zapetljala sma sehadzinica wrote:malo konfuzan post..al et ko i skontala samljubav_aha wrote:hadzinice,HVALAbila sam malo zbunjena,jer je pitala da koristi nesto umjesto brasna,ali je ipak prihvatila savjet za gustin,koji ima sastav skroba,vejrovatno se ipak lakse absorbira u hrani i tim nacinom je laksi tokom protoka hrana kroz degustivni trakt ,preporucila sma kukuruz,koji je doslvovno metla za ciscenje crijeva,ali vjerovatno je tezak za osjetljiv organizam
Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Moderator: anex
- ljubav_aha
#51 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
- pustopoljina
#52 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
cini mi se da oni koji ne konzumiraju zelatinu znaju i od cega se pravi i kako...dok je onima koji je konzumiraju to svejedno.ladyblue18 wrote:Nije znao, vec znala.Ženski Dr.Med wrote: zelatin se pravi od svinjeske koze.... ako nisi znao
Ali za zgusavanje tekucine mozes da koristis i agar-agar... mada ja sumljam da to mozes u bih naci..
Mozes npr neko sose sa ribanim krompirom da zguzas , poslije mozes to sosu da procjedis ili ne ..do tebe je..
A ako ti nisi znao postoji i zelatin na govedjoj a i na biljnoj bazi.
-
Shoshana
#53 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Napomena je iz dobrih namjera. Hvala.pustopoljina wrote:cini mi se da oni koji ne konzumiraju zelatinu znaju i od cega se pravi i kako...dok je onima koji je konzumiraju to svejedno.ladyblue18 wrote:Nije znao, vec znala.Ženski Dr.Med wrote: zelatin se pravi od svinjeske koze.... ako nisi znao
Ali za zgusavanje tekucine mozes da koristis i agar-agar... mada ja sumljam da to mozes u bih naci..
Mozes npr neko sose sa ribanim krompirom da zguzas , poslije mozes to sosu da procjedis ili ne ..do tebe je..
- mO k3
#54 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
izvini na ''znao' ali ako vec nisi znala da dopunimoladyblue18 wrote:Nije znao, vec znala.Ženski Dr.Med wrote: zelatin se pravi od svinjeske koze.... ako nisi znao
3/4 produkcije zelatine se pravi od svinjetine ..zato me ne bi ni iznenadilo da koji listic zelatine zaluta i kod nas u bih....
Zelatina se proizvodi koze i kostiju govedjih i svinjetinje
Zelatina od peradi kao i zelatina od riblje koze i kostiju ....
- mO k3
- hadzinicasa
#56 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
jaja izvadis da odstoje (bjelanjak treba biti sobne temperature kad se muti) i dodas malo soli u bjelanjak da se bolje umutiDile wrote:kod mene su ostale k'o pogacakolac bio debljine 30cm
![]()
![]()
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#57 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Ma znam ja sve to.Ženski Dr.Med wrote: izvini na ''znao' ali ako vec nisi znala da dopunimo
3/4 produkcije zelatine se pravi od svinjetine ..zato me ne bi ni iznenadilo da koji listic zelatine zaluta i kod nas u bih....
Zelatina se proizvodi koze i kostiju govedjih i svinjetinje
Zelatina od peradi kao i zelatina od riblje koze i kostiju ....
Ali eto, ja kupujem zelatin na biljnoj bazi u bademu, jest skuplji malo vjerovatno, ali bar se ne sekiram i ne brinem.
- Vipera berus
#58 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Sol nije neophodna, ali ako ne staviš sok od limuna ili sirće, kora će se šljohnuti garanthadzinicasa wrote:jaja izvadis da odstoje (bjelanjak treba biti sobne temperature kad se muti) i dodas malo soli u bjelanjak da se bolje umutiDile wrote:kod mene su ostale k'o pogacakolac bio debljine 30cm
![]()
![]()
Barem kod mene bude tako
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#59 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Kod mene bilo sirce pa je opet licila na papir od nekoliko mmVipera berus wrote: Sol nije neophodna, ali ako ne staviš sok od limuna ili sirće, kora će se šljohnuti garant![]()
Barem kod mene bude tako
- Vipera berus
#60 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Bjelance mora biti umućeno ono baš čvrsto, da kad u njega zabodeš kašiku uspravno, ona i ostane uspravno. Brašno ili neki drugi sastojak kad dodaješ, dodaješ polako i mješaš nježno bez treskanja i pečeš polako na tihoj vatri duuugo, dugoladyblue18 wrote:Kod mene bilo sirce pa je opet licila na papir od nekoliko mmVipera berus wrote: Sol nije neophodna, ali ako ne staviš sok od limuna ili sirće, kora će se šljohnuti garant![]()
Barem kod mene bude tako![]()
Ustvari ne pečeš nego sušiš na toploti
-
debela
#61 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
zene hvala na savjetima
probala sam sos sa gustinom i svidja mi se. laksi osjecaj u stomaku i lakse se pravi. probacu i sa zelatinom. svejedno mi je od cega se pravi jer ja sama sebi odredjujem sta cu jesti.
