Kojim jezikom pisati u BiH

Post Reply
softly

#51 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by softly »

BOSANSKI JEZIK = SRPSKOHRVATSKI + "h"
MrMaliJoe

#52 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by MrMaliJoe »

DrTony wrote:Ja sam pisac koji pise razne vrste knjiga i pisem ih na Hrvatskom jeziku. Prodajem ih takodjer u Hrvatskoj. Sto bi bilo kada bi htio prodavati knjige u BiH. Na kojem jeziku je najbolej pisati?

1. Da li da pisem i dalje na hrvatskom ili na bosanskom (ili materinjem ako se tako sluzbeno zove) ili na srpskom jeziku?
2. Da li da pisem na sva tri jezika pa da ljudi biraju prilikom narudjbe koju ce verziju knjige kupiti?
3. Ako imam verziju knjige na srpskom jeziku, da li mogu koristiti latinicu ili da pisem na cirilicu?

Naime, ne znam kako ljudi u BiH reagiraju na knjige pisane drugim jezikom koji je razumljiv, ali nije njihov. Da li ljudi od ljutine nece kupovati moje knjige zato jer su na drugom jeziku pisane ili bosanci i hercegovci ne vode brigu o tome, nego citaju sve na ex.yu jezicima?
Moje rješenje tvoje dileme je da pišeš na maternjem književnom jeziku, a što se tiče ovih knjiga ne bitno je da li pišeš na srpskom, hrvatskom, eskimskom jer se kod nas knjige urijetko čitaju i to manjinski, u većim gradovima.(o.p.a čast izuzetcima) Moja preporuka broj dva je da počneš pisati pjesme i to za grand paradu( o.p.a turbo folk) jer je to kod nas vrlo popularno. Te pjesme moraš čuti jer te u Sarajevu prate skoro svuda. U trolejbusu/tamvaju se uvijek nađe neko da ti pusti preko novog mobitel aparata, srdačno jednu, da svi okolni uvide koliko je on/ona cool. Takva ista situacija ti je i na ulici, čak dobiješ i popratne efekte eventualnog/ne koji urliče uz novi hit pjesmu na novom mobitel aparatu.
Nego ti malo bolje upoznaj ovu ciljnu grupu, ako imaš talenta ovo bi ti bila super poslovna prilika, što se u nas kaže tu je lova jer papaka nikad nije bilo više i SRETNO:! :mrgreen: :bih:
Last edited by MrMaliJoe on 28/06/2010 07:17, edited 3 times in total.
Gile Kugulager

#53 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Gile Kugulager »

kakva tema :shock:
ružmarin-a

#54 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by ružmarin-a »

softly wrote:BOSANSKI JEZIK = SRPSKOHRVATSKI + "h"
a kako se onda na bosanskom kaže velikosrbin?
escobar__

#55 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by escobar__ »

Što se mene lično tiče ja govorim bosanskim jezikom, a ti za njega možeš misliti i da je arktički, sasvim tvoj problem. :)

:bih: :bih: :bih:
immuno

#56 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by immuno »

ma haj ba pisi na kojem god hoces jeziku ako bude knjiga dobra prevescemo je ...znaci do tebe je
Jazz_Junkie

#57 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Jazz_Junkie »

escobar__ wrote:
Što se mene lično tiče ja govorim bosanskim jezikom, a ti za njega možeš misliti i da je arktički, sasvim tvoj problem. :)

Imas pravo da svoj maternji nazivas po odabiru, ali fakticki, tj. cisto iz perspektive (medjunarodne) lingvistike, bosanski ne cini zaseban jezik. To vazi naravno i za srpski i hrvatski, bez obzira na neke prepoznatljive razlike. Kao sto je netko vec napisao, vece su razlike izmedju dijalekata unutar jednog jezika nego izmedju B/H/S standarda. Slavonac ce prije razumjeti Vojvodjanina ili Bosanca nego Zagorca. Najnoviji, i istovremeno najsmjesniji, pokusaj kreiranja novog standarda u juznih Slavena je crnogorski. Potrebno je pronaci imenski kompromis za klasifikaciju bivseg srpskohrvatskog da se kompleksasima i neznalicama konacno stane u kraj.
A piscu mogu poruciti (iako mislim da je zajebantska tema) da pise na kojem god hoce, jer je sve isti jezik.
softly

