FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
Moderator: anex
-
Shoba
#51 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
vec par godina koristim pastu bez fluora...iz poznatih razloga....
-
Sizzla
#52 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
da u dm ima AloeDent vec je nekolio mjeseci koristim ... pasta bez floura
, da li neko zna gdje se moze nabaviti voda bez floura (osim da idem u sumu na prirodan izvor)
-
MoodSwingeR
#53 FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
Ma sta fluor?! Jod, jarane, jod!
A 'Tuzlanska so' je jodirana...
A 'Tuzlanska so' je jodirana...
- A_I_
#54 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
kamen spoticanja wrote:nevjerovatno je da si primjetio da je tema naslovljena s "IZ" pasti za zube a nisi primjetio sta pise dalje...dakle fluor iz pasti za zube...tihi ubica...ja ne znam sta je ne jasno u naslovu...dakle nikakva fluorizacija vode ni priblizavanje temeA_I_ wrote:Naslov nije fluor u pasti za zube vec fluor IZ pasti za zube - kad neinformisanom 'pucanstvu' pocnem govoriti o dodavanju fluora u pitku vodu, ignoranti koji misle da su prepametni cesto me pocmu ispravljati kao "da ne mislis na hlorisanje vode"vjerovatno je zato postavljac teme stavio takav naslov kako bi priblizio narodu na sta se misli
procitaj i sadrzaj teme a ne samo njen naslov
postavljac teme govori najvise o istoriji fluorisanja vode.kratko jasno pasta kao tihi ubica
![]()
Cabadahija wrote:***** ISTINA O FLUORU: KAKO JE OTROV "POSTAO KORISTAN" ZA ZUBE !
Umjesto uvoda, postavio bih svima nama par pitanja, tj, da li ste čuli za ova neobična "naučna" otkrića:
1. Ako svakog dana stojite 5 minuta na jednoj nozi - poboljšaćete sistem za ravnotežu.
2. Ukoliko prije svakog obroka pogledate crtani film - imaćete bolje vid.
3.Kada u crnu kafu ubacite nekoliko komadića kiwija - spriječićete hronični kašalj od pušenja.
4.Nekoliko kapi voska u cipeli - pomoći će ravnim tabanima da se uzdignu.
5. FLUORID koji je vještački dodat u zubnu pastu - zaštitiće vaše zube od karijesa!
![]()
![]()
![]()
Prva 4 "recepta" sam izmislio ja, uz ideju Udruženja anti-fluor SAD. Ne savjetujem nikom da proba, ali i ako proba, neće mu se desiti ništa loše, samo kod "recepta" br 4 pazite da cipelu ne dirate dok se vosak ne ohladi.![]()
Što se tiče otrovnog fluora u pasti za zube, ovaj peti "recept" su izmisli naučnici koji su radili na izradi prve atomske bombe.
Naučnici i vrhunski hemičari su nakon Drugog svjetskog rata sponzorisani (potplaćivani) od velikih hemijskih korporacija kako bi promovisali korištenje fluorida u stomatologiji, te u pitkoj vodi (posebno u SAD-u), povezujući tu hemikaliju s boljim zdravljem zubi.
Tako su naučnici pomogli da se promijeni image fluora, od teškog otrova (što on u biti i jeste), do "spasonosnog lijeka" za zube, a sve zarad PROFITA na štetu ZDRAVLJA.
--------------------------------------
Priča o tome kako je fluor dodan pasti za zube i vodi za piće vrlo je neobična, gotovo SF priča.
Ona uveliko sliči onima vezanim za olovo, azbest i duhan, a čiju su groznu istinu naučnici financirani (podmićivani) od industrije, zajedno s vladama svojih zemalja, također držali desetljećima sakrivenom od javnosti, a i dan danas je primjerice DUHANSKI dim pod najvećom zaštitom država (PROFIT na štetu zdravlja), iako svi znamo kakav je to otrov.
Naravno, bilo je tu i časnih ljudi, vrhunskih naučnika i hemičara, koji su širili istinu o ovom otrovu.
