Tako je lave a ko kaze da je Dodik kriminalac taj je protiv RS-a i hoce da je ukine,vehabija,ustasa,ko kaze da su Silajdzic,Tihic i Radoncic lopovi on je protiv Bosnjaka,negira genocid,itd.,ko kaze da su Covic,Ljubic,Lijanovici lopovi oni hoce da protjeraju Hrvate iz BiH....ko god je protiv malog Staljina to je samo zato sto cita Avaz i slicne predizborne pamflete,nije to sto zlatko nista nije uradio zadnjih skoro 2 decenije,drugi su krivi za to.....sta je ovo jbt,cim protiv nekog nesto kazes odma kojekakve etikete prste sa svih strana a vamo se svi kunu u neku kulturu dijaloga,parlamentarnost,ravnopravnost i slicne gluposti...nije da nije vec vidjeno al opet ne prestaje da iznenadjuje svaki put...mirash wrote:
nije to narodna parola, nego propaganda klerofasista koju plasira avaz i podobni mediji.
SBB i SDP skupa?
- Co0l
#51 Re: SBB i SDP skupa?
-
mirash
#52 Re: SBB i SDP skupa?
sta je sa vama?
pitanje je jednostavno: ili klerofasisti i njihovi sateliti ili kakva-takva alternativa.
ja biram kakvu-takvu alternativu.
a svoje javljanje na ovoj temi sam zapoceo sa konstatacijom da ni jedan gad ne propusta priliku da ocrni zlatka i sdp. to je zato sto zlikovci znaju da im jedino od njih prijeti opasnost da izgube vlast. i ova tema je pokrenuta sa propagandnim ciljem. da kao pokaze da su svi isti i da ce sdp brze-bolje uci u koaliciju sa barabom iz gusinja. e pa nisu svi isti.
pitanje je jednostavno: ili klerofasisti i njihovi sateliti ili kakva-takva alternativa.
ja biram kakvu-takvu alternativu.
a svoje javljanje na ovoj temi sam zapoceo sa konstatacijom da ni jedan gad ne propusta priliku da ocrni zlatka i sdp. to je zato sto zlikovci znaju da im jedino od njih prijeti opasnost da izgube vlast. i ova tema je pokrenuta sa propagandnim ciljem. da kao pokaze da su svi isti i da ce sdp brze-bolje uci u koaliciju sa barabom iz gusinja. e pa nisu svi isti.
- Prpa.ba
#53 Re: SBB i SDP skupa?
Istina, ne mozes mijenjati zemlju iz baste u Ferhadiji, ali mozes (na kraju krajeva i moras) poceti sa mijenjanjem same Ferhadije. Cinjenicno stanje na terenu je takvo da je SDP jedna od rijetkih stranaka u kojoj sebe mogu pronaci pripadnici svih nacija, i jednako (ne)ugodno se osjecati kao clanovi iste. Tj. ne znam kako plasticnije objasniti: SDP je fakticki bosnjacka-bosanska stranka jer joj je trenutno najveci dio clanstva iz reda bosnjackog naroda, ali je prosiriva i svim ostalim komponentama, i nacionalno porijeklo ne igra neku veliku ulogu (zadate su kvote koliko pripadnika koje nacije mora biti u pojedinoj partijskoj strukturi- ruzna ali efikasna mjera, u skladu sa prirodom naseg drustva. Na lokalnim nivoima postoji odredjena fleksibilnost, tako da se odustalo od rigidne komunisticke matrice 33% 33% 33%). To sto eventualno prorade neke finansijske ili porodicne veze- jebiga- ali to je ipak pojava i u drustvima daleko razvijenijim od naseg, i nesto sto je crta ljudske prirode.vivaldi wrote:Pa sta onda hoce SDP? Sustina je u totalnom, ali bas totalnom i neshvatljivom neskladu deklarativnog zalaganja i djelovanja na terenu. Njihove ideje i nastupi su avnojevski, a djelovanje ma frtalju zemlje. Ne mozes mijenjati razjebanu zemlju iz baste u ferhadiji. Covjece lider stranke, (a ni ostale face) nije godinama nogom zakoracio na 70% zemlje
![]()
![]()
. Ja josh necuh da kafu i secer dijeli na pomenutim dijelovima bih.
Pa to je van svake pameti!!!
