kamion i autobus sam pretekao,pa nece valjda zbog toga hebem mu vragasvakako_lud wrote:citroen wrote:Kakva je kazna za preticanje kolone![]()
![]()
Koliko si vozila pretekao ?
Naši klocevi često znaju i dva vozila svrstati pod kolonu pa pazi i na to, pošto se kolonom smatra tri ili više vozila....
preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- citroen
#51 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
- Ateista
#52 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
E jebi ga sad, cuj da pobjegnem, pa nije ovo GTA...madner wrote:Mislim da si sam kriv i da ne trebas pljuvat drzavu. Umjesto da pobjegnes ti se zaustavio, pa onda nisi bio dovoljno covjek ni da se dogovoris a sad kmecis.![]()
Poslje hebanja nema kajanja.
Voziti na staroj vozackoj ne radi ako te zaustave, moliti sudiju moze upaliti.
Drzavu pljujem samo zbog onih moralista sto govore da treba voziti po propisima.
Za dogovor nisu bili raspolozeni, juce me zaustavio radar i bez problema sam se dogovorio, samo kad hoce, nekad jednostavno nece sta god da ja uradim.
A kako mogu otkriti da stara vozacka nije vazeca?
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
#53 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
To i jeste kolona vozila...kolonom se smatraju tri ili vise putnickih vozila, ili jedno vozilo vece kategorije i jedno putnicko...tako da...mogao bi biti belaj ako su te pisalicitroen wrote:kamion i autobus sam pretekao,pa nece valjda zbog toga hebem mu vragasvakako_lud wrote:citroen wrote:Kakva je kazna za preticanje kolone![]()
![]()
Naši klocevi često znaju i dva vozila svrstati pod kolonu pa pazi i na to, pošto se kolonom smatra tri ili više vozila....
Last edited by davorf on 20/07/2010 12:08, edited 1 time in total.
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
#54 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
CIPS...vrlo lako se provjeri...ne znam imaju li svi u autu mogucnost provjere...ali i ako nemaju, vrlo lako mogu stanicom provjeritiAteista wrote:E jebi ga sad, cuj da pobjegnem, pa nije ovo GTA...madner wrote:Mislim da si sam kriv i da ne trebas pljuvat drzavu. Umjesto da pobjegnes ti se zaustavio, pa onda nisi bio dovoljno covjek ni da se dogovoris a sad kmecis.![]()
Voziti na staroj vozackoj ne radi ako te zaustave, moliti sudiju moze upaliti.![]()
Drzavu pljujem samo zbog onih moralista sto govore da treba voziti po propisima.![]()
Za dogovor nisu bili raspolozeni, juce me zaustavio radar i bez problema sam se dogovorio, samo kad hoce, nekad jednostavno nece sta god da ja uradim.
- Ateista
#55 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Ne kazem ja da je drzava kriva sto sam ja preticao, problem u drzavi je sto donosi zakone ofrlje, odnosno nije ni ofrlje nego samo pokusava da nam uzme pare i porede se sa evropom. Ne bih ja imao nista protiv da imamo kazne kao u evropi, ali tek onda kad budemo i ostale uslove imali kao u evropi, a to je prvo zivotni standard a drugo kvalitet puteva.Klodovik wrote:Ma, daj, napravio si prekršaj, nije ti kriva država. Trebao si drotove uvjeriti da je kriva država i da njoj pišu kaznu i uzmu joj vozačku. No dobro, igra stalno traje - nekad pogodiš gdje je kuglica, ali ponekad moraš i platiti haračAteista wrote:U tome i jeste problem, drzava nam je uredjena kkada nas treba po usima i kad nam treba uzeti pare, a kada mi trebamo traziti svoja prava i kada trebaju da srede puteve, onda je k... od drzave...Klodovik wrote:
Pa, ako nam država nije uređena, nemaš se potrebe brinuti. Pretiči i dalje po slobodnom nahođenju, pravi saobraćajne prekršaje jer vidiš iz prve ruke da nema države i zakona i da te niko neće zaustavljati i kažnjavati.
