Al si se ti navozao BMW-a. Za mekusce je tu Audi uvijek na raspolaganju jer ipak,z a zadnju vucu je potrebna nadprosjecna vjestina, bar tako po tebi ispadeamortizer wrote:Da nastavim ovu racunicu i dodam cijenu za taxi kojeg je potrebno unajmiti pri malo jacoj kisi, a de ne spominjem snijeg.....Nakon racunice, ipak je Audi za one sto nisu zaljubljenici taxi usluga.Šeha wrote:Ja kad god sjednem u Audi ili udjem u njihov salon osjecam se nekako... prevareno.
Osjecam se kao da hoce da mi prodaju muda za bubrege. Prica tako meni covo o A4 te kako ima LED svjetla te kozna sjedista te navigacija. Koji je motor? 2.0T. Reko jel to onaj iz Golfa GTI? Kaze jeste ali ne mozes to porediti.![]()
![]()
![]()
Mogu i hocu
Drugi put isto tako nesto, pita me sta vozim, kazem 335, kaze imamo i mi auto takvih performansi i pokazuje mi S5. Skoro 15000 skuplji sa dva cilindra vise! To je izvan mojih plateznih okvira, kaze dobro imamo onda A5 priblizne cijene sa onim sestocilindricnim motorom... ali motor nije blizu moga auta.
I sve tako, sta god stavim na papir da uporedim sa BMW-om i Mercedesom uvijek Audi izgleda da bi trebao biti jeftiniji nego sto jeste jer je inferiorniji u nekom pogledu (ili cijenom ili performansama)... A nije...
RS6/AMG E63/M5
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jefferson
#51 Re: RS6/AMG E63/M5
-
Blobi
#52 Re: RS6/AMG E63/M5
Ako slucajno usporedis tezinu Audija RS6 -> 2,025 kg (4,464 lb) i BMW-a M5 saloon: 1,855 kg (4,090 lb), vidjet ces da se radi o razlici od 170k kg, sto su ovi iz Audija nadoknadili sa 70ks viska. S druge strane, maksimalna brzina Audija je 274 km/h, a BMW-a 263. Kod oba, elektronski ogranicena na 250. A po cemu su to oni zakljucili, ne znam.jefferson wrote:On the topic: Brzi je od BMW M5 za CITAVIH 0.2sec sa mizernih 73ks viska!!! Ali hajde, i pored toga sto ima 5.2ltr sa dva superchargera (BMW 5ltr bez superchargera) nigdje ne vidje rezultate koliko ima je bilo potrebno da naprave krug oko staze??? Posto njemacki ne znam, a Auto Bild ionakonije objektiva novina, mozes li mi reci po cemu su oni zakljucili da je Audi bolji od ona dva?Blobi wrote:Nebitno, back to the topic...
Cinjenica je da Audi ovdje (mislim na video) zadaje zadacu Mercedesu i BMW-u. Bez ljutnje, ali tako je![]()
![]()
-
Cafe Camargue
#53 Re: RS6/AMG E63/M5
Kod jačih auta, blokada se stavlja i na 280 km/h, a može se i potpuno ukloniti, tako da utvrđivanje maximalne brzine nije neki problem.Blobi wrote:Ako slucajno usporedis tezinu Audija RS6 -> 2,025 kg (4,464 lb) i BMW-a M5 saloon: 1,855 kg (4,090 lb), vidjet ces da se radi o razlici od 170k kg, sto su ovi iz Audija nadoknadili sa 70ks viska. S druge strane, maksimalna brzina Audija je 274 km/h, a BMW-a 263. Kod oba, elektronski ogranicena na 250. A po cemu su to oni zakljucili, ne znam.jefferson wrote:On the topic: Brzi je od BMW M5 za CITAVIH 0.2sec sa mizernih 73ks viska!!! Ali hajde, i pored toga sto ima 5.2ltr sa dva superchargera (BMW 5ltr bez superchargera) nigdje ne vidje rezultate koliko ima je bilo potrebno da naprave krug oko staze??? Posto njemacki ne znam, a Auto Bild ionakonije objektiva novina, mozes li mi reci po cemu su oni zakljucili da je Audi bolji od ona dva?Blobi wrote:Nebitno, back to the topic...