Ne znam cime ce da privuce ove koji si pomenuo, ali zasto nije pokusao??? Ako je to nemoguca misija, pa onda brate mili promjeni pricu. Onda reci mi smo moderna probosnjacka stranka, djelujemo na prostoru sa bosnjackom vecinom, otvoreni smo i za ostale i onda tu vise nema nikakvih komentara jer je to onda besmisleno.:
Da se vratim na ovo- fakticki bosnjacka stranka. Postkomunisticka historija ove nase drzave je takva da su odredjene tekovine bivseg sistema (konkretno mislim na "evoluciju" KP u SDP) "prezivjele" samo na jednom podrucju. Taj ostanak je uvjetovao da vecina stanovnistva RS-a i ex-HB posmatra SDP kao bosnjacku stranku. Prosta matematika nam pokazuje da vecina clanstva i izbornog tijela te stranke jesu Bosnjaci. I sada dolazimo do situacije da bi taj isti SDP trebao lobirati medju onima koji istog ne mogu smisliti. Mislim da je logika koju danas SDP slijedi ispravna: Lagumdzija ne moze otici u RS, postaviti tribinu i privuci Srbe. Cak ni da ga saslusaju, kamoli da ih "premunta" da glasaju za SDP tako sto ce im govoriti o ekonomskim projektima. Treba pustiti stvari da idu nekim svojim tokom: bilo kakvo nametanje, pa cak i obicna inicijativa iz Centrale bi bila docekana kao kolonizacija i atak na nacionalne interese. SDP ima svoje clanstvo (nazalost ne u nekim relevantnim brojevima) i po RS-u i po ex-HB, i na tom clanstvu je da svojim djelovanjem polako, godinama, gradi poziciju i image SDP-a kao stranke koja nudi promjene, ma kako marginalne bile, i koja nudi ravnopravnost svima. Centrala moze pomoci logistikom, ali na tamosnjem narodu je skloni zid koji je sam postavio. Usmjeravati sve resurse stranke u takav poduhvat nema smisla i, barem prema mom misljenju, bilo bi krajnje kontraproduktivno.
Nasa Stranka je barem meni licno primjer kako ne treba voditi politiku u BiH (barem onaj verbalni dio, samo ce slijedom dogadjanja upravo taj verbalni dio sprijeciti NS da ostvari realni dio svoje politike). Politika ekvidistance od svakog nacionalnog korpusa strašno smanjuje manevarski prostor, a istovremeno biti "covjek iz naroda"- jednostavno ne ide. To su na svojoj kozi osjetili komunisti na prvim demokratskim izborima, zato se SDP i opametio i modificirao svoju politiku u ono sto sam u prethodnom dijelu komentara i opisao.vivaldi wrote: Sto se tice Nase stranke, ako prezive, njima treba jos par godina da preboluju sarlah, pljuskavice i ostale djecije bolesti pa necu da ih komentarisem i kritikujem jer su njihove trenutne mogucnosti i dometi skromni i lokalni.
Takva politika ekvidistance i multietnicarenja "na silu" me podsjeca na momka koji strasno voli djevojku, ali ona ga ne zeli, i onda on cijelu mladost provede stalno je pitajuci isto pitanje na koje stalno dobija isti odgovor. Kao sto rekoh, sizifov posao. Nazalost.
Ovdje necu nista proturjeciti. Izbori su se ovdje uvijek dobijali na nacionalnoj retorici, a to je nesto cime se SDP ne smije, a u krajnjoj liniji i ne zeli igrati. Medjutim, ima jedna jos bitnija stvar. SDP glasacima nije pokazao (i dokazao) da nam Dayton omogucava jednu veoma zgodnu stvar, a to je da desnicare i nacionaliste izaberemo na drzavnu razinu, a da na kantonalnoj i federalnoj mozemo imati multi-kulti stranke koje ne mogu naciniti nikakvu stetu nasim "visim" ciljevima, a omoguciti ce odredjeni ekonomski napredak. To ujedno i najvise zamjeram SDP-u, vjerovatno i oni nastoje malo loviti u mutnom i drzati Daytonsko ustrojstvo kao nesto cudno i nepoznato, i na tome profitirati onog momenta kad dodju na vlast.vivaldi wrote: To ja u sustini najvise i zamjeram SDP-u jer su nakon ovoliko godina postojanja, infrastrukture, iskustva, opozicionog staza..morali ne samo za ove izbore, vec cak i za prosle, biti jaki ko beton.
