Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Rasprave o vjerskim temama.
bijela

#51 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by bijela »

theTruePath wrote:
Christoph Luxenberg

ne zvuci muslimanski :oops: :lol:
i bolje je da nije naš :D
arzuhal wrote:Đeš Luksu ozbiljno shvatit, to je isto da Dževdu Galijaševića shvatiš ozbiljno :D
:lol: fakat ne znam previše o njemu ali sam sigurna da će štivo biti zanimljivo i materijal za nove, beskonačne forumske rasprave 8-)
lejlatab wrote:Ne bih ulazila u prethodno napisano... da ne bih poludilaaaaaaaaa :x :x :x
draga lejlo, ne smiješ luditi zbog ovoga, sve je to kritički Um
koji je čovječanstvo doveo do progresa 8-)
sarajlija1965 wrote: Ja ne klanjam pet namaza, ali i dalje nosim lijepo persijsko ime... 8-)
zoveš se suhrab, priznaj :!:

btw, zamolila bih te kad iščitaš luxa da nam nabaciš ovdje par tebi najzanimljivijih teza, ukoliko bude takvih.
da se mi, vjernici, imamo nad čime zgražavati :D

#52 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by black »

uffff...

Image

u koja ste doba.. :oops: :mrgreen:
HAVANA

#53 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by HAVANA »

black wrote:uffff...

Image

Ja ti mahno Elvisa :D treba mi za Muhu.
black

#54 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by black »

HAVANA wrote: Ja ti mahno Elvisa :D treba mi za Muhu.
:mrgreen:
statix

#55 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by statix »

bijela wrote:wow. zar je moguće, statix, da si postirao ovako obojen link, od prve rečenice do posljednje?

sarajlija, evo ti naziv jednog djela, mislim da je na tragu onoga što tebe zanima.
(unaprijed se ograđujem od ćafirštine u njoj :D, no eto za rad' nauke, racija i to... :oops: )

Christoph Luxenberg, The Syro-Aramaic Reading of the Koran: A Contribution to the Decoding of the Language of the Koran
Pa dobro ima i elemenata teorije zavjere, ali ima i istine. Kako god okrenes, i po tvom linku, hriscani su tu nesto dobro zamutili, :lol: :D
bijela

#56 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by bijela »

na mom linku je barem zamućeno pod plaštom nauke, a na tvom je ašićare muljaža :D
statix

#57 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by statix »

sarajlija1965 wrote:
arte.fakt wrote:evo jedan pokusaj :D
"All Arabic grammar is derived from Kuran..." Nisam bas siguran da je doktor na svom terenu sa pojmom "gramatika" (http://en.wikipedia.org/wiki/Grammar) jer nema logike da je nesto poput Kurana (ili u principu bilo koje knjige) pisano mimo u to vrijeme postojecih gramatickih pravila ili obicaja, inace bi bilo necitko i u najmanju ruku nerazumljivo... A onda upada samom sebi u usta u smislu: neke rijeci imaju razlicito znacenje kod razlicitih plemena iz tog perioda, sto je apsolutno logicno i prihvatljivo, ali postavlja se pitanje: sta je PRAVO tumacenje znacenja neke rijeci i ko je autoritet da to kaze?
Sto se tice ovog lika ako budes zainteresova procitao sam cijelu knjigu zasnovanu na pobijanju njegovih "naucnih dokaza", koje on mudro koristi u tumacenju Ku'rana i hadisa. Ako zatreba poslat cu ti. Da, i ne samo njegovih, nego i biblijskih i onih iz tore, koji su ranije opisani.
statix

#58 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by statix »

bijela wrote:na mom linku je barem zamućeno pod plaštom nauke, a na tvom je ašićare muljaža :D
Zar i nauka muti :? :D
bijela

#59 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by bijela »

statix wrote:
bijela wrote:na mom linku je barem zamućeno pod plaštom nauke, a na tvom je ašićare muljaža :D
Zar i nauka muti :? :D
ne zna nauka smutiti, suviše je iskrena ali znaju naučnici :D ,
no sačekajmo da sarajlija iščita luxa i kaže nam o čemu on to pa da vidimo čija majka crnu vunu prede i tko misli da su petar i šestar braća 8-)
strongwoman

#60 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by strongwoman »

HAVANA wrote:
black wrote:uffff...

