fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Rasprave o vjerskim temama.
IHAVEDREAM

#51 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by IHAVEDREAM »

Chmoljo wrote:
IHAVEDREAM wrote:
Lijepo mioim..... :roll:
Kako je Fra Marko Orsolic svojim izjasnjavanjem o personalnim opredijeljenjima ugrozio "Prave Hrvate" i devalvirao kanone Katolicke crkve..... :-) :-) :-)
ah, znaš, i nije ih ugrozio. ipak su ustanovili da on nije pravi Hrvat. za ime Boga,fra Marku je idiotski da se jezik kojim pričamo zove Hrvatski, Srpski ili Bosanski a ne treba nam prevodilac... kad je to izgovorio, udario je na temelje tisućljetnog naiconalizma i samim tim razotkrio svoju udbašku šuplju priču...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Duhovi proslosti :) .....Imaginarni strahovi.... :lol:
Nidje veze sa stvarnosti. :lol: :lol: .......
felipe kajetano

#52 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by felipe kajetano »

Fra Marko bi mog'o lako dobit prekomandu u Eritreju , na jedno dva'est godina :zoka:
IHAVEDREAM

#53 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by IHAVEDREAM »

felipe kajetano wrote:Fra Marko bi mog'o lako dobit prekomandu u Eritreju , na jedno dva'est godina :zoka:
:?: :?: :?: Zbunjen... :(
Misionarska Misija...... :-)
arzuhal

#54 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by arzuhal »

:D

Sa posebnim guštom sam iščitavao ove postove :) Gledao sam ''Planet teror'', pridigao se da jednu zapalim i, usput, vidim ''šta ima na Internetu'' :) A ovdje...

Ko, pitam krajnje nesmotreno, od cijenjenih forumaša koji pišu o reisu Ceriću, Kariću, Hafizoviću, Silajdžiću, braći Latić, Mujkiju Spahiću, etc. uistinu zna kakvi ljudski, bratski, kolegijalni, profesionalni odnosi postoje među njima? Kažu da se u Bosni kahva ne pije sa svakim. Znate li koliko su kahvi ti ljudi popili, piju i popit će zajedno, dijeleći mnoštvo zajednički principa i ideja zbog koji su njihovi tzv. ''medijski sukobi'' minorni? I kada, recimo, Mujki Spahić ospe drvlje i kamenje po reisu Ceriću - za jedne to je ''zdrava opozicija u IZ-u'' kojoj se vesele iz raznolikih razloga, a za one upućenije to je sasvim druga stvar. Jer ukoliko su vam novinski članci koji se pišu o njima (prečesto pristrano, s bilo koje strane da je riječ) ili koje oni sami pišu o sebi ili jedni o drugima, osnovni izvor na kojem temeljite svoje shvatanje odnosa koji REALNO postoje između, recimo, Cerića i Hafizovića ili Cerića i Mujkija, itsl. (u to ubrajam i zadnje..hmm..ne znam kako bi to nazvao..pa ono što je Nedžad L. pisao o dr. Hafizoviću) - onda moram da konstatujem da mnogi NEMAJU POJMA o čemu se i kako se tu radi.

Ali to što se ne zna, to nikad nama i nije bio problem. Medijski prostor je ionako livada za ispašu onih željnih. Tako ću imati prilike pročitati toliko ISKRENOG cinizma i sarkazma, kao i mržnje (koja nije zanemariva), koju pojedini forumaši izljevaju i isijavaju na virtualnim forumskim stranicama, bodreći ''jednu stranu'' - recimo, Hafizovića i Silajdžića vs. Cerića i braće Latić. I dobro je što je Svemogući Allah tako uredio situaciju, e da bi pojedini forumaši tačno znali koju ''stranu'' da brane, a koju da napadaju. Zaista, Bog zna najbolje :-D

