MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bunk

#51 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by bunk »

Prvo i osnovno bez cega i ne sanjajte pocetak je pronalazak otkupljivaca i potpisivanje ugovora sa njim.
Veterinarsku stanicu za konstantnu mogucnost dobijanja pomoci.
Otvaranje poljoprivrednog dobra,pokusaj iznajmljivanja zemljista za sijanje zita za silazu.
Polja za travu za baliranje.
Mehanizaciju za obavljanje poslova..
Bez vlastite proizvodnje kukuruza za silazu i sijena za baliranje ne pocinjati posao....
Puf

#52 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by Puf »

Kao sto kolega rece, ako nemas svoju hranu (travu, bale, sijeno, kukuruz) ne pomisljaj drzati 3 krave, a pogotovo 10.

Znaci to bi prvo morao obezbjediti pa tek onda dalje ulagati
high_volume

#53 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by high_volume »

bunk wrote: 11/07/2020 22:33 Prvo i osnovno bez cega i ne sanjajte pocetak je pronalazak otkupljivaca i potpisivanje ugovora sa njim.
Veterinarsku stanicu za konstantnu mogucnost dobijanja pomoci.
Otvaranje poljoprivrednog dobra,pokusaj iznajmljivanja zemljista za sijanje zita za silazu.
Polja za travu za baliranje.
Mehanizaciju za obavljanje poslova..
Bez vlastite proizvodnje kukuruza za silazu i sijena za baliranje ne pocinjati posao....
Ovdje si napisao samo jednu ispravnu preporuku, a ona je pronalazak otkupljivača, što opet nije problem, koliki je problem radna snaga.

Mnoge mljekare šalju svoja vozila i na vrlo udaljene otkupne stanice. Bitno im je kvalitetno mlijeko i pristojna količina, zbog koje im se isplati kupoprodaja sirovog mlijeka. Kod ovakvih mljekara - otkupljivača, bitno je ugovoriti što veću otkupnu cijenu i redovno plaćanje. Ostalo je samo nadgradnja i sposobnost uprave.

Ova teorija o žitu, silaži, balama sijena, itd... Ovo može pisati neko bez trgovačkog iskustva, neko ko teoriju pokušava provesti u praksu. I nije tako, nije farmi krava muzara nužno da ima svoje sirovine za prehranu stoke. Zavisi od proračuna, ali često se više isplati kupiti gotovu hranu, nego je proizvoditi.

U svakom slučaju, prije odluke o pokretanju farme krava muzara, treba razgovarati sa mljekarama, prikupiti njihove cijene i iskustva, naročito preporuke i instrukcije, i tek tada praviti kalkulacije. Sve prije, sve drugačije je samo utošak vremena i energije.
bunk

#54 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by bunk »

Silaza i sijeno.
To se ne kupuje,nikada.
Zitarice,soja,dodaci hrani ok.
Ali kupovanje silaze...ili sijena,to ozbiljni ljudi ne rade.
Billy The Pljuc

#55 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by Billy The Pljuc »

Hvala na savjetima.

Procunjao sam malo i vidio na primjeru kako sve izgleda. Pomoć se nudi a zauzvrat se očekuje rad i prisustvo na već postojećoj farmi gdje ima i mehanizacija i gdje postoji proizvodnja hrane za krave u određenom obimu.

Meni sve djeluje OK i iskreno razmišljam da kupim dvije krave i krenem da se bavim istim, ova moja dvojica prijatelja su polovični, jedan se zagrijao dok drugi i nije baš toliko ili kako on to opravdava - razmišlja o većem obimu posla a što zahtjeva ozbiljniji pristup i traženje investitora.
jednonogi_Jack

#56 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by jednonogi_Jack »

Billy The Pljuc wrote: 14/07/2020 22:39 Hvala na savjetima.

Procunjao sam malo i vidio na primjeru kako sve izgleda. Pomoć se nudi a zauzvrat se očekuje rad i prisustvo na već postojećoj farmi gdje ima i mehanizacija i gdje postoji proizvodnja hrane za krave u određenom obimu.

