Tibetanska gljiva

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
hanan

#51 Re: Tibetanska gljiva

Post by hanan »

amyca wrote:
hanan wrote:Pozdrav svim forumasima

Kako vidim imate pozitivna iskustva sa tom gljivom pa bih i ja probala, a imam i dosta bolesljivih u familiji pa cu i njih opskrbiti, samo ako mi neko od vas donira malo te gljivice? cekam odgovor, i hvala unaprijed :-D
inace zivim u Sarajevu,pa bi mi bilo najjednostavnije ako je i "donator" iz Sar.
Pa gdje si prije 15 dana???? Mozda se nakoti kod mene uskoro pa ti javim... :)
Cao amyce, hvala na odgovoru, hoce li biti uskoro te gljive za podijeliti, jer putujem za koji dan pa sam kontala ponijeti jednoj bolesnoj osobi, koja je nestrpljivo ceka..a ako nema trenutno niko da donira,znate li gdje i da li se uopste moze kupiti u Sarajevu?
hvala :)
amyca

#52 Re: Tibetanska gljiva

Post by amyca »

hanan wrote:
amyca wrote:
hanan wrote:Pozdrav svim forumasima

Kako vidim imate pozitivna iskustva sa tom gljivom pa bih i ja probala, a imam i dosta bolesljivih u familiji pa cu i njih opskrbiti, samo ako mi neko od vas donira malo te gljivice? cekam odgovor, i hvala unaprijed :-D
inace zivim u Sarajevu,pa bi mi bilo najjednostavnije ako je i "donator" iz Sar.
Pa gdje si prije 15 dana???? Mozda se nakoti kod mene uskoro pa ti javim... :)
Cao amyce, hvala na odgovoru, hoce li biti uskoro te gljive za podijeliti, jer putujem za koji dan pa sam kontala ponijeti jednoj bolesnoj osobi, koja je nestrpljivo ceka..a ako nema trenutno niko da donira,znate li gdje i da li se uopste moze kupiti u Sarajevu?
hvala :)
Imam viska gljivice, pa mi se javi na pp da se dogovorimo oko preuzimanja...
Bluemore

#53 Re: Tibetanska gljiva

Post by Bluemore »

Zavrsila sam prvu turu, pila sam svaki dan 20 tak dana, onda sam pauzirala 20 dana. ne da mi je carobni kefir godio, vec je ubrzao metabolizam i pratece procese ciscenja ...
e sada pokusavam da nastavim proces, i imam pitanja posto je gljivica bila povjerena drugoj osobi dok ja nisam bila tu, a ujedno su i temperature drasticno pale pitam se sto li se kefir puuuno teze i manje ukiseli (mozda je stvarno do strasnih vrucina za vrijeme prve ture). Drugo pitanje vezano mozda za prvo ovaj put nemam onih propratnih pojava, bar ne da ih primjetno osjetim. Da se nisam navikla, ili je gljivica dok mene nije bilo izgubila ta carobna "ljekovita" svojstva :?
Michun

#54 Re: Tibetanska gljiva

Post by Michun »

Preporucuje se da se stara gljivica baca a nova koristi...ali stara mislim pod vise od par mjeseci. Nije izgubila moc, sve dok pravi kefir gljiva je ziva i zdrava. Znaci da ti godi organizmu dok nemas propratnih pojava.
Inace, kad se kiseli mlijeko ili pravi kefir temp. treba biti od 25 do 30. Ima veze sto je hladno naravno. Tako su prije kad se kiselilo mlijeko serpe bile NA kuhinjskim elementima na vrhu, pokrivene krpom :D 22-3 do 5 je najbolje za gljivu.
Bluemore

#55 Re: Tibetanska gljiva

Post by Bluemore »

pa koji je onda postupak sada kad je sobna temperatura manja od 25 cini mi se, narocito preko noci...
Michun

#56 Re: Tibetanska gljiva

Post by Michun »

Bluemore wrote:pa koji je onda postupak sada kad je sobna temperatura manja od 25 cini mi se, narocito preko noci...
Nece joj nista biti samo sto ce ti znatno sporije praviti kefir. Dok grijanje ne pocne a ako ostanu ovakve temp. imaces kefir svaki drugi dan umjesto svaki dan :D A mozes je umotati u neki deblji stolnjak ili sl., vidi da li ce pomoci da je ususkas :)
Bluemore

#57 Re: Tibetanska gljiva

Post by Bluemore »

hvala Mich na savjetima :)
Nadza

#58 Re: Tibetanska gljiva

Post by Nadza »

Ako neko zna, molila bih da mi odgovori dali se moze gljivica prenijeti u avionu (mislim dali ce prezivjeti let od 9 sati).
zlatiborka

#59 Re: Tibetanska gljiva

Post by zlatiborka »

Nadza wrote:Ako neko zna, molila bih da mi odgovori dali se moze gljivica prenijeti u avionu (mislim dali ce prezivjeti let od 9 sati).
Spremi je rucni prtljag u plasticnu ili staklenu flasicu. Nadolijes mlijeka da prekrije gljivice i dobro zatvoris cep. Vrlo zgodne su one flasice male od AB-kulture ili vocnog jogurta od 2,5 dcl sa sirokim cepom.

