Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post Reply
JimboJonez

#51 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by JimboJonez »

Suti i trpi wrote:
ultima_palabra wrote:Agresija postoji ako vojska jedne države nema odobrenje druge države da izvodi vojne operacije na njenom teritoriju... Hrvatska je u jednom periodu imala to odobrenje, u drugom nije...pametan si, sam izvuci zaključke ;-)
Oho ho, znaci tu smo :D . Odobrenje Bosanski Srba da JNA udje u BiH ne vrijedi i to je agresija, ali odobrenje Bosnjaka da udje hrvatska vojska vrijedi i to nije agresija :D . Dok ovako razmislja bosnjacka politika i vecina bosnjackog naroda, mogu samo reci... Proklet bio Srbin koji ukine RS i entitetsko glasanje.

Da li opravdavas upadanje hrvatske vojske u BiH kada je imala akcije protiv ABiH? Da li opravdavas Tudjmanove teznje na BiH i njegovu poznatu izjavu da Hrvatska ne moze izgledat kao kroasan. Ili si ti jedan od onih sto uzimaju ono sto im odgovara, a odbacuju ono sto ne odgovara.

Oluja je obicna strana intervencija, programirana u centrima moci van ovog nesretnog Balkana. Kako drugacije objasnit da je hrvatska vjoska odjednom dramaticno ojacala i za dva dana 'porazila' srpsku vojsku koja se do tada ravnopravno drzala!? Da nije bilo direktive sa vrha, sigurno bi bilo krvi do koljena i sukob bi se produzio na znatno duze vrijeme. Kao sto je srpska vojska dobila naredbu da se povuce, tako su hrvatska vojska i ABiH dobili naredbu da ne smiju djelovat na teritoriju RS. Mi smo u ovom ratu bili obicne lutke sa kojima se pomocu konopaca upravljano Amerike i Evrope. Povuci - pusti, lijevo - desno,...

Najbolju ocjenu Oluje dati ce Haski tribunal. Haski tribunal nije savrsen, ali je jedini koji moze dati koliko - toliko realnu sliku o zlocinima na prostoru bivse Jugoslavije. Priznajem i uvazavam svaku njihovu odluku.
Zapravo, vrlo lako je za objasniti.
Naime kada su borbe u Hrvatskoj prestale, tu možemo uzeti za godinu 1993., srpska vojna moć je počela rapidno opadati. Prvi razlog je taj što se JNA prebacila u Bosnu, kao i srpski rezervisti. Upravo zbog toga, vojska tzv. RSK se sastojala uglavnom od staraca i malo oficira (u dokumentarcu RTS "Oluja", upravo jedna general VRSK govori kako je u njegovoj brigadi prosjek starosti vojnika bio, čini mi se, 53 godine). I tako dok je vojna moć Srba u Hrvatskoj slabila, Hrvatska je imala jasnu strategiju - pobjediti u ratu i nasreću tu se nije štedjelo. Rezultat - pobjeda u ratu i teritorijalno cjelovita i suverena RH.
A teorije o "strani plaćenici" i ostalo... tipična srpska propaganda.
veljaca

#52 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by veljaca »

Suti i trpi wrote:
ultima_palabra wrote:Agresija postoji ako vojska jedne države nema odobrenje druge države da izvodi vojne operacije na njenom teritoriju... Hrvatska je u jednom periodu imala to odobrenje, u drugom nije...pametan si, sam izvuci zaključke ;-)
Oho ho, znaci tu smo :D . Odobrenje Bosanski Srba da JNA udje u BiH ne vrijedi i to je agresija, ali odobrenje Bosnjaka da udje hrvatska vojska vrijedi i to nije agresija :D . Dok ovako razmislja bosnjacka politika i vecina bosnjackog naroda, mogu samo reci... Proklet bio Srbin koji ukine RS i entitetsko glasanje.
Na cemu si ti ..... keve ti ....
bicebolje

#53 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by bicebolje »

