Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
shuriken

#51 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by shuriken »

*JA* wrote:Mala napomena za pojedine forumase:
U SFRJ nisu postojali bosanci. U RBiH su postojali su samo srbi, hrvati, i tek kasnije Muslimani(koji se nizasta nisu pitali).

:!: :!:
aha, sjecam se, kad je Dugme islo na jugoslovensku turneju "Jesil mala ljubila Bosanca!", na svim koncertima je bila racija i svu su publiku odveli u murju. Privedeno je nekoliko milijuna ljudi.

I onda smo svi zavrsili na Golom Otoku gdje su Bregu natjerali da nosi krst na vrh otoka. Onda su ga gore prikucali. Jer je bio Hrvat. iz Zagorja. Onda je dosao na red Bebek, isto. Zorana Redžića su kao Muslimana kamenovali, bar je kamenja bilo, a Milića Vukašinovića su ostavili živog, da svima priča kako su se proveli jer su se izjašnjavali kao Bosanci. (to je bio izgovor, prezivio je samo zato jer je Srbin)

Čola i Ismeta su se uvijek deklarirali kao Srbi pa njih nije niko dirao a Rifet Mikulić (poznatiji kao Branko) i braća Pozderac kao Muslimani. Najžalivije mi je bilo Miroslava Blaževića koji je u Zagrebu morao pričat da je peder, da se ne bi sazanalo da je Bosanac.

imal negdje topic Alternativna historija BiH?
Nezbilj

#52 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Nezbilj »

ultima_palabra wrote:
Nezbilj wrote:Suština mog posta o periodu 1995. do danas je da BiH danas ima suverenitet, mogucnost da se slobodno razvija i samostalno kroji svoju sudbinu.
Nezbilj wrote:ako uzmemo u obzir da je ova zemlja izašla iz rata i da joj je nametnut ustavni sistem koji koči njeno normalno funkcionisanje i razvoj.
Haj se dogovori sam sa sobom, jel jedemo tim zlatnim kašikama ili ne jedemo :-)
Nezbilj wrote:BiH je dio slobodnog, demokratskog svijeta i teži uspostavi najviših društvenih standarda.
Ovo se zajebavaš, jelde? Pa nemoj da krenemo sa navođenjem na koje sve načine ova država krši i toleriše kršenje svih zamislivih ljudskih prava svojih građana...
Nemam namjeru da raspravljam sa likovima kojima je 60 minuta osnovni izvor obrazovanja i spoznaje svijeta u kojem žive. Kao što sam već više puta ponovio u poređenju sa svim prethodnim istorijskim periodima danas Bosna ima više nego ikada kako u smislu slobode i demokratije tako i u ekonomskom smislu. BiH jeste dio slobodnog svijeta jer u njoj ne vlada nikakav oblik totalitarizama i teži najvišim društvenim standardima što se odnosi na usklađivanje sa standardima ljudskih prava i sloboda kakvi vladaju u EU kojoj BiH u ovom istorijskom trenutku teži. Dnevnopolitičke teme nemaju relevancije za ovu temu. Govorimo o istoriji. Kontaš???
nosara

#53 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by nosara »

Nezbilj wrote: Nemam namjeru da raspravljam sa likovima kojima je 60 minuta osnovni izvor obrazovanja i spoznaje svijeta u kojem žive. Kao što sam već više puta ponovio u poređenju sa svim prethodnim istorijskim periodima danas Bosna ima više nego ikada kako u smislu slobode i demokratije tako i u ekonomskom smislu. BiH jeste dio slobodnog svijeta jer u njoj ne vlada nikakav oblik totalitarizama i teži najvišim društvenim standardima što se odnosi na usklađivanje sa standardima ljudskih prava i sloboda kakvi vladaju u EU kojoj BiH u ovom istorijskom trenutku teži. Dnevnopolitičke teme nemaju relevancije za ovu temu. Govorimo o istoriji. Kontaš???
:lol:

Sto fukara kuka, nije mi jasno...?
sammo

#54 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by sammo »

U SFRJ nisu postojali bosanci. U RBiH su postojali su samo srbi, hrvati, i tek kasnije Muslimani(koji se nizasta nisu pitali).

