Ljutiti se na Boga

Rasprave o vjerskim temama.
statix

#51 Re: Ljutiti se na Boga

Post by statix »

Nista konkretno.
SenQ

#52 Re: Ljutiti se na Boga

Post by SenQ »

@The Admiral:

Nije samo musliman onaj koji klanja 5 dnevno vakata i nije uopste problem u tome da li ce svi koji nisu muslimani u dzehenem.

Meni kao muslimanu je razumom ne prihvatljivo da ce svi Kinezi u dzehenem kao sto ovdje neko rece, jer iz zivota Poslanika imamo bezbroj primjera ljudi i zena koji su zasluzili potpuni oprost Boziji sa samo jednim dobrim djelom.
Stoga muslimanima nisu problem ljudi koji su uspostavili harmoniju i mir u svom zivotu i koji ne sljede svoje strasti ali su problem oni koji se opijaju alkoholom, ispoljavaju agresiju nad svakim, zive od kamatarenja i ispoljavanja bilo kakvoga oblika agresije, ti ljudi su na udaru svakoga zdravoga razuma i svakoga muslimana i to su stvari u kojima nema popusta a sad sto neko trazi mir u zivotu i ne radi nista od ovoga navedenoga pa ko sam ja da njemu sudim hoce li on u dzenet ili dzehenem.

Problem je sto ljudsi zakoni nisu dovoljno pravicni ni za ovaj zivot koji zivimo a kamoli da nekome sudimo za zivot poslje smrti. kao sto rece Zlata M: Sreca pa se ljude ne pita ko ce u dzehenem a ko ce u dzenet.

Kazem ljudi nisu sposobni da se donesu zakoni koji ce uspostaviti harmoniju na ovome svijetu i zato nas Stvoritelj zna sta je najbolje za covjeka i njegov zivot i zbog toga je spustio Knjigu da nam se olaksa zivot a ne oteza.

Jer kad bi se pustilo svakom da radi sta hoce, kao sto je danas vakat dosao, onda nastaje haos i nered na Zemlji kao sto je danas stanje covjecanstva.Svako hoce po svome, sljedimo svoju zivotinjske nagone zato i imamo danasnje stanje.
arzuhal

#53 Re: Ljutiti se na Boga

Post by arzuhal »

The Admiral wrote: Vjera i relgija su razliciti pojmovi, da razumijem. Sve vece religije tvrde da njihov put je pravi, ako ne vjerujes taj dio svoje religije ispadas nevjernik, Islam mi kaze ako ne prakticiram (klanjam pet puta dnevno, postim itd ) idem u pakao, ako katolik ne otkrije Islam koji je pravi put on ide u pakao, to ne mogu skontat nikako, malo ko uspije da prakticira vjeru a kamoli nesto drugo, a da ne pricam o ljudima koji nisu rodjeni u toj religiji jer ako nisi rodjen na pravom putu vjerovatno nikad neces ni doc na njega nes konvertirat se.., osamdeset peta minuta gubis pet nula eo ti lopta haha, znaci kako je to pravedno, kako zasluzujes da budes stavljen u bolju situaciju, a sto je onaj u goroj stavljen u goru, niko nije imo izbora.. znaci po meni ispada stavljen si gdje jesi jer si stavljen gdje jesi.... :roll:
Ljudi bi (na ovom forumu i bilo gdje drugo) trebali da imaju na umu jednu važnu i najvažniju stvar kad je vjera u pitanju, bar kada je riječ o islamu i njegovim izvorima: Kur'anu i sunnetu, i ono vječito pitanje - a šta ako ovaj vako, a onaj nako...

Najvažnija, najsušastvenija, najbitnija, najprvija stvar od svih stvari, stvar koja je daleko ponad svih oblika obredoslovlja i molitvi je: vjera da ima Boga, da On jest. Druga stvar, koja po svoj bitnosti nije ništa manja ili veća od prve je: niko nije kao On, kao Bog koji jestvuje, ništa Mu nije slično i On nema nikakvog druga, nikakvog partnera, ne postoji nikakva hijerarhija bogova gdje bi On bio iznad njih, ili jednak s njima, ili vrhovni Bog među bogovima - ima samo On.

Ovo je u islamu najvažnija stvar, najpreča, najglavnija! Sam Allah veli u Kur'anu da će On oprostiti koje god htjedne grijehe kome god htjedne osim - nevjerovanja i širka/pripisivanja Njemu nekog ravnim. Sve ostalo, radilo se tu o kršenju nekih zabrana ili neizvršavanju naredbi (recimo namaza), može biti oprošteno, a prema Njegovim riječima. Dakle, postoji granica u griješenju: svaki grijeh može biti oprošten, ali nevjerovanje ili višeboštvo neće nikad.

U tom kontekstu, svaki čvojek, ma ko bio, ma kad i gdje živio, a vjerovao da ima Bog koji je naš Stvoritelj i koji nije ničemu sličan sa čime bi ga usporedili: musliman, Jevrej, kršćanin, Sabejac, američki Indijanac, sdp-ovac itd. - može biti sretnik na Boljem svijetu.

Ovim, naravno, ne pozivam na odustajanje od prakse, nego samo ukazujem na najvažnije od važnog.
statix

#54 Re: Ljutiti se na Boga

Post by statix »

Prema tom najvaznijem od vaznog, moras biti svjestan da si kompletnu zutu rasu poslao u pakao. Dosta morbidno, da ne kazem rasisticki, jer ljudi zbog pripadanja razlicitoj rasi imaju i razlicita ubjedjenja i vjerovanja. Npr. sa vijetnamcima da se halalimo.
therrarrius

#55 Re: Ljutiti se na Boga

Post by therrarrius »

statix wrote:Prema tom najvaznijem od vaznog, moras biti svjestan da si kompletnu zutu rasu poslao u pakao. Dosta morbidno, da ne kazem rasisticki.
Nezvanicno u Kini ima oko 20 miliona muslimana... zuti su. :dance:
statix

#56 Re: Ljutiti se na Boga

Post by statix »

Zvanicno u vijetnamu ih ima manje od 1 %, a zamisli pakao im je dugo bio na zemlji, pa nek bude i gore, Sta ce jadni?!
Updated

#57 Re: Ljutiti se na Boga

Post by Updated »

statix wrote:Zvanicno u vijetnamu ih ima manje od 1 %, a zamisli pakao im je dugo bio na zemlji, pa nek bude i gore, Sta ce jadni?!
Vjerovatno bi nesto trebali promijenit. :)
NIN

#58 Re: Ljutiti se na Boga

Post by NIN »

arzuhal wrote: Ljudi bi (na ovom forumu i bilo gdje drugo) trebali da imaju na umu jednu važnu i najvažniju stvar kad je vjera u pitanju, bar kada je riječ o islamu i njegovim izvorima: Kur'anu i sunnetu, i ono vječito pitanje - a šta ako ovaj vako, a onaj nako...

