ORDINACIJA za zdr. probleme

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
DoctorSa

#51 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

DaCo_sa wrote:Kao prvo pozz za sve na forumu i drago mi je da ima neko strucan (nadam se) da nam malo pojasni neke stvari . J a sam vec na ovom forumu otvarao temu *hijatalna henija* ali evo nije na odmet da i ovdje pokusam objasniti svoje simptome pa vas molim da mi malo objasnite nesto vezano za HH. Desava mi se da me poslije jake kiseline koja me muci vec duze vrijeme uhvati jaka vrtoglavica . trni mi glava , pritisak u glavi , ne rijetko mi i srce ludzacki lupa, trnci desne ruke i vilice , skok pritiska (izmjeren u hitnoj svaki put ) bude 160/105 , malaksalost i mislim da sam nabrojao sve :-) Od nalaza radio svasta , EKG normalan (osim pulsa koji bude 160 nekad) , krv uredu malo gusca ,leukociti malo povecani 10 i trigliciridi na zadnjem od mjerenja 3.60 ostalo ok . Radio UZ srca blago prosirene srcane supjine ( sve 4 ) ostalo uredno EF 58% . Na gastroskopiji utvrdzena velika HH , gerb . E sad me zanima dali ovi moji simptomi mogu biti izazvani HH tj. od zeludca ili trebam insistirati na daljim pretragama i kojim ? Svako misljenje ce mi dobro doci i vasa iskustva ako neko ima ovaj problem . Hvala unaprijed i veliki pozz za sve !!

Igrom slučaja imam i ja HH. Hm sve zavisi kolika je HH, a uglavnom su one velike. I šta je kod tebe karakteristično, da je ona vjerovatno jako jako velika. Znaš dio želuca ti je prošao kroz dijafragmu u torakalnu (grudnu) šupljinu tako da zauzima prostor koji je normalno predodređen za pluća i srce, a ovdje ponajviše za srce. I sam vjerovatno osjetiš gušenje kad legneš. Zato nemoj NIKAD da jedeš poslije 18 sati, i jedi više puta a manje obroka. E sad kod tebe je očito velika presija na srce, tako da dolazi do tih promjena. E sad pošto ti navodiš da su ti uvečne srčane šupljine to može biti od mnogo toga. Milion ideja mi sada pada na pamet. Može da takođe bude smanjena respiratorna površina tako da ti ovdje preporučujem ne invazivnu metodu Spirometriju al da ti urade detaljnu spirometriju! A ne onu površnu. Zatim od dodatnih metoda tu jenaravno RTG snimak toraksa i abdomena (grudni i sstomak). Ovo ti odmah ne preporučujem jer je to ipak zračenje, al dobro dodje da se vidi odnos organa zbog HH. Još bolji metod je definitivno snimak želuca odnosno, komplet probavnog sistema, mada je tebi bitan želudac sa kontrastom pod RTG snimkom, ovo je duplo zračenje, jer je i sam kontrast radioaktivan, ali ce da pokaže koliko je želudac u toraksu.
Zatim mogu biti bolesti pluca nevezano za HH koje dovode do širenja srca pa jos uz HH situacija se pogorsava.

Sorry sad pogledah da si ipak naglasio da je velika HH, mada sam vec i opisao da je tako, preletih taj detalj. Još dodatno da ti predložim je da uradis spolne hormone, VMA, kateholamine, i status štitne žljezde, al to će definitivno biti uredan nalaz.

za pocetak da uradite, spirometriju, UZ abdomena, i ove horomone. a za ostalo odlučite sami, ako vam se ovo nastavi. ne znam koliko vam je godina i kakav Vam nalaz želuca i njegove sluznice pošto navodite da imate kiselinu?
DaCo_sa

#52 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DaCo_sa »