Klasična vojna pobjeda. U ratovima se dešavaju i ratni zločini, mislim... rat je, šta očekivati od takvog stanja. Svaka budala ili manijak dobije oružije u ruke.
Etničko čišćenje, sprječavanje povratka... može se i tako nazvati ali to bi u prevodu bilo razdvajanje neprijatelja. Niti Hrvati žele da žive sa ljudima protiv kojih su se borili, niti Srbi žele da se pognute glave vrate u neprijateljsko okruženje. Navedite mi rat gdje je bilo drugačije ? Kad ide vojska ide i narod, kad se vraća vojska vraća se i narod.
Pobjednici slave, gubitnici žale i tako je od pamtivijeka na cijeloj zemaljskoj kugli.
ultima_palabra

#54 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by ultima_palabra »

Suti i trpi wrote:

Da li opravdavas upadanje hrvatske vojske u BiH kada je imala akcije protiv ABiH? Da li opravdavas Tudjmanove teznje na BiH i njegovu poznatu izjavu da Hrvatska ne moze izgledat kao kroasan. Ili si ti jedan od onih sto uzimaju ono sto im odgovara, a odbacuju ono sto ne odgovara.

Oluja je obicna strana intervencija, programirana u centrima moci van ovog nesretnog Balkana. Kako drugacije objasnit da je hrvatska vjoska odjednom dramaticno ojacala i za dva dana 'porazila' srpsku vojsku koja se do tada ravnopravno drzala!? Da nije bilo direktive sa vrha, sigurno bi bilo krvi do koljena i sukob bi se produzio na znatno duze vrijeme. Kao sto je srpska vojska dobila naredbu da se povuce, tako su hrvatska vojska i ABiH dobili naredbu da ne smiju djelovat na teritoriju RS. Mi smo u ovom ratu bili obicne lutke sa kojima se pomocu konopaca upravljano Amerike i Evrope. Povuci - pusti, lijevo - desno,...

Najbolju ocjenu Oluje dati ce Haski tribunal. Haski tribunal nije savrsen, ali je jedini koji moze dati koliko - toliko realnu sliku o zlocinima na prostoru bivse Jugoslavije. Priznajem i uvazavam svaku njihovu odluku.
Precijenio sam te...pročitaj još desetak puta 8-)
Naravno da nema agresije ako susjedna država pripomogne borbi protiv agresora na poziv Predsjedništva RBiH...ako napadne OS te iste RBiH, situacija je naravno drukčija...
Kakva sad strana intervencija? Valjda je HV intervencijom porazila pobunjenike na svojoj teritoriji...Zašto tako brzo? Blitzkrieg je jebena stvar :-D
Last edited by ultima_palabra on 04/08/2010 10:37, edited 1 time in total.
felipe kajetano

#55 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by felipe kajetano »

Bolesno..... :-)
Desert Wind

#56 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Desert Wind »

nosara wrote:
Prvo, ti pojma nemas o cemu pricas, trpas me gdje mi nije mjesto... Drugo, lupas besmislice i siris antibosnjacku pricu i povezujes BiH sa Turskom, sto je nonsens i odraz neobrazovanja...

Trece, ako ti je stalo do istine, pokreni inicijativu da se milosevicu podigne spomenik, recimo na vrhu Velebita, odakle ce imat najbolji pogled na drzavu koju je, okrecuci glavu od krajinskih srba, stvorio...
Nisi ti dobar jarane - nakon sto se smiris procitaj sta sam napisao - nisam ja tebe strp'o nigdje.
Alfons Kauders

#57 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Alfons Kauders »

JimboJonez wrote:
Suti i trpi wrote:

Naime kada su borbe u Hrvatskoj prestale, tu možemo uzeti za godinu 1993., srpska vojna moć je počela rapidno opadati. Prvi razlog je taj što se JNA prebacila u Bosnu, kao i srpski rezervisti. Upravo zbog toga, vojska tzv. RSK se sastojala uglavnom od staraca i malo oficira (u dokumentarcu RTS "Oluja", upravo jedna general VRSK govori kako je u njegovoj brigadi prosjek starosti vojnika bio, čini mi se, 53 godine). I tako dok je vojna moć Srba u Hrvatskoj slabila, Hrvatska je imala jasnu strategiju - pobjediti u ratu i nasreću tu se nije štedjelo. Rezultat - pobjeda u ratu i teritorijalno cjelovita i suverena RH.
Jos ako dodamo neke tradicionalne radne navike poput ovih...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=449691

...sve bude puno jasnije.
nosara

#58 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by nosara »

no_pasaran wrote:
nosara wrote:
no_pasaran wrote:Naravno da je u akciji "Oluja" bilo žrtava. Bilo je sigurno nepravedno protjeranih Srba, bilo je možda i poneko silovanje, bilo je vjerovatno i ubijanja nedužnih civila.
Ovo su pojave koje se javljaju u svakom ratu i sa njima se suočava vojni sud.

