Propada TC Dzananovic u Zenici

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
joeaziz

#51 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by joeaziz »

Eborg wrote:
sarajevsko_pivo wrote:HASS gradi stambenu zgradu i supermarket.

Nemozes supermarket porediti sa velikim shoppingcentrom.

Dzananovic treba da smanji kiriji, i to je to :thumbup:
Ne znam, ja sam mislio da je shopping centar. U svakom slučaju ona lokacija i nije nešto, bit će eto "Bosanka" i ovo čudo na Trgu rudara.

od izgradnje shoping centra na trgu rudara se odustalo, bivsa robna kuca beograd se renovira.

sto se tice kirije kod dzanaovica, njih ne diktira mrki dzananovic nego rate kredita i tekuce odrzavanje.
navodno je mjesecna rata kredita preko 700.000 maraka, a u tekuce odrzavanje spada grijanje i hladjenje ogromnih povrsina, na hiljade rasvjetnih tijela, pokretne stepenice, krecenje, ciscenje, zastitarska sluzba, voda, struja, komunalna naknada...a niko kese ne nosi. samo hodaju i ispijaju kafe.

postoji racunica iz raje koja kaze da bi uz trgovacku marzu od 20% cijela zenica morala trositi citavu platu kod dzananovica da bi on vracao kredit i poslovao na nuli.
na ovaj "sumrak piljara" treba dodati i 100.000 km koliko kosta tekuce poslovanje hotela zenica. hotela ugasenih svjetala.
cijel ta investicija, hotel + shoping, je virtualno zaduzio gradjane zenice vise nego sto su bili zaduzeni gradjani bivse jugoslavije po glavi stanovnika.

zakupci napustaju prostore i postoji granica ispod koje nece biti moguce grijati i osvjetljavati centar. a tada...
softly

#52 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by softly »

NE MOZE SE KIRIJA SMANJIT'
jer se iz te kirije mora mnogo sta namiriti: komunalije, odrzavanje, nacelnik & opcinski sluzbenici, stranka...
joeaziz

#53 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by joeaziz »

kamen spoticanja wrote:prica je da je skoro otplatio sve...i da ce na koncu prodati TC a onda zivjeti od banana jer tu je napravio posao vrhunski s konzumom i hotela...i sasvim ok
ljudi svasta pricaju. uglavnom gluposti.
glupost je pricati da je mrki za tri godine otplatio investiciju od stotinjak miliona maraka ili da hotel donosi profit ili da ce prodati tc. prodo bi on, nije problem, ali gdje naci budalu da iskesira tolike milione u neisplativu investiciju.

za banane ne znam, ali nije tesko skontat... kila banana marka i po u maloprodaji, a treba ih kupiti, transportovati, staviti na dozrijevanje, platiti radnu snagu, carinu, pdv, konzumovu marzu, qrac-palac... sve skupa na toni dobar 100 maraka.
Eborg

#54 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Eborg »

softly wrote:
NE MOZE SE KIRIJA SMANJIT'
jer se iz te kirije mora mnogo sta namiriti: komunalije, odrzavanje, nacelnik & opcinski sluzbenici, stranka...
Manje kirije = više iznajmljenih prostora koji mu sada zjape prazni.
kamen spoticanja

#55 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by kamen spoticanja »

joeaziz wrote:
kamen spoticanja wrote:prica je da je skoro otplatio sve...i da ce na koncu prodati TC a onda zivjeti od banana jer tu je napravio posao vrhunski s konzumom i hotela...i sasvim ok
glupost je pricati da je mrki za tri godine otplatio investiciju od stotinjak miliona maraka ili da hotel donosi profit ili da ce prodati tc. prodo bi on, nije problem, ali gdje naci budalu da iskesira tolike milione u neisplativu investiciju.

za banane ne znam, ali nije tesko skontat... kila banana marka i po u maloprodaji, a treba ih kupiti, transportovati, staviti na dozrijevanje, platiti radnu snagu, carinu, pdv, konzumovu marzu, qrac-palac... sve skupa na toni dobar 100 maraka.
pa ako ces posteno nije ni daleko od istine...puno je objekata prodato u startu...kirije su bile strasne :-) posao s konzumom i bananama cvijeta i vise je to od 100 KM...i meni se cinilo hoaxom ali ima logike...
e sad ko ce uzeti onu zgradu to je tesko reci...pogotovo u ovakvom vaktu
joeaziz