Image

Ja ti mahno Elvisa :D treba mi za Muhu.
Ne dirajte Muhu da vas obojicu ne bih banovala :x
arte.fakt

#61 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by arte.fakt »

statix wrote:
sarajlija1965 wrote:
arte.fakt wrote:evo jedan pokusaj :D
"All Arabic grammar is derived from Kuran..." Nisam bas siguran da je doktor na svom terenu sa pojmom "gramatika" (http://en.wikipedia.org/wiki/Grammar) jer nema logike da je nesto poput Kurana (ili u principu bilo koje knjige) pisano mimo u to vrijeme postojecih gramatickih pravila ili obicaja, inace bi bilo necitko i u najmanju ruku nerazumljivo... A onda upada samom sebi u usta u smislu: neke rijeci imaju razlicito znacenje kod razlicitih plemena iz tog perioda, sto je apsolutno logicno i prihvatljivo, ali postavlja se pitanje: sta je PRAVO tumacenje znacenja neke rijeci i ko je autoritet da to kaze?
Sto se tice ovog lika ako budes zainteresova procitao sam cijelu knjigu zasnovanu na pobijanju njegovih "naucnih dokaza", koje on mudro koristi u tumacenju Ku'rana i hadisa. Ako zatreba poslat cu ti. Da, i ne samo njegovih, nego i biblijskih i onih iz tore, koji su ranije opisani.[/quote

ajde ba znam ja da je pismen musliman trn u oku ... znam da ne pase ... dr i jos musliman e i jos pri tome aktivan na polju vjere ... naravno da ima milion i jedan dokaz provit njega ... cak on ne razumije nauku , kao neko drugi , cak kad je on u pitanju i dr. zvanje je nesto sto nije toliko veliko niti je mjerilo necega ... smijesno ... do duse nikad se ne ruga onaj bolji vec samo onaj gori ...
sarajlija1965

#62 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

Za razliku od religije, u nauci je dozvoljeno, dapace preporucljivo je postavljati pitanja i preispitivati teorije. Da nije tako i danas bi mislili da je zemlja ravna ploca i da je centar svemira.
Usput, gore pomenuti gospodin je doktor... Cega? Islamskih nauka? Izvini, ali meni je to "contradictio in adjecto". Imam li pravo to reci? Naravno da imam, ja sam doduse samo magistar, ali barem sam magistar tehnickih nauka, dakle onih pravih gdje nije dozvoljeno na pitanje odgovoriti u smislu "Sjedi dole cafire dok te nisam spuc'o glavom, i nijedne vise, vidis da drzim vaz!"...
Sto se Luxenberga tice, skinuo sam knjigu i vidio da je uredno indexirana, sa popisom citirane literature i referenci, dakle ima urednu formu naucnog rada. O samom sadrzaju se ne izjasnjavam dok je ne procitam (nije bas stivo za plaze, ali ce pricekati dok ne odem na more). Obratite paznju: prvo procitam, a onda donosim zakljucke.
Zato vrijeme vi slobodno i dalje konzumirajte instant YouTube obrazovanje, mozda jednog dana i vi postanete "doktor nauka" kao citirani dingospo... :lol:
Sto rek'o nas basista, "Ma j**es Internet kad ga danas svako ima!" 8-)
theTruePath

#63 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

pa youtube i lixenberg,,same crap...za luxenberga ne znas ni ko je,,ako je ozbiljan neka stavi svoje pravo ime a ne pseudonim
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#64 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by dr.gog »

theTruePath wrote:pa youtube i lixenberg,,same crap...za luxenberga ne znas ni ko je,,ako je ozbiljan neka stavi svoje pravo ime a ne pseudonim
Rizik je pisati pod pravim imenom o takvim stvarima, nadam se da znaš zašto- previše je usijanih glava koje umisle da su Mač i Štit vjere...ako temeljito podloži tekstove izvorima- treba prvo pročitati najvažnije tvrdnje, izvore za iste, pa tek onda suditi.Na kraju krajeva, to je i u osnovima zdravog teološkog razmišljanja, a niko nikom neće smanjiti vjeru prostim pisanjem negacijskih tekstova.Ispravi me ako griješim... :-?
therrarrius