Primjera radi, godine 1990. dr. John Colquhoun s Novog Zelanda potjeran je u ranu penziju nakon što je objavio nalaze opsežne naučne studije koju je proveo sa svojim expertskim timom na čak 60 000 školske djece.
Ovaj časni doktor i naučnik je otkrio kako nema razlike u propadanju zubi između fluoridiziranih i nefluoridiziranih područja, a naknadno je otkrio kako se kod velikog broja djece sa fluoridiziranim područjima pojavio u nauci poznati "zubni fluorosis'', tj specifične bijele fleke po zubnoj caklini.
Njegov expertski tim je u svojoj opsežnoj naučnoj studiji otkrio kako uopšte ne postoje dokazi da su tečnosti za ispiranje usta na bazi fluora i tablete fluora sigurne za konzumaciju, niti da imaju bilo kakav bolji učinak zaštite zuba od nefluoridiziranih tečnosti.
Također, naučne studije drugih, doktora Hildebrota na 6 000, i doktora Johna Yiamouyiannisa na 39 000 djece također NEGIRAJU bilo kakav pozitivan utjecaj natrij-fluorida na zube.
Čak je otkriveno da u kombinaciji s aluminijem (od kojega se do nedavno proizvodila većina tuba za pastu), natrij-fluorid ima još štetnije djelovanje na eritrocite.
-------------------------------
O OTROVU zvanom fluor i njegovom štetnom uticaju na zdravlje može se napisati 1000 stranica, međutim, nama je dovoljno samo pogledati na svakoj pasti sa otrovnim fluorom piše:
DJECA DO 6 ili 7 GODINA PERU ZUBE SA MRVOM PASTE KAO GRAŠAK, I UZ NADZOR RODITELJA!!!
PAZITI DA DIJETE NE PROGUTA!!!
AKO PROGUTA, ODMAH OTIĆI DOKTORU NA TERAPIJE!!!
Eh sad, pitam se baš, KAKO JA MOGU DIJETE SPRIJEČITI DA PROGUTA MALO TE PASTE (otrova)????
Pa odrastao čovjek, pa mu se omakne, a kamo li dijete u svojoj bezbrižnosti.
-------------------------------------------
Na kraju, niko ko ne želi NE MORA se odreći FLUORA, ali mene brine ova NEMOGUĆNOST IZBORA, tj zašto ne mogu skoro pa nigdje u Bosni i Hercegovini (i šire) naći pastu BEZ FLUORA, kao što to mogu u EU, i ostalim normalnim državama svijeta?!
- A_I_
#55 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
Kad se radi o sistematskom dodavanju toksicne supstance u vodu za pice, uopšte nije primjereno pricati viceve i onako sa visine šprdati se na račun običnih ljudi.kamen spoticanja wrote: e sad posto poznajes tematiku,a vec smo par puta pomenuli posljedice prekomjernog uzimanja fluora kazi mi koliko slucajeva floroze znas da je bilo u BiH ...dakle mislim da onu sistemsku...ne na onu lokalnu na zubima je je tu ne moguce ni izbrojat ni dokazat...i da li uopste imas ikakve zvanicne podatke o ppm-azi nasih izvora vode i kolicini fluora koja izlazi iz cesme?
a onda broji krezave ljude koje svakodnevno susreces u svojoj okolini...pa se zapitaj sto nam drzava ne radi ko svedska i ne ubaci malo fluora u hebeni vodovod...da imamo cim zvakat teletinu
Opet pitam, kako može biti isto lokalna primjena u ustima uz obavezno ispiranje i sistematsko unosenje u citav organizam kroz vodu za pice uz neznane posljedice po metabolizam?
Kako može biti sigurno populaciju kljukati otrovnim elementom koji se koristi u ovoliko teških industrija:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluorine#I ... _compounds
Slicna je priča sa živom koja iz plombi lako dospije u orgainzam. Da ne pričam o kontaminacji morskog ekosistema nesagledivih razmjera - pogotovo sve veće su koncentracije u velikim ribama grabežljivicama poput ajkula, delfina, kitova, tuna...