Cinjenica je da Audi ovdje (mislim na video) zadaje zadacu Mercedesu i BMW-u. Bez ljutnje, ali tako je![]()
![]()
Što se tiče rezultata na stazi, Nurburgring:
M5 8,13
RS6 8,09
-
Desert Wind
#54 Re: RS6/AMG E63/M5
Malo je intrigantna tema, mozda lakmus gdje lako isplivaju kompleksi ali moje licno zapazanje je da japanci najbrze i najljepse implementiraju "plemenitu" tehnologiju u visokonakladna motorna vozila neovisno radi li se o autima ili motorima.
Zakljucio sam da je Honda npr implementirala samo nakon godinu dvije VTI-VTEC sistem sa TAG motora krajem 80tih, da Subaru generacijski implementira skoro trkacu tehnologiju u "obicna" auta, da Kawasaki, Honda, Yamaha, Suzuki implementiraju najplemenitiju trkacu tehnologiju u svoje motocikle u ogromnim postocima dok tehnologiju evropljani cuvaju za ne znam koje prilike i vrijeme ali recimo jedan KTM osvjetljava evropski tehnoloski obraz...
Trkaca i civilna tehnologija mogu da idu zajedno jer je trkaca ustvari ispitivanje granica fizike i snage mehanike te samim tim proporcionalno tome raste i kvalitet.
Mozemo pljuvat po Folksvagenu - medjutim TDI je postao sinonim jednog od najboljih dizel motora visokih performansi jer su ispitivanja vrsena jos od TDI Golf kupova sredinom 90tih te uspjesno zakljucena TDI era sa pobjedom Audija TDI - R, danas TDI motori ispod 2L zapremine imaju i preko 150KS.
Isto tako bih spomenuo i Quattro kao jedan trkaci proizvod koji je uspjesno masivno implementiran.
Zakljucio sam da je Honda npr implementirala samo nakon godinu dvije VTI-VTEC sistem sa TAG motora krajem 80tih, da Subaru generacijski implementira skoro trkacu tehnologiju u "obicna" auta, da Kawasaki, Honda, Yamaha, Suzuki implementiraju najplemenitiju trkacu tehnologiju u svoje motocikle u ogromnim postocima dok tehnologiju evropljani cuvaju za ne znam koje prilike i vrijeme ali recimo jedan KTM osvjetljava evropski tehnoloski obraz...
Trkaca i civilna tehnologija mogu da idu zajedno jer je trkaca ustvari ispitivanje granica fizike i snage mehanike te samim tim proporcionalno tome raste i kvalitet.
Mozemo pljuvat po Folksvagenu - medjutim TDI je postao sinonim jednog od najboljih dizel motora visokih performansi jer su ispitivanja vrsena jos od TDI Golf kupova sredinom 90tih te uspjesno zakljucena TDI era sa pobjedom Audija TDI - R, danas TDI motori ispod 2L zapremine imaju i preko 150KS.
Isto tako bih spomenuo i Quattro kao jedan trkaci proizvod koji je uspjesno masivno implementiran.
- citroen
#55 Re: RS6/AMG E63/M5
koji je najbolji????jesmo li zakljucili............
