ISO certifikat?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

gradina

#51 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

bhwebbiz - ISO nije to što sad ti nama pričaš, nisu to samo procedure koej eto, sam kažeš sada mjenjaš... Nije ni računar, dobro kaže toto, računari pomažu..
Procedure su nekad nešto značile u ISO, ljudi moji! Izašao je ISO 9001:2000 (a evo sad je nova verzija 2008!!!).. I po ovom standard traži 5+1 dokumentovanu proceduru, u kojem obliku - opet možemo pričati i pričati...
PROCESI SU BITNI, PROCESI... ako imate procesnu orjentaciju a ne ono služba nabave, pa služba pripreme, pa služba ...... onda vam ti konsultanti napišu more procedura i uputa (hajde, neka uputstava, njih nije na odmet, ona barem nešto vrijede).. gledao sam u jednoj instituciji PROCEDURA ZA ODOBRENJE IZLAZA!!!!!!!! I da vidite kako je lijepo to napisano, logo, broj procedure, ko je dobio - i više ih dobilo no što i treba... A tamo u njihovom jednom Pravilniku prije 20 godina (kada nisu imali ISO) fino opisano ponašanje pri uzimanju izlaza... i sad imaju procedurur za izlaze a ne znaju je li im taj pravilnik važeći???? Je... se konsultantu.... I šta fali tom Pravilniku???
Vidio sam po 40 procedura a niti jednu tačku mjerenja tih procesa a govorimo stalno o PDCA!!! Kako poboljšati procese ako ne znamo gdje smo, kako dati poboljšanje, u kojem procesu.. Koji su ciljevi krovni pa da idemo po procesima šta će ko sebi zacrtati da bi dao udio u ostvarenju krvonih ciljeva...
Ili neki dan - certifikator u jednoj firmi pola sata u dilemi: kako da je direktor ta osoba koja daje rješenje za otklanjanje neusklađenosti???? A 4 uposlena zajedno sa direktorom koji je vlasnik skoro svih procesa!!!! Valjda je navikao da neka SLUŽBA daje rješenje za neusklađenosti, kakava tehnolog kojeg u firmi nema, ili da repromaterijal prima prijemni kontrolor???? A jednom mjesečno se vrši nabava i tako dalje, i tako dalje...
e gospodo to pitajte svoje konsultante...
e sad toto oko ovih igračaka, pošto si vidim u ISO, poznato ti je da je ovo regulirano CE znakom... i u EU ne može bez ovog znaka, jer EU direktiva je to naložila nama i trećima da bismo izvozili u EU moramo imati na proizvodu CE znak. E sad što kod nas može svašta proći to je druga priča. nemamo ni jedne laboraorije, nemamo udruženje za zaštitu potrošača i onda nemamo kome ni da se žalimo...
Ja sam jednom tako naletio na parfem HUGO BOSS i vidim nešto ne štima, dođem na posao, niko ništa - prije kupim u Austriji ili Njemačkoj po dva dana mniris na meni.. I slučajno ja u VF u Sarajevu i momak prezentuje novu kolekciju... Okupilo se naroda i ja pitam ko kaže da su to originali??? I momak me zamoli da malo ostanem poslije... Ispričamo se mi, kažem mu ja gdje sam kupio i da sumnjam, kaže on meni da mu dostavim KUTIJU!!!!!! majko moja, pa da sa kutije vidi je li original.. I dogovorimo se mi da ja njemu dostavim miris u bočici, maltene cijela bočica... I tako i bi, i nakon dva dana zove on mene i SMATRA DA JE ORIGINAL ali misli da je već dugo kod mene i da je izlapio, a ja ga kupio prije 7 dana!!!!!!!! Kad sam ga pitao koja laboratorija je dala nalaz da je original, kaže nije laboratorija već ON, e onda sam mu rekao da miris ostavi sebi pa neka se miriše koliko ga volja...
ha ya
jedna tamo

#52 Re: ISO certifikat?