Last edited by A_I_ on 18/05/2010 11:27, edited 1 time in total.
-
ipsilon
#56 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
Sovjeti su u svojim zatvorima u hranu dodavali fluor za koji se smatra da pasivizira zatvorenike, guši u njima želju za pobunom. Također, fluor naročito nepovoljno djeluje na kvalitet koštane mase, a nakuplja se i u epifizi, žlijezdi koja se povezuje sa intuicijom.
Ja ga odavno izbjegavam, a jedina zubna pasta bez fluora koju sam uspio pronaći na našem tržištu je crveni Paradontax, ima ga u apotekama. Odvratnog je ukusa, a kad se navikneš na njega - postanu ti odvratne komercijalne paste.
Ja ga odavno izbjegavam, a jedina zubna pasta bez fluora koju sam uspio pronaći na našem tržištu je crveni Paradontax, ima ga u apotekama. Odvratnog je ukusa, a kad se navikneš na njega - postanu ti odvratne komercijalne paste.
- Cabadahija
#57 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
Ma nemaš šta liku objašnjavati kad on nije na ovom Forumu kako bi normalnom konverzaciom došao do nekih informacija, ili, ako već nešto zna, da fino objasni svoj stav i da taj stav obrazloži ČINJENICAMA, a ne sprdnjom i omalovažavanjem.A_I_ wrote:Kad se radi o sistematskom dodavanju toksicne supstance u vodu za pice, uopšte nije primjereno pricati viceve i onako sa visine šprdati se na račun običnih ljudi.kamen spoticanja wrote: e sad posto poznajes tematiku,a vec smo par puta pomenuli posljedice prekomjernog uzimanja fluora kazi mi koliko slucajeva floroze znas da je bilo u BiH ...dakle mislim da onu sistemsku...ne na onu lokalnu na zubima je je tu ne moguce ni izbrojat ni dokazat...i da li uopste imas ikakve zvanicne podatke o ppm-azi nasih izvora vode i kolicini fluora koja izlazi iz cesme?
a onda broji krezave ljude koje svakodnevno susreces u svojoj okolini...pa se zapitaj sto nam drzava ne radi ko svedska i ne ubaci malo fluora u hebeni vodovod...da imamo cim zvakat teletinu
Opet pitam, kako može biti isto lokalna primjena u ustima uz obavezno ispiranje i sistematsko unosenje u citav organizam kroz vodu za pice uz neznane posljedice po metabolizam?
Kako može biti sigurno populaciju kljukati otrovnim elementom koji se koristi u ovoliko teških industrija:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluorine#I ... _compounds
Slicna je priča sa živom koja iz plombi lako dospije u orgainzam. Da ne pričam o kontaminacji morskog ekosistema nesagledivih razmjera - pogotovo sve veće su koncentracije u velikim ribama grabežljivicama poput ajkula, delfina, kitova, tuna...
Eh, mi ljudi smo takva sorta životinja, da dok nas nešto "NE OŠINE" (što bi rekli naši stari), nećemo se opametiti.
Pa zar nam nije dovoljno Božije davanje za one "LUDE KRAVE"??? Pa da se to nije desilo s tim kravama, da sam ja slučajno otvorio temu: "KRAVE ĆE POLUDITI AKO JEDU MLJEVENE KOSTI", mislim da bih odmah završio u prdekani.
SKORO SVI bi rekli:
"Aaaaaaaaa, vidi ti njega, hoće da nam kaže da će krave poluditi od koštanog brašna?? pa šta tu ima otrovno?? Idi bježi neinformisani i zaostali!! Naše krave to jedu, jer kosti drugih krava su čak i zdrave".
Ista priča je i sa ostalim otrovima koje čovjek dodaje u hranu, piće ili koristi u medicini.
Za FLUOR barem znam da je OTROV.
- Cabadahija
#58 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
Imaš i AloeDent u DM-u i još nekim tržnim centrimaipsilon wrote:Sovjeti su u svojim zatvorima u hranu dodavali fluor za koji se smatra da pasivizira zatvorenike, guši u njima želju za pobunom. Također, fluor naročito nepovoljno djeluje na kvalitet koštane mase, a nakuplja se i u epifizi, žlijezdi koja se povezuje sa intuicijom.