Kada stignu na odrediste, dobro ih isprati prije pravljenja kefira.

Da li je dozvoljeno unositi flasice sa tekucinom u avion, to ne znam, ali sto se ostalog tice, prezivjece let. Cak i u koferu, ako tu flasicu dobro zatvoris i stavis u nekoliko najlon kesica da ne propusta tecnost i dobro je ususkas ostalim stvarima.
jessica85

#60 Re: Tibetanska gljiva

Post by jessica85 »

Pozdrav,
Zainteresovala me je Tibetanska gljiva, pa sam pronasla da vas komentar...interesuje me da li jos uvijek imate tu gljivu, potrebna mi je za jednu jako bolesnu osobu.
amyca

#61 Re: Tibetanska gljiva

Post by amyca »

jessica85 wrote:Pozdrav,
Zainteresovala me je Tibetanska gljiva, pa sam pronasla da vas komentar...interesuje me da li jos uvijek imate tu gljivu, potrebna mi je za jednu jako bolesnu osobu.

Pozdrav, jessica85! Ja jos uvijek imam gljivicu. Mozete mi se javiti na pp da se dogovorimo oko preuzimanja.
saby_sa

#62 Re: Tibetanska gljiva

Post by saby_sa »

amyca wrote:
jessica85 wrote:Pozdrav,

Pozdrav, jessica85! Ja jos uvijek imam gljivicu. Mozete mi se javiti na pp da se dogovorimo oko preuzimanja.
ej imam i ja gljivu ako nekom treba :)
Duhovni Vođa

#63 Re: Tibetanska gljiva

Post by Duhovni Vođa »

gljivica nakon osmog ciklusa obnavljanja gubi svoja prava svojstva, odnosno mutira. poželjno je nakon svakih osam ciklusa zamijeniti je svježom....
mrtva kokoš

#64 Re: Tibetanska gljiva

Post by mrtva kokoš »

da se samo zalijepim za ovu temu o ludarama. ja sam u prolazu... :run:
suza81

#65 Re: Tibetanska gljiva

Post by suza81 »

Duhovni Vođa wrote:gljivica nakon osmog ciklusa obnavljanja gubi svoja prava svojstva, odnosno mutira. poželjno je nakon svakih osam ciklusa zamijeniti je svježom....
A sta se smatra svjezom gljivom? Ono sto se kod nekoga razmnozi pa ti da pola?
Suzie Q

#66 Re: Tibetanska gljiva

Post by Suzie Q »

ako ima netko viška, i ja bih rado imala ovu gljivu!
može na pp
njonjica

#67 Re: Tibetanska gljiva

Post by njonjica »

I ja bih rado ove gljive, ako neko ima viska....
(Sarajevo)
ri0

#68 Re: Tibetanska gljiva

Post by ri0 »

Imal' jos te gljive ? :D Ima li ko voljan donirat' da moji ukucani i ja probamo? :)
MoonM

#69 Re: Tibetanska gljiva

Post by MoonM »

Pozdrav, gdje se moze nabaviti ta gljiva i sta se smatra pod 'svjezom' gljivom? Kako uopce neko dodje do te gljive prvi puta a da mu niko drugi nije dao?
amyca

#70 Re: Tibetanska gljiva

Post by amyca »

Ja sam gljvicu dobila od mame, a mama od svoje prijateljice. Ne znam kako doci do gljivice, a da ti neko drugi ne da istu. Ne znam da ima da se kupi.
Svoju sam gljivicu podijelila i ostavila malo za sebe. Brzo se umnozava i vjerovatno cu za nekih 15-20 dana imati ponovo za dijeljenje.
MoonM

#71 Re: Tibetanska gljiva

Post by MoonM »

Ja bih isto da probam to u Sarajevu sam pa eto ako ima neko mozemo se dogovoriti i da mi proda.. nije mi samo jasno od ovih svih silnih komentara koji joj je 'rok trajanja' i kako je cuvati nakon sto pijes 20 dana pa moras praviti 10 dana pauzu, jedino mijenjati mlijeko svaki dan i bacati il kako vec?

Prvi put cujem za ovo, i hvala Bogu nemam nikakvih bolesti ali bih da probam cisto onako sto zelim da se zdravo hranim, a ako poboljsava zdravlje i imunitet onda jos bolje.

Pozdrav.
juli84

#72 Re: Tibetanska gljiva

Post by juli84 »

Ko to dijeli gljivice? Evo i ja sam stala u red ko ima viška nek mi poda :-D
amyca

#73 Re: Tibetanska gljiva

Post by amyca »

Ne moras mijenjati mlijeko svaki dan. Ja kad ne pijem gljivicu i po 10 dana ne promijenim mlijeko. Jedino se gljivica sporije razmnozava.
saby_sa

#74 Re: Tibetanska gljiva

Post by saby_sa »

njonjica wrote:I ja bih rado ove gljive, ako neko ima viska....
(Sarajevo)
imat cu ja gljivicu za koji dan i iz sarajeva sam :)))
saby_sa

#75 Re: Tibetanska gljiva

Post by saby_sa »

njonjica wrote:I ja bih rado ove gljive, ako neko ima viska....
(Sarajevo)
imat cu ja gljivicu za koji dan i iz sarajeva sam :)))
Post Reply