Post by jedna tamo »

dark side of the moon wrote:Ima li neko da radi u firmi koja primjenjuje ISO certifikat?
Kakva su iskustva? Jesu li komplikovane procedure za dobijanje tog certifikata?
Imam zadatak da ovo malo istrazim pa sam malo trazio na netu ali nema neke konkretne upute ili opisa kako to sve izgleda i sta ustvari znaci taj famozni ISO...

Ja sam cuo da je pravo zeznuto, da se ide u detalje - od protokolisanja svake ponude koju posaljete pa do bazdarenja obicnog metra :shock:
po meni bespotrebna papirologija, ima i dobrih strana, ali piskaranje i samo piskaranje
gradina

#53 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

jedna tamo nije tačno da je to papirologija... jeste ako firma tako hoće... pisati procedure nije isto kao voditi zapise da dokažeš da se nešto uradilo kako treba, u tome je bit.....dobiješ reklamaciju i onda su belaji, kako, ko je pustio, nema traga, kako doći u slijedivost, identificirati proizvod.. a po zakonu svakako neke dokumente moraš imati pa niko ne kaže inspektorima zaštite na radu da je Pravilnik zaštite na radu papirologija il iprogram zaštite ili snimanje mikroklimatskih uslova, ili nekih drugih zakonskih......
Ili kad tvoja firma mora reklamirati dobavljaču, pa noramlno da moras il imailom ili imati neki obrazac, ali se mroa voditi evidencija da znaš rad isebe i troškova koji dobavljač je koliko imao reklamacija, to ne smije biti papriologija, tu je život firme ugrožen...
Papirologija je ako se pišu procedure radi dokazivanja nekome da imamo, zato u VDA normama imaš ocjenu 8 i 6 i pazi: 6 bodova daješ ako je firma propisala ali nema dovoljno dokaza.. 8 bodova daješ ako firma nije dovoljno opisala ali izvodi po normama..... znači DOKAZI su bitni..
Procesi a iz procesa svakako proizilaze odgvornosti i ovlaštenja (svakako to moraš imati u sistematizaciji radnih mjesta jer to zakon traži)... Nadalje, poboljšanja su sastavni dio i to je poenta procesnog pristupa - ali kako dati napamet poboljšanje kada ne znamo gdje smo sada..
da ne bih ja više - znači nije papirologija kako je neki nazivaju i nije mi jasno odakle im ime papirologija još ispade i nauka o papirima.....
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#54 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

papirologija ili ne....
besposterbana ili potrebana ona je nuzno zlo.

McDonalds proizvdi isti hamburher na sjevernom polu kao i na juznom polu zahvaljujuci standardima. Nisu ISO ali jesu McD i to je ISO-u dovoljno a bogme i McD. Mcd obrne 30 milijrdi dolara na cevapima. A Mrkva??

Banjalucki trapisti su izgubili tehnologiju pravljenje sira trapist, samo zato sto je nisu imali na papiru.

nedavno su je opet obnovili u Banja Luci ali su morali ici po recepte kod drugih trapista.

Zna se pouzdano da je turski luk (od drveta) mogao baciti strijelu i do 700 metara u dalja. Tehnologija je izgubljena. Danas luk od kevlara (isti materijal sto se prave pancir kosulje) ne moze toliko.

Skolsko bornebi avion tezak 3,5 tone cijena 4.5 milona $. Kad se predavao kupcu uz njega je islo oko 3 tone papirologije. isto toliko je ostajalo u fabrici. I tako uz svaki avion. Svaki vitalni dio je imao svoj rengenski snimak itd itd.
kad god je pao neki od aviona -pa cak i oni prodanih Libiji- neko je precesljavo tone i tone papirina.

kad je dolazio pripravnik u fabriku 3 mjeseca je sjedio u Odjelu za standardizaciju koji je bio veci od Univerzitetske biblioteke. Svo znanje za pravljenje aviona je bilo na papirinama u tom standardnom.

