Razgovor za posao

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vrijednica

#51 Re: Razgovor za posao

Post by vrijednica »

vox-populi wrote:
UnscarD wrote: Pa to je jednostavno. Niti jedna firma ne zeli primiti radnicu na neodredjeno vrijeme da bi ta ista radnica otisla na trudnicko par mjeseci kasnije. Tada je firma duzna da joj placa trudnicko u gotovo punom iznosu plate te da je obavezno po zakonu vrati na poziciju sa koje je otisla na trudnicko i naravno da ponovo pronadje novu osobu koja treba da obavlja posao za koji je prva osoba u startu primljena. Dakle veliki trosak za kompaniju (direktni i indirektni) i logicno da kompanije to zele da izbjegnu.
Kapitalizam, ne znam sta tu nije jasno? Moralno, ovo naravno nije u redu ali moral i kapitalizam po svojoj definiciji ne mogu ici zajedno.
Inace, na takva pitanja se nikada ne odgovara iskreno.
Imas li momka - nemam, sad sam iz duge veze i zelim malo da se posvetim sebi. Ukoliko imate momka ili muza, navedete neki drugi uvjerljiv razlog zbog kojeg ne planirate dijecu skorije.
Ukoliko imate dijecu koja su mala, objasnite da vam majka ili neko drugi vecinu vremena moze brinuti o dijeci i da to ni na koji nacin nece uticati na vase obavljanje posla....drugim rijecima, pricate ono sto oni zele da cuju.
Ovo nema veze sa moralom ili kapitalizmom. Ne primiti zenu na posao zato sto je trudna ili zato sto ce mozda jednog dana biti trudna (pa prouzrokovati dodatne troskove firmi) je jednostavno u mnogim zemljama zakonski zabranjeno. Kada bi to bilo dozvoljeno onda bi se mogle zaposljavati samo zene u srednjim godinama, nerotkinje ili zene koje su izvadile jajnike pa vise ne mogu imati djecu.

A drugi dio je potpuno ok. Ako te je vec poslodavac doveo u situaciju da moras odgovoriti da li si trudna ili da li planiras djecu, onda lazi.
Prije svega, troskove porodiljskog bolovanja 1 godinu dana, refundira kanton, kao i neku drugu vrstu bolovanja koje je preko 40 dana. Tako da kapitalizam sa ovim nema nikakve veze. Znaci, kao sto je neko ranije naveo, pitanje o namjeravanoj trudnoci bi bilo jednako pitanju da li se imamo namjeru razboliti, da li cemo nekada pozeljeti neki drugi posao, ili neko tako slicno pitanje. Pitanje o trudnoci je takodjer i kod nas zakonski regulisano, citat sa jedne stranice kojeg je napisao pravnik:
Zakon o radu FBiH u Članu 53. izričito kaže: „Poslodavac ne moze odbiti da zaposli zenu zbog njene trudnoce, ili joj zbog tog stanja otkazati ugovor o radu...“
Iako je dokazivanje ovakvih navoda je naručito teško, traženje podataka koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom i odbijanje zapošljavanja žene zbog trudnoće Zakonom o radu su predviđeni kao prekršaj za koji poslodavac može dobiti kaznu od 1.000,00 KM do 7.000,00 KM (Član 140.).

Ja biram vjesto i odlucno izbjegavanje konkretnog odgovora, dajuci vise komentar. Ne zelim da dajem lazne odgovore jer su mi to isuvise bitne stvari u zivotu, da bih lagala i "izazivala sudbinu" na neki nacin.
pozdrav
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#52 Re: Razgovor za posao

Post by UnscarD »

