kako je to biti bosanac

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PalaSa Marsa

#51 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

pirmin wrote:Ja sam, dok nisam razgulio iz Bosne :D , mislio da ima samo jedna vrsta Bosanaca.

A onda sam dosao medju dijasporu i uvidio da nas ima raznih boja(i mirisa) i da se svi razlicito osjecamo kao Bosanci. :bih:
Upravo si potvrdio/la svoju recenicu.
ljubav_aha

#52 Re: kako je to biti bosanac

Post by ljubav_aha »

PalaSa Marsa wrote:
ljubav_aha wrote: kad je rat zavrsen :?: kakva je situacija danas :?:

da su ratovi bili iskljuciv razllog suzbijanja migracija,ljudi se nikad ne bi selili,jer ,eto,nisu zeljeli rizikovati :!:

zar nije bolje pokusati nesto promjeniti,umjesto pasivno cekati
Jbte, ako tako svi razmisljaju da migracijom mogu nesto promijenit' onda ne treba da ima Bosne.
Mislis li da odlaskom iz svoje drzave si rijesio sve probleme svog zivota?
migracija se konstatno desava ,unutar jedne zemlje,kao i van nje

migracija je smao jedna od opcija rijesenja , pa to je tako ovecividno

otici iz BiH ne moze svako,mnogi su se vratili jer nisu nasli ono sto su trazili,a vecina su trazili staru dobru BiH

zasto su se mnogi vratili iz BiH ponovo u inostranstvo :?:

ocevidno,nekome jeste migracija osigurala bolji zivot,kao i njegovm djetetu

vama u BiH se divim
ljubav_aha

#53 Re: kako je to biti bosanac

Post by ljubav_aha »

HAVANA wrote:
ljubav_aha wrote:HAVANA,divno si napisao,ali razmisaljas li o buducnosti svoje djece :?:

Naravno da razmisljam,volimo ih,ucimo,odgajamo...imaju svu mogucu ljubav i paznju , nadam se da ce izrasti u pozitivne i vrijedne osobe a porodica i odgoj su stub svega u zivotu...Za sada sam zadovoljan(13 i 7g)...
Sta mi garantuje da ce negdje drugo imati bolji zivot?
Moze se i ovde...tesko, ali moze...MORA :evil:

HAVANA,vec dugo imam utisak da si divan roditelj,otac,prijatelj,vjerovatno zivis u boljoj sredini,jer nije isto odrastati u Rep. Srpskoj ili Federaciji,a obe su dio BiH
PalaSa Marsa

#54 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

Migracija. Napominjem rat koji je masovno natjer'o na migraciju (ne uzimajuci ono prijeratno mijenjanje boravka, po zelji naravno) a migracija kao takva prouzrokovana ratom je ova o kojoj ti govoris i na koju ja mislim. Vala si u pravu kad kazes, da je nekom rat valj'o, nebi neko vidio gdje je granica Bosne i Hercegovine, a kamoli preko okeana, da nije bilo rata, sto jes-jes. Samo zali Boze zemlje Bosne sto krvari i drzi na sebi to sto drzi, cudo ne potone sta joj rade.

Ps: Obe je ekavica, koja se ne koristi u pravopisu u BiH, moze biti obije ili obadvije. :D
PalaSa Marsa

#55 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

Ne zahvalno je govoriti o tome, kako je negdje vani bolje nego li u samoj BiH, ili obratno.
nellington

#56 Re: kako je to biti bosanac

Post by nellington »

PalaSa Marsa wrote:

Ps: Obe je ekavica, koja se ne koristi u pravopisu u BiH, moze biti obije ili obadvije. :D
Kad već cjepidlačimo - obje :D
PalaSa Marsa

#57 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

nellington wrote:
PalaSa Marsa wrote:

Tako je Nelly, hvala na dodatku! :D
nellington

#58 Re: kako je to biti bosanac

Post by nellington »

PalaSa Marsa wrote:
nellington wrote:
PalaSa Marsa wrote:

Tako je Nelly, hvala na dodatku! :D
Niša, i drugi put :)
PalaSa Marsa

#59 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

Racunam. :D
ljubav_aha

#60 Re: kako je to biti bosanac

Post by ljubav_aha »