Svakako: navijanje za ''akademsku, gospodsku, perenijalnu'' ili ''hodžinsku, ruralnu, tradicionalističku'' stranu IZ-a će i dalje biti primarna sportska disciplina svih ''jednosmjernika'' kojima to služi samo za steroidno napuhavanje vlastitih mišića i sladostrasno rovovsko ukopavanje kojim brane onu svoju misao sa kojom se noću osame pod dušekom. Ta misao, međutim, ne odgovara istini, ali, kako već rekoh, kao da je to važno ;-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#55 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Chmoljo »

pa šta čekaš arzo. evo osvijetli barem ovaj forum novim pogledom na njihove međusobne odnose. ili očekuješ da mi svi trebamo znati koju čarapu prvo oblači Hafizović da bismo mogli prokomentarisati njegov članak. ili Latić.

ja ne znam šta oni misle. znam samo što napišu.

sudove koje imamo o ovim ljudima nismo donijeli na osnovu jednog članka. ili jedne kompromitirajuće situacije. postoji neki obrazac ponašanja kod ovih ljudi i koji "masa" tj. mi, forumski štakori, slijedimo. ja ne vidim neke apolutno određene tabore koji dobacuju otrovne strijele drugima. dešavalo mi se i dešavaće mi se da mijenjam mišljenje o ljudima, nabolje i nagore. dešavaće mi se da i mijenjam svoje mišljenje o ponekim stvarima.

imal' neki poseban preduvjet da smije uputiti kritika crkvama u BiH ili je samo dovoljno da, svaki put, kad kažemo svoje mišljenje da se ogradimo time da ipak Bog najbolje zna (to se valjda podrazumijeva)...
arzuhal

#56 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by arzuhal »

Nije moje, Chmoljo, da išta/ikoga pr/osvjetljavam, a pogotovo, kako rekoh, odnose između spomenutih. I ja se samo osvrnem na forumsko pisanje k'o i svi, pa od toga ništa i ne očekujem (pa ako to zazvuči kao ''presuda koja grmi od samozatajnog arzuhala'' - šta bilo koga, a i mene samog, briga za to, jel.. :D )
Samo, nisam ja mislio da iko treba da zna nečije misli ili boju čarape, nego pitam dal' ljudi znaju u kakvim su, inače, odnosima ti ljudi, obzirom da se forumaši svrstavaju u, uvjetno rečeno, ''dva bloka'' kada je IZ u pitanju ili - možda bi me Chisum ispravio, ne znam - na stranu razumnih pojedinaca naspram kleronacionalističke mašinerije/stada.
Tako i ja gledam iz nekog svog ugla :) Pa recimo: Said Nursi jednom napisa (kada je riječ o muslimanima) kako ima nekih vatrenih pristalica Ebu Bekra, kao i vatrenih pristalica Alije b. Ebu Taliba, radijallahu 'anhuma, kojih bi se, i Ebu Bekr i Alija, odmah odrekli da ih vide kakvi su i šta rade.
To je, recimo, samo jedna crtica onog zbog čega se uopće javih na ovoj temi: ni reis Cerić ni Rešid Hafizović (ili drugi od njih) nemaju međusobni odnos kakav bi neki željeli da jest ili odnos tako pun nekog jeda i ponižavanja kakvim se pojedinci koriste ''braneći'' ili ''hvaleći'' jednog, a ''napadajući'' ili ''kritikujući'' drugog, kada je o pojedincima u strukturama IZ-a riječ.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#57 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote:Nije moje, Chmoljo, da išta/ikoga pr/osvjetljavam, a pogotovo, kako rekoh, odnose između spomenutih. I ja se samo osvrnem na forumsko pisanje k'o i svi, pa od toga ništa i ne očekujem (pa ako to zazvuči kao ''presuda koja grmi od samozatajnog arzuhala'' - šta bilo koga, a i mene samog, briga za to, jel.. :D )
Samo, nisam ja mislio da iko treba da zna nečije misli ili boju čarape, nego pitam dal' ljudi znaju u kakvim su, inače, odnosima ti ljudi, obzirom da se forumaši svrstavaju u, uvjetno rečeno, ''dva bloka'' kada je IZ u pitanju ili - možda bi me Chisum ispravio, ne znam - na stranu razumnih pojedinaca naspram kleronacionalističke mašinerije/stada.
Tako i ja gledam iz nekog svog ugla :) Pa recimo: Said Nursi jednom napisa (kada je riječ o muslimanima) kako ima nekih vatrenih pristalica Ebu Bekra, kao i vatrenih pristalica Alije b. Ebu Taliba, radijallahu 'anhuma, kojih bi se, i Ebu Bekr i Alija, odmah odrekli da ih vide kakvi su i šta rade.
To je, recimo, samo jedna crtica onog zbog čega se uopće javih na ovoj temi: ni reis Cerić ni Rešid Hafizović (ili drugi od njih) nemaju međusobni odnos kakav bi neki željeli da jest ili odnos tako pun nekog jeda i ponižavanja kakvim se pojedinci koriste ''braneći'' ili ''hvaleći'' jednog, a ''napadajući'' ili ''kritikujući'' drugog, kada je o pojedincima u strukturama IZ-a riječ.
ok. ali fazon je u tome da se ljudi uvijek, ali UVIJEK tako razvrstavaju: pro et contra. u tom razvrstavanju se počesto izgubi razlog zbog čega su mišljenja sukobljena i viši cilj, i svrha toga postaje ponižavaje onih drugih.