#58 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by softly »

ružmarin-a wrote:
Has-srbin !
softly

#59 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by softly »

escobar__ wrote:
Sasvim tvoj problem!
Controversy
The name for the language is a controversial issue, primarily for Bosnian Croats and Serbs, and as was mentioned above, it is alternatively referred to as "Bosniak" (bošnjački; also spelled "Bosniac").[16] Of the three Bosnian ethnicities (Bosniaks, Croats, and Serbs) only the Bosniak ethnicity uses the Bosnian language in significant numbers. The heart of the issue is that the terms "Bosnian" and "Bosniak" are not interchangeable: "Bosnian" refers to all three ethnicities of Bosnia and Herzegovina, while "Bosniak" refers only to Bosniaks (Bosnian Muslims). The name "Bosnian language" is controversial primarily because it is thought by some to imply it is the language of all Bosnians, which includes Bosnian Croats and Serbs. Croats and Serbs (who together form a majority in Bosnia) overwhelmingly speak Croatian and Serbian, respectively. It should be noted that all three languages are mutually intelligible and are examples of ausbauspraches. Due to the conjunction of historical circumstances, all are essentially identical due to being codified on the same Neoshtokavian dialect, with a number of people identifying their language as the unified Serbo-Croatian language.
itd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bosnian_language
exliberal

#60 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by exliberal »

Ma pisi na engleskom pa ako se nekom svidi nek je prevodi na koji god hoce jezik.... :D
ružmarin-a

#61 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by ružmarin-a »

softly wrote:
ružmarin-a wrote:
Has-srbin !
onda ako je moj pokojni prof istorije bio velikosrbin (a izuzetno sam ga cijenila)
ti si has vlah :D :lol: --e pazi, dva h u sintagmi

pardon vlašina :mrgreen:

a u augmentativu, tj pejorativu se gubi ovo h drugo :? :sad: :lol:

_______-----

sorry na off-u ali ti si mehki stvarno iritantan

ne smetaju mi ni srpski, ni hrvatski ali tvoje definisanje bosanskog je nerelevantno sasvim
i ako su se bošnjaci pominjali u Boju na mišaru, eto srpskim su govorili...
Sezam

#62 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Sezam »

softly wrote:
escobar__ wrote:
Sasvim tvoj problem!
Controversy
The name for the language is a controversial issue, primarily for Bosnian Croats and Serbs, and as was mentioned above, it is alternatively referred to as "Bosniak" (bošnjački; also spelled "Bosniac").[16] Of the three Bosnian ethnicities (Bosniaks, Croats, and Serbs) only the Bosniak ethnicity uses the Bosnian language in significant numbers. The heart of the issue is that the terms "Bosnian" and "Bosniak" are not interchangeable: "Bosnian" refers to all three ethnicities of Bosnia and Herzegovina, while "Bosniak" refers only to Bosniaks (Bosnian Muslims). The name "Bosnian language" is controversial primarily because it is thought by some to imply it is the language of all Bosnians, which includes Bosnian Croats and Serbs. Croats and Serbs (who together form a majority in Bosnia) overwhelmingly speak Croatian and Serbian, respectively. It should be noted that all three languages are mutually intelligible and are examples of ausbauspraches. Due to the conjunction of historical circumstances, all are essentially identical due to being codified on the same Neoshtokavian dialect, with a number of people identifying their language as the unified Serbo-Croatian language.
itd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bosnian_language
Pricati i pisati bosanskim jezikom nije niciji problem, nego pravo izbora, a ti si se sasvim dovoljno provalio koristeci wikipedia stranicu kao relevantan izvor informacija... :roll:
softly

#63 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by softly »

SRPSKI = SRPSKOHRVATSKI - HRVATSKI
HRVATSKI = SRPSKOHRVATSKI - SRPSKI + Novogovor
BOSANSKI = SRPSKOHRVATSKI + "h" - gramatika
CRNOGORSKI = SRPSKOHRVATSKI + "ś" + "ź" ( :-) )

SRPSKI, HRVATSKI, BOSANSKI, CRNOGORSKI = SRPSKOHRVATSKI - LOGIKA

Rezime - jedan jezik, dogovoriti se oko naziva, svakom njegov DIJALEKAT, neka ga zove kako hoce!

