Treptajuće zeleno

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sonnyaon

#51 Re: Treptajuće zeleno

Post by sonnyaon »

vozač wrote:sjetio sam se super fola koji imaju kinezi, kod njih sam viđao semafore koji stoje poslije raskrsnice, tako da ne možeš nikako biti ispod semafora kad krećeš ili da ti je negdje sa strane pa se protežeš da vidiš kad se pali žuto.

ti staneš prije raskrsnice, a semafor je u nastavku ceste, tek kad prođeš raskrsnicu, tako da je veoma praktično, svi znaju da ne smiju ući u raskrsnicu, semafor vidiš bez obzira jesi li prvi ili deseti u redu, nikad ti nije semafor iznad auta pa da kriviš vrat i gledaš kroz šajbu...stvarno super fazon, a tako jednostavno

To buraz nije fazon iz Kine... to su prvi amerikanci poceli da rade prije nekih 22-23 godine. Semafor se nalazi uvijek sa "druge" strane raskrsnice.

Extra fol...
respo

#52 Re: Treptajuće zeleno

Post by respo »

ja koliko znam i koliko sam gledao njima se semafor uglavnom nalazi na sredini raskrsnice tzv "viseci" semafor ili normalno kao i kod nas za taj sa druge strane nikad nisam vidio ni cuo u americi
sonnyaon

#53 Re: Treptajuće zeleno

Post by sonnyaon »

buraz, ne znam u kojoj si ti Americi bio ali ja sam je preputovao vise od pola... cak i na najmanjoj raskrsnici se nalaze minimum 2 semafora (1 sa desne strane, 1 u sredini (viseci)).. i to SVAKI se nalazi sa druge (dalje) strane raskrsnice.

To su upravo napravili da onaj prvi ne bi morao da se saginje da vidi kad je zeleno.

Ja tek kad sam dosao (sjecam se kupio sebi Golfa 2), isti dan sto sam ga kupio , ja na semafor i fino ko "evropski covjek" stao direkt ispred semafora. Kontam.. sta one budale onako veliko odstojanje od mene drze.. ahahahaha. Tek sam onda skont'o da sam se ja u stvari zajebo.

hehehe!
respo

#54 Re: Treptajuće zeleno

Post by respo »

pa za viseci i govorim na sredini
a te sa druge strane nisam vidio
mada ne razumijem dobro sta mislite pod tim sa druge strane
sa koje druge strane
ovog kineza sam razumio da je semafor skroz na pocetku ulice iza raskrsnice
a na sta ti mislis ne razumijem
Rookie

#55 Re: Treptajuće zeleno

Post by Rookie »

Ako može mala pomoć. Prije par dana prođoh kroz žuto kod Alipašine džamije i zaustavi me gosn. policajac. 100 KM, 2 boda, mjesec vozačka. Pošteno govoreći, mogao sam se zaustaviti, nije bilo pitanje nikakvih bezjbjedonosnih razloga što sam prošao. Ali nije bilo crveno. Vjerujem da gore imaju tu neku kameru. Pa znate li gdje je i kako moguće doći do tih fotografija(ako jeste) i plaća li se šta itd.
I na kraju krajeva, je li dovoljno da samo ta dvojica policajaca što su se vozila pored mene ustvrde da sam se mogao zaustaviti?! Mada, sad to ne mogu uraditi kad su već napisali da sam prošao kroz crveno, što nije tačno. Kakogod, ima li mi spasa?
JThomas

#56 Re: Treptajuće zeleno

Post by JThomas »

u zakonu ti je isto žuto i crveno, prolaz na žuto je zabranjen - osim ako se nisi mogao bezbjedno zaustaviti, što i sam kažeš da nije bio slučaj. elem, to se teško dokazuje i kad je istina, a još ako k'o što sam kažeš nije, onda jebiga, klepi ušima i plati.
jedna tamo

#57 Re: Treptajuće zeleno

Post by jedna tamo »