#56 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by joeaziz »

kamen spoticanja wrote:
joeaziz wrote:

pa ako ces posteno nije ni daleko od istine...puno je objekata prodato u startu...kirije su bile strasne :-) posao s konzumom i bananama cvijeta i vise je to od 100 KM...i meni se cinilo hoaxom ali ima logike...
e sad ko ce uzeti onu zgradu to je tesko reci...pogotovo u ovakvom vaktu

sine, znas li ti koliko je 100 miliona?
znas li posto je grijanje po kubnom metru i koliko tamo ima kubnih metara?
znas li da hotel zjapi prazan 330 dana godisnje, a da njegovo postojanje godisnje kosta 1.2 miliona bez kredita i kamata?
znas li da se od tone banana ne moze izvuci 35.000 maraka?
znas li koliko kosta radna snaga zaposlena u tc, ne racunajuci konzum (oni su strana firma. svoj na svome)?
znas li koliko para mjesecno ukupno zarade zenicani (penzionere ne racunaj, oni ionako imaju samo za golubove)?
znas li da citave sekcije tc nikad nisu bile u gunkciji ni jedne sekunde?
znas li kojim tempom zakupci napustaju tc?
znas li da se tc ne moze grijati ili klimatizirati zbog 10 butika i 3 kafane, kad jednom dodje to toga?
znas li da je kredit hipotekarni, a da hipoteka nije samo tc i hotel?
rukfaš

#57 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by rukfaš »

:music: :music: :music: :music: :music:
StupskaBitanga

#58 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by StupskaBitanga »

A vala i glupost je bila takvo što graditi u Zenici.
Ni u Sarajevu ta investicija ne bi bila opravdana
i Na kraju doći će sudbina Vile Parka-katanac
Eborg

#59 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Eborg »

I Sarajevo pravi grešku - sada imaju BBI, Importanne Centar, Robot, Wisu a bit će i onaj kod Holidaya i onaj Al-Shiddi. :-)
StupskaBitanga

#60 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by StupskaBitanga »

Eborg wrote:I Sarajevo pravi grešku - sada imaju BBI, Importanne Centar, Robot, Wisu a bit će i onaj kod Holidaya i onaj Al-Shiddi. :-)
shaiddi, importane i alta su u krugu 500m
Eborg

#61 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Eborg »

Upravo. A i BBI je 2-3 tramvajske stanice udaljen.
rukfaš

#62 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by rukfaš »

u bosni je došlo takvo vrijeme da ovdje svak svakome prodaje nešto , svak svakome duguje i niko nikome ništa neplaća.

asvi ti opet moraju redovno platit robu dobavljačima iz inostranstva

Počeo se zatvarat krug dugovanja, banke su ga prekinule daljim zaduživanjima firmi, za 5 godina če toliko poslovni prostora biti prazno i neiskorišteno da bi se moglo očekivat i pad cijena zakupnina

vrlo lako čemo doći na nivo plata i standarda iz 1999 ili pak ranije................ :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:
softly

#63 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by softly »

Kako se stvari odvijaju doci ce vrijeme da i Razvojna banka prestane davati razvojne kredite za razvoj nerazvijene trgovacke mreze!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#64 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Toto »

kad mogu drzave bankrotirat sto ne bi i neki lokani biznismen????
joeaziz

#65 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by joeaziz »

Toto wrote:i lokani biznismen????
lokalni pijacar
snaga_znanja

#66 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by snaga_znanja »

Eh ovako bicu malo duzi.

Od pocetka izgradnje ovog objekta sam bio okrenut problemima u kojima ce se naci. Al narod zapeo kad se napravi bice zlatne kasike...

1. Neko navodi cijenu zastitara, grijanja, svijetla, ciscenja, vode itd. itd. Zar vi mislite da se u investiciju od 100 miliona KM ide bez detaljno razradjene kalkulacije troskova poslovanja. Oni su znali u fening koliko kosta mjesecno odrzavanje u narednih 10 godina. I ocigledno se ocjenilo da se u taj posao moze uci.