E ovako kao prvo hvala na odgovoru a sto se tice detalja mog nalaza gastroskopije evo da vam i to napisem :Ezofagitis prvog stupnja po Savary Milleru gastro-ezofagealnog usca i kardije. Velika hijatalna hernija gastro-ezofagealnog usca i kardije. Uredan endoskopski nalaz u podrucju cijelog zeluca. U podrucju bulbusa dvanaestopalacnog crijeva, u podrucju drugog odsjecka dvanaestopalacnog crijeva. Dijagnoza:Pottvrdzen GERB tip GR1. Potvrdzena hijatalna hernija . Uredan endoskopski nalaz zeluca. Potvrdzena erozivna duodenopatija. E sad mene konkretno zanima dali se ovi moji simptomi javljaju zbog zeludca i jeli moguce da sam zeludac stvara toliko problema a i doktori su mi najvise pripisivali anksioznost :? (jel moguce od anksioznosti?)ili da inzistiram na ovim pretragama koje ste mi naveli pa da vidim u cemu je problem . Ja imam 31 god, ne pijem ne pusim , volim da jedem (malo vise ) s tim da sam u zadnji nekoliko mjeseci izgubio par kg nadajuci se da cu tako ublazit simptome pa eto sad imam 94 kg a imao oko 106 , visok 1.80. Zahvaljujem vam se jos jednom i kad budete u mogucnosti molim za odg. , pozz...
DaCo_sa

#53 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DaCo_sa »

I da jos samo da napomenem da sam radio nalaz hormona stitne z. i sve u najboljem redu . Nedavno uradio nalaz krvne slike koja je takodze uredna .
DoctorSa

#54 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

DaCo_sa wrote:I da jos samo da napomenem da sam radio nalaz hormona stitne z. i sve u najboljem redu . Nedavno uradio nalaz krvne slike koja je takodze uredna .
Iskreno meni u svemu ovome što ste naveli sada debljina predstavlja problem. Vodit ćemo se logikom, kad legnete stvara se pritisak na dijafragmu, još uz to taj dio želuca koji je u torakalnoj šupljini sve to uvijetuje da imate takve simptome. Ma ja bivam sada još dodatno preporučio da uradite spirometriju, al kompletnu, svih 7 stavki spirometrije. Ova zračenja nemojte bilo bi previše ići u dijagnostiku i mislim da bi mene linčovali kad bi čuli šta Vam sve predlažem. Al ja sam od onih koji neče samo reći eh eto ne znamo više šta bi moglo biti a mrsko nam dalje istraživati. Ja uvijek polazim od sebe šta bi ja radio sebi, pa tako drugima preporučujem.
Predpostavio sam da će nalazi biti uredni, tako da je sada jedini problem ta težina. Malo slušajte svoje tijelo. Vidite kad se to počinjejavljati. Ono malo se prejedite, pa lezite i vidjet ćete da li se javljaju ti simptomi, ako da.....znate onda da je to sigurno uzrok takvog stanja. A bit će da je ovo. To vam je isto kad bi vi sada obukli košulju 3-4 broja manju, e tako se sad osječaju srce i pluča pa podivljaju. Spirometrija neče ništa pomoći, al eto jednostavno ćete odrediti stepen opstrukcije pluča zbog vaše bolesti.

Ako radite negdje i ako puno sjedite, možda ste previše sagnuti. Nastojte što manje da ste u savijenom položaju, ispravite se, pa nakon 2-3 sedmice možda samo ovo pomogne.

Ako sam nešto fulao ili zaboravio odgovoriti slobodno pišite
Sunrise00

#55 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by Sunrise00 »

Od cega se moze pojaviti ziganje u grudima i kad je opasno? Nekad me ziga nekih 5 cm ispod vrata, na sredini. Vjerujem da je vjerovatno propuh ili od neudobnog polozaja :D ali da priupitam :D fala :)
DoctorSa

#56 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

Sunrise00 wrote:Od cega se moze pojaviti ziganje u grudima i kad je opasno? Nekad me ziga nekih 5 cm ispod vrata, na sredini. Vjerujem da je vjerovatno propuh ili od neudobnog polozaja :D ali da priupitam :D fala :)

Ah što ti meni dade informacija :lol: :lol: :lol: :lol:

Ajmo odgovore. Kad se javlja, u miru, u naporu, u stresu u sexu, ups, malo šale:) Dalje kakvo žiganje, koliko dugo, svako koliko, javi se danas traje 5 minuta i nema ga mjesec dana .......javi se danas traje 5 minuta, pa ga nema sat pa se opet javi........................