Košta kao dvije i po kutije cigareta... nije skup
- Rauber
#59 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
I ja odnedavno koristim AloeDent pastu bez fluora, nisam ni znao da je stetan, nego bio u DM-u i vidim pasta 12KM, kontam garant je dobra
Inace i jest dobra, fino prati zube sa njom, ne znam jel to zbog cijene
Inace i jest dobra, fino prati zube sa njom, ne znam jel to zbog cijene
-
ipsilon
#60 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
Hvala za info, probaću. Malo mi dopizdio paradontax.Cabadahija wrote:Imaš i AloeDent u DM-u i još nekim tržnim centrimaipsilon wrote:Sovjeti su u svojim zatvorima u hranu dodavali fluor za koji se smatra da pasivizira zatvorenike, guši u njima želju za pobunom. Također, fluor naročito nepovoljno djeluje na kvalitet koštane mase, a nakuplja se i u epifizi, žlijezdi koja se povezuje sa intuicijom.
Ja ga odavno izbjegavam, a jedina zubna pasta bez fluora koju sam uspio pronaći na našem tržištu je crveni Paradontax, ima ga u apotekama. Odvratnog je ukusa, a kad se navikneš na njega - postanu ti odvratne komercijalne paste.100% je prirodan i extra šmeka.
![]()
- Cabadahija
#61 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
ipsilon wrote:Hvala za info, probaću. Malo mi dopizdio paradontax.Cabadahija wrote:Imaš i AloeDent u DM-u i još nekim tržnim centrimaipsilon wrote:Sovjeti su u svojim zatvorima u hranu dodavali fluor za koji se smatra da pasivizira zatvorenike, guši u njima želju za pobunom. Također, fluor naročito nepovoljno djeluje na kvalitet koštane mase, a nakuplja se i u epifizi, žlijezdi koja se povezuje sa intuicijom.
Ja ga odavno izbjegavam, a jedina zubna pasta bez fluora koju sam uspio pronaći na našem tržištu je crveni Paradontax, ima ga u apotekama. Odvratnog je ukusa, a kad se navikneš na njega - postanu ti odvratne komercijalne paste.100% je prirodan i extra šmeka.
![]()
Nema na čemu. Bile bi paste BEZ OTROVNOG FLUORA i puno jeftinije kada bi se malo masovnije proizvodile, i kada bi ih bilo više u ponudi na našem tržištu.
U malo razvijenijim državama se npr može naći na desetine vrsta pasti bez otrovnog fluora, i to u skoro svakoj prodavnici. Ne moraju te paste biti sad 100% biološke (ili eko, kako neko naziva), samo hoću normala izbor: jedna sa fluorom, druga bez fluora, i nek sebi kupuje ko šta hoće, ha ja!!
- Cabadahija
#62 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
Hvala svima na komentarima, idejama, razmišljanjima i informacijama.

- kamen spoticanja
#63 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
ooo mena malo nema i odmah smo se raspojasali...ali hajd bar za pocetak pricas o temi a ne o meniCabadahija wrote:- Naravno kamen spot da PRIRODNI FLUOR mi NE ŽELIMO IZBJEĆI, i naravno da je PRIRODNI FLUOR idealan za zaštitu kostiju i zubi (zajedno sa kalcijem), ali, zaboravio si dodati "MALU" napomenu, a to je da PRIRODNI fluor nikada nije izolovan element, i da je uvijek u korelaciji sa drugim korisnim elementima i tvarima iz te hrane koju si spomenuo, a to je baš onako kako je Bog odredio.
Uglavnom, porediti prirodni fluor koji je u kombinaciji sa hranjivim elementima iz hrane i vode je isto što i uporediti pravo novorođenče sa robotom-igračkom koja oponaša novorođenče.
