ne postojifrankwhite wrote:Svi koji su za lexusa neka nadju jedan uporedni test u kojem je pobijedio BMWa pa nek se jave
Premium segment okrsaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
emko1234
#51 Re: Premium segment okrsaj
-
Blobi
#52 Re: Premium segment okrsaj
Svi koji su za BMW-a neka nadju jedan uporedni test u kojem je pobijedio AUDI-a pa nek se javeemko1234 wrote:ne postojifrankwhite wrote:Svi koji su za lexusa neka nadju jedan uporedni test u kojem je pobijedio BMWa pa nek se jave
- johntra
#53 Re: Premium segment okrsaj
naravno da transmisija ima velikog udjela, ali opet kažem, ne može se porediti uglađenost benzinca sa elektromotorom i turbodizela...dizel je uvijek bio brutalan, zato i ima kamionski obrtni moment, nema veze da li se vozi sa osmobrzincem ili šestobrzincem, uvijek će osjetiti ta brutalnost dizela, sekundu, ali će se osjetiti...benzinac nema tih problema, jer i nema obrtnog momenta puno, znamo svi da je više linearniji...o buci pri razvijanju velikih brzina neću da govorim, zna se ko je tiši, barem izvana...ne kažem da treba biti tiši, ali zna se šta ima ljepši zvuk...traktorsko klepetalo sigurno nema...na kraju krajeva, Blobi, ukini Lexusa iz ove priče jer ovaj motor nikako ne ide sa ova tri konkurenta...on je ipak konkurent benzincima, uz malo moderniju tehnologiju...emko, ti kad provozaš nekog hibrida, nema veze radi li se o Lexusu ili Toyoti, i kad vidiš razvijanje međuubrzanja onda ćeš znati da pri bilo kakvom rolling startu paljenje elektromotora, ili po tebi termoelektrane, nema skoro nikakve konkurencije, čak i među benzincima...a ja ću uvijek biti realan i reći da je Audijev, ustvari VW, mjenjač sa osam brzina trenutno najbolji u klasi, isto kao što je Lexusova hibridna tehnologija u mnogim klasama boom, što dokazuje ubrzano razvijanje iste od razvikanije evropske konkurencije...emko1234 wrote:hahahhahahahahah,kolega johntra..uz duzno postovanje..nijedan benzinac s termo elektranom il bez nje ne moze parirat ekvivalentnom dizelu pogotovo ovakvom kosto je u audiju s 8 klipova i 2 turbo punjaca varijabilne geometrije..koji daju najjveci okretni momenat na jako niskom broju okretaja koji dostupan u cijelom radnom podrucju..dakle ne osigurava njemu okretni momenat il struja ugladjenu voznju nego prenos ili ti transmisija snage..u audiju konkretno je novi mjenjac koji ima 8 brzina..dakle da ne vidis u kojoj je brzini ne bi imao pojma koja bi mogla biti tako je ugladjen..pa jesi se ikad upitao sto u velikim krstaricama pogotovo dizelima nema manuelnog mjenjaca?bas zbog te ugladjene voznje koju pruza automatikk..osim toga kad imas pod nogom stalno 700nm momenta znas koji ti hybrid moze prici pogotovo kad je rolling start upitanju s nekih 70km/h.. nijedan..i zato johntra* nisi upravujohntra wrote:obrtni moment je dobar za dizele kada treba izvlačiti drva iz šume ili kada se terenac penje uz strmoglave uspone...što se tiče modernih, prije svega poslovnih, limuzina za njih treba iznaći ipak nešto sofsticiranije rješenje poput hibridnog pogona...ne znam je li iko od vas imao prilike voziti auto sa takvim pogonom? u isto vrijeme zna biti pitom i auto klizi kao po loju, dok se u drugom trenutku pretvori u zvijer i isporučuje i taj famozni obrtni moment kad god treba, samo mnogo ljepše i bez famoznog crnog oblaka iza....Qler wrote:Ne volim dizela, ali reci da mu je losa strana obrtni moment nema logike nikako...
-
ljudozder
#54 Re: Premium segment okrsaj
Joj jeste pametni, nema šta... Mogu i ja sad reć svi koji su za Audija i BMW nek se objese jbg... Nisu u pitanju performanse, mislim da sam objasnio u svom postu (i svako drugi je objasnio) zbog čega mu se neko vozilo ne sviđa... Ja Audi i BMW ne podnosim prvo zbog izgleda onog pravog seljačkog zalizanogBlobi wrote:Svi koji su za BMW-a neka nadju jedan uporedni test u kojem je pobijedio AUDI-a pa nek se javeemko1234 wrote:ne postojifrankwhite wrote:Svi koji su za lexusa neka nadju jedan uporedni test u kojem je pobijedio BMWa pa nek se jave![]()
![]()
- AmADin_gospo
#55 Re: Premium segment okrsaj
lexus nevozi svaki seljak koji je prodao njivu i poslje sna o golfu 2 dizelu, ispunio san da ima audija ili BMWa.
