IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

kajdara

#51 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by kajdara »

MOŽEMO LI MI BIRAČI U BiH, INTERNETOVCI, FEJSBUKOVCI, MSNOVCI, IMEJLOVCI ILI KAKOGOD, OBIČNI GRAĐANI UZETI OVE IZBORE U SVOJE RUKE.
Problem je u sistemu vlasti u BiH, čija struktura i funkcije i mogu rezultirati samo nacističko-fašističkim orgijama nad svakim i svačim ukoliko su u osnovi bh-idemtiteta i integriteta. Takav model vlasti uspostavili su bh-kvislinzi skupa sa bh-okupatorima i pod protektoratom prevashodno EU, te UN. Nacističko-fašistički model vlasti u BiH danas egzistira pod mandatom OHR & SREU. Pošto, očito, nismo u stanju pobijediti ga, pridružimo mu se: glasajmo za OHR & SREU!

Jasno je da tzv. bh-politička pročelja, predvođena OHR & SREU, odsudno brane pravo na vlastitu poziciju, te da imaju uglavnom definiran uzorak nesretnika u ime kojih to čine. Kvantitet tih nesretnika sačinjava oko četvrtine kvantiteta bh-populacije, dok su tri četvrtine (jedna je malodobna) državotvorne bh-populacije u dubokoj političkoj, i svakoj drugoj, herezi. Izlaskom na izbore i "glasanjem" za OHR & SREU, ta hereza će se globalno ozvaničiti i, istovremeno, bit će u korist odbrane najvrijednijih civilizacijskih principa, definiranih u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te njezinim Protokolima.
Control panel

#52 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by Control panel »

mentalist wrote:[
Slazem se, dosta je veci ulog od 2 3 5 KM.
i razocaranje je mnogo vece, a strah sta ce biti poslije je neopisiv.
a listic iz kaldionice bacis i kladis se ponovo. i ponovo imas sansu.
a 3.10 se moramo kladiti na sigurno. jer je u pitanju nasa buducnost i buducnost nase djece. a ta se sansa ponovo moze desiti za 4 godine. mozda. :(
mentalist

#53 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by mentalist »

Control panel wrote:
mentalist wrote:[
Slazem se, dosta je veci ulog od 2 3 5 KM.
i razocaranje je mnogo vece, a strah sta ce biti poslije je neopisiv.
a listic iz kaldionice bacis i kladis se ponovo. i ponovo imas sansu.
a 3.10 se moramo kladiti na sigurno. jer je u pitanju nasa buducnost i buducnost nase djece. a ta se sansa ponovo moze desiti za 4 godine. mozda. :(
Pa neznam koliko je moguce izabrati sigurnu opciju u bilo kojem entitetu koja se ne zalaze samo 30 dana koliko traje predizborna kampanja. Iskreno ja kada glasam prekrizim komplet listu, samo iz tog razloga da obavim svoju gradjansku duznost. A da se nadam nekoj svjetlijoj buducnosti, ne.
rossoner

#54 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by rossoner »

Control panel wrote:ja nikada nisam usao u kladionicu.
ali sa takvim zarom idem na izbore i sa nestrpljenjem i nervozom cekam izborne rezulate da mi taj osjecaj ne bi mogle ponuditi sve kladionice svijeta.
Bravo majstore. Doduse ja sam ulazio u kladionicu, ali helem nejse. Samo da ne bude da NAŠ NAROD ZNA!
imač kada

#55 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by imač kada »

Svaki narod ima vlast upravo onakvu kakvu zaslužuje. Nepismeni smo i neobrazovani prije svega, korumpirani preko svake mjere. Ako i kad se to promijeni, imat ćemo i bolju vlast.
Prema tome, sljedeći izbori ništa bitno neće promijeniti.
kajdara

#56 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by kajdara »

Svaki narod ima vlast upravo onakvu kakvu zaslužuje.
Nema narodne vlasti, pa čak ni u Narodnoj Republici Kini. U BiH narodi su samo kolateralna šteta Miloševićevim srbonacistima, Izetbegovićevim klerofašistima i Tuđmanovim krofašistima, koji su tu gdje i jesu zahvaljujući prevashodno nedosljednom angažiranju OHR & SREU u realizaciji zvaničnog im mandata.
Iskreno ja kada glasam prekrizim komplet listu, samo iz tog razloga da obavim svoju gradjansku duznost. A da se nadam nekoj svjetlijoj buducnosti, ne.
Na predstojećim izborima na glasačkom listiću napiši samo: OHR & SREU!
mentalist