#65 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by therrarrius »

sarajlija1965 wrote:Za razliku od religije, u nauci je dozvoljeno, dapace preporucljivo je postavljati pitanja i preispitivati teorije. Da nije tako i danas bi mislili da je zemlja ravna ploca i da je centar svemira.
Usput, gore pomenuti gospodin je doktor... Cega? Islamskih nauka? Izvini, ali meni je to "contradictio in adjecto". Imam li pravo to reci? Naravno da imam, ja sam doduse samo magistar, ali barem sam magistar tehnickih nauka, dakle onih pravih gdje nije dozvoljeno na pitanje odgovoriti u smislu "Sjedi dole cafire dok te nisam spuc'o glavom, i nijedne vise, vidis da drzim vaz!"...
Sto se Luxenberga tice, skinuo sam knjigu i vidio da je uredno indexirana, sa popisom citirane literature i referenci, dakle ima urednu formu naucnog rada. O samom sadrzaju se ne izjasnjavam dok je ne procitam (nije bas stivo za plaze, ali ce pricekati dok ne odem na more). Obratite paznju: prvo procitam, a onda donosim zakljucke.
Zato vrijeme vi slobodno i dalje konzumirajte instant YouTube obrazovanje, mozda jednog dana i vi postanete "doktor nauka" kao citirani dingospo... :lol:
Sto rek'o nas basista, "Ma j**es Internet kad ga danas svako ima!" 8-)
Zelis reci da Islam ne propagira ucenje, izucavanje i sirenje vidika? Da propagira zatucanost, pracenje jedne tacke na planeti i ne citanja nicega sto u svom nazivu nema prefiks islamski/o?
Naravno, pojedinaca ima, onih pojedinaca kojima je mrsko ramisljati i koristiti mozak pa se hvataju ''misljenja'' da je Kur'an SVE sto u zivotu trebaju procitati i spoznati, NE. Islam u svome korijenu propagira ucenje i izucavanje, propagira putovanje svijetom i posmatranje drugoga i drugacijega, trazenje dokaza o Svevisnjem i preispitivanja svoje vjere, jer put do pravog vjernika jeste dokazati sebi da je moja vjera ispravna, a to se moze samo citanje, ucenjem i sirenjem vidika. Sto se ovih ''kriticara'' islama tice zasto ne razmisljati ovako:
''Znamo da postoje struje koje bibliju smatraju ljudkim pismom, pretjerano editovanim Bozijim djelok kog je papa nekoliko puta dopunjavao i oduzimao neke stvari iz njega, za to vrijeme Kur'anska vjerodostojnost se nije dovodila u pitanje, ali sada pojedinci pokusavaju da tu vjerodostojnost dovedu u pitanje da bi se reklo kako je i Kur'an luse napisan, nije vjerodostojan i ima vise razlicitih kopija i da je i Kur'an, kao i Biblija LAZ''.

Danas je moderno kritikovati religije, vjernik kaze:''Cafire sjedi dole dok ja vazim''. Nevjernik kaze:''Glupane, sjedi dole dok ja pricam''. Sve se svodi na isto, razlika je jedino u nacinu razmisljanja.
black

#66 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by black »

cojk ba magistar nemojte vi tako, dosego nirvanu

Image
Haris.ba

#67 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Haris.ba »

sarajlija1965 wrote:Za razliku od religije, u nauci je dozvoljeno, dapace preporucljivo je postavljati pitanja i preispitivati teorije.
Pošto je tema o historijskim okolnostima(znači naučne metode, itd.)pojave Kur'ana, trebao bi barem onda primijeniti i naučne metode na tvrdnju da u religiji(pošto je tema o Islamu, onda Islamu) nije dozvoljeno postavljati pitanja i preispitivati teorije. Ali ima jedna caka. Traži se određeno znanje radi razumjevanja određenih stvari. Tebi kao inženjeru trebalo bi biti jasno da nije isto objasniti magnetno polje osnovcu, srednjoškolcu, studentu, doktoru nauka iz te oblasti.