Meni sve djeluje OK i iskreno razmišljam da kupim dvije krave i krenem da se bavim istim, ova moja dvojica prijatelja su polovični, jedan se zagrijao dok drugi i nije baš toliko ili kako on to opravdava - razmišlja o većem obimu posla a što zahtjeva ozbiljniji pristup i traženje investitora.
A što se ne bi upustio u preradu mlijeka? Sir, recimo.
Puf

#57 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by Puf »

jednonogi_Jack wrote: 15/07/2020 11:46
Billy The Pljuc wrote: 14/07/2020 22:39 Hvala na savjetima.

A što se ne bi upustio u preradu mlijeka? Sir, recimo.
Pa vjerovatno opet isti problem, plasman proizvoda. Lakse je voziti mlijeko na mljekaru nego praviti sir i cekati da ti ga neko kupi.

Samo nemoj poceti sa pricom "to je domaci sir, to ide ko halva", ide al u qrcu (iz licnog iskustva pricam). Ide 1-2kg mozda, ali kad trebas prodati 20kg sira sedmicno a nemas sigurne kupce, sir propada.
Billy The Pljuc

#58 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Druže razmišljao sam i o toj opciji ali vremenom, trenutno se nema para da se iole ozbiljnija stvar pokrene, ima se zainteresovanosti za pokretanje istog od strane čovjeka koji ima svoju mini farmu i kojem bi se pridružio. Po njegovoj priči za proizvodnju recimo 1000 kg sira je potrebno 1700-1800 litara mlijeka koje on prodaje za isto toliko KM a kilogram iole kvalitetnijeg sira košta oko 10 KM. Razlika je više nego očita, uglavnom ima mogućnosti uz rad i određenu dozu sreće da te belaj zaobiđe da se od svega napravi sasvim fina priča.
dobar osjecaj

#59 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by dobar osjecaj »

Billy The Pljuc wrote: 15/07/2020 12:24 Druže razmišljao sam i o toj opciji ali vremenom, trenutno se nema para da se iole ozbiljnija stvar pokrene, ima se zainteresovanosti za pokretanje istog od strane čovjeka koji ima svoju mini farmu i kojem bi se pridružio. Po njegovoj priči za proizvodnju recimo 1000 kg sira je potrebno 1700-1800 litara mlijeka koje on prodaje za isto toliko KM a kilogram iole kvalitetnijeg sira košta oko 10 KM. Razlika je više nego očita, uglavnom ima mogućnosti uz rad i određenu dozu sreće da te belaj zaobiđe da se od svega napravi sasvim fina priča.
Stvarno ne kontam kakav je to sir kojeg mozes dobiti 1000 kg iz 1700-1800 l mlijeka ako za samo 1 kg sira treba minimalno 5 l mlijeka. Napravila sam ih samo bezbroj pa stvarno ne kontam kakav je taj kilogram sira. Mozda ne znam racunati, je li taj covjek tvrdi da iz 1,7-1.8 l mlijeka dobije kilogram sira?
Billy The Pljuc

#60 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

dobar osjecaj wrote: 15/07/2020 12:32
Billy The Pljuc wrote: 15/07/2020 12:24 Druže razmišljao sam i o toj opciji ali vremenom, trenutno se nema para da se iole ozbiljnija stvar pokrene, ima se zainteresovanosti za pokretanje istog od strane čovjeka koji ima svoju mini farmu i kojem bi se pridružio. Po njegovoj priči za proizvodnju recimo 1000 kg sira je potrebno 1700-1800 litara mlijeka koje on prodaje za isto toliko KM a kilogram iole kvalitetnijeg sira košta oko 10 KM. Razlika je više nego očita, uglavnom ima mogućnosti uz rad i određenu dozu sreće da te belaj zaobiđe da se od svega napravi sasvim fina priča.
Stvarno ne kontam kakav je to sir kojeg mozes dobiti 1000 kg iz 1700-1800 l mlijeka ako za samo 1 kg sira treba minimalno 5 l mlijeka. Napravila sam ih samo bezbroj pa stvarno ne kontam kakav je taj kilogram sira. Mozda ne znam racunati, je li taj covjek tvrdi da iz 1,7-1.8 l mlijeka dobije kilogram sira?
Tako on to meni predstavi, nisam preispitivao iskreno, ono što ja znam jeste domaćinsko ostavljanje 2 litre mlijeka da se kajmak obere i usiri kiselo mlijeko, nisam vagao to što sam sirio do sada.
dobar osjecaj

