Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
posebno mi je interesantno kako pokaziva korpaoraciju/saradnju npr GM i Fiata (linije se sijeku) iz kasnih 90tih i pocetkom 2000tih
a opet mana mape je u tome sto ne postoje nikakvo vremensko razdoblje/datumi naslikani
saniisani wrote:
Posto je davno bilo kada sam imao auto u BiH... moze li mi neko pojasniti termin fransize (znam samo da je engleska rijec i da na engleskom ta rijec (franchise) nema ama bas nikakve veze sa osiguranjem.
Koliko sam shvatio pojam "fransize" u osiguranju se odnosi na tvoj procenat u steti. Dakle, ukoliko se desi steta na autu, osiguranje ti placa sumu umanjenu za neki procenat. Naravno polica osiguranja sa fransizom je srazmjerno jeftinija od 100% kasko osiguranja..
Ukoliko neko zna bolje, mozda ne bi bilo lose da objasni...
OHHH... znam sada o cemu govoris.... U Americi se to zove "deductble" (znaci moze biti $250,$500,$1000 itd itd)
znaci ako je steta $10,000 i deductible na polisi je $1000, osiguranje ce platiti meni (ili radnji koja popravlja auto) $9000.
Nisam siguran hocu li se odaljiti od teme ali mi fakat treba pomoc!!!
naime u martu mijesecu sam ostao bez posla i da bi nekako ispunjavao obaveze prema bankama (kartice ,rate kredita ) koje imam , jedna kolegica koju poznajem jako dugo mi kaze da ima nekog jarana u sirokom brijegu koji se bavi rent a car iznajmljivanjem auta i kojeg poznaje dugo pa ako hocu izdati svoje auto NA 6 mjeseci za nekih 800 KM mjesecno NA STA SAM JA ODMAH BEZ NEKOG PRETJERANOG RAZMISLJANJA PRISTAO . 3 marta covjek dolazi u sarajevo po auto i odvozi ga . Nekako se sve odigralo na povjerenje , pitam hocemo li praviti kakav ugovor , ma jok kaze kolegica koja u stvari sve ovo radi da bi meni nekako pomogla (stvarno iz dobre namjere) Pitam momka sta u slucaju stete te mi je tad rekao da ce on auto kasko osigurati . Sutra dan kolegica isto predlaze svom bratu da izda auto ,njen brat takodjer pristaje da da svoje vozilo . nakon toga kolegica izdaje svoje i rodicino auto istom covjeku . prva tri mijeseca je sve bilo ok i pod kontrolom , frajer je slao uredno novce dok me u maju nije nazvao i rekao mi da ce mi auto ranije vratiti posto se kvari . rekao sam da sve razumijem i da nema nikakvih problema nek ga vrati . Medjutim tad pocinje kosmar , frajer pocinje da me zavlaci , javi da ce dovuci auto u ponedeljak , pa u petak pa ponovo ponedeljak i tako cijeli mijesec . Tako da smo prije nekih 20 dana kolegica njen brat i ja otisli u siroki brijeg covjeku na kucnu adresu gdje smo zatekli njegovu uprugu a on je naravno bio ne dostupan . Kazem zeni da necu otici iz sirokog brijega dok ga ne vidim i dok mi ne vrati auto ,rekoh sad idemo sjesti u kafanu preko puta i cekati . Nije proslo pola sata on zove na telefon i kaze da je na putu te da ce sigurno poslati auto nazad u ponedeljak. Vratimo se tako u Sarajevo , kad fakat covjek poslao jaranovog forda i rodicinog rovera nazad, medjutim mog renola nigdje a ni o kolegicinom autu se nista ne govori . Mom autu je prije par dana istekla registracija i nemam poima gdje je auto sada. Zovem stalno ovu kolegicu da ga nadje i da vrati auto , ona isto ludi, frajer i nju laze , javi joj se s vremena na vrijeme da masu obecanja i promijeni broj , trenutno imam 9 njegovih brojeva a ni jedan nije u funkciji . Zovnem jednog jarana koji je u kriminalnom miljeu , zamolim ga da se malo raspita o momku ko je , sta je . Javlja mi da sam naletio na klasicnog varalicu i da bi se zacudio da auto vise ikada vidim . Tu me sjebe totalno , zovnem jarana koji je neka fora u muriji pa ga zamolim ako moze on saznati nesto o frajeru . Necete vjerovati taj prijatelj policajac mi samo potvrdi pricu koju sam upravo bio cuo te da je taj momak izvarao jos nekog Tuzlaka na isti fazon . Policajac mi jos kaze ovako , ja bih te po pravilu trebao uputiti pravo na policiju da to prijavis ali ko jaranu ti kazem da se nekako na finjaka probas dogovoriti sa frajerom , sta god da izvuces dobro je ( ko za uhar je) Ja stvarno nisam pametan sta da ucinim ??????? Napravio sam glupost zivota ali sta je tu je . Reno vrijedi 10-11 milja 2003 godiste a jos me rate progone !! ima li iko bilo kakav savjet sta bih jos mogao uciniti osim onih savjeta ala stavi ga u gepek provozaj ga ! rokni ga u noge ! zapali mu kucu , pobi ih sve u kuci itd .Ja planiram sutra otici na policiju i kontam non stop sta da im kazem . Da li im reci sve ovako kako jeste ili da kazem da je frajer htjeo kupiti auto , sjeo da ga proba i zbrisao . ili nesto trece helpppp
Galileo, čovječe, pa u kojem crtiću ti živiš, čuj bez ugovora dati auto tuđinu....
