Američko naoružavanje BiH armije
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tender
#51 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Mnogo su se brinuli Amerikanci za Afgance i hoćel se oni znati snaći s njihovom tehnikom, moš mislit. Pakistanska protuzračna odbrana je obarala sovjetske a osobito borbene avione afganistanske komunističke vojske, kako unutar teritorije Afganistana bliže teritoriji Pakistana tako i u svom zračnom prostoru koji su dotični povrjeđivali napadajuči baze mudžahedina u Pakistanu. Svo oružje je dolazilo preko prisnog Američkog prijatelja Pakistana pa nikom ništa. Ranije su Sovjeti otvoreno naoružavali Sjeverni Vijetnam i držali nekoliko desetina hiljada vojnika u toj zemlji pa nikom ništa.
Kina u to vrijeme bez pomoći Sovjeta nije bila u stanju proizvesti niti jedan kuglični ležaj a ne tamo neke vrhunski sofisticirane rakete. Kina ni danas dan nije u stanju samostalno razvijati bilo kakvu tehnologiju.
Kina u to vrijeme bez pomoći Sovjeta nije bila u stanju proizvesti niti jedan kuglični ležaj a ne tamo neke vrhunski sofisticirane rakete. Kina ni danas dan nije u stanju samostalno razvijati bilo kakvu tehnologiju.
-
jefferson
#52 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Jesu se brinuli! Ako te interesuje sve mozes naci online u biblioteci Americkog kongresa. Tu su svi dokumenti s kojih je skinuta oznaka "strogo povjerljivo" a koji imaju veze s tim naoruzavanjem.tender wrote:Mnogo su se brinuli Amerikanci za Afgance i hoćel se oni znati snaći s njihovom tehnikom, moš mislit. Pakistanska protuzračna odbrana je obarala sovjetske a osobito borbene avione afganistanske komunističke vojske, kako unutar teritorije Afganistana bliže teritoriji Pakistana tako i u svom zračnom prostoru koji su dotični povrjeđivali napadajuči baze mudžahedina u Pakistanu. Svo oružje je dolazilo preko prisnog Američkog prijatelja Pakistana pa nikom ništa. Ranije su Sovjeti otvoreno naoružavali Sjeverni Vijetnam i držali nekoliko desetina hiljada vojnika u toj zemlji pa nikom ništa.
S obzirom da ocito ne poznajes problematiku, malo se informisi pa cemo nastaviti diskusiju, jer ovo nije diskusija nego pretpostavljanje s tvoje strane.
I da amerikance je bio briga, nisu oni balkanci da misle da svi trebaju o njima brinuti a za druge ih boli on stvar. Da smo se mi pitali afganistan bi bio Rusija davno.
-
tender
#53 Re: Američko naoružavanje BiH armije
I bolje bi im bilo da su ostali u sovjetskoj zoni. Ne ližu svi Afganci dupe Amerikancima ako te baš zanima a i ta rulja fanatika je cijelo vrijeme bila zbrda - zdola sklepana koalicija i nisu ni oni imali neko veliko uporište u narodu. Znatan dio Afganaca su bili lojalni Vladi u Kabulu
Ovo u svakom slućaju nije tema o tome i zamolit ću da prekinemo diskusiju na tu temu.
Ovo u svakom slućaju nije tema o tome i zamolit ću da prekinemo diskusiju na tu temu.
-
jefferson
#54 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Pa naravno, ali mali dio je samo podrzavao ruse.tender wrote:I bolje bi im bilo da su ostali u sovjetskoj zoni. Ne ližu svi Afganci dupe Amerikancima ako te baš zanima a i ta rulja fanatika je cijelo vrijeme bila zbrda - zdola sklepana koalicija i nisu ni oni imali neko veliko uporište u narodu. Znatan dio Afganaca su bili lojalni Vladi u Kabulu
I da, taj dio sto je kabulu bio je otvoreno lizao dupe rusima koji su tepih bombardovali sela i koristili Mi-24 za nasumice pucanje po selima. Takodje, o bojnim otrovima je suvisno pricati.
Inace, ta ista biblioteka ima i istorisjke knjige svih autora, pa i afganistanskih s one strane!
