Monica B. wrote:U pocetnom postu je naveden ( porazni podatak ) da svaka 5-ta zena kod nas trpi nasilje, sto ce reci da se krkanluk rasprostranjen i treba se lijeciti. Izmedju ostalog i na taj nacin sto ce se nazivati pravim imenom, hvala sto si to ucinio.black wrote:pa i sam Poslanik u hadisima kaze, "Kako neko moze udarati svoju zenu kao sto udara kamilu, a onda ocekivati da je zagrli uvece." ili "Ne udarajte Bozije sluskinje."
nazalost puno je krkana koji pogresno tumace svasta nesta pa i odnos prema zenama![]()
Nasilje u porodici i zloupotreba religije
-
zijancer
#51 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Last edited by zijancer on 09/12/2010 14:34, edited 1 time in total.
-
strongwoman
#52 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Riječ ahlak predstavlja množinu arapske riječi hulukun i označava urođenu sklonost, ćud, način ljudskog ophođenja sa svijetom, duševna i moralna svojstva koja određuju i formiraju način ljudskog vladanja.zijancer wrote:ja mislim da je ahlak pitanje srca na pravom mjestu
neki ljudi ga miloscu Bozijom dobiju tamo gdje bi i trebalo biti, a neki moraju štemati
A sto se tice Bozije milosti tu si upravu... nekima se dragi Bog smiluje pa ih uputi na Pravi put...
-
zijancer
#53 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
ili im podari takvu ćud, kao kod poslanika a.s.
jasno
jasno
- ljubav_aha
#54 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
znaci,mislio si na pristup,ne dio,zato sam te pogresno razumjelaarte.fakt wrote:pa vise forma a ne sustina ....ljubav_aha wrote:koji dio je dio koji vama "dogovara"arte.fakt wrote:pa mogu reci da smo mi muskarci malo licemjeri , neces cesto cuti neko predavanje ili diskusiju o pravima zena o tom dijelu suneta . imam osjecaj da se drzimo suneta , prakse bozijek poslanika tamo gdje nama odgovara , rijetko ko zeli da proguta i onu "gorku" pilulu koja je u nasim ocima na prvi pogled gorka . ne treba nam bolji primjer nego da slijedimo primjer bozijeg poslanika a.s. , a u njegovoj praksi nije bilo nasilja , udaranja , ostavljanja , ponizavanja i torture . Nazalost u ljudskim srcima sve je manje ljubavi . A gdje nema ljubavi nema ni vjere ...
- ljubav_aha
#55 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
strongwoman wrote:"zijancer wrote:to je ipak stvar odgoja,..ili promisljanja ako nije bilo nekog da te uputi.
tokom cijelog odrastanja slusala sam kako tata objasnjava bratu da se zeni nikada, ali nikada, ne smije ruzna rijec uputiti, jer teska rijec se nikada vise ne moze izbrisati..
Kada cujem "stvar odgoja" hoce mi nesto biti...
Religija odgoj, da je vjera odgoj.... da je Muhammed a.s. poslan na ovaj svijet samo da bi nam upotpunio ahlak (lijepo ponasanje)...
I samo mi nemojte reci, pa ja evo nisam religiozna, ali imam kucni odgoj... Postavljam pitanje ko te je odgojio? Mama i tata koji takodjer nisu bas nesto religiozni? A ko je njih odgojio? Nana (baka) i dedo - E ONI SU BILI RELIGIOZNI...
Vuce se to sa koljena na koljeno...
dobra zamka
sto je sa religioznim roditeljima koji ne posjeduju finese lijepog ponasanja,koji ne znaju pravilno odgajati dijete,kojim je grub pristup prosto prirodan
- arte.fakt
#56 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
ljubav_aha wrote:strongwoman wrote:"zijancer wrote:to je ipak stvar odgoja,..ili promisljanja ako nije bilo nekog da te uputi.
tokom cijelog odrastanja slusala sam kako tata objasnjava bratu da se zeni nikada, ali nikada, ne smije ruzna rijec uputiti, jer teska rijec se nikada vise ne moze izbrisati..
Religija odgoj, da je vjera odgoj.... da je Muhammed a.s. poslan na ovaj svijet samo da bi nam upotpunio ahlak (lijepo ponasanje)...
I samo mi nemojte reci, pa ja evo nisam religiozna, ali imam kucni odgoj... Postavljam pitanje ko te je odgojio? Mama i tata koji takodjer nisu bas nesto religiozni? A ko je njih odgojio? Nana (baka) i dedo - E ONI SU BILI RELIGIOZNI...
dobra zamka![]()
sto je sa religioznim roditeljima koji ne posjeduju finese lijepog ponasanja,koji ne znaju pravilno odgajati dijete,kojim je grub pristup prosto prirodan![]()
pa onda nisu shvatili sustinu religije ... Gdje nema ljubavi nema ni vjere ...
