Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bez_ideje

#51 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by bez_ideje »

fluotic wrote:obrazlozi svim mogucim sredstvima koja ti padnuna pamet kolikoje pravedno kazniti studenta koji popije pivo jednom u ne znam koliko u sred parka..i to takvom drakonskom kaznom...hajde po kojim moralnim nacelima...mozda onda i lizanje sladoleda mozemo podvesti pod jedan takav zakon ...lizanje u javnosti pred malom djecom :lol: je jos i gore ako cemo realno :lol: :lol:
Cuj po moralnim nacelima ......jesi se nasao cega ces se uhvatiti ....po moralnim nacelima moje nane treba te po dupetu zbog konzumiranja alkohola .....cijih cemo moralnih nacela da se igramo ?
Ne dopada se ni meni ovaj zakon,ali je zakon!
Mikado

#52 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by Mikado »

U samom zakonu ovaj prekrsaj nije definisan, al je jedinicama lokalne samouprave (kod nas grad i opcine) ostavljena mogucnost da dodatno propisu prekrsaje, sto su nase gradske opcine i ucinile.

Propis je donesen i ko ga se ne pridrzava slijedi sankcija i tu je kraj price. Kome je cejf da pije alkohol uvijek moze naci mjesto da ga ispuni, a da se pritom pridrzava propisa.
fluotic

#53 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by fluotic »

bez_ideje wrote:
fluotic wrote:obrazlozi svim mogucim sredstvima koja ti padnuna pamet kolikoje pravedno kazniti studenta koji popije pivo jednom u ne znam koliko u sred parka..i to takvom drakonskom kaznom...hajde po kojim moralnim nacelima...mozda onda i lizanje sladoleda mozemo podvesti pod jedan takav zakon ...lizanje u javnosti pred malom djecom :lol: je jos i gore ako cemo realno :lol: :lol:
Cuj po moralnim nacelima ......jesi se nasao cega ces se uhvatiti ....po moralnim nacelima moje nane treba te po dupetu zbog konzumiranja alkohola .....cijih cemo moralnih nacela da se igramo ?
Ne dopada se ni meni ovaj zakon,ali je zakon![/

nisam se nasao nego sam se nasla, to manje vise
po nacelima moje bake to je ok sasvim kao i po mojim, sto implicira i nasa prava na misljenje ili mozda ne
alkohol ne konzumiram
sa moralnimnacelima se ne igra....
jel treba jos :mrgreen:
Last edited by fluotic on 03/06/2010 00:17, edited 1 time in total.
fluotic

#54 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by fluotic »

Cuj po moralnim nacelima ......jesi se nasao cega ces se uhvatit

moralna nacela nego sta mislis da je zakon sa neba pao ili iz njih izasao....svasta ...pamtnice prave, ponos do neba a znanje do zemlje ..svi sve znaju i u sve se kapiraju .... :run:
bez_ideje

#55 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by bez_ideje »

fluotic wrote:
bez_ideje wrote:
Ne dopada se ni meni ovaj zakon,ali je zakon![/
nisam se nasao nego sam se nasla
po nacelima moje bake to je ok sasvim kao i po mojim, sto implicira i nasa prava na misljenje ili mozda ne
alkohol ne konzumiram
sa moralnimnacelima se ne igra....
jel treba jos :mrgreen:
Meni se cini da se ti nisi SNASLA :lol: :lol: :lol:
h_poaro

#56 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by h_poaro »

2407 wrote:
h_poaro wrote:
Priorat wrote:pa covjece, pred stadionom pijes pivo gdje jos minimum 2000 ljudi pije pivo. naidje ljubazni policajac i zapisete te..svasta, pa sto se nisi noge fatio? okrenes se i pobjegnes.... e sto bi meni napisao...volio bih tog vidjeti... :evil:
Da nas neki drugi "ulični pivopija" praznom flašom spuca po glavi, kome bismo se prvo obratili, od koga bismo tražili zaštitu?
Da li bismo se tada rugali zakonu i prigovarali policajcu zbog ovakvih kazni?
Ako te neko spuca litrenom kenijadom ili litrenim kiseljakom(staklena boca u oba slucaja), kome bismo se obratili od koga bi trazili zastitu?
Da li bi smo trebali rugati nepostojanju zakona i prigovarati policajcu zbog nemogucnosti kaznjavanja? (nije zabranjeno konzumirati niti jedno niti drugo na ulici)
Hajd pokusaj ponovo mozda i uspijes postaviti gluplje pitanje ;-)

Bi li ponekad došao u mali parkić u Aleju lipa, u parkić u kojem je izgrađeno igralište za malu djecu. Pa da vidiš pivopije na djelu: kako razbijaju staklenke nakon ispijanja i ostavljaju staklene komade ne bi li se sutradan djeca u igri povrijedila; kako iz sebe ostavljaju prazne flaše od vina i rakija i sve ostalo smeće od hrane; kako uveče neuračunljivo vrište i divljaju oduzeti alkoholom, lomeći klupe nogama; kako u takvom stanju postaju prijetnja mirnim prolaznicima i okolnim stanarima. Nisam siguran da takvo stanje može biti nakon ispijanja sokova ili litrenih kiseljaka.