#57 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by mentalist »

kajdara wrote:
Iskreno ja kada glasam prekrizim komplet listu, samo iz tog razloga da obavim svoju gradjansku duznost. A da se nadam nekoj svjetlijoj buducnosti, ne.
Na predstojećim izborima na glasačkom listiću napiši samo: OHR & SREU!
:lol: :lol: :lol:
Vidis to mi nije palo na pamet, dobar prijedlog
Socijalista

#58 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by Socijalista »

Ja sam svoj listic prije dvije sedmice ispunio...otisao je na put za domovinu. Kad citam onako sta je mojim sunarodnjacima u Krajini bitno za njihov glas...zgadi mi se sve. SDP- trebaju minimalno 250.000 glasova, bice tesko pored prangija kakva je nasa mati Bosna dala...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#59 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Δ
Control panel

#60 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by Control panel »

Socijalista wrote:Ja sam svoj listic prije dvije sedmice ispunio...otisao je na put za domovinu. Kad citam onako sta je mojim sunarodnjacima u Krajini bitno za njihov glas...zgadi mi se sve. SDP- trebaju minimalno 250.000 glasova, bice tesko pored prangija kakva je nasa mati Bosna dala...
bice nas jos i osvojit ce sdp 250.000 a mozda i vise :thumbup: :bih:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#61 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Δ vlada Bosnom, a sad će i legalno.... Živi bili pa vidjeli...
Okrun

#62 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by Okrun »

Uredu, ja ću da gađam. Bilo je ideja o organizaciji pa i nekih prijedloga i ja o tome nebih. Međutim niko ne predlaže stranke. Nismo valjda kukavice. Ja recimo predlažem da to bude Koalicija NAŠA STRANKA i NSPZK. Zašto?
Zato što:

1. To je koliko ja znam jedina koalicija koja pokušava nešto učiniti na nivou BiH
2. Jedino se predsjednik NS Bojan Bajić nije kandiovao ni na jednu izbornu listu
3. Predsjednik IO NS, Dino Mustafić, takođe nije se kandidovao ni na jednu izbornu listu
4. Niti jedan od Vijećnika NS iz izbora 2008. nije se takođe kandidovao ni na jednu listu za ove izbore
5. Po Statutu NS predsjedniku je ograničen mandat i ne može biti "vječiti" kao što je, manje više, slučaj u svim drugim strankama. Dok predsjedni ne umre nema drugog.
6. Jedino NS, za razliku od drugih, ima jasan i konkretan slogan a to je "RAT MAFIJI, ILI MI ILI ONI".

Eto to je nekoliko argumenata ZA. Meni programi nisu toliko važni, jer, gotovo sve stranke napišu programe približno iste kvalitete. Naravno, programi moraju postojati, ali oni su obećanja. Mnogo su mi važniji kadrovi koji će te programe izvršavati, a prema tačkama 1 do 6 to bi se moglo i ostvariti.

Šta bi mogli biti argumenti PROTIV? Ipak su oni mlada stranka i još mlađa koalicija, i možda bi davanje glaa njima moglo biti rasipanje glasova.
Rado bih čuo prijedloge drugih.
skopljo69

#63 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by skopljo69 »

Gentleman wrote:Ne mozemo :mrgreen:
mislim, kratko i jasno, nema vise tu sta :lol:
simpozijum delirijum

