Uglavnom, radilo se o formi, jer je sustina bila apsolutno ista... Cuj razlike 51:52%... ?
Otvaranje firme u BiH
Moderator: anex
- drndalo
#51 Re: Otvaranje firme u BiH
Pravo da ti kazem ne znam, ali je doslovno bilo ovako kako sam napisao... Sva papirologija je vec bila gotova, potpisana, bla, bla, i onda su u neka doba to vratili advokatu i notaru na izmjenu, gdje je trazeno da to ne bude 51% nego 52%... Glupost, ali su trazili... Da se razumijemo, advokat i notar po tom pitanju nista vise para nisu dobili, pa da je to u pitanju, samo su sedmicu vise vremena izgubili dok je to opet zavrseno... Dal' je to bila necija za*ebancija, ne znam, ali ni notar ni advokat nam inace nisu nevjesti pa da bas ne znaju... Pa ako se oni nisu jogunili s razlogom, pretpostavljam da je tu bilo nesto...
Uglavnom, radilo se o formi, jer je sustina bila apsolutno ista... Cuj razlike 51:52%... ?
- Baby Jane
#52 Re: Otvaranje firme u BiH
Svasta pa i to ima. Bas me je sad zaintrigiralo, jer sam se nedavno bas nesto bavila time, zvala sva moguca ministarstva, citala zakone, sektor po sektor, i nisam nasla nista sem tog ogranicenja od 49 % u sektorima pod restrikcijom.
Ok, hvala ti
Ok, hvala ti
- drndalo
#53 Re: Otvaranje firme u BiH
Doduse, to je bilo prije 2-3 godine pa mozda je bila kakva promjena, ali...
-
Wind
#54 Re: Otvaranje firme u BiH
Da li je za promjenu sjedišta društva (doo) neophodna i sudska preregistracija ili samo opstinska saglasnost/rjesenje?
Kancelarijska djelatnost.
- Miki123
#55 Re: Otvaranje firme u BiH
Mora se upisati ta promjena i na sudu. Dobit ćeš novo rješenje o registraciji sa novim sjedištem društva.Da li je za promjenu sjedišta društva (doo) neophodna i sudska preregistracija ili samo opstinska saglasnost/rjesenje?
-
Serenity
#57 Re: Otvaranje firme u BiH
Pronađoh odličan članak koji poredi obrt sa doo. Korisno za pročitati za one koji su mislili otvarati firmu.
- Miki123
#58 Re: Otvaranje firme u BiH
Serenity wrote:Pronađoh odličan članak koji poredi obrt sa doo. Korisno za pročitati za one koji su mislili otvarati firmu.
Prestao sam čitati nakon ovog:
U BiH trenutno postoje samo dva oblika firme – doo i obrt
- drndalo
#59 Re: Otvaranje firme u BiH
Kad smo vec kod toga, ne da mi djavo mira (mozda bih nesto zatalasavao...), nesto kontam, pa da nam malo sire elaboriras (u osnovnim crtama) moguce oblike firmi, za obicne smrtnike, banke, osiguranja, zeljezare sa visokim pecima, avio-kompanije, preskoci...
Tipa sta moze, a sta ne moze, d.o.o., sta d.d., sta Obrt, Agencija, bla, bla, bla...?
Posto ni sam jos ne znam sta bih tacno, a variram izmedju nekoliko totalno razlicitih koncepcija, meni bi neki osvrt pomogao u planiranju, pa da znam na sta mogu/ne mogu racunati, i da se ne provaljujem kad odem u opstinu....
Tipa sta moze, a sta ne moze, d.o.o., sta d.d., sta Obrt, Agencija, bla, bla, bla...?
Posto ni sam jos ne znam sta bih tacno, a variram izmedju nekoliko totalno razlicitih koncepcija, meni bi neki osvrt pomogao u planiranju, pa da znam na sta mogu/ne mogu racunati, i da se ne provaljujem kad odem u opstinu....