![]()
Nije, u EU se vjerovatno bolje vidi.A puna linija je ista i u BiH i u EU. Konkretni savjet: poštuj saobraćajne propise.![]()
Na zalost, ima puno propisa koji su doneseni ofrlje i tu dajem sebi slobodu da procijenim sta je prihvatljivo a sta ne, u skladu sa svojim i mogucnostima vozila te uslovima ceste, i do sada nikog nisam ugrozio.
- Ateista
#56 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Ali da li to redovno provjeravaju ili samo ako ti pisu kaznu?davorf wrote:CIPS...vrlo lako se provjeri...ne znam imaju li svi u autu mogucnost provjere...ali i ako nemaju, vrlo lako mogu stanicom provjeritiAteista wrote:E jebi ga sad, cuj da pobjegnem, pa nije ovo GTA...madner wrote:Mislim da si sam kriv i da ne trebas pljuvat drzavu. Umjesto da pobjegnes ti se zaustavio, pa onda nisi bio dovoljno covjek ni da se dogovoris a sad kmecis.![]()
Voziti na staroj vozackoj ne radi ako te zaustave, moliti sudiju moze upaliti.![]()
Drzavu pljujem samo zbog onih moralista sto govore da treba voziti po propisima.![]()
Mislim, ako bih to radio, bio bih malo pazljiviji tih mjesec dana da svedem mogucnost zaustavljanja na minimum, ali ako bi bila neka rutinska kontrola, da li bi provjeravali?
- davorf
#57 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
To ti stvarno ne znam reci...ali ipak mislim da ti je to kocka...jer su onda opet neke jos vece kazne ako vozis, a imas izrecenu mjeru zabrane...tako da...bolje se ti nagodi sa sudijomAteista wrote: Ali da li to redovno provjeravaju ili samo ako ti pisu kaznu?
Mislim, ako bih to radio, bio bih malo pazljiviji tih mjesec dana da svedem mogucnost zaustavljanja na minimum, ali ako bi bila neka rutinska kontrola, da li bi provjeravali?
- Ateista
#58 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Ma to cu svakako pokusati, nego trazim plan B ako to ne uspije.davorf wrote:To ti stvarno ne znam reci...ali ipak mislim da ti je to kocka...jer su onda opet neke jos vece kazne ako vozis, a imas izrecenu mjeru zabrane...tako da...bolje se ti nagodi sa sudijomAteista wrote: Ali da li to redovno provjeravaju ili samo ako ti pisu kaznu?
- davorf
#59 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Mene kad su zaustavljali...radi rutinskih kontrola...nekad ode do auta tamo...nekad ne...a posto ja sjedim i ne izlazim...ne znam jel' on sta provjerava tamo ili samo mahala s kolegomAteista wrote:Ma to cu svakako pokusati, nego trazim plan B ako to ne uspije.davorf wrote:To ti stvarno ne znam reci...ali ipak mislim da ti je to kocka...jer su onda opet neke jos vece kazne ako vozis, a imas izrecenu mjeru zabrane...tako da...bolje se ti nagodi sa sudijomAteista wrote: Ali da li to redovno provjeravaju ili samo ako ti pisu kaznu?
- Ateista
#60 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Cuo sam da drotovi vole da se izadje iz auta, da to smatraju postovanjem i da ce tako lakse progledati kroz prste, ne znam koliko je tacno ali eto.davorf wrote:Mene kad su zaustavljali...radi rutinskih kontrola...nekad ode do auta tamo...nekad ne...a posto ja sjedim i ne izlazim...ne znam jel' on sta provjerava tamo ili samo mahala s kolegomAteista wrote:Ma to cu svakako pokusati, nego trazim plan B ako to ne uspije.davorf wrote:
To ti stvarno ne znam reci...ali ipak mislim da ti je to kocka...jer su onda opet neke jos vece kazne ako vozis, a imas izrecenu mjeru zabrane...tako da...bolje se ti nagodi sa sudijom![]()
- davorf
#61 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Ja im vala nikad ne izadjoh...a u 11 godina vozackog staza...platio 4 kazne...jedna 50 KM i 3 po 20 KMAteista wrote: Cuo sam da drotovi vole da se izadje iz auta, da to smatraju postovanjem i da ce tako lakse progledati kroz prste, ne znam koliko je tacno ali eto.