JASNO ?
Da vise nijedne nisam cuo.
:mrgreen:
adnan_hz

#64 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by adnan_hz »

softly wrote:SRPSKI = SRPSKOHRVATSKI - HRVATSKI
HRVATSKI = SRPSKOHRVATSKI - SRPSKI + Novogovor
BOSANSKI = SRPSKOHRVATSKI + "h" - gramatika
CRNOGORSKI = SRPSKOHRVATSKI + "ś" + "ź" ( :-) )

SRPSKI, HRVATSKI, BOSANSKI, CRNOGORSKI = SRPSKOHRVATSKI - LOGIKA

Rezime - jedan jezik, dogovoriti se oko naziva, svakom njegov DIJALEKAT, neka ga zove kako hoce!

JASNO ?
Da vise nijedne nisam cuo.
:mrgreen:
prije bih rekao srpski + hrvatski = bosanski

ne znam ja ko je u bosnu dolazio i prikupljao rijeci 8)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#65 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

DrTony wrote:Ja sam pisac koji pise razne vrste knjiga i pisem ih na Hrvatskom jeziku. Prodajem ih takodjer u Hrvatskoj. Sto bi bilo kada bi htio prodavati knjige u BiH. Na kojem jeziku je najbolej pisati?

1. Da li da pisem i dalje na hrvatskom ili na bosanskom (ili materinjem ako se tako sluzbeno zove) ili na srpskom jeziku?
2. Da li da pisem na sva tri jezika pa da ljudi biraju prilikom narudjbe koju ce verziju knjige kupiti?
3. Ako imam verziju knjige na srpskom jeziku, da li mogu koristiti latinicu ili da pisem na cirilicu?

Naime, ne znam kako ljudi u BiH reagiraju na knjige pisane drugim jezikom koji je razumljiv, ali nije njihov. Da li ljudi od ljutine nece kupovati moje knjige zato jer su na drugom jeziku pisane ili bosanci i hercegovci ne vode brigu o tome, nego citaju sve na ex.yu jezicima?
Šta misliš, jarane @Dr.Tony, da pišeš na jugoslovenskom jeziku? Svi ćete razumjeti. Sada samo bake,nane, none, nene i dede koji su sretnu mladost proživjeli sa Titom u Jugoslaviji, čitaju i učlanjuju se u biblioteke. Da stranci slučajno počnu tražiti potvrde o razduženjima u bibliotekama za dobijanje viza, samo bi ove starkelje imale te potvrde.
Svaka čast izuzecima.
osa

#66 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

PipiDugaDevetka wrote:

Šta misliš, jarane @Dr.Tony, da pišeš na jugoslovenskom jeziku? Svi ćete razumjeti. Sada samo bake,nane, none, nene i dede koji su sretnu mladost proživjeli sa Titom u Jugoslaviji, čitaju i učlanjuju se u biblioteke. Da stranci slučajno počnu tražiti potvrde o razduženjima u bibliotekama za dobijanje viza, samo bi ove starkelje imale te potvrde.
Svaka čast izuzecima.
hvala na časti...
osa

#67 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

evo budućih pisaca na hrvatsko0m jeziku...

Premda uspješniji nego lani, maturanti su i ove godine pokazali da ne razumiju što čitaju i slabo poznaju jezik

Esej istine: Dostojevski je
 iz Vinkovaca, 
u Hercegovini

Biseri, koji kod mnogih izazivaju smijeh, srednjoškolske profesore bacaju u očaj. Profesori traže da se vlast izjasni trebaju li djeca pisati neću ili ne ću.

“Neki ljudi zaslužuju da ih se ubije, Raskoljnikov se nikada nije pokajao za svoja nedjela” (a pokajao se), živio je “u podrumskom tavanu”, i “Dostojevski se rodio u Vinkovcima, u Hercegovini”, samo su neki od bisera koje su maturanti ove godine napisali u svojim esejima i na osnovnoj i na višoj razini.

Citati koji će kod mnogih izazvati grohotan smijeh, profesore hrvatskog jezika u srednjim školama bacaju u očaj.