-
Serenity
#60 Re: Otvaranje firme u BiH
Imaš u komentarima dodatke za druge oblike.Miki123 wrote:Serenity wrote:Pronađoh odličan članak koji poredi obrt sa doo. Korisno za pročitati za one koji su mislili otvarati firmu.
Prestao sam čitati nakon ovog:
U BiH trenutno postoje samo dva oblika firme – doo i obrt
-
roki12
#61 Re: Otvaranje firme u BiH
pozdrav svima
znali neko šta je potrebno od papira i osnivanja preduzeća odnosno tačno auto škole na kantonu sarajevo buduci da auto škola mora da bude registrovana kao d.o.o.
havala
znali neko šta je potrebno od papira i osnivanja preduzeća odnosno tačno auto škole na kantonu sarajevo buduci da auto škola mora da bude registrovana kao d.o.o.
havala
- Ricken
#62 Re: Otvaranje firme u BiH
Imaš sve detaljno napisano u zakonu o registraciji pravnih lica FBiH.roki12 wrote:pozdrav svima
havala
-
tuzlak33
#63 Re: Otvaranje firme u BiH
Htjeo bih da otvorim firmu usluge zavarivanja i bravarija. Sada neznam u koju to kategoriju spada dali kao D.o.o ili SZR, u Tuzlanskom kantonu. Interesujem me sta je sve potrebno i koja je cijena otprilike. Kako da je prijavim
Unaprijed zahvaljujem
Unaprijed zahvaljujem
-
talić
#64 Re: Otvaranje firme u BiH
Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir kod registracije obrta ili društva.tuzlak33 wrote:Htjeo bih da otvorim firmu usluge zavarivanja i bravarija. Sada neznam u koju to kategoriju spada dali kao D.o.o ili SZR, u Tuzlanskom kantonu. Interesujem me sta je sve potrebno i koja je cijena otprilike. Kako da je prijavim
Unaprijed zahvaljujem
-Prvo, da li imaš diplomu VKV bravara ili mašinskog tehničara ?
-Drugo, da li ćeš upošljavati radnike ?
-Treće, kakav je prostor i da li ispunjavaš minimalne uslove za djelatnost ?
-Četvrto, koliko planiraš investirati i da li planiraš uvoziti neke mašine ?
-Peto, da li će ti klijenti biti fizička ili pravna lica, da li ćeš biti osposobljen da izdaješ ateste ?
-Šesto, koliki obim poslovanja planiraš ?
Tako,.... ukoliko planiraš sam raditi ili eventualno uposliti jednog ili dva radnika, ako minimalni uslovi nisu ispunjeni baš u potpunosti i investicija neće biti visoka i ako ćeš usluge pružati fizičkim licima onda ti ne treba d.o.o.
-
zarsonxxx
#65 Re: Otvaranje firme u BiH
pozzz...ja radim u hrvatskoj firmi,direktor te firme mi je ponudio da otvorim firmu u bosni i da radim za njega,sada me zanima kakva je procedura jel ja mogu dobiti radne dozvole za radnike???ako moze neki savjet kome se mogu obratiti za to
- i_ja_na_forumu
#66 Re: Otvaranje firme u BiH
Prije nekog vremena mi je palo na pamet da nesto pokrenem.. nesto tipa dnevnog boravka za djecu,ili edukativnog centra sa dnevnim boravkom.. pricala sam s nekim prijateljima njemcima koji bi mi mogli obezbijediti donaciju u vidu opreme za centar.. sad mene zanima kako da to pokrenem..
znam da ce mi trebati puno papirologije, novaca, zivaca, stpljenja i edukacije, ali od nekud moram krenuti.
stvarno ne znam da li da to registrujem kao udruzenje, fondaciju, firmu ??
da napomenem da imam 25 godina, zavrsen MA studij, ni dana iskustva

znam da ce mi trebati puno papirologije, novaca, zivaca, stpljenja i edukacije, ali od nekud moram krenuti.