-
tender
#55 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Rado pogledam kad si već postavio link
-
jefferson
#56 Re: Američko naoružavanje BiH armije
ukucas u google congressional library!tender wrote:Rado pogledam kad si već postavio link
To bi trebao znati kad vec diskutujes o ovim stvarima./
- Alfons Kauders
#57 Re: Američko naoružavanje BiH armije
hahahaha u koje vrijeme?tender wrote: Kina u to vrijeme bez pomoći Sovjeta nije bila u stanju proizvesti niti jedan kuglični ležaj a ne tamo neke vrhunski sofisticirane rakete. Kina ni danas dan nije u stanju samostalno razvijati bilo kakvu tehnologiju.
-
jefferson
#58 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Covjek me impresionira. Kina imala A. bombu na kraju sezdesetih a on prica o kuglicnim lezajevima!Alfons Kauders wrote:hahahaha u koje vrijeme?tender wrote: Kina u to vrijeme bez pomoći Sovjeta nije bila u stanju proizvesti niti jedan kuglični ležaj a ne tamo neke vrhunski sofisticirane rakete. Kina ni danas dan nije u stanju samostalno razvijati bilo kakvu tehnologiju.pa pricamo o DEVEDESETIM covjece?!
sovjetski savez je vec nestao 1991...
ljudi su iskopirali americki TOW sa dvije decenije zakasnjenja... deceniju kasnije poslali su ljude u svemir i vjerovatno napravili pola komponenti u racunaru s kojeg sad ovo kucas... fakat smijesno... otvori wikipediju pa vidi sta kina proizvodi od vojne tehnike... mozes komotno citati do zore
I hoce diskutovati o ovome.
-
tender
#59 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Jao majko mila. Znam da su proizveli cijeli moj komp, ali na njemu stoji HULWED PACKARD.
- Alfons Kauders
#60 Re: Američko naoružavanje BiH armije
pa sta cu ti ja, sljedeci put pazi i kupi hewlett packard...tender wrote:Jao majko mila. Znam da su proizveli cijeli moj komp, ali na njemu stoji HULWED PACKARD.
ili uzmi della, koji se isto tako pravi u kini... moze i acer, dizajniran u kapitalistickom tajvanu i sastavljen u komunistickoj kini...
mozes uzet i lenovo
-
michio
#61 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Pa bave se montiranjem i reverse engineerengom.
-
xyz101
#62 Re: Američko naoružavanje BiH armije
"..zelene(tj.crvene) strijele su proizvedene u kini a mi smo ih dobili od pakistana".. Gen. R.Delictender wrote:.
http://www.bhdani.com/arhiva/257/t25712.shtml
- Alfons Kauders
#63 Re: Američko naoružavanje BiH armije
ok, a montiranje je kao jednostavno?michio wrote:Pa bave se montiranjem i reverse engineerengom.
evo ja cu tebi dati procesor, northbridge, southbridge, wafer memorije i polugu aluminija, a ti mi sastavi macbook air...
a reverse engineering bas i ne pali u informatickoj industriji... zato jer takve proizvode ne mogu prodavati van kine... cak se i za skoro beznacajne povrede patenta i ip-a fasuje zabrana uvoza u EU i US...
-
michio
#64 Re: Američko naoružavanje BiH armije
U sklapanju kompjutera ne vidim ama bas nista komplikovano. Pa nisu zapadne kompanije premjestili proizvodnju u Kinu zato sto to Kinezi bolje rade.
-
tender
#65 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Zadivljuje me tvoje poznavanje računarske tehnologije, al Kinezi ko i mi kada smo proizveli prvi domaći radio aparat "Kosmaj" od kvalitetnih uvoznih dijelova.Alfons Kauders wrote:pa sta cu ti ja, sljedeci put pazi i kupi hewlett packard...tender wrote:Jao majko mila. Znam da su proizveli cijeli moj komp, ali na njemu stoji HULWED PACKARD.![]()
ili uzmi della, koji se isto tako pravi u kini... moze i acer, dizajniran u kapitalistickom tajvanu i sastavljen u komunistickoj kini...ili uzmi apple, frisko sklepan u kineskom foxconnu...
