Босна - балканска Швајцарска

exliberal

#51 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by exliberal »

uvjek dobar gost wrote:Da smo obrazovaniji pametniji i mudriji itekako bi mogla biti Bosna i Hercegovina kombinacija Švice i Olandije... ali mi smo primitivni, zatucani i neobrazovani ... tako da huškamo i čekamo neki novi sukob... da se stvori neka nova elita i da istorija opet počne od njiha..... iha.... ojsa.... fuj !
Tacno tako....uze mi rijec iz tastature..... :D
Nurija jel mozes da procitas ovo?...ocito da nisi gradivo savladao bas najbolje :D
udrch

#52 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by udrch »

A šta očekivati od teme u kojoj je naslov napisan glupom ćirilicom i u kojoj se u naslovu porede dvije neuporedive države..bezveze se razglaba..
Koji nas kurac može izvući iz ove bijede?
Da nam je makar biti ko Slovačka..Švicarska je daleko..
Agic Nurija

#53 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Agic Nurija »

exliberal wrote:
uvjek dobar gost wrote:Da smo obrazovaniji pametniji i mudriji itekako bi mogla biti Bosna i Hercegovina kombinacija Švice i Olandije... ali mi smo primitivni, zatucani i neobrazovani ... tako da huškamo i čekamo neki novi sukob... da se stvori neka nova elita i da istorija opet počne od njiha..... iha.... ojsa.... fuj !
Tacno tako....uze mi rijec iz tastature..... :D
Nurija jel mozes da procitas ovo?...ocito da nisi gradivo savladao bas najbolje :D
HAMAN SI I TI SAMO NEŠTO HTJEO, NEŠTO ZAPOČEO....
h_poaro

#54 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by h_poaro »

udrch wrote:A šta očekivati od teme u kojoj je naslov napisan glupom ćirilicom i u kojoj se u naslovu porede dvije neuporedive države..bezveze se razglaba..
Bi li bio zadovoljan da je pisan arabicom?
Jazz_Junkie

#55 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Jazz_Junkie »

Preduslov za pozitivan odnos gradjana prema drzavi je stabilna ekonomija. BiH je ekonomski gledano u komi, fakticki propala drzava. To naravno dodatno olaksava orijentiranje dijela gradjana ka susjedima koji se blize ulasku u EU dok u BiH vise samo agoniju. To ucrvrsuje njihov vele-nacionalizam. Sve vec ranije vidjeno. BiH mora poceti od nule, izgraditi jedan sasvim novi identitet, otvoren za svakog gradjanina. I da, takva BiH mora biti decentralizovana, regionalno uredjena, ali niposto po etnickim kriterijama. Potrebno je imati neku svijest i brigu za buducnost sto gradjani ocigledno ne posjeduju. U rodnom Brckom rijeka Brka puna smeca da ne mozes preci preko mosta. Kada nisu u stanju razmisliti o takvim stvarima, mislim da nema smisla sanjati o svicarskom modelu.
Agic Nurija

#56 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Agic Nurija »

Jazz_Junkie wrote:Preduslov za pozitivan odnos gradjana prema drzavi je stabilna ekonomija. BiH je ekonomski gledano u komi, fakticki propala drzava. To naravno dodatno olaksava orijentiranje dijela gradjana ka susjedima koji se blize ulasku u EU dok u BiH vise samo agoniju. To ucrvrsuje njihov vele-nacionalizam. Sve vec ranije vidjeno. BiH mora poceti od nule, izgraditi jedan sasvim novi identitet, otvoren za svakog gradjanina. I da, takva BiH mora biti decentralizovana, regionalno uredjena, ali niposto po etnickim kriterijama. Potrebno je imati neku svijest i brigu za buducnost sto gradjani ocigledno ne posjeduju. U rodnom Brckom rijeka Brka puna smeca da ne mozes preci preko mosta. Kada nisu u stanju razmisliti o takvim stvarima, mislim da nema smisla sanjati o svicarskom modelu.
"...i kada budeš hodio svijetom i pitao se o njegovu uređenju ljudskim rukama, zapamti da sve što okolo ljudi zatekneš, iz njihovog uma izašlo je u prostor i stoji tu kao putokaz, pohvala i opomena...., ako je red okolo ljudske zajednice, red je i u glavama onih koji zajednicu vode, predvode i predstavljaju, a ako je nered, onda je nered ne samo u glavama, več i u genima, posebno kod onih koji svoje "vođe" biraju na slobodnim i demokratskim izborima.....!

