Amazon Kindle

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
sarajlija1965

#51 Re: Amazon Kindle

Post by sarajlija1965 »

Kindle je stigao sa prvim prijatnim iznenadjenjem: kutija nije otvarana, carina nije naplacena. :-D

Ako nekoga interesuju iskiustva iz prve ruke, neka pita.
sarajlija1965 wrote:Ja sam se "predbiljezio" na Amazonu za Kindle, trebalo bi da mi dodje pocetkom septembra:

Subtotal of Items: $139.00
Shipping & Handling: $20.98
------
Total for this Order: $159.98

... plus ce me jos rebnuti carina, ali mi se ne da ganjati nekoga "gastarbajtera" iz USA da mi donese.

Polazem puno na integrisani PDF reader jer nemam planove kupovati knjige i casopise na Amazonu, vec odavno ih... khmm.. posudjujem sa Neta. :-D
Eborg

#52 Re: Amazon Kindle

Post by Eborg »

Ajde molim te otvori neku regularnu PDF knjigu i vidi kako ide pa baci mišljenje ako ti ne bude teško. Ako može koja fotografija bilo bi fantastično! :thumbup:
sarajlija1965

#53 Re: Amazon Kindle

Post by sarajlija1965 »

Eborg wrote:Ajde molim te otvori neku regularnu PDF knjigu i vidi kako ide pa baci mišljenje ako ti ne bude teško. Ako može koja fotografija bilo bi fantastično! :thumbup:
Dakle, nativno otvara PDF, ali posto ne moze da mijenja slog i font ostaje jedino zoom-in i onda panovanje lijevo-desno. Uzasno, neupotrebljivo, lomi u pola recenice...!!! Da se roknes.. A onda malo Google i...

Uz pomoc turbo-jednostavnog freeware Mobipocket Creatora PRCnem .pdf fajl (pretvorim ga u .prc) i voila! Savrsenstvo na dijelu. Fenomenalno formatiranje, promjena fontova, bookmarks... Sve radi kao svicarski sat. Naravno, govorim o OCRovanim .pdf fajlovima, za PDF scanove ne znam jer ih ne drzim u kuci. :)

Zakljucak: uz zaista zanemariv trud svaka se .pdf knjiga moze citati na Kindleu uz cijelovit komoditet koji reader pruza.

Inace, kvaliteta prikaza je odlicna, upotreba jednostavna... Vozdra Asus EEE, ovo je moj novi najdrazi gadzet u ruksaku. 8-)

Slike sutra.
shiljak

#54 Re: Amazon Kindle

Post by shiljak »

AMD wrote:Ja nisam koristio iPad, pa ti nemogu reći ništa(jednom sam isod oka gledao dok ga neko koristi :) ). Znam samo da je ovaj 6" dobar za čitanje, to sam probao. Sad ipak nije umjesno porediti Ipad i Kindle 6". Kindle 6" košta nekih 130$, dok iPad košta 499$. Ono što se meni kod Kindle-a sviđa je to i što nakon par sati čitanja ne osjećam nikakvo opterećenje(nije u boji...), što nije slučaj kod ovih "drugih" spravica. E sad, kao isključivo čitač knjiga Kindle nema konkurenciju, ali za sve ostale iPad je klasama iznad.

To je neko moje mišljenje :D
Pa to je zato sto nema pozadinskog osvijetljenja :) Zato se i zove epaper a ne e-monitor :D A nema boja veze sa tim :D nego nisu jos napravili u boji e-papir.. a rekli su da ce biti za koju godinu i to :thumbup:

a sto neki mijesaju ipad sa kindle-om, znaci ipad ima obicni ekran, nije za e-knjige (iako je tanak :D)
febo_acm

#55 Re: Amazon Kindle

Post by febo_acm »

Ako neko treba knjiga za Kindle na ENG mogu postaviti :)
tripioce

#56 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Evo citajuci ovu temu dobio sam odgovor na 99% pitanja u vezi Kindlea. Svaka cast na temi i na trudu oko odgovora. :thumbup:
Ali ovo mi jos nije jasno:

1. S kojeg sajta ga naruciti: amazon.com, amazon.de, amazon.co.uk,...

2. Oko PDF fajlova. Ako je knjiga u obliku snimljenih slika (prepoznam je jer tekst ne mogu selektovati), onda ce citanje biti bezze. Znaci tada moram knjigu virtualno skenirat kao OCR i pretvorit je u ovaj format sto je sarajlija spomenuo? I tad je prikaz super?