kada je Michael Pallin radio onu reportažu po zemaljama komunističkog bloka, vozao se Dunavom sa Rambom Amadeusom. na pitanje, šta danas misli o Slobodanu Miloševiću, Rambo je filozofski rekao da je ovaj sad pod zemljom pa više nije ni bitno.

jest da će nekima zasmetati analogija, al' nit je Cerić Milošević, nit' sam ja Rambo ( :D ), ali će meni Cerićeva pojava smetati sve dok je on na nekom mjestu na sa kojeg može uticati na veće društvene mase. onog trena kad ode u penziju, degutantno bi bilo TADA pričati o njegovim promašajima. a vjeruj mi da će izmiliti mnogo više likova koji će mnogo žešće i pokvarenije udariti na tog istog M. Cerića, dok mu danas ljube stope. takvih je ljudi bilo uvijek i svugdje.

vjeruj mi da nisam ni sumnjao da Cerić ne stavlja Hafizoviću kokošije jaje na profesorsku stolicu, ili Hafizović ovome kantu punu boje na vrata kroz koja će proći. ali narod sve simplificira. tako svijet funkcioniše. jednom amerikancu su svi muslimani teroristi. jednoj nani je svaka stranka SDA. a jednom čobaninu sa Vlašića puca neka stvar za EU i za NATO (NA ŠTA?!) jer on jadan ni to ne konta.

da se ne lažemo, buntovnici su mi uvijek simpatični bili. meni lično. ali oni konstruktivni, ne oni bez razloga. islamska zajednica jeste jako bitna u životu jednog muslimana, ali i Bošnjaka. koliko god se neko trudio negirati to. to je tako i gotovo. nacije su se formirale oko vjerskih instituticija. nakaradno ali se desilo. ali za mene, to je samo dodatni razlog da joj se (IZ) šarne kritika kad je zasluži. ne da bi se kritikovalo, nego da se ne pogubi njena svrha pod individualnim ambicijama. i ne da je svako šarne. 'ta, mi o svemu laprdamo pomalo. mi smo nebitni. i da kritiku uputi neko ko nema dodirnih tačaka sa tom institucijom i tada je to iz vidljivo loše namjere. mislim da dotični zna o čemu priča, i da mu priča ima glavu i rep :)

i sigurno nije u svrhu predizborne kampanje :mrgreen:

al' ono što mi je najsmješnije da se, pogotovo od strane pojedinaca na ovom forumu, onom sistemu zamjera idoliziranje jednog čovjeka, a danas se od pojedinih institucija prave svete krave. dakle radi se ista stvar, a zaboravljaju se, recimo, vlastiti džemati. i zaboravljaju da čovjeku ne treba porednik kod Boga. zar nam nije bliži od vratne žile kucavice? :)
arzuhal

#58 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by arzuhal »