2. Dzananovic kao firma vjerovatno je u posjedu vece sume likvidnih sredstava jer je sve svoje prodavnice u Zenici iznajmio Konzumu na duzi vremenski rok.

3. Neko kaze recesija je utjecala na pad prodaje u svim trznim centrima. Gospodo manite se suplje sa TV-a. Sa Ekonomskog fakulteta ne mozes izaci, a da nisi cuo za SWOT analizu. Dakle analiza snaga, slabosti, prilika i prijetnji. Kada se rade prijetnje RECESIJA je na prvom mijestu jer je konjukturni ciklus i ona ce doci kad tad. Dakle ne ides u investiciju ako ne mozes izdrzati recesiju ukoliko bi ona nastupila prvi dan od investiranja.

4. TC Dzananovic u Zenici ima nekoliko ozbiljnih problema. Kao menadzeri TC oni su duzni povecati posjetu TC. Dakle i oni moraju ulagati neka sredstva da bi narod dosao i prosao kroz TC.

5. Kad su vec i izgradili TC morali su uzeti u obzir i kupovnu moc gradjana Zenice. Brendovi koje su trebali dovesti morali su se uklopiti u kupovnu moc.

6. I ono posljednje i najvaznije. Mislim da sam Mrki Dzananovic nema znanja i kapaciteta da vodi onakav TC. Iako je izgradjen na principu rodjacko-komsijskih veza mislim da je nije moguce i da posluje na taj nacin.
Eborg

#67 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Eborg »

Bio sam prije par dana i ono izgleda sablasno koliko zjapi prazno. Iselio je i Tehnomarket i Magma. A i još nekoliko radnji. :shock:
kuma

#68 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by kuma »

Sablasno, sivo, zagusljivo ... :roll:

Glupo je sada pricati o troskovima kao opravdanju za onu katastrofu, logično je da je to trebalo da bude dobro izanalizirano pri samoj gradnji centra... Zalosno je sta su dopustili da se desi...
Imam osjecaj da je nekome u interestu propadanje onog centra jer ne mogu da shvatim da niko nista ne poduzima... Nikakvog tu slifa za biznis nema... :sad:
Eborg

#69 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Eborg »

Kao što nešto reče, bolje je iznajmiti te prostore za po 100 KM i gledati da se nešto napravi u budućnosti a ne ovako samo čekati kada će sve spasti na samoposlugu, New Yorker, Springfield i dva kafića.
koop

#70 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by koop »

kakva je strategija bila od samoga pocetka, dobro je TC funkcionisao koliko jeste.

Ja sam bio jedan od zainteresovanih, potencijalnih kupaca poslovnog prostora u TC-u.

Kada sam pokusavao saznati nesto vise o planiranim namjenama, velicinama prostora, uslovima prodaje, itd., shvatio sam da nigdje nema niti osnovnih informaicja o TC-u (ovo je znaci prije zavrsetka radova na istom objektu).

Na kraju sam otisao u firmu Dzananovic, i u roku od 5 minuta sam bio preusmjeren 10 puta, da bih na kraju zavrsio kod zamjenika direktora firme.

Na moje upite, evo koji sam odgovor dobio:
zamjenik direktora me saslusao, uzeo post-it sa svoga stola, naskrabao broj mobilnog i rekao: "slusaj, evo tebi mrkijev broj, pa se ti snjim cuj; on ti je danas na nekom putu, ali ce se vratiti do vecereas, pa ce tebi on to sve objasniti"
?????WTF????

Eto, naravno, nisam nazvao "mrkija", i odustao sam od kupovine.

sustina problema je troslojna. prvo, ne mozes otvoriti objekat (shopping mall) od 50.000 m2 korisne povrsine, i ne imati detaljno izradjen plan. ne mozes dozvoliti da se u istome otvori 5-6 prodavnica elektricne robe, prodavnica dzidza i jeftinih kineskih zajebancija a kraj nje kao butik sa nekom ekskluzivnom robom.

