Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
taurus10

#51 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by taurus10 »

svako ima pravo na svoje mišljenje i to je sasvim ok.

Ali zašto većina misle da su "Bogomdani" pa misle da čim dobiju posao to je to, da su popili svu pamet svijeta. U stilu plata mi je 400 500 km radio ne radio ništa moje pravo je da je tražim platu svakog prvog u mjesecu, a do tad ću kad dođem na posao prvo malo kaficu popiti, pa promahalati sa kolegama pa ću malo raditi, pa ću nazvati mamu tatu dečka muža brata sestru sa tuđeg telefona koji je "dužan da mi plati jer pobogu ja radim za njega", pa ću opet malo raditi samo da se vidi da sam u nekom poslu, pa opet malo na chat, fb i u tom prođe radno vijeme i tako cijeli mjesec. Al prvog ću šefu sjesti za vrat i tražiti platu. Razumijem i poslodavce koji nude platu na procenat jer se tek tad vidi koliko koji radnik vrijedi tj. koje su njegove sposobnosti. A razumijem i radnike, vrijeme je nesigurno, nikad ne znaš kad ćeš dobiti otkaz, hoćeš li uopšte platu dobiti. Mada ima i jednih i drugih bezobraznih. Tako da su i jedni i drugi u nezavidnoj situaciji. Uglavnom neka nam je svima sretno u poslu. :-D
Ma.Le.Na

#52 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Ma.Le.Na »

glavni i osnovni problem tvog oglasa je placanje
nije to vise ni do ofiranja ni multiposlova nego do placanja
jer budimo realni svi PRVO gledaju platu
a ti, dragi moj, tu platu ne garantujes..

ja se ne bi prijavila samo i jedino iz tog razloga
situacija je takva da se inace te "gluposti" i suveniri pravo slabo prodaju...dakle ja radim mjesec satrah se od posla ...i na kraju zaradim sebi 50KM :roll:
a gdje mi je uzina koju cu pojesti za tog radnog vremena...a prevoz - karta...pa odoh ja u minus..

radila sam jedno ljeto u jednoj kopirnici...obnavljala godinu na faxu pa sam mogla..inace fax nije dozvoljavao....
dosla odlucna da radim...snasla se odmah sa kopir aparatom i opcijama kopiranja..
nije to neka nauka al jg fakat ima puno dugmica i opcija :D
pitala za platu ..cini mi se da je bila 350KM..ok nema problema
radila se i subota...nedjelja slobodna
radno vrijeme od 8-5..
jes al vraga
ostajala sam i do 8 nekad 9..
radila ko crnac bukvalno
nisam stajala
nikakvo zabusavanje i sl.
kao platice on meni i to prekovremeno..
ok..
gledala kako djecu vara za ta kopiranja..ma uzas..
nema veze on je gazda moje je da radim..
da bi mi jedan dan zatrebalo nekih sat - dva...cini mi se da sam morala do doktora...nije bilo bez veze nista..valjan razlog skroz
kaze on meni...eto taman ono sto si radila..kao prekovremeno da ti ovim izlaskom ponistimo..
oooook
na kraju mjeseca uzela platu i mahnula kretenu..

ne kazem da bi ja tu ostala raditi godinama..ipak sam bila u procesu skolovanja za nesto vise..ali tih nekoliko mjeseci mogao je imati najboljeg moguceg radnika
pristojnog..profesionalnog u odnosu sa musterijama...vrijednog..odgovornog ..
hanumica82

#53 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by hanumica82 »

Kako da nema nezaposlenih. U svojoj uzoj okolini znam bar 10 osoba koje su nezaposlene.
Mislim da je glavni krivac nas sistem obrazovanja. Jer imamo mnogo skolovanog kadra za radna mjesta koja ne postoje, a i danas niko nece da bude fizicki radnik. U ostalom sto bih ja kao visoko obrazovana isla raditi kao kuharica?? Znaci bacila sam nekih desetak hiljada maraka koje sam ulozila u svoje obrazovanje. A kakve su prilike izgleda da cu uskoro morati traziti upravo takav posao. Ovo je katastrofa!!!!
alibaba_i_30_godina

#54 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by alibaba_i_30_godina »

Ma.Le.Na wrote:glavni i osnovni problem tvog oglasa je placanje
nije to vise ni do ofiranja ni multiposlova nego do placanja
jer budimo realni svi PRVO gledaju platu
a ti, dragi moj, tu platu ne garantujes..

ja se ne bi prijavila samo i jedino iz tog razloga
situacija je takva da se inace te "gluposti" i suveniri pravo slabo prodaju...dakle ja radim mjesec satrah se od posla ...i na kraju zaradim sebi 50KM :roll:
a gdje mi je uzina koju cu pojesti za tog radnog vremena...a prevoz - karta...pa odoh ja u minus..
Bas tako. Niko nece da radi ono za sto nije siguran da mu za to nece biti makar osnovno placeno. Pa sta ako i danas nafata 5-6 ljudi? Neka su majice po 10 ili 15 KM, koliko njemu od toga ide?! Niko nije lud, u pravom smislu ove rijeci, da radi na svoju stetu, odnosno da sam sebe dovodi u minus.

A sto se tice poslovne ideje ... :run:
alijagic

#55 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by alijagic »

Interesantno je kako se veliki broj ljudi prijavljuje na poslove tipa Afganistan, Irak i slicno. A poslovi su krajnje nesigurni. Nisi siguran da ces doci ziv i uzivati 50K USD ili vise. (ili u nekim slucajevima da ces novac uopste dobiti). U slucaju ovog poslodavca siguran si da ces prezivjeti ali novac nikako neces vidjeti. Da okrenemo situaciju sumnjam da bi poslodavac da se nadje u slicnoj situaciji prihvatio isti posao koji nudi. Problem je sto mi sa poduzetnickim idejama nemozemo dalje od majica i suvenira ali na nacin na drugi investira.
Ovdje je veci oportunitetni trosak radnika nego poslodavca, eto zasto se niko ne prijavljuje.
respo