Razlika između Oluje i srpskih akcija sa početka rata bila je u tome što je oluja bila OSLOBODILAČKA akcija koja je imala za cilj da sa teritorije suverene države priznate od strane UN-a ukloni elemente agresorske vojske i domaćih kolaboracionista koji su namjeravali oteti toj nezavisnoj državi dijelove teritorije i koji su prethodno učinili strašne zločine, etničko čišćenje itd.
Dakle Oluja je legalna jer ima valjan i legalan povod ali i zato što je u samoj dokumentaciji legalno spremana. Oluja je spremana pod budnim okom međunarodne zajednice i ne može se porediti sa sličnim srbijansko-četničkim akcijama jer komadanti i generali nisu planirali masovna silovanja, koncentracione logore, uništavanje crkava i spomenika kulture, paljenje sela, itd.

A ogromna je razlika kada se nešto ovakvo desi kao izolovan čin, i kada se nešto ovakvo desi kao rezultat planskog uništavanja i zatiranja sjemena jednog naroda (kako je to bio slučaj pri nastanku Srpske Republike).

Ukoliko sud proglasi suprotno onda je to druga stvar, za sada je ovako kako je.

Šteta što je zvanična hrvatska politika iz tog perioda bila tuđimanska. Da je bilo malo drugačije mogli bi slaviti dva dana pobjede nad fašizmom, onaim iz II sv. rata i ovim iz 90. Ovako za to nema smisla.

U svakom slučaju:
Susjedi sretan Vam praznik.
Ti isti susjedi su przili po srednjoj Bosni i Hercegovini, trpali ljude u logore, rusili dzamije, klali djecu u kolijevkama... :?

Koja je logika...?

Nisu to "ti isti ljudi", govoriš o različitim periodima. Armija je bila u sukobu sa HVO-om 1993.-1994. Tačno je da je bilo sukoba i zločina u to vrijeme i sasvim je legalno i poželjno - zapravo neophodno da se počinjeni zločini i tada počinjeni upad hrvatskog HVO-a u BiH sudski ispita. Dakle mi govorimo o različitim vremenima i različitim akcijama.
Kada bi stvari mjerili kao što to ti činiš, bezvremenski i trajno etiketirali, mi danas ne bi trebali surađivati ni sa Njemcima jer su nas okupirali i ubijali bebe itd u II sv. ratu. Kad smo već kod Njemaca, bitno je napomenuti i da se Hrvatski predsjednik poklonio bh žrtvama u Ahmićima i da je osudio politiku svoje iz tog perioda i da je ostao dosljedan tome što je učinio.

Međutim akcija Oluja je totalno druga priča. Republika BiH i Armija u tom momentu su sa Republikom Hrvatskom i HVO-om potpisali sporazum poznat kao "Vašingtonski sporazum". HVO je u tom momentu dobrodošao i pozvan saveznik u ratu protiv regionalnog agresora - Spskih fašističko-četničkih formacija iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, naoružanih oružjem, logistikom, generalima i novcima "Jugoslovenske armije"(Miloševićeve armije).
Koja naivnost... :-)

Kao onaj jedan maltezer koji vjeruje tadicevim izvinjenjima i hvali se podrskom koju tadic daje za suverenu i jedinstvenu BiH...

Nijemci su dobili po pizdi... Platili su krvavo, i parama i glavama, svoje orgijanje po Evropi... hrvatska, za agresiju na BiH, niti je odgovarala, niti se politika klero-nacistickih stranaka u hrvatskoj promijenila u vezi BiH ni za promil...