- sodom
#62 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
što si cigan jarane, plati kaznu, hodaj mjesec dana i poklopi se...
drugi put nećeš preticat preko pune sigurno...
i meni se desio sličan slučaj jer sam počeo preticati na isprekidanoj a završio preticanje u punoj...platio kaznu i ćao, to što je kolega u kamionu bio nadrkan pa lego na gas i što drotu sinoć nije žena dala, nisu to izgovori...
i meni se desio sličan slučaj jer sam počeo preticati na isprekidanoj a završio preticanje u punoj...platio kaznu i ćao, to što je kolega u kamionu bio nadrkan pa lego na gas i što drotu sinoć nije žena dala, nisu to izgovori...
- chelo
#63 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
ne gine ti ćuza kako stvari stoje...
- svakako_lud
#64 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Kolona se smatra više od dva vozila, jer inače ne bi smio vozila koja se šlepaju obići...citroen wrote:kamion i autobus sam pretekao,pa nece valjda zbog toga hebem mu vragasvakako_lud wrote:citroen wrote:Kakva je kazna za preticanje kolone![]()
![]()
Tako da tu nema šansi da te kazne...
- Ateista
#65 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Hodaj ti 50 km dnevno do posla i nazad, i jos jednom ili dva puta sedmicno nosaj opremu tesku 30kg na brdo gdje se sa autom penje u prvoj...sodom wrote:što si cigan jarane, plati kaznu, hodaj mjesec dana i poklopi se...
Nije to ciganluk vec potreba.
A to sto je kamiondzija kojeg pominjes stao na gas, to je isto tako protiv zakona i za to bi on trebao dobiti kaznu a ne onaj koji je preticao i zbog njega zakacio punu.
- davorf
#66 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Vise od dva vozila, ali putnicka...Kamion + Auto, Kamion + Autobus, Autobus + Auto se smatra kolonom, nazalost...svakako_lud wrote: Kolona se smatra više od dva vozila, jer inače ne bi smio vozila koja se šlepaju obići...
- svakako_lud
#67 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Samo ako imaš to negdje napisano da se uvjerim, jer je meni se čini nemoguće da mali bibi šlepa kamiona ili busa...davorf wrote:Vise od dva vozila, ali putnicka...Kamion + Auto, Kamion + Autobus, Autobus + Auto se smatra kolonom, nazalost...svakako_lud wrote: Kolona se smatra više od dva vozila, jer inače ne bi smio vozila koja se šlepaju obići...
- davorf
#68 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Napisano nemam, a nemam vremena sad da trazim po internetu...ja samo prenosim informacije koje su vrijedile u trenutku kada sam ja polagao vozacki...i koje je mene instruktor ucio...sad...od tada je proslo prilicno vremena...a ako je instruktor meni slagao...onda i ja lazemsvakako_lud wrote:Samo ako imaš to negdje napisano da se uvjerim, jer je meni se čini nemoguće da mali bibi šlepa kamiona ili busa...davorf wrote:Vise od dva vozila, ali putnicka...Kamion + Auto, Kamion + Autobus, Autobus + Auto se smatra kolonom, nazalost...svakako_lud wrote: Kolona se smatra više od dva vozila, jer inače ne bi smio vozila koja se šlepaju obići...