![]()
mozes uzet i lenovoodnosno bivsi ibm koji su kupili glupi kinezi koji ne znaju napraviti lezaj wahahaha
- Alfons Kauders
#66 Re: Američko naoružavanje BiH armije
nije ba to sklapanje ko kod nas u servisima, to je proizvodnja... ljudi dobiju neke cipove koje ne mogu praviti, npr. 32nm procesore i cipsete, dok memoriju, diskove, ekrane, baterije, kucista i ostale zajebancije prave sami... doduse cesto po narudzbi, koristeci tudji dizajn...michio wrote:U sklapanju kompjutera ne vidim ama bas nista komplikovano. Pa nisu zapadne kompanije premjestili proizvodnju u Kinu zato sto to Kinezi bolje rade.
- Alfons Kauders
#67 Re: Američko naoružavanje BiH armije
dobro ba...tender wrote:Zadivljuje me tvoje poznavanje računarske tehnologije, al Kinezi ko i mi kada smo proizveli prvi domaći radio aparat "Kosmaj" od kvalitetnih uvoznih dijelova.Alfons Kauders wrote:pa sta cu ti ja, sljedeci put pazi i kupi hewlett packard...tender wrote:Jao majko mila. Znam da su proizveli cijeli moj komp, ali na njemu stoji HULWED PACKARD.![]()
ili uzmi della, koji se isto tako pravi u kini... moze i acer, dizajniran u kapitalistickom tajvanu i sastavljen u komunistickoj kini...ili uzmi apple, frisko sklepan u kineskom foxconnu...
![]()
mozes uzet i lenovoodnosno bivsi ibm koji su kupili glupi kinezi koji ne znaju napraviti lezaj wahahaha
-
michio
#68 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Ovako ili onako dodjes do -montiranja.Alfons Kauders wrote:nije ba to sklapanje ko kod nas u servisima, to je proizvodnja... ljudi dobiju neke cipove koje ne mogu praviti, npr. 32nm procesore i cipsete, dok memoriju, diskove, ekrane, baterije, kucista i ostale zajebancije prave sami... doduse cesto po narudzbi, koristeci tudji dizajn...michio wrote:U sklapanju kompjutera ne vidim ama bas nista komplikovano. Pa nisu zapadne kompanije premjestili proizvodnju u Kinu zato sto to Kinezi bolje rade.
- Alfons Kauders
#69 Re: Američko naoružavanje BiH armije
vazi, eto sutra ti saljem procesor i cipset, a ti mi sklepaj laptop... samo reci cijenumichio wrote:Ovako ili onako dodjes do -montiranja.Alfons Kauders wrote:nije ba to sklapanje ko kod nas u servisima, to je proizvodnja... ljudi dobiju neke cipove koje ne mogu praviti, npr. 32nm procesore i cipsete, dok memoriju, diskove, ekrane, baterije, kucista i ostale zajebancije prave sami... doduse cesto po narudzbi, koristeci tudji dizajn...michio wrote:U sklapanju kompjutera ne vidim ama bas nista komplikovano. Pa nisu zapadne kompanije premjestili proizvodnju u Kinu zato sto to Kinezi bolje rade.
-
michio
#70 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Ima ih milijarda i sad bi kao neko cudo trebalo biti to sto mogu napraviti kompjuter po narudzbi. Hajde bolan.
- Alfons Kauders
#71 Re: Američko naoružavanje BiH armije
znaci znaju napravi racunar ali ne znaju napravi lezaj? cudno...michio wrote:Ima ih milijarda i sad bi kao neko cudo trebalo biti to sto mogu napraviti kompjuter po narudzbi. Hajde bolan.
-
michio
#72 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Pa auta jos sa svojim potpisom ne znaju praviti da bi ih mogli prodavati u Evropi. Sta ja znam mozda i kuglicne lezajeve ne znaju praviti, ako nisu sta kopirali.
-
jefferson
#73 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Kinezi znaju napraviti racunar, a bogami znat ce i auto! A mi????
-
michio
#74 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Ratom opustosena zemlja. Sto u ljudskim resursima, sto u svakom drugom pogledu. Evo ako krenemo topiti zeljezo u zemljanim rupama kao Kinezi prije koju deceniju mozda uhvatimo korak.
-
tender
#75 Re: Američko naoružavanje BiH armije
Da, Maova kulturna revolucija