Najvažnija, najsušastvenija, najbitnija, najprvija stvar od svih stvari, stvar koja je daleko ponad svih oblika obredoslovlja i molitvi je: vjera da ima Boga, da On jest. Druga stvar, koja po svoj bitnosti nije ništa manja ili veća od prve je: niko nije kao On, kao Bog koji jestvuje, ništa Mu nije slično i On nema nikakvog druga, nikakvog partnera, ne postoji nikakva hijerarhija bogova gdje bi On bio iznad njih, ili jednak s njima, ili vrhovni Bog među bogovima - ima samo On.

Ovo je u islamu najvažnija stvar, najpreča, najglavnija! Sam Allah veli u Kur'anu da će On oprostiti koje god htjedne grijehe kome god htjedne osim - nevjerovanja i širka/pripisivanja Njemu nekog ravnim. Sve ostalo, radilo se tu o kršenju nekih zabrana ili neizvršavanju naredbi (recimo namaza), može biti oprošteno, a prema Njegovim riječima. Dakle, postoji granica u griješenju: svaki grijeh može biti oprošten, ali nevjerovanje ili višeboštvo neće nikad.

U tom kontekstu, svaki čvojek, ma ko bio, ma kad i gdje živio, a vjerovao da ima Bog koji je naš Stvoritelj i koji nije ničemu sličan sa čime bi ga usporedili: musliman, Jevrej, kršćanin, Sabejac, američki Indijanac, sdp-ovac itd. - može biti sretnik na Boljem svijetu.

Ovim, naravno, ne pozivam na odustajanje od prakse, nego samo ukazujem na najvažnije od važnog.
U drugoj i nista manje bitnoj stvari od one prve kaze da mu nista nije slicno i da niko nije kao on! E pa sad, mozda bi i proslo da je bio malo manje konkretan kada su u pitanju uslovi i konsekvence nepridrzavanja istih kada nam se obraca. Ono na sto aludiram je njegov karakter koji je jasno uocljiv bozijom rijecju kada nas upucuje u, neki bi rekli, univerzalni moral, a ja bih rekao grupni moral sto, u sustini, on i jeste. Al' haj' neise, necemo sad o tome. Nego, da pojasnim pa kazem da mi je pomalo naivno da se jedna relativno lako uocljiva kontradiktornost pojavljuje u jednom zaista bitnom dijelu tvog posta, sto ce reci, islamskog nauka kojeg si sazeo u par pasusa.

I, kako rekoh, pitam se kako sad to da karakter jednog bica* kome niko nije slican ispada tako slican karakteru bica koje je stvorio - covjeku? Karakterne crte koje se relativno lako uocavaju u samoj njegovoj rijeci su tipicni ljudski egoizam jer mu je prvi i osnovni uslov i imperativ da ljudi vjeruju samo u njega i da ne smiju ni posumnjati da to nije tako. Takodjer, vrijedno pomena je i njegova zelja da mu ne smijemo pripisivati nikog ravnim njemu, sto je jos jedan primjer tipicnog ljudskog egocentrizma. Dakle, na prvo mjesto stavlja sebe kao gospodara i bezuslovno trazi od svojih podanika da mu sluze i da mu se klanjaju. Mnogo je primjera u ljudskoj historiji koje su obiljezili upravo ovakvi teokratski karakteri, tacnije, moglo bi se reci da je ovaj horizontalni hijerarhijski sistem koji neminovno vodi ka jednom tipicnom teokrati na vrhu piramide moci zapravo pravilo u nasim drustvima, kao i u drustvima nekih drugih vrsta visih primata.

Vrijedi spomenuti i neizvjesnost koja je tipicna za autokratske sisteme i koja se u ovom slucaju jasno ogleda u, kako ti rece, da ce on oprostiti koje god htjedne grijehe i kome god htjedne, naravno, osim jednog - nevjerovanja, dakle nelojalnosti. Kad smo vec kod ovoga onda vrijedi spomenuti i to da u njegovom sistemu ljudi koji ne budu vjerovali idu drito na mjesto koje je maksuz pripremio za njih dok se u jednom svjetovnom autokratskom sistemu za nelojalnost gubi glava ili ide na prinudni rad odakle skoro pa nikad nema povratka. Ono sto hocu da kazem je da je meni ovo previse slicno - dzehenem kojeg bog maksuz napravi za one koji ne budu vjerovali u njega i Gulag kojeg autokrata maksuz napravi za one koji ne budu lojalni njemu (ne budu vjerovali u sistem kojeg je autokrata kreirao).

U tvojoj recenici "dakle, postoji granica u griješenju: svaki grijeh može biti oprošten, ali nevjerovanje ili višeboštvo neće nikad" sto se moze prevesti na svjetovni jezik pa reci svaki prijestup moze biti oprosten, ali nelojalnost ili izdaja nece nikada. I vise nego slicno, mada bi se dalo reci, gotov' pa identicno!

Uz egoizam tu je i neizbjezna ljubomora koja se moze uociti u mnogim iskazima koje se odnose na konkretna pravila i konsekvence nepostivanja istih jer su ljudi u ono doba vjerovali u mnogo bogova mimo njega.

Dakle, moje pitanje bi bilo, druze @arzuhal, otkud njemu ovoliko karakternih slicnosti nasim ljudskim? Da li je Bog pravio nas po slici svojoj, kako krscani obivavaju reci ili je, pak, bilo obratno - da smo mi boga napravili po slici svojoj? Koliko je vjerovatno da je prvo tacno, a koliko ovo drugo?