3. Kako ide racunanje cijene: 139$ + dostava. Na sve ovo 10% carine, pa na sve to 17% PDV. Jel to sve?

4. Ima li ovo igdje kupiti kod nas? AMD je spomenuo cijenu od cca 270Km, a sarajliju bi izasao preko 300KM da je platio carinu (ne mogu se osloniti da me nece carina zahvatit)

5. Kako se prebacuju knjige: data kabal, wifi, nesto trece?

Dodatak
6. koliko treba vremena da naruceni kindle sa amazona dodje do nas?

7. sta tacno znaci ovo da kindle ima samo wifi? mogu li se u kaficu kaciti na net ili samo na neke njihove provajdere kojih nema kod nas? u osnovi net mi ne treba ali me zanima sta mi znaci sto nemam 3G (skuplji model)?
febo_acm

#57 Re: Amazon Kindle

Post by febo_acm »

1. Sa amazon.com
2. Ne bih znao tačno, nemam trenutno kod sebe Kindle
3. Da, samo to.
4. Kindle se prodaje isključivo preko Amazona, tako da se nema kupiti kod nas.
5. Uz Kindle dođe MicroUSB i pomoću njega prebacuješ stvari. Vjerovatno može i preko WiFi, ali moj 9.7" nije imao WiFi. Svakako je lakše sa USB-om.
6. Pet radnih dana u suštini. Ja naručio u subotu i dobio u drugi ponedjeljak.
7. U suštini to znači da se preko Wireless-a možeš nakačiti na Amazon.com i kupovati knjige, magazine. A vidio sam po youtub-u da raja surfa preko WiFi-a. A sa 3G mislim da možeš samo na nekoliko USA mreža koristiti Kindle...
tripioce

#58 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

AMD, hvala na odgovorima. Ne moras da se mucis oko pdf-ova jer sam nasao super online review http://www.the-ebook-reader.com/kindle-wifi-review.html. Sa desne strane imate dio samo posvecen reviewu pdf fajlova gdje mozete da vidite koliko su citljivi a koliko nisu. Za one kojima se ne da da citaju, zakljucak je da je pdf-ove bolje pretvorit u citljiviji format.

Jedino mi nije jasan dio u kojem govori da se pdf u letu (i besplatno) moze preko amazonovog servisa pretvorit u amazon book format. Nisam shvatio je li on misli na sve pdf-ove ili samo na knjige kupljene preko amazona?! :?
tripioce

#59 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

LOLcina kakvu samo amazon moze prouzrociti. :lol: :lol: :lol: Toliko se gubaju da prilikom narudzbe za Europu, moras platiti jos 5 dolara za power adapter.

Treba mi pomoc od onoga ko je vec narucio Kindle. Je li ovaj power adapter u stvari onaj steker koji se ubode u nas suko ulaza a s druge strane (u njega) se ubode americki 110V prikljucak?
Ako jeste, prodaju se kod nas za par maraka pa da ne kupujem ovaj za 5 dolara (s carinom izadje 10KM). :bih:

Hvala.
beco

#60 Re: Amazon Kindle

Post by beco »

Vjerujem da je Kindle dobar uredaj i da radi ono sto je najmjenjen vrlo dobro. Moj problem sa istim je sto ne mogu da se natjeram da dam 200 KM sto je otprilike 139$ za nesto sto mogu raditi i na kompjuteru, laptopu ili iphonu. Recimo ja sam dugogodisnji korisnik Stanze na iphonu i dosta sam zadovoljan. Ok iskustvo se ne moze proediti sa uredajima koji imaju veci ekran ali nije lose. Drugo svi formati knjiga se mogu koristiti uz upotrebu softweara Calibre preko kojeg se i konvertuje i prenosi preko wifi na sam iphon knjige. Mislim ta cijena je pravo pristupacna znajuci da mi ne mozemo u BIH dobiti Ipad recimo po cijeni od 499$ i puno puta u mislima pomslim kako bi bilo cool da nabavim kindle po toj cijeni ali uvijek me ohladi misao pa halo to isto mogu i na PC i laptopu sto davati pare. :D

P.S. Nisam neki zakleti korisnik Apple uredaja :D , recimo ne vidim ni potrebu za ipad. Mislim dati preko 499$ za nesto sto mnogo bolje moze bilo koji prosjecni laptop uraditi nigdje veze ali hajde ima nas svakakvih.
sarajlija1965

#61 Re: Amazon Kindle

Post by sarajlija1965 »

tripioce wrote:LOLcina kakvu samo amazon moze prouzrociti. :lol: :lol: :lol: Toliko se gubaju da prilikom narudzbe za Europu, moras platiti jos 5 dolara za power adapter.