Lijep pozdrav.
- sylar
#55 Re: SBB i SDP skupa?
Drago mi je da se ljudi poput tebe ne pitaju ni za štasoftly wrote:SDP JE SRANJE !
Sto se tice SBB i SDP koalicije to je malo vjerovatno i teško ostvarivo, a to što je Avaz odjednom obustavio paljbu po SDP-u nije ništa čudno. Ove 2 stranke ne pucaju na istu ciljnu grupu birača. SBB se od samog osnivanja fokusirao na skupljanje bivših SDA-ovaca i neopredjeljenih biraca. SBB i SDP nemaju ni slično biračko tijelo tako da nemaju potrebe da se "kolju" međusobno. Fahro je ionako previše zauzet "hvaljenjem" SDA u svom Dnevnom Urliku
- vivaldi
#56 Re: SBB i SDP skupa?
@ Prpa.ba
Mislim da definitivno zasluzujes mjesto u PR-u stranke. Da sam ja kojim slucajem u vrhu stranke to bih uradio odmah nakon ovog posta. Ne znam tacno koja je funkcija onaj Masic, ali je previse nadobudan i iritantan za svoje godine i ti bi sigurno bio bolje rijesenje (valjda zadovoljas neki minimum i estetskih kriterija
), jer mi se cini da imas strpljenja i dara za simplifikaciju stvari sirim narodnim masama. Jbg, normalno da nebi mogao javno pricati ovako iz dushe, ali malo vishe iskrenosti bi po mom misljenju donijelo vishe koristi nego stete.
Svidja mi se sto si iskreno i realno prikazao aktuelni trenutak (koji je dodushe aktuelan vec 15 godina), ali pored ovoliko jednoumlja na forumu, ovo djeluje dosta osvjezavajuce.
Sretno tebi u oktobru, ako se nalazis na kakvoj listi.
Mislim da definitivno zasluzujes mjesto u PR-u stranke. Da sam ja kojim slucajem u vrhu stranke to bih uradio odmah nakon ovog posta. Ne znam tacno koja je funkcija onaj Masic, ali je previse nadobudan i iritantan za svoje godine i ti bi sigurno bio bolje rijesenje (valjda zadovoljas neki minimum i estetskih kriterija
Svidja mi se sto si iskreno i realno prikazao aktuelni trenutak (koji je dodushe aktuelan vec 15 godina), ali pored ovoliko jednoumlja na forumu, ovo djeluje dosta osvjezavajuce.
-
sonor
#57 Re: SBB i SDP skupa?
prijatan teksoftly wrote:SDP JE SRANJE !
-
sonor
#58 Re: SBB i SDP skupa?
Vecina omladinaca u SDP-u su takvi mislim ovi sto su nedavno progurani Magazinovic, Masic itd...vivaldi wrote:@ Prpa.ba
Mislim da definitivno zasluzujes mjesto u PR-u stranke. Da sam ja kojim slucajem u vrhu stranke to bih uradio odmah nakon ovog posta. Ne znam tacno koja je funkcija onaj Masic, ali je previse nadobudan i iritantan za svoje godine i ti bi sigurno bio bolje rijesenje (valjda zadovoljas neki minimum i estetskih kriterija), jer mi se cini da imas strpljenja i dara za simplifikaciju stvari sirim narodnim masama. Jbg, normalno da nebi mogao javno pricati ovako iz dushe, ali malo vishe iskrenosti bi po mom misljenju donijelo vishe koristi nego stete.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#59 Re: SBB i SDP skupa?