Odakle svi ti antropomorfizmi ako nam Bog kaze da mu nema niko slican i da je ga nicim ne mozemo uporediti?

#59 Re: Ljutiti se na Boga

Post by statix »

Updated wrote:
statix wrote:Zvanicno u vijetnamu ih ima manje od 1 %, a zamisli pakao im je dugo bio na zemlji, pa nek bude i gore, Sta ce jadni?!
Vjerovatno bi nesto trebali promijenit. :)
Image
arzuhal

#60 Re: Ljutiti se na Boga

Post by arzuhal »

NIN wrote:
arzuhal wrote: Ljudi bi (na ovom forumu i bilo gdje drugo) trebali da imaju na umu jednu važnu i najvažniju stvar kad je vjera u pitanju, bar kada je riječ o islamu i njegovim izvorima: Kur'anu i sunnetu, i ono vječito pitanje - a šta ako ovaj vako, a onaj nako...

U drugoj i nista manje bitnoj stvari od one prve kaze da mu nista nije slicno i da niko nije kao on! E pa sad, mozda bi i proslo da je bio malo manje konkretan kada su u pitanju uslovi i konsekvence nepridrzavanja istih kada nam se obraca. Ono na sto aludiram je njegov karakter koji je jasno uocljiv bozijom rijecju kada nas upucuje u, neki bi rekli, univerzalni moral, a ja bih rekao grupni moral sto, u sustini, on i jeste. Al' haj' neise, necemo sad o tome. Nego, da pojasnim pa kazem da mi je pomalo naivno da se jedna relativno lako uocljiva kontradiktornost pojavljuje u jednom zaista bitnom dijelu tvog posta, sto ce reci, islamskog nauka kojeg si sazeo u par pasusa.

I, kako rekoh, pitam se kako sad to da karakter jednog bica* kome niko nije slican ispada tako slican karakteru bica koje je stvorio - covjeku? Karakterne crte koje se relativno lako uocavaju u samoj njegovoj rijeci su tipicni ljudski egoizam jer mu je prvi i osnovni uslov i imperativ da ljudi vjeruju samo u njega i da ne smiju ni posumnjati da to nije tako. Takodjer, vrijedno pomena je i njegova zelja da mu ne smijemo pripisivati nikog ravnim njemu, sto je jos jedan primjer tipicnog ljudskog egocentrizma. Dakle, na prvo mjesto stavlja sebe kao gospodara i bezuslovno trazi od svojih podanika da mu sluze i da mu se klanjaju. Mnogo je primjera u ljudskoj historiji koje su obiljezili upravo ovakvi teokratski karakteri, tacnije, moglo bi se reci da je ovaj horizontalni hijerarhijski sistem koji neminovno vodi ka jednom tipicnom teokrati na vrhu piramide moci zapravo pravilo u nasim drustvima, kao i u drustvima nekih drugih vrsta visih primata.

Vrijedi spomenuti i neizvjesnost koja je tipicna za autokratske sisteme i koja se u ovom slucaju jasno ogleda u, kako ti rece, da ce on oprostiti koje god htjedne grijehe i kome god htjedne, naravno, osim jednog - nevjerovanja, dakle nelojalnosti. Kad smo vec kod ovoga onda vrijedi spomenuti i to da u njegovom sistemu ljudi koji ne budu vjerovali idu drito na mjesto koje je maksuz pripremio za njih dok se u jednom svjetovnom autokratskom sistemu za nelojalnost gubi glava ili ide na prinudni rad odakle skoro pa nikad nema povratka. Ono sto hocu da kazem je da je meni ovo previse slicno - dzehenem kojeg bog maksuz napravi za one koji ne budu vjerovali u njega i Gulag kojeg autokrata maksuz napravi za one koji ne budu lojalni njemu (ne budu vjerovali u sistem kojeg je autokrata kreirao).

U tvojoj recenici "dakle, postoji granica u griješenju: svaki grijeh može biti oprošten, ali nevjerovanje ili višeboštvo neće nikad" sto se moze prevesti na svjetovni jezik pa reci svaki prijestup moze biti oprosten, ali nelojalnost ili izdaja nece nikada. I vise nego slicno, mada bi se dalo reci, gotov' pa identicno!

Uz egoizam tu je i neizbjezna ljubomora koja se moze uociti u mnogim iskazima koje se odnose na konkretna pravila i konsekvence nepostivanja istih jer su ljudi u ono doba vjerovali u mnogo bogova mimo njega.

Dakle, moje pitanje bi bilo, druze @arzuhal, otkud njemu ovoliko karakternih slicnosti nasim ljudskim? Da li je Bog pravio nas po slici svojoj, kako krscani obivavaju reci ili je, pak, bilo obratno - da smo mi boga napravili po slici svojoj? Koliko je vjerovatno da je prvo tacno, a koliko ovo drugo?

Odakle svi ti antropomorfizmi ako nam Bog kaze da mu nema niko slican i da je ga nicim ne mozemo uporediti?

Hajde za početak, kada već uzimaš opis Boga abrahamovske tradicije kao pretpostavku za diskusiju, idi dalje od tih antropormofizama i poređenja sa ljudskim autokratama i diktatorima. Daj, dakle, što cjelovitiju sliku Boga kojeg spominješ.

U Kur'anu, recimo, osim božasnkih svojstva pozitivne teologije - On sve vidi, On sve Čuje, On je o svemu obaviješten - postoji i negativna teologija: Slavljen neka je On, daleko je od onog što oni o njemu govore, Lejse kemislihi šej-un/Ništa nije kao On!
Meni, NIN-e, jedna stvar nije jasna: kako inteligentni ljudi mogu sasvim razumljivo prihvatiti da postoje nivoi znanja i predstava za određeno biće ili određenu dob (djetetu se pokazuje slikama, bojama da bi nešto shvatilo, govori mu se jednostavnijim jezikom, a ne nešto apstraktno; životinja se dresira jednostavnim postupcima da bi naučila da to usvoji i ponovi, itd.), ali se nikako ne može prihvatiti da tamo neki Savršeno Biće, Stvoritelj svih oblika i zakona, Stvoritelj svih bića se nama nije obratio, ako već postoji, upravo Svojim božanskim načinom (kako bismo naprvu skontali da se radi o Bogu), nego našao da se objavljuje na nakom hebrejskom, asirskom, arapskom, itd? I ako je već odlučio da bude tako banalan pa da nam se obrati i objavi na jeziku nekog naroda, a ne nekom prštećem, iskričavom jeziku koji bio bio poput ''Princess'' kiseljaka koji dolazi za naš sto - što barem tu Objavu nije tako objavio da mi nikad ništa ne razumijemo, da to bude pravo onako božanski zagonetno, da vječno rješavamo taj misterij - šta li je ovo Bog htio da nam kaže? U čemu je kvaka, šta je htio?