Ključna kompetencija
Pokazuju im da mnogi od njihovih učenika ne razumiju tekst te da nisu svladali čitanje kao ključnu kompetenciju u današnjem vremenu.

– Čitanje kao vještina važnije je od svakog drugog pozitivnog znanja, zato je školski esej na državnoj maturi važan jer pokazuje koliko učenici razumiju poznati ili nepoznati tekst koji su pročitali – tumači prof. Marina Čubrić, voditeljica stručne radne skupine za hrvatski jezik na državnoj maturi.

A da maturanti, koji su u prosjeku ove godine na višoj razini ostvarili 75 posto bodova, a na osnovnoj 65 posto, nisu baš briljirali govori i podatak da nisu čak znali što znače pojedine riječi (npr. ilustrator), da im sintaksa rečenice nije dobra, da često koriste fraze, da su radnju romana smještali u sadašnje vrijeme, da su...

“Nije mogao biti čovjek jer je o svemu previše razmišljao umjesto da je prošao mimo svega bez grižnje savjesti”, napisao je jedan učenik, a da nikome zaista nije jasno što je “pjesnik htio reći”.

“Na vlast dolaze samo oni tvrde kože, spremni sve žrtvovati kako bi bili uspješni... Nepoštenje je najčešći epitet uspješnog čovjeka”, razbacuju se frazama maturanti.

Ništa uspješniji nisu bili ni oni koji su se odlučili za temu eseja izabrati Matulićev tekst o sportu.

– Kompetencija čitanja je temelj učenja na svim područjima, ona ne znači samo razumijevanje literarnog teksta nego i mogućnost iščitavanja različitih vrsta tekstova – grafikona, mapa, tablica... Maturanti su za esej trebali pročitati osam djela na višoj i pet na osnovnoj razini. Pretpostavljalo se da će to biti dovoljno kako bi svladali i usavršili vještinu čitanja – komentira Marina Čubrić.

Pisali čak i dijalektom
Odlično napisanih eseja nema puno, ali važno je da su učenici tom zadatku pristupili ozbiljno, da su se trudili napisati što bolje i da je bisera bilo znatno manje nego na lanjskoj probnoj maturi. Ocjenjivači eseja tolerirali su čak korištenje dijalekta, prepoznavali su djecu kojoj hrvatski jezik nije materinski, što ih nije priječilo da napišu dobar tekst.

– Važan element u ocjenjivanju eseja bila je pravopisna, gramatička i sintaktička točnost. To je nosilo 35 posto udjela na ispitu, a nisu baš briljirali – upozorava prof. Čubrić.
Erzsebet

#68 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Erzsebet »

Ovaj da je pisac, ne bi nikad ovakvu temu otvorio, a kamoli ovako pisao.
sodom

#69 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by sodom »

osa wrote:
sodom wrote:bezbeli je stara riječ koja se naravno sada ne koristi toliko često, dabome da je isto osa, nema te zavrzlame koju ne možeš raščistiti u 5 minuta :D
bezbeli-dabome-naravno -of cuorse, nimalo slično, a opet svi razumijemo, izgleda da je i engleski obična krivotvorina, sve je to bosanski....
pa eto, kad već kažeš neka ti i bude, bosna je mix naroda i narodnosti, vjeroispovjesti i jezika, prema tome je i logično da je bosanski najrazumljiviji svim južnoslavenskim narodima.

I govorio sam i mislio na riječi koje se izmišljaju i koje u rječnicima hr jezika postoje a nikad se neće upotrebljavavati u govoru.
softly

#70 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by softly »

Rekoh li ja da zavezete! Na ovu temu je sve vec vise puta receno.
Ovaj "pisac" je naravno laznjak, radi se o "ubacenom elementu" koji hoce da mu jos jedanput pokazemo koje smo budale!
Srbi, Hrvati, Bos(nj)anci, Hercegovci, Crnogorci....dakle sva exyuga sem Slovenaca, Makedonaca i Albanaca (plus ono malo manjina) govori JEDNIM jezikom.
To sto je taj jezik poprimio sijaset naziva je samo odraz ove bolesti koja polagano prolazi.