Kad su po BiH obnavljali mosteve napravljene pije stotinajk godina za austrougarskog vakta: nasli su svaki potrebni crtez u beckima arhivama i po njima opet rekonstruisali iste mostove.
Sve to zahvaljujuci papirinama.
gradina

#55 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

haman smo ja i toto na istom, drgo mi je da ima neko ko ovo razumije..
goca23

#56 Re: ISO certifikat?

Post by goca23 »

Pitanje,ali ozbiljno
-koja to državna firma treba,može i želi u BiH uvesti ISO 9001.2008,? Možda rudnik?
-elektroprivreda je "odradila ISO",jer su bili talovi,a ne za boljitak.Zato je slovo na papiru (osim mačelno nabave i
administracije-opči dio-protokol)..itd

Kakvog smisla ima sada bilo koja privatna firma da uspostavi i održava bilo koji standarad,osim ako potajno ne želi da iskaže višak zaposlenika,a ovaj bi pri procjeni pomogao?
Ovo za MAKA I HABURE je istina,jer se zarađuje,ali standard kvaliteta ima za cilj "pronalaženje skrivenih troškova-nekvaliteta" ,da uspostavi takve odnose i održava ih.Koja IOLE OZBILJNA firma u BiH može sebi priustiti PRK i Auditore iz vlastitih redova,a da ih ne optereti...tj da stvore i održavaju autoritet,odnosno da se adekvatno educiraju????
Toto,cijenim Te,ali kad se nagodiš pojasni im....
gradina

#57 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

državne firme DA svakako ali da bude fakat procesno orjetnirano, inače ništa, nula.. opet padaju na službe, izlaze.. državne institucije NE nikako, tu je pranje novaca, Biroi za zapošljavanje ,Općine, Vlade čak čini mi se u Sarajevu negdje ima i da je samo kabinet nekog mandatara certificiran.......
Evo moja firma preko 20 godina radi po ISO standardima, i 13.-tu godinu je certificirana i praćenje troškova nekvaliteta je sastavni dio i tek smo došli ove godine na nekih 9% od ukupne realizacije. Ko ovo razumije skontaće...
bhwebbiz

#58 Re: ISO certifikat?

Post by bhwebbiz »

Niste me baš najbolje skontali u pogledu upotrebe IT-a prilikom provođenja ISO procedura. A evo vam jedan konkretan primjer na kojem sam trenutno radio. Radi se o nabaci robe ali cu malo sad pojednostaviti pricu jer se cak ne mogu napamet ni sjetiti svih potrebnih koraka. Uglavnom, neko odjeljenje preduzeca treba nesto. Ono pravi trebovanje, skladiste pravi zahtjev za nabavkom, logistika isporučuje, skladište pravi zapisnike o kvalitativnom i kvanitativnoj usaglašenosti. Pravi identifikacione kartone materijala, ispisuje kartice i sl. Poenta je da svaki put na svakom listu papira se ponavlja ista stvar. Ako mi moramo napraviti nekih 8-9 dokumenata da nesto dodje do krajnjeg korisnika i ako to radimo pješke treba nam jako puno vremena ili puno ljudi da sve ovo isprati. Ali ako to radimo automatski na računaru u mogućnosti smo sve ovo izgenerisati vrlo brzo. Naravno da smo poslije u mogućnosti i pratiti i analizirati sve ono što smo dokumentovali. Morate svatiti da je konkurencija nemilosrdna. Sutra će svi možda trebati ISO standard ali će se naša konukrentnost mjeriti po efikasnosti sprovođenja tih stvari u dijelo. Ne radi "zapad" ovo što se mora. Nego jednostavno nameće nova pravila igre za koja su ti potrebni vrhunski kadrovi i IT stručnjaci. A mi, kao ni većina "istoka" nemamo toga dovoljno. I tu se gubi naša prednost.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#59 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

goca23 wrote:Pitanje,ali ozbiljno
-koja to državna firma treba,može i želi u BiH uvesti ISO 9001.2008,? Možda rudnik?
-elektroprivreda je "odradila ISO",jer su bili talovi,a ne za boljitak.Zato je slovo na papiru (osim mačelno nabave i
administracije-opči dio-protokol)..itd