slazem se s tobom ali ne vidim razliku te vrste vodjenja politike i ono sto komsic radi. Otprilike je na nivou nase stranke osvojio izbore digao ruke i juhu ja preCjednik svih naroda, isto kao da je juce pao s kruske i zanemario da je on hrvatski clan preCjednistva. Ne kazem da su hrvati ikad imali boljeg, pa ni 5% mu nisu bili blizu, ali lik se kandidovao, prosao cijelu kampanju i nije realizovao za sta se kandiduje. Sa njegove pozicije koliko je moguce uraditi uradio je vise za hrvate nego bilo koji drugi, ali izjave su mu katastrofa i ova zadnja je bas ono nidje veze(mada opet i takve izjave su mala maca u poredjenju sa bilo kojim drugim "punoglavcem" cim otvore usta zasmrdi). Glasao sam za njega na proslim izborima ali ove godine necu kao sto vec rekoh vise radi samog sdp-a nego njega, jer je i on samo pijun u Staljinovoj Demokratskoj PrdekarijiNasa Stranka je barem meni licno primjer kako ne treba voditi politiku u BiH (barem onaj verbalni dio, samo ce slijedom dogadjanja upravo taj verbalni dio sprijeciti NS da ostvari realni dio svoje politike). Politika ekvidistance od svakog nacionalnog korpusa strašno smanjuje manevarski prostor, a istovremeno biti "covjek iz naroda"- jednostavno ne ide. To su na svojoj kozi osjetili komunisti na prvim demokratskim izborima, zato se SDP i opametio i modificirao svoju politiku u ono sto sam u prethodnom dijelu komentara i opisao.
Takva politika ekvidistance i multietnicarenja "na silu" me podsjeca na momka koji strasno voli djevojku, ali ona ga ne zeli, i onda on cijelu mladost provede stalno je pitajuci isto pitanje na koje stalno dobija isti odgovor. Kao sto rekoh, sizifov posao. Nazalost.
-
supervizor
#60 Re: SBB i SDP skupa?
Komšić je možda dobar i pošten čovjek ali nije fer da zauzima hrvatsko mjesto u Predsjedništvu BiH zahvaljujući isključivoj podršci Bošnjaka. To je ružna poruka Hrvatima, i Komšić bi trebao razmisliti da odustane, osim ako nema procjenu da će dobiti glasove Hrvata iz Grda, Lištice, Čapljine...
- pike
#61 Re: SBB i SDP skupa?
Odkud tebi informacija da ima podrsku iskljucivo Bosnjaka? Komsic ima vise glasova nego bilo koij drugi kandidat sto znaci da postoji ogromno biracko tijelo koje se ne definise ni po jednoj od tri etnicke pripadnosti. U BiH postoji jako puno ljudi koji nisu ni Srbi ni Bosnjaci ni Hrvati koji se medjutim konstantno ignorisu. U BiH ima jako puno mjesanih brakova koji se takodjer ignorisu, ljevicara, sekularista, socialdemokrata, pa i komunista medju starijim generacijama. Svi nabrojani ce glasati za politicara poput komsica i da imamo vise ozbiljnih partija sa politickim programom usmjerenim ka ovom birackom tjelu sigurno bi i mogli nesto usicariti. Ko ne vjeruje nek pogleda onu anketu prema kojoj komsic ima vise glasova nego sva tri Bosnjacka kandidata zajedno, a vjerovatno i Hrvatska.supervizor wrote:Komšić je možda dobar i pošten čovjek ali nije fer da zauzima hrvatsko mjesto u Predsjedništvu BiH zahvaljujući isključivoj podršci Bošnjaka. To je ružna poruka Hrvatima, i Komšić bi trebao razmisliti da odustane, osim ako nema procjenu da će dobiti glasove Hrvata iz Grda, Lištice, Čapljine...
-
dina_arajevo
#62 Re: SBB i SDP skupa?
pike wrote:Odkud tebi informacija da ima podrsku iskljucivo Bosnjaka? Komsic ima vise glasova nego bilo koij drugi kandidat sto znaci da postoji ogromno biracko tijelo koje se ne definise ni po jednoj od tri etnicke pripadnosti. U BiH postoji jako puno ljudi koji nisu ni Srbi ni Bosnjaci ni Hrvati koji se medjutim konstantno ignorisu. U BiH ima jako puno mjesanih brakova koji se takodjer ignorisu, ljevicara, sekularista, socialdemokrata, pa i komunista medju starijim generacijama. Svi nabrojani ce glasati za politicara poput komsica i da imamo vise ozbiljnih partija sa politickim programom usmjerenim ka ovom birackom tjelu sigurno bi i mogli nesto usicariti. Ko ne vjeruje nek pogleda onu anketu prema kojoj komsic ima vise glasova nego sva tri Bosnjacka kandidata zajedno, a vjerovatno i Hrvatska.supervizor wrote:Komšić je možda dobar i pošten čovjek ali nije fer da zauzima hrvatsko mjesto u Predsjedništvu BiH zahvaljujući isključivoj podršci Bošnjaka. To je ružna poruka Hrvatima, i Komšić bi trebao razmisliti da odustane, osim ako nema procjenu da će dobiti glasove Hrvata iz Grda, Lištice, Čapljine...