Uostalom, ko god je imao priliku da negdje u svijetu objasnjava nase novonastale jezike i drzave (i inace da objasnjava ove nase budalastine) nailazio je na sljedecu zainteresiranost

Image

Hodajte ljudi malo svijetom, bit ce vam jasnije kolisni smo, i kolika smo mi gowna.
Pa nas sve koji govorimo ovim jednim (jadnim) jezikom, mogli bi smjestiti u jedan grad i taj grad bi bio tek deseti po redu. A sve nase drzave bi zauzele po jedan kvart, ovi crnogorci jednu malo vecu zgradu!

Yeble nas nase drzave, nasi jezici i ostale nase posebnosti.
HORN1

#71 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by HORN1 »

Bosanski jezik=službeni jezok u Bih +Hrvatskoj + Srbiji +Crnoj Gori
Svi oni omaju neka svoje narodne izgovore koji se malo razlikuju od Bosanskog koji je uzet kao službeni jer ga je najviše stanovnika dobro razumjelo. :D :lol: :lol: :bih:
IHAVEDREAM

#72 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by IHAVEDREAM »

2. Da li da pisem na sva tri jezika pa da ljudi biraju prilikom " narudjbe" koju ce verziju knjige kupiti?
Pisi kojim hoces, ali dobro plati lektora da ti ispravlja gramaticke greske! :(
osa

#73 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

sodom wrote:
osa wrote:
sodom wrote:bezbeli je stara riječ koja se naravno sada ne koristi toliko često, dabome da je isto osa, nema te zavrzlame koju ne možeš raščistiti u 5 minuta :D
bezbeli-dabome-naravno -of cuorse, nimalo slično, a opet svi razumijemo, izgleda da je i engleski obična krivotvorina, sve je to bosanski....
pa eto, kad već kažeš neka ti i bude, bosna je mix naroda i narodnosti, vjeroispovjesti i jezika, prema tome je i logično da je bosanski najrazumljiviji svim južnoslavenskim narodima.
I govorio sam i mislio na riječi koje se izmišljaju i koje u rječnicima hr jezika postoje a nikad se neće upotrebljavavati u govoru.

bezbeli je najrazumljivije, ma ti se šališ, pa većina djece će prije znati šta znači fo course...
sammo

#74 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by sammo »

@sodom....malo pretjerujes ono juznoslavenskim....a slovenski i makedonski?
ružmarin-a

#75 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by ružmarin-a »

softly wrote:Rekoh li ja da zavezete! Na ovu temu je sve vec vise puta receno.
Ovaj "pisac" je naravno laznjak, radi se o "ubacenom elementu" koji hoce da mu jos jedanput pokazemo koje smo budale!
Srbi, Hrvati, Bos(nj)anci, Hercegovci, Crnogorci....dakle sva exyuga sem Slovenaca, Makedonaca i Albanaca (plus ono malo manjina) govori JEDNIM jezikom.
To sto je taj jezik poprimio sijaset naziva je samo odraz ove bolesti koja polagano prolazi.

Uostalom, ko god je imao priliku da negdje u svijetu objasnjava nase novonastale jezike i drzave (i inace da objasnjava ove nase budalastine) nailazio je na sljedecu zainteresiranost

Image

Hodajte ljudi malo svijetom, bit ce vam jasnije kolisni smo, i kolika smo mi gowna.
Pa nas sve koji govorimo ovim jednim (jadnim) jezikom, mogli bi smjestiti u jedan grad i taj grad bi bio tek deseti po redu. A sve nase drzave bi zauzele po jedan kvart, ovi crnogorci jednu malo vecu zgradu!

Yeble nas nase drzave, nasi jezici i ostale nase posebnosti.
pa ko je nekome kriv kad je ovoliki patetičar, i smatra se otpadom...

a da imaš moć plijenjenja pažnje sagovornika (kao npr ja :D ) bolje bi ti 'tice pjevale...i na objašnjavanje strancima da i jeste jedan jezik, samo ga svak naziva svojim imenima, iz političkih i etničkih pobuda, ti onamosvetski individualci nisu nezainteresovani kao iz tvoje deskripcije :wink: naprotiv, pitaju me još, jer ih zanima kad im ja opletem lingvistički paralele davati koresteći ne samo engleski nego i ostale jezike...
Post Reply