PalaSa Marsa wrote:Migracija. Napominjem rat koji je masovno natjer'o na migraciju (ne uzimajuci ono prijeratno mijenjanje boravka, po zelji naravno) a migracija kao takva prouzrokovana ratom je ova o kojoj ti govoris i na koju ja mislim. Vala si u pravu kad kazes, da je nekom rat valj'o, nebi neko vidio gdje je granica Bosne i Hercegovine, a kamoli preko okeana, da nije bilo rata, sto jes-jes. Samo zali Boze zemlje Bosne sto krvari i drzi na sebi to sto drzi, cudo ne potone sta joj rade.

i takva je idetnicna situacija sa pakistancima ,godinama ,doslovno od 70tih godina,ralzicitim intervalima

i eto,sukobi u pakistanu jos uvijek traju, zasto :| :!: :?:
Murat Sabanovic

#61 Re: kako je to biti bosanac

Post by Murat Sabanovic »

PalaSa Marsa wrote:Migracija. Napominjem rat koji je masovno natjer'o na migraciju (ne uzimajuci ono prijeratno mijenjanje boravka, po zelji naravno) a migracija kao takva prouzrokovana ratom je ova o kojoj ti govoris i na koju ja mislim. Vala si u pravu kad kazes, da je nekom rat valj'o, nebi neko vidio gdje je granica Bosne i Hercegovine, a kamoli preko okeana, da nije bilo rata, sto jes-jes. Samo zali Boze zemlje Bosne sto krvari i drzi na sebi to sto drzi, cudo ne potone sta joj rade.

kome je to rat valjo???mozda bezosjecajnim osobama koji od svog nosa ne vide nista.ja ne znam za porodicu koja nikoga nije izgubila.svi smo mi UGLAVNOM u dijaspori zbog ekonomskih razloga ,odnosno skolovanja.
PalaSa Marsa

#62 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

Murat Sabanovic wrote:

kome je to rat valjo???mozda bezosjecajnim osobama koji od svog nosa ne vide nista.ja ne znam za porodicu koja nikoga nije izgubila.svi smo mi UGLAVNOM u dijaspori zbog ekonomskih razloga ,odnosno skolovanja.
Tako je Murate. :mrgreen:

Ljubav aha, mojne nas sa Pakistancima u red ziva bila.
ljubav_aha

#63 Re: kako je to biti bosanac

Post by ljubav_aha »

PalaSa Marsa wrote: Ljubav aha, mojne nas sa Pakistancima u red ziva bila.
zar smo bolji od njih :?:
PalaSa Marsa

#64 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

ljubav_aha wrote:
Mi Boga mi jesmo, a za tebe ne znam. Nego ne znam sta te to poistovjecuje sa bilo kim u zivotu (u svijetu, ma gdje se nalazila)? Jesil' izgubila identitet, o cemu se radi ovdje reci mi?

Edit: Jel' to osjecas neku superiornost u odnosu na druge ljude?
limeni

#65 Re: kako je to biti bosanac

Post by limeni »

bosanci i hercegovci su najbolji narod na svijetu..kada to kaze ciro blazevic mora da je istina :D
PalaSa Marsa

#66 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

limeni wrote:bosanci i hercegovci su najbolji narod na svijetu..kada to kaze ciro blazevic mora da je istina :D
To svi znaju, neko svjesno, neko opet podsvjesno, i to je razlog zato se Bosni i Hercegovini desava to sto se desava. Ziv'li! :)
derion

#67 Re: kako je to biti bosanac

Post by derion »

nellington wrote:[

Jeste, ali ne moze "obadvije" - to je vec pleonazam. "Obje" je sasvim dovoljno. Izvinite na dodatnom cjepidlacenju. :)
PalaSa Marsa

#68 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

derion wrote:
nellington wrote:[

Jeste, ali ne moze "obadvije" - to je vec pleonazam. "Obje" je sasvim dovoljno. Izvinite na dodatnom cjepidlacenju. :)
Sasvim je Ok sto si dao sugestiju. Zahvaljujem i ujedno se izvinjavam na off topicu! :-D
JWD02

#69 Re: kako je to biti bosanac

Post by JWD02 »

Image
ljubav_aha

#70 Re: kako je to biti bosanac

Post by ljubav_aha »

PalaSa Marsa wrote:
ljubav_aha wrote:
Mi Boga mi jesmo, a za tebe ne znam. Nego ne znam sta te to poistovjecuje sa bilo kim u zivotu (u svijetu, ma gdje se nalazila)? Jesil' izgubila identitet, o cemu se radi ovdje reci mi?