stvarno ne znam da li da to registrujem kao udruzenje, fondaciju, firmu ??
da napomenem da imam 25 godina, zavrsen MA studij, ni dana iskustva
-
jovke189
#67 Re: Otvaranje firme u BiH
U fazi sam otvaranja sopstvene zanatske radnje. U naredna 2 dana moram da otvorim racun za radnju u nekoj od banaka. Moze li neki prijedlog i savjet pri izboru banke? Koju banku predlazete za zanatsku radnju odnosno malo preduzetnistvo?
-
rekla-kazala
#68 Re: Otvaranje firme u BiH
Ja sam nekad davno moj prvi i jedini račun imao u UPI banci ( kasnije Intesa) koja mi je bila blizu, do koje sam mogao pješice stići i koja je bila dovoljno mala da sam se brzo upoznao pa može se reći i zbližio sa svima.jovke189 wrote:U fazi sam otvaranja sopstvene zanatske radnje. U naredna 2 dana moram da otvorim racun za radnju u nekoj od banaka. Moze li neki prijedlog i savjet pri izboru banke? Koju banku predlazete za zanatsku radnju odnosno malo preduzetnistvo?
Kako je firma rasla i ostvarivala sve značajniji promet bilo je sve je više poziva iz drugih banaka ali ja sam ostao vjeran banci koja mi je dala prvi kredit bez mnogo komplikacija.
Hoću da ti kažem da bi dobro bilo ako nekog već znaš u banci, istina postoji online banking ali je dobro kad ti je banka blizu.
Moja iskustva sa Intesom su dobra ali opet mislim da je uvijek do ljudi.
Procredit banka se deklariše kao banka za malo poduzetništo ali koliko ja znam kamate su im skoro ko u mikrokreditnim. organizacijama. Prije par godina mi čovjek pokazao ugovor o kreditu od 5.000 KM na tri godine. Kamata je bila 2% na mjesečnom nivou plus obrada kredita 2%.
Ako će ti trebati kredit raspitaj se u Intesi i Raifffeisen, ja bi u svakom slučaju zaobišao Procredit banku i Unicredit banku.
-
jovke189
#69 Re: Otvaranje firme u BiH
U sustini mi kredit za sad ne treba, sta ce biti ako krene vise posla to ne mogu sad predvidjeti. Uglavnom sam iz drugih izvora (pozajmljivanje od rodbine) dosao do novca da pocnem posao. U ovoj fazi mi je bitno na sta treba obratiti paznju kod izbora banke kada je svakodnevno poslovanje sa njima u pitanju (transakcije, prakticnost i sliucni faktori)?
-
rekla-kazala
#70 Re: Otvaranje firme u BiH
Kao što sam već rekao ja sa Intesom imam odlična iskustva.jovke189 wrote:U sustini mi kredit za sad ne treba, sta ce biti ako krene vise posla to ne mogu sad predvidjeti. Uglavnom sam iz drugih izvora (pozajmljivanje od rodbine) dosao do novca da pocnem posao. U ovoj fazi mi je bitno na sta treba obratiti paznju kod izbora banke kada je svakodnevno poslovanje sa njima u pitanju (transakcije, prakticnost i sliucni faktori)?
Prvi revolving kredit smo dobili poslije pola godine poslovanja, na 10.000 KM osnivačkog kapitala i 5.000 iskazane dobiti smo bez mnogo komplikacija dobili 30.000 KM revolving kredita.
Radili sam izvoz i novac nam je vrlo brzo lijegao na račun, ako je uplata izvršena u jutarnjim satima mi smo novac imali isti dan na računu.
Negativan primjer je IK banka Zenica. Uplaćena mi dividenda i tek poslije desetak dana i nekoliko poziva je novac bio na računu.
Da stvar bude još krvavija na izvodu piše da je novac legao npr. 07. a ja zvao 11. i rekli mi da nema novca.
