UDES NA RASKRSNICI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

suljke

#51 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by suljke »

Ima u nas jedna "svi su krivi samo ja nisam" (krive su cure sto su tuda isle, krivi su policajci sto nisu cure okrivili, krivi su policajci sto nismo alkotestirani, kriva je drzava sto nije omogucila da samo ti vozis na cesti ,krivi su naucnici sto nisu samo tebi proizveli automobil i t d )
KRIV SI i ne mudruj vise
dugacki

#52 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by dugacki »

Nisi vidio toliki auto a odmah si vidio stikle od 10-12 cm...... :D :D
Nek' si i ti i te cure ziv i zdrav....za ostalo je lako.
johntra

#53 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by johntra »

ja bih cure odmah za kaznu preko haube.... :D
vol-taren

#54 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by vol-taren »

Dobro si prosao care :roll:
Blobi

#55 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Blobi »

johntra wrote:ja bih cure odmah za kaznu preko haube.... :D
:D :D :D

Dobar dobar :D
ABH017

#56 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by ABH017 »

Op3r4t0r wrote:Iskreno da ti kazem meni je zao sto moras platiti 300 maraka, ja bi volio da moras platiti bar 3 hiljade maraka!

Mrzim vozace koji drugim vozacima ulijecu kako im volja i kad ih neko spuca onda bi se i zalili, milion puta mi se desilo da neki krkan gleda u mene kako idem pravo, vidi da moze uletiti znajuci naravno da ce me natjerati na kocenje i on krkanski ulijece, meni je zao cura sto su se prepale, ali mi je drago sto su te spucale jer mogu samo predpostaviti koliko si puta uletio nekom pribranijem koji ti je pri kocenju psovao mater izbjegavajuci sudar s tobom, konacno te neko spucao na tvoju stetu, zao mi je samo sto je toliko mala jer ne vjerujem da ces se nakon nje opametiti, ali bice jos kazni ;)
E baš mi je drago spoznati da ima i takvih likova kao što si ti, koji nikad nikom ne ulijeću, stoje na raskrsnici dok im neko ne kaže da mogu bezbjedno krenuti naprijed.
Nije mi muka što me osuđuješ već što nisi ni pročitao šta sam tražio i pitao. NE KRIVIM CURE, nije mi u interesu da i one dobiju kaznu. Htio bih samo sačuvati vozačku i možda izvući manju kaznu. Moj posao je da dnevno u prosjeku prelazim po 200 km, vozač sam već 21 godinu, tako da mi ne možeš držati predavanje o ponašanju vozača na putevima.
Budi malo pozitivan. :-D :-D :-D
atko

#57 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by atko »

Pa rekli smo ti ... kako si opiso ... kriv si... ako ima nekih detalja koje nisi reko ... npr ti si skreno ali si moro stati iz nekog razloga tako da ti dio auta viri ... a nakon izvjesnog vremena je naletilo auto i udarilo te ... zali se ...

moj ti je savjet ulozi zalbu na kaznu ... zamoli da ti uzmu u obzir to da ti je volan nposao i da ti to u neku uslovnu presaltaju ...
Blobi

#58 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Blobi »

Ma kakva zalba, ne pije vode a i gubljenje je vremena. Meni su radi 18 preko ogranicenja na magistralnom prema Tuzli uzeli vozacku na mjesec dana. Ali posto mi vozacka ocajnicki treba i imam takvu vrstu posla gdje se dnevno moram vozikati barem 100 km po gradu, nisam mogao priustiti taj luksuz "nevozanja", pa sam se svercao i malo vise pazio i that's it. A ako te vec zaustave, savjetujem ti da izdvojis nekih pedesetak maraka policajcima "za meso" tako da te ne peglaju za vozacku, vec ih unaprijed preduhitri sa crvenom novcanicom i reci da ti se jako zuri, itd, itd.
ABH017

#59 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by ABH017 »

atko wrote:Pa rekli smo ti ... kako si opiso ... kriv si... ako ima nekih detalja koje nisi reko ... npr ti si skreno ali si moro stati iz nekog razloga tako da ti dio auta viri ... a nakon izvjesnog vremena je naletilo auto i udarilo te ... zali se ...

moj ti je savjet ulozi zalbu na kaznu ... zamoli da ti uzmu u obzir to da ti je volan nposao i da ti to u neku uslovnu presaltaju ...
To ću i pokušati, jedino to preostaje. A 3 stoje pokušati podijeliti u rate.
VELIKO HVALA SVIMA ZA SAVJETE I MIŠLJENJA.
HVALA I KRITIČARIMA, NA ADEKVATNIM KRITIKAMA. :roll: :roll: :roll:
Pozdrav svima!!! :run:
Wind