#56 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by respo »

hanumica82 wrote:Kako da nema nezaposlenih. U svojoj uzoj okolini znam bar 10 osoba koje su nezaposlene.
Mislim da je glavni krivac nas sistem obrazovanja. Jer imamo mnogo skolovanog kadra za radna mjesta koja ne postoje, a i danas niko nece da bude fizicki radnik. U ostalom sto bih ja kao visoko obrazovana isla raditi kao kuharica?? Znaci bacila sam nekih desetak hiljada maraka koje sam ulozila u svoje obrazovanje. A kakve su prilike izgleda da cu uskoro morati traziti upravo takav posao. Ovo je katastrofa!!!!
hanumice hos se udati sjedit ces kod kuce i ici u soping :D
bhwebbiz

#57 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by bhwebbiz »

Čisto da ne bih odgovarao lično nekome nisam direktno kvotao pa ću odgovoriti na mnoge stvari koje su ljudi vidjeli kao zamjerku:

1. Više ih je opisalo posao svojim riječima koje se svode na to da oni misle da moraju hodati k`o mahniti po Sa da bi našli mušteriju. Ipak je to malo previše karikiranja. Ne očekuje se od tebe da odeš više od 50 metara od radnje. Da se neko konkretno javi bili bi mu objašnjeni detalji ali ponavljam - nema zaintersovanih. Jednostavno niko se nije javio a svako je pretpostavio da će skakati kao trgovački putnik. Pa postavimo stvari i da će cijeli dan skakati po Čaršiji šta je problem ako nemaš posao a tražiš ga. Inače mi Bosanci smo majstori za naći hiljadu i jednu izgovor za ljenost. Vidim da mnogi reaguju po pricipu "Ja da mu radim, da skačem malo vani, pa malo u radnji." A da postavimo priču i sa pozitivne strane. Neće me niko držati 8 sati u kancelariji da sjedim i buljim u ekran i uništavam svoje zdravlje maksimalno kako zbog statičnosti koju donosi sjedenje tako i oči. Imaću priliku da sretnem nove ljude, da sa strancima usavršim jezik, da naučim o ljudima puno više. Da znam prići nekome sa osmjehom, uspostaviti komunikaciju i sl.

2. Da li je pametnije otovriti print shop? Pa to u suštini bi i bio print shop samo sa par dodatnih stvari kao i što jeste expresna izrada foto majice. Ima spremno praktično sve bitno: digitalna štampa, štampa na tekstil, termo uvez, plastifikacija... Dakle sve što se tiće malotiražne digitalne štampe i srodnih usluga. Ali mala lekcija iz marketinga glede onih koji spominju bussines planove. Kod SWOT analize kad govorimo o prednostima a općenito kad govorimo jezikom marketinga i kad govorimo o diferencijaciji postavljamo jedno pitanje. A zašto smo mi prepoznatljivi, zašto kupac da odabere baš nas a ne neki drugi print shop. Zašto nas, pa zato što jedini aktivno tražimo kupce i nudimo im neku novu uslugu koja realno postoji već 10 godina ali je niko nije artikulisao kao takav koncept u Sarajevu. A jeste na mnogim drugim mjestima pogotovu na turistički atraktivnim lokacijama.

3. Šta će mi majica sa mojom slikom? Ljudi koji bussiness započinju tako što gledaju svoje potrebe rijetko uspiju. Meni kao studentu ili samcu ne treba moja majica pa nisam valjda lud da još sebe nacrtanog nosam. Ali ako smo grupa raje koja je u turističkom obilasku nekog grada nije li cool osim što ćemo svakako napraviti grupnu fotografiju ujedno i imati majicu sa takvom fotografijom. Ako smo roditelji malog djeteta nije li cool pokoniti babi, nani, dajdži, ujaku familiji u dijaspori sliku njihovog mezimca i to na poklonu koji ima i neku praktičnu upotrebnu vrijednost. I na kraju krajeva ako sam primjetio neki print shop koji nudi i tu neku cool uslugu sutra kad mi bude trebalo i nešto drugo prije ću se sjetiti njih nego nekoga "ne istaknutog". Opet mala lekcija: stvar se zove lateralni marketing. Stvaranje potrebe a da ona nije prije postojala.

4. Naplata po učinku? Trebaš znati da se sve mjeri. Kad nisi plaćen po učinku onda si de facto plaćen po minimalnom učinku. Trebaš biti svjestan toga. Poslodavac kad daje fiksnu platu ne daje onu najveću koju može podnjeti u datom trenutku nego oni iz "worst case scenario". Zato i jesu plate 300-400 KM. Naravno kad posao ide bolje višak gazda uzima sebi. Niko ne pregovra o takvim uslovima. Svi kažu daj mi moj minimalac, moj topli obrok, moju kartu, plati moje doprinose. I čovjek ti da. Toliko ti može i mora dati. Onda krene posao dobro, ti si dalje na minimalcu jer su ti to bili uslovi kad si ulazio u "deal". Takve si tražio odnosno na takve si pristao i to ako je ikako moguće na neodređeno, dakle doživotno. I sad ti je kriv direktor u novom autu. Ti si svoju uslugu prodao za koliko si je prodao. Umješan poslodavac je prodao bolje od tebe. Ovo je možda malo fikcija jer je za mnoga radna mjesta puno veća ponuda nego potražnja. Ako nećeš ti ima ko hoće. Ali misliš li ti da će se poslodavac odreći tebe ako mu za godinu dana kažeš ja bih malo iznad minimalca. Ako valjaš, vrijediš i najveća cicija će morati sjesti i pričati sa tobom o boljim radnim uslovima. Ako ne vrijediš, a vrijediš samo onoliko koliko si se zaista i dokazao, i on će se tebe olako odreći. Ima novi zabušant. Novi "kancelariski plankton" koji misli da je sa svojim boravkom na radnom mjestu zaslužio platu.
A kad te plaćam po učniku. Tvoj doprinos je jasan. Hajmo uzeti moj slučaj konkretno. Nisam rekao da ću zaposliti samo jedno. Zaposlim recimo četvero. Jedno vuče a ostali zabušavaju. I šta onda. Ona stara komunistička: "Ne možeš me malo platiti koliko ja mogu malo raditi". A trpi onaj ko "vuče" i na kraju krajeva trpi cijeli posao. I ja te zaposlio na učinak. Čega te strah. Juče si sjedio i ispijao kafe, danas si u poziciji da nešto zaradiš. Možda zaradiš 2 marke ili 0 maraka. Radi tri dana i reci promašio sam. Ali šta ako zaradiš hiljadu za mjesec?
Jako često se sjetim stiha iz jedne pjesme Đorđeta Balaševića :" Pričaće ti o plovidbi, ti što sidro nisu digli..." Hej! Nisi ni pokušao! Usidren u stolici nekog kafića "sve ti je ovo truba". Da radiš, da zaista osjetiš šta je posao svojom rukom ali direktno svojom rukom zaradiš hljeb tebe to ne interesuje. Čak kao ni neki sezonski posao bez velike obaveze. Lijepo je Hadžifejs u jednom dnevniku rekao Hadžifejs: "Sjedi gdje jesi! Ni za gdje si nisi!"

