Imam osjecaj da mi malo vise i goriva trosi.Maloprije zvao ovlasteni servis da vidim koliko je ventil lera,ali oba servisa koja sam zvao uzese mi samo broj sasije i jedan mi kaze nazovi za pola sata,a drugi rece da ce me nazvati.Niko mi ne rece odmah cijenu
-
jole333
#58 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
gdje se tocno nalazi ovaj ivica jel zna tko??Jaguar84 wrote:Znači da je bolje barem po vašim iskustvima ići na ngk jer su origigi,svi se zale na bosch....ima kod sandora znaci i kod ivice?to je trgomat jel?Hvala!
edit:eo dobar sajt za probrat model svjecica.....
http://www.carsparkplugs.com/Default.aspx
- HaHaHa2
-
jole333
-
jefferson
#61 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
Kako pali? Mozda nisu zavrnuli svjecice kako treba pa je pormecen kompresion omjer. Provjeri sam jesul sve zategnute ali kada je auto hladan.motorola01 wrote:Je li moguce da mi auto nemirnije i glasnije radi i da nema snage uz brdo kao sto je imao nakon mjenjanja svjecica?Imam osjecaj da mi malo vise i goriva trosi.Maloprije zvao ovlasteni servis da vidim koliko je ventil lera,ali oba servisa koja sam zvao uzese mi samo broj sasije i jedan mi kaze nazovi za pola sata,a drugi rece da ce me nazvati.Niko mi ne rece odmah cijenu
- Qler
#62 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
Ma svijece treba samo originalne kupovati. I ako nesto ne valja, vratis se u ovlasteni servis neka prave. Pravo puno benzinaca je pravo osjetljivo na svijece, i rade samo sa originalnim kako treba. Sve drugo je samo zezanje i patnja. Samim time i gubljenje para...
-
motorola01
#63 Re: Koje Svjecice Odabrati!?
Pali bez problema.Primjetio sam da mi auto u leru i kad je zagrijano hoce malo zatrest,a ne sjecam se da je tako prije bilo.Ovo za vucu sam jucer primjetio kad sam vozio uz stvarno jako brdo.Osjetim da ne vuce kako treba i to u drugoj.Cak sam primjetio da mi se recimo u trecoj uz optereceno auto i uz solidno brdo javlja kao u valovima dok pritiscem gas.jefferson wrote:Kako pali? Mozda nisu zavrnuli svjecice kako treba pa je pormecen kompresion omjer. Provjeri sam jesul sve zategnute ali kada je auto hladan.motorola01 wrote:Je li moguce da mi auto nemirnije i glasnije radi i da nema snage uz brdo kao sto je imao nakon mjenjanja svjecica?Imam osjecaj da mi malo vise i goriva trosi.Maloprije zvao ovlasteni servis da vidim koliko je ventil lera,ali oba servisa koja sam zvao uzese mi samo broj sasije i jedan mi kaze nazovi za pola sata,a drugi rece da ce me nazvati.Niko mi ne rece odmah cijenu