U naslovu su misljeni svi drzavljani BIH ili nekadasnje Bosne, ukljuceni su i Hercegovci, ali sam skratio...
sammo

#55 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by sammo »

shuriken wrote:
pemanapemani wrote:Hajde ti navedi šta to Bosanci imaju danas? Da li uopšte postoje, makar na papiru? Imaju li veća prava u svojoj domovini, nego što recimo imaju Švedi u Portugalu? Može li Bosanac postati predsjednik države?
Znaš, ja jedva čekam popis pa da se zvanično mogu hvalisati kako sam niko i ništa u vlastitoj državi samo što ću se "popisati" kao Bosanac. Naravno, sa tim ću zvanično i nezvanično dobiti salve uvreda kako sam ubačeni ili preseravajući element.
Bosanci u Bosni i Hercegovini nemaju nikakva prava. Mozda mi cijelo vrijeme pricamo o Bosnjacima, mozda je krivi naslov teme?
Pricamo o svim drzavljanima BIH ili nekadasnje Bosne...nevezano na nacionalnost...
nosara

#56 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by nosara »

Nezbilj wrote:BiH je dio slobodnog, demokratskog svijeta i teži uspostavi najviših društvenih standarda.
BiH je krpa koja trenutno tezi da prezivi jos jedan dan... A u SFRJ je bila dio faktora stabilnosti tog "slobodnog i demokratskog" svijeta...

Ali, samo nastavi, ne daj se omesti... :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#57 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Truba »

AU monarhija i 1 dan države SHS
Nezbilj

#58 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Nezbilj »

nosara wrote: Sto fukara kuka, nije mi jasno...?
E pa hajde onda da otvorimo temu o socijalnoj ugroženosti, nezaposlenosti nesposobnoj i korumpiranoj vlasti pa da se i ja pridružim nabrajanju svega što nevalja ili bi moglo biti bolje u našoj zemlji. Nemojte me pogrešno shvatiti ali da li ste uopšte svijesni kolika je vrijednost u istorijskom smislu uopšte imati suverenu BiH sa kakvom takvom ekonomskom stabilnošću i demokratijom. Očigledno da mnogi nisu.

"BiH je krpa koja trenutno tezi da prezivi jos jedan dan... A u SFRJ je bila dio faktora stabilnosti tog "slobodnog i demokratskog" svijeta..."

A što se tiče bivše Jugoslavije o tome sam već dosta rekao u mojim prethodnim postovima. Jugoslavija nije bila demokratska zemlja ni u kom pogledu. vlast se nije birala na slobodnim izborima, sudstvo nije bilo nezavisno, ljudske slobode su bile ograničene. Koliko je takva Jugoslavija kao faktor stabilnosti značila ostatku svijeta vidjeli smo kroz aktivnu podršku svijetskih sila njenom raspadu.

Ta Dodikova priča o raspadu BiH je smiješna. Kakva god ti mislio da je BiH danas ona je jača nego ikada u svakom pogledu a naročito u odbrambenom. Očigledno da nisi svijestan kakvu bi cijenu morali platili kada bi krenuli putem pokušaj secesije. Pa šta misliš što se BiH već nije raspala kada je tako slabašna i krhka. :)
nosara

#59 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by nosara »

Da, da... Znam... za rat je potrebno dvoje... i ostale pizdarije...

BiH nije suverena, jer joj suverenost garantuju strane vojne snage i potpuno je ovisna u svakom pogledu od pomoci izvana...

SFRJ, a tako i SRBiH je imala sve sto cini suverenu drzavu...

Sto se tice neovisnog sudstva, da valja ne bi njegova temeljita reforma bila uslov za EU... a sto se tice mogucnosti izbora, to nas je kostalo vracanjem 50 godina unazad...

Doduse, imamo slobodu da gnjide nazivamo pravim imenom, ali od toga nam nije lakse...