#60 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Wind »

Hajde, sretno i de...bilo bi lijepo, da kad se to sve zavrsi, da se javis i ispricas nam kako je proslo....

cisto za arhivu i za neki drugi slucaj....da se ne postavljaju ista pitanja... :D
respo

#61 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by respo »

ABH017 wrote: Moj posao je da dnevno u prosjeku prelazim po 200 km, vozač sam već 21 godinu, tako da mi ne možeš držati predavanje o ponašanju vozača na putevima.
ja koliko sam primjetio takvi sto si ovdje opisao si i najgori sto se tice ponasanja vozaca u saobracaju
cast izuzecima

jer oni kontaju imaju 20 godina iskustva stalno su na cesti znam ja
muka mi bude od takvih
nista licno samo kazem da je takvih cini mi se vecina
Edin H.

#62 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Edin H. »

Znam da moralno nisi kriv, ali zakonski jesi.
Naletio si na neku nadobudnu pocetnicu koja je raspalila preko raskrsnice i nije procijenila situaciju i usporila, sto bi vecina vozaca uradila uz malo trubljenja i psovki :D
Policija ima pravo procjene da li su ucesnici u udesu u alkoholiziranom stanju, stoga zavisi od njihove procjene da li ima potrebe za alko-testom.
U Engleskoj ti ne bi Policija ni izasla na uvidjaj za udes bez povrijedjenih, tako da ni ne bi bilo kazne. Sve ide preko osiguravajucih drustava.
amrica

#63 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by amrica »

Koa prvo, poDApisao si, i tu si gotov, 90% bez sanse da nesto na sudu isceprkas, osim da te advokat oguli za x puta vise para od kazne
Kao drugo, ne mogu zamisliti situaciju da saobracajci nisu izvrsili uvidjaj, po pravilima :? I kad je najmanja ogrebotina, ako auta nisu micana, zatvore saobracaj, uslikaju iz svih uglova, izmjere onim "kanafama" tragove kocenja.... alkotest itd....
I imas pravo traziti podatke ko je izvrsio uvidjaj, ko su crne uniforme itd.
Mada, pred zakonom, ti si kriv, oduzeo pravo prvenstva (na 20-30m?) iako je ta vozacica, da ima imalo iskustva, mogla zakociti 10 puta... Tako je na vecini "duplih" semafora i jos milion mjesta u gradu. A te sto voze u stiklicama od 10-12 cm :roll: :run:
saso mange

#64 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by saso mange »

amrica wrote:Koa prvo, poDApisao si, i tu si gotov, 90% bez sanse da nesto na sudu isceprkas, osim da te advokat oguli za x puta vise para od kazne
Kao drugo, ne mogu zamisliti situaciju da saobracajci nisu izvrsili uvidjaj, po pravilima :? I kad je najmanja ogrebotina, ako auta nisu micana, zatvore saobracaj, uslikaju iz svih uglova, izmjere onim "kanafama" tragove kocenja.... alkotest itd....
I imas pravo traziti podatke ko je izvrsio uvidjaj, ko su crne uniforme itd.
Mada, pred zakonom, ti si kriv, oduzeo pravo prvenstva (na 20-30m?) iako je ta vozacica, da ima imalo iskustva, mogla zakociti 10 puta... Tako je na vecini "duplih" semafora i jos milion mjesta u gradu. A te sto voze u stiklicama od 10-12 cm :roll: :run:
pa koke moja ti :D :mrgreen:
Cholina_Lokica

#65 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Cholina_Lokica »

eno sad je problem sto neko vozi u stiklama :-) :roll:
aerosa

#66 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by aerosa »

Blobi wrote:Ma kakva zalba, ne pije vode a i gubljenje je vremena. Meni su radi 18 preko ogranicenja na magistralnom prema Tuzli uzeli vozacku na mjesec dana. Ali posto mi vozacka ocajnicki treba i imam takvu vrstu posla gdje se dnevno moram vozikati barem 100 km po gradu, nisam mogao priustiti taj luksuz "nevozanja", pa sam se svercao i malo vise pazio i that's it. A ako te vec zaustave, savjetujem ti da izdvojis nekih pedesetak maraka policajcima "za meso" tako da te ne peglaju za vozacku, vec ih unaprijed preduhitri sa crvenom novcanicom i reci da ti se jako zuri, itd, itd.
Odvadi malo haveru, vozačku ti mogu oduzeti tek ako pređeš 30 preko dozvoljenog. 8)
Qler

#67 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Qler »

po novom zakonu u naseljenom mjestu je 20km/h tolerancija, a van naseljenog 10km/h.

