DaCo_sa wrote:Kao prvo pozz za sve na forumu i drago mi je da ima neko strucan (nadam se) da nam malo pojasni neke stvari . J a sam vec na ovom forumu otvarao temu *hijatalna henija* ali evo nije na odmet da i ovdje pokusam objasniti svoje simptome pa vas molim da mi malo objasnite nesto vezano za HH. Desava mi se da me poslije jake kiseline koja me muci vec duze vrijeme uhvati jaka vrtoglavica . trni mi glava , pritisak u glavi , ne rijetko mi i srce ludzacki lupa, trnci desne ruke i vilice , skok pritiska (izmjeren u hitnoj svaki put ) bude 160/105 , malaksalost i mislim da sam nabrojao sveOd nalaza radio svasta , EKG normalan (osim pulsa koji bude 160 nekad) , krv uredu malo gusca ,leukociti malo povecani 10 i trigliciridi na zadnjem od mjerenja 3.60 ostalo ok . Radio UZ srca blago prosirene srcane supjine ( sve 4 ) ostalo uredno EF 58% . Na gastroskopiji utvrdzena velika HH , gerb . E sad me zanima dali ovi moji simptomi mogu biti izazvani HH tj. od zeludca ili trebam insistirati na daljim pretragama i kojim ? Svako misljenje ce mi dobro doci i vasa iskustva ako neko ima ovaj problem . Hvala unaprijed i veliki pozz za sve !!
Igrom slučaja imam i ja HH. Hm sve zavisi kolika je HH, a uglavnom su one velike. I šta je kod tebe karakteristično, da je ona vjerovatno jako jako velika. Znaš dio želuca ti je prošao kroz dijafragmu u torakalnu (grudnu) šupljinu tako da zauzima prostor koji je normalno predodređen za pluća i srce, a ovdje ponajviše za srce. I sam vjerovatno osjetiš gušenje kad legneš. Zato nemoj NIKAD da jedeš poslije 18 sati, i jedi više puta a manje obroka. E sad kod tebe je očito velika presija na srce, tako da dolazi do tih promjena. E sad pošto ti navodiš da su ti uvečne srčane šupljine to može biti od mnogo toga. Milion ideja mi sada pada na pamet. Može da takođe bude smanjena respiratorna površina tako da ti ovdje preporučujem ne invazivnu metodu Spirometriju al da ti urade detaljnu spirometriju! A ne onu površnu. Zatim od dodatnih metoda tu jenaravno RTG snimak toraksa i abdomena (grudni i sstomak). Ovo ti odmah ne preporučujem jer je to ipak zračenje, al dobro dodje da se vidi odnos organa zbog HH. Još bolji metod je definitivno snimak želuca odnosno, komplet probavnog sistema, mada je tebi bitan želudac sa kontrastom pod RTG snimkom, ovo je duplo zračenje, jer je i sam kontrast radioaktivan, ali ce da pokaže koliko je želudac u toraksu.
Zatim mogu biti bolesti pluca nevezano za HH koje dovode do širenja srca pa jos uz HH situacija se pogorsava.
Sorry sad pogledah da si ipak naglasio da je velika HH, mada sam vec i opisao da je tako, preletih taj detalj. Još dodatno da ti predložim je da uradis spolne hormone, VMA, kateholamine, i status štitne žljezde, al to će definitivno biti uredan nalaz.
za pocetak da uradite, spirometriju, UZ abdomena, i ove horomone. a za ostalo odlučite sami, ako vam se ovo nastavi. ne znam koliko vam je godina i kakav Vam nalaz želuca i njegove sluznice pošto navodite da imate kiselinu?