Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

BH. proizvode kupujem...(moguće istovremeno više odgovora, a i predomišljanje)

ako su jeftiniji
10
11%
ako su kvalitetniji
28
32%
ako ih ima u mom granapu ili tržnom centru
15
17%
uvijek kada imam šansu
35
40%
nikada
0
No votes
nijedno od ponuđenog
0
No votes

Total votes: 88

alcho

#51 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by alcho »

zlotscha wrote: a ti kao znas da ja zivim ko lord karington... ja nemam prihode koji su po tvojim standardima, ocito ali kupujem domace bas iz principa kojeg sam NAVELA
Ako je naveLA - onda je zensko :D

Ne znam ja kako ti zivis, ali ocito ti ne znas kako zive ljudi oko tebe. Otidji popricaj malo sa nekim penzionerom pa ces da vidis.

Slazem se ja da treba kupovati domace, kad god je cijena i kvalitet ista ili bolja nego kod stranog proizvoda. Ali zar stvarno ocekujes da kupujem nesto losije samo zato sto je domace? Za svoje pare? Nakon sto mi je ovaj parazit od drzave uzeo vise od pola zaradjenog novca na razne poreze i doprinose, nakon sto me na svakom koraku gule raznim nametima (npr. sad kad placamo gorivo na svaki litar dajemo 5 pf za zeljeznice), nakon sto moram davati mito raznim zoharima da bih imao imalo normalan zivot? Sad za to para sto mi ostane ne bih trebao kupovati ono sto je dobro i kvalitetno, nego bih opet trebao da se zrtvujem iz patriotskih razloga i kupujem ono sto je lose, ali domace? Ma mora da se salis...
vox-populi

#52 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by vox-populi »

Vi majke mi isto ko da zivite ispod staklenog zvona. Da ponovim jos jednom, penzionera koji dobije 300 KM penzije i s tim mora izgurati mjesec dana, apsolutno ne zanima ko je proizvodjac, odakle je proizvod i kako ce njegov kupovni izbor uticati na globalna kretanja privrede. Taj isti penzioner mora prezivjeti dan sa 10 KM od kojih mora platiti rezije a i vrlo cesto mora kupiti lijekove. Nerijetko se ti isti penzioneri hrane i u javnim kuhinjama jer nemaju ni za najjeftinije proizvode, odakle god ti proizvodi dolazili. Lako je pricati o ekonomskoj svijesti kada se studira evo vec 10 godina, tata i mama placaju racune i daju dzeparac a vama je jedina briga kako izletiti na jos jednu kafu. I ja bih onda kenjao okolo kako svi trebamo kupovati iskljucivo domace proizvode jer ce nam tako za 20 godina biti bolje.
teAMICA

#53 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by teAMICA »

Gazirana voda, pet 1,5l:
Kiseljak = 0,89
Olimpija = 0,99
Sarajevska pivara = 0,79
Princess 2l = 0,89

Jamnica = 1,05 (akcija)
Studenac = 0,95

Negazirana voda, pet 500ml:
Sarajevska pivara = 0,55

Jana = 0,59
Studenac = 0,69

Mlijeko, tetrapak 1l:
Milkos = 1,35
Meggle = 1,37
Tuzl.Mljekara = 1,28

Alpsko = 1,54
Dukat = 1,79
Vindija = 1,64

Puter, 200 g:
Meggle = 2,59

Dukat = 3,85

Konzum
teAMICA

#54 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by teAMICA »

pošto se niko ne obazire na moje cijene, evo ja ću...
boldirani bh proizvodi (total) = 5,21 KM
boldirani uvozni proizvodi (total) = 7,38 KM
što će reći da ste kupujući domaće proizvode UŠTEDILI 2,17 KM (na 4 artikla)
zlotscha