A što to vezano za propuh? Ne kužim? malo je neobično za propuh. Hm bilo bi problema s disanjem. Malo s mišicima tada. Kakav neudoban položan? Hjooooooj.

I što nikad niko ne navede godine, kao da jedem djecu :lol:
Sunrise00

#57 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by Sunrise00 »

DoctorSa wrote:
Sunrise00 wrote:Od cega se moze pojaviti ziganje u grudima i kad je opasno? Nekad me ziga nekih 5 cm ispod vrata, na sredini. Vjerujem da je vjerovatno propuh ili od neudobnog polozaja :D ali da priupitam :D fala :)

Ajmo odgovore. Kad se javlja, u miru, u naporu, u stresu u sexu, ups, malo šale:) Dalje kakvo žiganje, koliko dugo, svako koliko, javi se danas traje 5 minuta i nema ga mjesec dana .......javi se danas traje 5 minuta, pa ga nema sat pa se opet javi........................

A što to vezano za propuh? Ne kužim? malo je neobično za propuh. Hm bilo bi problema s disanjem. Malo s mišicima tada. Kakav neudoban položan? Hjooooooj.

javi se u nekim normalnim situacijama, kad hodam i tako to :) traje cca. sekundu, ma samo malo zigne, javlja se rijetko :)

ovo za propuh i to nagadjam :D

a mlada sam skroz, 16 :D
DoctorSa

#58 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

Sunrise00 wrote:
DoctorSa wrote:

javi se u nekim normalnim situacijama, kad hodam i tako to :) traje cca. sekundu, ma samo malo zigne, javlja se rijetko :)

ovo za propuh i to nagadjam :D

a mlada sam skroz, 16 :D

zato sam i pitao za godine pretpostavka je bila da si mlada:) na prvu mi jedino pada dvije stvari to sto kažešpropuh....dekolte bla bla, al manje vjerovatn i totalno ne povezano. druga stvar da se ispita da nije neki poremecaj ostao vezano za Thimus, jeste da se on povuce kako starimo......ali......
Sunrise00

#59 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by Sunrise00 »

DoctorSa wrote:

zato sam i pitao za godine pretpostavka je bila da si mlada:) na prvu mi jedino pada dvije stvari to sto kažešpropuh....dekolte bla bla, al manje vjerovatn i totalno ne povezano. druga stvar da se ispita da nije neki poremecaj ostao vezano za Thimus, jeste da se on povuce kako starimo......ali......
hvala :) znaci, nista srce, pluca i to? :D
DoctorSa

#60 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

Sunrise00 wrote:
DoctorSa wrote:

hvala :) znaci, nista srce, pluca i to? :D

Ma jok ba:) hahahaha :run:
DaCo_sa

#61 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DaCo_sa »

Vidim da si i ti iz sarajeva (po nicku ) pa ako znas koja je najbolja pvt klinika ili ordinacija gdje mogu obavit spirometriju i kompletnu kardio obradu da mi se napokon detaljno ustanovi moj problem jer mi je vise na vrh glave svega ovog i doktora koji samo nagadzaju a nigdje me konkretno ne salju na pretrage . Od nalaza koje sam do sad uradio su krvna slika koja je bo , gastroskopija (gore napisan komletan nalaz), EKG (vise puta u hitnoj) navodno uredan , UZ srca (blago prosirene supljine ) ostalo ok , stitna -hormoni i to bo, color-dopler vratnih zila (ima manje suzenje ali rece doktor da je to uredzeno i ne treba nikakva terapija), rtg vratne kicme( blaza spondiloza) , kod psihologa (anksiozno-depresivni poremecaj) sto me i ne cudi pa gdje necu imat anksioznost kad mi se skoro svaki dan zavrti u glavi toliko da moram cucnut da dodzem sebi i pritisak skoci na 160/105 a uz to svaki dan osjecam malaksalost i baca me , neka slabost i bla bla... Znaci interesuje me ime doktora tj ordinacije pvt gdje mogu ustanovit vise sta se samnom desava i ako ti jos koji pregled padne napamet pisi da i to obaviim :-? A sto se tice debljine nema sanse da je to vise problem jer sam prilicno skinuo kilograme . VELIKI POZZ!!
DoctorSa