Cuj, '94. i '95. to nisu bili isti ljudi... :lol:

Znaci, po novom, moramo se saginjat smradovima i njihove smrdljive praznike slavit kao svoje...?

Pa saginjite se... Za koju godinu upalice i tadiceva foluska o "ko nas bre zavadi"... :-)
gurabija78

#59 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by gurabija78 »

Only1 wrote:Cestitke Hrvatskoj, zauvjek cu zaliti sto se Oluja nije zavrsila na Drini.
nosara

#60 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by nosara »

Desert Wind wrote:
nosara wrote:
Prvo, ti pojma nemas o cemu pricas, trpas me gdje mi nije mjesto... Drugo, lupas besmislice i siris antibosnjacku pricu i povezujes BiH sa Turskom, sto je nonsens i odraz neobrazovanja...

Trece, ako ti je stalo do istine, pokreni inicijativu da se milosevicu podigne spomenik, recimo na vrhu Velebita, odakle ce imat najbolji pogled na drzavu koju je, okrecuci glavu od krajinskih srba, stvorio...
Nisi ti dobar jarane - nakon sto se smiris procitaj sta sam napisao - nisam ja tebe strp'o nigdje.
Procitao... Shvatio... Izvini... :D
Ghost Snake

#61 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Ghost Snake »

Only1 wrote:Cestitke Hrvatskoj, zauvjek cu zaliti sto se Oluja nije zavrsila na Drini.
:thumbup: :bih:
Alfons Kauders

#62 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote: Znaci, po novom, moramo se saginjat smradovima i njihove smrdljive praznike slavit kao svoje...?

Pa saginjite se... Za koju godinu upalice i tadiceva foluska o "ko nas bre zavadi"... :-)
Taj "smrdljivi praznik" je prilicno popularan medju Krajisnicima, koji su skapavali od gladi 4 godine radi Marticevih terorista... Stoga, da, treba ga slaviti.
Suti i trpi

#63 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Suti i trpi »

Alfons Kauders wrote:
Suti i trpi wrote: Oho ho, znaci tu smo :D . Odobrenje Bosanski Srba da JNA udje u BiH ne vrijedi i to je agresija, ali odobrenje Bosnjaka da udje hrvatska vojska vrijedi i to nije agresija :D . Dok ovako razmislja bosnjacka politika i vecina bosnjackog naroda, mogu samo reci... Proklet bio Srbin koji ukine RS i entitetsko glasanje.
Pa naravno da nije isto, procitaj ko je potpisao Splitsku Deklaraciju i pod cijim pritiskom.

Ako po tebi neke teroristicke paradrzavice imaju isti medjunarodno pravni subjektivitet kao Hrvatska i BiH, to je tvoj problem.

Mogu i ja na vikendici proglasiti nazavisnost, pa potpisivati sta god hocu.
Vrlo dobro znam ko je potpiso Splitsku Deklaraciju. Ali, BiH je i srpska drzava, a ja koliko znam Srbi nisu dali odobrenje za upadanje hrvatske vojske na teritoriju BiH. I Bosanski Srbi su imali sporazume sa Srbijom, pa je li to onda znaci da je JNA imala legitimno pravo da upada u BiH!? Zbog toga je dobro sto u ovakvom ozracju postoji RS i entitetsko glasanje, jer bi sutra opet nekom moglo pasti na pamet da bez volje srpskog naroda pusti stranu vojsku da orgija po BiH. Ako gledas iz svog ugla, onda svakako postoji razlika izmedju srpske i hrvatske agresija, ali ako pogledas iz nekog neutralnog ugla, vidjet ces da su i Srbija i Hrvatska pocinile agresiju nad BiH (JER ZA UPADANJE NA TERITORIJU BiH NISU IMALI ODOBRENJE SVIH KONSTITUTIVNIH NARODA).

Niko ne spori da je Hrvatska imala pravo na oluju i da je to bila sasvim legitimna akcija. Ja samo govorim da oni nisu imali pravo upadat u BiH i da ja to osudjujem, jednako onako kao sto osudjujem djelovanje JNA na teritoriji BiH. Ni po babu, ni po stričevima.