U pravu si sa kanton stim sto kanton kompenzira do 80% od poslednje zvanicno objavljene prosjecne plate u Federaciji.
U slucaju da je plata veca od prosjecne, firme mogu internim aktima pokriti ili ne pokriti razliku. Ukoliko firma ima pravilnik o tome (a cesto ima), onda ipak postoji direktan trosak jer tu razliku pokriva firma.
Ipak, i ako zanemarimo u potpunosti taj direktan trosak, postoji indirektan jer je potrebno naci novu osobu za tu poziciju a staru nakon porodiljskog vratiti na istu poziciju (ili poziciju istog ranga), zatim period ucenja za obavljanje nekog posla treba ponovo prolaziti sa tom novom osobom itd itd... tako da ta pitanja naravno da imaju veze sa kapitalizmom odnosno troskovima za firmu.
Da me ne shvatite pogresno, ne branim ja takav nacin rada nego samo pokusavam da priblizim nacin razmisljanja poslodavca kako bi oni koji traze posao mogli bolje da se postave u ovakvoj situaciji.
sweet.balerina7

#53 Re: Razgovor za posao

Post by sweet.balerina7 »

Po zakonu su trudnice zasticene ko' medvjedi..aaa. tako bi trebalo biti..jest' al u Berlinu.. moja sestra rekla da je trudna i odmah noga...ne treba im ni govoriti do poroda...ma, nista malo sam se udebljala :-D
hanumica82

#54 Re: Razgovor za posao

Post by hanumica82 »

Evo mog iskustva.
Dosla sam na razgovor za prijem pripravnika dipl. pravnika. Znaci trazili su iskljucivo osobu bez ikakvog iskustva u mojoj struci. I izmedju ostalog pitali su da ima kazem sta cu ja da radim na tom radnom mjestu. I tu sam pala. Pocela sam nesto petljati, nabrajati bezveze. Mislim, hallloooo.....pravo je sirok pojam, pravnik u jednoj firmi moze da radi mnogo poslova, sta bi mene konkretno zapalo odakle ja znam.
I naravno, opet pitanje o udaji, radjanju djece. Sta odgovoriti??? Najbolje bi bilo reci da vec imas par komada na skolovanju u inostranstvu, a da si istovremeno mlad i prespektivan. Uvijek se izgubim kada me to pitaju. Ako ima neko kakav savijet neka napise plsss.

Bila sam i na jednom razgovoru gdje sam ostala vise od sat vremena. Tu me je gospodin direktor ispitivao sva moguca i nemoguca privatna pitanja. Od udaje, sta mi roditelji rade, sta mi sestra radi, koliko djece ima, zasto nisam zavrsila faks u roku, da li pusim, pijem, drogiram se, imam li fejzbuk, gdje su mi rodjeni roditelji i dede i nane, odakle je porijeklom moje prezime i more takvih i slicnih pitanja. Ja sam pokusala da skrenem razgovor na temu posla, pa sam zapitkivala o mojim duznostima i perspektivi firme, al se direkotor nije dao, nastavio je ispitivanje. Na kraju mi je obecao da cu do kraja sedmice dobiti odgovor bio on pozitivan ili negativan, i evo do dana danasnjeg ni e mail sa odbijenicom nije bio u stanju da posalje.
hanumica82

#55 Re: Razgovor za posao

Post by hanumica82 »

sweet.balerina7 wrote:Po zakonu su trudnice zasticene ko' medvjedi..aaa. tako bi trebalo biti..jest' al u Berlinu.. moja sestra rekla da je trudna i odmah noga...ne treba im ni govoriti do poroda...ma, nista malo sam se udebljala :-D
Moja jaranica kada je rodila zeljela je pravdu istjerati na cistac i zahtijevala je od firme da joj nadoplate punu platu na trudnickom, sto su oni po ugovoru bili i duzni ucniti. Ispostovali su je, jer su se bojali tuzbe. Al cim se vratila sa trudnickog noga u guzicu.