Nisam nikad čuo da je neko "usljed dejstva soka ili kiseljaka" narušio javni red i mir, da je započeo tuču ili teži prekršaj, pa čak i krivično djelo. Svi znamo da takva djela može prouzrokovati uticaj alkohola, što podrazumijeva i pivo. Primjera ima nebrojeno. Treba li ih spominjati...?
bez_ideje

#57 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by bez_ideje »

@poaro-mene vise brinu ovi sto trijezni lome grane,klupe i vriste......A to isto cine pri izlasku iz kafane,gdje je legalno konzumirati alkohol....
Nesto cisto sumnjam da je zakon donesen radi brige o okolisu. No sta je tu je......
U svakom slucaju bi me vise veselilo da rigoroznije kaznjavaju svaki vandalizam,ovako oni koji piju i dalje piju,a parkovi puni smeca i stakla...

@fluotic-gdje me nece zabavljat ,urnebesno si smjesna :lol: :lol: :lol: :lol:
Mr Hiccup

#58 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by Mr Hiccup »

mislim da policija toliko i ne maltretira ljude za konzumiranje alkohola na javnim mjestima osim ako nije rijec o lokacijama gdje se okuplja veliki broj ljudi, tj. stadioni kosevo i grbavica, parkovi(pogotovo veliki park i park na dnu dalmatinske) jer na taj nacin prevenciono sprecavaju remecenje javnog reda i mira(kontrola nad mogucim navijackim neredima ili u slucaju parkova - komsije iz okolnih zgrada kod oba navedena parka ne mogu zaspati do ranih jutarnjih sati). primjera radi u parku na dnu dalmatinske, popularnom "kod dzeme"(zbog granapa koji se nalazi pored koji se zove dzemex :D ) se cetvrtkom, petkom i subotom moglo naci svaku noc u najmanje 200 ljudi u ljetnom periodu, ali odkako je ovaj zakon stupio na snagu, rijetka je pojava sresti nekoga u parku.

i za kraj, ovaj zakon je na nivou opstinske odredbe, dakle samo opstine centar i novo sarajevo, cim predjete dijagonalu koja se ravna sa trznicom prema starom gradu, slobodno opletite po pivarama, ali naravno trudite se da se ponasate civilizovano, jer ako vam vec ne mogu spucati kaznu za konzumiranje alkohola na javno mjestu, jedva ce docekati da je napisu za remecenje javnog reda i mira

u pamet :dance:
2407

#59 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by 2407 »

h_poaro wrote: Bi li ponekad došao u mali parkić u Aleju lipa, u parkić u kojem je izgrađeno igralište za malu djecu. Pa da vidiš pivopije na djelu: kako razbijaju staklenke nakon ispijanja i ostavljaju staklene komade ne bi li se sutradan djeca u igri povrijedila; kako iz sebe ostavljaju prazne flaše od vina i rakija i sve ostalo smeće od hrane; kako uveče neuračunljivo vrište i divljaju oduzeti alkoholom, lomeći klupe nogama; kako u takvom stanju postaju prijetnja mirnim prolaznicima i okolnim stanarima. Nisam siguran da takvo stanje može biti nakon ispijanja sokova ili litrenih kiseljaka.

Nisam nikad čuo da je neko "usljed dejstva soka ili kiseljaka" narušio javni red i mir, da je započeo tuču ili teži prekršaj, pa čak i krivično djelo. Svi znamo da takva djela može prouzrokovati uticaj alkohola, što podrazumijeva i pivo. Primjera ima nebrojeno. Treba li ih spominjati...?
Ponasanja koje ti navodis ima i bez konzumiranja alkohola. Isuvise generalizujes. Ne kazem da nema ovoga sto si naveo/la ali ovo su mali izdvojeni slucajevi jer da se svi ponasaju kao sto si objasnio/la kada se napiju, a s obzirom koliko raja konzumira alkohol, garantujem da bi grad bio demoliran preko vikenda. Ali nije, jer ti sto demoliraju su mali izdvojeni slucajevi naspram velike vecine koja konzumira alkohol.
Mr Hiccup wrote: i za kraj, ovaj zakon je na nivou opstinske odredbe, dakle samo opstine centar i novo sarajevo, cim predjete dijagonalu koja se ravna sa trznicom prema starom gradu, slobodno opletite po pivarama, ali naravno trudite se da se ponasate civilizovano, jer ako vam vec ne mogu spucati kaznu za konzumiranje alkohola na javno mjestu, jedva ce docekati da je napisu za remecenje javnog reda i mira