što se tiče emkovog posta da se dizel skoro ne čuje... istina, skoro se ne čuje na 3-4 metra razdaljine, također i za pušenje, svaki i najnoviji dizel kad mu naglo složiš gas će zapušiti kad se turbina upali ... i naravno... nemože nikad dizelaš imati zvuk ni motora a kamo li iz auspuha koji je melodija za slušanje ljubiteljima brzine i auto sporta.
također treba napomenuti, da se nemože porediti turbo dizel 4.0 i benzinac 4.0 jer benzinac NEMA TURBINU, a svaki benzinski motor koji ima turbinu, naspram dizel motora iste kubikaže ima bolje preformanse..
da dizel valja, i F1 bi se na dizel vozila
što se tiče emkovog posta da se dizel skoro ne čuje... istina, skoro se ne čuje na 3-4 metra razdaljine, također i za pušenje, svaki i najnoviji dizel kad mu naglo složiš gas će zapušiti kad se turbina upali ... i naravno... nemože nikad dizelaš imati zvuk ni motora a kamo li iz auspuha koji je melodija za slušanje ljubiteljima brzine i auto sporta.
također treba napomenuti, da se nemože porediti turbo dizel 4.0 i benzinac 4.0 jer benzinac NEMA TURBINU, a svaki benzinski motor koji ima turbinu, naspram dizel motora iste kubikaže ima bolje preformanse..
da dizel valja, i F1 bi se na dizel vozila
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#56 Re: Premium segment okrsaj
Diesel Technology

U SAD na diezel su samo tegljaci sa 18 tockova te ovakvi teski truckovi typa Chevy/Dodge/Ford. Sad, svugdje na Zapadu su nameti i porezi visi ako ces voziti diesela, te zna se razlog i zasto. Dok za upotrebu hibrida, vlade zapadnih zemalja te stimulisu te daju povlastice u vidu umanjenih poreza za kupovinu, registraciju, osiguranje i sl. gdje opet postoji razlog zasto.

U SAD na diezel su samo tegljaci sa 18 tockova te ovakvi teski truckovi typa Chevy/Dodge/Ford. Sad, svugdje na Zapadu su nameti i porezi visi ako ces voziti diesela, te zna se razlog i zasto. Dok za upotrebu hibrida, vlade zapadnih zemalja te stimulisu te daju povlastice u vidu umanjenih poreza za kupovinu, registraciju, osiguranje i sl. gdje opet postoji razlog zasto.
-
hookah
#57 Re: Premium segment okrsaj
uh ovaj dodge cummins je meni premoćan... da bih svakog bmwa, audija, mercedesa, a bogami i lexusa za tu mrcinu 
-
emko1234
#58 Re: Premium segment okrsaj
ljudozder* prijatelju ti imas neke opasne predrasude..ako si ikad provirio izvan bosne vidjeces da ljudi koji imaju kockste glave biceps velicine butine i sinteticke D&G majice nisu bas najveci i nacesci kupci bmw,audia,merca..prije su to neki poslovni ljudi,uspjesni,mladjarija cije su tate neki jaki direktori il slicna populacija..pa tek onda krimosi na koje ti aludiras..mislim glupo ti je razmsiljanje a jos ti je gluplji razlog zasto ne volis svabe
johtra* nisam vozio nikad hibrida al sumnjam iskreno koliko god jak eletromotor bio da ga moze pogurat kosto mogu 2 turbine i jedan v8 cadzo..vozio sam se u staroj osmici 4.2tdi sa 326 konja i mislim da ta medjuubrzanja ne mogu poredit ni s jednim drugim autom u kojem sam se vozio prije
..jednostavno ne mozes glavu pomac dok se gas ne pusti..sto se tice zvuka..vala mi ne treba u takvom autu..kad sibam 250km/h po auto putu i dere mi tim berg il armin van buuren iz bang&olufsena zvuk mi ne pada napamet..ustalom ko hoce zvuk uzme benzinca
fan od diesel power 
johtra* nisam vozio nikad hibrida al sumnjam iskreno koliko god jak eletromotor bio da ga moze pogurat kosto mogu 2 turbine i jedan v8 cadzo..vozio sam se u staroj osmici 4.2tdi sa 326 konja i mislim da ta medjuubrzanja ne mogu poredit ni s jednim drugim autom u kojem sam se vozio prije
- shlauf
-
Gost1515
#60 Re: Premium segment okrsaj
jah ...johntra wrote:... isto kao što je Lexusova hibridna tehnologija u mnogim klasama boom, što dokazuje ubrzano razvijanje iste od razvikanije evropske konkurencije...