U kakav god kontekst ovo danas turis, mi smo na dnu, a tvoja prica je famozna "sminka na les"...
felipe kajetano

#60 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by felipe kajetano »

Siroti mali hrČci :-) ....sve ugrozeno 'leb ti *ebem :shock:

Nego...jel i Branko Kockica ustvari bio velikosrpski agent,instaliran iz BG da zbuni mlade bogumile, o cika Dusku da i ne pricam :mrgreen:
Energični leptir

#61 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Energični leptir »

Nego...jel i Branko Kockica ustvari bio velikosrpski agent,instaliran iz BG da zbuni mlade bogumile
Jeste, jeste, te emisije je smišljao niko drugi do Dobrica Ćosić i akademici SANU, a ta emisija je bila uperena protiv naših svjetskih kalibara kao što je Kike Budalike. Za djecu bir ilač! :D :D :D

P.S. A sjeća li se neko onog neprikrivenog četnika Ace poštara, a tek plaćenog POčetnika Zijaha Sokolovića u Nedeljnom Zabavniku, koji nije bio ništa drugo do reklama za mrski srpski Politikin Zabavnik, koji je decenijama trovao našu djecu velikosrpstvom. :D :D :D
ultima_palabra

#62 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by ultima_palabra »

Nezbilj wrote:Nemam namjeru da raspravljam sa likovima kojima je 60 minuta osnovni izvor obrazovanja i spoznaje svijeta u kojem žive. Kao što sam već više puta ponovio u poređenju sa svim prethodnim istorijskim periodima danas Bosna ima više nego ikada kako u smislu slobode i demokratije tako i u ekonomskom smislu. BiH jeste dio slobodnog svijeta jer u njoj ne vlada nikakav oblik totalitarizama i teži najvišim društvenim standardima što se odnosi na usklađivanje sa standardima ljudskih prava i sloboda kakvi vladaju u EU kojoj BiH u ovom istorijskom trenutku teži. Dnevnopolitičke teme nemaju relevancije za ovu temu. Govorimo o istoriji. Kontaš???
Čuj kontaš :lol: Pa ko si, bolan :lol:

Kakvih 60 minuta, o čemu ti? Inače ne zalazim na ovaj podforum, baš zbog takvih likova koji se nadoje novih nacionalno-revizionističkih historija i onda pijani bauljaju cyber-prostorom, ali nisam mogao da ne zapazim onako očiglednu kontradiktornost...

Ok, dio slobodnog svijeta, kako god to glupo zvuči...bila je dio slobodnog svijeta i poslije 1948. jer nije primala nikakav diktat izvana...stanovništvo nije bilo porobljeno ili pod stranom vlašću. To što sad postoje demokratski izbori, više je stvar prihvaćanja opštih standarda koji postoje u svijetu...dok se izborni zakon primjenjuje na diskriminirajući način prema građanima i manjinama.

Također mislim da je bh.političar bio slobodniji u donošenju odluka prije 30 godina, nego danas...ne može donijeti relevantnu ekonomsku mjeru bez stranaca, ne može donijeti političku odluku bez saglasnosti RS-ovaca, može jedino preusmjeravati tokove sitnog novca prema svom računu, što uspješno čini...

Kako ti misliš da će istoričari sa neke distance gledati na godine 1995-2010? Po meni, taj period će se smatrati godinama dekadencije bh.društva, morala i privrede, gdje je država ostavljena u luđačkoj košulji da se brani od velikosrpskih i velikohrvatskih napada koji su sada u rukavicama, pod ekonomskom šapom stranih grabežljivaca, gdje su humane ideje na izdisaju, a vjerske vođe u pauzama širenja militantne ideologije rade sa krupnim kriminalom...

Ne znam, možda postoje neke naočale kroz koje se to tako ne vidi, ali nisam još nabasao na njih...
bez_ideje

#63 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by bez_ideje »

Puna drzava Bosanaca koji se za sve pitaju u nista ne rade........wow....kakva demokratija i mi
osa

#64 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by osa »

notorna neistina, bosanci da nisu postojali u sfrj, naravno da jesu, kao i danas, kao regionalna odrednica....
piupiu

#65 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by piupiu »