.
e sad on topic...dakle samo zlonamjeran ili lud moze reci da flour u kolicinama vecim od dozvoljenih nije stetan...dakle ponavljam samo lud...i to je ok...
e sad opet ide ista analogija...samo lud ili zlonamjeran moze reci da fluor nije koristan organizmu...prvenstveno zubima i kostima...
e onda dolazi najbolji dio...dakle kolicine...a kolicina fluora koji se koristi u pasti za zube(a one su u naslovu teme,mada cu se opet dotaknuti i sistemske fluorizacije) ,ako se pasta za zube koristi kao pasta za zube,opasan je kao i voda koju pijes u normalnim kolicinama...voda je kako ti kazes prirodna ali popij od jednom 6 litara pa mi reci kako si se proveo
e sad svako zna koliko dnevno jede ribe recimo
dapace kad je fluorizacija radjena kako ne treba desila se alabama
ima doduse jos jedan vid belaja s fluorom a to je onda kad prirodni izvori vode u sebi sadrze ogromne kolicine fluora (recimo turski grad Isparta je dobar prmjer) i takva voda dovodi do pojave endemske floroze...s tim da doduse tvoja prica o prirodnom fluoru ovde svakako pada u vodu...dakle prirodan je a otrovan je
naravno u zemljama kakva je nasa prica o fluorizaciji vode svakako je dobar vic
i sta nam ostaje...naravno pasta za zube...ili proteza
a ovo zadnje vidjam svaki dan bar 10 puta...i ne bi nikome preporucio
a sad o tom fama
- kamen spoticanja
#64 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
ah cabadahijo,cahadahijo...ja taman mislio da je tema fluor iz pasti za zube kad ono opet o meni...Cabadahija wrote: Ma nemaš šta liku objašnjavati kad on nije na ovom Forumu kako bi normalnom konverzaciom došao do nekih informacija, ili, ako već nešto zna, da fino objasni svoj stav i da taj stav obrazloži ČINJENICAMA, a ne sprdnjom i omalovažavanjem.
Ista priča je i sa ostalim otrovima koje čovjek dodaje u hranu, piće ili koristi u medicini.
Za FLUOR barem znam da je OTROV.
a jesi upravu flour je otrovan...i hidrogen je otrovan...i magnezij je otrovan...samo opte pijes vodu,i jedes zelenu salatu...ili moze bit i to izbjegavas
- bez_ideje
#65 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
paradontax je zakon...kad se na to naviknes ,nista ti vise nije odvratno probat 
- kamen spoticanja
#66 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
paradontax je terapeutska pasta za zube i postoje odredjene indikacije kod kojih se ona treba koristiti...prati zube paradontaxom svakodnevno je bespotrebno bacanje para...a cijene mu jebez_ideje wrote:paradontax je zakon...kad se na to naviknes ,nista ti vise nije odvratno probat
- bez_ideje
#67 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
- kamen spoticanja
#68 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
jel imas diagnozu ili peres zbog pranja?bez_ideje wrote:Pa i perem zube paradontaxom u terapeutske svrhe
- bez_ideje
#69 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
povlacenje zubnog mesa na nekim zubima ,koristim po preporuci zubara ....
- kamen spoticanja
#70 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
onda ok...mislim da smo vec pricali o tome...ali opet dok si tu ...skidanje kamenca i popravljanje tehnike cetkanja je osnov zaustavljanja recesije gingive...paradontax tu samo moze pomocibez_ideje wrote:povlacenje zubnog mesa na nekim zubima ,koristim po preporuci zubara ....