Chmoljo wrote: ok. ali fazon je u tome da se ljudi uvijek, ali UVIJEK tako razvrstavaju: pro et contra. u tom razvrstavanju se počesto izgubi razlog zbog čega su mišljenja sukobljena i viši cilj, i svrha toga postaje ponižavaje onih drugih.
O tome pričam. Jer, suštinski, ''sukob'' na relaciji, recimo, Hafizović i Cerić (ukoliko ga uopće i ima), je nešto sasma različito od sukoba forumskih ''navijača''.
...ali će meni Cerićeva pojava smetati sve dok je on na nekom mjestu na sa kojeg može uticati na veće društvene mase. onog trena kad ode u penziju, degutantno bi bilo TADA pričati o njegovim promašajima. a vjeruj mi da će izmiliti mnogo više likova koji će mnogo žešće i pokvarenije udariti na tog istog M. Cerića, dok mu danas ljube stope. takvih je ljudi bilo uvijek i svugdje.
Zato ni ja ne trzam na svaku k'o najobičniji šaran..al pođahkad se navučem kao neobični šaran, na svu gungulu :D
Ovo si lijepo i iskreno rekao i, ako Bog dadne da poživimo, imat ćemo prilike gledati kako oni koji danas, recimo, napadaju Cerića, a podržavaju Karića, sutra - kada Karić zasjedne na mjesto reisa - svoju žaoku će okrenuti i protiv njega. Ali to neće biti u ''pozitivnoj i slobodnoj kritici, kao demokratskom aktu, na koju treba biti spreman svaki pojedinac ili institucija koja društveno i javno djeluje'', nego baš zbog onog mnoštva ideja i namjera koje zajedno dijele i u kojima se slažu i Cerić, i Karić, i Hafizović, i Spahić, i Latić...A, eto, moja malešnost vjeruje kako oni imaju daleko više istih namjera i ideja, nego što imaju razlika ;-)

da se ne lažemo, buntovnici su mi uvijek simpatični bili. meni lično. ali oni konstruktivni, ne oni bez razloga. islamska zajednica jeste jako bitna u životu jednog muslimana, ali i Bošnjaka. koliko god se neko trudio negirati to. to je tako i gotovo. nacije su se formirale oko vjerskih instituticija. nakaradno ali se desilo. ali za mene, to je samo dodatni razlog da joj se (IZ) šarne kritika kad je zasluži. ne da bi se kritikovalo, nego da se ne pogubi njena svrha pod individualnim ambicijama. i ne da je svako šarne. 'ta, mi o svemu laprdamo pomalo. mi smo nebitni. i da kritiku uputi neko ko nema dodirnih tačaka sa tom institucijom i tada je to iz vidljivo loše namjere. mislim da dotični zna o čemu priča, i da mu priča ima glavu i rep :)
Slažem se.

al' ono što mi je najsmješnije da se, pogotovo od strane pojedinaca na ovom forumu, onom sistemu zamjera idoliziranje jednog čovjeka, a danas se od pojedinih institucija prave svete krave. dakle radi se ista stvar, a zaboravljaju se, recimo, vlastiti džemati. i zaboravljaju da čovjeku ne treba porednik kod Boga. zar nam nije bliži od vratne žile kucavice? :)
Nema nikog od ljudi a da nije zaslužio neku kritiku, kao i institucije u kojima djeluju, u većoj ili manjoj mjeri. Nemam sad vremena, al' imalo bi se još progovorit o kritikama Latić-Hafizović, Jeleč-Latić, itd.
black

#59 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by black »

arzuhal wrote: onda moram da konstatujem da mnogi NEMAJU POJMA o čemu se i kako se tu radi.
Ta misao, međutim, ne odgovara istini, ali, kako već rekoh, kao da je to važno ;-)
pa bujrum pojasni ;-)
arzuhal

#60 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by arzuhal »

black wrote:
arzuhal wrote: onda moram da konstatujem da mnogi NEMAJU POJMA o čemu se i kako se tu radi.
Ta misao, međutim, ne odgovara istini, ali, kako već rekoh, kao da je to važno ;-)
pa bujrum pojasni ;-)
NAROD ZNA! :lol:
black

#61 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by black »

arzuhal wrote:
ako bude znao kao i do sada, bash ce nam "sjajno" biti :mrgreen:
ili ono 'ma shuti, gurni pod tepih da se ne zna pa nashi su' :mrgreen:
Banksy

#62 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Banksy »