Nezbilj wrote:A što se tiče bivše Jugoslavije o tome sam već dosta rekao u mojim prethodnim postovima. Jugoslavija nije bila demokratska zemlja ni u kom pogledu. vlast se nije birala na slobodnim izborima, sudstvo nije bilo nezavisno, ljudske slobode su bile ograničene. Koliko je takva Jugoslavija kao faktor stabilnosti značila ostatku svijeta vidjeli smo kroz aktivnu podršku svijetskih sila njenom raspadu.
Jugoslavija jeste bila demokratska zemlja, samo na nacin koji se ne uklapa u duo-kratsku sliku demokratije koju Anglo-Saksonci prodaju svijetu. Tacno je da je Jugoslavija imala samo jedne demokratske izbore, one poslijeratne, kad je izabrana Komunisticka Partija koja je nakon toga ukinula visepartijski sistem. Medjutim, samoupravni sistem je bio demokratskiji u mnogim smislovima nego iti jedan demokratski sistem koji postoji danas (radnicki savjeti, sindikati, savez ovaj, savez onaj -- sve su to nacini politicke organizacije kojima je gradjanima omoguceno da ucestvuju u organizaciji drustva). Samo sto je sve to postojalo u okviru jednopartijskog sistema, dakle, jedne ideologije. Po cemu se to razlikuje od onoga sto u demokratskom svijetu imamo danas? Sve je u sluzbi jedne ideologije -- liberalno demokratske sa kapitalistickim ekonomskim uredjenjem.

Moras priznati da demokratija u kojoj stalno biras izmedju dvije opcije (k'o fol lijeva i desna, a jedna se od druge ne razlikuju mnogo), i nije neka demokratija, a jedini uticaj koji imas na politicki proces je sam proces odabira partija. Angazman sa strane ima nekog uticaja, ali za to treba imati vremena i novca, a novac je danas jedino demokratsko oruzje. Ako ga nemas, dzaba ti sudstvo, jer ga ne mozes sebi priustiti. Ako ga nemas, dzaba ti zdravstvo, jer ga ne mozes sebi priustiti. Ako ga nemas, dzaba ti Harvard, kad do njega ne mozes financijski dobaciti.

Sloboda? O kojoj se vrsti slobode radi? Svaka danasnja drzava ima vise informacija o svakodnevnom kretanju gradjana, svakoj tranzakciji koju naprave, i kontrole nad istim nego sto je Jugoslavija ikada imala nad svojim stanovnistvom.

Dakle, mozes ti gledati na stvari na razlicite nacine. A cinjenica je da vecina stanovnistva (srednja klasa, koje kod nas skoro pa i nema), zapravo samo zeli sistem u kojem postoji stabilnost, sigurnost i ekonomski prosperitet. Jugoslavija je imala sve tri tacke (kako god ti na to gledao, ti ne mozes drzavu koja je u 40 godina izgradila industriju, opismenila stanovnistvo i sprovela nevjerovatne promjene da preobrazi agrarno drustvo u industrijsko, gledati kao na drzave koje su isti taj sistem gradile po 200-300 godina uz pomoc kolonijalizma i pljackanja tudjih resursa).

Jos da ti odgovorim na jednu tacku iz nekog prethodnog posta, o tome kako su Srbi drzali sve pozicije. Prije svega, Srbi su bili najbrojniji narod u Jugoslaviji, ne mogu sad da idem traziti koga je koliko bilo, ali je drzava pred raspad brojala oko 23-4 miliona stanovnika, pa recimo po sadasnjim nekim arsinima da kazemo da je bilo 8 miliona Srba, 4 miliona Hrvata, 2 miliona Slovenaca, 2 miliona Makedonaca, 2 miliona Albanaca, 2 miliona Muslimana, bla, bla ...

Uvijek je i u svakoj drzavi postojao sukob centra i periferije -- u Beogradu su bile sve drzavne institucije, i kako god to zvucalo kao neka strasna zavjera, poprilicno je prirodno da je tamo gdje je pristup centru, njima bilo lakse ufuravati u administrativne institucije drzave. Valjalo je otici u Beograd, pa tamo raditi na karijeri. A, sto bi isao u Beograd da se penjes s dna, kad si funkcioner u svom selu (to ti je ono -- prvi u selu, ili zadnji u gradu)? Danas, kad vise nema Beograda, sukob ovog tipa se dogadja na relaciji Zagreb-Split, Sarajevo-Zenica, itd.

Drugo, Srbi imaju militaristicku tradiciju i kod njih je biti vojnik uvijek bilo pandan onome -- 'sine, ti ces biti advokat ili doktor'. To je cinjenica, ako proucis malo istoriju, sociologiju i kulturu, to ce ti biti jasno. Zbog toga se uvijek veci broj Srba odlucivalo za vojsku, za razliku od ostalih, kojima to bas i nije bila neka preferenca. To sto je njihova brojnost krajem 80-ih ucinila mogucom politicku instrumentalizaciju JNA u nacionalisticke svrhe je druga stvar. Ali sistemski se nije radilo o zavjeri protiv ostalih naroda. Najlakse je u svemu nalaziti dokaze za 'vjekovnu zavjeru'.