Treba mi pomoc od onoga ko je vec narucio Kindle. Je li ovaj power adapter u stvari onaj steker koji se ubode u nas suko ulaza a s druge strane (u njega) se ubode americki 110V prikljucak?
Ako jeste, prodaju se kod nas za par maraka pa da ne kupujem ovaj za 5 dolara (s carinom izadje 10KM). :bih:

Hvala.
Ja sam uz Kindle dobio USB kabl za povezivanje sa kompjuterom zajedno sa adapterom za napajanje iz mreze (americke, naravno, pa je neupotrebljiv). Dakle, adapter bacis i koristis dobiveni USB kabl za punjenje preko kompjutera. EZ....h
febo_acm

#62 Re: Amazon Kindle

Post by febo_acm »

beco wrote:Vjerujem da je Kindle dobar uredaj i da radi ono sto je najmjenjen vrlo dobro. Moj problem sa istim je sto ne mogu da se natjeram da dam 200 KM sto je otprilike 139$ za nesto sto mogu raditi i na kompjuteru, laptopu ili iphonu. Recimo ja sam dugogodisnji korisnik Stanze na iphonu i dosta sam zadovoljan. Ok iskustvo se ne moze proediti sa uredajima koji imaju veci ekran ali nije lose. Drugo svi formati knjiga se mogu koristiti uz upotrebu softweara Calibre preko kojeg se i konvertuje i prenosi preko wifi na sam iphon knjige. Mislim ta cijena je pravo pristupacna znajuci da mi ne mozemo u BIH dobiti Ipad recimo po cijeni od 499$ i puno puta u mislima pomslim kako bi bilo cool da nabavim kindle po toj cijeni ali uvijek me ohladi misao pa halo to isto mogu i na PC i laptopu sto davati pare. :D

P.S. Nisam neki zakleti korisnik Apple uredaja :D , recimo ne vidim ni potrebu za ipad. Mislim dati preko 499$ za nesto sto mnogo bolje moze bilo koji prosjecni laptop uraditi nigdje veze ali hajde ima nas svakakvih.
Sve je to tačno, ali... Nije ni laptop u svakoj prilici jednostavan. Neko putuje, dosta dugo. Nije u prilici puniti Laptop svako sat,dva. Neko ne vidi dobro, pa mu je srklet čitati na iPhonu ili neko nema iPhone :) ... Čitati knjigu na PC, ma to kod mene nema šanse. Ja imam i iBook i Stanzu na iPod-u i nemogu reći da je čitanje knjige loše, daleko od toga. Ali jednostavno moje iskustvo čitanja knjiga i novina na Kindle-u i iPhone/iPod-u se nemože porediti. Nekad sjednem u trolu i tramvaj i mogu da čitam Kindle, mogu i u hodu, na klupi brzinski koju stranicu :D Ne ide sa laptoptpm. Opet, Kindle je dobar za ljude koji vole da čitaju često. Nije problem dati 200KM(ko ima) za nešto što mu predstavlja satisfakciju. To ti je isto ono imam mob od 150 KM mogu sms/poziv/surfat šta će mi iPhone? Trebam auto da me može odvesti od tačke A do tačke B, ali nek je on star 2-3 god. Imam LCD, al me i stari TV služio... :D Ako ti to želiš, kupit ćeš ga :)

Što se tiče iPad-a to je druga priča. Uvijek ima za i protiv, ali ja sam neki dan koristio iPad i vjeruj da je to ludilo. Tako jednostavno surfanje, muzika, ugođaj filmova... Lagan za prenostiti, fantastičan OS. Opet se vraćam na ovo gore, može i laptop da obavlja sve, ali... Ja bi uz onaj iPad komotno mogao prodati MacBook i koristiti samo njega :D
beco

#63 Re: Amazon Kindle

Post by beco »

AMD wrote:
beco wrote:Vjerujem da je Kindle dobar uredaj i da radi ono sto je najmjenjen vrlo dobro. Moj problem sa istim je sto ne mogu da se natjeram da dam 200 KM sto je otprilike 139$ za nesto sto mogu raditi i na kompjuteru, laptopu ili iphonu. Recimo ja sam dugogodisnji korisnik Stanze na iphonu i dosta sam zadovoljan. Ok iskustvo se ne moze proediti sa uredajima koji imaju veci ekran ali nije lose. Drugo svi formati knjiga se mogu koristiti uz upotrebu softweara Calibre preko kojeg se i konvertuje i prenosi preko wifi na sam iphon knjige. Mislim ta cijena je pravo pristupacna znajuci da mi ne mozemo u BIH dobiti Ipad recimo po cijeni od 499$ i puno puta u mislima pomslim kako bi bilo cool da nabavim kindle po toj cijeni ali uvijek me ohladi misao pa halo to isto mogu i na PC i laptopu sto davati pare. :D