svako dobro zelim
- bez_ideje
#71 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
Jesmo,hvala opet.....kamenca nemam.bar mi je rekao tako.....curoprax cetkica i paradontax za sad rade
- Cabadahija
#72 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
kamen spoticanja wrote:opaaa posto je cabadahija frisko otkrio internet ama neku gadnu frustraciju s zubima i oko zuba tipkat cu vam sve sto ima veze s fluorom i zubima kad odmorim ledja ...frisko sam s posla...mada sam rekao da na infantilne postove necu odgovarati jer je totalni gubitak vremena ali kad vidim da se ozbiljni forumasi pecaju na pricu pasta bez fluora to znaci da nije dobro i morat cu se ukljucit...cabadahiju evo me opetbez_ideje wrote:Strasno u najmanju ruku,no sta nam je ciniti![]()
Pasti bez fluora na nasem trzistu nema..........zna li neko neki fazon,caku.....da nije pepeo i soda bikarbona![]()
![]()
no ukratko pasta bez fluora,uz ishranu kakva je u ovom milenijumu ,znaci pune cekaonice stomatoloskih ordinacija...i zube kao u horor filmovima![]()
dakle nastavak slijedi vrlo uskoro...a sad lahka noc![]()
i de ne budalite...kakav pepeo i soda
Hej, umjesto odgovora, samo ću citirati tvoj PRVI POST na ovoj temi, i nema dalje!!
Pa toliko cinizma i zlobe se stvarno rijetko sreće, nemam riječi.
Odgovaraš jednom od cijenjenih forumaša s puno cinizma i podsmijeha. Mene pokušavaš uvrijediti predpostavkom kako sam tek otkrio internet (ma samo dok promijenim ovaj moj dial up modem, vidjećeš ko je hacker
I još nešto. Bez obzira na sve, jedan element NIJE DOVOLJAN da zaštiti zube, i nije "čarobni štapić" koji će riješiti sve oralne probleme, pa zvao se on FLUOR, KALCIJ, VITAMIN K, ili nekako drugačije, oralno zdravlje, kao i zdravlje uopšte, zavisi od mnogo faktora.
Eh, sve te faktore ja pokušavam obuhvatiti u svojim temama. U principu, to nije toliko komplikovano koliko se čini, jer svako od nas može prestati pušiti, ne jesti KONTINUIRANO "poboljšivače" okusa i emulgatore, i izbaciti fluorizirane zubne paste i otrovne amalgame iz upotrebe.
To je odprilike neki osnov zdravog života.
Naravno da smo u eri u kojoj je veoma teško 100% izbjeći ove otove, ali NE KORISTITI IH KONTINUIRANO, eh, to može skoro baš svako.
- kamen spoticanja
#73 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
oo cabadahijo ovaj put polovican uspjeh...malo o meni malo o fluoru...ali i to je uspjeh ...dakle idemo naprijed...u europu...Cabadahija wrote:
Hej, umjesto odgovora, samo ću citirati tvoj PRVI POST na ovoj temi, i nema dalje!!
Pa toliko cinizma i zlobe se stvarno rijetko sreće, nemam riječi.
Odgovaraš jednom od cijenjenih forumaša s puno cinizma i podsmijeha. Mene pokušavaš uvrijediti predpostavkom kako sam tek otkrio internet (ma samo dok promijenim ovaj moj dial up modem, vidjećeš ko je hacker), kako su "ozbiljni forumaši" glupi, jer eto, "pecaju se" na moje teme, i još gomila uvreda za ljude koji najnormalnije diskutuju, iznose svoje argumente, stavove i mišljenja, i na to imaju 100% pravo.
I još nešto. Bez obzira na sve, jedan element NIJE DOVOLJAN da zaštiti zube, i nije "čarobni štapić" koji će riješiti sve oralne probleme, pa zvao se on FLUOR, KALCIJ, VITAMIN K, ili nekako drugačije, oralno zdravlje, kao i zdravlje uopšte, zavisi od mnogo faktora.
Eh, sve te faktore ja pokušavam obuhvatiti u svojim temama. U principu, to nije toliko komplikovano koliko se čini, jer svako od nas može prestati pušiti, ne jesti KONTINUIRANO "poboljšivače" okusa i emulgatore, i izbaciti fluorizirane zubne paste i otrovne amalgame iz upotrebe.
To je odprilike neki osnov zdravog života.