http://www.popsci.com/bown/2009/product ... bluehybrid
-
ado-šampion
#61 Re: Premium segment okrsaj
Dizel se ne čuje al i qrcu, 730d prethodne generacije, na leru grublji od 4-cil. benzinca... Kad otvoriš prozor preko 2 milje ko traktor...
-
ljudozder
#62 Re: Premium segment okrsaj
corolla02 wrote:Diesel Technology![]()
![]()
-
emko1234
#63 Re: Premium segment okrsaj
corolla* usa nije nikad bilo trziste koje je utvrdjivalo trendove bilo koje vrste..i sad imas americkih auta automatika koji imaju 4 brzine a stari su unazad 15 godina..toga u europi nema..dalje samo usporedi americku neki krstaricu s europskom u bilo kojoj klasi..kod amera je cadillac uvijek bio top al nikad nece bit blizu ijednog top modela preko okeana..americka auto industrija je u najvecoj krizo odkad postoji..tziste se smanjilo i prilicno zatvorilo..pogledaj kinu..imaju najvecu ekspanziju od pocetaka i korijena automobilizma u zadnjih 5 godina..nemoj ti meni govorit o americi ko o nekom vodecem trzistu..te povlastice imaju smisla zbog nekih drugih stvari..tipa zagadjenja,ubrzanog nestajanja fosilnih goriva i sl stvari al jos je to daleko..samo da ti kazem da je u europi koja je i dalje jedno od vodecih trzista svako drugo prodano auto dizel i to zadnjih 5 godina..tako dakle da tak logika ne pije vode..dizeli su sad cisci,jaci,brzi,ekomicniji jos jedino taj zvuk da im skontaju..al sumnjam da to ikome treba..ti recimo uzivas u svojoj hondi s2000..ona se vrti na ugodnih 9000rpm i picis 240km/h i samo vidi kako pored tebe prolazi neki 535d kojeg od rike hondinog vtec-a nisi ni cuo..,stereo tebi ne treba a lik u bmwu slusa betowena i nema predstave sta se desava metar ispred i ispod haube..dok ti znas da u tom trenutku po zvuku trosis preko 20 litara na 100km..zvuk?stvarno mi ne treba
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#64 Re: Premium segment okrsaj
emko* ti valjda bi trebao znati da se na dizel tegli, plin grije i benzin vozi
na temu diesel vs benzin, mislim da ti je @Jontra sve dobro rekao. A ja bih jos dodao: diezel je i danas prljav isto ko nekad samo sto su popratni instrumenti prisutni(aditivi, specijalni katalizatori) pa su suzbili njegovo stetno dejstvo na okolinu, pa i nas samih. Samo sto se to na novijim/mladjim dieselima ne primjeti pa kad dosegnu onu granicu kad pocmu dimiti ili stetiti okolini dolazi do exporta u zemlje istocne evrope. Drugo diesel na placu bilo koga auta sa istim karakteristikama je mnogo skuplji. Dalje, njegova registracija je skuplja, osiguranje, porez i sl., ovdje ne uporedjujem hybrid niti SAD u gdje je sve to obratno, mislim na vecinu zapadnih zemalja sa auto industrijom sa benzin kao osnovnim pogonom kod bilo kog proizvodjaca.
Takodjer prednost benzinaca je u zvuku, boljem sagorijevanju, prirodnom ubrzanju, linearanom, dok desel da bi to postigao najcesce mora imati turbinu da mu vadi dusu, te moguci problemi sa turbinom, da bi imao iste vozne karakteristike nekog benzinca dok recimo neki SDI(obicni) je samo mrtav konj
i traktor.
na temu diesel vs benzin, mislim da ti je @Jontra sve dobro rekao. A ja bih jos dodao: diezel je i danas prljav isto ko nekad samo sto su popratni instrumenti prisutni(aditivi, specijalni katalizatori) pa su suzbili njegovo stetno dejstvo na okolinu, pa i nas samih. Samo sto se to na novijim/mladjim dieselima ne primjeti pa kad dosegnu onu granicu kad pocmu dimiti ili stetiti okolini dolazi do exporta u zemlje istocne evrope. Drugo diesel na placu bilo koga auta sa istim karakteristikama je mnogo skuplji. Dalje, njegova registracija je skuplja, osiguranje, porez i sl., ovdje ne uporedjujem hybrid niti SAD u gdje je sve to obratno, mislim na vecinu zapadnih zemalja sa auto industrijom sa benzin kao osnovnim pogonom kod bilo kog proizvodjaca.