#55 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by zlotscha »

vox-populi wrote:Vi majke mi isto ko da zivite ispod staklenog zvona. Da ponovim jos jednom, penzionera koji dobije 300 KM penzije i s tim mora izgurati mjesec dana, apsolutno ne zanima ko je proizvodjac, odakle je proizvod i kako ce njegov kupovni izbor uticati na globalna kretanja privrede. Taj isti penzioner mora prezivjeti dan sa 10 KM od kojih mora platiti rezije a i vrlo cesto mora kupiti lijekove. Nerijetko se ti isti penzioneri hrane i u javnim kuhinjama jer nemaju ni za najjeftinije proizvode, odakle god ti proizvodi dolazili. Lako je pricati o ekonomskoj svijesti kada se studira evo vec 10 godina, tata i mama placaju racune i daju dzeparac a vama je jedina briga kako izletiti na jos jednu kafu. I ja bih onda kenjao okolo kako svi trebamo kupovati iskljucivo domace proizvode jer ce nam tako za 20 godina biti bolje.
upravo zbog toga apsolutno ne zanima ko je proizvodjac nam je ovako besperspektivno. ja ne znam sta radite na forumu ekonomija kad se osnovne stvari ne znaju. kupuj domace da bi zaposlio besposlicara i skinuo ga sa roditeljske grbace, ili kupuj radensku 3 srca koja je jeftinija u BiH nego u Sloveniji... vidis zato je Slovenija Evropa a mi izmanipulisana gamad!
vox-populi

#56 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by vox-populi »

zlotscha wrote:
vox-populi wrote:Vi majke mi isto ko da zivite ispod staklenog zvona. Da ponovim jos jednom, penzionera koji dobije 300 KM penzije i s tim mora izgurati mjesec dana, apsolutno ne zanima ko je proizvodjac, odakle je proizvod i kako ce njegov kupovni izbor uticati na globalna kretanja privrede. Taj isti penzioner mora prezivjeti dan sa 10 KM od kojih mora platiti rezije a i vrlo cesto mora kupiti lijekove. Nerijetko se ti isti penzioneri hrane i u javnim kuhinjama jer nemaju ni za najjeftinije proizvode, odakle god ti proizvodi dolazili. Lako je pricati o ekonomskoj svijesti kada se studira evo vec 10 godina, tata i mama placaju racune i daju dzeparac a vama je jedina briga kako izletiti na jos jednu kafu. I ja bih onda kenjao okolo kako svi trebamo kupovati iskljucivo domace proizvode jer ce nam tako za 20 godina biti bolje.
upravo zbog toga apsolutno ne zanima ko je proizvodjac nam je ovako besperspektivno. ja ne znam sta radite na forumu ekonomija kad se osnovne stvari ne znaju. kupuj domace da bi zaposlio besposlicara i skinuo ga sa roditeljske grbace, ili kupuj radensku 3 srca koja je jeftinija u BiH nego u Sloveniji... vidis zato je Slovenija Evropa a mi izmanipulisana gamad!
Evo ok, ubijedila si me. Sad cu nazvati sve penzionere koje imam u porodici i reci im da prvo pogledaju ovaj podforum, pa da onda obavezno kupuju samo domace. Pa nek jedu 20 dana u mjesecu, bar ce jesti domace. A preostalih deset, nek stegnu kais i nek samo misle na to kako svojim gladovanjem pomazu BH ekonomiju.
:roll: :roll:
teAMICA

#57 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by teAMICA »

vox-populi wrote:
zlotscha wrote:
Evo ok, ubijedila si me. Sad cu nazvati sve penzionere koje imam u porodici i reci im da prvo pogledaju ovaj podforum, pa da onda obavezno kupuju samo domace. Pa nek jedu 20 dana u mjesecu, bar ce jesti domace. A preostalih deset, nek stegnu kais i nek samo misle na to kako svojim gladovanjem pomazu BH ekonomiju.

od kud vam da su domaći proizvodi skuplji, pogleda li iko one cijene gore?
Nastavimo li ovako, moja i tvoja penzija će biti 50 KM :(

Još jedan primjer:
BiH: OD DESET PIVA, SEDAM JE IZ UVOZA

13:23 / 20.02.2009.