Edit: Jel' to osjecas neku superiornost u odnosu na druge ljude?
nisi me skuzila

napsiala si da BiH ne poredim sa Pakistanom,rat emigracija,znaci tu sam nas uporedila ,zar nema slicnosti

ponosna sam,jer smao dokazali u svijetu da smo odlicni radnici i narod koji nije odrastao u pecini ,kao sto su mnogi mislili,i sto imam odlicno drustvo iz iste zemlje,i mnogim stranicma preporucujem tursiticke destinacije u BiH ,ali im isto tako realno opisem danasnju situaciju

ne razumijem kako mislis da smo MI bolji od drugih :!:
PalaSa Marsa

#71 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

Nemoj vadit' iz konteksta rijeci. U necemu smo bolji, u necemu smo gori, dakle nismo najbolji, nismo najgori, al' svakako imamo cime da se ponosimo i da vrijedimo za dobar narod (ovo kad kazem odgovorno tvrdim da je ovako), posteni smo, radni, dobri ljudi, odani, a Boga mi i inteligentni, e sad.. vjerovatno k'o i svigdje u ovom bijelom svijetu u svakoj zemlji ima milion nedostataka, pa tako i u nasoj dragoj nam BiH, al' nikako, aposlutno nikako nas ne bih poredila ni sa jednom zemljom na svijetu ni u ko'm kontekstu. Mi smo pokazali da se moze skolovat' u ratu, da se moze bit' castan i posten u ratu ( ne uzimam u odnos izuzetke koji su se obogatili na los nacin u ratu, pricam o obicnom covjeku Bosancu), da mozemo pomagat' jedni druge, i sijaset drugih stvari, da ne nabrajam. E sad to sto je politicka situacija ovakva kakva jeste, to sto su nam raskucili zemlju na vise djelova i sto je struktura Bosne i Hercegovine poremecena, sto je poremeceno i drustvo i sveukupna struktura zemlje, naroda, drustva u cjelini i sve to za posljedicu ima evo ova danasnja situacija u kojoj nikom nije dobro i niko nije zadovoljan, i naravno da se narod dvoumi, da mu prolazi svasta kroz glavu i da pomislja na svakorazne solucije za svoju egzistenciju. Ali to nije pokazatelj da smo mi narod bez vrijednosti ili ne daj Boze narod koji nema svoju vlastitu Zemlju.
ljubav_aha

#72 Re: kako je to biti bosanac

Post by ljubav_aha »

PalaSa Marsa wrote:Nemoj vadit' iz konteksta rijeci. U necemu smo bolji, u necemu smo gori, dakle nismo najbolji, nismo najgori, al' svakako imamo cime da se ponosimo i da vrijedimo za dobar narod (ovo kad kazem odgovorno tvrdim da je ovako), posteni smo, radni, dobri ljudi, odani, a Boga mi i inteligentni, e sad.. vjerovatno k'o i svigdje u ovom bijelom svijetu u svakoj zemlji ima milion nedostataka, pa tako i u nasoj dragoj nam BiH, al' nikako, aposlutno nikako nas ne bih poredila ni sa jednom zemljom na svijetu ni u ko'm kontekstu. Mi smo pokazali da se moze skolovat' u ratu, da se moze bit' castan i posten u ratu ( ne uzimam u odnos izuzetke koji su se obogatili na los nacin u ratu, pricam o obicnom covjeku Bosancu), da mozemo pomagat' jedni druge, i sijaset drugih stvari, da ne nabrajam. E sad to sto je politicka situacija ovakva kakva jeste, to sto su nam raskucili zemlju na vise djelova i sto je struktura Bosne i Hercegovine poremecena, sto je poremeceno i drustvo i sveukupna struktura zemlje, naroda, drustva u cjelini i sve to za posljedicu ima evo ova danasnja situacija u kojoj nikom nije dobro i niko nije zadovoljan, i naravno da se narod dvoumi, da mu prolazi svasta kroz glavu i da pomislja na svakorazne solucije za svoju egzistenciju. Ali to nije pokazatelj da smo mi narod bez vrijednosti ili ne daj Boze narod koji nema svoju vlastitu Zemlju.
naravno,ali postoje i slicnosti sa drugim narodima,o tome sam pisala

orignalnost je naravno uvijek prisutna,ali od toga se ne zivi
PalaSa Marsa

#73 Re: kako je to biti bosanac

Post by PalaSa Marsa »