#62 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

DaCo_sa wrote:Vidim da si i ti iz sarajeva (po nicku ) pa ako znas koja je najbolja pvt klinika ili ordinacija gdje mogu obavit spirometriju i kompletnu kardio obradu da mi se napokon detaljno ustanovi moj problem jer mi je vise na vrh glave svega ovog i doktora koji samo nagadzaju a nigdje me konkretno ne salju na pretrage . Od nalaza koje sam do sad uradio su krvna slika koja je bo , gastroskopija (gore napisan komletan nalaz), EKG (vise puta u hitnoj) navodno uredan , UZ srca (blago prosirene supljine ) ostalo ok , stitna -hormoni i to bo, color-dopler vratnih zila (ima manje suzenje ali rece doktor da je to uredzeno i ne treba nikakva terapija), rtg vratne kicme( blaza spondiloza) , kod psihologa (anksiozno-depresivni poremecaj) sto me i ne cudi pa gdje necu imat anksioznost kad mi se skoro svaki dan zavrti u glavi toliko da moram cucnut da dodzem sebi i pritisak skoci na 160/105 a uz to svaki dan osjecam malaksalost i baca me , neka slabost i bla bla... Znaci interesuje me ime doktora tj ordinacije pvt gdje mogu ustanovit vise sta se samnom desava i ako ti jos koji pregled padne napamet pisi da i to obaviim :-? A sto se tice debljine nema sanse da je to vise problem jer sam prilicno skinuo kilograme . VELIKI POZZ!!
Ovaj čučanj me baci na jedno oboljenje srca, ali otkrilo bi se UZ-om da postoji. Preporuke za kardiologe su profesorica Arslanagić ili akademica Dinarević. Dinarevička ima u ul. Kaptol privatnu ordinaciju. Traži na internetu pod privatna ordinacija Mesihović (žena s dva prezimena haha). Za spirometriju stvarno ne znam. Imaš ovu polikliniku Sunce, a da je preporučim ne znam iskreno ništa tamo. Mada spirometrija ko spirometrija mašina je obavlja.
Cudi me da nisu radili i RTG srca i pluca. Kompleksan slucaj. Ili je to psiho baza, ili pored želuca imas i srcane probleme koje treba detaljno ispitati. Internisti u DZ = nula.
DoctorSa

#63 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

DaCo_sa wrote:Vidim da si i ti iz sarajeva (po nicku ) pa ako znas koja je najbolja pvt klinika ili ordinacija gdje mogu obavit spirometriju i kompletnu kardio obradu da mi se napokon detaljno ustanovi moj problem jer mi je vise na vrh glave svega ovog i doktora koji samo nagadzaju a nigdje me konkretno ne salju na pretrage . Od nalaza koje sam do sad uradio su krvna slika koja je bo , gastroskopija (gore napisan komletan nalaz), EKG (vise puta u hitnoj) navodno uredan , UZ srca (blago prosirene supljine ) ostalo ok , stitna -hormoni i to bo, color-dopler vratnih zila (ima manje suzenje ali rece doktor da je to uredzeno i ne treba nikakva terapija), rtg vratne kicme( blaza spondiloza) , kod psihologa (anksiozno-depresivni poremecaj) sto me i ne cudi pa gdje necu imat anksioznost kad mi se skoro svaki dan zavrti u glavi toliko da moram cucnut da dodzem sebi i pritisak skoci na 160/105 a uz to svaki dan osjecam malaksalost i baca me , neka slabost i bla bla... Znaci interesuje me ime doktora tj ordinacije pvt gdje mogu ustanovit vise sta se samnom desava i ako ti jos koji pregled padne napamet pisi da i to obaviim :-? A sto se tice debljine nema sanse da je to vise problem jer sam prilicno skinuo kilograme . VELIKI POZZ!!
Ovaj čučanj me baci na jedno oboljenje srca, ali otkrilo bi se UZ-om da postoji. Preporuke za kardiologe su profesorica Arslanagić ili akademica Dinarević. Dinarevička ima u ul. Kaptol privatnu ordinaciju. Traži na internetu pod privatna ordinacija Mesihović (žena s dva prezimena haha). Nemam vremena da ti tražim sad ambulante, ali na stranici americke ambasade imas spisak svih privatnih ordinacija. Za spirometriju stvarno ne znam. Imaš ovu polikliniku Sunce, a da je preporučim ne znam iskreno ništa tamo. Mada spirometrija ko spirometrija mašina je obavlja.
Cudi me da nisu radili i RTG srca i pluca. Kompleksan slucaj. Ili je to psiho baza, ili pored želuca imas i srcane probleme koje treba detaljno ispitati. Internisti u DZ = nula.
DaCo_sa