Odbor grupacije pivara BiH ukazao je danas na tešku situaciju u pivarskoj industriji posebno zbog prekomjernog uvoza piva iz susjednih zemalja. BiH prednjači po uvozu piva, gdje je od 10 boca sedam piva iz uvoza, dok je npr. u ...

... Sloveniji svega 0,7 boce iz uvoza, istaknuto je na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Član ovog odbora i direktor Banjalučke pivare Nick Penny kazao je da je ukupna potošnja piva u BiH 2,4 miliona hektolitara i da se 70 posto odnosi na uvozne proizvode. Pet bosanskohercegovačkih pivara proizvode samo jedan milion hektolitara i pored toga što imaju kapacitete za proizvodnju od 2,4 miliona hektolitara.

Ukupna vrijednost uvoza piva 2007. iznosila je 120 miliona KM, a pretpostavlja se da je lani ta cifra dostigla 140 miliona KM. Tačnih podataka nema jer, kako je kazao Penny, Uprava za indirektno oporezivanje odbija dati podatke o uvozu piva koje je tražila Vanjskotrgovinska komora.

Prema odredbama Sporazuma CEFTA u slučaju da je kod određene države, potpisnice, domaće tržište ugroženo uslijed prekomjerenog uvoza, kako je kazao Peny, u tom slučaju ima pravo da uvede jednostrane mjere za period od 12 mjeseci da bi se uspostavila ravnoteža u trgovini.

Odbor grupacije pivara je u septembru prošle godine podnio zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u kome su tražili da se uvedu mjere zaštite u skladu s odredbama CEFTA Sporazuma i dostavili dokaze koji potkrepljuju njihove navode. Međutim, dosada još nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva.

Odbor je ujedno dao prijedlog kako smanjiti vanjskotrgovinski deficit za gotovo 100 miliona KM. U ovoj industriji postoji potencijal da se poveća proizvodnja i otvore nova radna mjesta, ali im za to nedostaje podrška vlasti.

Predsjedavajući Odbora grupacije pivara BiH i zamjenik direktora Sarajevske pivare Goran Konforte istakao je da domaća pivarska industrija djeluje u uvjetima nelojalne konkurencije, strani proizvođači ne poštuju zakon, a potrošači se dovode u zabunu zbog neispravnog deklariranja etiketa.

"Očekujemo prije svega ravnopravne uslove na bh. tržištu ", istakao je član Odbora i direktor Bihaćke pivare Edin Ibrahimpašić.

(Biznis.ba/Fena)
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... it=miliona
Ghost Snake

#58 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Ghost Snake »

zlotscha wrote:

Bez uvrede ali pojma ti nemaš, šta je preživljavanje !
zlotscha

#59 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by zlotscha »

vox-populi wrote:
zlotscha wrote:
zato ko dozivi slijedecu godinu, bice mu puno bolje... i neka struju vodu i sl placaju u zadnji cas jer isti ne zasluzuju da penzici podmire svoje dugove cim racuni stignu. ja sam za GUZVU zadnji dan. pa molim te prenesi im i to
hvala 8)
teAMICA

#60 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by teAMICA »

Ghost Snake wrote:
zlotscha wrote:

izvini, ali ja mislim da se upravo ona bori da preživimo
zlotscha

#61 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by zlotscha »

Ghost Snake wrote:
zlotscha wrote:

mene samo interesuje zar cilj moze biti prezivljavanje? zar nije krajnje vrijeme da ZIVIMO!
zlotscha

#62 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by zlotscha »

teAMICA wrote:
zlotscha wrote:

izvini, ali ja mislim da se upravo ona bori da preživimo[/quote]

@teAMICA hvala na razumjevanju.
ja uvijek kupujem domace i kada u nekoj prodavnici nema pitam Zasto nemate? i posvadjam se ako treba ali za mene je to jedini izlaz iz situacije u kojoj smo. :bih:
alcho