Desert Wind wrote:
Evo da ti budem do kraja posten bosanski muslimani su ocajno trazili politicki svjetonazor na osobi koja prakticno nema nikakve mogucnosti da im taj novi svjetonazor i omoguci dajuci glas po drugi put osobi koja nije iz SDA klerikalnog miljea prvi put Lagumdziji drugi put Komsicu - ali im ni jedan ni drugi nista posebno nisu donijeli - dok je prvi mesje samo uspio da svoje veze i seme sa cijom i ostalim americkim konglomeratima ucvrsti na nacin da potkrijepi kampanju trazenja vjestica saljuci ozenjene i familijarne ljude u kazamat bez ikakve pravne osnove istrage a naposlijetku ni zastite dok drugi opet nista znacajno nije potegao osim par marketinski odobrenih narodnih poteza tipa baljezganja i laprdanja.....
Biće to sve u redu ... Sjekire su zakopane, šta više. :D

"Ono što je također povoljno u svemu ovome, i što će također bitno utjecati na to ko će biti član Predsjedništva je, slobodno mogu reći, državotvorno i politički pozitivno ponašanje vrha Islamske zajednice.
Kako sada stvari stoje, iz istupa čelnika Islamske zajednice vidi se da ona neće biti Islamska zajednica niti jedne partije i nijednog čovjeka. Mislim da je to veliki napredak na političkoj sceni BiH."

Z. Lagumdžija
arzuhal

#63 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by arzuhal »

black wrote:
arzuhal wrote:
ako bude znao kao i do sada, bash ce nam "sjajno" biti :mrgreen:
ili ono 'ma shuti, gurni pod tepih da se ne zna pa nashi su' :mrgreen:
Upravo činjenica da i dalje ''narod zna'', pokazuju i ovakve rasprave na forumu. Ponekad mi se činilo, kada bih slušao Mujkijevu hutbu, da će istog trena sići sa mimbera, povest narod i on lično svrgnuti reisa Cerića... :D
Obrnuto, black, obrnuto. Da se gura pod tepih, to bih i razumio. Međutim, ovdje se isuviše stvari iznosi, pa raja koja ionako nikad ne prelazi džamijski prag, a kamoli da malo bolje poznaje odnose između tih ljudi o kojima priča, počne vjerovati da se tu stvarno radi o nekakvim ''blokovima'', dijametralno suprotstavljenim stavovima, animozitetima, itsl.
Ali, što reče Chmoljo, a i sam se slažem sa tim, raji toga treba. I takva nas percepcija oslobađa mnogo toga i stvara uslove da svi budemo, u dobroj mjrei, u pravu: i Hafizović, i Latić N., i fra Jeleč, i svaki forumaš... :mrgreen:
black

#64 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by black »

ma ovakve rasprave se ne vode samo na forumu, vec i van njega, i ostajem pri tome da se puno stvari gura pod tepih ;-)
arzuhal

#65 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by arzuhal »

black wrote:ma ovakve rasprave se ne vode samo na forumu, vec i van njega, i ostajem pri tome da se puno stvari gura pod tepih ;-)
Svakako. Samo što je danas guranje pod tepih došlo sa obrnute strane, a ne od onih od kojih se očekivalo. To je čudno i to me uveseljava i rastužuje, istovremeno :D
ultima_palabra

#66 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by ultima_palabra »

Pa autsajder može samo podržavati ili kritikovati stavove neke ličnosti koje ona iznosi u javnost, ne može znati da li je taj u stvari guzni haver sa onim s kojim se sukobljava perom ili mikrofonom ;-)

A u tom slučaju nije do raje i forumaša, nego do javnih ličnosti koje jedno misle, drugo govore a treće rade :oops:
Desert Wind

#67 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Desert Wind »

black wrote:ma ovakve rasprave se ne vode samo na forumu, vec i van njega, i ostajem pri tome da se puno stvari gura pod tepih ;-)
U potpunosti se slazem s tobom - to je nazalost notorna cinjenica - a stvari se guraju pod tepih iz samo jednog razloga - da se provede istraga o prljavom vesu i prasini redom bi ih cekao javni linc naroda i vjesanje na bandere marindvora i ostalih gradskih centara....