#64 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DaCo_sa »

Pa nije bas da me svaki dan taj cucanj zadesi al zna se desit da prosto osjetim potrebu da cucnem da nebi poljubio asfalt :shock: .Znaci u nekoliko domova zdravlja . CUM , hitna kod nekoliko razlicitih doktora EKG bez greske osim u tom trenutku (zbog uznemirenosti ) uocljiva tahikardija . UZ radio u ordinaciji Odobasic na dobrinji i dr kaze da sam ili imao neku jacu upalu prije ili pritisak nisam lijecio pa su mi zbog toga malo supljine prosirene kao nista opasno i to bi to ostalo u granicama normale . Na koju ti konkretno bolest srca na osnovu mojih simptoma sumnjas ? Svakako cu odradit jos neki pregled ali vec unaprijed znam da ce mi predlozit dobrog psihijatra koji lijeci anksioznost tako da.... :lol:
vertigo24

#65 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by vertigo24 »

DaCo_sa wrote:Pa nije bas da me svaki dan taj cucanj zadesi al zna se desit da prosto osjetim potrebu da cucnem da nebi poljubio asfalt :shock: .Znaci u nekoliko domova zdravlja . CUM , hitna kod nekoliko razlicitih doktora EKG bez greske osim u tom trenutku (zbog uznemirenosti ) uocljiva tahikardija . UZ radio u ordinaciji Odobasic na dobrinji i dr kaze da sam ili imao neku jacu upalu prije ili pritisak nisam lijecio pa su mi zbog toga malo supljine prosirene kao nista opasno i to bi to ostalo u granicama normale . Na koju ti konkretno bolest srca na osnovu mojih simptoma sumnjas ? Svakako cu odradit jos neki pregled ali vec unaprijed znam da ce mi predlozit dobrog psihijatra koji lijeci anksioznost tako da.... :lol:
Evo ja danas radila spirometriju...kaze dr sve ok...za spirometriju bih ti preporucila polikliniku atrijum ....dnevni avaz...bas sam prijatno iznendjena osobljem i uslugom...spirometrija je 30 KM...a meni su cak uz srca uradili besplatno ...vjerovao ili ne...i to ok...
DoctorSa

#66 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

DaCo_sa wrote:Pa nije bas da me svaki dan taj cucanj zadesi al zna se desit da prosto osjetim potrebu da cucnem da nebi poljubio asfalt :shock: .Znaci u nekoliko domova zdravlja . CUM , hitna kod nekoliko razlicitih doktora EKG bez greske osim u tom trenutku (zbog uznemirenosti ) uocljiva tahikardija . UZ radio u ordinaciji Odobasic na dobrinji i dr kaze da sam ili imao neku jacu upalu prije ili pritisak nisam lijecio pa su mi zbog toga malo supljine prosirene kao nista opasno i to bi to ostalo u granicama normale . Na koju ti konkretno bolest srca na osnovu mojih simptoma sumnjas ? Svakako cu odradit jos neki pregled ali vec unaprijed znam da ce mi predlozit dobrog psihijatra koji lijeci anksioznost tako da.... :lol:

http://www.stetoskop.info/Tetralogija-f ... ckness.htm

na ovu, al ona je kod djece prisutna, i to bi bilo davno uoceno....tako da nije. a srce može biti prosireno od anemije.
bijela