Druga mi se jaranica morala vratiti na posao nakon samo dva mjeseca trudnickog i sto je najgore poslodavac joj nije davao punu platu nego samo nadopunjavao razliku onoga sto je dobivala sa biroa.
Ovo je robovlasnistvo pravo.
Klodovik

#56 Re: Razgovor za posao

Post by Klodovik »

UnscarD wrote:U pravu si sa kanton stim sto kanton kompenzira do 80% od poslednje zvanicno objavljene prosjecne plate u Federaciji.
U slucaju da je plata veca od prosjecne, firme mogu internim aktima pokriti ili ne pokriti razliku. Ukoliko firma ima pravilnik o tome (a cesto ima), onda ipak postoji direktan trosak jer tu razliku pokriva firma.
Ipak, i ako zanemarimo u potpunosti taj direktan trosak, postoji indirektan jer je potrebno naci novu osobu za tu poziciju a staru nakon porodiljskog vratiti na istu poziciju (ili poziciju istog ranga), zatim period ucenja za obavljanje nekog posla treba ponovo prolaziti sa tom novom osobom itd itd... tako da ta pitanja naravno da imaju veze sa kapitalizmom odnosno troskovima za firmu.
Da me ne shvatite pogresno, ne branim ja takav nacin rada nego samo pokusavam da priblizim nacin razmisljanja poslodavca kako bi oni koji traze posao mogli bolje da se postave u ovakvoj situaciji.
Često se ne traži nova osoba za istu poziciju i ljudima se daju dodatne obaveze (za istu platu) dok je data osoba na trudničkom bolovanju.
minjonja

#57 Re: Razgovor za posao

Post by minjonja »

mozete li, molim vas, napisati koji su to takvi robovlasnicki poslovi, da nikad tamo ne zalutam.
fwh

#58 Re: Razgovor za posao

Post by fwh »

Eh jučer sam bio na jednom razgovoru za posao.
Ni prvi, a ni zadnji izgleda.

Naime, potrebno je imati: fakultet, iskustvo iz struke i iz prodaje, nekoliko lijepih odijela, košulja, kravata, cipela, prezentatorske i komunikacijske vještine, spremnost za rad na terenu (tj. 4 dana terena i 1 dan officea), vlastito vozilo na raspolaganju (cca sedmično 1K km, obzirom da je teren veliki - SI Bosna) - naravno sebe finansiraš do refundiranja troškova i sve to za ispod linije - milju maraka...
Jedan - dva kvara na autu u toku mjeseca i nema ni te hiljade..
Da imam takvu lovu da se oblačim, hranim, vozikam i džekiram - ne bih ni tražio posao, jbg...
zrla_frla

#59 Re: Razgovor za posao

Post by zrla_frla »

http://www.almaprnjavorac.com/zakoni/Da ... ravima.pdf

"Poslodavac nema pravo pitati kandidata/kandidatkinju za posao bilo kakva lična pitanja koja nisu u
neposrednoj vezi sa poslovima koje bi radnik/ca u budućnosti trebao/la obavljati. Lični podaci
zaposlenika ne mogu se prikupljati, koristiti, obrađivati ili dostavljati trećim licima ili nadležnim organima, osim
ako to nije određeno zakonom ili ako je to potrebno radi ostvarivanja prava i obaveza iz radnog odnosa."

"Trudnoća i porodiljsko odsustvo ne utiču na sigurnost zaposlenja, jer pomenutim zakonima o radu zabranjeno
je, od žene koja traži zaposlenje, kao i od žene koja je u radnom odnosu, tražiti da obavi test na
trudnoću. Poslodavac ne može odbiti da primi u radni odnos ženu zbog toga što je trudna, niti joj može
otkazati ugovor o radu zbog trudnoće ili zbog korištenja porodiljskog odsustva."

"Trudnoća žene ne može i ne smije biti razlog za otkaz. Ukoliko poslodavac zbog trudnoće odbije zaposliti
ženu, otkaže joj ugovor o radu ili joj ne omogući da koristi porođajno odsustvo počinio je prekšaj.
Osoba koja je za vrijeme porodiljskog odsustva dobila otkaz, a da pri tom nije povredila niti jednu od
ugovorenih tačaka ugovora o radu, može se obratiti nadležnoj inspekciji rada ili podnijeti tužbu nadležnom
općinskom sudu radi zaštite svojih prava. Postupke iz radnih sporova sud će riješavati sa posebnom pažnjom
i po hitnom postupku. O visini kazne odlučuje sud procjenjujući okolnosti pod kojima je konkretan prekršaj
učinjen."