#63 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by alcho »

Da sad sam i ja shvatio...ove tvoje jezicke doskocice su mi potpuno otvorile oci...
teAMICA

#64 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by teAMICA »

i ja se dižem iz kafane kad mi donesu uvoznu vodu! :D
zlotscha

#65 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by zlotscha »

alcho wrote:Da sad sam i ja shvatio...ove tvoje jezicke doskocice su mi potpuno otvorile oci...
:dance: bas mi je drago :lol:
tempuser112

#66 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by tempuser112 »

Jedan rezime, ako dopustite:

- Sa jedne strane treba podici svijest o kupovini domacih proizvoda i istina je da odredjeni ljudi kupuju uvozne proizvode iako su "neznatno" skuplji od domacih.

- Sa druge strane, uvozni lobiji su prejaki u podmicivanju politicara i osiguravanju da carine na uvoz ostanu onakve kakve jesu te da uvozni proizvodi imaju nesrazmjernu cijenu u odnosu na domace.

Mislim da se svi slazemo sa ove dvije stavke, koliko sam mogao primjetiti. Apsolutno ne mozemo uraditi nista sa jednom ili sa drugom i moraju ici ruku pod ruku s tim da se prvo rijesi zakonski pa onda kampanjski.

Ali ako bi Zakon bio kako treba, kampanja ne bi bila potrebna. Oni koji imaju nadprosjecna primanja (neka BH manjina) kupuju kvalitetno bez obzira na porijeklo. Oni u sredini kupuju baska domace, baska uvozno, zavisi od kvalitete dok sa najnizim primanjima kupuju jeftinije.

Ovi srednji su najbitniji jer oni vagaju i tamo i vamo a po meni, samo drasticna razlika u cijeni ce ih trajno prevagnuti na jednu [pravu] stranu.

Oni najnizi ce kupiti strani proizvod u nedostatku domaceg (kao sto sam ranije naveo u smislu distribucije) jer cijena nije toliko razlicita.

Apsurd je da uvozni i domaci proizvod budu cjenovno u 5-20 pf, pogledajte tu razliku u uredjenim drzavama pa cete shvatiti da je novac, a ne samosvijest, glavni razlog kupovine domaceg proizvoda.

I na kraju, Imamo tri kategorije domacih proizvoda, i to je jedan od glavnih problema... jer nekome je i proizvod iz susjedne drzave domaci... kako narodu, tako i politicarima.
vox-populi

#67 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by vox-populi »

@teAMICA,

nigdje nisam rekao da su svi domaci proizvodi skuplji. Dosta ih nije skuplje, ali neki jesu. Sve sto sam htio reci da osobe koje jedva prezivljavaju mjesec nemaju taj luksuz da kupuju proizvode vodeci se iskljucivo time odakle je proizvod vec da je njima jedini kriterij cijena. I mislim da ih niko ne moze kriviti za to. Lijepo je sto se ti dizes iz kafane ako ti donesu stranu vodu. Neki ne mogu ni uci u tu kafanu jer za to nemaju novca.
zlotscha

#68 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by zlotscha »

tempuser112 wrote:Jedan rezime, ako dopustite:

- Sa jedne strane treba podici svijest o kupovini domacih proizvoda i istina je da odredjeni ljudi kupuju uvozne proizvode iako su "neznatno" skuplji od domacih.

- Sa druge strane, uvozni lobiji su prejaki u podmicivanju politicara i osiguravanju da carine na uvoz ostanu onakve kakve jesu te da uvozni proizvodi imaju nesrazmjernu cijenu u odnosu na domace.

Mislim da se svi slazemo sa ove dvije stavke, koliko sam mogao primjetiti. Apsolutno ne mozemo uraditi nista sa jednom ili sa drugom i moraju ici ruku pod ruku s tim da se prvo rijesi zakonski pa onda kampanjski.