5. "Novopečeni gazda ne ulaže ništa. Bilo je dovoljno da se odvaži da da neki bahati oglas? Zamisli platio je oglas?"
Količina ironije i negativnosti je nešto što me već dugi niz godina u BIH a pogotovu u Sarajevu uopšte ne iznenađuje. "Nek` crkne i komšiji krava..." je mantra koju bih ja mnogima preložio da istetoviraju kao što su nekada starije genreracije tetovirale JNA i datum na podlaktici. Je si li baš sigurna da "gazda" nije ništa uložio.Bitno je naći razlog za negativnu predstavu. Jasno mi je naravno. U većini slučajeva ljudi nalete na negativne stvari.
A rizik? Slušaj ovu priču. Gazda transportnog preduzeća prima vozače za kamione i znaš šta im traži kao garanciju. Kuću pod hipoteku! Gledam blijedu u njega i kaže čovjek: "Svaki drugi kamiondžija pije i onda mi slupa kamion koji sam ja platio 150.000,00 KM. Osiguranje ne priznaje ako je vozač u alkoholiziranom stanju upravljao vozilom. Ja ću njemu dati otkaz. A kako ću izvaditi svoje pare koje su otišle zbog tuđe bahatosti."
A vratimo se na moj slučaj. Kako ću ja od radnika naplatiti opravku digitalne kopir print mašine kada mi umjesto folije za lasersku štampu gurne foliju za ink jet koja svojim prolaskom uništi pola stroja koji je plaćen 16.500,00 KM.

6. Plata i šta dalje?
Naravno da je ovakav posao najviše interesantan studentima kao privremeni posao. Nema puno zezancije oko formalnosti. Odradiš, budeš plaćen i nastavi svoj život. Ali pročitaj oglas do kraja. Piše :"Posao je sezonski sa mogućnošču daljnjeg angažmana i stalnog zaposlenja zavisno od sposobnosti uposlenika". Zašto se onda svi hvataju priče o sigurnosti. o zdravstvenom, benificijama i sl. Ja se pitam gdje su danas studenti kojima treba dinar. Ima li ih uopšte. A šta ako znaš dobro posao. Oprema je tu. Dakle sve ono iz oblasti digitalne štampe ti je otvoreno. Stalno zaposlenje, nije problem! Iskaži se! Da bi dobio stalni posao to u principu znaci da moraš zaraditi svoju platu. Jel misliš da će te neko držati ako nisi u stanju da zaradiš i sebi i bussines-u. Kao što rekoh sve se mjeri. A kad pređeš na stalnu platu onda ti se uzima najmanja mjera.

7. Kritičarima bussiness ideje
Neću baš da Vas napadam. Ali koliko ja vidim u Sarajevu je smisao biznisa butik i kafana. Nekad je bio i Internet klub. Paušalne ocjene da ideja ne valja bez poznavanja svih detalja su u najmanju ruku neumjesne. Ne misliš valjda da se sva priča svela na mahnito trčanje za narodom da ga uslikaš na ulici. Oglas je dat sa namjerom da privuče kandidata za posao. Osobu koji treba novac a zna raditi. Ono što treba raditi je samo opis neke situacije. A ideja ima raznih. Ima i bussines plan, I kalkulacija ima. Ima oprema, ima repromaterija, ima mjesto. Ima i mušterija, ali ih nema ko opslužiti.

8. I najbolnije čini mi se.
Plata! Probaš 5 dana. Vidiš ide - ide. Vidiš ne ide - ne ide. Ali probaš. Šta onaj jedan kaže. Neću valjda raditi za 50 KM mjesečno. A šta ako neko proba i ima toliko dnevno. I onaj jedan reče što ne bi neki korelovac sam to radio za sebe. Pa ovo i jeste u neku ruku da radiš sam za sebe. Probaj otići kod nekog prodavca majica pa mu reci da ćeš mu dovoditi mušterije i pitaj ga za procenat. Ne mogu da ponovo ne parafraziram : "Samo će ti se kazti..."
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#58 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Big Boy »

@bhwebbiz

:thumbup:

Sve ti je dovoljno receno... kod nas mahala "zna" i ko si i kakav si i odakle si, samo nek' ti u cipele pogleda. Zato, pokusaj sto manje da se obazires na mahalu, preformuliraj malo svoj oglas i pokusaj ponovo.

Sa srecom ! ;-)
metar_drva

#59 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by metar_drva »

znam samo da će na jednu dobru ideju, doći 10 kritičara koji će naći razloge zašto nešto ne valja, i zašto je neke stvari bolje i i ne pokušavati raditi. činjenica je da smo kao narod lijeni i nesposobni sami sebi organizovat posao. dobro radimo jedino kad nam je švabo gazda
Ma.Le.Na

#60 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Ma.Le.Na »

nisu bas svi tako zlobni
imam posao hvala Bogu..zadovoljna sam..i nije mi namjera da nekome rusim ideju
mislim da nije vecini koja se javila ovdje

pokretac teme to naravno vidi iz svog nekog ugla..ti prodajes ideju i to je ok...ali nemoj tako zustro odbijati kritiku
ako se vec pitas zasto se niko nije javio na oglas..i nas 20 ti napise da je razlog samo i jedino taj sto ne garantujes platu..onda ne znam sta tu nije jasno..

slazem se da niko ne zasluzuje da prima platu nalijepe oci...ALI....ti istu neces dati ni ako se doticni trudio a nije ostvario ucinak..
ljudi moraju zivjeti od necega
nikome nije do igre...niko nije u fazonu da mu je dosadno kod kuce pa odoh malo za nekoga radit dzabe...

pare..i pare...jedini razlog
a ti to ne das..