JAKO VAŽNO: AKO JE MAJKA IZ BILO KOJEG RAZLOGA SPRIJEČENA DA KORISTI RODITELJSKO ODSUSTVO, OTAC IMA PRAVO DA GA KORISTI! Ovo svi naučite napamet i kada vas pitaju slična pitanja na razgovorima za posao - izrecitujte! :D
SadaMeHuseine

#60 Re: Razgovor za posao

Post by SadaMeHuseine »

fwh wrote:Eh jučer sam bio na jednom razgovoru za posao.
Ni prvi, a ni zadnji izgleda.

Naime, potrebno je imati: fakultet, iskustvo iz struke i iz prodaje, nekoliko lijepih odijela, košulja, kravata, cipela, prezentatorske i komunikacijske vještine, spremnost za rad na terenu (tj. 4 dana terena i 1 dan officea), vlastito vozilo na raspolaganju (cca sedmično 1K km, obzirom da je teren veliki - SI Bosna) - naravno sebe finansiraš do refundiranja troškova i sve to za ispod linije - milju maraka...
Jedan - dva kvara na autu u toku mjeseca i nema ni te hiljade..
Da imam takvu lovu da se oblačim, hranim, vozikam i džekiram - ne bih ni tražio posao, jbg...
Slazem se sa tobom u potpunosti....
Kod mene je sitacija sljedeća....radim u firmi na odgovornoj poziciji, plata (kad bih je redovno primao) nije losa i iz ovog prethodnog razloga sam odlucio da promijenim firmu.Od ljubavi prema profesiji se NE zivi...
Eh sad ima jedan problem...nesvršeni sam student ekonomije (znači po zakonu sam SSS) ,ali imam 13 godina radnog staža u komercijalnom segmentu (znači od nabavke do marketinga), a od tih 13 godina 6 godina na rukovodećim pozicijama.
Ja napravio CV, sve za 5, iskustvo, afiniteti, znanje PC, strani jezici i ostala sr*anja...isao na par razgovora....znate li sta im je prvo pitanje...??
"S obzirom na vase iskustvo i trenutnu poziciju u firmi, zašto ste konkurisali kod nas???!!"
"Svidja mi se fasada vaše poslovne zgrade!" - često sam razmišljao da to kažem....

Znači,ako si 100 % iskren i kažeš da ti plata kasni, da su te banke stisle i da te žena izludi....odmah te gledaju čudno...misle da lažem garant...
Ako kažem da se profesionalno želim nadograditi i raditi u stabilnoj, renomiranoj firmi....pomisliće da sam previše stereotipan i da se*rem...
Ako ne odem na razgovor,automatski sam neodgovoran i vrata za neki naredni posao u toj firmi su mi zalupljena...

E hajd' sad majčin sine.....šta iksan da radi???

P.S. A ova smijurija sa HR odjelima i HR (čitaj) menadžericama, to je priča sa sebe...gledam neki dan u mojo bivšoj firmi HR menadžerica djevojka koja je počela radnu karijeru za pultom kao prodavačica....vjerovatno je diplomirala, magistrirala i doktorirala ,te stekla neophodno iskustvo za 6 godina....maybe baby.... :x :x :x :x
madner

#61 Re: Razgovor za posao

Post by madner »

Ne znam sto ne kazes otvoreno da plata kasni i/ili da hoces vecu platu. Najnormalnija stvar.
SadaMeHuseine

#62 Re: Razgovor za posao

Post by SadaMeHuseine »

madner wrote:Ne znam sto ne kazes otvoreno da plata kasni i/ili da hoces vecu platu. Najnormalnija stvar.
Pa to i kažem....samo zakolutaju očima....