-
elmirelm
#63 Re: SBB i SDP skupa?
Sto se fahrinog poteza i tih stipendija tice ideja je dobra , al svakom imalo upucenom covjeku je jasno da on hoce tih 10% koje ce dobiti na izborima iskoristi da bi legalizovao bespravno stecenu imovinu,a sto je jos bitnije da iskoristi uticaj da dobije povoljne kredite da zavrsi projekat sa onim tornjem koji ga kosta bruku para, mnogi neznaju al projekat je bio dva tornja a ne jedan i za to je dobio kredit al ga nije uspio zavrsiti pa sad mora drzati gradiliste otvoreno dok sve ne zavrsi, a sto se tice sdp-a sramota bi bilo da idu sa sbb-om u koaliciju ko partija su mi dragi imaju dobar kadar sem normalno zlatka i njemu slicnih par
- wickerman
#64 Re: SBB i SDP skupa?
dina_arajevo wrote:pike wrote:Odkud tebi informacija da ima podrsku iskljucivo Bosnjaka? Komsic ima vise glasova nego bilo koij drugi kandidat sto znaci da postoji ogromno biracko tijelo koje se ne definise ni po jednoj od tri etnicke pripadnosti. U BiH postoji jako puno ljudi koji nisu ni Srbi ni Bosnjaci ni Hrvati koji se medjutim konstantno ignorisu. U BiH ima jako puno mjesanih brakova koji se takodjer ignorisu, ljevicara, sekularista, socialdemokrata, pa i komunista medju starijim generacijama. Svi nabrojani ce glasati za politicara poput komsica i da imamo vise ozbiljnih partija sa politickim programom usmjerenim ka ovom birackom tjelu sigurno bi i mogli nesto usicariti. Ko ne vjeruje nek pogleda onu anketu prema kojoj komsic ima vise glasova nego sva tri Bosnjacka kandidata zajedno, a vjerovatno i Hrvatska.supervizor wrote:Komšić je možda dobar i pošten čovjek ali nije fer da zauzima hrvatsko mjesto u Predsjedništvu BiH zahvaljujući isključivoj podršci Bošnjaka. To je ružna poruka Hrvatima, i Komšić bi trebao razmisliti da odustane, osim ako nema procjenu da će dobiti glasove Hrvata iz Grda, Lištice, Čapljine...
- cyprus
#65 Re: SBB i SDP skupa?
Pa i sad smowickerman wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jednom cemo svi biti Bosanci i Hercegovci,jedva cekam taj dan !!!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#66 Re: SBB i SDP skupa?
cyprus wrote:Pa i sad smowickerman wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jednom cemo svi biti Bosanci i Hercegovci,jedva cekam taj dan !!!
Samo što to neki od nas ne shvataju, ne žele da shvate, ali čim dođu u Bgd. ili Zg. svi ih zovu ''onaj Bosanac'', ''onaj Hercegovac'' ili upotrebljavaju neku pogrdnu verziju.
- Suti i trpi
#67 Re: SBB i SDP skupa?
Hoce li mi neko konacno napisati sta je to Komsic uradio za Hrvate?Bitte_Halt_ja_ja wrote:slazem se s tobom ali ne vidim razliku te vrste vodjenja politike i ono sto komsic radi. Otprilike je na nivou nase stranke osvojio izbore digao ruke i juhu ja preCjednik svih naroda, isto kao da je juce pao s kruske i zanemario da je on hrvatski clan preCjednistva. Ne kazem da su hrvati ikad imali boljeg, pa ni 5% mu nisu bili blizu, ali lik se kandidovao, prosao cijelu kampanju i nije realizovao za sta se kandiduje. Sa njegove pozicije koliko je moguce uraditi uradio je vise za hrvate nego bilo koji drugi, ali izjave su mu katastrofa i ova zadnja je bas ono nidje veze(mada opet i takve izjave su mala maca u poredjenju sa bilo kojim drugim "punoglavcem" cim otvore usta zasmrdi). Glasao sam za njega na proslim izborima ali ove godine necu kao sto vec rekoh vise radi samog sdp-a nego njega, jer je i on samo pijun u Staljinovoj Demokratskoj PrdekarijiNasa Stranka je barem meni licno primjer kako ne treba voditi politiku u BiH (barem onaj verbalni dio, samo ce slijedom dogadjanja upravo taj verbalni dio sprijeciti NS da ostvari realni dio svoje politike). Politika ekvidistance od svakog nacionalnog korpusa strašno smanjuje manevarski prostor, a istovremeno biti "covjek iz naroda"- jednostavno ne ide. To su na svojoj kozi osjetili komunisti na prvim demokratskim izborima, zato se SDP i opametio i modificirao svoju politiku u ono sto sam u prethodnom dijelu komentara i opisao.