Aristotel je davno skontao jednostavnu stvar: konj nije konj zbog svoje 4 noge, ušiju, kopita, itd. nego je konj - konj po ''konjstvu''! Tu se nas dva možemo odmah složit, s tim da ćeš ti reći:
- Čovjek je okitio svog izmišljenog Stvoritelja ljudskim karakteristikama!, a ja ću reći:
- Bog se čovjeku objavljuje na način koji je shvatljiv i blizak čovjeku!

Rekoh, daj cjelovitiju sliku Boga (ma koliko ti to bilo neprihvatljivo ili smiješno): navedi i kako On tvrdi da je sve stvorio i uredio za život čovjeka, kako postoje prirodni zakoni na ovom komadiću od planete koji odgovaraju čovjekom opstanku (u Kur'anu ima bezbroj primjera za to), itd. a onda potvrdi i da je rekao:'' O ljudi, vi ste siromasi i vi trebate Allaha, a Allah nije ni o kome ovisan! Ako htjedne - vas će ukloniti i dovesti nova stvorenja. To njemu nije nimalo teško!''
Pa onda dedukujmo iz ovog sličnosti i razlike između Boga i ljudskog autokrate. I onda bismo mogli zapaziti da antropomorfizme koje si naveo, ustvari, ti vidiš (kojem je ta ista stvar u isto vrijeme i najsmješnija), a ja ne vidim ništa slično između Boga i čovjeka, odnosno ljudskog ponašanja i ljudskog postavljanja stvari. Zato sam i ukratko i napisao u onom postu da je najsušatsvenija stvar vjerovati da On jest (ne Autokrata koji baca u džehennem, nego On koji nas je uveo iz Ničeg u Nešto, koji nam je dao i tijelo i razum i dušu, dao nas takve kakvi jesmo i NAJMANJE što traži da kažemo da On JEST!), a ostalo nam je važno zbog nas samih. Njemu ne treba ni moja vjera, ni tvoja nevjera. Ne treba mu moj namaz ili nečija rakija. Njemu ništa ne treba. Čovjeku treba. Bilo kojem, pa i tom autokrati što šalje u gulag - bez ljudi nema autokrate, nema vlasti, nema moći, nema priznanja. A On je oduvijek i zauvijek.
The Admiral

#61 Re: Ljutiti se na Boga

Post by The Admiral »

što barem tu Objavu nije tako objavio da mi nikad ništa ne razumijemo, da to bude pravo onako božanski zagonetno, da vječno rješavamo taj misterij - šta li je ovo Bog htio da nam kaže? U čemu je kvaka, šta je htio?
Bas i jest zagonetno, nista nije cinjenica, sve se svodi na tvoju vjeru da je to tako, niti si ti vidio ni osjetio, vec moras kopat tunele da bi naso ostatke 'odgovora' od onih sto su mislili da su to 'odgovori'. Koliko ima religija u svijetu? Veze niko nema sta da radi, a oni sto ono 'znaju' ne znaju ni oni ni blizu sto posto, misterij je to koji ce se rjesavati vjecno bas tako po meni i kao do sada nece se rjesiti ni od sada.... Vjerujemo skoro svi da Bog postoji, mi sami i sve oko nas nam govori da Bog postoji, a sada zasto kako ko sta gdje kuda kada moras naci u jednoj od ovih religija? :

Bábísm
Bahá'í
Bahá'í Faith
Orthodox Bahá'í Faith
Islam
Kharijites
Nation of Islam
Shiite
Alawites
Ismailis
Jafari
Zaiddiyah
Ghulat including
Alevi / Bektashi
Ahl-e Haqq
Yazidi
Druze
Ahmadi
Sunni
Berailvi
Deobandi
Hanafi
Hanbali
Maliki
Mu'tazili
Shafi'i
Wahhabi
Sufism
Naqshbandi
Bektashi
Chishti
Mevlevi
Zikri
Judaism (see also: Jew; Hebrews)
Contemporary divisions
Karaite Judaism
Rabbinic Judaism
Orthodox Judaism
Haredi Judaism
Hassidic Judaism
Modern Orthodox Judaism
Reform Judaism
Conservative Judaism (Masorti)
Reconstructionist Judaism (arguably not a religion)
Humanistic Judaism (arguably not a religion)
Historical Sects
Hasmoneans
Essenes
Pharisees
Sadducees
Zealots
Sicarii
sects that believed Jesus was a prophet
Ebionites
Elkasites
Nazarenes
Crypto-Jews
Marranos
Conversos
Christianity (see List of Christian denominations)
Eastern Orthodoxy
Roman Catholicism
Oriental Orthodoxy (Monophysitism)
Nestorianism
Protestantism
Anabaptists
Anglicans
Baptists
Lutherans
Methodists
Pentecostals
Reformed
Calvinism
Presbyterian
Religious Society of Friends (Quakers)
Unitarians
Waldensians
Latter-day Saints
Church of Jesus Christ of Latter-day Saints
Community of Christ
Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints
Seventh-day Adventist
Jehovah's Witnesses
Messianic Judaism (not actually Judaism but rather Jewish-rite Christianity)
Samaritans
Mandaeanists
Rastafarians
Black Hebrews
Hebrew Christians
[edit]
Dharmic religions
Religions with a concept of Dharma, also major religions of historical India

Hinduism (see also Contemporary Hindu movements)
Agama Hindu Dharma (Javanese Hinduism)
Shaivism
Shaktism
Smartism
Vaishnavism
Gaudiya Vaishnavism
ISKCON (Hare Krishna)
Sri Krishna Chaitanya Mission
Six major schools and movements of Hindu philosophy
Samkhya
Nyaya
Vaisheshika
Purva mimamsa
Vedanta (Uttar Mimamsa)
Advaita Vedanta
Integral Yoga
Yoga
Ashtanga Yoga
Hatha yoga
Siddha Yoga
Tantric Yoga
Ayyavazhi
Shramana Religions
Buddhism (see Schools of Buddhism)
Mahayana
Nikaya schools (which have historically been called Hinayana in the West)
Theravada
Vajrayana (Tantric Buddhism)
Jainism
Digambara
Shvetambara
Panth Religions
Sikhism
Kabir Panth
Dadu Panth
[edit]
Other revealed religions
Believers in one God, also called classical monotheism, who follow an Indo-European culture of belief, philosophy and angelology.