Ah da, jedan me pitao,vidim u vašem CV ste mijenjali firme zbog boljih ponuda, da li to znači da su te ponude bile za 200 -300 KM bolja plata???
Da naravno, odgovorih, jeli to malo dobiti 300 KM veću platu....on se samo ironično nasmijao....ali on je bio vlasnik firme i na razgovor je došao sa novim BMW-om ili Q 7-8 pojma nemam....pih...
ja2

#63 Re: Razgovor za posao

Post by ja2 »

SadaMeHuseine wrote:
madner wrote:Ne znam sto ne kazes otvoreno da plata kasni i/ili da hoces vecu platu. Najnormalnija stvar.

Ah da, jedan me pitao,vidim u vašem CV ste mijenjali firme zbog boljih ponuda, da li to znači da su te ponude bile za 200 -300 KM bolja plata???
Da naravno, odgovorih, jeli to malo dobiti 300 KM veću platu....on se samo ironično nasmijao....ali on je bio vlasnik firme i na razgovor je došao sa novim BMW-om ili Q 7-8 pojma nemam....pih...

On ocigledno nema predstavu da cak i vise clane porodice prezive mjesec sa 300KM. Ja bih licno presla u drugu firmu kad bi mi ponudili i 100KM vise.

Imam ja jedno pitanje. Sta odogovriti kada te pitaju koliku platu ocekujes?
Zadnji put kada su me to pitali rekla sam : Zelje su jedno mogucnosti drugo, tako da kao pripravnik ne mogu ocekivati preveliku platu.
Moj sugovornik je bio odusevljen tim odgovorom, ali ipak nisam dobila posao. Da li ovakvim odgovorom u stvari podcjenjujes sebe ili treba bubnut cifru? Kako naci sredinu?

Dalje, kako odgovoriti na trik pitanje da li bi kolegi mogli reci da mu dajete otkaz? Ako kazete da bi vam bilo zao to pokazuje da mjeseate emocije u posao, ako kazete da bi mogli dati onda to znaci da ste supak i da niste kolegijalni da gazote preko mrtvih.
dr.Gonzo

#64 Re: Razgovor za posao

Post by dr.Gonzo »

Ja bih na sva glupa i neprimjerena pitanja odogovrio bezobraznim lazima :mrgreen: Da sa cura, i da me pitaju da li planiram ostati trudna, rekao bih ne i kraj price. Mada je bolje, ako covjek ima izbora, da u startu izbjegava takve firme.
SadaMeHuseine

#65 Re: Razgovor za posao

Post by SadaMeHuseine »

ja2 wrote:
SadaMeHuseine wrote:

On ocigledno nema predstavu da cak i vise clane porodice prezive mjesec sa 300KM. Ja bih licno presla u drugu firmu kad bi mi ponudili i 100KM vise.

Imam ja jedno pitanje. Sta odogovriti kada te pitaju koliku platu ocekujes?
Zadnji put kada su me to pitali rekla sam : Zelje su jedno mogucnosti drugo, tako da kao pripravnik ne mogu ocekivati preveliku platu.
Moj sugovornik je bio odusevljen tim odgovorom, ali ipak nisam dobila posao. Da li ovakvim odgovorom u stvari podcjenjujes sebe ili treba bubnut cifru? Kako naci sredinu?

Dalje, kako odgovoriti na trik pitanje da li bi kolegi mogli reci da mu dajete otkaz? Ako kazete da bi vam bilo zao to pokazuje da mjeseate emocije u posao, ako kazete da bi mogli dati onda to znaci da ste supak i da niste kolegijalni da gazote preko mrtvih.
Hmmmm....ovo vezano za platu ti sa sigurnošću mogu reći da nikad ne treba reći manju platu nego koju trenutno primaš.S obzirom da sad svi u intervjuima pitaju za trenutna primanja (što po meni narušava određene granice pristojnosti,ali gdje živimo sve je moguće), ja mislim da uvijek treba reći bar za 100 KM veću platu....ako ocijene da im trebaš kao kadar, ta izjava neće igrati neku ulogu jer će ti u svakom slučaju ponuditi 100 -200 KM nižu platu od one koju trenutno primaš.Sve je cjenkanje...