Ne mozes otvorit toliki prostor bez da ponudis dovoljno kupcima da ostanu tu 2-3-4-5 sati (znaci, kino, kuglana, igraona za djecu, bilijar/video arkade, restorane,...). citava poenta ovakvih objekata je da zadrze kupce sto je duze moguce unutar objekta, i naravno da ih natjeraju da potrose vise novca nego sto im je bila orginalna namjera.

drugo, ocigledno nikada nije uradjena nikakva studija o ekonomskoj isplativosti tolikog' objekta.

trece, jebiga, sjela je na sve to i recesija i finansijska kriza, koja ni u kojem slucaju nije dobrinjela popravljanju sadasnje situacije.

Uz sve ovo, ja ne znam ko (ako iko) vodi/upravlja TC-om? ako je to dzanko bananko ostavio sebi da vodi, bezbeli da ce propasti.

Tipicno za novopecene bogatase (ovo vazi ne samo za nase podneblje); ljudi koji nisu naucili da delegiraju posao, da plate ljudima kojima je to struka itd.

Evo sta se desava po svijetu sa slicnim projektima: www.Deadmalls.com
koop

#71 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by koop »

ah da, nije vezano za TC dzananovic, ali ide uz ovu temu.

Neki dan cujem (ovo je apsolutno neprovjereno), da je cijena prostora u Bosanci sada od 3000 Eura prema gore, i da je vecina prostora koji je bio stavljen na prodaju prodat u rekordnom vremenu?

Znaci jos ima love po dusecima.
Desert Wind

#72 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Desert Wind »

moderator wrote:Da li ce iko u ove centre dovesti H&M, C&A ili nesto slicno prihvatljivije nasem dzepu? Makar roba bila 3 sezone stara?
Jesi nas'o pred kojom crkvom se molit' - gule nas svi redom od drotova, opstina, katastara, ovjeravanja, notara, poreznika i na kraju Ad Hoc privatnika koji bi da prce djevojcice mameci ih brzopotezno zaradjenom lovom - i jos da trazis kvalitetnu robu staru 3 sezone koju moRes platit platom od pet sest stoja....

Nema toga stari moj.... Ja usao u prodavnicu sportske opreme u BananTiCiju i vidim teniske kakve kupih u EU, a ono skuplje 100% - da sam odmah ohladio od bilo kakve dalje akcije...
koop

#73 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by koop »

H&M nije franchisa (u 2006 su otvorili franchiu na bliskom istoku, ali je to bio izuzetak). To ti znaci da kad se sve sabere i oduzme, njima se ovdje ne ispalti otvarati ama bas nista (politicko ustrojstvo/lakoca trgovanja/lakoca transporta + kupovna moc ili nedostatak iste = nema teorije).

A one radnje koje su kao "brand" ali su prihvatljive nasem dzepu, obicno za franchisu zahtjevaju dosta, puno vise nego li su nasi novopeceni trgovci koji mahom drze prostore u takvim trznim centrima spremni platiti/obezbjediti.

Premali smo i presiromasni da bi bar za sada bili interesantni.

evo, pogledaj ovdje:

http://wehner.tamu.edu/mgmt.www/v-buenger/466/zara.pdf

pogledaj Exhibit 17 (stranica 33), pa onda ukalkulisi podatke o BH GNP-u, broju stanovnikia itd. i sve ce ti se samo reci.
snaga_znanja

#74 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by snaga_znanja »

@koop

Drago mi je da si iznjeo sustinu problema iz sredista Dzananovica. Jedna opsta neprofesionalnost i navka poslovanja po rodjacko-komsijskim linijama.

Problem je dubok. Nece TC Dzananovic propasti da ce se zatvoriti ali kvalitet nece vise biti nikad na visokom nivou. Eksluzivnosti vise nece biti....

O zadrzavanju kupaca unutar samog centra bi mogao iznjeti nekoliko vrlo kvalitetnih ideja. Ali zasto da ja nekom drugom njegov posao radim 8) . Svoj skolu sam skupo platio :-D .

Bivsa RK Beograd kad se obnovi imace puno veci promet nego TC Dzananovic. I to samo zbog jednog razloga - lokacija. Ondje da govno lijepo upakovano prodajes moras uspjeti...
sarajevsko_pivo

#75 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by sarajevsko_pivo »

Sta ce to sve biti u robnoj kuci?

BIlo di dobro jeftinje radnje poput: Deichmann.

Znam da ce 100% biti JYSK.
Post Reply