Uvertira oluji su bili izljevi fasizma od strane Tudjmana, Mesica i ostalih istaknuti hrvatski politicara (da vam sad ne citiram neke njihove fasisticke izjave)... Uvertira je bio rasplamsani hrvatski nacionalizam (da vam ne navodim primjere, a mogu i to ako zelite) koji je bio rame uz rame sa srpskim nacionalizmom. Ruzultat svega toga je oluja, etnicko ciscenje i UBISTVA ONIH STO NISU ZELJELI NAPUSTIT SVOJE DOMOVE. Sva je sreca pa je 200 000 civila na vrijeme uteklo, jer bi se neminovno desio masakr velikih razmjera. To su stranci sigurno znali, te su organizovali egzodus srpski civila. Da je etnicko ciscenje bio dio logistike HDZa dovoljno govori cinjenica da je na sve moguce nacine opstruiran povratak Srba nakon rata. Pametnom dosta.
nosara

#64 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by nosara »

JimboJonez wrote:
Suti i trpi wrote:

Najvazniji faktor je miloseviceva nezainteresovanost... Prvo je podrzao pobunu, onda je pustio pobunjenike niz vodu...

Kakav blickrig i sranja... hrvatsko junastvo... :lol:
Alfons Kauders

#65 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Alfons Kauders »

Evo i Komsho se oglasio...
“Zadovoljstvo mi je i čast da Vama i građanima Republike Hrvatske mogu uputiti iskrene čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, dana najveće hrvatske vojne pobjede u Domovinskom ratu, kojom ste na najbolji način pokazali kako se brane domovina i vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta", navodi se, između ostalog, u čestitki Željka Komšića.
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100804025

Aferim... :D
JimboJonez

#66 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by JimboJonez »

Alfons Kauders wrote:
nosara wrote: Znaci, po novom, moramo se saginjat smradovima i njihove smrdljive praznike slavit kao svoje...?

Taj "smrdljivi praznik" je prilicno popularan medju Krajisnicima, koji su skapavali od gladi 4 godine radi Marticevih terorista... Stoga, da, treba ga slaviti.
Last edited by JimboJonez on 04/08/2010 10:46, edited 1 time in total.
The 51st State

#67 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by The 51st State »

za srbe tad nije postojala drzava bih, stvarno ubi vas taj mital u zenici.
Suti i trpi

#68 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Suti i trpi »

ultima_palabra wrote:Precijenio sam te...pročitaj još desetak puta 8-)
Naravno da nema agresije ako susjedna država pripomogne borbi protiv agresora na poziv Predsjedništva RBiH...ako napadne OS te iste RBiH, situacija je naravno drukčija...
Kakva sad strana intervencija? Valjda je HV intervencijom porazila pobunjenike na svojoj teritoriji...Zašto tako brzo? Blitzkrieg je jebena stvar :-D
Gledamo iz razliciti uglova. Za mene su ratna vlada BiH, vlada RS i vlada Herceg Bosne nelegitimne institucije, jer nisu aminovane od svih konstitutivnih naroda. Zbog toga je za mene svako strano upadanje na teritoriju BiH AGRESIJA. Je l ti sada jasnije!?
Last edited by Suti i trpi on 04/08/2010 10:55, edited 1 time in total.
Prpa.ba

#69 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Prpa.ba »

.. A poslije "Oluje" dolazi "Kijamet", cime ce se konacno izjednaciti pritisak iznad Drine :)
Last edited by Prpa.ba on 04/08/2010 10:56, edited 1 time in total.
nosara

#70 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:Evo i Komsho se oglasio...
“Zadovoljstvo mi je i čast da Vama i građanima Republike Hrvatske mogu uputiti iskrene čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, dana najveće hrvatske vojne pobjede u Domovinskom ratu, kojom ste na najbolji način pokazali kako se brane domovina i vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta", navodi se, između ostalog, u čestitki Željka Komšića.
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100804025

Aferim... :D
No comment... :-) Shvatam protokol, ali ovakvu bujicu odusevljenja ne...
Skyfox

#71 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Skyfox »

Ghost Snake wrote:
:thumbup: :bih:
no_pasaran

#72 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by no_pasaran »

nosara wrote:
no_pasaran wrote:

Nisu to "ti isti ljudi", govoriš o različitim periodima. Armija je bila u sukobu sa HVO-om 1993.-1994. Tačno je da je bilo sukoba i zločina u to vrijeme i sasvim je legalno i poželjno - zapravo neophodno da se počinjeni zločini i tada počinjeni upad hrvatskog HVO-a u BiH sudski ispita. Dakle mi govorimo o različitim vremenima i različitim akcijama.
Kada bi stvari mjerili kao što to ti činiš, bezvremenski i trajno etiketirali, mi danas ne bi trebali surađivati ni sa Njemcima jer su nas okupirali i ubijali bebe itd u II sv. ratu. Kad smo već kod Njemaca, bitno je napomenuti i da se Hrvatski predsjednik poklonio bh žrtvama u Ahmićima i da je osudio politiku svoje iz tog perioda i da je ostao dosljedan tome što je učinio.

Međutim akcija Oluja je totalno druga priča. Republika BiH i Armija u tom momentu su sa Republikom Hrvatskom i HVO-om potpisali sporazum poznat kao "Vašingtonski sporazum". HVO je u tom momentu dobrodošao i pozvan saveznik u ratu protiv regionalnog agresora - Spskih fašističko-četničkih formacija iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, naoružanih oružjem, logistikom, generalima i novcima "Jugoslovenske armije"(Miloševićeve armije).
Koja naivnost... :-)

Kao onaj jedan maltezer koji vjeruje tadicevim izvinjenjima i hvali se podrskom koju tadic daje za suverenu i jedinstvenu BiH...

Nijemci su dobili po pizdi... Platili su krvavo, i parama i glavama, svoje orgijanje po Evropi... hrvatska, za agresiju na BiH, niti je odgovarala, niti se politika klero-nacistickih stranaka u hrvatskoj promijenila u vezi BiH ni za promil...

Cuj, '94. i '95. to nisu bili isti ljudi... :lol:

Znaci, po novom, moramo se saginjat smradovima i njihove smrdljive praznike slavit kao svoje...?

Momak ja sam to spomenuo kao gestu. Ti očito imaš problem sa redosljedom. Ako već imaš potrebu da komentiraš, komentiraj osnovu - Vašingtonski sporazum.

I molim te pročitaj fino post pa tek onda komentiraj. To što ti pišeš sine nema veze sa onim što ti je napisano u komentaru kog citiraš.
Alfons Kauders

#73 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Alfons Kauders »

Suti i trpi wrote: Vrlo dobro znam ko je potpiso Splitsku Deklaraciju. Ali, BiH je i srpska drzava, a ja koliko znam Srbi nisu dali odobrenje za upadanje hrvatske vojske na teritoriju BiH. I Bosanski Srbi su imali sporazume sa Srbijom, pa je li to onda znaci da je JNA imala legitimno pravo da upada u BiH!? Zbog toga je dobro sto u ovakvom ozracju postoji RS i entitetsko glasanje, jer bi sutra opet nekom moglo pasti na pamet da bez volje srpskog naroda pusti stranu vojsku da orgija po BiH. Ako gledas iz svog ugla, onda svakako postoji razlika izmedju srpske i hrvatske agresija, ali ako pogledas iz nekog neutralnog ugla, vidjet ces da su i Srbija i Hrvatska pocinile agresiju nad BiH (JER ZA UPADANJE NA TERITORIJU BiH NISU IMALI ODOBRENJE SVIH KONSTITUTIVNIH NARODA).
Boli me kurac za srpskim, hrvatskih i bosnjackim narodom. BiH je drzava, Hrvatska je drzava, RS i RSK su bile paradrzavne tvorevine i rezultat agresije Srbije na Hrvatsku i BiH. Ponavljam, boli me svih 17cm sa mosnjama i dlakama za sporazume koje su potpisivali nekakvi "narodi". Narod ne moze biti potpisnik nicega, drzava moze. Ako ti smatras da BiH nije drzava, ili da Hrvatska nije drzava, to je onda druga stvar. Hrvatska vojska 1995 nije orgijala po BiH, vec je u sadejstvu sa legalnim oruzanim snagama oslobadjala BiH. Hrvatska jeste pocinila agresiju, ali sve sto se desavalo nakon Splitske Deklaracije nije agresija. Ako hoces da pricamo od 1992 ili 1993, bujrum otvori drugu temu, jer se ovdje govori o godisnjici oluje.