Što se tiče otkaza i pitanja kolegijalnosti, nažalost, podvlačim NAŽALOST, pitanje kolegijalnosti i pitanje profesionalizma (bar kod nas) ne idu pod ruku...bio sam u prilici i da zapošljavam i da dijelim otkaze,želudac ti se stisne, muka ti,ali moraš biti hladan ko sarajevska.....jednom sam morao dati otkaz momku koji nije lezao direktoru...izmisli razlog,smjesti mu itd.....15 dana sam oklijevao sa tim,ali samo iz razloga dok momku nisam našao drugi posao i onda mu tek dao otkaz...

ODVRATNO će zvučati....vučja su vremena i vjeruj mi da kolega koji se prije tebe zaposlio bi odmah tebi dao otkaz ,bez razmišljanja, samo da zaštiti svoju gu*zicu....nema kolegijalnsoti, nema timskog duha, nema poštenja....sve su to ispuhane fraze!!!! :arrow: :arrow: :arrow:
Michun

#66 Re: Razgovor za posao

Post by Michun »

Neozbiljno kad pitaju koliku bi ti platu.
Uvijek treba odgovoriti da za poziciju za koju si konkurisala postoji vec odredjena suma koja ce biti ponudjena ukoliko osobu izaberu za istu.
A za otkaz - ukoliko moras, moras.
SadaMeHuseine

#67 Re: Razgovor za posao

Post by SadaMeHuseine »

Michun wrote:Neozbiljno kad pitaju koliku bi ti platu.
Uvijek treba odgovoriti da za poziciju za koju si konkurisala postoji vec odredjena suma koja ce biti ponudjena ukoliko osobu izaberu za istu.
A za otkaz - ukoliko moras, moras.
:thumbup: :thumbup:
debela

#68 Re: Razgovor za posao

Post by debela »

ja jos nisam cula da kolega kolegi moze dati otkaz. otkaz valjda daje sef, direktor, neko ko je hijerarhijski iznad te osobe. ako si sef i imas ljude koje nadgledas moras biti spreman i za davanje otkaza, to ti je u opisu posla. kad te zaskoci sa trik pitanjem i nije ti jasno sta te ustvari pita, a ti trazi da ti to malo pojasni, kupuj vrijeme i brzo razmisljaj.
dr.Gonzo

#69 Re: Razgovor za posao

Post by dr.Gonzo »

Neozbiljno kad pitaju koliku bi ti platu.
Ja radim u jednoj vecoj stranoj firmi, i oni uvijek to pitaju. Maksimalna plata za odredjenu poziciju je unaprijed odredjena, ali ako ti kazes da zelis manje, onda ces dobiti koliko si trazio.

Isto tako ne valja traziti previse. Desavalo se da dodje lik na razgovor, kvalifikacije nista specijalno, a trazi 2.5 puta vise para od predvidjenog. To u startu izaziva negativne reakcije.

Na ovo pitanje bih odgovorio razumno visokom sumom, za koju mislim da postoji sansa da je dobijem. Onda slijedi pregovaranje. Mislim da je ovaj moment dosta bitan, jer je kasnije tesko uganjati povisicu plate, bez promjene radnog mjesta.
Comrad

#70 Re: Razgovor za posao

Post by Comrad »

Meni je ovo pitanje kao za koju bi platu radili totalno glupo. Glupo jer ga vecina nasih poslodavaca ne koristi da bi procjenili nesto, da bi vas analizirali u tom nekom psiholoskom smislu - pitaju ga samo zbog toga da vide koga ce moci handriti, a koga ne.

