prijevremena otplata kredita

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

basicm

#51 Re: prijevremena otplata kredita

Post by basicm »

Idite u druge banke i zatvorite te stare kredite, da ste 1000 dobri, dobri ste. Na dugorocne kredite se isplati, i mislim da se do 10 godina moze isposlovati kamata do 4,5%.
Gray

#52 Re: prijevremena otplata kredita

Post by Gray »

basicm wrote:Idite u druge banke i zatvorite te stare kredite, da ste 1000 dobri, dobri ste. Na dugorocne kredite se isplati, i mislim da se do 10 godina moze isposlovati kamata do 4,5%.

Može i niže, meni je trenutno 4%
basicm

#53 Re: prijevremena otplata kredita

Post by basicm »

Zato sam i rekao maksimalno 4,5%
Malo manje kamate platiti, ili skratiti rok otplate barem godinu je velika stvar, barem meni. Par puta otici tamo-amo za to nije neki teret.
Distortion

#54 Re: prijevremena otplata kredita

Post by Distortion »

Ja sam dobio odluku da mi je kamatna stopa snizena 5,49 na 4,99. (Union banka)

Dal nekom snize na 4,99 a nekom na 4,49 zivo me zanima...
sarajevowintwr

#55 Re: prijevremena otplata kredita

Post by sarajevowintwr »

Da ti odgovorim, ja sam digao u union na 15god sa kamatom 5,49, htio da smanjim na 10 godina i evo 4 mjeseca cekam hebenu klauzulu i novi otplatni plan, i plus ne daju nista nize nego sto stoji na zvanicnoj stranici. Odem u unicredit, na zvanicnoj stranici 3,89, teta kaze posalji skeniranu dokumentaciju da vidimo sta se moze, prije par dana zovu, kazu moze 3,59. Tako da sam sada u fazi prelaska u drugu banku. Samo u unicredit mi kazu, ako nisi platio obradu kredita, nemaju pravo da naplate prijevremeno zatvaranje. Ima li ko sa tim skorije iskustvo ili nek akt koji se na to odnosi?
basicm

#56 Re: prijevremena otplata kredita

Post by basicm »

Cini mi se clan 27 tog zakona, ako nije bilo naknade za obradu ne smije biti ni naknade za zatvaranje, bez obzira sta pise ili kazu. Pogledas da li si platio obradu i to je to.
sarajevowintwr

#57 Re: prijevremena otplata kredita

Post by sarajevowintwr »

basicm wrote:Cini mi se clan 27 tog zakona, ako nije bilo naknade za obradu ne smije biti ni naknade za zatvaranje, bez obzira sta pise ili kazu. Pogledas da li si platio obradu i to je to.
Hvala, znam da nisam platio ni obradu ni vodjenje kreditnog racuna. Fino cu ja to naci, pa kada i ako budu trazili, pozvati se na to.
probook

#58 Re: prijevremena otplata kredita

Post by probook »

sarajevowintwr wrote:Da ti odgovorim, ja sam digao u union na 15god sa kamatom 5,49, htio da smanjim na 10 godina i evo 4 mjeseca cekam hebenu klauzulu i novi otplatni plan, i plus ne daju nista nize nego sto stoji na zvanicnoj stranici. Odem u unicredit, na zvanicnoj stranici 3,89, teta kaze posalji skeniranu dokumentaciju da vidimo sta se moze, prije par dana zovu, kazu moze 3,59. Tako da sam sada u fazi prelaska u drugu banku. Samo u unicredit mi kazu, ako nisi platio obradu kredita, nemaju pravo da naplate prijevremeno zatvaranje. Ima li ko sa tim skorije iskustvo ili nek akt koji se na to odnosi?
Samo sto je u unicreditu mislim promjenljiva kamatna stopa? Ili grijesim?
sarajevowintwr

#59 Re: prijevremena otplata kredita

Post by sarajevowintwr »

:-) Ne, nije promjenjiva, fiksna je 3,59, a promjenjiva jos niza. Takodje u sparkase je fiksna 3,39 ali traze osiguranje za sve godine i ratu unaprijed. PS. Pogledao sam ugovor o kreditu koji imam sa union bankom, u jednom clanu pose da kod prijevremenog zatvaranja, naknada ne moze biti veca od obrade kredita, a obrada je bila 0KM, tako da....yeeeeee :-) :run:
sarajevowintwr

#60 Re: prijevremena otplata kredita

Post by sarajevowintwr »

Distortion wrote:Ja sam dobio odluku da mi je kamatna stopa snizena 5,49 na 4,99. (Union banka)

I zaboravih ti napisati, ako je period koji ti je ostao do 10 godina onda je 4,49 a preko je 4,99.
Distortion

#61 Re: prijevremena otplata kredita

Post by Distortion »

sarajevowintwr wrote:
Distortion wrote:Ja sam dobio odluku da mi je kamatna stopa snizena 5,49 na 4,99. (Union banka)