- citroen
#69 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
"kolona vozila je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se kreću
jedno iza drugog istom saobraćajnom trakom u istom smjeru, čiji je način
kretanja međusobno uslovljen i između kojih ne može bez ometanja ući
drugo vozilo"
Ovako je u Srbiji,vjerovatno je i kod nas isto
drugo vozilo"
- svakako_lud
#70 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Bez obzira o kojim se vozilima radi...citroen wrote:"kolona vozila je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se kreću
drugo vozilo"
davorf, nije svaka instruktorova pametna, a ja ti govorim iz iskustva sa ceste
- davorf
#71 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
On meni to nije naveo kao ono...nesto iz iskustva (kao npr. ne drzi ruku na mjenjacu)...nego kao dio zakona...sad...kao sto rekoh...ako je on meni slagao...onda i ja lazem...mada mi je potpuno logicno zvucalo...jer...pokusaj u jednom potezu preteci 2 slepera...pa treba ti 5 km pravcasvakako_lud wrote:Bez obzira o kojim se vozilima radi...citroen wrote:"kolona vozila je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se kreću
drugo vozilo"
-
sarayewo
#72 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Koliko ja znam nije zabranjeno zavrsiti preticanje na punoj, zabranjeno ga je samo poceti... Mozda grijesim, ali sam dva puta znajuci to izbjegao kaznu koju su mi htjeli naplatiti - jednom kod nas, jednom u Srbiji...sodom wrote:što si cigan jarane, plati kaznu, hodaj mjesec dana i poklopi se...
- Ateista
#73 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Ne mogu tvrditi, ali mislim da je zabranjeno i da se moras vratiti na isprekidanoj, inace bi znacilo da mozes zavrsiti preticanje i u krivini.sarayewo wrote:Koliko ja znam nije zabranjeno zavrsiti preticanje na punoj, zabranjeno ga je samo poceti... Mozda grijesim, ali sam dva puta znajuci to izbjegao kaznu koju su mi htjeli naplatiti - jednom kod nas, jednom u Srbiji...sodom wrote:što si cigan jarane, plati kaznu, hodaj mjesec dana i poklopi se...
Moguce je da tu gledaju kroz prste jer je nekad tesko procijeniti hoces li stici prije pune, ali mislim da je svejedno zabranjeno.
- madner
#74 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Neamo svi mocnu Haj Ti Polako masinudavorf wrote:On meni to nije naveo kao ono...nesto iz iskustva (kao npr. ne drzi ruku na mjenjacu)...nego kao dio zakona...sad...kao sto rekoh...ako je on meni slagao...onda i ja lazem...mada mi je potpuno logicno zvucalo...jer...pokusaj u jednom potezu preteci 2 slepera...pa treba ti 5 km pravcasvakako_lud wrote:Bez obzira o kojim se vozilima radi...citroen wrote:"kolona vozila je niz od najmanje tri vozila koja su zaustavljena ili se kreću
drugo vozilo"
- Better Man
#75 Re: preticanja na punoj - oduzimanje vozacke
Ateista wrote:Ne mogu tvrditi, ali mislim da je zabranjeno i da se moras vratiti na isprekidanoj, inace bi znacilo da mozes zavrsiti preticanje i u krivini.sarayewo wrote:Koliko ja znam nije zabranjeno zavrsiti preticanje na punoj, zabranjeno ga je samo poceti... Mozda grijesim, ali sam dva puta znajuci to izbjegao kaznu koju su mi htjeli naplatiti - jednom kod nas, jednom u Srbiji...sodom wrote:što si cigan jarane, plati kaznu, hodaj mjesec dana i poklopi se...
Moguce je da tu gledaju kroz prste jer je nekad tesko procijeniti hoces li stici prije pune, ali mislim da je svejedno zabranjeno.
Ali ako je osoba koja pretiće vozilo ispred sebe krenula da to radi dok je bila isprekidana, glupo mi je da se kažnjava, jer je preticanje završila na punoj liniji. Kreneš preticati vozilo i prošao si pola vozila i puna se javlja, logično je da završiš preticanje i onda se vratiš u svoju traku, jer je sigurnije nego kočiti i čekati da vozilo koje si preticao prođe i vratiti se u svoju traku.