Rookie wrote:Ako može mala pomoć. Prije par dana prođoh kroz žuto kod Alipašine džamije i zaustavi me gosn. policajac. 100 KM, 2 boda, mjesec vozačka. Pošteno govoreći, mogao sam se zaustaviti, nije bilo pitanje nikakvih bezjbjedonosnih razloga što sam prošao. Ali nije bilo crveno. Vjerujem da gore imaju tu neku kameru. Pa znate li gdje je i kako moguće doći do tih fotografija(ako jeste) i plaća li se šta itd.
I na kraju krajeva, je li dovoljno da samo ta dvojica policajaca što su se vozila pored mene ustvrde da sam se mogao zaustaviti?! Mada, sad to ne mogu uraditi kad su već napisali da sam prošao kroz crveno, što nije tačno. Kakogod, ima li mi spasa?
:shock: crnjak
i ja non-stop prolazim kroz žuto, jedino baš kad mogu stati ono kad vidim da je žuto stanem, ali kad sam u brzini prođem....
mislim da ćeš morati platiti jer kad napišu gotovo je, navodno dok te ne zapišu a ako imaš štelu oprostit će ti
Nekako s proljeća

#58 Re: Treptajuće zeleno

Post by Nekako s proljeća »

Mislim da je rješenje u ''prilagođenoj brzini'', i sigurno će biti mnogo manje problema za sve učesnike u saobraćaju. Jednostavno, voziti po naseljenim mjestima-gradu 50 na sat i laganini kliziti ka komadu autoputa gdje se mogu ''propuhati ventili''...

Uključih se jednom prilikom na cestu kod pumpe ''BM'' i mada imam 2200 magaraca u mašini , propustim sa krajnje lijeve strane BMW-a u žurbi, sa namjerom da se uključim u tu traku nakon njega.Da ga ne usporavam...

U narednih 150 metara koliko nas je dijelilo od semafora smo isli istom brizinom uz rastojanje od nekih 15-tak metara.Kada smo se približili semaforu na nekih 30-40 metara primijetio sam da nam se rastojanje ubrzano smanjuje. Na semaforu je tek počelo da treperi zeleno, a vozač BMV-a je kočio...valjda ABS sistem....sekunu kasnije i ja sam naglo počeo kočiti i haman u tom i uspio zamalo...traaas, udarim ja njegov auto pozadi...izlazeći iz auta vidim na njemu da se ne drži za vrat i kažem samom sebi ''odlično, neka njemu nije ništa, o ostalom ćemo razgovarati''. Uslikam stanje , upalim štopke i ...bla bla bla uz priznanje krivice. Naravno, njegov interes je bio da od osiguranja naplati neki iznos, i tako su stvari i isle...ja imao 0,00% alkohola, linija kočenja duga, pedeset Km kazne i 350 km štete na svom autu...

Da sam imao manje magaraca u mašini...ali hajde, sada čvrsto držim uzde ...imam 400 razloga za to... :mrgreen:
iceman ze

#59 Re: Treptajuće zeleno

Post by iceman ze »

ono sto je meni zapelo za oko, jesu navike vozaca u saobracaju, koje nemogu nikako prevazici vremenom. Recimo ovaj prolazak kroz zuto, je vise stvar navike, sam prolazak ima vise stete nego koristi, to sto ce neko prije doci do narednog semafora, meni licno nista ne znaci. Medjutim, desice se isto tako slucaj da neki od pjesaka krene ranije, ili vozilo sa bocne strane raskrsnice i eto problema. Tu je uvijek i mogucnost, hvatanja od kamera ili mobilnih patrola i radara.

S druge strane primjetio sam prilikom parkiranja, da dosta vozaca se priblizi uz neko drugo vozilo. Medjutim, nerijetko se desava da i njemu se takodjer na isti nacine se priblizilo vozilo, i sad nema sanse da izadje sa parkinga, a da ne udari nekoga...... :)
Bodkin

#60 Re: Treptajuće zeleno

Post by Bodkin »

iceman ze wrote:ono sto je meni zapelo za oko, jesu navike vozaca u saobracaju, koje nemogu nikako prevazici vremenom. Recimo ovaj prolazak kroz zuto, je vise stvar navike, sam prolazak ima vise stete nego koristi, to sto ce neko prije doci do narednog semafora, meni licno nista ne znaci. Medjutim, desice se isto tako slucaj da neki od pjesaka krene ranije, ili vozilo sa bocne strane raskrsnice i eto problema. Tu je uvijek i mogucnost, hvatanja od kamera ili mobilnih patrola i radara.

