Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

hadzinicasa

#51 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by hadzinicasa »

Dile wrote:jedva cekam cepove po gradu :oops:
sreca do sad ih nije bilo...
Klodovik

#52 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Klodovik »

Koliki će nam sad biti legalni prosjek brzine do Mostara? 34 km/h? Ili je i to puno?
Cholina_Lokica

#53 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Cholina_Lokica »

krenemo na more, sarajevo-metkovic km, stignes za 4 sata :D
Alfons Kauders

#54 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Alfons Kauders »

Dile wrote:krenemo na more, sarajevo-metkovic km, stignes za 4 sata :D
jebaji ga, kad hrvatska udje u eu, svakako necemo moci dole na more... :D
Cholina_Lokica

#55 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Cholina_Lokica »

Alfons Kauders wrote:
Dile wrote:krenemo na more, sarajevo-metkovic km, stignes za 4 sata :D
jebaji ga, kad hrvatska udje u eu, svakako necemo moci dole na more... :D
doduse... :D
jos gore, mocemo samo u neum, preko hutova... 8 sati :mrgreen:
amrica

#56 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by amrica »

Mere onda i bicikletom, jos zdravije i jeftinije i ekoloskije.... :D
Edinz

#57 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Edinz »

Jutros na TVSA policajac izricito napomenuo da su stigla 4 mobilna foto radara, pa ocekujte svasta u postanskom sanducicu.
Meshtar

#58 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Meshtar »

Edinz wrote:Jutros na TVSA policajac izricito napomenuo da su stigla 4 mobilna foto radara, pa ocekujte svasta u postanskom sanducicu.

Ako sam dobro informisan ti radari su kupljeni da bi se kontrolisao saobraćaj u blizini škola, te će ih stalno pomjerati. Tako da mogu pokriti više ustanova, jer navodno su direktori većine osnovnih škola tražili kontrolu ili ležeće policajce u okolini. Tako da kada ste blizu škola držite se ograničenja.
Edinz

#59 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Edinz »

Nedostaje izgleda para od kazni, uh kombinacije ogranicenje 50 plus mobilni radari, ima da bude dva regresa u mupu.
maxell_sarajevo

#60 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by maxell_sarajevo »

Skidajte tablice i vozite bez njih, pa nek onda slikaju do mile volje ili skinite sa nekog istog auta tablice i stavite na svoje auto, pa nek komsiji idu kazne. :-D
irconbih

#61 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by irconbih »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:I u Sarajevu je sada po Zakonu 50, pusti priče sa strane bit će ili neće biti. Kad postave znakove 60 ili 70 bit će 60 ili 70...

BTW, da li je iko igdje u Sarajevu vidio znak koji govori da se vozi ulicom sa pravom prvenstva (tzv. baklava) ?
Znam da ima "baklava" kod Energoinvesta na Ilidzi, na semaforu, ali za pravac iz grada ne znam gdje ima. Vjerovatno negdje mora biti.
maxell_sarajevo

#62 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by maxell_sarajevo »

irconbih wrote:
za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:I u Sarajevu je sada po Zakonu 50, pusti priče sa strane bit će ili neće biti. Kad postave znakove 60 ili 70 bit će 60 ili 70...

BTW, da li je iko igdje u Sarajevu vidio znak koji govori da se vozi ulicom sa pravom prvenstva (tzv. baklava) ?
Znam da ima "baklava" kod Energoinvesta na Ilidzi, na semaforu, ali za pravac iz grada ne znam gdje ima. Vjerovatno negdje mora biti.
Ima i na dionici Dolac Malta - Cengic Vili u pravcu Ilidze.
jedna tamo

#63 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by jedna tamo »

hadzinicasa wrote:
Dile wrote:jedva cekam cepove po gradu :oops:
sreca do sad ih nije bilo...
fakat ljudi...
JThomas

#64 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by JThomas »

i jel sigurno ovo što kaže da na glavnoj ostaje ograničenje 60, gdje to piše?
Qler

#65 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Qler »

Juce sam bas nesto se vozao po gradu, vidim znak ogranicenja 60km/h na stupu stoji, kod termi na ilidzi na novoj onoj cesti isto 60.. nisu jos promjenili
Better Man

#66 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Better Man »

JThomas wrote:i jel sigurno ovo što kaže da na glavnoj ostaje ograničenje 60, gdje to piše?
Da, sigurno je! Rekli su da ogrančenje od 50 km/h se ne odnosi na glavnu saobraćajnicu i na Put života.
japo-

#67 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by japo- »

treba vremena da promjene znakove, a do tad upozorenje 7 dana od stupanja na snagu :D
Jimmy_The_Saint

#68 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Jimmy_The_Saint »

Qler wrote:Juce sam bas nesto se vozao po gradu, vidim znak ogranicenja 60km/h na stupu stoji, kod termi na ilidzi na novoj onoj cesti isto 60.. nisu jos promjenili
Ama neće ni mijenjati. Pravilo je za VOŽNJU U NASELJU BEZ OZNAKE. S oznakom je ionako 50 u mnogim (naseljima) i bilo. Nije to ni blizu tako dramatično kol'ko smo se napeli. Ono što brine jeste ova snižena tolerancija, čuj jebo te na 61 da rebne.
Haris.ba

#69 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Haris.ba »

Na koliko je sada podešena kamera na stupu? Na 61 ili 71? Učini mi se da je slikala na 61, pa pitam. Jer prije uključenja sa stupske petlje je postavljen znak ograničenja od 60, pa policija može tumačiti da nakon tog uključenja, pošto nema novoga znaka, je ograničenje 50.

i je li ko zaplakao na ovim mobilnim radarima/kamerama? Znam gdje su redovni na glavnoj džadi, ali ne primjetih ta čuda. Ili izgledaju isto kao obični radari?
slavkoimamodilera

#70 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by slavkoimamodilera »

Ček malo... evo čitam ovaj novi zakon... sada je po onome što piše, zamijenjena "tolerancija" tj. brzina prekoračenja za koju ne postoji kazna, za grad i van grada...