Naravno da smo u eri u kojoj je veoma teško 100% izbjeći ove otove, ali NE KORISTITI IH KONTINUIRANO, eh, to može skoro baš svako.
vidi ,razumijem ja tvoju potrebu da upozoris svekoliko pucanstvo na opasnosti koje vrebaju i kad pere zube i kad jede paradajiz s zenicke pijace...i to je sasvim pohvalno...ali ovde se radi o necemu drugom...dakle fluor iz pasti za zube nije otrovan ako se koristi kao pasta za zube...naprotiv vrlo je koristan...nazalost mi jos uvijek nemamo puno koristi ni od paste ni od fluora...i to je ono sto mene ljuti...pa cijele dane se ja u ordinaciji borim s ljudima da im uvalim i cetkicu i pastu u usta...pa danas sam imao pacijenta koji mi je hladno kazao da nikad nije cetkicom prao zube
i znas koliko je takvih...i onda ti uletis s pricom koja kaze pasta je otrov...ili predlozis pastu od 12 KM
a znas sta to znaci...10 ljudi moze odvojiti pare za pastu od 12 KM...prica o dvije kutije cigara ne pije vode u drzavi kakva je bosna...ljudi ce kupit cigare kad ne bi jeli nista
u sustini pasta kao pasta i nije bitna...jer naime uz redovno i kvalitetno cetkanje samom cetkicom mozes postici optimalnu higijenu...dakle pasta nije potrebna...ali znas zasto koristimo pastu...zato sto je nauka dokazala da pranje na "suho" ne privlaci pucanstvo...uopste...statistika kaze da 86% ljudi pere zube prvenstveno zbog dobrog osjecaja i mirisa koje pranje ostavlja...dakle ono sto pasta radi...higijena i nije bas na prvom mjestu...
zato i jesu izmislili pastu...i to joj je glavna uloga...omoguciti omasovljenje pranja zuba...prve napravljene paste nisu imale aromu nego samo deterdjente...i sta se desilo...veliko nista...kad su u pastu ubacili mentol onda je dosao boom...e sad ces reci a sto ce nam onda fluor...fluor je tu zbog ovakvog nacina ishrane...nauka je jednostavno shvatila da uz ovoliku potrosnju secera samo higijena nije dovoljna...trebalo je nesto da ojaca strukturu zuba...i tu je izbor pao na fluor i calcij...ali prvenstveno na fluor(nego jesi znao da je i vitamin K a i calcij otrov
e zato me ova prica nervira...pa bolan uzmes statisticke podatke iz zavoda za javno zdravstvo i vidis koliki je broj pacijenata koji su obolili od fluora...a onda se okreni oko sebe i broji zube koje vidis...a strasno je vjeruj mi...ja to najbolje znam
- Warhead
#74 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
@Kamen spoticanja
Mislim da nastupas previse cinicno i bahato. Da neko ovdje tvrdi da je zemlja ravna ploca razumio bih, ali ti previse pojednostavljujes stvari i toliko si siguran u nesto sto bas nije tako crno-bijelo. Razumijem da neko na osnovu svojih saznanja moze imati stav, ali nesposobnost da taj stav preispita uz mrvu kritickog razmisljanja nije bas pohvalna osobina.
Koliko se moglo procitati jedna od tvoje dvije glavne teze je da male kolicine floura u zubnoj pasti i vodi nisu stetne jer se to lako dokazuje ako se pogleda statistika o broju oboljelih od flourozisa.
Prvo, flourozis nije jedino oboljenje koje se povezuje sa flourom. Ono sto bih pitao je kako ti, ili bilo ko drugi ko zastupa tezu o ne stetnosti floura, mozete biti 100% sigurni da u dugom roku, nakon konstantnog unosenja floura u malim kolicinama, ne postoji povecani rizik od pokretanja nekih oboljenja?