Ali ako bi Zakon bio kako treba, kampanja ne bi bila potrebna. Oni koji imaju nadprosjecna primanja (neka BH manjina) kupuju kvalitetno bez obzira na porijeklo. Oni u sredini kupuju baska domace, baska uvozno, zavisi od kvalitete dok sa najnizim primanjima kupuju jeftinije.

Ovi srednji su najbitniji jer oni vagaju i tamo i vamo a po meni, samo drasticna razlika u cijeni ce ih trajno prevagnuti na jednu [pravu] stranu.

Oni najnizi ce kupiti strani proizvod u nedostatku domaceg (kao sto sam ranije naveo u smislu distribucije) jer cijena nije toliko razlicita.

Apsurd je da uvozni i domaci proizvod budu cjenovno u 5-20 pf, pogledajte tu razliku u uredjenim drzavama pa cete shvatiti da je novac, a ne samosvijest, glavni razlog kupovine domaceg proizvoda.

I na kraju, Imamo tri kategorije domacih proizvoda, i to je jedan od glavnih problema... jer nekome je i proizvod iz susjedne drzave domaci... kako narodu, tako i politicarima.
to za poimanje domaceg je istina. cak se sjecam da je kampanja KUPUJMO DOMACE u Mostaru imala za rezultat da se vise prodaju hrvatski proizvodi. ali nadam se da je pred nama neko ljepse vrijeme... ja koliko vidim i tome se priblizava kraj jer ni Hrvatska vise ne zeli da hrani nehljebovice Hrvate bosanske... domace je ono gdje zivis i gdje imas mogucnost da se zaposlis. ako ti se ne radi onda je bolje biti dio gomile koja ne radi i zajedno s njima kukati kako posla nema... ali nece do vjeka, valjda :zoka:
Mustafapasa

#69 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

PRAVILA:
PITANJE: Kako prepoznati domaci proizvod?
ODGOVOR: Pogledati kod proizvoda, i odabrati onaj koji nosi 387

PITANJE: Šta se kupovinom domaceg proizvoda dobija?

Ako razmisljamo kao kolega koji je iz posta poredao stvari slijedecim redoslijedom: JA sam prvo potrosac, pa ono, pa ovo... Dakle, on gleda sebe a ne opsti interes, pri tom zaboravljajuci da se od domacih prozvoda:
- finansiraju radna mjesta
- puni se budzet iz kojeg se finansira zdravstvo,putevi,vojska itd
- smanjuje se nezaposlenost

Meni je zao sto ljudi nisu spremni da sebi obezbjede bolje zdravstvo, bolje usluge policije itd itd
Ovo je divna zemlja, i divni ljudi...
Ali, ja ipak krivim ljude zbog 2 razloga:
- zato sto ne kupuju domace
- zato sto glasaju za iste ili ne izlaze na izbore...
zlotscha

#70 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by zlotscha »

Mustafapasa wrote:PRAVILA:
PITANJE: Kako prepoznati domaci proizvod?
ODGOVOR: Pogledati kod proizvoda, i odabrati onaj koji nosi 387

PITANJE: Šta se kupovinom domaceg proizvoda dobija?

Ako razmisljamo kao kolega koji je iz posta poredao stvari slijedecim redoslijedom: JA sam prvo potrosac, pa ono, pa ovo... Dakle, on gleda sebe a ne opsti interes, pri tom zaboravljajuci da se od domacih prozvoda:
- finansiraju radna mjesta
- puni se budzet iz kojeg se finansira zdravstvo,putevi,vojska itd
- smanjuje se nezaposlenost

Meni je zao sto ljudi nisu spremni da sebi obezbjede bolje zdravstvo, bolje usluge policije itd itd
Ovo je divna zemlja, i divni ljudi...
Ali, ja ipak krivim ljude zbog 2 razloga:
- zato sto ne kupuju domace
- zato sto glasaju za iste ili ne izlaze na izbore...
znam da nije u sklopu teme, ali izbori su samo pocetak, treba traziti ostvarenje obecanja i tu grijesimo, tacnije sutimo i nadamo se da ce drugi biti odgovorniji ali ja cisto sumnjam....
teAMICA