Npr - nikad istrazeno i pojasnjeno povlacenje teske artiljerije i oklopa kod Kladnja na par dana prije cetnickih orgija po Srebrenici, ostavljanje Mostara na milost i nemilost ustasko-cetnicke kolaboracije, nikad objasnjen atentat na Halilovica, nikad objasnjen atentat na Celu, nikad objasnjena zasjeda na Izeta Nanica i mnogo mnogo ostalog prljavog vesa... Ono sto nisu mogli atentatima pokusali su zataskat guzove slanjima generala u Hag...

I da zakljucim - islamska zajednica cak i ovakva kakva je sad puna je bivsih cinkarosa udbasa i prodavaca naroda i vaznijih i uglednijih bosanskih muslimana citaj srbocetnickih saradnika KOS-a a i sad im sa mimbera daje i vjerski a evo svjedoci smo i politicki kredibilitet iako je sve to dokumentovano i predoceno al eto dosli "tobe" pa im ljudi vjeruju????. Prljav ves se ne provlaci samo od 92-95 ni od 95e pa naovamo - on je prljav vec desetinama godina unazad jos od JMO-a. To sto bosanski muslimani organizaciono mentalno i intelektualno nemaju snagu u pravim i iskrenim alimima, ucenjacima i ljudima koji su oruzano pratili borbu protiv okupatora je samo zasluga njihove apatije i sveminderaskog prdoklacenja u dzamijama bez konkretnih samoinicijativnih akcija koje bi bile uzor i pokretac bilo kakvih aktivnosti u narodu. I naposlijetku jedna i jedina je notorna cinjenica da su bosanski muslimani plastelinski "jaki" te da decenijama nisu smogli snage da se brutalno obracunaju i revidiraju ponasanje svojih politickih i vjerskih vodja koji su ocito kumovali velikim zrtvama u proslom ratu.....

Ono sto ja zelim reci apropos Petra Jeleca - je da ne vjerujem da je imao prljave namjere dok je iznosio misli - nego jednostavno to da su ljudi zdravog razuma ne samo muslimani, vec itekako svjesni kakvo smece ima svjetovnu i drzavnu vlast u rukama i kako objema manipulise zarad bilo kojeg kratkovidnog i kratkorocnog interesa - problem je sto nema nacina da skines majmune sa trona osim da bude ostro i brutalno i da budu primjer narednim generacijama kvazivodja da ce im se isto desiti ukoliko se budu poigravali sa vlastitim narodom.... A kapacitet za provedbu takvih stvari je na nivou mehke kite i plastelina oko iste....
Last edited by Desert Wind on 13/09/2010 13:51, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#68 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by BHF_Manijak »

black wrote:
pa bujrum pojasni ;-)
A ti si kao i inace ogorcen na rad IZ-a, na hodze/efendije, ulemu i koga vec sve ne, uglavnom sve sto ima dan radnog staza u IZ-i! ;-)
Desert Wind

#69 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Desert Wind »

BHF_Manijak wrote:
black wrote:
pa bujrum pojasni ;-)
A ti si kao i inace ogorcen na rad IZ-a, na hodze/efendije, ulemu i koga vec sve ne, uglavnom sve sto ima dan radnog staza u IZ-i! ;-)
Covjek kojem se obracas ima velikog kviska da bude ogorcen obzirom da mu je razvaljena guzica u ratu dok je cuvao iste clanovima IZ-a i clanovima familija SDA vrhuske.
BHF_Manijak

#70 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by BHF_Manijak »

Necemo sad u dubine ulazit ba...Po toj logici trebalo bi biti ogorcen na pola drzave! :wink: Ima tu i OK ljudi, koji su sa puskom u ruci branili cast ove domovine, no ne bih da o tome sad diskutujemo...Uvijek sam mrzio generaliziranje stvari!
black

#71 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by black »

BHF_Manijak wrote:
BHF_Manijak wrote:...Uvijek sam mrzio generaliziranje stvari!
polako ba, sjedi oguli jedan ananas ;-)
BHF_Manijak

#72 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by BHF_Manijak »