Zoroastrianism
Magus (see Three Wise Men)
Gnosticism
Basilidians
Bogomils
Borborites
Cainites
Carpocratians
Cathars
Marcionism (not entirely Gnostic)
Ophites
Valentinians (see Valentinius)
Hinduism (Vaishnavism)
[edit]
Indigenous religions
The orally transmitted canon of indigenous peoples, many involving some variant of animism and many defunct

African religions
Akamba mythology
Akan mythology
Ashanti mythology
Bushongo mythology
Bwiti
Dahomey mythology
Dinka mythology
Efik mythology
Egyptian mythology
Ibo mythology
Isoko mythology
Khoikhoi mythology
Lotuko mythology
Lugbara mythology
Pygmy mythology
Tumbuka mythology
Yoruba mythology
Zulu mythology
African religions in the New World
Kumina
Obeah
Santería (Lukumi)
Vodou
Candomblé
Macumba
Umbanda and Quimbanda
Xango
European religions
Anglo-Saxon mythology
Basque mythology
Druidry (Celtic Religion)
Finnish mythology
Germanic paganism
Norse mythology
Greek religion
Greek mythology
Mystery religions
Eleusinian Mysteries
Mithraism
Pythagoreanism
Roman religion
Roman mythology
Slavic mythology
Asian religions
Babylonian and Assyrian religion
Babylonian mythology
Chaldean mythology
Sumerian mythology
Bön (Indigenous Tibetan belief)
Chinese mythology
Shinto
Oomoto
Tengrism (Indigenous Mongol, Tartar & Kazakh belief)
Yezidis (Modified indigenous Kurdish belief)
Native American religions
Abenaki mythology
Aztec mythology
Blackfoot mythology
Chippewa mythology
Creek mythology
Crow mythology
Guarani mythology
Haida mythology
Ho-Chunk mythology
Huron mythology
Inuit mythology
Iroquois mythology
Kwakiutl mythology
Lakota mythology
Lenape mythology
Navaho mythology
Nootka mythology
Pawnee mythology
Salish mythology
Selk'nam religion
Seneca mythology
Tsimshian mythology
Ute mythology
Zuni mythology
Oceanic religions
Australian Aboriginal mythology
Balinese mythology
Maori mythology
Modekngei (Republic of Palau)
Nauruan indigenous religion
Polynesian mythology
[edit]
Neopagan or revival religions
Modern religions seeking to recreate indigenous, usually pre-Christian, beliefs and practices

Church of All Worlds
Dievturiba
Germanic Neopaganism also called Ásatrú or Odinism
Hellenic polytheism (modern revivalist forms)
Judeo-Paganism
Maausk
Neo-druidism
Summum
Taarausk
Wicca
Alexandrian Wicca
Dianic Wicca (Feminist Wicca)
Gardnerian Wicca
Faery Wicca
Feri Tradition
[edit]
Non-revealed religions
Philosophies not transmitted by a divine prophet

Carvaka
Confucianism
Deism
Fellowship of Reason
Spiritual Humanism
Mohism
Taoism
[edit]
Left-Hand Path religions
Faiths teaching that the ultimate goal is separating consciousness from the universe, rather than being absorbed by it

Dragon Rouge
Satanism
LaVeyan Satanism
Church of Satan
Order of Nine Angles
Setianism also spelled Sethianism
Temple of Set
The Storm
Quimbanda
[edit]
Syncretic religions
Faiths created from blending earlier religions or that consider all or some religions to be essentially the same

Arès Pilgrim Movement
Cao Dai
Falun Dafa (Falun Gong)
Huna
Konkokyo
Law of One
Manichaeism
Unitarian Universalism
Universal Life Church
Tenrikyo
Theosophy
Seicho-No-Ie
[edit]
Entheogen religions
Religions based around divinely inspiring substances

Ayahuasca-based beliefs
Church of the Universe (marijuana sacrament)
Peyotism
THC Ministry
[edit]
New religious movements
See List of new religious movements for a list based on other sources

See hereunder for religions founded since 1850 with small followings

Monotheistic NRMs

Direct Worship of the klix God
Indigenous NRM's

Burkhanism
Cargo cults
Ghost Dance
Native American Church
African Diaspora / Latin American NRM's

Rastafari movement
Umbanda
Candomble
Kardecist Spiritism
Hindu-oriented NRM's

Sai Baba/Sathya Sai Organisation
Hare Krishna
Transcendental Meditation
Sant Mat
Swaminarayan
Vedanta Society
Osho/Rajneeshism
Meher Baba (actually a Zoroastrian)
Oneness University
Aum Shinrikyo (Aleph)
Eckankar
NRM's with Islamic Roots

Subud
Ahmadi
Dances of Universal Peace
Nation of Islam (Black Muslims)
Christian-oriented NRM's

Unification Church
Jesus People
Children of God
People's Temple
Pentecostalism
Holiness movement
Iglesia ni Cristo
Buddhist-oriented NRM's

Soka Gakkai
Won Buddhism
Hoa Hao
Friends of the Western Buddhist Order
Chinese-oriented NRM's

Way of Former Heaven sects, including
I-Kuan Tao ("Way of Unity"),
T'ung-shan She ("Society of Goodness"),
Tien-te Sheng-chiao ("Sacred Religion of Celestial Virtue"),
Daoyuan ("Sanctuary of the Tao"),
Tz'u-hui Tang ("Compassion Society").
Falun Gong ("Dharma Wheel Work," a qigong meditation group)
Japanese-oriented NRM's