Policija, ne znam jel' gore da im slažeš il' da im sve rekneš (obojica ste koliko shvatam aranžman kršili masu zakona, kakva ba rentakar djelatnost sa autima "na riječ", đe to ima u guzici).
Vidi koliko ti nije mnogo, i plati nekom od ovih Faća, Ćela, Stojnića da ti vrati auto. Ilegalno si ga ustupio, tako da ne možeš ga legalno vraćati. Ja barem sumnjam da možeš.
a recite mi (BEZ svadje i raspravljanja) koji je OBJEKTIVNO najpouzdaniji nacin zastite npr Audi A4 ... i molim vas bez glupih komentara tipa (uzmi pitbulla na prednje sjediste, zaposli cuvara, stavi bombu, stavi ovo stavi ono...)
Hvala unaprijed....!!!
najbolji način zaštite je da ga ne kupuješ nikako.
Jimmy_The_Saint wrote:Galileo, čovječe, pa u kojem crtiću ti živiš, čuj bez ugovora dati auto tuđinu....
Policija, ne znam jel' gore da im slažeš il' da im sve rekneš (obojica ste koliko shvatam aranžman kršili masu zakona, kakva ba rentakar djelatnost sa autima "na riječ", đe to ima u guzici).
Vidi koliko ti nije mnogo, i plati nekom od ovih Faća, Ćela, Stojnića da ti vrati auto. Ilegalno si ga ustupio, tako da ne možeš ga legalno vraćati. Ja barem sumnjam da možeš.
de ne lupetaj, ima čovjek pravo posuditi svoje auto kome god želi. u svakom slučaju taj lola iz širokog je počinio krivično djelo utaje, a galileo je prav, zdrav i nažalost prevaren. e sad, koliko će policija u konkretnom slučaju biti efikasna je drugi par opanaka, ali mislim da nema drugog izbora već podnijeti krivičnu prijavu i nadati se najboljem.........
I kad podnese krivičnu prijavu mislim da će to dugo da se povlači po sudu - u nedogled. Volio bih kad tako nebi bilo i kad bi se to veoma brzo završilo.
shlauf wrote:I kad podnese krivičnu prijavu mislim da će to dugo da se povlači po sudu - u nedogled. Volio bih kad tako nebi bilo i kad bi se to veoma brzo završilo.
pa moram priznati da i sam imam neugodno iskustvo, lopov osuđen al od auta ni traga....., trebao sam ga poslije presude tužiti za odštetu...povlačiti se po sudu....plaćati advokata........... a on nema imovine..............
Last edited by -Romeo- on 10/08/2010 12:04, edited 1 time in total.
Nevjerovatno. Pokušaj krađe ili provale u kineza. Juče na parkingu kod stare zgrade općine tip je pokušao da otvori jednog kineza. U pokušaju je spriječen od strane osobe koja poznaje i vozilo i vozača.
Ova bagra lopovska baš ide do dna.
Jimmy_The_Saint wrote:Galileo, čovječe, pa u kojem crtiću ti živiš, čuj bez ugovora dati auto tuđinu....
de ne lupetaj, ima čovjek pravo posuditi svoje auto kome god želi. u svakom slučaju taj lola iz širokog je počinio krivično djelo utaje, a galileo je prav, zdrav i nažalost prevaren. e sad, koliko će policija u konkretnom slučaju biti efikasna je drugi par opanaka, ali mislim da nema drugog izbora već podnijeti krivičnu prijavu i nadati se najboljem.........
Ne lupetaj ti. Posuditi auto nekome je jedno, posuditi auto nekome da ga RENTA NA DIVLJE je krivično djelo. Galileo nije ni prav, ni u glavu zdrav, i nije mi ga žao. A savjet sam mu dao ljudski, jer ako slaže muriji nema se čemu nadati, a ako muriji ispriča istinu, tek se onda nema čemu nadati - jer auto mu niko nije UKRO, kako ti sam veliš, "ima ga pravo posuditi kome hoće". U najboljem slučaju je saučesnik prevaranta čija je žrtva i sam, pa ti vidi.
Ne lupetaj ti. Posuditi auto nekome je jedno, posuditi auto nekome da ga RENTA NA DIVLJE je krivično djelo. Galileo nije ni prav, ni u glavu zdrav, i nije mi ga žao. A savjet sam mu dao ljudski, jer ako slaže muriji nema se čemu nadati, a ako muriji ispriča istinu, tek se onda nema čemu nadati - jer auto mu niko nije UKRO, kako ti sam veliš, "ima ga pravo posuditi kome hoće". U najboljem slučaju je saučesnik prevaranta čija je žrtva i sam, pa ti vidi.
pa nije ga galileo rento na divlje, i kakvo sad krivično djelo rentanje na divlje, de mi života ti reci gdje to piše. auto mu nije ukrao ali u KZ-u postoji nešto što se zove utaja
da bi se auto rentalo, mora postojati pisani trag ulaska stalnih sredstava (kupovina, lizing, whatever), a kako je ova transakcija obavljena bez pisanog ugovora, mala je sansa da je auto uopste koristeno za rent...
kako osim rijec protiv rijeci nema nikakvog dokaza da je auto ustupio bas tom covjeku, jedino (legalno) sto mu preostaje je prijaviti kradju od strane nepoznatog pocinioca i nadati se da ce na nekom granicnom prelazu auto biti kontrolisano i zaustavljeno (ako vec nije otislo u dijelove ili neku divlju zemlju)... o ilegalnim rjesenjima neka se raspita po kafanama