Isto tako, da bi shvatio stvari, koje je neko ovlaš spomenuo, o nesuglasnosti zapisanoga sa Kur'anom moraš znati i historiju arapskog jezika i znati arapski jezik. I semantiku i leksiku i dalje. Ili ti je vjerovati drugima koji su o tome pisali(kako nenaučno:) , ali većina nas vjeruje Ajnštajnu - jer ne zna skontati teoriju relativnosti). Da li čovjeka koji je vjernik i napiše knjigu o tome odmah ad hominem otpisati i tražiti da naučnu istinu može donijeti samo nevjernik?

I među samim muslimanima postoje razni prijepori o životu Poslanika. Ne treba da ideš dalje. Evo, koliko postoji historija u našoj državi o događajima koji su se desili prije 20 godina?

Pogledaću šta ti mogu preporučiti na ovu temu. Da li te zanima istorijat zapisa Kur'ana za početak? Može se mnogo toga naći i na internetu.

P.S.
Koliko znam - što jednostavnije, arapski jezik je zapisivan u slogovima, a određeni znakovi iznad tih slogovnih znakova se upotrebljavaju za samoglasnike. I ti "samoglasnici" su došli tek kasnije u razvoju pisma. Na kraju krajeva, i dan danas Kur'an se "čuva" ne u knjigama i cd -ima i dvd -ima.
sarajlija1965

#68 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

black wrote:cojk ba magistar nemojte vi tako, dosego nirvanu
...rece trol sa 14 hiljada postova (to je 6.3 posta dnevno u zadnjih 6 godina, i praznikom, i Bajramom, i nedjeljom).... :lol: Stvarno, lik za tegle sa formalinom zbog daljnih proucavanja... Joj, Internete, ko te izmisli.... 8)
bijela

#69 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by bijela »

Haris.ba wrote: Na kraju krajeva, i dan danas Kur'an se "čuva" ne u knjigama i cd -ima i dvd -ima.
:thumbup:

da, Kur'an nije govor koji treba i može stati u knjigu.
bijela

#70 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by bijela »

sarajlija1965 wrote:
...rece trol sa 14 hiljada postova (to je 6.3 posta dnevno u zadnjih 6 godina, i praznikom, i Bajramom, i nedjeljom).... :lol: Stvarno, lik za tegle sa formalinom zbog daljnih proucavanja... Joj, Internete, ko te izmisli.... 8)

:roll:
nije kul.
Static-X

#71 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Static-X »

.
sarajlija1965

#72 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

Haris.ba wrote:
sarajlija1965 wrote:Za razliku od religije, u nauci je dozvoljeno, dapace preporucljivo je postavljati pitanja i preispitivati teorije.
Pošto je tema o historijskim okolnostima(znači naučne metode, itd.)pojave Kur'ana, trebao bi barem onda primijeniti i naučne metode na tvrdnju da u religiji(pošto je tema o Islamu, onda Islamu) nije dozvoljeno postavljati pitanja i preispitivati teorije. Ali ima jedna caka. Traži se određeno znanje radi razumjevanja određenih stvari. Tebi kao inženjeru trebalo bi biti jasno da nije isto objasniti magnetno polje osnovcu, srednjoškolcu, studentu, doktoru nauka iz te oblasti.

Isto tako, da bi shvatio stvari, koje je neko ovlaš spomenuo, o nesuglasnosti zapisanoga sa Kur'anom moraš znati i historiju arapskog jezika i znati arapski jezik. I semantiku i leksiku i dalje. Ili ti je vjerovati drugima koji su o tome pisali(kako nenaučno:) , ali većina nas vjeruje Ajnštajnu - jer ne zna skontati teoriju relativnosti). Da li čovjeka koji je vjernik i napiše knjigu o tome odmah ad hominem otpisati i tražiti da naučnu istinu može donijeti samo nevjernik?