Tenrikyo
Seicho no Ie
Johrei (Johrei Movement - Sekai Kyusei Kyo Izunome Kyodan)
Reiki
Oomoto
Soka Gakkai
Aum Shinrikyo (Aleph)
Korean-oriented NRM's

Chondogyo
Jeung San Do
Juche (The personality cult of North Korean leaders)
Unification Church
Vietnamese-oriented NRM's

Caodaism
Hoa Hao
Malaysian-Oriented NRM's

Sky Kingdom
Western Magical / Esoteric Groups

Kardecist Spiritism
Theosophy
Agni Yoga
Anthroposophy
Arcane School
Association for Research and Enlightenment
Church Universal and Triumphant
Golden Dawn
Gurdjieff Work
AMORC
Spiritualism
Eckankar
Thelema
Argenteum Astrum
Fraternitas Saturni
Ordo Templi Orientis
Typhonian Ordo Templi Orientis
Process Church of the Final Judgement
Order of the Solar Temple
White Supremacist Religions

Church of Jesus Christ Christian
World Church of the Creator (Creativity Movement)
Church of the American Knights of the Ku Klux Klan [1]
Black Supremacist Religions

Nuwaubianism
Alien-based religions

The Aetherius Society [2]
Raelism
Scientology
Church of Scientology
Free Zone
Urantia, Book of
Universe people
Other NRM's

Antoinism
Breatharianism (Air cult)
Brianism
Elan Vital
Faithists of Kosmon
Virus, The Church of
Tony Samara
[edit]
Parody or mock religions
Groups that poke fun at other religions or religion in general

Discordianism
Church of the SubGenius (The cult of Bob Dobbs)
Church of Jesus Christ Elvis
Fictional religions turned Parody
Bokononism
Jedi census movement
Flying Spaghetti Monster (Pastafarianism)
Invisible Pink Unicorn
Kibology
Landover Baptist Church
Church of Emacs
[edit]
Fictional religions
See List of fictional religions

[edit]
Forms of religion or alternative beliefs
Agnosticism
Animism
Atheism
Ditheism (Dualism)
Henotheism
Monolatrism
Humanism
Secular Humanism
Kathenotheism
Maltheism
Monism
Monotheism
Panentheism
Pantheism
Cosmotheism
Polytheism
Shamanism
Suitheism
[edit]
Nonsectarian and trans-sectarian religious movements and practices
[edit]
Esotericism
Alchemy
Anthroposophy
Esoteric Christianity
Freemasonry
Gnosticism
Kabbalah
Occultism
Rosicrucian
Ancient Mystical Order Rosae Crucis
Confraternity of the Rose Cross
Rosicrucian Fellowship
Surat Shabda Yoga
[edit]
Mysticism
Christian mysticism
Gnosticism
Hindu mysticism
Tantra
Ananda Marga Tantra-Yoga
Yoga
Bhakti
Vedanta
Kabbalah (also part of Judaism)
Kabbalah Centre
Martinism
Merkabah (also part of Judaism)
Meditation
Spirituality
Sufism
Theosophy
[edit]
Magic (religion)
Astrology
Divination
Prophecy
Exorcism
Faith healing
Feng Shui
Hoodoo (Rootwork)
New Orleans Voodoo
Magick
Chaos magick
Enochian Magic
Grimoire magick
Goetic magick
Miracles
Pow-wow
Seid (shamanic magic)
Vaastu Shastra (Hinduism)
Witchcraft
[edit]
Ritualism
Prayer
Sacrifice
Animal sacrifice
Human sacrifice
Worship
[edit]
Organizations promoting Ecumenism
Dances of Universal Peace
Inter-religious Organisations
Source(s):
www.skeptic.com
www.csicop.org
The Admiral

#62 Re: Ljutiti se na Boga

Post by The Admiral »

Zato sam i ukratko i napisao u onom postu da je najsušatsvenija stvar vjerovati da On jest (ne Autokrata koji baca u džehennem, nego On koji nas je uveo iz Ničeg u Nešto, koji nam je dao i tijelo i razum i dušu, dao nas takve kakvi jesmo i NAJMANJE što traži da kažemo da On JEST!), a ostalo nam je važno zbog nas samih. Njemu ne treba ni moja vjera, ni tvoja nevjera. Ne treba mu moj namaz ili nečija rakija. Njemu ništa ne treba. Čovjeku treba. Bilo kojem, pa i tom autokrati što šalje u gulag - bez ljudi nema autokrate, nema vlasti, nema moći, nema priznanja. A On je oduvijek i zauvijek.
Ako Bogu ne treba nista od nas sto nas je stavio u situaciju gdje nam treba nesto od Njega. Niko nije biro to. Volim zivit, zahvalan sam za sve sto imam, a i htio bi dosta toga sto nemam ali ipak hvala na ono sto imam jer neko nema sto ja imam, niti ja imam sto neko ima opet bla bla. Neko uziva a neko pati, ne zaboravi to. Ne moze svako biti zahvalan sto pati ako cemo biti realni. Ako Bogu ne treba nista od nas sto ne odstrani djavola i zlo KOJE JE ON KREIRAO jer je Kreator svega, patnje, boli, tuge, srece itd itd (sad se tu moze raspavljat o ljudskom dijelu sto doprinosi svakoj al o tome nebitno) znaci mi ne trebamo Njemu a znaci treba nama Bog da nam pomogne protiv onoga sto je On kreirao, ne treba mu moja vjera? ocito da treba jer me stavio u situaciju ako ne ispostujem ono sto traiz od mene da ispostujem poslan si u pakao il sta, opet mi to nema smisla stari, de malo objasni ako je moguce
statix

#63 Re: Ljutiti se na Boga

Post by statix »

Postoji jedno razumno rjesenje. Covjek je stvorio Boga. Slicnosti izmedju njegovih i covjekovih osobina i sistem koji nam se namece je gotovo identican covjekovom, sto je NIN vec obrazlozio u svom postu. Komunicira s nama na covjeku jednostavan i shvatljiva nacin, ali eto mnogi velikani i historijska imena nisu ga razumili, pa ispisase dodatnu literaturu o njegovoj misteriji, o misteriji i uzroku svijeta u kojem su se zatekli.