#61 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by dobar osjecaj »

Billy The Pljuc wrote: 15/07/2020 12:42
Tako on to meni predstavi, nisam preispitivao iskreno, ono što ja znam jeste domaćinsko ostavljanje 2 litre mlijeka da se kajmak obere i usiri kiselo mlijeko, nisam vagao to što sam sirio do sada.
Nadam se da sa slicnim stavom ne namjeravas grlom u jagode ulaziti u saradnju sa slicnim partnerima koji ce iz 2 l mlijeka napraviti kg sira u nekom pravcu na tvoju stetu. Postujem inicijative da se radi, stvara i pokrece proizvodnja ali smatram da se o svemu u sta se covjek upusta mora dobro obrazovati, iscitati sve dostupno, biti nekoliko koraka ispred da bi ostvario ista. Nikome se ne moze i ne smije slijepo vjerovati.
Henry Chinaski

#62 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by Henry Chinaski »

Vegani na aparatima!!!
high_volume

#63 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by high_volume »

Billy The Pljuc wrote: 14/07/2020 22:39 ... Pomoć se nudi a zauzvrat se očekuje rad i prisustvo na već postojećoj farmi gdje ima i mehanizacija i gdje postoji proizvodnja hrane za krave u određenom obimu.

Dopada mi se ova ideja učešća kapitalom - finansijskim ili opremom, u već postojeće pravno lice, i dobit srazmjerno učešću, a da to nije klasična "dokapitalizacija" ili društvo dioničara u zakonskom obliku d.d. Ovo bi bio neki način partnerstva u proizvodnji, ali kakav god način, učešće kapitala i njegova dobit, moraju biti precizno ugovoreni.

Da li ćeš u postojeće pravno lice unijeti svoje dvije krave i njihovu vrijednost, i prema toj vrijednosti tražiti dobit, ali bi tada te krave bile knjižene na postojeće pravno lice, ili ćeš unijeti svoje krave u njegove objekte i dati mu ih ugovorom na uslužno hranjenje, mužu i zatražiti adekvatnu dobit od prodaje mlijeka, ili ćeš donijeti i svoju hranu, pa i učestvovati u proizvodnji mlijeka, opremom, radom, finansijskom intervencijom za troškove, npr. veterinara, i sl. to je opet na vašim pregovorima.

Moraš znati da učešće krave, u njenom svojstvu opreme za proizvodnju (mlijeka, mesa), nije isto kao učešće neke druge opreme, koja nije živo biće, koja nije zahtjevna pažnjom, hranom, veterinarskim skrbom, i koja, konačno umire, ali i daje plodove (telad). Kod krava postoji ogroman rizik, mnogo veći nego kod druge vrste opreme.

Možda da razmisliš i o ideji da toj postojećoj farmi prodaš svoje dvije krave sa odgođenim plaćanjem, u vrijednosti u kojoj bi uključio vrijednost krava i dobit koju bi imao da pustiš krave u eksploataciju u određenom periodu. Time bi izbjegao odgovornost, veliki rizik, a imao bi mjesečna primanja kao da krave za tebe rade.
high_volume

#64 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by high_volume »

Kad smo već kod krava i mlijeka, prije nekoliko dana dobio sam 1,5 lit u PET boci mlijeko domaće krave, hranjene na otvorenim pašnjacima i bez ikakvih vještačkih dodataka, i ne mogu sebi da dođem od šoka koje sam doživio zbog njegovog kvaliteta, mirisa, ukusa, slasti, masnoće... Nevjerovatno.
I sasvim sam siguran da više neću kupovati procesuirana UHT mlijeka, ma čija god da su
dobar osjecaj

#65 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by dobar osjecaj »

high_volume wrote: 15/07/2020 13:35 Kad smo već kod krava i mlijeka, prije nekoliko dana dobio sam 1,5 lit u PET boci mlijeko domaće krave, hranjene na otvorenim pašnjacima i bez ikakvih vještačkih dodataka, i ne mogu sebi da dođem od šoka koje sam doživio zbog njegovog kvaliteta, mirisa, ukusa, slasti, masnoće... Nevjerovatno.
I sasvim sam siguran da više neću kupovati procesuirana UHT mlijeka, ma čija god da su
Ja vec godinama ne kupujem i ne konzumiram mlijeko ako nije obicno domace. Nakon gledanja dokumentarca na BBC Earth o preradi mlijeka i dodavanju boje tokom industrijske prerade mlijeka za koju su rekli da je slicne hemijske strukture kao boja za zidove, nikad vise nisam pozelila popiti casu industrijski obradjenog mlijeka.