Jesi li siguran za ovo? Koliko ja znam zakon je donesen na nivou kantona, mada mozda sam u krivu :-?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#60 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by arman1 »

Priorat wrote:pa covjece, pred stadionom pijes pivo gdje jos minimum 2000 ljudi pije pivo. naidje ljubazni policajac i zapisete te..svasta, pa sto se nisi noge fatio? okrenes se i pobjegnes.... e sto bi meni napisao...volio bih tog vidjeti... :evil:
Haj nemoj ga sad i ti ložit. :x
Meshtar

#61 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by Meshtar »

To da se pred svakim stadionom pije i nije baš istina. Recimo u HNK ne smiješ imati ni promil alkohola u sebi da bi ušao na tekmu. To se npr.uvijek odnosi na gostujuće navijače. Jbg.takav zakon i to je to. Također koliko mi je poznato niti jedan klub u BIH ne smije na stadionu prodavati niti dozvoliti prodaju alkohola.
Sad potpuno je drugi par rukava što je neki prašinar odlučio da nabije normu kazni na nekom liku koji je popio pivu s nogu ispred prodavnice. Ali kada im je već bilo do para, budući da idem na svaku Željinu utakmicu, sigurno je svakom prilikom moguće "napraviti" bar 20.000 KM kazni za parkiranje. Ne bi niko trebao platiti kaznu zbog toga što je popio pivce. Potpuno je druga stvar ako je osoba u vidno alkoholiziranom stanju i još pravi probleme. Poštujem ja ono da je to zakon i da se o tome ne raspravlja, ali taj isti policajac da je naišao na grupu od desetak likova od po 30 godina pijanih k'o letve, ne bi ni "A" rekao. Čisto zato što ne bi da sebi pravi probleme. Ja sam apsolutno za provođenje zakona, ali jednako i prema svima, ne po odnosu jači ili slabiji, bogatiji ili siromašniji. Pa svaki policajac će radije zaustaviti na ulici vozača nekog teretnog auta, nekog prevoznika ili nekoga u golfu 2 nego lika sa zatamnjenim staklima u Audi-u A6. To je činjenica. Da li je to pravedno? Nije. Da li je po zakonu? Također nije. Ovako će neko platiti kaznu za popijenu pivu, a u tom trenutku oko stadiona je bilo bar 15 gorih kršenja zakona, ali ne bi naša cijenjena policija da zakuhava. ponašanjem policije na ovaj način i odlaženje linijom manjeg otpora dolazimo jedino do zaključka da je jako profitabilno biti policajac.
Nekako s proljeća

#62 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by Nekako s proljeća »

:)

Zakon je zakon i važi za policajca i za građanina-ku.On ga samo provodi. Uživanje alkohola na javnom mjestu je prekršaj i onaj ko ne poštuje tu ''preventivnu zakonsku mjeru'' krši zakon i podliježe sankciji. U ovom slučaju novčana kazna. Onaj ko ne konzumira alkohol na javnom mjestu ili uopšte, se nema potrebe brinuti za takve njegove odredbe. Takvi su svjesni da se na taj način štite oni i njihova lična sigurnost, upravo od onih koji ''nemaju mjeru '' u unosu količine alkohola u sebe, što ih poslije čini ''opijenim'' i pogodnim za ''prekršaje svake vrste''.

Naravno, jedno pivo i ne bi trebalo biti tretirano kao veliki problem, naročito ako onaj kojeg su ''evidentirali'' da ga pije na nedopuštenom mjestu nije evidentiran kao počinilac nekog prekršajnog ili krivičnog djela tog dana i mjesta.

U pivu ima dosta vitamina B...to i sudije znaju.

Puno sam napora ulagao da se kontrolišem kada vidim lokalne pivopije da vrše malu nuždu na javnim mjestima .Sa jedne strane ih razumijem, bešika ne konta zakone i kulturu ponašanja, a sa druge bi ga sa sve nogama u dupe nabijao kada se susretnem sa takvim prizorima.