I zaboravih ti napisati, ako je period koji ti je ostao do 10 godina onda je 4,49 a preko je 4,99.
Digao sam kredit u februaru 2015. na 10 godina. Tri godine su iza nas. Ostalo je jos nepunih 7 godina. U martu sam dobio odluku da se smanjuje kamatna stopa sa 5,49 na 4,99 al jos uvijek nisu napravili anex pa jos uvijek ide ista rata.
Ne znam odakle informacija da je do 10 godina 4,49? Jel imas neki njihov paket osim sto si digao kredit?
sarajevowintwr

#62 Re: prijevremena otplata kredita

Post by sarajevowintwr »

Distortion wrote:
sarajevowintwr wrote:

Digao sam kredit u februaru 2015. na 10 godina. Tri godine su iza nas. Ostalo je jos nepunih 7 godina. U martu sam dobio odluku da se smanjuje kamatna stopa sa 5,49 na 4,99 al jos uvijek nisu napravili anex pa jos uvijek ide ista rata.
Ne znam odakle informacija da je do 10 godina 4,49? Jel imas neki njihov paket osim sto si digao kredit?
Shodno telefonskom razgovoru, Union banka vam može razmotriti smanjenje kamatne stope po stambenom kreditu u korištenju sa 5,49% na 4,49% Fiksna za cijeli period otplate uz realizaciju stambenog paketa tj. pored stambenog kredita u korištenju i limita po tekućem računu neophodna je realizacija još jednog kreditnog proizvoda tj. kreditne kartice i/ili potrošačkog kredita.
Evo prepisa emaila, sa njima. Uostalom i mene vec cetiri mjeseca zavlace za aneks ugovora, a rata ide po starom, tako da sam ja vec u proceduri promjene banke.
Dzontra_Volta

#63 Re: prijevremena otplata kredita

Post by Dzontra_Volta »

Da malo podignem temu.
S obzirom da sam prijevremeno otplatio stambeni kredit u jednoj banci (tačnije uzeo zamjenski kredit u drugoj banci kojim sam otplatio u prvoj), rekoše mi da imam pravo na povrat dijela sredstava koje sam uplatio za policu osiguranja nekretnine (kroz prvi kredit).
Ima li neko iskustva, koliko vraćaju nazad?
Je li srazmjerno broju godina koliko je prijevremeno otplaćeno (npr. ako sam upatio policu 2000 KM za 20 godina otplate kredita, a otplatio kredit za 10 godina, je l' to znači da mi vraćaju nazad 1000 KM)?
drastic

#64 Re: prijevremena otplata kredita

Post by drastic »

Dzontra_Volta wrote:Da malo podignem temu.
S obzirom da sam prijevremeno otplatio stambeni kredit u jednoj banci (tačnije uzeo zamjenski kredit u drugoj banci kojim sam otplatio u prvoj), rekoše mi da imam pravo na povrat dijela sredstava koje sam uplatio za policu osiguranja nekretnine (kroz prvi kredit).
Je li srazmjerno broju godina koliko je prijevremeno otplaćeno (npr. ako sam upatio policu 2000 KM za 20 godina otplate kredita, a otplatio kredit za 10 godina, je l' to znači da mi vraćaju nazad 1000 KM)?
valjda osiguranje placas tromjesecno ili polugodisnje
TheGodfather001

#65 Re: prijevremena otplata kredita

Post by TheGodfather001 »

Ja sam plaćao na godišnjem nivou policu osiguranja za nekretninu (od 1.12. do 1.12. naredne godine) za vrijeme trajanja kredita. Ako si otplatio prije isteka osiguranog roka imaš pravo na povrat sredstava. Povrat se obračunava po danu resto uplaćenog iznosa. Kada sam sve sabrao vratio sam ca 35KM, a potrošio 20KM (potvrda iz banke - 10KM, parking i gorivo 10ak KM, ne računam potrošeno vrijeme dok sam to sve obišao).
VladaFBiH

#66 Re: prijevremena otplata kredita

Post by VladaFBiH »

TheGodfather001 wrote:Ja sam plaćao na godišnjem nivou policu osiguranja za nekretninu (od 1.12. do 1.12. naredne godine) za vrijeme trajanja kredita. Ako si otplatio prije isteka osiguranog roka imaš pravo na povrat sredstava. Povrat se obračunava po danu resto uplaćenog iznosa. Kada sam sve sabrao vratio sam ca 35KM, a potrošio 20KM (potvrda iz banke - 10KM, parking i gorivo 10ak KM, ne računam potrošeno vrijeme dok sam to sve obišao).
prebaciš je na sebe do isteka :) svakako ti banka mora dati potvrdu da si otplatio kredit
TheGodfather001