Ipak, nema se sta covjeku zamjeriti. Sve pravce koje je admiral nabrojao, dokazuju covjekovu potrebu da objasni svjet oko sebe, da mu shvati sustinu, da se grupise radi osjecaja sigurnosti, da osmisli zivot. Nije bitno ko je od njih upravu. Bitno je ko je sretniji sa svojim uvjerenjima.
lodjack

#64 Re: Ljutiti se na Boga

Post by lodjack »

sve dok ljudi prestanu odgovore na teska pitanja pripisivati bozijoj mudrosti ova rasa nece napredovati i naravno, na neka pitanja je glupo davati bilo kakav odgovor, pa makar bio on i ''boziji''... vazno je da ih ljudi postavljaju i razmišljaju o njima, a kad se ljudi okrenu ovozemaljskom znanju, logici i razumjevanju i savladaju nesto od toga, tek onda ce moci napredovati ka višem znanju, logici i raumjevanju...
arzuhal

#65 Re: Ljutiti se na Boga

Post by arzuhal »

The Admiral wrote:
Zato sam i ukratko i napisao u onom postu da je najsušatsvenija stvar vjerovati da On jest (ne Autokrata koji baca u džehennem, nego On koji nas je uveo iz Ničeg u Nešto, koji nam je dao i tijelo i razum i dušu, dao nas takve kakvi jesmo i NAJMANJE što traži da kažemo da On JEST!), a ostalo nam je važno zbog nas samih. Njemu ne treba ni moja vjera, ni tvoja nevjera. Ne treba mu moj namaz ili nečija rakija. Njemu ništa ne treba. Čovjeku treba. Bilo kojem, pa i tom autokrati što šalje u gulag - bez ljudi nema autokrate, nema vlasti, nema moći, nema priznanja. A On je oduvijek i zauvijek.
Ako Bogu ne treba nista od nas sto nas je stavio u situaciju gdje nam treba nesto od Njega. Niko nije biro to. Volim zivit, zahvalan sam za sve sto imam, a i htio bi dosta toga sto nemam ali ipak hvala na ono sto imam jer neko nema sto ja imam, niti ja imam sto neko ima opet bla bla. Neko uziva a neko pati, ne zaboravi to. Ne moze svako biti zahvalan sto pati ako cemo biti realni. Ako Bogu ne treba nista od nas sto ne odstrani djavola i zlo KOJE JE ON KREIRAO jer je Kreator svega, patnje, boli, tuge, srece itd itd (sad se tu moze raspavljat o ljudskom dijelu sto doprinosi svakoj al o tome nebitno) znaci mi ne trebamo Njemu a znaci treba nama Bog da nam pomogne protiv onoga sto je On kreirao, ne treba mu moja vjera? ocito da treba jer me stavio u situaciju ako ne ispostujem ono sto traiz od mene da ispostujem poslan si u pakao il sta, opet mi to nema smisla stari, de malo objasni ako je moguce
To ZLO o kojem pričaš je upravo ONO čime se diči svaki onaj koji negira Boga: to je onaj naš ego, naše Ja kojem je Bog dao i ograničenu slobodu volje da SADA čini što god hoće.

Onaj koji ne vjeruje u Boga iznalazit će uvijek načine da pokaže svoju intelektualnu superiornost nad vjerom ili vjernicima. Jednom će pitati: ''Ako je Bog SVE odredio, onda je odredio i to da ja budem nevjernik i odem u džehennem! Pa kakav je to Bog? Gdje je tu pravda, milost? Zašto me je stvorio ako će me kažnjavat?''
Drugi put će reći:'' Zašto Bog dopušta ovoliko zlo na svijetu: ratove, gladovanje, bolesti? Zašto to ne ukloni?''
Mudro.
Šta bi to zadovoljilo čovjek koji ne vjeruje? Ništa. Nema kraja.
Bog dadne ljudima slobodu volje i onda ljudi skontaju da je dobro bacati pšenicu u more samo da je ne bi prodavali po niskim cijenama, a to što milioni gladuju, šta sad? I kriv je Bog. Nekome naumpadne da ima više nego drugi i kaže: ''To je moja želja, moja sloboda i mene ne interesuje tuđa sloboda - ja svoju slobodu hoću, ničim ograničenu!'' i stane činit razne zločine. Kriv je Bog što je dao tu mogućnost čovjeku?
Kako god okreneš - kriv je Bog.
NIN je upotrebio jedan primjer iz ljudskog ponašanja da bi ukazao na nešto. Ja ću drugi:

Napravili te roditelji. Nisi ih birao. Nisi birao ni mjesto gdje ćeš se roditi, ništa. Uzmimo da je to neka prosječna porodica bilo gdje u svijetu. Dokle tvoje sjećanje o samom sebi doseže? Tvoji roditelji te napravili od nake tekućine, donijeli te na ovaj svijet, hranili i pazili na tebe kada nisi bio sposoban sebi pomoć i kada nisi imao svijest o sebi samom. Kada si uzrastao dovoljno da možeš brinuti o sebi - naišao si na belaje u životu. O čemu se tu radi? Pa naravno - tvoji roditelji su te rodili samo kako bi se ti patio u ovom životu, to je bila njihova namjera. Željeli su da se i ti napatiš, da vidiš kako je njima bilo. Kako da im budeš zahvalan, onda, i na čemu? Pogledaj kako su pakleni plan spremili za tebe: prvo se brinuli o tebi, a onda ti šuknuli? Da si se ti pit'o, nikad se ne bi rodio...

I kako da budeš i trunku zahvalan roditeljima na tome? Naravno da nećeš, nisi lud - nisi ti tu ništa birao! Ali imaš sljedeću sretnu mogućnost: da odeš daleko od njih, da im ničim ne budeš zahvalan i da zanegiraš da si ikad i imao roditelje, ma šta oni mislili o tebi i ma šta očekivali od tebe.

Lajbnic je, slijedom svoje filozofije o monadama, zaključio da je ovo najsavršeniji svijet od svih. Volter mu se narugao i napisao svog ''Candida'' da bi pokazao kako je ovaj svijet najnesavršeniji od svih svjetova, jer se glavnom junaku samo u jednom danu dese svi belaji svijeta. Gdje je tu istina?