- mO k3
#62 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
ma debela samo ti...debela wrote:zene hvala na savjetimaprobala sam sos sa gustinom i svidja mi se. laksi osjecaj u stomaku i lakse se pravi. probacu i sa zelatinom. svejedno mi je od cega se pravi jer ja sama sebi odredjujem sta cu jesti.
-
Glumica
#63 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
drage zene, ako koja zna fin recept za napraviti "sugar frosting" ilitiga po naski neki preljev od secera... za krofne...
kao na slici nesto... hvalaaaa

kao na slici nesto... hvalaaaa

- mO k3
#64 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
200g šećera
125 ml vode
Ove grijanje šećer sa vodom dok se šećer potpuno otopljen ima, i dok nit od žlice kaplje.
Nakon toga, glazure u kipuću vodu kupka je napravljen kako bi se osiguralo da se zamrznuti za nanošenje ne mogu vrijeme. Sada možete dodavati napomene tijesta diljem sa glazurom po želji.
Google prevod
125 ml vode
Ove grijanje šećer sa vodom dok se šećer potpuno otopljen ima, i dok nit od žlice kaplje.
Nakon toga, glazure u kipuću vodu kupka je napravljen kako bi se osiguralo da se zamrznuti za nanošenje ne mogu vrijeme. Sada možete dodavati napomene tijesta diljem sa glazurom po želji.
Google prevod
-
Shoshana
#65 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
POtrebna ti je tona secera za glazuru i malo vruce vode (ako hoces moze i neki sok - tek da promijenis boju)Glumica wrote:drage zene, ako koja zna fin recept za napraviti "sugar frosting" ilitiga po naski neki preljev od secera... za krofne...
kao na slici nesto... hvalaaaa![]()
Razlika izmedju secera u prahu i secera za glaziranje je da je secer za glaziranje pomijesan sa skrobom. Nisam sigurna u kojem omjeru, ali cu pokusati pronaci. Moze i od samog secera u prahu - samo bude grozno slatko
- shipak
#66 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
super je ova tema
moja pitanja su vezana za fondant
probala sam praviti onaj od marshmellow bombona i ok mi je bio, ali nema se kupiti čisto bijelih bombona pa mi je to problem.
kupila sve sastojke za onaj sa glicerinom, stavila onu želatinu iz badema (nisam sigurna jel goveđa ili biljna ali je halal) i ispao mi nekako prhak, odnosno ne dovoljno gumast. kad napravim lopticu ima pukotine po sebi od valjanja.
šta da radim?
da li trebam staviti više te želatine u odnosu na onu dr oetker ili slično?
da li je možda do količine ili ''svježine'' glicerina. stajao je oko mjesec dana kad sam ga koristila?
da li se može torta sa beze korama prekrivati fondantom?
mora li preko torte ispod fondanta ići buttercream ili može fil (jaja umućena na pari sa šećerom, pa dodat puter umućeni)?
hvala
probala sam praviti onaj od marshmellow bombona i ok mi je bio, ali nema se kupiti čisto bijelih bombona pa mi je to problem.
kupila sve sastojke za onaj sa glicerinom, stavila onu želatinu iz badema (nisam sigurna jel goveđa ili biljna ali je halal) i ispao mi nekako prhak, odnosno ne dovoljno gumast. kad napravim lopticu ima pukotine po sebi od valjanja.
šta da radim?
da li je možda do količine ili ''svježine'' glicerina. stajao je oko mjesec dana kad sam ga koristila?
mora li preko torte ispod fondanta ići buttercream ili može fil (jaja umućena na pari sa šećerom, pa dodat puter umućeni)?
hvala
- shipak
#67 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
i još jedno pitanje
da li se negdje u sarajevu ima kupiti ekstrakt vanilije (ne aroma)?
da li se negdje u sarajevu ima kupiti ekstrakt vanilije (ne aroma)?