Rasknjižavanje ko u praistoriji.
Što se provizija tiče mislim da su u svim bankama približne.
Ako budeš dobro poslovao svaka banka će ti biti dobra i pratit će te a ako ti ne bude išlo onda neće ni jedna biti dobra.
Naravno kao što sam već u prvom postu napomenuo dobro bi bilo da je filijala blizu tvoje kuće ili posla, ako poznaješ nekog u banci to je još jedan plus.
-
jovke189
#71 Re: Otvaranje firme u BiH
Svakako da je blizina bitan faktor tako da cu otici danas do Intese da se raspitam. Bitnije mi je da je blizu radnje a ne kuce, jer kad sam ja kuci rano ujutru ili kasno popodne banka je vec zatvorena. Nemam nikog sto se tice ozbiljnijeg poznastva po bankama. Izbjegao bih neke "jace" banke zbog guzvi na salterima. Djeluje mi Intesa jedna prihvatljiva prica koliko se moze reci prihvatljiva. U neposrednoj blizini u krugu od 300m imam Unicredit Zagrebacku, Intesu i Novu banku.
-
rekla-kazala
#72 Re: Otvaranje firme u BiH
Intesa je jaka banka.
Samo Raiffeisen i Unicredit su po kapitalu jači od njih.
S tim da postoji određena arogancija u Unicredit banci i da sam ih precrtao.
U kojem gradu je to ?
Samo Raiffeisen i Unicredit su po kapitalu jači od njih.
S tim da postoji određena arogancija u Unicredit banci i da sam ih precrtao.
U kojem gradu je to ?
-
XOX100
#73 Re: Otvaranje firme u BiH
Hmm,.rekla-kazala wrote:Kao što sam već rekao ja sa Intesom imam odlična iskustva.jovke189 wrote:U sustini mi kredit za sad ne treba, sta ce biti ako krene vise posla to ne mogu sad predvidjeti. Uglavnom sam iz drugih izvora (pozajmljivanje od rodbine) dosao do novca da pocnem posao. U ovoj fazi mi je bitno na sta treba obratiti paznju kod izbora banke kada je svakodnevno poslovanje sa njima u pitanju (transakcije, prakticnost i sliucni faktori)?
Prvi revolving kredit smo dobili poslije pola godine poslovanja, na 10.000 KM osnivačkog kapitala i 5.000 iskazane dobiti smo bez mnogo komplikacija dobili 30.000 KM revolving kredita.
.
U kojem gradu je tvoja banka?
-
rekla-kazala
#74 Re: Otvaranje firme u BiH
Zenica, u to vrijeme Intesa je bila UPI banka i imala samo jednu poslovnicu u Zenici. Bilo je vrlo lako doći do direktora.XOX100 wrote:Hmm,.rekla-kazala wrote:Kao što sam već rekao ja sa Intesom imam odlična iskustva.jovke189 wrote:U sustini mi kredit za sad ne treba, sta ce biti ako krene vise posla to ne mogu sad predvidjeti. Uglavnom sam iz drugih izvora (pozajmljivanje od rodbine) dosao do novca da pocnem posao. U ovoj fazi mi je bitno na sta treba obratiti paznju kod izbora banke kada je svakodnevno poslovanje sa njima u pitanju (transakcije, prakticnost i sliucni faktori)?
.
U kojem gradu je tvoja banka?
-
XOX100
#75 Re: Otvaranje firme u BiH
Nisam cuo da se u Sarajevu dijele ti revolving krediti shakom i kapom.
Tvoja prica je impresivna, ako je tacna.
Da li ta 5k dobiti iskazana prije troskova (recimo plate, i pdv) ili poslije ? Imate li radnika ?
Tvoja prica je impresivna, ako je tacna.
Da li ta 5k dobiti iskazana prije troskova (recimo plate, i pdv) ili poslije ? Imate li radnika ?