moj savjet je da das neki minimalac a ostatak po ucinku..
i mislim da je to onda posteno
ali da u startu..na pocetku biznisa...na pocetku kada se uhodava i on/ona i ti i svi ostali ukljuceni u posao...kada su sanse za profit najnajmanje ...kazes da nema plate ako nema ucinka...e pa sretno ako ti se iko sa tim uslovima rada javi..
alijagic

#61 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by alijagic »

bhwebbiz wrote:Čisto da ne bih odgovarao lično nekome nisam direktno kvotao pa ću odgovoriti na mnoge stvari koje su ljudi vidjeli kao zamjerku:

1. Više ih je opisalo posao svojim riječima koje se svode na to da oni misle da moraju hodati k`o mahniti po Sa da bi našli mušteriju. Ipak je to malo previše karikiranja. Ne očekuje se od tebe da odeš više od 50 metara od radnje. Da se neko konkretno javi bili bi mu objašnjeni detalji ali ponavljam - nema zaintersovanih. Jednostavno niko se nije javio a svako je pretpostavio da će skakati kao trgovački putnik. Pa postavimo stvari i da će cijeli dan skakati po Čaršiji šta je problem ako nemaš posao a tražiš ga. Inače mi Bosanci smo majstori za naći hiljadu i jednu izgovor za ljenost. Vidim da mnogi reaguju po pricipu "Ja da mu radim, da skačem malo vani, pa malo u radnji." A da postavimo priču i sa pozitivne strane. Neće me niko držati 8 sati u kancelariji da sjedim i buljim u ekran i uništavam svoje zdravlje maksimalno kako zbog statičnosti koju donosi sjedenje tako i oči. Imaću priliku da sretnem nove ljude, da sa strancima usavršim jezik, da naučim o ljudima puno više. Da znam prići nekome sa osmjehom, uspostaviti komunikaciju i sl.

2. Da li je pametnije otovriti print shop? Pa to u suštini bi i bio print shop samo sa par dodatnih stvari kao i što jeste expresna izrada foto majice. Ima spremno praktično sve bitno: digitalna štampa, štampa na tekstil, termo uvez, plastifikacija... Dakle sve što se tiće malotiražne digitalne štampe i srodnih usluga. Ali mala lekcija iz marketinga glede onih koji spominju bussines planove. Kod SWOT analize kad govorimo o prednostima a općenito kad govorimo jezikom marketinga i kad govorimo o diferencijaciji postavljamo jedno pitanje. A zašto smo mi prepoznatljivi, zašto kupac da odabere baš nas a ne neki drugi print shop. Zašto nas, pa zato što jedini aktivno tražimo kupce i nudimo im neku novu uslugu koja realno postoji već 10 godina ali je niko nije artikulisao kao takav koncept u Sarajevu. A jeste na mnogim drugim mjestima pogotovu na turistički atraktivnim lokacijama.

3. Šta će mi majica sa mojom slikom? Ljudi koji bussiness započinju tako što gledaju svoje potrebe rijetko uspiju. Meni kao studentu ili samcu ne treba moja majica pa nisam valjda lud da još sebe nacrtanog nosam. Ali ako smo grupa raje koja je u turističkom obilasku nekog grada nije li cool osim što ćemo svakako napraviti grupnu fotografiju ujedno i imati majicu sa takvom fotografijom. Ako smo roditelji malog djeteta nije li cool pokoniti babi, nani, dajdži, ujaku familiji u dijaspori sliku njihovog mezimca i to na poklonu koji ima i neku praktičnu upotrebnu vrijednost. I na kraju krajeva ako sam primjetio neki print shop koji nudi i tu neku cool uslugu sutra kad mi bude trebalo i nešto drugo prije ću se sjetiti njih nego nekoga "ne istaknutog". Opet mala lekcija: stvar se zove lateralni marketing. Stvaranje potrebe a da ona nije prije postojala.

4. Naplata po učinku? Trebaš znati da se sve mjeri. Kad nisi plaćen po učinku onda si de facto plaćen po minimalnom učinku. Trebaš biti svjestan toga. Poslodavac kad daje fiksnu platu ne daje onu najveću koju može podnjeti u datom trenutku nego oni iz "worst case scenario". Zato i jesu plate 300-400 KM. Naravno kad posao ide bolje višak gazda uzima sebi. Niko ne pregovra o takvim uslovima. Svi kažu daj mi moj minimalac, moj topli obrok, moju kartu, plati moje doprinose. I čovjek ti da. Toliko ti može i mora dati. Onda krene posao dobro, ti si dalje na minimalcu jer su ti to bili uslovi kad si ulazio u "deal". Takve si tražio odnosno na takve si pristao i to ako je ikako moguće na neodređeno, dakle doživotno. I sad ti je kriv direktor u novom autu. Ti si svoju uslugu prodao za koliko si je prodao. Umješan poslodavac je prodao bolje od tebe. Ovo je možda malo fikcija jer je za mnoga radna mjesta puno veća ponuda nego potražnja. Ako nećeš ti ima ko hoće. Ali misliš li ti da će se poslodavac odreći tebe ako mu za godinu dana kažeš ja bih malo iznad minimalca. Ako valjaš, vrijediš i najveća cicija će morati sjesti i pričati sa tobom o boljim radnim uslovima. Ako ne vrijediš, a vrijediš samo onoliko koliko si se zaista i dokazao, i on će se tebe olako odreći. Ima novi zabušant. Novi "kancelariski plankton" koji misli da je sa svojim boravkom na radnom mjestu zaslužio platu.
A kad te plaćam po učniku. Tvoj doprinos je jasan. Hajmo uzeti moj slučaj konkretno. Nisam rekao da ću zaposliti samo jedno. Zaposlim recimo četvero. Jedno vuče a ostali zabušavaju. I šta onda. Ona stara komunistička: "Ne možeš me malo platiti koliko ja mogu malo raditi". A trpi onaj ko "vuče" i na kraju krajeva trpi cijeli posao. I ja te zaposlio na učinak. Čega te strah. Juče si sjedio i ispijao kafe, danas si u poziciji da nešto zaradiš. Možda zaradiš 2 marke ili 0 maraka. Radi tri dana i reci promašio sam. Ali šta ako zaradiš hiljadu za mjesec?
Jako često se sjetim stiha iz jedne pjesme Đorđeta Balaševića :" Pričaće ti o plovidbi, ti što sidro nisu digli..." Hej! Nisi ni pokušao! Usidren u stolici nekog kafića "sve ti je ovo truba". Da radiš, da zaista osjetiš šta je posao svojom rukom ali direktno svojom rukom zaradiš hljeb tebe to ne interesuje. Čak kao ni neki sezonski posao bez velike obaveze. Lijepo je Hadžifejs u jednom dnevniku rekao Hadžifejs: "Sjedi gdje jesi! Ni za gdje si nisi!"