Ako sam u prilici da dodjem do svjeze pomuzenog domaceg mlijeka, volim popiti casu takvog tek skuhanog, toplog mlijeka. Palacinke, pire krompir, zeljanica koju pospem mlijekom i maslacem - sve ima drugaciji, puniji i bogatiji okus s obicnim mlijekom. Obicno kravlje mlijeko se nije u putu srelo s ovim sto se pakuje i prodaje u raznim pakovanjima koja govore bezbroj jezika a u pakovanju sadrze sve osim mlijeka.

Po slicnom principu kako godinama nikad vise nisam kupila neku salamu ili pastetu, tako nemam namjeru nikad vise kupiti industrijski preradjeno i upakovano mlijeko.
splinter

#66 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by splinter »

Da vrlo aktuelna tema obzirom na trenutno prisutnu ekonomsku krizu ali i nadolazeću recesiju usljed pandemije Covid-19. Masa ljudi je ove godine dodatni ili stalni izvor finansiranja potražila upravo u nekom vidu poljoprivrene proizvodnje.
Doći će vrijeme prije ili kasnije kada će ljudi sa nekom solidnom parcelom zemljišta biti bogati ljudi.
Pošto vidim da pominješ objekat, može li više informacija u kakvom je stanju taj objekat, koji otprilike materijal, kojih je dimenzija, da li je dostatan za smještaj tih 10 grla?
Nije baš da je uzgoj muznih krava sad neka nauka, ali mora se imati neki biznis plan, baratati sa što većim brojem konkretnih ulaznih podataka.
Kakav je položaj objekta, prilaz komunikacijama, snabdjevenost vodom i energentima.
Kako bi se nabavljala muzna grla? Koja pasmina? Da li bi se uzimale steone junice ili krave koje su već u proizvodnom procesu i u laktaciji?
Koja kreditna linija? Mogućnost sufinansiranja sa pojedinim stranim NVO ili domaćim ministarstvima?
Resursi s kojima se raspolaže u vidu mogućnosti korištenja livada i pašnjaka, zelenih krmiva ljeti i sijena zimi, mogućnost izgradnje silo-bazena i pravljenja vlastite silaže . . .
Dosta je pitanja koja se postave i prije samog ulaska u posao.
Billy The Pljuc

#67 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

dobar osjecaj wrote: 15/07/2020 12:54
Billy The Pljuc wrote: 15/07/2020 12:42
Nadam se da sa slicnim stavom ne namjeravas grlom u jagode ulaziti u saradnju sa slicnim partnerima koji ce iz 2 l mlijeka napraviti kg sira u nekom pravcu na tvoju stetu. Postujem inicijative da se radi, stvara i pokrece proizvodnja ali smatram da se o svemu u sta se covjek upusta mora dobro obrazovati, iscitati sve dostupno, biti nekoliko koraka ispred da bi ostvario ista. Nikome se ne moze i ne smije slijepo vjerovati.
A dobro, postoji mogućnost da je i on dezinformisan, nije definitivno ni pod moranje i uspostavljanje male sirare je onako spomenuto, više u izlaganju mogućnosti nekih u budućnosti.
Billy The Pljuc

#68 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

high_volume wrote: 15/07/2020 13:28
Billy The Pljuc wrote: 14/07/2020 22:39 ... Pomoć se nudi a zauzvrat se očekuje rad i prisustvo na već postojećoj farmi gdje ima i mehanizacija i gdje postoji proizvodnja hrane za krave u određenom obimu.

Dopada mi se ova ideja učešća kapitalom - finansijskim ili opremom, u već postojeće pravno lice, i dobit srazmjerno učešću, a da to nije klasična "dokapitalizacija" ili društvo dioničara u zakonskom obliku d.d. Ovo bi bio neki način partnerstva u proizvodnji, ali kakav god način, učešće kapitala i njegova dobit, moraju biti precizno ugovoreni.