P. S.
Prava vlast počinje da živi u onom trenutku, kada kaznu koju je zakon odredio, počne i da neprikosnoveno izvršava, bez obzira na ime, porijeklo, vjeru, čin, titulu, društveni status...kažnjenika!
Zlata M.

#57 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Zlata M. »

Jazz_Junkie wrote:Preduslov za pozitivan odnos gradjana prema drzavi je stabilna ekonomija.
...a preduslov za stabilnu ekonomiju je odnos gradjana prema drzavi ( citaj : domovini ! )
:zoka:
A jesmo se raspisali o Svicarskoj, ljudi moji ! :D
Nije Svicarska - Svicarska, zato sto ima kantone ! Nju je, takvom kakva jeste, sto se tice slobode i dobrog zivotnog standarda, ucinio - njen narod !
"...brak iz racuna, nismo se mi voleli"Image, u mom slucaju, hehehe...ali imam iskreno postovanje prema ovom narodu ! Kakvi god bili ( mozda i ksenofobicni, kako im se prebacuje :roll: ), jednostavno fasciniraju svojim odnosom prema svojoj domovini; svojom marljivoscu, jednostavnoscu, stedljivoscu (!!!), nacinu na koji se ophode prema svojoj tradiciji i kulturi, prema prirodi... blablabla...
Koja crna Svicarska, nama treba Tito !
mO k3

#58 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by mO k3 »

Zlata M. wrote:
Jazz_Junkie wrote:Preduslov za pozitivan odnos gradjana prema drzavi je stabilna ekonomija.
...a preduslov za stabilnu ekonomiju je odnos gradjana prema drzavi ( citaj : domovini ! )
Nije Svicarska - Svicarska, zato sto ima kantone ! Nju je, takvom kakva jeste, sto se tice slobode i dobrog zivotnog standarda, ucinio - njen narod !
"...brak iz racuna, nismo se mi voleli"Image, u mom slucaju, hehehe...ali imam iskreno postovanje prema ovom narodu ! Kakvi god bili ( mozda i ksenofobicni, kako im se prebacuje :roll: ), jednostavno fasciniraju svojim odnosom prema svojoj domovini; svojom marljivoscu, jednostavnoscu, stedljivoscu (!!!), nacinu na koji se ophode prema svojoj tradiciji i kulturi, prema prirodi... blablabla...
kratko i jasno do mentaliteta je ;)
udrch

#59 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by udrch »

h_poaro wrote:
udrch wrote:A šta očekivati od teme u kojoj je naslov napisan glupom ćirilicom i u kojoj se u naslovu porede dvije neuporedive države..bezveze se razglaba..
Bi li bio zadovoljan da je pisan arabicom?
Arabicu ne kontam, ali bolje bi bilo da je pisano bosančicom..
Zlata M.

#60 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Zlata M. »

Ženski Dr.Med wrote:
Zlata M. wrote:
kratko i jasno do mentaliteta je ;)
Ne mogu se sjetiti kako se zvao covjek...cini mi se, 1998. ...jedan svicarski politicar biva penzioniran... i covjek se odrice tog dijela penzije ( ogromna suma !) , kaze : "Prije nego sam postao politicar, ja sam imao svoju firmu i obezbijedio sebi solidnu starost ! Nema potrebe da se na mene trosi drzavni novac !" :shock: :shock: :shock:
(ako mi uspije da pronadjem tadasnje izdanje novina, rado cu postaviti link)
Cuvena je i prica ( nije bilo davno), kad je mladi policajac nekom politicaru fino uzeo kljuceve i rekao :"Sad mozete putovanje nastaviti vozom!", nakon sto se ovaj pokusao arogantno ponasati prema policajcu... prekoracenje brzine bilo...pa onako glupavo rekao ...kao "Znate li vi ko sam ja ?" :-)
Treba jos primjera ? :)
To je Svicarska kakvu cijenim !
Nije da i kod njih nema svasta, ali ima i ovakvih primjera koliko hoces...
Jazz_Junkie

#61 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Jazz_Junkie »