#67 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by bijela »

nemam nikakvih problema, samo da napišem da je super tema :thumbup:
vertigo24

#68 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by vertigo24 »

Pozdrav...Evo i mene sa zdravstvenim problemima...koje imam vec duze vremena i o kojima sam pisala na temi GERB i HIJATALNA HERNIJA...mjesecima vadim nalaze i tragam za mojim problemom...jako sam zabrinuta za svoje zdravlje...
e ovako je kod mene
PORODJAJ...26.1.2010.
18.2.2010.dobijam prvi napad zuci...ukupno 12 napada za 2 sedmice...nista mi nije pomagalo nikakva dijeta itd...
4.3.2010.operacija zuci klasicna metoda zbog 2 kamencica koja su se zaglavila u zucovodu...zucnim kanalima...
8.3. izlazim iz bolnice uz dobro opste stanje...imama neko zatezanje u ledjima ali na prvoj kontroli dr mi kaze da je to normalno...
zatezanje u ledjima se nastavlja...poslije 2 sedmice od operacije osjecam neku "knedlu u grlu" vise s desne strane i na sredini...kao da sam se nagutala zraka...neugodan osjecaj non stop...
poslije toga primjecujem da imam nagone na povracanje...vise na prazan stomak...proljevi cesti
poslije toga osjecam malaksalost...slabost...neke vrste vrtoglavice...
par puta na hitnoj ...kazu sve ok...posalju me kuci da ambulantno radim pretrage...
sve to radim od 17.4.2010.g...

EVO NALAZA KOJE SAM DO SADA URADILA:

Od pretraga sam uradila gastroskopiju (kaskadni zeludac,bilijarni i gastroezofagusni refluks) pila terapiju controloc i reglan
Radila sam i rtg gastroduodenuma sa pasazom tankih crijeva koji je potvrdio gastroskopiju (blago naglassena kaskada na zelucu i gastroezofagusni refluks)

uz abdomena 2 x radila sve ok....

Krv i urin b.o. izuzev SE koja mi je vec godinama povisena.vadila krv na helicobacter pylori ...ok i to

Stitna zlijezda (uz i hormoni) b.o.

Neurolog:EEG ... TCD b.o....CT GLAVE ..bez bitnijih patomorfoloskih promjena...preporucuje se mri glave...

Fizikalno na plucima poostreno disanje,srce b.o. pritisak 120/80 puls74/min

Rtg sinusa:Na ucinjenom snimku PNS vidi se da je desni maksilarni sinus blago reducirane prozracnosti.Kostani rubovi su intaktni.Septum nazi je medoponiran.Zakljucak.RTG nalaz ukazuje na blagi maksilarni sinuzitis sa desne strane-Dr. mi preporucila da koristim sprej Flixonaze.

Otoscopia:b.o.

Audiogramesno sluh uredan.Lijevo do 3000 Hz sluh uredan a u visem podrucju perceptivni pad slusne krivulje do 40 dB na 6000 Hz.

Vestibuloram:R negativan,B-W lako nesiguran.Prisutan spontani nistagmus II stupnja-undulirajuci:pri pogledu u desno Ny a pri pogledu u lijevo Ny u lijevo-Nema pozicionog nistagmusa.

Dg:Sy vertiginosum

Laesio sensoneuralis auris sin discreta

Th:Urutal F tbl 2x1 +Bilobil F 1x1 + Vit E 1X1 6 nedjelja.

EKG SRCA:Dr kaze da imam blok desne grane...nista zabrinjavajuce ostalo ok.

RTG PLUCA I SRCA:

Na ucinjenom snimku srca i pluca u PA projekciji vide se postupalno izmjenjeni hilusi uz pojacan bronhovaskularni crtez parakardiobazalno i hiloperihilarno obostrano,najvjerovatnije po tipu starih postupalnih promjena.Nema sigurnih RTG znakova konsolidacije plucnog parenhima.
Hemidijafragme i fc. sinusi bez osobitosti.Kardiovaskularna sjena bez upadljivih patomorfoloskih promjena.
Zakljucak:Nalaz ukazuje na stare postupalne promjene parakardiobazalno obostrano bez sigurnih znakova patomorfoloskih promjena.