5. "Novopečeni gazda ne ulaže ništa. Bilo je dovoljno da se odvaži da da neki bahati oglas? Zamisli platio je oglas?"
Količina ironije i negativnosti je nešto što me već dugi niz godina u BIH a pogotovu u Sarajevu uopšte ne iznenađuje. "Nek` crkne i komšiji krava..." je mantra koju bih ja mnogima preložio da istetoviraju kao što su nekada starije genreracije tetovirale JNA i datum na podlaktici. Je si li baš sigurna da "gazda" nije ništa uložio.Bitno je naći razlog za negativnu predstavu. Jasno mi je naravno. U većini slučajeva ljudi nalete na negativne stvari.
A rizik? Slušaj ovu priču. Gazda transportnog preduzeća prima vozače za kamione i znaš šta im traži kao garanciju. Kuću pod hipoteku! Gledam blijedu u njega i kaže čovjek: "Svaki drugi kamiondžija pije i onda mi slupa kamion koji sam ja platio 150.000,00 KM. Osiguranje ne priznaje ako je vozač u alkoholiziranom stanju upravljao vozilom. Ja ću njemu dati otkaz. A kako ću izvaditi svoje pare koje su otišle zbog tuđe bahatosti."
A vratimo se na moj slučaj. Kako ću ja od radnika naplatiti opravku digitalne kopir print mašine kada mi umjesto folije za lasersku štampu gurne foliju za ink jet koja svojim prolaskom uništi pola stroja koji je plaćen 16.500,00 KM.

6. Plata i šta dalje?
Naravno da je ovakav posao najviše interesantan studentima kao privremeni posao. Nema puno zezancije oko formalnosti. Odradiš, budeš plaćen i nastavi svoj život. Ali pročitaj oglas do kraja. Piše :"Posao je sezonski sa mogućnošču daljnjeg angažmana i stalnog zaposlenja zavisno od sposobnosti uposlenika". Zašto se onda svi hvataju priče o sigurnosti. o zdravstvenom, benificijama i sl. Ja se pitam gdje su danas studenti kojima treba dinar. Ima li ih uopšte. A šta ako znaš dobro posao. Oprema je tu. Dakle sve ono iz oblasti digitalne štampe ti je otvoreno. Stalno zaposlenje, nije problem! Iskaži se! Da bi dobio stalni posao to u principu znaci da moraš zaraditi svoju platu. Jel misliš da će te neko držati ako nisi u stanju da zaradiš i sebi i bussines-u. Kao što rekoh sve se mjeri. A kad pređeš na stalnu platu onda ti se uzima najmanja mjera.

7. Kritičarima bussiness ideje
Neću baš da Vas napadam. Ali koliko ja vidim u Sarajevu je smisao biznisa butik i kafana. Nekad je bio i Internet klub. Paušalne ocjene da ideja ne valja bez poznavanja svih detalja su u najmanju ruku neumjesne. Ne misliš valjda da se sva priča svela na mahnito trčanje za narodom da ga uslikaš na ulici. Oglas je dat sa namjerom da privuče kandidata za posao. Osobu koji treba novac a zna raditi. Ono što treba raditi je samo opis neke situacije. A ideja ima raznih. Ima i bussines plan, I kalkulacija ima. Ima oprema, ima repromaterija, ima mjesto. Ima i mušterija, ali ih nema ko opslužiti.

8. I najbolnije čini mi se.
Plata! Probaš 5 dana. Vidiš ide - ide. Vidiš ne ide - ne ide. Ali probaš. Šta onaj jedan kaže. Neću valjda raditi za 50 KM mjesečno. A šta ako neko proba i ima toliko dnevno. I onaj jedan reče što ne bi neki korelovac sam to radio za sebe. Pa ovo i jeste u neku ruku da radiš sam za sebe. Probaj otići kod nekog prodavca majica pa mu reci da ćeš mu dovoditi mušterije i pitaj ga za procenat. Ne mogu da ponovo ne parafraziram : "Samo će ti se kazti..."
Ti ces vise zaraditi analizirajuci nego printajuci...
Incub

#62 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by Incub »

Na stranu ovo sto raja nece da radi i sto su kod nas gazde napravile izrabljivacki sistem. Jos radnici cekaju kad ce plata biti i hoce li ikako sta primiti taj mjesec.
Da skratimo pricu svaki poslodavac kad radniku daje procenat ili u ovom slucaju po ucinku -nema od te zarade-posla nista.
Ako ima posla vlasniku bi bilo glupo da ti daje procenat jer bi ti zaradio previse,nego bi ti odma dao platu. Nema tu analiza to je starinski oprobano.
Ofirno je ovo za carsijanercice-mentalitet carsije.
alibaba_i_30_godina

#63 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by alibaba_i_30_godina »

bhwebbiz wrote:
Kod SWOT analize kad govorimo o prednostima a općenito kad govorimo jezikom marketinga i kad govorimo o diferencijaciji postavljamo jedno pitanje.
SWOT (TOWS) matrica/analiza se ne koristi za svrhe marketinga, moze se koristiti ali to nije njen osnovni zadatak/cilj. Kad se vec rasipas sa ovim i slicnim terminima onda se pretpostavlja da znas za sta tacno sluzi, a ne samo da znas da se gledaju prednosti i nedostaci!

U dosta stvari si u pravu, a ne bih sad da citiram sve sa cim se ne slazem. Preformulisi oglas i objavi ga na nekoj 'ozbiljnoj' stranici. Ja ne znam dal' iko na market.ba ide da trazi posao buduci da sve osobe koje znam posjecuju tu stranicu radi kupovine a ne posla, bez obzira dal' je rijec o zaposlenoj ili nezaposlenoj osobi. Imas dosta stranica za objavu oglasa, pocev od posao.ba, boljiposao.ba itd. Obavezno napisi da rad na ucinak ne znaci da osoba nece dobiti odredjeni minimalac za putne troskove, kao i troskove hrane (koliko sam shvatio kod tebe se to podrazumjeva al' ne razmislja tako i nas narod jer je obicno suprotno).