I najzad na temu zaduzivanja -- ako si uopste pratio ovu globalnu finansijsku krizu i bavio se njenom analizom, tvoj je argument vrlo smijesan i kontradiktoran. S jedne strane ti se ne svidja sto je Jugoslavija krenula putem ekonomske liberalizacije pod vodstvom MMF-a (koji je i mnogo jace drzave zavio u crno), a s druge ti ne valja centralizacija ekonomije kojom je Jugoslavija pokusavala ojacati sebe kao drzavu (a ne baviti se 'nacionalscu' ekonomskog razvoja). Odluci se sta ti se vise svidja.

Pogledaj Bosnu sada, koja kao raspolaze svojim resursima i razvojem, pa je uporedi s nekom drzavom slicnog profila, ne moras je porediti sa Jugoslavijom, jer su takva poredjenja cak i nesuvisla na neki nacin. I, reci, zasto je stanje ovakvo kakvo je i koliko dugo mislis da je odrzivo? Pa, recimo, odrzivo je dok ne krenu otplate kredita MMF-u koji, za razliku od Jugoslavije, nisu ulozeni u ekonomiju. I mozes pjevati borbene o unistenoj infrastrukturi, jer je infrastruktura od koje je krenula Jugoslavija bila ili 1) unistena ili 2) nepostojeca.

Tackice i stabilizacione mjere jesu bile rezultat planske ekonomije koja nije savrseno funkcionisala (nema te koja funkcionise savrseno), ali se psenica nije uvozila, dakle, hljeb tvoj nasusni nije ovisio o kreditu MMF-a da se kupi psenica na globalnom trzistu, kao sto ti ovisi sada. Dakle, centralizovani sistem je imao svoju funkciju, a to sto nije profunkcionisao kao britanski u roku 40 godina nije uopste pravo poredjenje. A u Bosnu se i pilici uvoze iz Kine. Pa, ti vidi.
piupiu

#66 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by piupiu »

zapadniavaz wrote:piupiu.
Nije potrebno pravdati bilo kakav Komunisticki sistem, i spominjati nijanse, dovoljno je znati da je sistem bio jednopartijski i da tako nesto ne postoji vise u Evropi jer to opisuje kao prvi paragraf rijec Fasizam, stoga ili bi nas svi ostali napali militarno ili bi dobrovoljno postali kompatabilni sa ostatkom Evrope, nesto bi se moralo desiti, da je takav sistem ziv vec i danas. Stoga taj dio historije je veoma dobar kandidat za sto brzi zaborav i mislim da spada u kategoriji "bruke". na zalost.

Da nas je zaobisao taj Komunizam, sada nebi bili jos jedna post Komunisticka kategorija, sa standardnim poslijedicama poput krvoprolica i nevjerovatne ekonomije, u negativnom smislu kao sto mozete predviditi uzimajuci u obzir ekonomske statistike post Komunistickih drzava.
Ne slazem se s tobom. I Kina je komunisticka drzava cija planska ekononomija funkcionise jako dobro, a sistem je podudaran sa konfucijanskom filozofijom koja je u srzi njihove kulture. Kina drma svijetom, sa i bez demokratije. Nije demokratija prirodna svakom drustvu, niti svakoj istorijskoj situaciji. Poanta nije u nijansama. Danasnja demokratija u anglo-saksonskim drustvima je sve samo ne demokratija. Impotentno lajanje na Mjesec. Jugoslavija je daleko od bruke, vrlo ces malo naci negativnih ocjena Jugoslavije u zapadnim akademskim i inim analizama. "Benevolent dictatorship" je neki konsenzus.
piupiu

#67 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by piupiu »

zapadniavaz wrote:Usput, bas me zanima, sto se ovdje svaka tema zavrsi na odbrani ili napadu na Komunizam? Pa to nigdje nema na forumima komsija nam a da ne govorim o obrazovanim zapadnim drzavama koje nikad nisu bile gladne u cijeloj povijesti, gdje odbrana Komunizma uopste ne postoji. O cemu se radi? Odkud branioci Komunizma? Jel ovo neka "uvala" iz Beograda, ljudi koji su dosli ovdje da usmjeravaju narod prema cudnim i propalim filozofijama?
Radi se o replici, a ne odbrani -- pricamo o dijelu istorije koji je bio najbolji za Bosance. Moja pranana, koja je zivjela u cetiri drzave, je uvijek govorila da je ona "Titina" bila najbolja. Inace mi pranana nije iz Beograda, nego s Carsije, kao i ja. :D
Energični leptir