Kakvog smisla ima sada bilo koja privatna firma da uspostavi i održava bilo koji standarad,osim ako potajno ne želi da iskaže višak zaposlenika,a ovaj bi pri procjeni pomogao?
Ovo za MAKA I HABURE je istina,jer se zarađuje,ali standard kvaliteta ima za cilj "pronalaženje skrivenih troškova-nekvaliteta" ,da uspostavi takve odnose i održava ih.Koja IOLE OZBILJNA firma u BiH može sebi priustiti PRK i Auditore iz vlastitih redova,a da ih ne optereti...tj da stvore i održavaju autoritet,odnosno da se adekvatno educiraju????
Toto,cijenim Te,ali kad se nagodiš pojasni im....
@Goco nije mi jasno ovo oko nagodbe.

ja ne radim u nekoj certifikacijskoj kuci. Zivim i radim na drugom kraju planete.

ISO nema nikakve veza sa vlasnistvom, socijalizmom, komunizmom, entitetima, kantonima. ISO je svjetski sistem, nije bosansko-hercegovacki, spanski, grcki, srpski, amaricki. Jebe se ISO-u za Dodika i Hareta, jedino sto onaj mehanicar koji odrzava Dodikov helikopter mora da radi po ISO-u. Ne bude li radio zavrnut ce mu Dodi siju ko pijevcu, ili ce u vojni zatvor. A nesto kontam da su vojska i policija drzavne firme. Onaj carinik na granci mora da zna pola ISO standarda -ko monolog, a i ko recitaciju.

Ribari i preradjivaci ribe (privatni i drzavni) nisu mogli izvoziti ribu iz BiH u EU jer BiH nije imala certificiranu neku tamo drzavnu instituciju (neka mi ribari oproste ali neda mi se sad traziti kako se tacno zovu).

Rafinerija u BB mora uvoditi ISO bez obzira hoce li biti ruska carska ili spahijska. ne bude li u stanju za 5 gosina da radi proizvode po ISO standardima nejma joj spasa. Ni katarski seici ni ruksi medjedi je ne mogu spasiti.

Svaki auto prevoznok koji hoce da vozi robu ili putnike u EU mora imati ISO certifikat koji, ce na neki nacin pokazati na granci EU. Tele koje se izvozi u EU mora imati pasos. Bas pasos. Nasi vlasnici trkacih konja ne mogu na trke u Madjarsku samo zato sto oni i/ili drzav im nejmaju ISO standarde i sto im konji nemaju hajvanske pasose. A nejmaju pasose jer niko u BiH ne zan da napravio konjski pasos.
Ako su nekima hajvanski pasosi sega - nekima nisu. Neke drzave zive od hajvansik pasosa i ribe a ne od Dodija i Hareta.

Argete pastete nejma u USA jer ima netrijum glutaminata vise nego je po americkom ISO ceifu. Klasove jufke, kiselin i dzemova od Vitaminke, travnickog sira, ima i u Silicijumskoj dolini. Argete nema. ZAto prave fabriku Argetu u BiH a ne u USA.

Norveska nece u EU radio ribe i ISO-a. Moze im se.
Ko nece ne mora. Nista se ne mora, pa ni uvoditISO standardi. Hotesleki lanci Holiday In imaju tacno standardizovane dimenzije jastuka, tezinu oblik. U svakkj sobi u svakom hotelu na svijetu. Niko nikoga ne tjera da spava u tom hotelu.
Ko nece nek poljubi pa ostavi. Ima i vreca za spavanje i autobuskih i zeljenickih stanica.