znaci ako je u gradu 60 ogranicenje, mozes 79 voziti, a ako je na magistrali 60 ogranicenje mozes voziti 69... logika.. :skoljka:
madner

#68 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by madner »

Logika ne logika, u gradu od 30+ ide vozacka. Izvan grada isto tako. Za 18 preko je novcana kazna, bodovi ali vozacku ne diraju.
aerosa

#69 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by aerosa »

Za 18 preko imaš kaznu od 20 km i to je to. U naseljenom mjestu nemaš čak ni tu kaznu.
Taj novi zakon još nije stupio na snagu , jedino ako ga nisu počeli preventivno koristiti i ranije. 8)
za_sada_bez_dobrog_nicka

#70 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

aerosa wrote:I pitam ove likove iz komisije, pa zar nisu vidjeli kako je brzo išao, kad čovjek mi fino pojasni, "jesam, ali si ti trebao sa tim računati pošto on u odnosu na tebe ima prvenstvo prolaza"

Suština balade.

E sada, zašto one nisu na vrijeme zakočile, to je druga priča. Malo problem sa štiklicama i pedalama, ili su se zapričale, pa SMS-ovi sa lolama u crnom, a možda je i dviculja zrela za farbanja pa im je ta Fabija naletila na zicer, ali sumnjam da su toliko kvarne. Bitno je da je glava čitava, tipla tu lovu i neka osiguranje radi svoj posao...
ABH017

#71 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by ABH017 »

suljke wrote:Ima u nas jedna "svi su krivi samo ja nisam" (krive su cure sto su tuda isle, krivi su policajci sto nisu cure okrivili, krivi su policajci sto nismo alkotestirani, kriva je drzava sto nije omogucila da samo ti vozis na cesti ,krivi su naucnici sto nisu samo tebi proizveli automobil i t d )
KRIV SI i ne mudruj vise
Danas nešto razmišljam.
Na razmišljanje me potaklo ni manje, ni više, nego 8 identičnih situacija, u kojima sam ja bio u poziciji ove cure, koja je mene raspalila. Mogao sam, hladno, umjesto kočnice, nastaviti stiskati gas. Stigao bi ih barem petoricu.
Ja bih bio dobar, jer bi mi osiguranje platilo sve oštećene dijelove, dijelove bih našao na buvljaku, malo platio "majstora"... i ja dobar 5-6 glava.
A, što je vrlo važno, nedužan pred zakonom i pred pojedinim "vozačinama", koji me ovdje tako zdušno kritikuju.
Kad sam razmislio malo više shvatio sam da mi se ovakve situacije dešavaju svaki dan, te bih, da nisam oprezan, polomio mnoštvo auta po gradu. Kad bi to isto radili svi vozači, vjerujte mi da bi auto-limari bili najzaposleniji ljudi u državi. Morali bi ih uvoziti. Iako ih ima koliko hoćete da rade po običnim šupama i garažama, vjerujte, bilo bi ih jako malo. Svi bi uveli 24-satno radno vrijeme u 3 smjene.
Eto rekoh, samo da prenesem svoje razmišljanje, sad kad se sve malo ohladilo. :idea:
sabanss

#72 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by sabanss »

ABH017 wrote: Danas nešto razmišljam.
Na razmišljanje me potaklo ni manje, ni više, nego 8 identičnih situacija, u kojima sam ja bio u poziciji ove cure, koja je mene raspalila. Mogao sam, hladno, umjesto kočnice, nastaviti stiskati gas. Stigao bi ih barem petoricu.
Ja bih bio dobar, jer bi mi osiguranje platilo sve oštećene dijelove, dijelove bih našao na buvljaku, malo platio "majstora"... i ja dobar 5-6 glava.
A, što je vrlo važno, nedužan pred zakonom i pred pojedinim "vozačinama", koji me ovdje tako zdušno kritikuju.
Kad sam razmislio malo više shvatio sam da mi se ovakve situacije dešavaju svaki dan, te bih, da nisam oprezan, polomio mnoštvo auta po gradu. Kad bi to isto radili svi vozači, vjerujte mi da bi auto-limari bili najzaposleniji ljudi u državi. Morali bi ih uvoziti. Iako ih ima koliko hoćete da rade po običnim šupama i garažama, vjerujte, bilo bi ih jako malo. Svi bi uveli 24-satno radno vrijeme u 3 smjene.
Eto rekoh, samo da prenesem svoje razmišljanje, sad kad se sve malo ohladilo. :idea:
Ja bih to radio da mi nije zao mog auta. Sve uredu ali u gradu se definitivno ne postuje pravo prvenstva prolaza. Ja sam prije par godina ovako spuco ciku u poznim godinama (nenamjerno) koji je krenuo da uzme prvenstvo dvostrukoj koloni (skretanje na Kovacicima, dvije trake prema gradu) ni manje ni vise nego Jugom. Jos covjek ima preko 70 godina, ali kreno da se uvali...
gaius