#67 Re: prijevremena otplata kredita

VladaFBiH wrote:
TheGodfather001 wrote:Ja sam plaćao na godišnjem nivou policu osiguranja za nekretninu (od 1.12. do 1.12. naredne godine) za vrijeme trajanja kredita. Ako si otplatio prije isteka osiguranog roka imaš pravo na povrat sredstava. Povrat se obračunava po danu resto uplaćenog iznosa. Kada sam sve sabrao vratio sam ca 35KM, a potrošio 20KM (potvrda iz banke - 10KM, parking i gorivo 10ak KM, ne računam potrošeno vrijeme dok sam to sve obišao).
prebaciš je na sebe do isteka :) svakako ti banka mora dati potvrdu da si otplatio kredit
Nije mi se dalo zezati sa prenosom jer je već bila vinkulirana na banku i ostalo još par mjeseci do isteka. Mrsko mi bilo trošiti vrijeme i živce na to.
Sada sam osigurao stan u istom osiguranju gdje osiguravam i auto (obavezno+kasko), pa mi je u jednom paketu kao nešto povoljnije izašlo osiguranje nekretnine. Kako god, dobra je stvar imati osiguranje nekretnine i stvari :) za ne daj Bože
Dzontra_Volta

#68 Re: prijevremena otplata kredita

Post by Dzontra_Volta »

drastic wrote:
Dzontra_Volta wrote:Da malo podignem temu.
valjda osiguranje placas tromjesecno ili polugodisnje
Kad uzmeš hipotekarni kredit, moraš osigurati stan na čitav period otplate kredita.
channel10

#69 Re: prijevremena otplata kredita

Post by channel10 »

Kod hipotekarnog kredita, osiguranje nekretnine se placa na godisnjem nivou. Ako prije vremena vratis kredit, trazis povrat police za tih par mjeseci koje si platio unaprijed i raskidas ugovor. Ukoliko ne zelis raskinuti ugovor sa osiguranjem, nastavis dalje placati.
mobsterc

#70 Re: prijevremena otplata kredita

Post by mobsterc »

je li ta 3.59 stopa za nenamjenski ili stambeni (i da li je eks)?
usput, ako je neko trazio nenamjenski u zadnje vrijeme, gdje je najniza eks fix stopa?
Dzontra_Volta

#71 Re: prijevremena otplata kredita

Post by Dzontra_Volta »

channel10 wrote:Kod hipotekarnog kredita, osiguranje nekretnine se placa na godisnjem nivou. Ako prije vremena vratis kredit, trazis povrat police za tih par mjeseci koje si platio unaprijed i raskidas ugovor. Ukoliko ne zelis raskinuti ugovor sa osiguranjem, nastavis dalje placati.
E jbg ne znam gdje vi to plaćate na godisnjem nivou. Ja sam dosad uzeo 2 hipotekarna kredita u 2 različite banke (jedan hipotekarni, a drugi zamjenski stambeni) i oba puta sam morao platiti policu na čitav otplatni period kredita.
channel10

#72 Re: prijevremena otplata kredita

Post by channel10 »

Recimo u Isp banci je na godisnjem nivou. Takodjer i u UC banci. Znaci dodje ti iz osiguravajuceg drustva racun/ uplatnica da platis za tu godinu.

Kako god, ako si ti platio odmah za cijeli period kredita, imas pravo na povrat.
TheGodfather001

#73 Re: prijevremena otplata kredita

Dzontra_Volta wrote:
channel10 wrote:Kod hipotekarnog kredita, osiguranje nekretnine se placa na godisnjem nivou. Ako prije vremena vratis kredit, trazis povrat police za tih par mjeseci koje si platio unaprijed i raskidas ugovor. Ukoliko ne zelis raskinuti ugovor sa osiguranjem, nastavis dalje placati.
E jbg ne znam gdje vi to plaćate na godisnjem nivou. Ja sam dosad uzeo 2 hipotekarna kredita u 2 različite banke (jedan hipotekarni, a drugi zamjenski stambeni) i oba puta sam morao platiti policu na čitav otplatni period kredita.
Da ti nisi plaćao osiguranje u slučaju smrti, bolesti, nezaposlenosti?? Jedino se to osiguranje plaća za čitav ugovorni period kreditnog zaduženja, posebno kod kredita sa kolateralom bez hipoteke?
VladaFBiH

#74 Re: prijevremena otplata kredita

Post by VladaFBiH »

Dzontra_Volta wrote:
isto, svaki put sam morao uplatiti cjelokupnu sumu (Raiffeisen i Sberbank). Istina dobio sam i fin popust jer je na cjelokupni period tako da mi je ok., jer svakako osiguravam stan.
iceman ze

#75 Re: prijevremena otplata kredita

Post by iceman ze »

Unicredit hipotekarni stambeni, polica Croatia, placam godisnje unaprijed, dolazi mi uplatnica na adresu. Doduse ova polica ima sta pokriva, koje stetne dogadjaje, i uslov je da bi se dobio hipotekarni kredit.

Inace se ove police uzimaju olako, umjesto da se vidi sta pokrivaju, recimo covjek bude na bolovanju preko 42 dana, i prima manju platu, niko se nije raspitao unaprijed da li polica pokriva to bolovanje, nego je na principu daj ti meni samo pare...
Post Reply