vox-populi wrote:zlotscha wrote:vox-populi wrote:Vi majke mi isto ko da zivite ispod staklenog zvona. Da ponovim jos jednom, penzionera koji dobije 300 KM penzije i s tim mora izgurati mjesec dana, apsolutno ne zanima ko je proizvodjac, odakle je proizvod i kako ce njegov kupovni izbor uticati na globalna kretanja privrede. Taj isti penzioner mora prezivjeti dan sa 10 KM od kojih mora platiti rezije a i vrlo cesto mora kupiti lijekove. Nerijetko se ti isti penzioneri hrane i u javnim kuhinjama jer nemaju ni za najjeftinije proizvode, odakle god ti proizvodi dolazili. Lako je pricati o ekonomskoj svijesti kada se studira evo vec 10 godina, tata i mama placaju racune i daju dzeparac a vama je jedina briga kako izletiti na jos jednu kafu. I ja bih onda kenjao okolo kako svi trebamo kupovati iskljucivo domace proizvode jer ce nam tako za 20 godina biti bolje.
upravo zbog toga
apsolutno ne zanima ko je proizvodjac nam je ovako besperspektivno. ja ne znam sta radite na forumu ekonomija kad se osnovne stvari ne znaju. kupuj domace da bi zaposlio besposlicara i skinuo ga sa roditeljske grbace, ili kupuj radensku 3 srca koja je jeftinija u BiH nego u Sloveniji... vidis zato je Slovenija Evropa a mi izmanipulisana gamad!
Evo ok, ubijedila si me. Sad cu nazvati sve penzionere koje imam u porodici i reci im da prvo pogledaju ovaj podforum, pa da onda obavezno kupuju samo domace. Pa nek jedu 20 dana u mjesecu, bar ce jesti domace. A preostalih deset, nek stegnu kais i nek samo misle na to kako svojim gladovanjem pomazu BH ekonomiju.

od kud vam da su domaći proizvodi skuplji, pogleda li iko one cijene gore?
Nastavimo li ovako, moja i tvoja penzija će biti 50 KM
Još jedan primjer:
BiH: OD DESET PIVA, SEDAM JE IZ UVOZA
13:23 / 20.02.2009.
Odbor grupacije pivara BiH ukazao je danas na tešku situaciju u pivarskoj industriji posebno zbog prekomjernog uvoza piva iz susjednih zemalja. BiH prednjači po uvozu piva, gdje je od 10 boca sedam piva iz uvoza, dok je npr. u ...
... Sloveniji svega 0,7 boce iz uvoza, istaknuto je na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
Član ovog odbora i direktor Banjalučke pivare Nick Penny kazao je da je ukupna potošnja piva u BiH 2,4 miliona hektolitara i da se 70 posto odnosi na uvozne proizvode. Pet bosanskohercegovačkih pivara proizvode samo jedan milion hektolitara i pored toga što imaju kapacitete za proizvodnju od 2,4 miliona hektolitara.
Ukupna vrijednost uvoza piva 2007. iznosila je 120 miliona KM, a pretpostavlja se da je lani ta cifra dostigla 140 miliona KM. Tačnih podataka nema jer, kako je kazao Penny, Uprava za indirektno oporezivanje odbija dati podatke o uvozu piva koje je tražila Vanjskotrgovinska komora.
Prema odredbama Sporazuma CEFTA u slučaju da je kod određene države, potpisnice, domaće tržište ugroženo uslijed prekomjerenog uvoza, kako je kazao Peny, u tom slučaju ima pravo da uvede jednostrane mjere za period od 12 mjeseci da bi se uspostavila ravnoteža u trgovini.
Odbor grupacije pivara je u septembru prošle godine podnio zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u kome su tražili da se uvedu mjere zaštite u skladu s odredbama CEFTA Sporazuma i dostavili dokaze koji potkrepljuju njihove navode. Međutim, dosada još nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva.
Odbor je ujedno dao prijedlog kako smanjiti vanjskotrgovinski deficit za gotovo 100 miliona KM. U ovoj industriji postoji potencijal da se poveća proizvodnja i otvore nova radna mjesta, ali im za to nedostaje podrška vlasti.
Predsjedavajući Odbora grupacije pivara BiH i zamjenik direktora Sarajevske pivare Goran Konforte istakao je da domaća pivarska industrija djeluje u uvjetima nelojalne konkurencije, strani proizvođači ne poštuju zakon, a potrošači se dovode u zabunu zbog neispravnog deklariranja etiketa.
"Očekujemo prije svega ravnopravne uslove na bh. tržištu ", istakao je član Odbora i direktor Bihaćke pivare Edin Ibrahimpašić.
(Biznis.ba/Fena)
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... it=miliona