#64 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by simpozijum delirijum »

bez pobune naroda , strajkova i demonstracija te bojkotovanja izbora nista se nece promijeniti
revolucija ! ili blaze receno; promjena kompletna sistema koji je svi znamo totalno truo i nakaradan
ali ?
narod u BiH je nazalost kao sto je vec receno ;
neobrazovan , siromasan te zaludjen vjerskim i nacionalnim tenzijama
u podijeljenoj drzavi , Dejtonskom mutantu
glasaci isprana mozga pompeznim predizbornim kampanjama korumpiranih i krvolocnih gangstera (uz par casnih izuzetaka ) koji sebe nazivaju politicarima i predstavnicima naroda
izbori su biznis ,trose se desetine miliona dolara , eura i KM i pobijedice kompanija koja ulozi najvise para ( a zna se konkretno kod Bosnjaka ko je najbogatiji )
isto tako i kod Bosanskih Srba i Bosanskih Hrvata uz pomoc mentora iz Beograda i Zagreba
mogle su se te stotine miliona koje su potrosene za jos jedne besmislene lazirane izbore potrositi korisnije
i na kraju za utjehu ?
nije pogotovo u USA situacija nista bolja danas , ( vidimo jacanje desnice i extremizma svuda , posljedica ekonomskoga sloma neoliberalnoga kapitalizma ) niti u zapadnoj Evropi , izbori su samo biznis i medijski show za narodne mase
uhodana mashinerija samo bira druge klovnove
izuzetak je danas samo par drzava Juzne Amerike koje zapadni mediji nazivaju "extremnim " ( predsjednici i premijeri ; bivsi gerilci , pripadnici Indijanskih potlacenih manjina i slicno i svi sa revolucionarnom prosloscu i zestoki protivnici danasnjega sistema globalizacije )
ali koji odlicno rade svoj posao i smanjuju siromastvo i dizu standard stanovnistvu
pratite izbore u Brazilu , ekonomski div Juzne Amerike sa kojim se vise niti USA ne smije zahebavati
mnogo se moze nauciti od njih i samo vidite ko ce biti njihov sljedeci predsjednik 100% :mrgreen:
lare

#65 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by lare »

Izbori su već tu, i ovu temu bi trebalo zatvoriti. Izgleda da smo mi kao građani ne organizovani. Vjerovatno će biti kao i do sada. Nema ideja, prijedloga, inicijative pa čak ni reagovanja. Okrun je jedino nešto konkretno predlagao. Nisam se uključivao očekujući reakcije, ali ništa. "Intelektuala" potpuno ne zainteresovana. No sačekaćemo sa zaključivanjem da prođu izbori.
8. sekretar SKOJ-a

#66 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

simpozijum delirijum wrote:bez pobune naroda , strajkova i demonstracija te bojkotovanja izbora nista se nece promijeniti
revolucija ! ili blaze receno; promjena kompletna sistema koji je svi znamo totalno truo i nakaradan
ali ?
Jedva čekaju dušmani da ovdje nastane haos i blokade sa krvlju do koljena, pa da pod izgovorom nemogućnosti funkcionisanja BiH pretvore dogovor iz Karađorđeva o podjeli BiH u stvarnost.
lare

#67 Re: IZBORI U BiH. MOŽEMO LI IZMIJENITI STANJE NA BOLJE, KAKO?

Post by lare »

Očito da je odgovor na moje postavljeno pitanje, da mi ne možemo izmjeniti stanje u BiH na bolje.

Izbori su prošli i već se iz preliminarnih rezultata vidi da velike promjene nema. Kad još malo vremena prođe, vidjećemo da je sve ovo isto. Razlog tome je, ne, neuki ili kako neki kažu nepismeni narod. Narod je takav kakav je i mi nemamo bolji. Ne možemo ga promjeniti ali ga možemo mijenjati.

Ne mislim da je tome razlog ni mržnja bosanskog čovjeka o kojoj govori Max u pismu Andriću koje je on objavio još 1920. godine.

Po mom mišljenu razlog nepromjenjenosti u BiH su oni pojedinci iz "intelektuale", koji su se između ostalog i ovdje, na ovu temu pojavljivali, i koji misle da to što uočavaju slabosti društva je dovoljno da sebe smatraju "pametnim", da imaju pravo da kritikuju do besvjesti i da mogu do beskonačnosti sijati pesimizam.

To je bosanski čovjek i to je naša nesreća.

Bosanski čovjek mora shvatiti da kritikovati nešto ili nekoga može samo ako ima prijedlog za bolje rješenje i ako je spreman organizovati se u cilju ostvarivanja tih rješenja.

Ovim bih zaključio ovu temu. Čujemo se nekom drugom prilikom.
Post Reply