#73 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by gaius »

Max Bunker wrote:
ABH017 wrote:Hvala svima, ali ste rekli uglavnom sve ono što sam znao i sam. Zanimalo me je ima li ikakva mogućnost da se imalo izvadim jer su cure fakat brzo vozile (sigurno brže od 60), te po meni snose dio krivice.
Zaboravio sam reći i da su mi se pred policijom izvinjavale.
Pazi, to kojom su one brzinom vozile prije sudara nije toliko vazno ( to je ta objektivna krivica ). Mogle su da voze i 150 km/h.
Vazan je trenutak tvog skretanja ( na kojoj su se udaljenosti one nalazile i dali si im zaista mogao oduzeti pravo prvenstva ).
( posmatrajuci ovako "naslijepo" na osnovu male materijalne stete i reakcije policije, rekao bih da si ti kriv i da ih nisi vidio )
"objektivna krivica" ne postoji.. postoji "objektivna odgovornost" ali se ona odnosi na treća lica a ne na učesnike u nezgodi koji jedan drugom odgovaraju po principu krivnje..

tvrdnja da su vozile 150 km/h da ne bi bilo bitno je također pogrešna.. naročito u kontekstu vožnje u gradu, ograničenja od 60 km/h to bi se moglo posmatrati ne kao nepažnja.. ne kao grupa nepažnja.. nego kao namjera.. šta sad poslati suvozača kilometar naprijed da preko mobitela javlja ide li budala 150 km/h i možeš li skrenutio?

ono što je relevantno je slijedeće:
1. kojom brzinom je ona vozila
2. u kojem momentu te mogla opaziti
3. da li si ti njoj ušao u putanju pa nije mogla zakočiti ili si ti okončavao skretanje a onda ona naletila neprilagođenom brzinom...

od svjedoka ništa.. vještak će to fino da rastabiri.. traži sudsko odlučivanje u prekršajnom postupku.. predlaži vještačenje i brani se.. ako si pak svjestan da si kriv uštedi si novac.. vještak će ionako precizno utvrditi kako stoje stvari a naše laičke opservacije iz oblasti saobraćajno-tehničkih vještačenja mogu biti ovakve ili onake..
ado-šampion

#74 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by ado-šampion »

sabanss wrote:
Ja bih to radio da mi nije zao mog auta. Sve uredu ali u gradu se definitivno ne postuje pravo prvenstva prolaza. Ja sam prije par godina ovako spuco ciku u poznim godinama (nenamjerno) koji je krenuo da uzme prvenstvo dvostrukoj koloni (skretanje na Kovacicima, dvije trake prema gradu) ni manje ni vise nego Jugom. Jos covjek ima preko 70 godina, ali kreno da se uvali...
Danas mene isti takav umalo na razvali ko p...u na raskrsnici. :-) Ja stajao na na sporednoj na semaforu a on s glavne desno, boba je falila, nagario ga čiča, uzbrdica pa valjda da ga natjera. :lol: Prije sedmicu-dvije isto tako na Ćumurija mostu...
drndalo

#75 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by drndalo »

gaius wrote:tvrdnja da su vozile 150 km/h da ne bi bilo bitno je također pogrešna.. naročito u kontekstu vožnje u gradu, ograničenja od 60 km/h to bi se moglo posmatrati ne kao nepažnja.. ne kao grupa nepažnja.. nego kao namjera.. šta sad poslati suvozača kilometar naprijed da preko mobitela javlja ide li budala 150 km/h i možeš li skrenutio?

ono što je relevantno je slijedeće:
1. kojom brzinom je ona vozila
2. u kojem momentu te mogla opaziti
3. da li si ti njoj ušao u putanju pa nije mogla zakočiti ili si ti okončavao skretanje a onda ona naletila neprilagođenom brzinom...

od svjedoka ništa.. vještak će to fino da rastabiri.. traži sudsko odlučivanje u prekršajnom postupku.. predlaži vještačenje i brani se.. ako si pak svjestan da si kriv uštedi si novac.. vještak će ionako precizno utvrditi kako stoje stvari a naše laičke opservacije iz oblasti saobraćajno-tehničkih vještačenja mogu biti ovakve ili onake..
Ako si stvarno siguran da je bilo onako kako si ti rekao da jeste, onda potpisujem ovaj post. Salji prigovore u zakonskom roku, itrazi od suda utvrdjivanje cinjenica vjestacenjem... I moli sudiju da ti vozacku ne dira, jer nisi prije kaznjavan, ako nisi...
Post Reply