Kako rekoh, upravo taj ego, kojim se svaka slobodomisleća jedinka od vrste ljudi diči, je to sjeme zla na ovom svijetu, a mi ga još više zaljevamo i podstičemo mu rast.
Sav univerzum, a i mi pojedinačno u njemu, je red nula. 000000000000000000000000000000000000000000000000000...Ništa. Nabjiješ ih nogom. Vrijednost im daje 1 (Jedan) koji je prije njih. Najvrednija od svih nula je ona najbliža Jednom.
Što se mene tiče, nek nule pjevaju šta hoće, baš me briga.
strongwoman

#66 Re: Ljutiti se na Boga

Post by strongwoman »

="arzuhal
Onaj koji ne vjeruje u Boga iznalazit će uvijek načine da pokaže svoju intelektualnu superiornost nad vjerom ili vjernicima.

Napravili te roditelji. Nisi ih birao. Nisi birao ni mjesto gdje ćeš se roditi, ništa. Uzmimo da je to neka prosječna porodica bilo gdje u svijetu. Dokle tvoje sjećanje o samom sebi doseže? Tvoji roditelji te napravili od nake tekućine, donijeli te na ovaj svijet, hranili i pazili na tebe kada nisi bio sposoban sebi pomoć i kada nisi imao svijest o sebi samom. Kada si uzrastao dovoljno da možeš brinuti o sebi - naišao si na belaje u životu. O čemu se tu radi? Pa naravno - tvoji roditelji su te rodili samo kako bi se ti patio u ovom životu, to je bila njihova namjera. Željeli su da se i ti napatiš, da vidiš kako je njima bilo. Kako da im budeš zahvalan, onda, i na čemu? Pogledaj kako su pakleni plan spremili za tebe: prvo se brinuli o tebi, a onda ti šuknuli? Da si se ti pit'o, nikad se ne bi rodio...

I kako da budeš i trunku zahvalan roditeljima na tome? Naravno da nećeš, nisi lud - nisi ti tu ništa birao! Ali imaš sljedeću sretnu mogućnost: da odeš daleko od njih, da im ničim ne budeš zahvalan i da zanegiraš da si ikad i imao roditelje, ma šta oni mislili o tebi i ma šta očekivali od tebe.

Kako rekoh, upravo taj ego, kojim se svaka slobodomisleća jedinka od vrste ljudi diči, je to sjeme zla na ovom svijetu, a mi ga još više zaljevamo i podstičemo mu rast.
Sav univerzum, a i mi pojedinačno u njemu, je red nula. 000000000000000000000000000000000000000000000000000...Ništa. Nabjiješ ih nogom. Vrijednost im daje 1 (Jedan) koji je prije njih. Najvrednija od svih nula je ona najbliža Jednom.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Vala Arzuhal.. nek' pjevaju... samo ih moje usi ne slusale :-)
udrch

#67 Re: Ljutiti se na Boga

Post by udrch »

Desetorica kojima je obećan džennet na ovom svijetu rođeni su kao mušrici od roditelja mušrika..
Među njima je bilo onih koji su uradili teške grijehe, Omer r.a. najbolji primjer..
Mogli su da izaberu i da se bore protiv Poslanika i tako poginu kao mušrici i završe na dnu džehenema, ali nisu..izabrali su Islam i živjeli su u Islamu, čitav život su se kajali za ono što su prije toga radili..zbog njihove tewbe Allah dž.š. im je oprostio i zagarantovao im džennet prije njihove smrti..
Neke ljude ništa ne spriječi da budu iskreni vjernici, ni džahilijet ni kasnije obećanje o sigurnom džennetu..
Neke ništa ne promjeni i oni umru kao nevjernici..
Oni koji se za svoga života pokaju, pronađu put i žive kako je Jedan propisao biće spašeni..
Mnogo je dana koje čovjek provede na dunjaluku, a samo je jedan dovoljan da se shvati da ništa ne biva pukom slučajnošću..
Za one koji za svoga života ne prihvate Islam nije niko odgovoran osim njih samih..ima ljudi koji žive u teškom siromaštvu, ali opet im je bolje nego što je Poslaniku u pojedinim danima bilo..Poslanik je znao svezati dva kamena oko stomaka da umanji glad..ne gledajte iz naše perspektive, gledajte iz perspektive prvih muslimana..

A i za one koji ne prihvate Islam nikad ima šanse..jer je On, Jedan Milostiv..
madner

#68 Re: Ljutiti se na Boga

Post by madner »

Zanimljiva paralela sa roditeljima, ali ne fercera sa svemocnim Bogom. Jer onda ne upoznas belaj nego te oni pate i to namjerno :wink:

Ovo nema nikakvog smisla, ni logicki, ni matematicki. :D
arzuhal

#69 Re: Ljutiti se na Boga

Post by arzuhal »

Madneru, ovdje nema smisla pričat ni o čemu, logično/alogično, znastveno ili umjetnički, vako il nako :D ..ugasiš kompjuter i na roštilj s rajom...budalaština...
madner

#70 Re: Ljutiti se na Boga

Post by madner »

To se slazem, stas se ljutit pored cevapa :D

Htio sam reci da ne kontam sta si rekao sa nulama i kecom :D
arzuhal

#71 Re: Ljutiti se na Boga

Post by arzuhal »

madner wrote:To se slazem, stas se ljutit pored cevapa :D

Htio sam reci da ne kontam sta si rekao sa nulama i kecom :D
Neam ba više kuveta nizašta, biži...osad samo na BC :D
madner

#72 Re: Ljutiti se na Boga

Post by madner »

Samo opusteno, nemoj zaboraviti ako si nadprosjecno inteligentan vecina ostalih je gluplja :D
arzuhal

#73 Re: Ljutiti se na Boga

Post by arzuhal »

Hajmo mi domina il šaha, da te razvalim...more i bilijara, dajem kugle fore :D
madner

#74 Re: Ljutiti se na Boga

Post by madner »

Saha moze uvijek
E2-E4

:D
arzuhal

#75 Re: Ljutiti se na Boga

Post by arzuhal »

madner wrote:Saha moze uvijek
E2-E4

:D
U, ti otvaranja :lol: ..šta sad voliš? C 5 il E 5? I ne smijemo ovdje igrat...
Post Reply