U svakom slucaju sretno.
bhwebbiz

#64 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by bhwebbiz »

NeyDan wrote:
bhwebbiz wrote:
Kod SWOT analize kad govorimo o prednostima a općenito kad govorimo jezikom marketinga i kad govorimo o diferencijaciji postavljamo jedno pitanje.
SWOT (TOWS) matrica/analiza se ne koristi za svrhe marketinga, moze se koristiti ali to nije njen osnovni zadatak/cilj. Kad se vec rasipas sa ovim i slicnim terminima onda se pretpostavlja da znas za sta tacno sluzi, a ne samo da znas da se gledaju prednosti i nedostaci!

U dosta stvari si u pravu, a ne bih sad da citiram sve sa cim se ne slazem. Preformulisi oglas i objavi ga na nekoj 'ozbiljnoj' stranici. Ja ne znam dal' iko na market.ba ide da trazi posao buduci da sve osobe koje znam posjecuju tu stranicu radi kupovine a ne posla, bez obzira dal' je rijec o zaposlenoj ili nezaposlenoj osobi. Imas dosta stranica za objavu oglasa, pocev od posao.ba, boljiposao.ba itd. Obavezno napisi da rad na ucinak ne znaci da osoba nece dobiti odredjeni minimalac za putne troskove, kao i troskove hrane (koliko sam shvatio kod tebe se to podrazumjeva al' ne razmislja tako i nas narod jer je obicno suprotno).

U svakom slucaju sretno.
Kad kažem marketing ne mislim na oglašavanje nego ono što ono u suštini jeste. Pronalaženje i zadovoljavanje potreba tržišta. Što se tiće SWOT analize ja sam ovdje bacio komentar samo na ono "S"- naše prednosti. Što baš to, šta sam to ja donio kao prednost / novost. I kako to da SWOT analiza nije oružije marketinga, bez obzira što je danas najčešće koriste samo pri izradi bussines plana i bankari kad ti daju kredit. Hajd priznajem malo sam se udarao izrazima čisto da se vidi da poznajem materiju, da sam izvršio analizu, sačinio plan i sl. Ali negativne kritike, ne one dobronamjerne koje pričaju o sadržaju i mjestu objavljivanja oglasa, nego one "šta ba hoš` ti" dolaze kako mi upravo jedan kolega reče od "samih duduka".
Volio bih da zaista kažeš sa čime se ne slažeš ako uhvatiš vremena :).
TarikSA

#65 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by TarikSA »

Pored opce nezainteresovanosti ljudi da rade, zbog raznoraznih razloga, problem je takodjer i poslodavaca...znam ja da je to kapitalizam, svaki pa vjerovatno i gospodin koji je dao oglas za posao nije napravio radno mjesto da "neko" zaradi nego da "on" dobro zaradi.
Ono sto ja znam iz price ljudi koji me okruzuju je da danas privatnik dusu ti uzme i plati kad stigne i koliko stigne jer postoji neki uvijek "opravdan" razlog, nece niko za sicu da radi to je realnost, svako radije sjedi s mamom i tatom, ceka da mu daju za kafu i cigare i vozdra, pametnije je to nego za nekakvih 150KM raditi.
Ne kazem da je ovo sto se nudi posao od 150KM al ne vjerujem da je nesto posebno vise, kod nas ljudi obicno ako ne mogu sebi priustiti normalan zivot od plate (sto se od njih ocekuje) nece ni da rade, lakse im.
Istina je da ima puno gladnih ljudi u gradu, istina je da je dosta lezihljebovica al isto tako je istina da nece niko da radi za mizeriju. Ne isplati mu se svaki dan doci na posao, a ne da jos nesto pojede i popije i ode plataaaaaa....fijuuuu.
Kad robovlasnici, ovaj privatnici skontaju da daju pristojne plate, mozda se neko i javi na oglas. A ta prica o procentu i ucinku ima na sve strane, cak i da osoba radi u kancelariji, a ne da stoji po ulici i majmunise turistima, jos bi bila veca fora da trazi u oglasu VSS i da paradoks bude kompletan. :bih:
taurus10

#66 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by taurus10 »

e pa jarane hajd mi reci gdje ti radiš i ima li tvoj direktor više nego ti? On da bi obezbjedio tvoje radno mjesto morao je dobro da kešira (mislim da uloži u biznis) to, a tvoje je bilo eventualno da kupiš novine, napišeš cv i pošalješ ga. Sad mi reci ko je više uložio ti ili on. A sad pretpostavljam da ćeš i drvlje i kamenje na mene bacati.

Svako polazi od sebe. Naravno da niko neće raditi za neku mizeriju, da nisi prijavljen u pio/mio, zdravstveno, pa topli obrok, karta, regres, i sl. al ne mogu svi raditi u državnim i javnim firmama. Neko mora i da rinta, ne kažem da prosi al brate mili nisu svi rođeni da bi sjedili u foteljama neko mora i rukave dobro da zasuče i da se oznoji za neki minimalac. Da je svima sve potaman u životu opet bi se žalili.
TarikSA

#67 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by TarikSA »

Sto bi drvlje i kamenje na tebe, imas pravo na svoje misljenje. Sve to stoji sto si rekao ja nisam ni jednom rjecju rekao da se ne slazem, ako pomno posmatras moj post vidjet ces dodirne tacke. Sve ja razumijem i jednu i drugu stranu i iskren da ti budem nije me ni briga, al stvarno je tretirati covjeka kao zivotinju odvratno, a kad to kazem mislim na nikakvu platu, neprijavljene radnike itd. To je ono sto je bit moje price. Ne mislim ja da ce meni neki gazda dati vise nego sebi, kao sto ne bi mozda ni ja nekome, al potrebno je ljude vrjednovati posteno. Ne mozes reci da je fer ovo sto rade danasnji privatnici ili si mozda i ti jedan pa se nasao supalj pod usi.