-
emko1234
#56 Re: RS6/AMG E63/M5
maximalna brzina audija bez limitatora je prema top gearu preko 200mph..jeff* v10 i dva turba pored prednosti imaju isto i par mana a to je ta povecana tezina koju jos povecava i sofisticiran quattro pogon..osim toga bmw ima mjenjac sa 7 brzina sa skracenim omjerima u odnosu na audijev tiptronic i opet kad sve saberes i oduzmes te 0.2 sekunde nisu tako male..recimo bilo bi dobro kad bi se nasli podatci o medjuubrzanju sa 100km/h na 200km/h da vidis kakva bi onda razlika bila..ako ne bi bilo upitanju 2 sekunde za audi rezi me..mislim da su merc i bmw u utrci supersportskih limuzina def izgubili od audija.. pa i audi 8 stari i bmw 7,razlika u ubrzanju izmedju perjanice dizela 4.2tdi i 745d je haman sekunda..
-
Blobi
#57 Re: RS6/AMG E63/M5
Vidjeces ako pregledas videocitroen wrote:koji je najbolji????jesmo li zakljucili............
- citroen
#58 Re: RS6/AMG E63/M5
Lahko je audiu,kad koristi Lamborghinijev motorBlobi wrote:Vidjeces ako pregledas videocitroen wrote:koji je najbolji????jesmo li zakljucili............![]()
-
Blobi
#59 Re: RS6/AMG E63/M5
Zasto ne iskoristiti boljecitroen wrote:Lahko je audiu,kad koristi Lamborghinijev motorBlobi wrote:Vidjeces ako pregledas videocitroen wrote:koji je najbolji????jesmo li zakljucili............![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- citroen
#60 Re: RS6/AMG E63/M5
ali to onda nije vise 100% Audi

-
ado-šampion
#61 Re: RS6/AMG E63/M5
Evo da se i ja malo uključim...
Prvo, AutoBild je produžena ruka VW grupacije, to se odavno zna. Kod njih skoro na svakoj usporedbi "premium" brendova pobjeđuje Audi.
Drugo, BMW M je sinonim za sportske limuzine, ima tradiciju dugu preko 30 godina. Od 1985, kad se pojavio prvi M5, M3 i M5 su uvijek u svojim klasama bili najcjenjeniji modeli.
Istina je da AMG i S mogu parirati M modelima samo zato jer naprave veći (i jači) motor. Evo primjer, 2006 izlazi M5, 5.0 atmosferski, 507 KS. Iste godine, Mercedes E65 AMG izlazi sa 515 KS izvučenih iz 6.2 motora. Nakon dvije godine, Audi izbacuje RS6, 5.0 biturbo s 580 KS. Naredne godine izlazi novi M5 koji će imati V8 4.4 biturbo sa 580 KS, možda i više!
I s preko 70 konja više, RS6 ima bolje ubrzanje samo za 0,2 s! Neko će reći "teži je 150 kg", al šta s tim?! Negdje dobiješ, negdje gubiš. Novi M5 vjerovatno će biti čak i nešto lakši od prethodnog, a imaće 70 KS više!
Kad god se neki novi M model pojavi, ljubitelji sportskih automobila su oduševljeni. Evo test aktuelnog M5 tek kad se pojavio.
Riječi na kraju:
Doesn't matter what you've got, doesn't matter what you've ever driven, this is quicker, it's faster, it's more astonishing. You just can't believe that you're in a big 4-door saloon, 'cause it goes and it feels and it sounds like a Ferrari F430, and that's about the best car I've ever driven.
Prvo, AutoBild je produžena ruka VW grupacije, to se odavno zna. Kod njih skoro na svakoj usporedbi "premium" brendova pobjeđuje Audi.
Drugo, BMW M je sinonim za sportske limuzine, ima tradiciju dugu preko 30 godina. Od 1985, kad se pojavio prvi M5, M3 i M5 su uvijek u svojim klasama bili najcjenjeniji modeli.
Istina je da AMG i S mogu parirati M modelima samo zato jer naprave veći (i jači) motor. Evo primjer, 2006 izlazi M5, 5.0 atmosferski, 507 KS. Iste godine, Mercedes E65 AMG izlazi sa 515 KS izvučenih iz 6.2 motora. Nakon dvije godine, Audi izbacuje RS6, 5.0 biturbo s 580 KS. Naredne godine izlazi novi M5 koji će imati V8 4.4 biturbo sa 580 KS, možda i više!