SPIROMETRIJA...BEZ RESPIRATORNIH PROBLEMA...juce radila kaze dr... sve ok...dr mi pregledao i srce kaze sve ok ne vjeruje da su moji problemi vezani za srce i pluca...

Simptomi mi se nisu ublazili izuzev vrtoglavica koje su se smanjile...ali imam neki cudan osjecaj u glavi...kao da mi nedostaje kisika...spava mi se ...stalno ...jako sam iscrpljena...svaki dan...
a najgori dakle od svih simptoma su osjecaj gusenja...knedla u grlu..stezanje u prsim...i u glavi takav osjecaj kao da nema kisika...
jednim dijelom kao da spavam...cesto osjecam kao da cu pasti unesvijest...kao da se gubim...nagon na povracanje

E sad meni djavo neda mira...pa svaki dan visim na internetu...nebi li pronasla...neko rjesenje za svoj problem...ali
samo se razocaram...puno dijagnoza povezujem sa mojim stanjem...pala sam i psihicki skroz...jer svaki dan zivim nazor...trpim ovo gusenje itd...
ne znam da li moj organizam ne moze da podnese nedostatak zuci...ta operacija mi je okidac svih zdravstvenih
problema...jednostavno kvalieta zivota mi je grozna...horor stalno...postala sam ocajna i samo placem...
jer se osjecam kao invalid...jedva oko sebe...
danas opet na int svoje stanje povezala sam sa plucnom hipertenzijom i plucnim srcem,..
ne znam vise kome da se obratim...znam samo da problem nije psihicki...ali se psiha pofino nadovezala na sve ovo...
zanima me tvoje misljenje o mojoj bolesti...problemima...dijagnozama...sta bi trebala dalje da radim po tvom misljenju...kome da se obratim...???? jedino pozitivno u svemu tome je sto imam dobar apetit i prilicno fino spavam...
Dioda

#69 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by Dioda »

Moje pitanjce je malo priglupo, al' moram da pitam :D
Prije otprilike devet godina sam isla na sistematski, i teta doktorica mi je rekla da mi nesto nije u redu sa srcem (slusajuci otkucaje). Otisla sam da mi se uradi EKG, i bio je uredan.

Od prije jedno pola godine, srce mi bas ubrzano lupa. I to bas kad mirujem, sjedim npr. pola sata na istom mjestu, i odjednom osjetim kako "bubne" :D Nimalo prijatan osjecaj :-)

E sad postajem mali hipohondar, jer svaku noc kad legnem pocine bas jako da lupa, dva tri puta pravo jako, pa onda kao da stane :-) I tako jedno par minuta. I sada mi se to isto pocinje desavati i po danu, iz cista mira.

Da li da idem da mi se uradi ultrazvuk srca, ili opet EKG, ili?

Ne znam ima li to kakve veze-tata je imao srcanu manu zbog koje u ono vrijeme nije sluzio jna :D Pojma nemam konkretno sta je bilo u pitanju, jedino sam na nekom nalazu nasla ovo: sinusni ritam sa neg.P talasima u V1 i V2 odvodu kao i blokom desne grane, te pojavom VES u III i AVF odvodu :D

S postovanjem,
hipohondar Dioda :lol:
nedim81

#70 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by nedim81 »