Pozdrav, odoh kuci, meni radno vrijeme do 4:) pozzzz
teAMICA

#68 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by teAMICA »

TarikSA wrote:Pored opce nezainteresovanosti ljudi da rade, zbog raznoraznih razloga, problem je takodjer i poslodavaca...znam ja da je to kapitalizam, svaki pa vjerovatno i gospodin koji je dao oglas za posao nije napravio radno mjesto da "neko" zaradi nego da "on" dobro zaradi.
Ono sto ja znam iz price ljudi koji me okruzuju je da danas privatnik dusu ti uzme i plati kad stigne i koliko stigne jer postoji neki uvijek "opravdan" razlog, nece niko za sicu da radi to je realnost, svako radije sjedi s mamom i tatom, ceka da mu daju za kafu i cigare i vozdra, pametnije je to nego za nekakvih 150KM raditi.
Ne kazem da je ovo sto se nudi posao od 150KM al ne vjerujem da je nesto posebno vise, kod nas ljudi obicno ako ne mogu sebi priustiti normalan zivot od plate (sto se od njih ocekuje) nece ni da rade, lakse im.
Istina je da ima puno gladnih ljudi u gradu, istina je da je dosta lezihljebovica al isto tako je istina da nece niko da radi za mizeriju. Ne isplati mu se svaki dan doci na posao, a ne da jos nesto pojede i popije i ode plataaaaaa....fijuuuu.
Kad robovlasnici, ovaj privatnici skontaju da daju pristojne plate, mozda se neko i javi na oglas. A ta prica o procentu i ucinku ima na sve strane, cak i da osoba radi u kancelariji, a ne da stoji po ulici i majmunise turistima, jos bi bila veca fora da trazi u oglasu VSS i da paradoks bude kompletan. :bih:
Ajd ti otvori firmu živ bio i daj nekome 900 - 1.500 KM početnu platu nako na lijepe oči, bez probnog rada, bez dokazivanja da vrijedi toliko, samo na osnovu papira i priče. Pa nam javi kako prođe
kockica_kockica

#69 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by kockica_kockica »

Kad sam pocinjala raditi receno mi je:
Imas toliku i toliku platu plus topli i karta
Ako se pokazes i dokazes mozes napredovati

Nakon samo 2 mjeseca moja plata je bila veca od pocetne
Nakon slijedeca 2 mjeseca opet sam dobila povisicu
Nakon slijedeca 4 mjeseca opet sam dobila povisicu
NAkon godinu dana opet
nakon dvije godine opet
i opet jos jednu povisicu prije nepunih 4 mjeseca

Poenta je da sam placena po ucinku ali sam imala neki pocetni start, od kojeg sam krenula... dakle nisam krenula od 0 vec od odredjene sume.

Znam da ima jako mnogo onih koji bi radili nista i primali platu topli i pare za kartu, ali isto tako znam one koji bi dali sve da se zaposle ali da znaju za sta rade. Jedna poznanica je radila 3 mjeseca ni marke nije dobila. Onda je dala otkaz. Poslije je svaki dan isla i prijetila gazdi da bi joj dao ono malo crkavice sto je zaradila.
taurus10

#70 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by taurus10 »

svaka čast teamica.

Vrlo dobro se zna kad se zaposliš da si na minimalcu neko vrijeme a ako tvoja dijela i uspjeh firme ide ka uzlaznoj putanji normalno je da očekuješ povećanje plate ili neki stimulans, ali ako je firma tek počela sa radom onda ne možeš očekivati 1000 km na svom računu pa da si dva fakulteta završio. Znači sve zavisi i od obima posla i nas samih koliko smo spremni svojim znanjemi svojom sposobnođću pomoći firmi i na taj način tražiti neku extra platu. ALI naglašavam opet da postoji dobar dio radnika koji traže platu i beneficije ali ne opravdavaju svoje motanje po firmi.

Ne postoji osoba na svijetu koja se ne može zamijeniti niti postoji posao ako nekome ne odgovara da ga ne može zamijeniti.

A sad praksa je i kod nekih naših firmi da je plata na procenat (prodaja osiguranja, razni level marketinzi ....) pa opet ljudi rade i koliko vidim ne žale se. Da jeste teško teško je , ali treba od nečega plaćati režije, hranu i sl, a druga stvar je kod studenata ili osoba koji žive sa roditeljima pa znaju da mogu uvijek računati na njihovu finansijsku pomoć.
pametolog

#71 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by pametolog »

@ bhwebbiz

zelim ti puno srece, ja bih i radio i glasao za tebe.
novi nick

#72 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by novi nick »

Banksy wrote:Imam slična iskustva kao ti. I još gora, ne bi vjerovao.

Tačno, neće da rade. Mladi neće, ne žele da rade.

Nekada su se ljeta provodila radeći preko studentskog servisa, da se uštedi dodatni novac za ljetovanje.
Neko je radio na građevini, neko na sajmovima, neko prodavao sladoled.
Danas, grebu se od roditelja ili čekaju crkavicu iz dijaspore. I ispijaju kafu za marku, ne želeći da maknu guzicom i zarade dvije.

Nekada, volontiralo se godinu, dvije, da stekneš iskustvo i lakše dođeš do posla. I još se guraš da se uvališ da volontiraš.
Danas, prvo pitaju kad je pauza, je li naporno, mora li se doći tačno na vrijeme.
A da radi džaba, ijedan dan? Nema šanse.

Ukratko, (nezaposlena) omladina ne želi da radi, i to je tako.
Daj bože da ti se iko javi ...
ako se otvori tema "najinteligentniji" komentar 2010 godine, bićeš moj favorit... volontirati godinu i više :lol: :lol:

zašto se niko ne javlja na oglas??
- rad na računaru
- štampanje majica
- komunikativnost
- strani jezik
- izigravanje klauna pred kupcem (animiranje kupca :-) )
- slikanje kupca
- još milion nekih stvari
- plata po učinku i najbolje od svega, ozbiljne prijave slati na ozbiljnostprijesvega@gmail.com

sve ovo gore je nedovoljno informacija, traži nekog sa prosjekom 10 (mada možeš prihvatiti i 9,81) na ETF ili medicini, i onda će oglas biti potpun...

Da budem malo ozbiljan, radio sam na 4. godini faksa preko studentskog servisa. Plaćanje ide preko njih, oni ne rade ništa osim uzimanja provizije, kako sam vidio. Naravno, u firmi sam imao definisane obaveze, platu (sram me bilo :lol: ) i radno vrijeme (4 sata).