Da li ćeš u postojeće pravno lice unijeti svoje dvije krave i njihovu vrijednost, i prema toj vrijednosti tražiti dobit, ali bi tada te krave bile knjižene na postojeće pravno lice, ili ćeš unijeti svoje krave u njegove objekte i dati mu ih ugovorom na uslužno hranjenje, mužu i zatražiti adekvatnu dobit od prodaje mlijeka, ili ćeš donijeti i svoju hranu, pa i učestvovati u proizvodnji mlijeka, opremom, radom, finansijskom intervencijom za troškove, npr. veterinara, i sl. to je opet na vašim pregovorima.

Moraš znati da učešće krave, u njenom svojstvu opreme za proizvodnju (mlijeka, mesa), nije isto kao učešće neke druge opreme, koja nije živo biće, koja nije zahtjevna pažnjom, hranom, veterinarskim skrbom, i koja, konačno umire, ali i daje plodove (telad). Kod krava postoji ogroman rizik, mnogo veći nego kod druge vrste opreme.

Možda da razmisliš i o ideji da toj postojećoj farmi prodaš svoje dvije krave sa odgođenim plaćanjem, u vrijednosti u kojoj bi uključio vrijednost krava i dobit koju bi imao da pustiš krave u eksploataciju u određenom periodu. Time bi izbjegao odgovornost, veliki rizik, a imao bi mjesečna primanja kao da krave za tebe rade.
Rizik uvijek postoji, nema veze čime se čovjek već bavi. U mom slučaju "drug od mog druga" nudi mogućnost njemu (onaj zainteresirani od dvojice spomenutih) i meni da smjestimo unutar njegove farme određeni broj krava od čijeg mlijeka bi mi ostvarivali profit s tim da minimum jedan od nas dvojice bude ispomoć njemu na farmi dok sve ostalo on obezbjeđuje, od hrane, veterinara i dr. Naš dio pogodbe bi snosio i ne veliko ulaganje u već postojeći zidani objekat (štalu) koja maksimalno može da primi do 10-ak grla.

Njegov cilj dugoročno je omasovljenje proizvodnje mlijeka tj. proširenje kapaciteta i o čemu već pregovara sa otkupljivačem i traži varijante za isto jer postoji interes otkupljivača za većom količinom mlijeka a isti vrši kupljenje mlijeka svojim vozilima na lokaciji farme tj. sela u kojem se nalazi.

U ovom trenutku mene i mog druga nema u vlasničkoj strukturi, u zavisnosti od toga kako se i da li će se priča razvijati postoji mogućnost da budemo suvlasnici u određenom procentu nekada i da ostvarimo full radni odnos sa pripadajućim "beneficijama" (plata, osiguranje itd.) plus da imamo odeđeni broj grla od čijeg mlijeka ostvarujemo dobit.

Meni ovo djeluje OK bez obzira što detalji trenutno nisu pokriveni papirologijom.
Glanzer

#69 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by Glanzer »

Pa ugrubo evo racunica za jednu kravu pa vi vidite
4000 lit godišnje x 0.55 km otkupna cijena mlijeka= 2200KM
4000 × 0.3(podsticaj)= 1200KM
Tele prodaja od 10 dana= 550Km
Ukupno prihod =4000KM
Troškovi
Sijeno bala dnevno
365×3KM=1095Km
Silaza 15 Kg dnevno
5475×0.09KM=492KM
Koncentrat 5kg Dnevno
1825kg×0.6KM=1095KM
Veterinar 200 KM
Troskovi vode i struje i održavanja 200KM
Rashod=3100Km
Dobit godisnja
900km
Billy The Pljuc

#70 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Glanzer wrote: 17/07/2020 17:02 Pa ugrubo evo racunica za jednu kravu pa vi vidite
4000 lit godišnje x 0.55 km otkupna cijena mlijeka= 2200KM
4000 × 0.3(podsticaj)= 1200KM
Tele prodaja od 10 dana= 550Km
Ukupno prihod =4000KM
Troškovi
Sijeno bala dnevno
365×3KM=1095Km
Silaza 15 Kg dnevno
5475×0.09KM=492KM
Koncentrat 5kg Dnevno
1825kg×0.6KM=1095KM
Veterinar 200 KM
Troskovi vode i struje i održavanja 200KM
Rashod=3100Km
Dobit godisnja
900km
Hvala druze na računici, konkretno napisano.