#68 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Energični leptir »

O cemu se radi? Odkud branioci Komunizma? Jel ovo neka "uvala" iz Beograda, ljudi koji su dosli ovdje da usmjeravaju narod prema cudnim i propalim filozofijama?
Jeste, prvo je to bio Branko Kockica, a sada piupiu i ja ovdje uvozimo jugosrbokomunističke zablude. Kako si nas samo razotkrio! :-) :-) :-) :-) :-)
piupiu

#69 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by piupiu »

zapadniavaz wrote:Piupiu
u kini ako nisi znala nema mnogo toga cemu zaviditi gdje samo mali procenat populacije ima vise od jednog obroka na dan. A sa druge strane svaki uspjesni dio kineske ekonomije je kompatabilan sa zapadnim sistemima kapitala, imas li neki drugi relevantniji primjer, jer Bosna nije kina i nebi se mogla suprostaviti kineskim protivnicima kad bi se recimo taj po tvom najboli dio povjesti ponovio
Ima se Kini na mnogo cemu zaviditi. Kina nikome ne duguje ni dolara, a Kini duguju svi. Kina pravi sve sto mi danas konzumiramo, od igle do lokomotive. Kina je nasla nacina da ekonomski poljulja svijet. Naravno da tamo ne tece med i mlijeko, haj' ti nahrani milijardu ljudi, a da svi zive kao lordovi. Na kraju balade, ko kaze da treba jesti cesce od jednom na dan? I Poslanik je jeo jednom na dan, u vecini sela Turske se jede samo dva puta na dan, u Africi ni toliko. :D No, ne radi se o tome.

Radi se o tome da drzava mora ulagati u ekonomiju ili biti ovo sto je Bosna, neko koga suta ko i kako stigne. Demokratija za to nije nikakav preduslov. Kina se ekonomski prilagodila ... to je bio odgovor na tvoju tezu da su sve bivse komunisticke zemlje jad, bijeda i sramota. Nisu, ali promjena sistema traje najmanje dvije generacije.

Demokratija nije jednaka ekonomskom prosperitetu. Ekonomija je jedno, politicki sistem nesto drugo. Danas vecina vodecih politickih analiticara smatra da je drzava u sluzbi kapitala, a ne u sluzbi gradjana. Na svijetu 500 kompanija obrce trecinu svjetskog kapitala i trecinu svjetske razmjene dobara.

Mala drzavica kao Bosna mora naci svoju nisu, i razvijati se ekonomski tamo gdje ima potencijal. Problem je sto se ona ne razvija, jer vladajuce strukture nisu za to ni sposobne, ni zainteresovane. Ne radi se o komunizmu i demokratiji, nego o volji sistema da razvija drzavu. A cinjenica je da je jugoslovenski sistem radio na ekonomskom razvoju, a ovaj sadasnji ne radi na tome. Pusti demagogiju o narodima, nacijama i Ustavima, to su price za malu djecu. Od cega ova drzava zivi? O tome se radi.
_majevica_

#70 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by _majevica_ »

Sliver wrote:89-90.god. dajem 10 godina zivota za jednu sedmicu iz tog perioda. Samo da malo dahnem dusom, pa cu se vratiti u ovaj slobodni i demokratski pakao.
Ne mora biti samo izdvojena ta jedna godina.Recimo period od 80-90 god za Bosnu tako i u cijeloj Jugi
bio nekako najprosjecniji i dobar za vecinu tadasnjeg stanovnistva...
Al ako uzmemo u ozir sav period od 45-90 god. onda vidimo da se u razlicitim decenijama tog perioda
razlicito zivjelo sto se tice standarda zivota...
Znaci kao sto sam pisao u jednom od prethodnih postova periodi i danasnjeg stanja u BiH su razliciti i
drukcije ga osjecaju neki i vide...znaci jednim su ovo najbolje godine i najuspijesnije sto nisu mogli
ni sanjati niti mastati a one se obistinise i njima su najprosperetnije...dok drugoj vecini stanovnistva
su teske i kao sto kazes "demokratski pakao"....
Nego ko je relevantan da sada ocjenjuje i donosi zakljucke i procjene o globalnoj situaciji...moze se
pricati o segmentima(socijali,ekonomiji,bezbjednosti,standardu,razvoju,zaposljavanju,kulturi,vjeri...)
a globalno sve to odjednom uporedjivati sa nekim sistemom iz proslosti il sa danasnjim susjedima i
donositi zakljucak o cjelokupnom nacinu zivota u BiH je nagadjajuce....
Al kao sto kazes u danasnjem "demokratskom paklu" ne samo da imamo pojedinaca da jedu zlatnim kasikama
nego imaju i zlatne bokale i iz njih peru straznjicu u WC...oni zive u "demokratskom raju" :wink:
piupiu