-
high_volume
#68 Re: SBB i SDP skupa?
Uzimajući u obzir njegova dva 8-mjesečnih mandata u trajanju mandata Predsjedništva, od niže navedenih ustavnih i zakonskih nadležnosti, šta je mogao učiniti za Hrvate? Osim toga, on je član Predsjedništva za cjelokupno stanovništvo BiH, zašto bi radio nešto samo za Hrvate:Suti i trpi wrote: Hoce li mi neko konacno napisati sta je to Komsic uradio za Hrvate?
3. Ovlaštenja
Predsjedništvo BiH je nadležno za:
a) Vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine
b) Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije
c) Predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama i traženje članstva u onim međunarodnim organizacijama i institucijama u kojima Bosna i Hercegovina nije član
d) Vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje i, uz saglasnost Parlamentarne skupštine, ratifikovanje takvih ugovora
e) Izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine
f) Predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara
g) Podnošenje izvještaja o rashodima Predsjedništva Parlamentarnoj skupštini na njen zahtjev, ali najmanje jedanput godišnje
h) Koordinaciju, prema potrebi, sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini
i) Vršenje drugih djelatnosti koje mogu biti potrebne za obavljanje dužnosti koje mu prenese Parlamentarna skupština, ili na koje pristanu entiteti.
http://www.predsjednistvobih.ba/nadl/1/?cid=6,2,1
Za Hrvate i sve ostale.... učinak se traži u parlamentarnim klupama, ne po odajama članova Predsjedništva
- Suti i trpi
#69 Re: SBB i SDP skupa?
Slazem se. Ali, zasto se onda stalno potencira da je Zeljko Komsic nesto uradio za Hrvate!?high_volume wrote:Za Hrvate i sve ostale.... učinak se traži u parlamentarnim klupama, ne po odajama članova Predsjedništva
Sva tri clana predsjednistva su obicne maskote koje ne rade nista osim sto svojim lajavim jezicima prenose mrznju na sve gradjane i narode u BiH.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#70 Re: SBB i SDP skupa?
Šta si bolan ti primjetio,pa čovjeka odstrijeli kao "gada"?mirash wrote:
... primjetio sam taj manir kod svih gadova.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#71 Re: SBB i SDP skupa?
I ne činjenjem Željko Komšić pomaže Hrvatima. Konkretno, Hrvatu Iliji Jurišiću pomaže tako što se ne sastaje, niti rukuje sa predsjednikom Srbije, Tadićem. Sve dok Tadić ne oslobodi Iliju. Predsjednik može nekoga pomilovati, tako da ne ''pije vode'' ona Tadićeva da ne želi vršiti pritisak na sudske vlasti.Suti i trpi wrote:Slazem se. Ali, zasto se onda stalno potencira da je Zeljko Komsic nesto uradio za Hrvate!?high_volume wrote:Za Hrvate i sve ostale.... učinak se traži u parlamentarnim klupama, ne po odajama članova Predsjedništva
Sva tri clana predsjednistva su obicne maskote koje ne rade nista osim sto svojim lajavim jezicima prenose mrznju na sve gradjane i narode u BiH.
- Suti i trpi
#72 Re: SBB i SDP skupa?