Prije je u gradu bilo 20, a van grada 10... sada je obratno jer kaže:
U članu 238. stav (1) iza tačke 7) dodaje se nova tačka 7a) koja glasi:

"7a) vozač koje se vozilom na putu u naselju kreće brzinom koja je 10-20 km na čas veća od dozvoljene brzine, odnosno vozač koji se vozilom na putu van naselja kreće brzinom koja je od 20-30 km na čas veća od dozvoljene brzine (član 44. i član 46. st. (1) i (2))";
makkaj

#71 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by makkaj »

slavkoimamodilera wrote:Ček malo... evo čitam ovaj novi zakon... sada je po onome što piše, zamijenjena "tolerancija" tj. brzina prekoračenja za koju ne postoji kazna, za grad i van grada...

Prije je u gradu bilo 20, a van grada 10... sada je obratno jer kaže:
U članu 238. stav (1) iza tačke 7) dodaje se nova tačka 7a) koja glasi:

"7a) vozač koje se vozilom na putu u naselju kreće brzinom koja je 10-20 km na čas veća od dozvoljene brzine, odnosno vozač koji se vozilom na putu van naselja kreće brzinom koja je od 20-30 km na čas veća od dozvoljene brzine (član 44. i član 46. st. (1) i (2))";
mislim da si u pravu...a nedavno sam govorio kako je po meni nonsens da duplo manja ''tolerancija'' bude van grada nego u gradu, al da mi to odgovara jer se uglavnom vozikam po gradu...eto mi sad, pa ga hađo balansiraj na 59-60 :lol:
Haris.ba

#72 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Haris.ba »

slavkoimamodilera wrote:Ček malo... evo čitam ovaj novi zakon... sada je po onome što piše, zamijenjena "tolerancija" tj. brzina prekoračenja za koju ne postoji kazna, za grad i van grada...
Je l' to sada kad vozim 15 više od ograničenja van naselja nema kazne??? Ko prije u naselju? Nisam taj dio čitao, ali sam čuo da su sada ukinute te "tolerancije". Pa nema više tih podjela u naselju i van naselja?
slavkoimamodilera

#73 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by slavkoimamodilera »

Haris.ba wrote:
Je l' to sada kad vozim 15 više od ograničenja van naselja nema kazne??? Ko prije u naselju? Nisam taj dio čitao, ali sam čuo da su sada ukinute te "tolerancije". Pa nema više tih podjela u naselju i van naselja?
Nikad nije ni postojala tolerancija kao takva... nego jednostavno nepostojanje sankcije za određeno prekoračenje... tako se sada u zakonu definiše prva sankcija u naselju za prekoračenje 10-20 km/h od 50KM, 30-50 km/h (100 KM) i tako dalje, a van naselja je prvo 20-30 km/h (50 KM)... itekako postoji podjela i uvijek je postojala za definicije "u naseljenom mjestu" i "van naseljenog mjesta"... ima link za download, pročitajte, nije toliko puno zakona promijenjeno...
amrica

#74 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by amrica »

Pocelo kaznjavanje

"Nakon sedmodnevnog upoznavanja vozača o novom zakonu, koji je na snazi od prošle sedmice, saobraćajci su jučer počeli da kažnjavaju. Zakon se odnosi na ograničenje brzine na 50 kilometara na sat u naseljenim mjestima gdje nema saobraćajnog znaka.

Stari znakovi

- Do sada smo upozoravali i upoznavali vozače o ovom zakonu kako ne bi bili zatečeni kada ih policija zaustavi i napiše kaznu. Na mjestima gdje postoje stari saobraćajni znakovi, na kojima je ograničenje 60, još važi stari zakon dok ne budu postavljeni novi znakovi - kazao nam je Elvedin Muratspahić, pomoćnik komandira Saobraćajne policije.

Vilsonovo šetalište jedno je od naseljenih mjesta gdje nema znakova za ograničenje brzine pa se tu primjenjuje novi zakon. Ekipa "Avaza" bila je na terenu sa saobraćajnim policajcima Ibrahimom Džihanovićem i Miranom Golijaninom. I baš dok su nam pričali da većina onih koji prođu pored nas vozi brzinom od 56 kilometara na sat, zaustavili su "pasat", a izmjerena brzina iznosila je 66 kilometara na sat.

Prekršajni nalog

- Vozaču je napisana kazna od 40 KM. Uz prekršajni nalog i uplatnicu, kaznu će morati platiti u roku od osam dana. Vozač je znao za novo ograničenje, ali nam je rekao da žuri na posao pa je napravio prekršaj - kaže Golijanin.

Također, zaustavljen je i vozač plavog "forda" zbog istog prekoračenja pa mu je napisana kazna. Kako je rekao policajcima, samo je načuo za novi zakon."
Haris.ba

#75 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...

Post by Haris.ba »

Kakve su ono karafeke. Pored kampusa kamera slika na 61. Pretpostavljam i onda kod Ekonomske škole. Kod televizije je valjda na 71. Na Stupu je valjda 61. Pa zar nisu rekli da će glavnom đadom biti ograničenje 60( a što jes jes, nema znaka ograničenja od 60, već uglavnom na rijetkim mjestima), a kamere slikati tek na 71? Nisam skontao na koliko slika ona na Otoci. Uglavnom, biću slikaniji od kakvih modela. :sad:
Post Reply