Takodjer prednost benzinaca je u zvuku, boljem sagorijevanju, prirodnom ubrzanju, linearanom, dok desel da bi to postigao najcesce mora imati turbinu da mu vadi dusu, te moguci problemi sa turbinom, da bi imao iste vozne karakteristike nekog benzinca dok recimo neki SDI(obicni) je samo mrtav konj
-
emko1234
#65 Re: Premium segment okrsaj
sve to stoji al ako su sve karte na strani benzinca zasto se dizel pravi i dalje,zasto je prodavaniji od benzinca pogotovo zadnje desetljece il zasto ga jednostavno ne izbace?hybrid plus benzin je eto dobra varijanta..naravno,zato sto se ne isplati..uzimaju lovu al ne zato sto su ljudi ludi pa kupuju dizele..nego zato sto dizel valja..vjerujem da moj 2.0tdi bez ovog t ne bi imao ni 80ks ovako ima 100 vise..al zar danas nije sve peri deri?zasto stavljaju turbo i benzince?krajnji cilj svake industrije je uzet sto vise para..prodajes finalni proizvod nov..al ga pravis tako da ces u slucaju stalne eksploatacije u iducih 5 godina uz redovan servis sigurno mjenjat turbinu..jng to je kapitalizam..nista nije djaba i nista nije vjecno..al da ne ne bjezimo od teme..daleko od toga da se ja ne slazem s tobom i johntra* samo kazem da dizel ima jos uvijek puno prednosti koje nece ubrzo nestat..

- corolla02
#66 Re: Premium segment okrsaj
Emko* evo recimo da uzivas u voznji te da si iskusan sofer, jedno jednostavno pitanje: recimo imas kakvog Golfa sa SDI, TDI ili GTI oznakom, za kog bi najprije poletio?
-
emko1234
#67 Re: Premium segment okrsaj
sdi nikad...tdi ako je gtd sigurno prije nego gticorolla02 wrote:Emko* evo recimo da uzivas u voznji te da si iskusan sofer, jedno jednostavno pitanje: recimo imas kakvog Golfa sa SDI, TDI ili GTI oznakom, za kog bi najprije poletio?
naravno da ne bi uzeo obicnog tdi-ija umjesto pravog gti-ja
- corolla02
#68 Re: Premium segment okrsaj
E emko* razocarao si me sademko1234 wrote:sdi nikad...tdi ako je gtd sigurno prije nego gticorolla02 wrote:Emko* evo recimo da uzivas u voznji te da si iskusan sofer, jedno jednostavno pitanje: recimo imas kakvog Golfa sa SDI, TDI ili GTI oznakom, za kog bi najprije poletio?ako na to ciljas..
naravno R je na vrhu..al problem je sto ja recimo znam da je razlika izmedju ta dva auta na papiru ajmo reci povelika al u praksi ti rijetko kad iskoristis puni potencijal auta..dakle zasto 210 ks ako mogu skoro isto sve radit sa 182 il kasnije sa 204 s manjom potrosnjom..
naravno da ne bi uzeo obicnog tdi-ija umjesto pravog gti-ja
- corolla02
#69 Re: Premium segment okrsaj
evo malo i cifara
za tvoju naobrazbu, nije na odmet znati
So it's brother-against-brother. Gas vs. diesel. Torque vs. horsepower. All-season Continental tires vs. all-season Dunlops. Follow the jump to see who takes it.
Volkswagen GTI Volkswagen Golf TDI
0-30 (sec): 2.8 3.0
0-45 (sec): 4.7 5.3
0-60 (sec): 7.0 8.7
0-75 (sec): 9.7 13.2
1/4 Mile (sec @ mph): 15.0 @ 95.2 16.4 @ 83.7
0-60 With 1-ft Rollout (sec): 6.6 8.3
30-0 (ft): 34 31
60-0 (ft): 130 121
Skid Pad Lateral Acceleration (g): 0.87 0.86
Slalom 65.5 69.2
So it's brother-against-brother. Gas vs. diesel. Torque vs. horsepower. All-season Continental tires vs. all-season Dunlops. Follow the jump to see who takes it.