Evo ovako.....Prije 10-ak dana sam zbog bolova u ledjima(imam problema sa ledjima pri duzem sjedenju) malo duze bio za racunarom ali u cucecem polozaju sa savijenim koljenima.Nakon 20-ak minuta u tom polozaju ustao sam i osjetio "napetost" u oba koljena!!!Osjetio sam da prilikom savijanja koljena dolazi do pucketanja u koljenu (ono kao kad hrskavica pucketa) ali to me nije previse zabrinulo u tom trenutku.Sutradan sam osjetio da se malo teze oslanjam na noge i nekakav osjecaj napetosti u koljenima. Poslije 2-3 dana sam mogao puno bolje da se krecem ali pri duzem hodanju (preko 30 min) osjetim ponovo kao mali bol i crvenilo u predjelu casica na koljenu(narocito lijevom)....Kao da se prilikom pokreta iziritira taj dio koljena oko casice.Malo sam surfao na netu i "skontao" da je moguce da sam malo nategnuo meniskus. Koristio sam neku kremu za sportske povrede "Perskindol" i ono neke obloge od sapunice od "Kabasa" jer sam cuo da izvlaci upale.Oboje mi pomaze trenutno tj. kada ih stavim na koljeno i tako se umirim ali pri ponovnom hodu vraca se crvenilo i ona stara "napetost" i lagana bol....

Jel imao neko slican problem i koristio neke preparate ili obloge. Ili mi je jedina opcija doktor i ortoped!!! Volio bih da izbjegnem doktora jer sam mu vec dosadio sa svojim problemom "bolnih ledja"

Unaprijed zahvalan!!!
DoctorSa

#71 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

Pročitao sam zadnja tri pitanja. Vertigo i Nedime Vama ću posebno odgovoriti, jer sam u frci a trebam malo da analiziram. Mada bi nedimu preporucio ipak ortopeda al prethodno snimak i to MRI koljena.

Dioda, sve mi ovo "smrdi" na aritmiju. Pa ne bi bilo loše da uradiš 24h holter, da se utvrdi da nije to u pitanju i da ti dadnu Atenolol. Vjerovatno si i ti imala blokove kao mala. A eto i otac je imao, tako da se mogu aritmije razviti iz toga. I da ne moraš biti u bolnici za 24h holter, prikopčaju te i idi u život:) Samo nemoj na Coxa da se holter iscrpi :lol: (p.s. ako je si mlađa:) )

Ako ne znaš šta je holter, zna google :D
Dioda

#72 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by Dioda »

DoctorSa wrote:Dioda, sve mi ovo "smrdi" na aritmiju. Pa ne bi bilo loše da uradiš 24h holter, da se utvrdi da nije to u pitanju i da ti dadnu Atenolol. Vjerovatno si i ti imala blokove kao mala. A eto i otac je imao, tako da se mogu aritmije razviti iz toga. I da ne moraš biti u bolnici za 24h holter, prikopčaju te i idi u život:) Samo nemoj na Coxa da se holter iscrpi :lol: (p.s. ako je si mlađa:) )

Ako ne znaš šta je holter, zna google :D
Ok, onda cu tako uraditi. Atenolol mama pila jedno vrijeme :) Nadam se da meni nece trebati :D
Nek me prikopcaju :D Iako mi je 28, preskocit cu Coxa 8-) I ovako lupa ko ludo :lol:

Hvala na odgovoru :-D
vertigo24

#73 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by vertigo24 »

[quote="DoctorSa"]Pročitao sam zadnja tri pitanja. Vertigo i Nedime Vama ću posebno odgovoriti, jer sam u frci a trebam malo da analiziram

Zahvaljujem...i strpljivo cekam odg...
nedim81

#74 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by nedim81 »

vertigo24 wrote:
DoctorSa wrote:Pročitao sam zadnja tri pitanja. Vertigo i Nedime Vama ću posebno odgovoriti, jer sam u frci a trebam malo da analiziram

Zahvaljujem...i strpljivo cekam odg...

Takodje zahvaljujem...i strpljivo cekam odg... :-)
because_of_you

#75 Re: ORDINACIJA za zdr. probleme

Post by because_of_you »

Imam i ja pitanje :)

I nemojte se smijati :evil: :D

Duži period sam jela kikiriki, i to onaj sa ljuskom, tj. nisam jela ljusku :lol: I valjda sam pretjerala sa razbijanjem kore i sad me boli palac, tj. ova kost :-) :roll: Ovako ne dok ne pipnem, ali na dodir baš baš osjetim... Da li da idem doktoru ili će proći samo od sebe? Ovako je već oko 2 sedmice...

Hvala :)
Post Reply