Ovaj primjer navedoh kako bih sažeo svoj stav. Preventivno djelovanje SA FOKUSOM NA UZROK, pa i kroz zakonske odredbe je bolje rješenje , od svih onih koja se donose i bave posljedicama.

I manje noga u guzove... :D
Meshtar

#63 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by Meshtar »

Meni bi bilo jasno da je došlo 15 policajaca pa išlo redom i pisalo svako kršenje javnog reda i mira prije utakmice u okolini stadiona, svakoga ko pije oko stadiona, te svaki pogrešno parkiran auto. To bi bilo donekle smisleno. Ovako je to samo kurčenje i aljkavost u poslu koji obavljaš. Ako je momak bio "na mjestu" nije pravio probleme ili bilo šta slično, mogli su ga upozoriti i narediti da to ne radi... Ne znam, ali smatram da bi zakon trebalo provoditi do kraja i jednako prema svima.
nokia6170

#64 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by nokia6170 »

ministry_ wrote:Dobio sam kaznu 200,00 KM zbopg konzumiranja jedne pive prije utakmice na grbavici.
Ne mogu da vjerujem...pošto nisam nikad fala Bogu imao prekršaja ne znam ni gdje da idem da se žalim, pošto je opština Novo Sarajevo vjerovatno bih trebao njihov sud i sudiju ganjati...

Imal' iko da je doživio sličnu glupost

Imal iko kakav savjet, kontam makar na rate da dogovorim.

Hvala unaprijed za svaki savjet
idi na sud i reci da je tacno da si pio pivu, ali bezalkoholnu sarajevsku 0%....a ako te pita pa sto nisi pio sok ili nesto drugo, to reci da si prije pio i da si prestao piti alkohol, ali da volis onaj ukus pive :)

budi kreativan malo :)
ministry_

#65 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by ministry_ »

ladyblue18 wrote:Nema konzumiranja alkohola na javnom mjestu, ispred stadiona je ipak javno mjesto, a ne neciji privatni posjed.

Ljudi na stadionima širom evrope piju pivu, i stadion je javno mjesto...

Ipak mislim da bi trebali prvo neku opomenu složit neki 50 tak KM pa onda tu drakonsku kaznu..

Obzirom da me je uhvatio dok sam se kretao kako zna da nisam htio baciti limenku? a baš je stajao pored kante..

Zašto nije onda svima koji smo bili u grupi tražio lične? (mada nebih ni u snu želio to ..)
ministry_

#66 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by ministry_ »

p.s.
Koliko sam ja primjetio ovaj vrli zakon je flexibilan pa se tako ne primjenjuje dok traje SFF.[/quote]

Ma ja ba!

Udri po nejakim
michio

#67 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by michio »

Dobar zakon. Treba cesce praktikovati. Alkoholizam je veliki problem u BiH.
ministry_

#68 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by ministry_ »

Meshtar wrote:To da se pred svakim stadionom pije i nije baš istina. Recimo u HNK ne smiješ imati ni promil alkohola u sebi da bi ušao na tekmu. To se npr.uvijek odnosi na gostujuće navijače. Jbg.takav zakon i to je to. Također koliko mi je poznato niti jedan klub u BIH ne smije na stadionu prodavati niti dozvoliti prodaju alkohola.
Sad potpuno je drugi par rukava što je neki prašinar odlučio da nabije normu kazni na nekom liku koji je popio pivu s nogu ispred prodavnice. Ali kada im je već bilo do para, budući da idem na svaku Željinu utakmicu, sigurno je svakom prilikom moguće "napraviti" bar 20.000 KM kazni za parkiranje. Ne bi niko trebao platiti kaznu zbog toga što je popio pivce. Potpuno je druga stvar ako je osoba u vidno alkoholiziranom stanju i još pravi probleme. Poštujem ja ono da je to zakon i da se o tome ne raspravlja, ali taj isti policajac da je naišao na grupu od desetak likova od po 30 godina pijanih k'o letve, ne bi ni "A" rekao. Čisto zato što ne bi da sebi pravi probleme. Ja sam apsolutno za provođenje zakona, ali jednako i prema svima, ne po odnosu jači ili slabiji, bogatiji ili siromašniji. Pa svaki policajac će radije zaustaviti na ulici vozača nekog teretnog auta, nekog prevoznika ili nekoga u golfu 2 nego lika sa zatamnjenim staklima u Audi-u A6. To je činjenica. Da li je to pravedno? Nije. Da li je po zakonu? Također nije. Ovako će neko platiti kaznu za popijenu pivu, a u tom trenutku oko stadiona je bilo bar 15 gorih kršenja zakona, ali ne bi naša cijenjena policija da zakuhava. ponašanjem policije na ovaj način i odlaženje linijom manjeg otpora dolazimo jedino do zaključka da je jako profitabilno biti policajac.
:thumbup:

Ja sam za jednake aršine svima, ali ako gledaš kako prolazi pored tebe 1000 ljudi sa pivama i ti jednog opališ po ušima to nema smisla.