- male_okice
#68 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
lalanje wrote:da li se svak otjesto (za kifle, hljeb, bilo sta sto se umjesi) sa kvascem mora prvo ostaviti da nadodje pa onda kad od njega ofrmiras zeljeni oblik opet ga ostaviti da nadodje? do sad dva put pokusala kifle praviti, ispale tvrde ko kamen, ali samo jednom pustila da tjesto nadodje, umotala kifle i odma pekla, bez ponovnog naadolazenja, jel u tome stos?
ja imam onaj recept za kiflice sa one cas brzo&fino vrhnja i ispadnu uvijek extra, naravno kad ih zakuhas pustis da tijesto nadodje i onda ih razvaljas i oblikujes ili punis sta vec radis mozes a i ne moras ih ostaviti poslije toga nekih 15-20 minuta. Kod tebe budu tvrde vjerovatno zato sto ih peces na krivoj temperaturi (to se i meni znalo dogoditi), ja ih ubacim u mlaku rernu na nekih 180 stepeni i tako ih pecem dok ne vidim da su se vec uhvatile i zatim pojacam na 200 samo da porumene i to je to budu mehke ko dusa
-
samo gost
#69 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
evo ti ovaj link http://www.coolinarika.com/recept/domac ... e-figurice koji će te odvesti na najbolji recept za fondan uz koji ima i video klip i gdje je sve do detalja objašnjeno. Pogledaj i torte koja ova žena, prava majstorica, pravi - sve je to extra.shipak wrote:super je ova tema
kupila
sve sastojke za onaj sa glicerinom, stavila onu želatinu iz badema
(nisam sigurna jel goveđa ili biljna ali je halal) i ispao mi nekako
prhak, odnosno ne dovoljno gumast. kad napravim lopticu ima pukotine po
sebi od valjanja.
šta da radim?
hvala
- shipak
#70 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
ma jok hadžinice kakva votka, ali hvala tebi što si se potrudila.
ja sam gledala sastav ove drOetker arome, ima u njoj alkohola etilnog. e sad mi ne konzumiramo alkohol, pa neću to da koristim. kontala sam da je ekstrakt bez alkohola
ali izgleda ništa ni od toga.
samo gost ja sam i koristila ovaj recept iz minjine kuhinjice. ai ona koristi obični želatin, koji je svinjskog porijekla, a ja agar odnosno biljni. interesovalo me jel neko pravio s tim, i što mi je prhak fondant. hvala
ja sam gledala sastav ove drOetker arome, ima u njoj alkohola etilnog. e sad mi ne konzumiramo alkohol, pa neću to da koristim. kontala sam da je ekstrakt bez alkohola
samo gost ja sam i koristila ovaj recept iz minjine kuhinjice. ai ona koristi obični želatin, koji je svinjskog porijekla, a ja agar odnosno biljni. interesovalo me jel neko pravio s tim, i što mi je prhak fondant. hvala
-
samo gost
#71 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
shipak wrote:ma jok hadžinice kakva votka, ali hvala tebi što si se potrudila.
ja
sam gledala sastav ove drOetker arome, ima u njoj alkohola etilnog. e
sad mi ne konzumiramo alkohol, pa neću to da koristim. kontala sam da
je ekstrakt bez alkoholaali izgleda ništa ni od toga.
samo
gost ja sam i koristila ovaj recept iz minjine kuhinjice. ai ona
koristi obični želatin, koji je svinjskog porijekla, a ja agar odnosno
biljni. interesovalo me jel neko pravio s tim, i što mi je prhak
fondant. hvala
-
samo gost
#72 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
@shipak: evo ti link za tortu koja 'trpi' fondan, pa vidi. http://devoted.coolinarika.com/slike/prikazi/225043
-
dzenana123
#73 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
..............................
- melrose
#74 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
Pitanje....
Koja je razlika izmedju bosanske kalje i bosanskog lonca?
Hvala na odgovorima unaprijed!
Koja je razlika izmedju bosanske kalje i bosanskog lonca?
Hvala na odgovorima unaprijed!
- Ma.Le.Na
#75 Re: Sve sto ste zeljeli da pitate o kuhanju,a niste znali gdje
mozda grijesim ali mislim da kalja ima kupus u sebi a lonac ne..