Drugo, tvoj glavni argument je da se flourizacija koristi za sprecavanje karijesa i da je ta prevencija dala tako dobre rezultate (posebno u skandinavskim i drugim razvijenim zemljama) da nema govora o upitnosti takve prakse. Postoje li primjeri gdje se u nekim zemljama i podrucjima primjenjivala flourizacija a u drugim ne, a da je u oba slucaja doslo do smanjenja karijesa? Dalje, hajde da te pitamo kako objasnjavas da su mnoge razvijene zemlje (ukljucujuci i Svedsku koju si pominjao) davno prestale sa stavljanem floura u vodu. Ako i zaboravimo eventulano rizik po zdravlje i uzmemo da je flour potpuno bezopasan molim te da objasnis zasto prestase sa flourizacijom kad su efekti bili tako ociti? Evo spiska zemalja sa godinom kada je pocela i kada se zavrsila praksa stavljana floura u vodu:
Zapadna Njemacka (1952–1971)
Svedska (1952–1971)
Holandija (1953–1976)
Cehoslovacka (1955–1990)
Istocna Njemacka (1959–1990)
Sovjetski savez (1960–1990)
Finska (1959–1993)
Japan (1952–1972)
Trece, posto vidim da slijepo vjerujes u pozitivne efekte flourizacije molim te da nam odgovoris kakav motiv imaju ljudi koji zagovaraju da se istrazi potencijalna stetnost floura? Je li imaju neki npr. finansijski motiv ili nemaju pametnija posla nego da preispituju, po tvom misljenju, neupitnu korist flourizacije?
Molim te da na pitanja odgovoris argumentovano.
Mislim da nastupas previse cinicno i bahato. Da neko ovdje tvrdi da je zemlja ravna ploca razumio bih, ali ti previse pojednostavljujes stvari i toliko si siguran u nesto sto bas nije tako crno-bijelo. Razumijem da neko na osnovu svojih saznanja moze imati stav, ali nesposobnost da taj stav preispita uz mrvu kritickog razmisljanja nije bas pohvalna osobina.
Koliko se moglo procitati jedna od tvoje dvije glavne teze je da male kolicine floura u zubnoj pasti i vodi nisu stetne jer se to lako dokazuje ako se pogleda statistika o broju oboljelih od flourozisa.
Prvo, flourozis nije jedino oboljenje koje se povezuje sa flourom. Ono sto bih pitao je kako ti, ili bilo ko drugi ko zastupa tezu o ne stetnosti floura, mozete biti 100% sigurni da u dugom roku, nakon konstantnog unosenja floura u malim kolicinama, ne postoji povecani rizik od pokretanja nekih oboljenja?
Drugo, tvoj glavni argument je da se flourizacija koristi za sprecavanje karijesa i da je ta prevencija dala tako dobre rezultate (posebno u skandinavskim i drugim razvijenim zemljama) da nema govora o upitnosti takve prakse. Postoje li primjeri gdje se u nekim zemljama i podrucjima primjenjivala flourizacija a u drugim ne, a da je u oba slucaja doslo do smanjenja karijesa? Dalje, hajde da te pitamo kako objasnjavas da su mnoge razvijene zemlje (ukljucujuci i Svedsku koju si pominjao) davno prestale sa stavljanem floura u vodu. Ako i zaboravimo eventulano rizik po zdravlje i uzmemo da je flour potpuno bezopasan molim te da objasnis zasto prestase sa flourizacijom kad su efekti bili tako ociti? Evo spiska zemalja sa godinom kada je pocela i kada se zavrsila praksa stavljana floura u vodu:
Zapadna Njemacka (1952–1971)
Svedska (1952–1971)
Holandija (1953–1976)
Cehoslovacka (1955–1990)
Istocna Njemacka (1959–1990)
Sovjetski savez (1960–1990)
Finska (1959–1993)
Japan (1952–1972)
Trece, posto vidim da slijepo vjerujes u pozitivne efekte flourizacije molim te da nam odgovoris kakav motiv imaju ljudi koji zagovaraju da se istrazi potencijalna stetnost floura? Je li imaju neki npr. finansijski motiv ili nemaju pametnija posla nego da preispituju, po tvom misljenju, neupitnu korist flourizacije?
Molim te da na pitanja odgovoris argumentovano.
Last edited by Warhead on 21/05/2010 15:46, edited 1 time in total.
- shuriken
#75 Re: FLUOR iz pasti za zube - tihi UBICA !!!
menščini da u Makroviti imaju Weleda njemacke paste za zube bez fluora