Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vjesticanametli

#51 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by vjesticanametli »

AdnanSA wrote:Šta bi rekli za firmu iz Graćanice koja se zove Amateri d.o.o. Bave se prodajom sitnih mašina i šarafa.
pa s obzirom da su iz Graćanice :mrgreen: ime im i odgovara :mrgreen: ĐŽ ĐŽ ĐŽ
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#52 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by davorf »

Hemijska cistionica u Kosevu, nekad tamo '98...i prevod: "Chemical Cleaner" :lol: :lol: :mrgreen:
Pitar s Kariba

#53 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by Pitar s Kariba »

Meni je najbolji onaj "Dojče fešn šop", ne znam tačno kako ga pišu, čuo sam reklamu na radiju :D
Pretpostavljam Deutsche Fashion Shop :-) :lol: :run:
Prolaznik

#54 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:34, edited 1 time in total.
respo

#55 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by respo »

kuzumcity srebrenik
Nerzz Beslagic doo Visoko
Moja agencija (vjerovali ili ne tako je ime firme)
Villa Anri Mostar
Dionix d.o.o.
EURO PLAC Agencija za nekretnine
HONEY STING (proizvodnja meda i polena)
BizPlan Consalting
"LENATEX" d.o.o.
ROTOREX Inzinjering d.o.o. Tuzla
DIMEX Co.

ovo su samo neke koje sam nasao na netu
interwal

#56 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by interwal »

Naziv prodavnice, doduše nije u Sa već u Tuzli: Keschen Keri d.o.o.

Možda je vlasnik htio reći Cash and Carry? :D
Nekako s proljeća

#57 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by Nekako s proljeća »

:)
Pomodarstvo kod nas više nije samo manir nego prava bolest. Ta bolest je napala i naš jezik, ponajviše putem pomodnog i često pogrešnog uvođenja Engleskih riječi u nazive firmi i pojedinih organizacija. Danas je u Sarajevu teško naći radnju sa firmom u kojoj nema bar jedna Engleska riječ. Ostalo je još samo nekoliko Bosanskih kafana na kojima piše da su (Bosanske) kafane, sve su ostale café ili caffe ili coffeehouse ili coffee bar ili još nekoliko kombinacija slova c, a, o, f i e koje ni u jednom jeziku ne znače 'kafana''....

Ako ne znate Engleski i krenete ulicama Sarajeva da čitate firme na radnjama, bar polovinu firmi nećete razumjeti. Možda ćete nekako skužiti da je RELAX putnička agencija, jer znate šta znači relaksirati se (ali ako niste baš u samoj ageniciji ili pred njom, mogli biste pomisliti da je to neki salon za masažu!). U Sarajevu više nema ni jedne radnje koja prodaje polovnu odjeću da se ne zove SECOND HAND SHOP. Vlasnici takvih radnji vjerovatno znaju da bar dvije trećine Sarajlija ne zna šta znači njihova firma i vjerovatno su dovoljno pametni da skuže da će zbog toga izgubiti bar četvrtinu potencijalnih mušterija, ali ko te pita za muštarije, ko te pita za biznis i profit, važno je biti 'moderan' i u svakoj prilici pisati (često naopaki) Engleski....

Spajanje prvih slogova dviju riječi radi stvaranja nekog novog imena danas je kod nas postalo prava zaraza.

Imena firmi koje su vlasnici 'skrpili' od početnih slogova njima poznatih riječi ne znače ništa nama koji ih čitamo (osim što nas svojim nejasnoćom odbijaju od firme). Jedna Sarajevska firma zove se Čassex. Č pristaje uz duplo ss i završno x kao što sedlo pristaje svinji. Ipak, vlasnik firme mi je dugo objašnjavao kako je došao do tog 'jedinstvenog' naziva svoje firme. Neznam prvi slog je prvi slog njegovog prezimena, ostala slova su prva slova imena žene mu i djece, a ono –ex na kraju nije kao što očekujete kratica za 'eksport' nego ga je stavio, kako mi reče, "da se vidi da je ime firme" (valjda ne zna da –ex inače znači 'eksport'?!). Žalosno je to što je on želio da svojom 'kovanicom' impresionira profesora lingvistike, a ne zna da sam ja bio na rubu plača kad sam prvi put pročitao rogobatni Čassex.

Midhat Riđanović
baxus

#58 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by baxus »

sjecam se prije kad sam slusao radio puno vise nego sad reklame:
Koracajte smjelo, u obuci lahaj pitarelo :lol:
Benny Lava

#59 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by Benny Lava »

Vidim, na ovoj temi, ova pojava se u vise navrata pripisuje pomodarstvu...E pa, moram reci da analizirajuci malo upravo ovu pojavu, istu bi prije mogli pripisati uticajima globalizacije negoli pomodarstvu.