-
strongwoman
#57 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
dobra zamkaljubav_aha wrote:
sto je sa religioznim roditeljima koji ne posjeduju finese lijepog ponasanja,koji ne znaju pravilno odgajati dijete,kojim je grub pristup prosto prirodan
Oni nisu onda religiozni... bar ne sustinski, formalno ne govorim...
I ljubav-aha shvati jednom za sva vremena religija je jedno i ono sto ona nalaze je vrijedno postovanja, a praktikanti su drugo...
Ne mijesaj kruske i jabuke...
- madner
#58 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Konkretno pitanje, smijem li se udarat zena ili ne po vjerskom tumacanju?
Jasno mi je da nije preporuceno, ali da li i zabranjeno?
-
strongwoman
#59 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Smije, ali toliko da joj otisci prstiju ne ostanu na licu... E, pa ti sad vidi..madner wrote:Konkretno pitanje, smijem li se udarat zena ili ne po vjerskom tumacanju?
Znaci, smijes je pomilovati
- madner
#60 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Dobro, tako i policija milujestrongwoman wrote:Smije, ali toliko da joj otisci prstiju ne ostanu na licu... E, pa ti sad vidi..madner wrote:Konkretno pitanje, smijem li se udarat zena ili ne po vjerskom tumacanju?
- arte.fakt
#61 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
mislis milicija ...madner wrote:Dobro, tako i policija milujestrongwoman wrote:Smije, ali toliko da joj otisci prstiju ne ostanu na licu... E, pa ti sad vidi..madner wrote:Konkretno pitanje, smijem li se udarat zena ili ne po vjerskom tumacanju?
-
strongwoman
#62 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Ne, ovo ti ozbiljno govorim... Nasilje nad zenom Islam strogo osudjuje... I to da je udaris tako da joj ne ostanu otisci prstiju na licu, moras imati veoma, veoma valjan razlog...madner wrote:Dobro, tako i policija milujestrongwoman wrote:Smije, ali toliko da joj otisci prstiju ne ostanu na licu... E, pa ti sad vidi..madner wrote:Konkretno pitanje, smijem li se udarat zena ili ne po vjerskom tumacanju?
- madner
#63 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Milicija nije imala problema sa otiscima po licu 
- ljubav_aha
#64 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
arte.fakt wrote:pa onda nisu shvatili sustinu religije ... Gdje nema ljubavi nema ni vjere ...ljubav_aha wrote:dobra zamka![]()
sto je sa religioznim roditeljima koji ne posjeduju finese lijepog ponasanja,koji ne znaju pravilno odgajati dijete,kojim je grub pristup prosto prirodan![]()
to je sustina covjecanstva,a koje je protkano u objesnjenju religija
jos mlao pa ce i psihologija postati religiozna
- madner
#65 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Pa ozbiljno pitam ali odgovor meni ostavlja puno mjesta za interpretaciju.strongwoman wrote:Ne, ovo ti ozbiljno govorim... Nasilje nad zenom Islam strogo osudjuje... I to da je udaris tako da joj ne ostanu otisci prstiju na licu, moras imati veoma, veoma valjan razlog...madner wrote:Dobro, tako i policija milujestrongwoman wrote: Smije, ali toliko da joj otisci prstiju ne ostanu na licu... E, pa ti sad vidi..
Ok, ne smije ostati trag na licu. Sta je sa ostatkom tijela?
I strogo osudjivanje meni ne ide sa valjanim razlogom u istu recenicu.
Ako me ne slusa jel to valjan razlog?
-
strongwoman
#66 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Dobro ba... govorimo o ozbiljnoj temi, nisam raspolozena da vagam svaku svoju recenicu da li je gramaticki i leksicki dobro postavljena...madner wrote:Milicija nije imala problema sa otiscima po licu
- madner
#67 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Pa trazim odgovor koji ne ostavlja mjesta interpretaciji. Ovako ispadne da joj smijes odvalit bubrege i skakat po ledjima dok je lice ok.strongwoman wrote:Dobro ba... govorimo o ozbiljnoj temi, nisam raspolozena da vagam svaku svoju recenicu da li je gramaticki i leksicki dobro postavljena...madner wrote:Milicija nije imala problema sa otiscima po licu
-
strongwoman
#68 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Poenta je da SE ZENA NE SMIJE UDARATI... znaci tek toliko jak udarac da joj ne smije ostaviti ni blagi crveni trag na tijelu... i opet kazem, za to mora biti veoma, veoma valjan razlog... ako ti recimo potrosi svu imovinu bez tvog znanja, ako te slaze pa zbog te lazi imas neke ogromne posljedice... i tako to...madner wrote: Pa ozbiljno pitam ali odgovor meni ostavlja puno mjesta za interpretaciju.