Sve je to tačno, ali... Nije ni laptop u svakoj prilici jednostavan. Neko putuje, dosta dugo. Nije u prilici puniti Laptop svako sat,dva. Neko ne vidi dobro, pa mu je srklet čitati na iPhonu ili neko nema iPhone :) ... Čitati knjigu na PC, ma to kod mene nema šanse. Ja imam i iBook i Stanzu na iPod-u i nemogu reći da je čitanje knjige loše, daleko od toga. Ali jednostavno moje iskustvo čitanja knjiga i novina na Kindle-u i iPhone/iPod-u se nemože porediti. Nekad sjednem u trolu i tramvaj i mogu da čitam Kindle, mogu i u hodu, na klupi brzinski koju stranicu :D Ne ide sa laptoptpm. Opet, Kindle je dobar za ljude koji vole da čitaju često. Nije problem dati 200KM(ko ima) za nešto što mu predstavlja satisfakciju. To ti je isto ono imam mob od 150 KM mogu sms/poziv/surfat šta će mi iPhone? Trebam auto da me može odvesti od tačke A do tačke B, ali nek je on star 2-3 god. Imam LCD, al me i stari TV služio... :D Ako ti to želiš, kupit ćeš ga :)

Što se tiče iPad-a to je druga priča. Uvijek ima za i protiv, ali ja sam neki dan koristio iPad i vjeruj da je to ludilo. Tako jednostavno surfanje, muzika, ugođaj filmova... Lagan za prenostiti, fantastičan OS. Opet se vraćam na ovo gore, može i laptop da obavlja sve, ali... Ja bi uz onaj iPad komotno mogao prodati MacBook i koristiti samo njega :D
Sve to stoji. Ja sam recimo presao puni krug sa iphonom. Dok ga nisam imao mislio sam da je sranje, kad sam ga tek dobio mislio sam da je nevjerovatan, sada nakon 10 mjeseci koristenja priznam ima nekog sarma oko svih apple uredaja ali imaju i oni debelih mana. Recimo iOS kojem bi dao 8 od 10 nema neke totalno jednostavno komande, uvijek se nadem kako trazim onu fukciju nokie koja u svakom meniju ima optiones izbor. Hardwear takoder nije bez greske. Ali ono sto je odlicno kod Apple je marketing.

Sorry za offtopic.

Ali hajde da se vratimo na temu je li Kindle najbolji izbor za ereader? Ima li neki drugi uredaj slicne cijene a boljih performansi?
tripioce

#64 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

sarajlija1965 wrote:Ja sam uz Kindle dobio USB kabl za povezivanje sa kompjuterom zajedno sa adapterom za napajanje iz mreze (americke, naravno, pa je neupotrebljiv). Dakle, adapter bacis i koristis dobiveni USB kabl za punjenje preko kompjutera. EZ....h
hvala. kao sto sam i pretpostavljao. :thumbup:
tripioce

#65 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

beco wrote: Ali hajde da se vratimo na temu je li Kindle najbolji izbor za ereader? Ima li neki drugi uredaj slicne cijene a boljih performansi?
Iako nemam kindle (jos :) ), mnogo sam citao i ereaderima i ispada da je kindle doista najbolji, od ekrana do baterije. sada kad su spustili cijenu na 139 dolara, onda i po cijeni postaje naj. naravno da ima nedostataka, ali uvijek mozes cekati. ja pratim ereadere od prvih dana i tek sa kindleom 3 smatram da je postao iskoristiv.
The Nightwatchman

#66 Re: Amazon Kindle

Post by The Nightwatchman »

ljudi recite vi meni, moze li se s ovim surfat preko wifija? kakav je browser i kakva je ergonomija surfanja? jel to ugodno ili pain in the ass?

isto me zanima, da li se moze slusati muzika preko slusalica? ono da stavim mp3 muzike i da slusam? isto vrijedi i za video file-ove? moze li se video gledati?

pozdrav

isto me zanima moze li office paket provarit ovaj kindle? :D mogu li otvarat word i excel dokumente?
febo_acm

#67 Re: Amazon Kindle

Post by febo_acm »

Za muziku znam da može. To sam probao. Za surfanje sam čitao da to nije to... Ipak crno bjeli je display. Imaš na youtube-u sve :D Ja sam otvarao .doc po defaultu, ima neki čitač u sebi.
innovision