Ako cemo ici u detalje, onda cu reci da kafana je arapsko-perzijska rijec, kao i mnoge koje koristimo u svakodnevnom govoru i nasem jeziku. Dopadalo se to nama ili ne, bosanski jezik je sazdan od niza tudjica; germanizmi, turcizmi, anglizmi, arabizmi, perzizmi, romanizmi, hispanizmi, latinizmi i td.

Ne bih da sporim da ima i jako smijesnih primjera, takodjer sam za ocuvanje naseg (kakvog-takvog) jezika koliko god da je moguce, ali cinjenica je da se jezik od samog njegovog nastanka pa do dana dasnjeg mijenja.

Neki jednostavno zele proboj na inostrano trziste, samim time je i logicno da moraju prilagoditi i taj detaljcic, kao sto je ime, trzistu. Drugi opet, iz nedostatka kreativnosti biraju odredjena imena dok treci iz ciste imbecilnosti ili neznanja... Kako god, poenta ove price je to da treba uzeti u obzir i cinjenicu da nas jezik je nastao od niza drugih te da ova "pojava" nije nova pa da bi se kao takva mogla pripisati iskljucivo pomodarstvu!
new

#61 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by new »

U Širokom Brijegu čovjek sakupio sve papire za otvaranje firme i predaje ih službenici. Ona ga pita: A, kako će se preduzeće zvati ? Ovaj odgovara : ŠESTO ČULO. Na to će ona: Napokon smisleno ime i nekako... umjetničko. Znate gospodine, toliko sam se gluposti naslušala, za ne povjerovati. Od svakakvih prezimena, do skraćenica i engleskih naziva. Možete li mi, molim vas, reći imena osnivača. Na to će ovaj: Ivan Šesto i Josip Čulo.
atko

#62 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by atko »

Pekara Enigma ... sa stupa prema rajlovcu kad se krene :D

Kod nas firme ili su fazonu "prezime+trade", "prezime+company" ili su na ex ... a nasa prezimena bog dao najmanje 3 slova su s kvakom :D
johnnykola

#63 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by johnnykola »

ne znam je li bilo eš company. :D
udrch

#64 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by udrch »

new wrote:U Širokom Brijegu čovjek sakupio sve papire za otvaranje firme i predaje ih službenici. Ona ga pita: A, kako će se preduzeće zvati ? Ovaj odgovara : ŠESTO ČULO. Na to će ona: Napokon smisleno ime i nekako... umjetničko. Znate gospodine, toliko sam se gluposti naslušala, za ne povjerovati. Od svakakvih prezimena, do skraćenica i engleskih naziva. Možete li mi, molim vas, reći imena osnivača. Na to će ovaj: Ivan Šesto i Josip Čulo.
:thumbup:
Skyfox

#65 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by Skyfox »

in side by eco
Gospoda Ministarka

#66 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by Gospoda Ministarka »

ajgenrauh wrote:Granoff.
:lol:

A sta je ovdje zapravo smjesno??? Neznam koliko si upucen ali vlasnici se prezivaju Granov, za mene licno jedno od najboljih imena za firmu.
Obuca9

#67 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by Obuca9 »

Zaklopača Comerc :lol: :lol:
Gospoda Ministarka

#68 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by Gospoda Ministarka »

hz__semir wrote:Zaklopača Comerc :lol: :lol:

To ime su dali po selu odakle su inace.
muha_sa

#69 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by muha_sa »

maloprije procitah

U Sarajevu obilježen UEFA Grassroots dan :shock:

hajd--neka je vala baš :lol:
Cholina_Lokica

#70 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by Cholina_Lokica »

Gospoda Ministarka wrote:
hz__semir wrote:Zaklopača Comerc :lol: :lol:

To ime su dali po selu odakle su inace.
ma da su ga dali po dedi mom, grozno je :mrgreen:

i sto navodite granoff, to mi je ok, za razliku od ovih ostalih...
Van Halen

#72 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by Van Halen »

stidljiv wrote:Turbo limač

Najgluplji naziv kompanije koje sam ikad cuo...cuj turbo limač hahah
:thumbup: :lol: :dance: :run:
chuchumbamayumbe

#73 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by chuchumbamayumbe »

Meni je jedan od ubjedljivo najnesuvislijih naziva:
DRVOPROMET
Mislim, naslov teme je "strani nazivi", ali niti oni prometuju drvetom, niti rezu balvane (barem koliko ja znam).
Ne kontam?
sodom

#74 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by sodom »

Autoškola "FINTA". :D
GaRGa

#75 Re: Sarajevo - primjeri stranih naziva objekata i firmi

Post by GaRGa »

sutlija-novo ime za cokoladu, eto kol'ko veze imaju te dvije stvari, fakat preglupa reklama/slogan[/quote]

Pa ako bi se ja prezivo npr sutlija i imao malu fabriku koja pravi cokoladu a koja se zove sutlija onda bi reklama imala smisla kao i mrkva ... :wink: :D ... reklama je dvosmislen prvokativna ... i postigla je da se prica o njoj ... dakle dobra ;)[/quote]

Prije svega Mrkva je bio poznat po pljeskama a ne cevapima :)
Post Reply