#71 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by piupiu »

Meni se čini a možda te nisam pravilno shvatio, da ti imaš problema sa demokratijom? Znaci da postajemo jedina država bez demokratije u evropi?
Nemam problem s demokratijom. Nego smatram da je oblik demokratije koji vlada u Bosni feudalizam pod plastom, a mogao bi se opisati i kao fasizam, samo na suptilniji nacin. I nije ni priblizno ekonomski efikasan koliko je bio fasizam.

Ja imam problem sto vecina mladjih ljudi prihvata jednu manipulativnu politicku floskulu o predjasnjem sistemu -- a ta je da je bitno imati izbor izmedju 3 zla, ali nije bitno jesti i biti siguran i imati buducnost za svoju djecu. Isto kao sto imam problem s ljudima koji nekriticki razmisljaju o demokratiji.

Demokratija zapravo nigdje ne postoji u onom smislu u kojem se ona u raspravama na ovom forumu stalno pominje -- kao sistem potpune slobode covjeka koji ga, usput, cini prosperitetnim i politicki bitnim ciniocem. To je jedna velika sarena laza, mada postoje demokratski sistemi koji jako dobro funkcionisu za vecinu stanovnistva (ali oni su se duuuugo razvijali u svom prirodnom socio-politickom kontekstu, i srecom su se podudarili sa razvojem dominantnog ekonomskog sistema). Ovdje vecina ljudi stavlja znak jednakosti izmedju demokratije (koje, usput receno, ovdje nema) i ekonomskog prosperiteta. Nauka je s time davno rascistila. Demokratija nije prirodna u mnogim kulturama -- i mi smo jedna od tih kultura. Zato i imamo ovako nakaradan "demokratski" sistem. Dakle ovo nije argument -- treba ili ne treba, nego je kontekst u kojem Bosna funkcionise.

Dakle, moj argument je bio odgovor tebi -- demokratija nije preduslov za ekonomski prosperitet -- Kina je primjer za to. Cak se dio nove politicke misli bavi tezom da je planska ekonomija mnogo prakticnija za buducu organizaciju planete Zemlje nego sto je do sada smatrano. Ali to su sad neke druge teme (oko toga da li je trzisna ekonomija najracionalniji nacin organizovanja ekonomskog sistema i koristenja prirodnih resursa, itd, itd). Poanta u ovom slucaju je da to sto Jugoslavija nije imala demokratski sistem, ne znaci da nije donijela zivot dostojan covjeka velikom broju stanovnistva.

A to sto neko ovaj sistem savremenih agiluka, begiluka i spahiluka u Bosni prodaje narodu kao demokratski i prosperitetan je zlocin nad mozgom. Ako to znaci da ja imam problem s demokratijom, onda ga definitivno imam.
piupiu

#72 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by piupiu »

Sad te malo bolje shvatam, znaci smatras da NASA demokratija i narod nije dovoljno sličan zapadnim državama koje nikad u prošlosti nisu bili gladni i trebamo se truditi da se priblizimo njima te da čista demokratija ima još prostora da se i vise postigne tamo i ovdje?
Otprilike tako, mada se apsolutno ne moze reci da u demokratskim sistemima nije bilo gladnih (samo je druga polovina 20.og vijeka zapravo period prosperiteta u kojem je srednja klasa postala dominantna), gladnih je bilo i ima ih i sada, kao i onih kojima osnovne stvari nisu pristupacne, kao i onih cija se ljudska prava krse.
staza