Pa ti svojim postovima pokazujes svoju ogorcenost na uposlenike IZ-a, od cistacice pa do vrha, a ne ja...Sjetim se kad je price koja je bila oko sadekatul-fitra pa se prvi skocio da kazes kako je moje razmisljanje nakaradno, ono pravo hodzinsko... :wink:
Desert Wind

#73 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by Desert Wind »

BHF_Manijak wrote:Necemo sad u dubine ulazit ba...Po toj logici trebalo bi biti ogorcen na pola drzave! :wink: Ima tu i OK ljudi, koji su sa puskom u ruci branili cast ove domovine, no ne bih da o tome sad diskutujemo...Uvijek sam mrzio generaliziranje stvari!
Generalno u vlasti SDA i IZ-a je smece. S tim bi se slozila i hodajuca enciklopedija Mustafe Spahica.
A pojedinaca koji ne potpadaju pod generaliziranje na koje ti mislis, nema ni na mapi a o odlukama da ne pricam.
BHF_Manijak wrote:Pa ti svojim postovima pokazujes svoju ogorcenost na uposlenike IZ-a, od cistacice pa do vrha, a ne ja...Sjetim se kad je price koja je bila oko sadekatul-fitra pa se prvi skocio da kazes kako je moje razmisljanje nakaradno, ono pravo hodzinsko... :wink:
I dobro ti je rek'o - evo ja ti iz prve ruke to kazem - jer sam bio dio tog miljea i mogu ti reci da su hodze sa vrlo malo casnih izuzetaka uglavnom tipovi koji svoj posao smatraju poslom drpanjem love od hatmi i jasina na muci muslimanske teladi koja misli da ce placanjem rijesiti svoj odlazak na bolji svijet sebi i drugima. Nigdje zivo na svijetu medju muslimanima ljudima se ne uce hatme za pare dok se samo kod nas smatra to unosnim biznisom - a i to je pitanje - je l proucio 600 stranica za par glava.... I nemoj mi reci da je to generaliziranje jer to jest tako i islamska zajednica je upravo takva - hatme par glava - jasini par banki - a da ne pricam o odlasku na onaj svijet trebas zavalit i sebe i familiju samo da odes crvima na trpezu. To je samo jedan u nizu eklatantnih primjera za sta IZ drzi svoje clanove. Kao sto rekoh vec i vjerska a i politicka telad....
Last edited by Desert Wind on 13/09/2010 14:14, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#74 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by BHF_Manijak »

Desert Wind wrote:
BHF_Manijak wrote:Necemo sad u dubine ulazit ba...Po toj logici trebalo bi biti ogorcen na pola drzave! :wink: Ima tu i OK ljudi, koji su sa puskom u ruci branili cast ove domovine, no ne bih da o tome sad diskutujemo...Uvijek sam mrzio generaliziranje stvari!
Generalno u vlasti SDA i IZ-a je smece. S tim bi se slozila i hodajuca enciklopedija Mustafe Spahica.
A pojedinaca koji ne potpadaju pod generaliziranje na koje ti mislis, nema ni na mapi a o odlukama da ne pricam.
Pa eto, recimo da sam redovan na Mujkijevim dzumama i da iznimno cijenim i volim tog covjeka, no koliko raja prica da je protivnik IZ-a i kriticar, nije to bas tako...Ne slazu se u mnogim stvarim ali da su dusmani jdni drugima, nisu...Ima tu jos :thumbup: ljudi poput Spahica, ali o tom po tom...

PS Jos nesto, Mustafa ih nikad ne bi smecem nazvao! :wink:
black

#75 Re: fra Petar Jeleč otvoreno o Islamskoj zajednici BiH

Post by black »

BHF_Manijak wrote:Pa ti svojim postovima pokazujes svoju ogorcenost na uposlenike IZ-a, od cistacice pa do vrha, a ne ja...Sjetim se kad je price koja je bila oko sadekatul-fitra pa se prvi skocio da kazes kako je moje razmisljanje nakaradno, ono pravo hodzinsko... :wink:
ako sam rekao hodzinsko, ne mislim da je nakaradno, niti to znaci ogorcenost na sve uposlenike IZ ;-) ne generalizujem (kao ti :mrgreen: ) jer ne poznajem cistacicu :lol:
Post Reply