Ok, ne smije ostati trag na licu. Sta je sa ostatkom tijela?
I strogo osudjivanje meni ne ide sa valjanim razlogom u istu recenicu.
Ako me ne slusa jel to valjan razlog?
- arte.fakt
#69 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
jos malo pa ces ti poceti poceti malo vise da citas pa ce ti sve biti malo vise jasnije ako bog da ...ljubav_aha wrote:arte.fakt wrote:pa onda nisu shvatili sustinu religije ... Gdje nema ljubavi nema ni vjere ...ljubav_aha wrote:dobra zamka![]()
to je sustina covjecanstva,a koje je protkano u objesnjenju religija![]()
-
mig
#70 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
.
Last edited by mig on 28/02/2012 20:25, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#71 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
strongwoman wrote:I ljubav-aha shvati jednom za sva vremena religija je jedno i ono sto ona nalaze je vrijedno postovanja, a praktikanti su drugo...
Ne mijesaj kruske i jabuke...
pa ja cijelo vrijeme pisem da je vazan pristup religijima,otkud ti ideja da religiju analiziram iskljucivo putem ponasanja vjernika
samo sto ti mene ne razumijes,to nije novost
upravo sam komentarom o reiligoznim osobama sam potvrdila kako njihovo pogresno vjerovanje ne pomaze u dogoju djece jer je tvoj stav sljedeci :
sto se to tacno "vuce"strongwoman wrote:
- ljubav_aha
#72 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
mig,ne brigaj,to su serijatska poslamig wrote:strongwoman wrote: Ne, ovo ti ozbiljno govorim... Nasilje nad zenom Islam strogo osudjuje... I to da je udaris tako da joj ne ostanu otisci prstiju na licu, moras imati veoma, veoma valjan razlog...
- bijela
#73 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
Monica B. - hvala na kvalitetnom postu i hvala svim ostalima koji ne kvare ovu temu blentavim i neumjesnim pitanjima i komentarima.
ili fizičko nasilje uvijek lomi i sami duh?
dajte da razgovaramo o problemima sa kojima se susreću te žene, pa i muškarci koji trpe nasilje od strane svojih partnerki...
što se tiče ovog ajeta, čovjek koji poznaje materiju će pronaći xy dokaza, što tradicionalnih (znači autoriteta koji su živjeli u 6, 7.... 11. stoljeću, kada bi neko rekao da je šamar ženi bio prihvatljiviji nego danas
), što savremenih koji će nedvosmisleno kazati da je bilo koja vrsta nasilja neopravdana i zabranjena!
misliš li da fizičko i verbalno (koje se, recimo, ogleda u psihičkom) idu zajedno? konkretnije, može li žena trpjeti samo fizičko nasilje a da njena psiha ostane zdrava?Monica B. wrote:Naravno da je i uvredljiva rijec nasilje. Ubi me prejaka rijec rece Miljkovic. Ja mu vjerujem i jedina razlika koju vidim izmedju verbalnog i fizickog nasilja je u posljedicama koje su u jednom slucaju dostupne golom oku, a u drugom su nevidljive.
ili fizičko nasilje uvijek lomi i sami duh?
ovo je tako tačnoMislim da je nasilje u porodici nesto sto se svakodnevno mora demistifikovati narocito u nasem geografskom podneblju
o ovome bih imala toliko toga reći, ali stvarno ne želim da tema skrene u zaista nebitan pravac.Sa Islamskog stanovista licno imam problem sa En-Nisa. 34. odnosno dijelom 'pa ih i udarite'. Ne postoji situacija u kojoj bih to oprostila.
dajte da razgovaramo o problemima sa kojima se susreću te žene, pa i muškarci koji trpe nasilje od strane svojih partnerki...
što se tiče ovog ajeta, čovjek koji poznaje materiju će pronaći xy dokaza, što tradicionalnih (znači autoriteta koji su živjeli u 6, 7.... 11. stoljeću, kada bi neko rekao da je šamar ženi bio prihvatljiviji nego danas
- bijela
#74 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
ovo stvarno nema veze sa šerijatom, već kako reče @black sa krkanlukom najgore vrste.ljubav_aha wrote:mig,ne brigaj,to su serijatska poslamig wrote:strongwoman wrote: Ne, ovo ti ozbiljno govorim... Nasilje nad zenom Islam strogo osudjuje... I to da je udaris tako da joj ne ostanu otisci prstiju na licu, moras imati veoma, veoma valjan razlog...
- ljubav_aha
#75 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije
sto ce mi biti malo jasnijearte.fakt wrote:jos malo pa ces ti poceti poceti malo vise da citas pa ce ti sve biti malo vise jasnije ako bog da ...ljubav_aha wrote: to je sustina covjecanstva,a koje je protkano u objesnjenju religija![]()