:thumbup:
shae_ba

#71 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by shae_ba »

Pozdrav
Volio bi da se priključim aktuelnoj temi i podjelim neko iskustvo i savjet
Prije svega treba hrabro ući u posao sa stokom, jedna ohrabrujuća izreka starog dede koji jaže: "na papkastom i rogatom nisi nikad na gubitku"

Radim sa stokom od kako znam za sebe i osim krava, ima tu i ovaca i koza
Po meni najvažnije stvari koje su bitne za uzgoj stoke su hrana i sorta stoke
Zaista potrebno je imati svoju zemlju koja je povoljna za obrađivanje i gdje se može barem 50% hrane obezbjedit, i ako je područje pogodno, sad se može i zakupit zemljište vrlo povoljno i tako proizvest hranu i riješit glavnu brigu
Druga stvar vrlo bitno je naći dobru sortu krave, da je zdrava i da se može dobit dosta mlijeka
Mlijeko se može prodati sigurno, i bolje lično prodavati nego u mljekaru, jer su otkupne cijene mizerne. Što ostane mlijeka može se sirit, pa osušit sir, i pavlaku pravit i opet to plasirat
Sad barem ima načina za postavit reklamu, i ponudit ljudima mlijeko i sir uz dostavu, pa i odnijet na pijacu, provest 2 sata i prodati, naravno ako je veći grad u pitanju.
Najbolje početi sa manje krava, dvije-tri, pa proširivati i ujedno zarađivati
Uglavnom posla oko toga ima, ali ko voli prirodu i životinje to je ujedno i užitak
Sretno :bih:
victom

#72 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by victom »

The Nightwatchman wrote: 12/08/2010 15:10 ne znam, dosta manjkavosti u kalkulaciji. za početak gdje je trošak veterinara?
veterinar je skup, bolje je odvest pravom doktoru ..
Last edited by victom on 01/03/2021 02:32, edited 2 times in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#73 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by Toto »

Billy The Pljuc wrote: 17/07/2020 12:31
high_volume wrote: 15/07/2020 13:28

Rizik uvijek postoji, nema veze čime se čovjek već bavi. U mom slučaju "drug od mog druga" nudi mogućnost njemu (onaj zainteresirani od dvojice spomenutih) i meni da smjestimo unutar njegove farme određeni broj krava od čijeg mlijeka bi mi ostvarivali profit s tim da minimum jedan od nas dvojice bude ispomoć njemu na farmi dok sve ostalo on obezbjeđuje, od hrane, veterinara i dr. Naš dio pogodbe bi snosio i ne veliko ulaganje u već postojeći zidani objekat (štalu) koja maksimalno može da primi do 10-ak grla.

Njegov cilj dugoročno je omasovljenje proizvodnje mlijeka tj. proširenje kapaciteta i o čemu već pregovara sa otkupljivačem i traži varijante za isto jer postoji interes otkupljivača za većom količinom mlijeka a isti vrši kupljenje mlijeka svojim vozilima na lokaciji farme tj. sela u kojem se nalazi.

U ovom trenutku mene i mog druga nema u vlasničkoj strukturi, u zavisnosti od toga kako se i da li će se priča razvijati postoji mogućnost da budemo suvlasnici u određenom procentu nekada i da ostvarimo full radni odnos sa pripadajućim "beneficijama" (plata, osiguranje itd.) plus da imamo odeđeni broj grla od čijeg mlijeka ostvarujemo dobit.

Meni ovo djeluje OK bez obzira što detalji trenutno nisu pokriveni papirologijom.
kome idu telad?
Billy The Pljuc

#74 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Toto wrote: 11/08/2020 15:40 kome idu telad?
Ništa druže, odustalo se sad za sad od ove priče, i ovaj drugi jaran mi se nešto počeo nećkati pa sam zvanično odustao.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#75 Re: MINI FARMA ZA MLIJEKO - Pokretanje

Post by Toto »

Billy The Pljuc wrote: 11/08/2020 21:03
Toto wrote: 11/08/2020 15:40 kome idu telad?
Ništa druže, odustalo se sad za sad od ove priče, i ovaj drugi jaran mi se nešto počeo nećkati pa sam zvanično odustao.
u francuskoj se slicna prica uveliko koristi
Post Reply