I da ponovim, po ko zna koji put, sporazume ne potpisuju narodi, nije bilo potrebno "odobrenje svih konstitutivnih naroda" (kao pravniku mi se povraca od ovakve pravno-jezicke vratolomije)... Bila je potrebna podrska legalnih institucija obje drzave, koja nije izostala. Karadzica i njegove drugare iz Haaga niko nije tjerao iz institucija RBiH, sami su otisli. Niko nije tjerao ni moje komsije u proljece 1992, sami su pokupili oruzje koje im je podijelio SDS i raspalili po gradu. Niko nije tjerao ni sarajevske Srbe da 1996 poslusaju Momu i spice put Romanije.
Niko ne spori da je Hrvatska imala pravo na oluju i da je to bila sasvim legitimna akcija. Ja samo govorim da oni nisu imali pravo upadat u BiH i da ja to osudjujem, jednako onako kao sto osudjujem djelovanje JNA na teritoriji BiH. Ni po babu, ni po stričevima.
Imali su pravo, imali su dozvolu, odradili su profesionalan i cist posao, hvala im. Steta samo sto se radi medjunarodnog pritiska nije islo dalje, vec je Srbima ostavljena kompaktna teritorija. Da je RS presjecena na par mjesta, ili da je oslobodjena Banja Luka, moglo bi se pronaci neko kvalitetnije ustavno rjesenje za BiH, jer se ne bi moglo insistirati na etnicki cistim teritorijama.
Uvertira oluji su bili izljevi fasizma od strane Tudjmana, Mesica i ostalih istaknuti hrvatski politicara (da vam sad ne citiram neke njihove fasisticke izjave)... Uvertira je bio rasplamsani hrvatski nacionalizam (da vam ne navodim primjere, a mogu i to ako zelite) koji je bio rame uz rame sa srpskim nacionalizmom. Ruzultat svega toga je oluja, etnicko ciscenje i UBISTVA ONIH STO NISU ZELJELI NAPUSTIT SVOJE DOMOVE. Sva je sreca pa je 200 000 civila na vrijeme uteklo, jer bi se neminovno desio masakr velikih razmjera. To su stranci sigurno znali, te su organizovali egzodus srpski civila. Da je etnicko ciscenje bio dio logistike HDZa dovoljno govori cinjenica da je na sve moguce nacine opstruiran povratak Srba nakon rata. Pametnom dosta.
Da ponovim, u cijeloj Oluji Hrvati su ubili otprilike isto civila kao Srbi 1992 u Bratuncu. Oluja je bila usmjerena protiv teritorije od 10000 kvadratnih kilometara koju je nastanjivalo oko 500,000 dusa, a Bratunac ima manje stanovnika od Alipasina...
felipe kajetano

#74 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by felipe kajetano »

nosara wrote: No comment... :-) Shvatam protokol, ali ovakvu bujicu odusevljenja ne...
Naprotiv...od doticnog nista drugo nisam ni ocekivao :wink:
Alfons Kauders

#75 Re: Poslije Bljeska slijedi Oluja...

Post by Alfons Kauders »

Suti i trpi wrote:
ultima_palabra wrote:Precijenio sam te...pročitaj još desetak puta 8-)
Gledamo iz razliciti uglova. Za mene su ratna vlada BiH, vlada RS i vlada Herceg Bosne nelegitimne institucije, jer nisu aminovane od svih konstitutivnih naroda. Zbog toga je za mene svako strano upadanje na teritoriju BiH AGRESIJA. Je l ti sada jasnije!?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Konstitutivni narodi... Da, da... konstitutivni narodi...

Jebo gradjane, jebo drzavu, jebo ustav, , jebo institutcije, jebo poreske obveznike, jebo kulturu, jebo drzavnost, jebo suverenitet, jebo privredu...

Bitni su naaaam koooonstiiiiituuuuutiiiiiivniiiii naaaarooooodiiiiii.... :-)
Post Reply