#71 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by teAMICA »

vox-populi wrote:@teAMICA,

nigdje nisam rekao da su svi domaci proizvodi skuplji. Dosta ih nije skuplje, ali neki jesu. Sve sto sam htio reci da osobe koje jedva prezivljavaju mjesec nemaju taj luksuz da kupuju proizvode vodeci se iskljucivo time odakle je proizvod vec da je njima jedini kriterij cijena. I mislim da ih niko ne moze kriviti za to. Lijepo je sto se ti dizes iz kafane ako ti donesu stranu vodu. Neki ne mogu ni uci u tu kafanu jer za to nemaju novca.
kad si se već uhvatio penzionera:
1.imam i ja jednog na "grbachi", znam vrlo dobro o čemu pričaš
2.Šta je sa ostalima? Prvi i osnovni razlog nisu cijene nego seljačka politika "uvozno je bolje", nešto ne vjerujem da su penzioneri 2007 dali 140 miliona KM za uvozne pive. Ti kao pojedinac možeš učiniti puno, o tome govorim.

Iz kafane se dižem zato što mi je van svake pameti u sred BiH da mi donose vodu iz Hrvatske. I da, idem u kafane, trošim svoj krvavo zarađeni novac kako je meni ćeif, idem i u skupe restorane i putujem.
A ti koji nemaju novca za kafanu, nek traže bilo kakav posao nije mi ih nimalo žao. (aj sad ožežite slobodno)
Izuzimam STARE i BOLESNE, njih mi je itekako žao.
A ja kupujem domaće da bi nam svima sutra bolje bilo, i tvom i mom penzioneru i onima koji nemaju za kafane.
Mustafapasa

#72 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

Uostalom za sve ove koji se neckaju oko kupovine domacih proizvoda neka samo pomisle ovako:

kako bi bilo da na njihovom radnom mjestu,umjesto njih istih samih, za istu platu koju oni dobijaju, njihov poslodavac uposli nekog SLOVENCA boljih karakteristika(automatski je bolji jer je slovenac)?
Drugo, kako vas nije stid ne kupiti domace mlijeko kada se radi u razliki u FENINZIMA, ne u MARKAMA. nego PFENINZIMAAAAAAAAAAAAAA...sve skupa kad saberes to bude na dnevnoj osnovi razlika u 50-100FENINGa ili ti 0,5KM-1KM razlike...evo civjek je lijepo gore u postu naveo cijene i razlike, pa sta pricate vise...
JEL mi to zivimo u sloveniji, ko mi je JANA ili ZBREGOV, sta su mi dali, donijeli, koliko su bosanaca zaposlili, jesu li mi nesto napravili...svi su oni dosli da ovdje od ovog naroda uzmz pare i razgule...deru i sisaju dok mogu...
dalje, za ove sto gledaju u FENINGE i sto kazu prvo JA, pa tek onda sve ostalo...za takve imam da porucim, da kad krene da kupi ZBREGOV mlijeko, nek pomisli na nase stocare u selima, kad krene da kupi paradajz uvozni cije sjemenke ne mozes posijati(ako posijes on je gentikom rijesen da ne raste) neka mu padnu na pamet oni privrednici sto su penzionerima,jer nasi pametolozi ne kupuju njihove proizovde, dijelili besplatno i paprike i paradajz samo da ne propadne...kad krenes kupiti piletinu uvoznu sine Bosanski, sjeti se opet onih privrednika sto su to svoje djelili besplatno na cestama jer im propada...sjeti se sine Bosanski i gledaj u FENING jer je to jedino sto znas...
partiotizam je tebe s nulom pomnozio
zlotscha

#73 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by zlotscha »

teAMICA wrote:
vox-populi wrote:@teAMICA,

kad si se već uhvatio penzionera:
1.imam i ja jednog na "grbachi", znam vrlo dobro o čemu pričaš
2.Šta je sa ostalima? Prvi i osnovni razlog nisu cijene nego seljačka politika "uvozno je bolje", nešto ne vjerujem da su penzioneri 2007 dali 140 miliona KM za uvozne pive. Ti kao pojedinac možeš učiniti puno, o tome govorim.