O kojoj slicnosti govoris, fizickoj, intelektualnoj, kulturalnoj ili?
Bosanski_kralj

#74 Re: kako je to biti bosanac

Post by Bosanski_kralj »

Ma.Le.Na wrote:biti bosanac je teret
teret jer nisi kao drugi...da se razumijemo mi nismo "posebni" na pozitivan nacin...mi smo "posebni" na onaj drugi

...fino si dijete..poslusno..odgojeno i kulturno...zavrsis skolu ..onako streberski je zakucas...i hoces da upises fax...ali ne lezi vraze - sipaaak...upisaces fax gdje nema bas toliko zainteresovanih i koji i nije atraktivan..jer za atraktivan treba stela - a ti kao fino dijete od finih roditelja ne zelis stelu - hoces ti posteno jer dosta ti je i mita i korupcije..
i tako fax za kojim ti dusa uzdise zavrsi papak koji donese tele dekanu..ili neka propalica koja nije ni zainteresovana tim zanimanjem i koja ce poslije njega (jer zavrsice ga sigurno) otvoriti nesto privatno i objesit diplomu na zid i tu ce biti kraj upotrebe te diplome..
ili..u gorem slucaju upisace taj djetic fax...i skontat poslije 2 mjeseca da nije to za njega i da porodicni kriminal pardon biznis moze vodit i bez diplome...i tako uzeti mjesto nekome ko bi sanjao da zavrsi taj fax..

gledaces kako ispite i na tom tvom bezveznom faxu polazu levati i to iz prve i kontati kako ti uvijek vjerovatno fali neka knjiga i skripta i da si zbog toga pao..nece ti biti jasno kako ti mozes dati max 3 ispita u jednom roku a neki se netom poslije mora i landaranja hvale kako su sve naucili i polozili 11 ispita...iz prve naravno..

kada nakon silnih muka postenog ucenja i polaganja ispita BEZ PLACANJA napokon i zavrsite fax slijedi vam trazenje posla..
ponovno..ako nemate debelu stelu ili se Bog ili neka druga sila nisu silno smilovali nad vama trazicete ga mjesecima..neki i godinama...i na kraju upast u neki posao gdje vam je plata manja od peraca auta u nekim autopraonicama (ziva istina!)..
tu cete proklinjati i fax i godine ucenja i troskove studiranja i proklinjat sudbinu kletu koja vam ne otvori oci na vrijeme da fax u ovoj zemlji ne znaci nista...da je bolje landarat sve te godine ..jer na kraju rezultat je isti
grijesim mozda..jer rezultat moze biti i u korist landaranja - ipak to vrijeme ste mogli iskoristiti za upoznavanje "poslova" i "ljudi" i sada raditi u toj praonici za platu vecu od inzinjerske..

kako stvari idu...upozacete nekoga ko je kao i vi..posten i van BIH zbivanja (fantasticnog svijeta kriminala mita i korupcije) ...gledati kako tatine kcerkice i maminu sinovi kupuju stanove...auta... i prebirati po zajednickom budzetu smisljajuci da li je moguce da ipak rentate tu garsonjeru u hrasnici ili je i to ipak malo prerano...cekati neko bolje vrijeme tjeseci se da ce stvari da krenu na bolje ..

gledacete kako mladi putuju..a vi se tjesite da ne mozete nigdje jer ipak nemate vize ..kao da je do vize a ne para..

i godine ce prolaziti...iste face na TVu...iste porodice drzat ce "porodicne biznise"...

e onda vam pukne film i jebete i Bosnu i Bosance i drzavu i federaciju i RS i Sarajevo i roditelje koji zapese u ovoj crnoj rupi...i proklinjete sudbinu sto se niste sa ostalim pametnim svijetom pokupili odavde devedesetdruge i guzicom zatvorili vrata jednom za svagda..

eto ukratko...tako je kad si Bosanac :bih:
:thumbup:
ljubav_aha

#75 Re: kako je to biti bosanac

Post by ljubav_aha »

PalaSa Marsa wrote:O kojoj slicnosti govoris, fizickoj, intelektualnoj, kulturalnoj ili?

tradicija i kulutura ,naravno

zar postoje intelektualne razlike medju narodima :?:
Post Reply