S druge strane primjetio sam prilikom parkiranja, da dosta vozaca se priblizi uz neko drugo vozilo. Medjutim, nerijetko se desava da i njemu se takodjer na isti nacine se priblizilo vozilo, i sad nema sanse da izadje sa parkinga, a da ne udari nekoga...... :)
zbog ovoga u sto si napisao o parkiranju se ja odmaknem metar od auta ispred mene pa nek me neko salje u mp3 kad parkira :) nevjerovatno kako se ljudi svaki put pribiju uz auto,na 2cm ako je moguce
azdralovic

#61 Re: Treptajuće zeleno

Post by azdralovic »

alica.k wrote:
sonnyaon wrote:Ono sto sada masonvno ugradjuju u USA ( a odlicna je ideja) je counter/brojac na semaforu za pjesake (koje kad prilazi naravno i vozac moze vidjeti) i cim dodje do NULE, ide na zuto-crveno.

To je dosta raje ovdje spasilo jer su ovi hohstapleri i lopovi u vladi stavili kamere na semafore i "fata" i na zuto i na crveno... pa se nekad nadjes u situaciji da ne znas sta da radis... ovako kad imaju brojace onda brate znas kada i koliko je sati.... ha ja!
ne moras tako daleko, ovo sam vidjela cak i u beogradu i bas je genijalna ideja. jos fino ako je duze cekanje na crvenom ugasis auto (pise ispod, cuvajte okolinu bla bla). simpa.

ljetos kad sam bio u BG bila su PLAVA svijetla na semaforu , sto znace obavezno gasenje auta do isteka vremena koje odbrojava na semaforu ... cuvajmo okolinu je parola ...
dobar fol je na socijalnom kad se ide od merkatora pa desno u ovu glavnu, ima tajmer fino znas koliko imas da prodjes
mahalaš

#62 Re: Treptajuće zeleno

Post by mahalaš »

JThomas wrote:u zakonu ti je isto žuto i crveno, prolaz na žuto je zabranjen - osim ako se nisi mogao bezbjedno zaustaviti, što i sam kažeš da nije bio slučaj. elem, to se teško dokazuje i kad je istina, a još ako k'o što sam kažeš nije, onda jebiga, klepi ušima i plati.
Sto im ga ja klepim usima :run:

Da je zuto isto sto i crveno, onda ne bi bilo potrebe da postoji zuto. Tako da je suvisno pricati o prasinarima koji na foru pokusavaju raji uzet pare, a ne smiju zaustaviti cobane koji prolete pored njih, trkaju se po gradu, naglo koce i naglo startaju(proizvode skripu kocnica koja je zakonom kaznjiva).

A da ne pricam o motoristima u nasem gradu...I o tome koliko se oni kaznjavaju :oops:
respo

#63 Re: Treptajuće zeleno

Post by respo »

pa vidis sta je covjek napisao
isto je kao i crveno osim ako ti se pali a ti ispred semafora na 2-3 metra i ne mozes stati bezbjedno prije one crte do pjesackog onda si opravdano prosao bez ikakvih posljedica
samo_ovaj_put

#64 Re: Treptajuće zeleno

Post by samo_ovaj_put »

jos uvijek u gradu ima semafora koji nemaju treptuce zeleno,primjer kod druge gimnazije,ulica prema ciglanama
cak sam primjetio i semafor na glavnoj cesti,negdje oko stupa,koji nema treptuce zeleno
navikao sam na njega,tako da sam par puta hladno prosao kroz zuto,cudjeci se da nije bilo treptanja :D
Lufter

#65 Re: Treptajuće zeleno

Post by Lufter »

Pozdrav,

Evo malo da dignem temu iz mrtvih, a bas sam danas imao belaj, vozio sam covijeka tako reci na izdisaju na Kosevo u KUM, a posto nisam iz Sarajeva nisu mi poznate sve "fore" oko tih prolazaka kroz zuto i slicno...