Volkswagen GTI Volkswagen Golf TDI
0-30 (sec): 2.8 3.0
0-45 (sec): 4.7 5.3
0-60 (sec): 7.0 8.7
0-75 (sec): 9.7 13.2
1/4 Mile (sec @ mph): 15.0 @ 95.2 16.4 @ 83.7
0-60 With 1-ft Rollout (sec): 6.6 8.3
30-0 (ft): 34 31
60-0 (ft): 130 121
Skid Pad Lateral Acceleration (g): 0.87 0.86
Slalom 65.5 69.2
- johntra
#70 Re: Premium segment okrsaj
pa jah, Mercedes i ostali su to počeli razvijati nakon velikog uspjeha Lexusa, to je činjenica...neki su već plasirali to, drugi nisu...Gost1515 wrote:jah ...johntra wrote:... isto kao što je Lexusova hibridna tehnologija u mnogim klasama boom, što dokazuje ubrzano razvijanje iste od razvikanije evropske konkurencije...
http://www.popsci.com/bown/2009/product ... bluehybrid
- AmADin_gospo
#71 Re: Premium segment okrsaj
emko, neznam kad si zadnji put pogledao kroz prozor, ali mi u Bosni živimo, stoga ovde gore navedena auta voze u 90% slučajeva kockaste glaveemko1234 wrote:ljudozder* prijatelju ti imas neke opasne predrasude..ako si ikad provirio izvan bosne vidjeces da ljudi koji imaju kockste glave biceps velicine butine i sinteticke D&G majice nisu bas najveci i nacesci kupci bmw,audia,merca..prije su to neki poslovni ljudi,uspjesni,mladjarija cije su tate neki jaki direktori il slicna populacija..pa tek onda krimosi na koje ti aludiras..mislim glupo ti je razmsiljanje a jos ti je gluplji razlog zasto ne volis svabe
evo ti reformanse tesle roadster-ajohtra* nisam vozio nikad hibrida al sumnjam iskreno koliko god jak eletromotor bio da ga moze pogurat kosto mogu 2 turbine i jedan v8 cadzo..
1st gear "0 to 60 mph (0 to 97 km/h) in 3.7 seconds"
locked into 2nd gear provide 0 to 60 mph (0 to 97 km/h) in 5.7 seconds
upravo tako, u kojem si se ti vozio prije... vjeruj mi, svijet nije ograničen na kanton sarajevo i auta od raje i familije iz dijaspore. a kad si toliko dobro upoznat s podatcima i preformansama, evo da napomenem ostalu raju:vozio sam se u staroj osmici 4.2tdi sa 326 konja i mislim da ta medjuubrzanja ne mogu poredit ni s jednim drugim autom u kojem sam se vozio prije
4.2 TDI ( Dizel s TURBINOM)
4.2 (4134 cc)--V8 TDI--326 PS (240 kW; 322 bhp); 650 N·m (479 ft·lbf) @1600--5.9 sec--250 km/h (155.3 mph)
4.2 (benzinac gol ko pišta, čisti atmosverac)
4.2 (4172 cc)--V8--340 PS (250 kW; 335 bhp); 430 N·m (317 ft·lbf) @3500--6.4 sec--250 km/h (155.3 mph)
e sad zamisli da na ovog atmosverva staviš jednu turbinu ko tabure kakve bi preformanse dobio...
također, radi večeg opterečenja motora, dolazi do večih vibracija što naravno proizvodi veči zvuk... pa imaš da biraš, il da ti klepeče motor (kad ne auto novo) ili kad pregura 100-150k da zvoni šasija cijela.
dizel je za đipove, pikape, kamione, poljoprivredne mašine.. barem za sada, kad lamborgini, ferrari, porsche, maserati počnu praviti dizele onda su dizeli došli na dovoljno dobru razinu da se porede s benzincima. uostalom da je dizel toliko dobar i Wagen bi Veyrona napravio na dizel
- johntra
#72 Re: Premium segment okrsaj
Nemoj tako, ima Porsche dizel
mislim da je rasprava otišla u drugom smjeru i opet apelujem na autora da Lexusa izbaci odavde, bolje staviti Jauguara dizela, nažalost...
mislim da je rasprava otišla u drugom smjeru i opet apelujem na autora da Lexusa izbaci odavde, bolje staviti Jauguara dizela, nažalost...
- shlauf
- johntra
#74 Re: Premium segment okrsaj
ne zakuhavaj Šlaufe....
hoće li se stavljati Jaguar ili da svoj glas dam Audiju?
hoće li se stavljati Jaguar ili da svoj glas dam Audiju?
- shlauf