Iz kafane se dižem zato što mi je van svake pameti u sred BiH da mi donose vodu iz Hrvatske. I da, idem u kafane, trošim svoj krvavo zarađeni novac kako je meni ćeif, idem i u skupe restorane i putujem.
A ti koji nemaju novca za kafanu, nek traže bilo kakav posao nije mi ih nimalo žao. (aj sad ožežite slobodno)
Izuzimam STARE i BOLESNE, njih mi je itekako žao.
A ja kupujem domaće da bi nam svima sutra bolje bilo, i tvom i mom penzioneru i onima koji nemaju za kafane.
moji prihodi nisu dostatni za putovanja ali snalazim se :-)
ali ja dam dvajes-trijes pfeninga vise samo da bi kod pocinjao sa 387... a to je luksuz (nije ni cudo sto neam za put oko svijeta ili krstarenje Nilom)
:bih:
teAMICA

#74 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by teAMICA »

Mustafapasa wrote:Uostalom za sve ove koji se neckaju oko kupovine domacih proizvoda neka samo pomisle ovako:

kako bi bilo da na njihovom radnom mjestu,umjesto njih istih samih, za istu platu koju oni dobijaju, njihov poslodavac uposli nekog SLOVENCA boljih karakteristika(automatski je bolji jer je slovenac)?
Drugo, kako vas nije stid ne kupiti domace mlijeko kada se radi u razliki u FENINZIMA, ne u MARKAMA. nego PFENINZIMAAAAAAAAAAAAAA...sve skupa kad saberes to bude na dnevnoj osnovi razlika u 50-100FENINGa ili ti 0,5KM-1KM razlike...evo civjek je lijepo gore u postu naveo cijene i razlike, pa sta pricate vise...
JEL mi to zivimo u sloveniji, ko mi je JANA ili ZBREGOV, sta su mi dali, donijeli, koliko su bosanaca zaposlili, jesu li mi nesto napravili...svi su oni dosli da ovdje od ovog naroda uzmz pare i razgule...deru i sisaju dok mogu...
dalje, za ove sto gledaju u FENINGE i sto kazu prvo JA, pa tek onda sve ostalo...za takve imam da porucim, da kad krene da kupi ZBREGOV mlijeko, nek pomisli na nase stocare u selima, kad krene da kupi paradajz uvozni cije sjemenke ne mozes posijati(ako posijes on je gentikom rijesen da ne raste) neka mu padnu na pamet oni privrednici sto su penzionerima,jer nasi pametolozi ne kupuju njihove proizovde, dijelili besplatno i paprike i paradajz samo da ne propadne...kad krenes kupiti piletinu uvoznu sine Bosanski, sjeti se opet onih privrednika sto su to svoje djelili besplatno na cestama jer im propada...sjeti se sine Bosanski i gledaj u FENING jer je to jedino sto znas...
partiotizam je tebe s nulom pomnozio
žena :D
sve ostalo :thumbup:
Mustafapasa

#75 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

tempuser112 wrote:Dok god je uvozni proizvod kvalitetniji, dostupniji, upakovan u kvalitetniju ambalazu, kvalitetnijeg dizajna, boljeg marketinga a jeftinije cijene, ako ne vrlo malo skuplji, ja cu kao potrosac kupovati uvozni proizvod zato sto je bolji
Pa bolan nebio jel tebi ikad iko sinko u zivotu tvom pruzio sansu da porastes, da se razvijes, da ojacas pa da se dokazes???jel ikad iko ili je neko tebe odmah pomnožio s nulom????
jel?
jel?
Post Reply