I s preko 70 konja više, RS6 ima bolje ubrzanje samo za 0,2 s! Neko će reći "teži je 150 kg", al šta s tim?! Negdje dobiješ, negdje gubiš. Novi M5 vjerovatno će biti čak i nešto lakši od prethodnog, a imaće 70 KS više!
Kad god se neki novi M model pojavi, ljubitelji sportskih automobila su oduševljeni. Evo test aktuelnog M5 tek kad se pojavio.
Riječi na kraju:
Doesn't matter what you've got, doesn't matter what you've ever driven, this is quicker, it's faster, it's more astonishing. You just can't believe that you're in a big 4-door saloon, 'cause it goes and it feels and it sounds like a Ferrari F430, and that's about the best car I've ever driven.
- citroen
#64 Re: RS6/AMG E63/M5
Respect za Broza
- citroen
-
Blobi
#66 Re: RS6/AMG E63/M5
Koje skrnavljenjecitroen wrote:
-
jefferson
#67 Re: RS6/AMG E63/M5
Max. brzina M5 sa sekvencijalnim mjenjacem je 204mph!emko1234 wrote:maximalna brzina audija bez limitatora je prema top gearu preko 200mph..jeff* v10 i dva turba pored prednosti imaju isto i par mana a to je ta povecana tezina koju jos povecava i sofisticiran quattro pogon..osim toga bmw ima mjenjac sa 7 brzina sa skracenim omjerima u odnosu na audijev tiptronic i opet kad sve saberes i oduzmes te 0.2 sekunde nisu tako male..recimo bilo bi dobro kad bi se nasli podatci o medjuubrzanju sa 100km/h na 200km/h da vidis kakva bi onda razlika bila..ako ne bi bilo upitanju 2 sekunde za audi rezi me..mislim da su merc i bmw u utrci supersportskih limuzina def izgubili od audija.. pa i audi 8 stari i bmw 7,razlika u ubrzanju izmedju perjanice dizela 4.2tdi i 745d je haman sekunda..
http://www.youtube.com/watch?v=C9AGqlnn ... re=related
Last edited by jefferson on 05/05/2010 16:12, edited 2 times in total.
- citroen
#68 Re: RS6/AMG E63/M5
Blobi wrote:Koje skrnavljenjecitroen wrote:

Ma jedan Rus patio za BMW,ali BMW nema slican model pa se odlucio na ovaj potez
-
Blobi
#69 Re: RS6/AMG E63/M5
Sta ti je rec ocajcitroen wrote:Blobi wrote:Koje skrnavljenjecitroen wrote:
Ma jedan Rus patio za BMW,ali BMW nema slican model pa se odlucio na ovaj potez![]()
![]()
![]()
- Šeha
#70 Re: RS6/AMG E63/M5
Da, upravo! Javlja se kad kupis Audija i skontas koliko si se za*ebao!Blobi wrote:
Sta ti je rec ocaj![]()
(Nizak udarac, priznajem, ali samo sam odgovorio istom mjerom na tvoj post... Hajde da ne spustamo raspravu na taj nivo vise)
-
Blobi
#71 Re: RS6/AMG E63/M5
Da BMW u svojoj proizvodnoj liniji nudi auto slican R8-ici, siguran sam da ove slike ne bi postojale, vec bi umjesto njih stajao takav BMWŠeha wrote:Da, upravo! Javlja se kad kupis Audija i skontas koliko si se za*ebao!Blobi wrote:
Sta ti je rec ocaj![]()
(Nizak udarac, priznajem, ali samo sam odgovorio istom mjerom na tvoj post... Hajde da ne spustamo raspravu na taj nivo vise)
- Šeha
#72 Re: RS6/AMG E63/M5
Dobro BMW-u treba malo duze da izbaci model na trziste jer ga razvija sam a ne "posudjuje" tehnologiju od drugih.Blobi wrote:
Da BMW u svojoj proizvodnoj liniji nudi auto slican R8-ici, siguran sam da ove slike ne bi postojale, vec bi umjesto njih stajao takav BMW
(Nego da se ne spustamo na djecja prepucavanja?!)