Zlata M. wrote: ...a preduslov za stabilnu ekonomiju je odnos gradjana prema drzavi ( citaj : domovini ! )
Ne slazem se. Drzava nije produkt narodne volje. Ona je rezultat mocnih elita i njihove birokracije, s toga im primarno sluzi. Medjutim, siri slojevi taj odnos mogu promijeniti u svoju korist. Upravo ih ta bajka o domovini koci ka tom putu. Ako vec zivimo u jednom drustvu cije uredjenje slici na drzavu, onda bi to makar trebali shvatiti kao jedan zajednicki zivotni prostor ljudi koji taj prostor dijele, bez lupetanja o domovini, Kulinu banu i ostalim za buducnost irelevantnim zavrzlamama. Od ljubavi prema domovini se ne zivi nego od rada. Da je ljudima lijepo u BiH, da se ima posla itd., odnos bi bio drukciji. BiH se ne moze porediti sa Svicarskom posto ista ima sasvim drugaciju ekonomsku povijest. Njezino uredjenje takodjer nije bas najbolji uzor za BiH posto su i tamosnji kantoni zasnovani na etnickoj sub-autonomiji. Misljenja sam da BiH treba kompletnu kantonizirati, ali je potrebno sprjecavanje svake etnicke dominacije.
udrch

#62 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by udrch »

Mentalitet i kultura naroda čini jednu zemlju takvom kakva jeste..
Kada umre Švicarac i kad mu otvore testamnet, rijetko će se desiti da u tastamentu nije napisao: "Mojoj dragoj Švicarskoj ostavljam ......."
Jako često više pripadne državi nego porodici..
Zlata M.

#63 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by Zlata M. »

udrch wrote:Mentalitet i kultura naroda čini jednu zemlju takvom kakva jeste..
Kada umre Švicarac i kad mu otvore testamnet, rijetko će se desiti da u tastamentu nije napisao: "Mojoj dragoj Švicarskoj ostavljam ......."
...i to je tacno.
I nema ama bas nikakvih prepreka ( teoretski ) da i mi budemo isto tako napredna zemlja jednog dana, nisu oni nista bolji od nas, dapace !
...aaaali, i kad se jednom politicki rasciste neke stvari, ostaje jedan veliki problem : raslojavanje unutar naseg drustva i to po nekim normama koje postoje samo kod nas : ko je odakle, kako stoji sa pravopisom, kakvu muziku slusa, kako se oblaci, sta ima ... sta nema... :-)
Ovdje je svaki covjek - covjek ... kad je u bolnici, kad ruca u restoranu, kad je na salteru poste.
Mi ne volimo sve svoje. Neke stvari ne prihvatamo kao svoje iako one to jesu.
I sve dok je tako.... :-?
udrch

#64 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by udrch »

Dok god se kod nas misli da je državno ničije i da se može "uzeti" nikad mi selameta nećemo vidjeti..
A prema državnoj imovini u ovoj zemlji se tako odnose svi, od onih koji vladaju do onih najobičnijih ljudi..
detroit-mercy

#65 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by detroit-mercy »

Zlata M. wrote:
...i to je tacno.
I nema ama bas nikakvih prepreka ( teoretski ) da i mi budemo isto tako napredna zemlja jednog dana, nisu oni nista bolji od nas, dapace !
...aaaali, i kad se jednom politicki rasciste neke stvari, ostaje jedan veliki problem : raslojavanje unutar naseg drustva i to po nekim normama koje postoje samo kod nas : ko je odakle, kako stoji sa pravopisom, kakvu muziku slusa, kako se oblaci, sta ima ... sta nema... :-)
Ovdje je svaki covjek - covjek ... kad je u bolnici, kad ruca u restoranu, kad je na salteru poste.
Jel' u Svici ima raje i papaka :D
udrch

#66 Re: Босна - балканска Швајцарска

Post by udrch »

detroit-mercy wrote:
Zlata M. wrote:
...i to je tacno.
Jel' u Svici ima raje i papaka :D
Ima i tamo raja i papci..među rajom prevladavaju švicarci, ali ima i naših ljudi koji prihvataju ono što je dobro..a među papcima je najviše naših bosanaca, albanaca, srba i hrvata, ali im se pridružio i jedan broj švicaraca koji misle da su oni najpametniji i da mogu raditi šta hoće..
Ja inače ovako doživljavam raju i papke, iako to kod nas nije baš prihvaćena definicija..obično je kod nas obratno..
Post Reply