Naime isao sam prema Kosevu iz pravca Ciglana (mislim) prosao sam koz onaj tunel i preko mosta iza tunela, i sad ona raskrsnica odmah cim se prede most ima semafor. Imaju tri trake jedna pravac odozgor (od pravca koseva) druga ka lijevo, treca ka desno. Ja sam stao u onu sredni,u i po onom znaku sto je bio prije semafora logicno mi je bilo da iz te srednje idem pravo gore, jedan auto je bio ispred mene stajali smo na crvenom. I kad je bilo zeleno auto ispred mene je skrenuo lijevo a ja sam nastavio pravo, u to covijek iza mene svira na sred raskrsnice kao gdje cu ja...... Ja sam ocekivao da on skrece desno ......Sad ne znam, vidio sam imaju kamere gore po stubovima, jesu li me registrovali kao prekrsaj ili sta....Nisam prosao kroz crveno ali eto ocigledno nisam bio u pravoj traci.....(mada koliko se sjecam da je na onoj plavoj tabli ispred stajalo da se iz srednje trake produzi pravo)

Znate li slikaju li one kamer prekrsaje ili samo prolazak kroz crveno??? Imaju dvije koliko sam vidio u povratku....

Bas mi je bio belaj i frka, covijek mi lezi na zadnjem sjedistu samo sto nije umro, a i ja sav rastresen, mozda nisam dobro vidio, jos mi samo kazna fali........
stidljiv

#66 Re: Treptajuće zeleno

Post by stidljiv »

Ako je to raskrsnica na koju i ja mislim (kod gradjevinskog fakulteta) tu imas dvije trake...jedna je za desno i pravo...a lijeva je samo za lijevo...ta treca je za suprotni pravac :-)

Kamere registruju samo prolazak kroz crveno...nisu toliko pametne da registruju te neke prekrsaje...
Lufter

#67 Re: Treptajuće zeleno

Post by Lufter »

Hvala na odgovoru.
Ma znam da ne snimaju kamere same prekrsaje, nego sam mislio da slucajno "oni u miliciji" ne vise nad monitorima trazeci prekrsitelje, obzirom da su ih tu nacickali nekoliko (a cim ih ima, ima i razlog sto su tu) a cine mi se kao klasicne kamere za nadgledanje....

A opste je poznato da obicno naguravaju kamere gdje logicno ocekuju veliki broj prekrsitelja, s ciljem samo naplata kazni a ne sa ciljem da otklone uzrok velikog broja prekrsaja.

Obicno ih naguraju na semafore koji nemaju trepcuce zeleno, semafore koji nelogicno kratko imaju otvoreno zeleno svejtlo i slicne momente gdje znaju da ima problem na doticnom mjestu izazvan losim projektom ili proracunom, pa gospoda "miliconeri" (ili ko vec ....) ne cine nista na tome da otklone uzrok nego imaju perfektna mjesta za ubiranje novaca od vozaca koji cine prekrsaje zbog nelogicnih ili losih uvjeta na nekim mjestima....

Tako mi se cini i ovo pomenuto mjesto, gdje je van pameti da se odvajanje desno koristi i za produzetak pravo, a traka pored sluzi samo za lijevo, a sve to skontas tek kad dodes na samu raskrsnicu, i ako nisi iz Sarajeva i ne prolazis tu cesto eto momenta za belaj , ili nesto gore.... Smio bih glavu dati da onaj znak prije raskrsnice (plava tabla sa strelicama) ne pokazuje stvarnu situaciju kojom se vozila krecu, ili ja nisam dobro vidio.

Dode mi da maksuz spicim opet u Sarajevo samo da to vidim......
neki

#68 Re: Treptajuće zeleno

Post by neki »

Lufter wrote:Hvala na odgovoru.
Ma znam da ne snimaju kamere same prekrsaje, nego sam mislio da slucajno "oni u miliciji" ne vise nad monitorima trazeci prekrsitelje, obzirom da su ih tu nacickali nekoliko (a cim ih ima, ima i razlog sto su tu) a cine mi se kao klasicne kamere za nadgledanje....

A opste je poznato da obicno naguravaju kamere gdje logicno ocekuju veliki broj prekrsitelja, s ciljem samo naplata kazni a ne sa ciljem da otklone uzrok velikog broja prekrsaja.

Obicno ih naguraju na semafore koji nemaju trepcuce zeleno, semafore koji nelogicno kratko imaju otvoreno zeleno svejtlo i slicne momente gdje znaju da ima problem na doticnom mjestu izazvan losim projektom ili proracunom, pa gospoda "miliconeri" (ili ko vec ....) ne cine nista na tome da otklone uzrok nego imaju perfektna mjesta za ubiranje novaca od vozaca koji cine prekrsaje zbog nelogicnih ili losih uvjeta na nekim mjestima....

