OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

atko

#51 Re: OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Post by atko »

zvrk wrote: hvala atko na razumijevanju

ali to se nije odnosilo na nepoduzimanje mjera ili zakljucavanje
ja sam kako rekoh, bez problema za stecaj ili privatizaciju
pa kom obojci kom opanci
nego se odnosilo na to
da ima postenih ljudi koji ne primaju plate
a rade
dakle nisu svi revizori i vozaci krkani
i nisu svi lopovi
i ne dobijaju svi plate
Da, razumio sam ja sta zelis da kazes ;) ... ovo sto sma izdvojio vise je uopsteno bilo upoceno na sve nas ... sto kazes hajmo rjesti problem pa kom obojci kom opanci ... a mi ih samo zataskavamo, odlazemo do iza zibora itd itd ... a znam i to da ima postenih ljudi koji ne primaju platu a obicno su ti oni koji jedini nesto i urade :(

... otici ce sve ovo u mp3 jedan dan.
minjonja

#52 Re: OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Post by minjonja »

atko wrote:@zvrk ... slazem se sa 98% napisanog ;)

Vec sam rekao gras je samo jedna tuzna posljedica ... al tema ko tema prodiskutuje se o svemu od menze do ministra

Izdvojicu i ovih preostalih 2%
jer su i radnici koje vi ne vidite a koji (ne)primaju place
nasi sugradjani
koji hrane djecu
Ova logika nam neda da idemo naprijed ... radio sam u firmi u kojoj 300 ljudi nije dobijalo plate po 12 mjesei, doprinosi i zdravstveno kasnili po 3 godine ... i onda dodje inspekcija a ovi se "rasplacu" znate ovdje je 300 ljudi, 300 porodica ... znate li koliko ce djece ce veceras ostati gladno ako nas zakljucate ... i tako se stvori zacarani krug ... ostavim te teske konstrukcije ... "hranim djecu" ... pricamo o poslovanju jedne firme ... al kod nas je izgleda jako tanka linija izmedju rada i gladi ... nije rat jebo te ...
a ja se sa sa tvojim slazem 100% :D

znaci sve je tako kako je zvrk napisala, ali i meni ovaj ovaj dio sto si ti izvodio upo u oci. jedan od cestih argumenata je upravo taj "pa tu radi 2000 ljudi, 2000 porodica, vi sigurno nemate porodicu da prehranjujete pa da govorite da treba otpustiti". gras nije socijalna sluzbna, nego firma. nije vise socijalizam, nego kapitalizam. ako ima viska radnika, a ima ih, treba otpustiti. kraj price.

znam i ja da su vozaci samo ljudi koji rade i zaradjuju, ali ako im kasne plate , ne svidja ono, ne svidja ovo, zele da se odvoje od kantona, zele promijeniti nacin naplate da bi vise raje kupovalo karte, onda izvoli strajkuj tamo gdje treba. sta imaju Boga ti strajkovati i meni ciniti stetu, umjesto onom ko trebaju. nek parkiraju autobuse oko kantona da ne moze gospoda na posao ili sa posla. lahko je misevima obicnom narodu strajkovati. izvoli stisnu petlju pa pokreni nesto u svojoj firmi. necu ja, niti bilo ko drugi osim uposlenika grasa.
atko

#53 Re: OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Post by atko »

@minjonja upravo tako ... kapitalizam je...

GRAS je morao da ide u korak sa vremenom ... dodje konkurencija... zasto bi neko imao monoplo, radi se o prevozu gradjana ne radi se o vojsci/policiji pa da drzava diktira ... dakle moras da pratis stanje na trzistu... to znaci da moras biti organizovana firma, smanjiti nepotrebne troskove itd itd

Evo isto se desava sa javnim RTV servisima ... ulete na trziste TV1, al dzezira ... i eto ti belaja .. pokupe sve sto valja... poklope trziste ... a bht,ftv onda propadaju i strajkuju i govore kako se i tu hrani 2000 ljudi, samo sto je tu oko 500 porodica jer svi porodicno tamo rade ...

... a zasto se to dogadja... zato sto su im prije 5-6 godina dolazili strucnjaci sa BBC i rekli da ne trebaju 1200 nego 200 radnika ... ne treba im orkestar, ima sarajevjsa filharmonija pa sa njima saradjute, ne trebaju vam, kuhari, pekari, automehanicari, autoelektricari, cistatcie, portiri, staromodna oprema koja zahtejva mnoogo ljudi, puno adminstracije ... itd itd ... itd

E umjesto da su poslusali savjet pa napravili desetogodisnji plan transformacije... naravno niko nije lud da kaze hajmo 1000 ljudi mars vani... nego postepeno das ljudima priliku da nadju drugi posao, prekvalifikuju se i interno i eksterno ... malo se modernizirali. 4/5 onog betonskog zdanja iznajmili drugim TV itd itd ... sad bi bili OK ... ovak propadaju i crkavaju ... a prezivljavaju na aparatima jer drzavi i strankama treba taj instrument pa ga odrzavaju u zivotu ...

O tome se moralo misliti na vrijeme ... i svi su morali o tome misliti od vlade do zadnjeg radnika ... samo lud covjek moze zatvoriti oci i tjerati po svom socijalistickom principu a kapitalizam je vec poklopio skoro sve ;)

Nijee normalno, nije pametno i nije odgovorno prema toj istoj djeci koju treba nahranit ...
ultima_palabra

#54 Re: OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Post by ultima_palabra »

Zanimljivo koliko ljudi ima koji će lajati komunizam ovo, komunjare ono... a u isto vrijeme raditi u državnim instutucijama/firmama gdje se isti najviše ukorijenio :-)
atko

#55 Re: OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Post by atko »

ultima_palabra wrote:Zanimljivo koliko ljudi ima koji će lajati komunizam ovo, komunjare ono... a u isto vrijeme raditi u državnim instutucijama/firmama gdje se isti najviše ukorijenio :-)
A na vrat drzavne kancelarije turio "nazivajte selam" :D :lol:
ultima_palabra

#56 Re: OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Post by ultima_palabra »

atko wrote:
ultima_palabra wrote:Zanimljivo koliko ljudi ima koji će lajati komunizam ovo, komunjare ono... a u isto vrijeme raditi u državnim instutucijama/firmama gdje se isti najviše ukorijenio :-)
Jah, nije šija nego vrat :oops:
Adriatic

#57 Re: OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Post by Adriatic »

Kad je to na ovim prostorima bio KOMUNIZAM?
ultima_palabra

#58 Re: OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Post by ultima_palabra »

Adriatic wrote:Kad je to na ovim prostorima bio KOMUNIZAM?
Hempirijski kažu nije nikad :-D Samo parafraziram...
atko

#59 Re: OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Post by atko »

ultima_palabra wrote:
atko wrote:
Jah, nije šija nego vrat :oops:
Pa samo dekoraciju dodajem sta se odmah udaras :D
ultima_palabra

#60 Re: OTKAZAN STRAJK GRAS-a

Post by ultima_palabra »

atko wrote:Pa samo dekoraciju dodajem sta se odmah udaras
Ma ne mislim na tebe :lol: Nego na "razlike" između funkcionera nekad i sad...
Post Reply