Ako se zali razumjetio ISO treba se izaci iz okvira svoga radnog mjesta mjesne zajednice mahale, drzave.
slobodni armirach

#60 Re: ISO certifikat?

Post by slobodni armirach »

Iako vecina zna da vozi auto bez polozenog vozackog, da bi bili stalni ucesnici u saobracaju treba vam vozacka dozvola.

Isto je i sa ISO certifikatima, ko zelio da radi s inostranim firmama, u vecini slucajeva treba ISO certifikat, bez obzira sto je firma prije certificiranja, ima jako dobro organizaciju i upravljanje resursima, ipak strendzeri traze tapiju.
Opet postoje izuzetci ako postoji dobro povjerenje izmedju firmi da nije neophodno imati certifikat.

Drugi jako bitan faktor je velicina firme, uvoditi certifikat u firmu koja ima 20 ljudi, radi na lokalnom trzistu, i firma koja tek stasava je bezpotrebno bacanje PARA. Prije ga treba uloziti u ljude nego u certifikate.

a certifikacijske kuce, e pa to je vec cirkus sa njima, TUV, Adria, Nord, ovako onako, trebate dobro provjeriti KOJI vam odredjeni certifikat trazi vanjski saradnik, nakon toga provjeriti sa ovim hrvatskim TUV-ovima za sta su nadlezni, jer postoje razlike medju njima. Vanjski ce vam priznati od NORDA ali nece od ADRIE, znaci bacili ste novac.

ako vam treba ISO opsti tek reda radi, uzimajte NAJJEFTINIJEG auditora, jer nista vam ne znaci ako slozite 20 000 marki u auditora, koji ce vam preurediti vec uredjene stvari u firmi.

ako ste dovoljno pametni i organizovani u firmi, dovoljno je da vam se pojavi auditor sa najmanjom cjenom za opste certifikate.

I DOBRO SE PAZITE DRVLJA I KAMENJA koje pocne da roka izmedju certifikacijskih kuca
gradina

#61 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

Ma sad ako gledamo ove sve cert kuće--- sve je to OK ali gore, ovdje su se poklali.. i najgore što svi za sebe pričaju: mis mso najbolji....
TUV SUd je krenuo prvi, pa se pojavio Loyd pa odustao, pa eto ti RWTUV-a sad TUV NORD pa u zadnje vrijeme se pojavi TUv ADRIA i dodijeli za godinu certifikata kao ovi zajedno... To tiho prati DNV i nabiše skoro 1000 firmi, dođeš u tu firmu i sem politike kvaliteta ništa i ne vidiš.... ima još tih kuća ali neće da dolaze ovdje jer kod nas sve ide naopako pa tako i ovo... za 7 dana dđu konsultanti i prepoznaju da imate baš sve što ISO traži.. i tak oto ide... A onda najveće pranje je ovaj Halal certifikat ali o tome ne bih...
gradina

#62 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

To je to....

http://24ur.com/novice/slovenija/napacn ... eplah.html

jer i ovdje su počeli da izdaju ove halal certifikate kao Topčider što je štancao novčanice - pa se ovi zanijeli.. ali ne čudi ništa na današnjme vaktu, ima osam prilike ulaziti u firme koje imaju HALAL certifikat, lole uzimaju li uzimaju... e sad gdje je ona s početka oko ISO i dokumentacije...
slobodni armirach

#63 Re: ISO certifikat?

Post by slobodni armirach »

s halal certifikatom je pravi teferič, ne bih da kvarim temu, al na potonjim certifikatima se moze kuca zaraditi preko noci, samo ako se na pravo mjesto potpise merhametlija.
gradina

#64 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

bravo majstore ali hajdem oako smijemo ih prozvati, jer to su ljudi koji su prvi uletili i zaledili, gore...
Post Reply