#73 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by staza »

piupiu wrote:Dakle, moj argument je bio odgovor tebi -- demokratija nije preduslov za ekonomski prosperitet -- Kina je primjer za to.
Nisam mogao a da ne reagiram na ovaj tvoj post.
Pokušat ću biti što koncizniji.
Kina je primjer najbolje demokracije u svijetu.
Zašto?
Zato što, kao što je Bennet, u jednoj svojoj knjizi napisao, da ga parafraziram, spremni su na najviše rizika.
Da moja malenkost nije rizikovala, izuzetno hrabro, i promijenila nekoliko poslova (a na kraju sam napustio posao koji niko ne bi, gdje sam, da napomenem zbog malicioznih, bio primljen na neodređeno vrijeme i imao ogromnu platu) ne bih zadnjih pet godinâ bile najljepše u mom životu, jer sam i radio i zaradio i putovao i uštedio i potrošio (sad već imam radnoga staža koliko hoćeš).
Mi smo institucionalni tukci što vole da im je sve pri ruci, vječiti direktori, vječiti političari, kod nas je otkriće u čaršiji sagraditi prvi semafor ili prvi Mercator: kod nas niko ne zna raditi nekoliko poslova, kod nas niko ne zna šta bi radio drugo, kad bi izgubio postojeći posao: ljudi slušaju muzičare koji 20 god. sviraju isti jazz, istu revijsku muziku, isti turbo folk: dok se u Kini svakih 15 danâ ruši gradska četvrt i gradi nova.
Mi imamo potpunu disperziju u društvu, gdje se različite grupacije bore idejno, platno, politički, društveno: to je divno ako postoji baza, kao u demokratskom svijetu, ali ako ne postoji, onda ti je nalik na izokrenuti lijevak što se prostire tj. širi u ništa... to je pravilo čiste hijerarhije: prosti primjer je, iako znam teoretski tj. iz priče mnogo više takvih nestranačkih primjera, da sam uživo sreo samo jednoga direktora što je nepartijski to postao (i napravio je od propadajuće firme giganta, a narodu je bio prvih godina vrlo sumnjiv, jer je ničiji): mi imamo čitave institucije ili državne ili privatne firme (kontrolisane od državnoga tj. političkoga sektora), u kojima se svi od čistačice do direktora stranački zapošljavaju od strane partijskih letača, po principu usluga za uslugu...
Mene to već dugo ne tangira, jer znam da u ovoj zemlji ne postoji društvo, i da se svako, osim ako nije nečiji grupni poltron, isključivo brine o samome sebi...
:thumbup:
Nezbilj

#74 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Nezbilj »

nosara wrote:Da, da... Znam... za rat je potrebno dvoje... i ostale pizdarije...

BiH nije suverena, jer joj suverenost garantuju strane vojne snage i potpuno je ovisna u svakom pogledu od pomoci izvana...

SFRJ, a tako i SRBiH je imala sve sto cini suverenu drzavu...

Sto se tice neovisnog sudstva, da valja ne bi njegova temeljita reforma bila uslov za EU... a sto se tice mogucnosti izbora, to nas je kostalo vracanjem 50 godina unazad...

Doduse, imamo slobodu da gnjide nazivamo pravim imenom, ali od toga nam nije lakse...

U kakav god kontekst ovo danas turis, mi smo na dnu, a tvoja prica je famozna "sminka na les"...
Po tvojoj priči ispada da nam je bolje bilo da smo ostali pod Miloševićem i da nam suverenitet i sgurnost pruža Beograd i srpska vojska kao što smo to imali u Jugi. Halo ba saberi se malo! Borba za izgradnju države tek je počeka. Lopove i profitere treba potrpati u zatvore, vlast treba natjerati da radi svoj posao itd. ali zato što to sve nemamo danas nemože biti razlog da se projekat zvani BiH proglašava propalim. Takvo defetističko razmišljanje mogu imati samo nesposobnjakovići i luzeri. Što se tiče Jugoslavije taj projekat je u pravom smislu riječi propao što valjda dovoljno govori samo po sebi.
BiH-x

#75 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by BiH-x »

Takvo defetističko razmišljanje mogu imati samo nesposobnjakovići i luzeri. Što se tiče Jugoslavije taj projekat je u pravom smislu riječi propao što valjda dovoljno govori samo po sebi.
:thumbup:
Locked