To je isto kao jučer u kranjčevićevoj pored BOSS-a 3 auta.. jedno dipl table, jedan Džip od 200 milja i golf 2

šta mislite koga je pauk odnio?

samo još da vam spomenem da je i ''mokrenje'' u parku kažnjivo..sreo sam momka danas koji mi je rekao da je dobio 300KM kazne za navedeni čin.

Sjećate se štandova na koševu prije utakmice sa pivama u vodi?

kako to?
ministry_

#69 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by ministry_ »

michio wrote:Dobar zakon. Treba cesce praktikovati. Alkoholizam je veliki problem u BiH.

ako je tako onda SVE za SVAKI prekršaj a ne odokatvnom metodom
ministry_

#70 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by ministry_ »

bez_ideje wrote:ja samo promijenila lokaciju.........dje sam sad,policijska noga nije krocila :mrgreen:

koja općina?
Αθήνα

#71 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by Αθήνα »

Ajte vi lijepo s ostalim jaganjcima pod ruku svi.......da vam uvedu zakon da vas se udara čekićem u glavu ma dnevnoj bazi, opet biste rekli "zakon je zakon i treba ga postovati". Slazem se da zakoni moraju da postoje, ali ovaj zakon je kao i mnogi drugi potpuno besmislen i nepravedan prije svega. Kakva je to seljacka pretpostavka da ce svako ko popije koji litar piva praviti nered. Postoji zakon za narusavanje javnog reda i mira koji postoji svugdje i potpuno se moze aplicirati na ove situacije. Samo pijenje piva ne moze narusiti niciji red ni mir. Ono sto se desi poslije toga, tj ako nekoga prihvati, neka se kaznjava za ucinjeno nedjelo. Sad ces ti izjednacavati nekog nabrijaniog balavca koji popije 0.3 pive i misli da je najjaci na svijetu i pocne da lomi, pljuje i udara prolaznike i mene koji popijem par litara i samo se opustim i jos vise smirim, jer obozavam da pijem na otvorenom i ne pada mi na pamet da mijenjam tu svoju naviku zbog necije besmislene potrebe da evropu pretvara u aziju ili da napuni budzet, sta god bilo p osrijedi
bez_ideje

#72 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by bez_ideje »

ministry_ wrote:
bez_ideje wrote:ja samo promijenila lokaciju.........dje sam sad,policijska noga nije krocila :mrgreen:

koja općina?
Centar :oops: :oops:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#73 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by PipiDugaDevetka »

nokia6170 wrote:
idi na sud i reci da je tacno da si pio pivu, ali bezalkoholnu sarajevsku 0%....a ako te pita pa sto nisi pio sok ili nesto drugo, to reci da si prije pio i da si prestao piti alkohol, ali da volis onaj ukus pive :)

budi kreativan malo :)
:thumbup: :bih:
ministry_

#74 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by ministry_ »

Ma nidje veze zakon a ima ih i sličnih..

negdje po forumu sam naletio da su momci dobili po 400KM kazne jer su sjedili na klupi posle 11
nije bilo konzumiranja alkohola..

ljetna noć kafići zatvoreni u 11 ne smiješ u park..kući ići?

glupost
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#75 Re: Konzumiranje alkohola na javnom mjestu KAZNA

Post by PipiDugaDevetka »

Mr Hiccup wrote:i za kraj, ovaj zakon je na nivou opstinske odredbe, dakle samo opstine centar i novo sarajevo, cim predjete dijagonalu koja se ravna sa trznicom prema starom gradu, slobodno opletite po pivarama, ali naravno trudite se da se ponasate civilizovano, jer ako vam vec ne mogu spucati kaznu za konzumiranje alkohola na javno mjestu, jedva ce docekati da je napisu za remecenje javnog reda i mira

Opštinskom Odlukom o JRM, na Ilidži (gradski dio) je ZABRANJENO SUNČANJE PORED RIJEKA U KUPAĆEM KOSTIMU/GAĆICAMA!
:?
Post Reply