Ti i ovaj kojeg sam citirao mi niste nikako jasni, zar očekujete od radnika da sve radi, zna, hoće, da je aktivan, marljiv, savršen radnik, samo da ne pita za platu, radno vrijeme, itd itd.. Komedija od teme, poslodavci se žale jer radnici hoće da imaju platu :-) i jer su oni nedovoljno sposobni da naprave oglas za posao. Ako škrtariš na oglasu za posao, kako ćeš tek škrtariti na plati jadnika koji prihvati da radi 5 poslova. Evo ti malo matematike, zar ti nije lakše jednom dati malo više novca, napraviti pošten oglas, nego isti oglas objavljivati xyz put.

Ja sam za to da se napravi zakon po kojem je zabranjeno plaćati radnike, da ovaj koji je objavio temu i njegov drug budu sretni :-)
rukfaš

#73 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by rukfaš »

U ovoj državi postoji na stotine "firmi" koje rade na principu, evo ti roba-usluga, ti skontaj kako češ, kome češ to prodat, ti se pobrini da to i naplatiš kako znaš i umiješ, uloži svu svoju energiju, svo svoje vrijeme, za početak uloži i svog novaca za rad na terenu jer ti firma neće ništa priznat, JA GAZDA ču sjedit u kancelariji sa sekretaricom i ostalom rodbinom oko mene, pratit će mo kako radiš, jeli ispunjavaš zadate planove koje je moja dajđinca smislila, šikanirat če mo te, maltretirat, zajebavat, rušit čemo ti mentalno zdravlje , uništavat tvoj privatni život, nečemo ti dati slobodnog dana, plaća ti je po učinku 3 % ili 5% , jesta da mi od prodate robe imamo 30- 50 % al tebi je i to dovoljno.
Na kraju očekujemo kada dobiješ minimalac 400 KM da se zahvališ jer ni to nisi zaslužio iako si nama hljeb zaradio, al ti si radnik i treba te jebat da se omnožiš te da imamo više takvih budala u gradu...............................

Pozdrav za ovog što je dao oglas, ja mu dam dukat što on nađe radnika
taurus10

#74 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by taurus10 »

@rukfaš

jel ovo tvoja priča, tako se odnose prema tebi na poslu? ccccccccccccc
hadžialagić

#75 Re: Ima li stvarno nezaposlenih u Sarajevu?

Post by hadžialagić »

Jessie B wrote:U Sarajevu ima nezaposlenih ljudi i većina onih koje ja poznajem su mi se smučili. Kad sam ja bila na početku, nisam znala za "ne isplati mi se, iskorištavaju me, ja sam bolja/kvalitetnija/imam više obrazovanja....da radim to za tako malo novca". Ilustracije radi, meni se isplatilo raditi posao koji je nužno završiti na računaru a ja računar nisam imala.
Isplatilo mi se pisati satima hemijskom na papiru i to ponovno prekucavati u nekom internet klubu i od toga sam plaćala krov nad glavom i hranu. Većina nezaposlenih ljudi koje ja poznajem u Sarajevu su razmaženi preko svake mjere. Najstrastveniji su u kuknjavi, u objašnjavanju kako je svaki konkurs namješten, u dočaravanju kako ih je neko maltretirao na testiranju za posao "zaboga šta će oni mene gnjaviti da pišem toliko kad je ionako sve namješteno".
Nakon početne faze zablude dok sam još imala suosjećanja za svoje nezaposlene prijatelje, počela sam izbjegavati te ljude jer svi žive na nečiji račun. Dok sam ja po 9 sati (jer često ne iskoristim pauzu) zatvorena u kutiji gdje ostavljam svoje zdravlje, ne vidim sunce, ne osjetim ljepotu stvarnosti vani, ti ljudi imaju mogućnost da spavaju do 9 ujutro, doručkuju kad žele, šetaju gradom do mile volje, uprate sve šta se prodaje i dešava po gradu i još mi objašnjavaju kako se ne isplati raditi pola norme, kako je 500 maraka manje nego ništa i slično.
Osoba se doseli iz mjesta x u Sarajevo, počne tu da studira i završi nekad ili nikad te studije. Iz ovog ili onog razloga nema finansijsku podršku, spremna je da prihvati bilo kakav posao i po bilo kojoj cijeni. Druga solucija je da mu se po pravilu nakon završetka studija dopadnu svjetla većeg grada. Svjesno obaraju cijenu rada - do takve granice da ste sretni ako uz stanarinu možete platiti i hranu, u mjestu iz kog je stigla fabrike propadaju jer nema kvalifikovanih ljudi za obavljanje poslova. Rezultat, sve propada i niko nije zadovoljan.

Onda završimo u Bugarskoj gdje je taj proces otišao dotle da osim Sofije i par gradova uopšte više nema mladih u gradovima i odatle pišemo kako je samo nebo granica ako počneš sa improvizacijom. Kada jednom prestaneš sebe da poštuješ i da vjeruješ u svoje sposobnosti, teško da ćeš ikad više da ga povratiš.

Da, uvijek treba vjerovati sebi i prvim dojmovima. Ako neka firma u 2010 ima webprezentaciju iz 2003-4 ili 2005, odnosno nema je ili koristi mail adrese tipa gmail.com i slično - radi se o firmama bez odgovarajućeg menadžmenta i gdje stvari funkcionišu svakako osim kako bi trebalo. Čista improvizacija.

Osobe koje rade 9 ili više sati bez nadoknade za to treba vratiti u robovlasničko doba ili doba ranog kapitalizma, pa ih učiniti sretnim izrabljivanjem radom od po 16 sati, ili im napraviti krevet na poslu.

U civilizovanim zemljama u okrivu posla ljudi imaju određene aktivnosti tipa sport, kreativne pauze koje im služe za motivaciju i stvaranje osjećaja ugodnosti na poslu. Osobe koje pišu da su radoholičari u jednoj rečenici, a u drugoj da "zatvorena u kutiji gdje ostavljam svoje zdravlje, ne vidim sunce, ne osjetim ljepotu stvarnosti vani, ti ljudi imaju mogućnost da spavaju do 9 ujutro, doručkuju kad žele, šetaju gradom do mile volje, uprate sve šta se prodaje i dešava po gradu i još mi objašnjavaju kako se ne isplati raditi pola norme, kako je 500 maraka manje nego ništa i slično." trebaju neke stvari sami sa sobom da razjasne.

Posao bi nam trebao služiti da nam omogući da vodimo život onakav kakvog želimo, a ne da nam postane smisao življenja.
Post Reply