Tako mi se cini i ovo pomenuto mjesto, gdje je van pameti da se odvajanje desno koristi i za produzetak pravo, a traka pored sluzi samo za lijevo, a sve to skontas tek kad dodes na samu raskrsnicu, i ako nisi iz Sarajeva i ne prolazis tu cesto eto momenta za belaj , ili nesto gore.... Smio bih glavu dati da onaj znak prije raskrsnice (plava tabla sa strelicama) ne pokazuje stvarnu situaciju kojom se vozila krecu, ili ja nisam dobro vidio.

Dode mi da maksuz spicim opet u Sarajevo samo da to vidim......
Ja istu stvar uradio u tuzli...pogresno se prestrojio u raskrsnici (iz trake predvidjene za skretanje produzio pravo). Dosla mi kazna zbog toga, pise snimljen sam kamerom (tip traffistar blabla..)... :shock: Tako da nije samo da snimaju prekoracenje brzine i prolazak kroz crveno...
Neko mi rece da je gledao na tv policiju kako prati saobracaj kroz kameru postavljenu kod marsalke..
madner

#69 Re: Treptajuće zeleno

Post by madner »

JThomas wrote:u zakonu ti je isto žuto i crveno, prolaz na žuto je zabranjen - osim ako se nisi mogao bezbjedno zaustaviti, što i sam kažeš da nije bio slučaj. elem, to se teško dokazuje i kad je istina, a još ako k'o što sam kažeš nije, onda jebiga, klepi ušima i plati.
Koji je to clan?
JThomas

#70 Re: Treptajuće zeleno

Post by JThomas »

član 51 - fino kaže, prolaz kroz žuto je zabranjen - osim ako...
Lufter

#71 Re: Treptajuće zeleno

Post by Lufter »

neki wrote: Ja istu stvar uradio u tuzli...pogresno se prestrojio u raskrsnici (iz trake predvidjene za skretanje produzio pravo). Dosla mi kazna zbog toga, pise snimljen sam kamerom (tip traffistar blabla..)... :shock: Tako da nije samo da snimaju prekoracenje brzine i prolazak kroz crveno...
Neko mi rece da je gledao na tv policiju kako prati saobracaj kroz kameru postavljenu kod marsalke..
E, ako je i ovdje tako, onda sam ja naj..o :roll: A to mi bas ne treba sad....

Ima li neko iz Sarajeva ko tacno zna situaciju na ovoj raskrsnici, dali ganjaju i prekrsaje ili samo crveno????
madner

#72 Re: Treptajuće zeleno

Post by madner »

JThomas wrote:član 51 - fino kaže, prolaz kroz žuto je zabranjen - osim ako...
Jeste, ali za kaznu u članu 235 se navodi samo prva tačka, dok je žuto pod tačkom dva.
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#73 Re: Treptajuće zeleno

Post by Privatna poruka »

Da se nadovezem gdje ima gdje nema treptuce (treptajuce) zeleno.
Nema kod Zemaljskog muzeja kad se ide iz pravca Ilidze. A posto sam na Filozofskom, znam da cesto murija bude na prosirenju kod muzeja, na onoj autobuskoj, pa eto. Solidarnost :D
Lufter

#74 Re: Treptajuće zeleno

Post by Lufter »

Ma oni bi najradije da jedan semafor crkne, da nikako ne radi, pa da oni tu odma dodu naplacivati kazne, a da ne zovu nikoga da semafor popravi... Slikovito, ovo je cilj policije....

Najgore kad onaj mali pomocni semafor za skretanje desno ne radi pa ti ko majmun ketiš cekajuci zeleno, pa kad na kraju skontas da ne radi, opet ti nije jasno smijes li ili ne smijes proci.... A oni su tu negdje iza coska jer znaju da semafor ne radi....

Usput, niko mi ne rece kakva je stiuacija o ovoj raskrsnici sto sam spominjao gore u par predhodnih postova????
madner

#75 Re: Treptajuće zeleno

Post by madner »

Svi znamo kako tu treba skrenut tako da neamo iskustva :D

Cisto sumnjam da neko prati, prije ce biti da se neko upeca tako sto je za skretanje crveno itd...
Post Reply