I među samim muslimanima postoje razni prijepori o životu Poslanika. Ne treba da ideš dalje. Evo, koliko postoji historija u našoj državi o događajima koji su se desili prije 20 godina?

Pogledaću šta ti mogu preporučiti na ovu temu. Da li te zanima istorijat zapisa Kur'ana za početak? Može se mnogo toga naći i na internetu.

P.S.
Koliko znam - što jednostavnije, arapski jezik je zapisivan u slogovima, a određeni znakovi iznad tih slogovnih znakova se upotrebljavaju za samoglasnike. I ti "samoglasnici" su došli tek kasnije u razvoju pisma. Na kraju krajeva, i dan danas Kur'an se "čuva" ne u knjigama i cd -ima i dvd -ima.
Slazem se da je za proucavanje bilo koje teme potrebno predznanje, ali da iskoristim tvoj primjer, ja osnovcu mogu POKAZATI djelovanje magnetnog polja, srednjoskolcu DOKAZATI njegovu povezanost sa recimo protokom elektrona u vodicu, a nekom studentu matematicki IZVESTI Faradejev zakon u diferencijalnom obliku za promjenjivo kvazistacionarno magnetno polje.

Sve i da sam u istoriji Islama na nivou osnovca (a nisam), gore pomenuta pravila bi morala biti primjenjena i na mene te me dobrom voljom uputiti na relevantnu literaturu...
Religiozni background nije bitan, i vjernik i nevjernik mogu diskutovati o istoriji Kurana, ali se mora postovati naucna metodologija.

Usput, ne moras shvatati teoriju relativiteta (ni ja ne mogu skontati to uvijanje prostor-vremena), ali ona je dokazana milion puta (Zahvaljujuci Anstajnu kada koristis GPS na mobitelu, uzima se u obzir "sporiji" protok vremena na visini na kojoj je geostacionarni satelit, a sve zbog razlike u gravitacionom polju Zemlje. Kada to ne bi bio slucaj, GPS aparati bi imali dnevnu gresku od 12 metara :-) ) E, to je nauka! Dakle, proucavanje-teorija-dokaz (ili odbacivanje teorije... Adekvatno, mislim da ne moram poznavati arapski jezik da bih se informisao o tome sta NAUKA ima da kaze o istoriji Kurana...

U naprijed ti hvala na svakom korisnom linku...
sarajlija1965

#73 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

bijela wrote:
sarajlija1965 wrote:

:roll:
nije kul.
Sorry, ali nisam mogao da odolim, ali zbog nekih bi stvarno trebalo uvesti rutinu kod logina:

INPUT IQ as INTEGER, broj_cipele as INTEGER
IF IQ < broj_cipele THEN
GO TO FaceBook
ELSE
GO TO Forum
END
:-D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#74 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by dr.gog »

sarajlija1965 wrote: INPUT IQ as INTEGER, broj_cipele as INTEGER
IF IQ < broj_cipele THEN
GO TO FaceBook
ELSE
GO TO Forum
END
Nemoj ovako nikome pisati ,molim te.Jedno je tabiriti lik i djelo nekoga sa youtube klipa, pisca, teologa, petog desetog, a drugo je suflirati nekome sa foruma da je trol jer je napisao 14000 postova.Da je i sve i jedan post chatt, malo više poštovanja je nužno.

Nema potrebe za žurbom na ovakvoj temi...
sarajlija1965

#75 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

dr.gog wrote:
sarajlija1965 wrote: INPUT IQ as INTEGER, broj_cipele as INTEGER
IF IQ < broj_cipele THEN
GO TO FaceBook
ELSE
GO TO Forum
END
Nemoj ovako nikome pisati ,molim te.Jedno je tabiriti lik i djelo nekoga sa youtube klipa, pisca, teologa, petog desetog, a drugo je suflirati nekome sa foruma da je trol jer je napisao 14000 postova.Da je i sve i jedan post chatt, malo više poštovanja je nužno.

Nema potrebe za žurbom na ovakvoj temi...
...ali je u redu pokusati ismijati nekoga jer je isao u skolu...

OK, primljeno k znanju. Ispricavam se, kako tebi, tako i svim prisutnima. End of "off topic".
Post Reply