#68 Re: Amazon Kindle

Post by innovision »

srufanje je ko na windows 98:D

opet ponavljam ipad totalno druga stvar od e readera
innovision

#69 Re: Amazon Kindle

Post by innovision »

innovision wrote:srufanje je ko na windows 98:D

opet ponavljam ipad totalno druga stvar od e readera
da u vec se moze naci refurbished od 100 dolara
tripioce

#70 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

The Nightwatchman wrote:ljudi recite vi meni, moze li se s ovim surfat preko wifija? kakav je browser i kakva je ergonomija surfanja? jel to ugodno ili pain in the ass?

isto me zanima, da li se moze slusati muzika preko slusalica? ono da stavim mp3 muzike i da slusam? isto vrijedi i za video file-ove? moze li se video gledati?

pozdrav

isto me zanima moze li office paket provarit ovaj kindle? :D mogu li otvarat word i excel dokumente?
Pogledaj link sto sam ga postavio u postu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p4395568. Tamo imas i video testiranje i tekstualno. Predobar je clanak. A imas i na youtubeu. Ali mislim da ti dovoljno govori to da je crno bijel ekran :)

Muzika se moze pustati ono dok citas knjigu, svira ti mp3 ili na slusalice ili na zvucnike.

Ne znam za otvaranje Office fajlova, ali ovako bez testiranja mislim da bi mogao da imas problema sa formatiranjem prikaza. Ipak je bolje da pretvoris te dokumente u native format (barem bih ja to tako uradio).

PS. kindle narucen, ali shipping tek 27.9. :roll:
Eborg

#71 Re: Amazon Kindle

Post by Eborg »

Kako da saznam jesu li ove moje PDF knjige OCR-ovane da vidim hoću li ih moći pretvoriti u Kindle format? Kada ih pretvorim da li to znači da ću imati sve opcije kao da sam kupio Kindle verziju knjige?

Da li se skenirane knjige mogu pretvoriti u Kindle verziju ili se moraju čitati u PDF formatu koji je očito nepraktičan?
Macolaaa

#72 Re: Amazon Kindle

Post by Macolaaa »

I ja sam trazio neki reader da kupim ali toga kod nas izgleda nigdje nema ali vidim da vas vecina narucuje preko amazona i ovaj model od 139 dolara mi izgleda super povoljan e sad moje pitanje je kako to naruciti (moram se registrirati ili sta) placanje karticom ili pouzecem?? kako ito ide i koliko traje da citac dobijemo u ruke ako neko moze u najkracim crtama da objasni.
Eborg

#73 Re: Amazon Kindle

Post by Eborg »

Macolaaa wrote:I ja sam trazio neki reader da kupim ali toga kod nas izgleda nigdje nema ali vidim da vas vecina narucuje preko amazona i ovaj model od 139 dolara mi izgleda super povoljan e sad moje pitanje je kako to naruciti (moram se registrirati ili sta) placanje karticom ili pouzecem?? kako ito ide i koliko traje da citac dobijemo u ruke ako neko moze u najkracim crtama da objasni.
Registruješ se na www.amazon.co.uk i platiš karticom (meni ide Visa Electron Raiffeisen banke, ne znam za druge). O vremenu dostave ne znam.
tripioce

#74 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Eborg wrote:Kako da saznam jesu li ove moje PDF knjige OCR-ovane da vidim hoću li ih moći pretvoriti u Kindle format? Kada ih pretvorim da li to znači da ću imati sve opcije kao da sam kupio Kindle verziju knjige?

Da li se skenirane knjige mogu pretvoriti u Kindle verziju ili se moraju čitati u PDF formatu koji je očito nepraktičan?
OCR je vrsta skeniranja. Knjigu mozes skenirat tako da svaku str skeniras kao sliku ili da skeniras OCR tehnikom koja prepoznaje tekst. Tekst skeniran OCR tehnikom se moze selektovat dok skeniran tehnikom slike ne moze, nego ako pokusas selektovati tekst, cijela str se mice kao slika.
tripioce

#75 Re: Amazon Kindle

Post by tripioce »

Macolaaa wrote:I ja sam trazio neki reader da kupim ali toga kod nas izgleda nigdje nema ali vidim da vas vecina narucuje preko amazona i ovaj model od 139 dolara mi izgleda super povoljan e sad moje pitanje je kako to naruciti (moram se registrirati ili sta) placanje karticom ili pouzecem?? kako ito ide i koliko traje da citac dobijemo u ruke ako neko moze u najkracim crtama da objasni.
registriras se na amazon.com, nabavis Visa ili Mastercard karticu, narucis, cekas dok ne docekas shipping day i od tada ti dodje za 7 dana.
Post Reply