-
Blobi
#73 Re: RS6/AMG E63/M5
Koncept je jednostavanŠeha wrote:Dobro BMW-u treba malo duze da izbaci model na trziste jer ga razvija sam a ne "posudjuje" tehnologiju od drugih.Blobi wrote:
Da BMW u svojoj proizvodnoj liniji nudi auto slican R8-ici, siguran sam da ove slike ne bi postojale, vec bi umjesto njih stajao takav BMW
(Nego da se ne spustamo na djecja prepucavanja?!)
P.S.
Pa nisu djecija prepucavanja... Zanimljiva je ova diskusija nas dvojice, vrhunskih auto-inzinjera, inace uposlenika BMW-a i Audija, te poznanika njihove politike i proizvodnog procesa.
- Šeha
#74 Re: RS6/AMG E63/M5
Pa ja stalno uporedjujem sva ta auta jer sam zainteresovana musterija. A volim biti i obrazovan kupac. Ja (za razliku od tebe) nisam odan ni jednoj marci, kupim ono sto se meni cini kao najbolji odnos ponudjenog i cijene.corolla02 wrote:ne znam sto se odmah osjecas prevaren, mozda na papiru i da sa 20ks vise ili manje, $3-$5K manje-vise, to su potpuno ne znatne razlike u toj klassi; uostalom ko te goni da uporedjujes Audi i BMW, idi lijepo prohodaj do Infinitija, Acure ili Lexusa pa se neces vise oshecati preverenim; eto meni su i svi Europljani prevaranti; prave auta presofisticirana i preskupa, moras ih parkirati vazda na osami, extra se placa osiguranje, nude ti stvari koje bukvalno obicni vozac i ne treba jer ga nemas gdje tako voziti do krajnjosti ili ces ici u corku, itd itd, ali eto sve ima svoju cijenu i svaka roba nadje kupca![]()
jos nesto, dok Audi nije kupljen od VW, VW je samo znao za Bubu, Golf GTI i ostali su ipak poslje dosli, tj. kao pozitivan rezultat spajanja sa Audijem
Sutra da mi Lexus ili Infinity ponudi bolji auto za manje pare uzeo bih taj.
Ne znam sto ti se 5k cini kao mala, neznatna razlika. To je i u tom segmentu oko 10% cijene. Nije to malo.
Kazes evropska auta "presofisticirana". Japanska auta imaju vise el. djidja unutra od evropskih a ona ti nisu "presofisticirana" Pogledaj Acura-u recimo. Backup camera, navigacija, unutrasnji HDD za entertainment, PDC - sve standrard na TL-u. To nije "presofisticarno"? Ili onaj Infinity gdje imas dugme (!?!) za "povjetarac". Pa ona opcija gdje ti ne da da skrenes u traku ako imas nekoga u "blind spot-u".
-
emko1234
#75 Re: RS6/AMG E63/M5
ado,to je sve bilo dok nisu izasli bolji auti od aktuelnog bmw m5..a to se desilo..sjeti se samo audija rs 2 s pocetka 90-ih..summnjam da mu je ijedan bmw tad mogao ista..osim toga audijevi sportasi su uvijek imali turbo a bmw nikad..sto je bmw odjednom odlucio da stavi turbo?osim toga ovaj v10 biturbo u audiju je toliko kapacitetan motor da ga je mtm digao na 750ks..ado-šampion wrote:Evo da se i ja malo uključim...
Riječi na kraju:
e65 ne postoji..i 65-ica je isto tvin turbo dok e63 o kojem ti govoris je atmosferac..