Pa ako ti necije reference odgovaraju, pozovi ga, ponudi posao i onda ga pitaj za koju cifru bi radio. :roll:
madner

#71 Re: Razgovor za posao

Post by madner »

SadaMeHuseine wrote:

Pa samo kazes, to je rata kredita.

Nemamo ista iskustva, ljudima nije drago cut, ono svi bi volili lojalne do groba radnike koji ce ostati tu i kad stvari krenu lose, ali niko ti ne uzima taj odgovor kao neki veliki minus.
Loulou

#72 Re: Razgovor za posao

Post by Loulou »

Iako je i meni izrazito iritantno to pitanje, naročito u ovo vrijeme kad ljudi mole za posao i pristaju na sve i svašta, evo jedan zanimljiv članak:
Poslodavac će na sve načine pokušati saznati koliku plaću zaposlenik želi kako ne bi prvi postavio ponudu. No tko prvi iznese ponudu o visini plaće - sigurno gubi

Nikad nemojte prvi reći koliku plaću očekujete jer sigurno gubite, sugeriraju poslovni savjetnici. Na razgovoru za posao to je najosjetljivija tema, pa je uputnije pitati “koliki je raspon plaća za to radno mjesto” jer onaj koji prvi spomene brojku otvara nadmetanje. Ako vi prvi kažete koliku plaću želite, a riječ je o brojci nižoj od one koju taj poslodavac uobičajeno daje, izgubili ste novac. Poslodavci će na sve načine nastojati izbjeći odgovor na to pitanje. No budući da vas ne mogu zaposliti bez ponuđene plaće, vi možete utjecati na ishod pregovora upoznate li sve metode kojima će od vas pokušati izmamiti okvirnu brojku.

Upitaju li vas za očekivani raspon plaće, odgovorite da biste najprije željeli čuti o radnim zadacima i očekivanjima kako biste stekli uvid u vrijednost radnog mjesta. To je dobar i neagresivan odgovor koji zapravo postavlja pitanje te ostavlja mjesta za pregovor.

UPIT O STAROM POSLU
Na pitanje koliko ste zarađivali na prijašnjem radnom mjestu kažite: “Ova pozicija nije posve ista kao ona na starom poslu. Želio bih znati koje bi moje odgovornosti ovdje bile i na osnovi toga odrediti poštenu plaću za posao.” Zbog takvog pristupa “zaradit” ćete dodatne bodove. Na što više pitanja ne odgovorite, brojka raste.

OBJAŠNJENJE UMJESTO BROJKI
Što očekujete u okvirima plaće pitanje je na koje treba odgovoriti da vi ponajprije tražite posao na kojemu možete dati puno te da ste sigurni da plaća koju nude odgovara tržišnim cijenama tog mjesta.

POSLJEDNJI PLES PREGOVORA
Inzistiraju li da im kažete koliku plaću želite kako bi vam mogli sastaviti ponudu, kažite da biste cijenili ako vam daju ponudu baziranu na budžetu koji su predvidjeli za tu plaću i da možete krenuti od te brojke. Upitaju li zašto ne želite reći, odgovorite da vjerujete da tvrtka ima poprilično dobru ideju o tome koliko to radno mjesto vrijedi i da biste je željeli čuti. Tu stanite i čekajte ponudu.
madner

#73 Re: Razgovor za posao

Post by madner »

Dobri su ti savjeti, samo cisto sumnjam da su primjenjivi za 90% nasih firmi.
debela

#74 Re: Razgovor za posao

Post by debela »

ote mi recenicu. ja ne sumnjam nego znam da nisu. ono, probas izvrdati odgovor, a on upre ko sivonja, reci cifru, pa reci cifru :roll:
Loulou

#75 Re: Razgovor za posao

Post by Loulou »

madner wrote:Dobri su ti savjeti, samo cisto sumnjam da su primjenjivi za 90% nasih firmi.
A, znam... Ali eto, možda neki segmenti i budu od pomoći u nekim situacijama.
Post Reply