Pa pomaze i Dodik svome sinu, pa sta? Dodik pomaze i Biljani Plavsic, pa sta? Srbi od toga nemaju nikakve koristi, NAPROTIV...PipiDugaDevetka wrote:I ne činjenjem Željko Komšić pomaže Hrvatima. Konkretno, Hrvatu Iliji Jurišiću pomaže tako što se ne sastaje, niti rukuje sa predsjednikom Srbije, Tadićem. Sve dok Tadić ne oslobodi Iliju. Predsjednik može nekoga pomilovati, tako da ne ''pije vode'' ona Tadićeva da ne želi vršiti pritisak na sudske vlasti.Suti i trpi wrote:Slazem se. Ali, zasto se onda stalno potencira da je Zeljko Komsic nesto uradio za Hrvate!?high_volume wrote:Za Hrvate i sve ostale.... učinak se traži u parlamentarnim klupama, ne po odajama članova Predsjedništva
A da, zaboravio sam dodat da ni Ilija Jurisic nema nikakve koristi od Komsicevog 'pomaganja', naprotiv, proizvodi kontraefekat... Mozda bi vise postigo da se sastane sa Tadicem. Sa odbijanjem sastanka SASVIM SIGURNO nista ne postize (osim sto time zavrjedjuje postovanje svojih biraca)..
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#73 Re: SBB i SDP skupa?
Boris Tadić ne može predsjedničkim aktom osloboditi Iliju Jurišića zbog karaktera djela koje mu je "napakovano" sudskom farsom.I kakve veze ima priča o komesaru Komši u relaciji sa Utemeljiteljem Budućnosti i Lepim Zlajom?
- PipiDugaDevetka
#74 Re: SBB i SDP skupa?
dr.gog wrote:Boris Tadić ne može predsjedničkim aktom osloboditi Iliju Jurišića zbog karaktera djela koje mu je "napakovano" sudskom farsom.I kakve veze ima priča o komesaru Komši u relaciji sa Utemeljiteljem Budućnosti i Lepim ZlajomSuti i trpi wrote:
Hoce li mi neko konacno napisati sta je to Komsic uradio za Hrvate?
-
ajdin.kahrovic
#75 Re: SBB i SDP skupa?
U potpunosti se slazem sa zadnjom recenicom. Medjutim, ako je ono sto je Komsic radio 4 godine u Predsjednistvu, maksimum koji moze ta funkcija dati, onda nam i ne treba Predsjednistvo. Evo par stvari koje je mogao uraditi:high_volume wrote:Uzimajući u obzir njegova dva 8-mjesečnih mandata u trajanju mandata Predsjedništva, od niže navedenih ustavnih i zakonskih nadležnosti, šta je mogao učiniti za Hrvate? Osim toga, on je član Predsjedništva za cjelokupno stanovništvo BiH, zašto bi radio nešto samo za Hrvate:Suti i trpi wrote: Hoce li mi neko konacno napisati sta je to Komsic uradio za Hrvate?
3. Ovlaštenja
Predsjedništvo BiH je nadležno za:
a) Vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine
b) Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije
c) Predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama i traženje članstva u onim međunarodnim organizacijama i institucijama u kojima Bosna i Hercegovina nije član
d) Vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje i, uz saglasnost Parlamentarne skupštine, ratifikovanje takvih ugovora
e) Izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine
f) Predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara
g) Podnošenje izvještaja o rashodima Predsjedništva Parlamentarnoj skupštini na njen zahtjev, ali najmanje jedanput godišnje
h) Koordinaciju, prema potrebi, sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini
i) Vršenje drugih djelatnosti koje mogu biti potrebne za obavljanje dužnosti koje mu prenese Parlamentarna skupština, ili na koje pristanu entiteti.
http://www.predsjednistvobih.ba/nadl/1/?cid=6,2,1
Za Hrvate i sve ostale.... učinak se traži u parlamentarnim klupama, ne po odajama članova Predsjedništva
Takodjer, evo malo detaljnije verzije nadleznosti Predsjednistva:ajdin.kahrovic wrote:
Ne znam da je Komsic posjetio neke obicne ljude, vidio kako zive ljudi koji glasaju za njega, unesrecene od prirodnih katastrofa ili lose vlasti, da je organizovao sastanke sa politickim liderima radi rjesavanja kriza, da se pretrgao od posjeta (hrvatskim?) kulturnim drustvima, podsticao ljude na patriotizam (u drugim zemljama zadatak predsjednika je da odrzava jedinstvo nacije), organizovao kulturne dogadjaje ili dobrotvorne akcije, da uspostavlja dijalog, da dovlaci investitore u BiH iz bilo kojeg dijela svijeta itd itd.
http://www.predsjednistvobih.ba/nadl/1/?cid=5,2,1