Američko naoružavanje BiH armije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tender

#51 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Mnogo su se brinuli Amerikanci za Afgance i hoćel se oni znati snaći s njihovom tehnikom, moš mislit. Pakistanska protuzračna odbrana je obarala sovjetske a osobito borbene avione afganistanske komunističke vojske, kako unutar teritorije Afganistana bliže teritoriji Pakistana tako i u svom zračnom prostoru koji su dotični povrjeđivali napadajuči baze mudžahedina u Pakistanu. Svo oružje je dolazilo preko prisnog Američkog prijatelja Pakistana pa nikom ništa. Ranije su Sovjeti otvoreno naoružavali Sjeverni Vijetnam i držali nekoliko desetina hiljada vojnika u toj zemlji pa nikom ništa.
Kina u to vrijeme bez pomoći Sovjeta nije bila u stanju proizvesti niti jedan kuglični ležaj a ne tamo neke vrhunski sofisticirane rakete. Kina ni danas dan nije u stanju samostalno razvijati bilo kakvu tehnologiju.
jefferson

#52 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

tender wrote:Mnogo su se brinuli Amerikanci za Afgance i hoćel se oni znati snaći s njihovom tehnikom, moš mislit. Pakistanska protuzračna odbrana je obarala sovjetske a osobito borbene avione afganistanske komunističke vojske, kako unutar teritorije Afganistana bliže teritoriji Pakistana tako i u svom zračnom prostoru koji su dotični povrjeđivali napadajuči baze mudžahedina u Pakistanu. Svo oružje je dolazilo preko prisnog Američkog prijatelja Pakistana pa nikom ništa. Ranije su Sovjeti otvoreno naoružavali Sjeverni Vijetnam i držali nekoliko desetina hiljada vojnika u toj zemlji pa nikom ništa.
Kina u to vrijeme bez pomoći Sovjeta nije bila u stanju proizvesti niti jedan kuglični ležaj a ne tamo neke vrhunski sofisticirane rakete. Kina ni danas dan nije u stanju samostalno razvijati bilo kakvu tehnologiju.
Jesu se brinuli! Ako te interesuje sve mozes naci online u biblioteci Americkog kongresa. Tu su svi dokumenti s kojih je skinuta oznaka "strogo povjerljivo" a koji imaju veze s tim naoruzavanjem.
S obzirom da ocito ne poznajes problematiku, malo se informisi pa cemo nastaviti diskusiju, jer ovo nije diskusija nego pretpostavljanje s tvoje strane.
I da amerikance je bio briga, nisu oni balkanci da misle da svi trebaju o njima brinuti a za druge ih boli on stvar. Da smo se mi pitali afganistan bi bio Rusija davno.
tender

#53 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

I bolje bi im bilo da su ostali u sovjetskoj zoni. Ne ližu svi Afganci dupe Amerikancima ako te baš zanima a i ta rulja fanatika je cijelo vrijeme bila zbrda - zdola sklepana koalicija i nisu ni oni imali neko veliko uporište u narodu. Znatan dio Afganaca su bili lojalni Vladi u Kabulu
Ovo u svakom slućaju nije tema o tome i zamolit ću da prekinemo diskusiju na tu temu.
jefferson

#54 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

tender wrote:I bolje bi im bilo da su ostali u sovjetskoj zoni. Ne ližu svi Afganci dupe Amerikancima ako te baš zanima a i ta rulja fanatika je cijelo vrijeme bila zbrda - zdola sklepana koalicija i nisu ni oni imali neko veliko uporište u narodu. Znatan dio Afganaca su bili lojalni Vladi u Kabulu
Ovo u svakom slućaju nije tema o tome i zamolit ću da prekinemo diskusiju na tu temu.
Pa naravno, ali mali dio je samo podrzavao ruse.
I da, taj dio sto je kabulu bio je otvoreno lizao dupe rusima koji su tepih bombardovali sela i koristili Mi-24 za nasumice pucanje po selima. Takodje, o bojnim otrovima je suvisno pricati.
Inace, ta ista biblioteka ima i istorisjke knjige svih autora, pa i afganistanskih s one strane!
tender

#55 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Rado pogledam kad si već postavio link
jefferson

#56 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

tender wrote:Rado pogledam kad si već postavio link
ukucas u google congressional library!
To bi trebao znati kad vec diskutujes o ovim stvarima./
Alfons Kauders

#57 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Alfons Kauders »

tender wrote: Kina u to vrijeme bez pomoći Sovjeta nije bila u stanju proizvesti niti jedan kuglični ležaj a ne tamo neke vrhunski sofisticirane rakete. Kina ni danas dan nije u stanju samostalno razvijati bilo kakvu tehnologiju.
hahahaha u koje vrijeme? :lol: pa pricamo o DEVEDESETIM covjece?! :lol: sovjetski savez je vec nestao 1991... :D ljudi su iskopirali americki TOW sa dvije decenije zakasnjenja... deceniju kasnije poslali su ljude u svemir i vjerovatno napravili pola komponenti u racunaru s kojeg sad ovo kucas... fakat smijesno... otvori wikipediju pa vidi sta kina proizvodi od vojne tehnike... mozes komotno citati do zore
jefferson

#58 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
tender wrote: Kina u to vrijeme bez pomoći Sovjeta nije bila u stanju proizvesti niti jedan kuglični ležaj a ne tamo neke vrhunski sofisticirane rakete. Kina ni danas dan nije u stanju samostalno razvijati bilo kakvu tehnologiju.
hahahaha u koje vrijeme? :lol: pa pricamo o DEVEDESETIM covjece?! :lol: sovjetski savez je vec nestao 1991... :D ljudi su iskopirali americki TOW sa dvije decenije zakasnjenja... deceniju kasnije poslali su ljude u svemir i vjerovatno napravili pola komponenti u racunaru s kojeg sad ovo kucas... fakat smijesno... otvori wikipediju pa vidi sta kina proizvodi od vojne tehnike... mozes komotno citati do zore
Covjek me impresionira. Kina imala A. bombu na kraju sezdesetih a on prica o kuglicnim lezajevima!
I hoce diskutovati o ovome.
tender

#59 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Jao majko mila. Znam da su proizveli cijeli moj komp, ali na njemu stoji HULWED PACKARD.
Alfons Kauders

#60 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Alfons Kauders »

tender wrote:Jao majko mila. Znam da su proizveli cijeli moj komp, ali na njemu stoji HULWED PACKARD.
pa sta cu ti ja, sljedeci put pazi i kupi hewlett packard... :D

ili uzmi della, koji se isto tako pravi u kini... moze i acer, dizajniran u kapitalistickom tajvanu i sastavljen u komunistickoj kini... :D ili uzmi apple, frisko sklepan u kineskom foxconnu... :D

mozes uzet i lenovo :D odnosno bivsi ibm koji su kupili glupi kinezi koji ne znaju napraviti lezaj wahahaha :-)
michio

#61 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by michio »

Pa bave se montiranjem i reverse engineerengom.
xyz101

#62 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by xyz101 »

tender wrote:.
"..zelene(tj.crvene) strijele su proizvedene u kini a mi smo ih dobili od pakistana".. Gen. R.Delic

http://www.bhdani.com/arhiva/257/t25712.shtml
Alfons Kauders

#63 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Alfons Kauders »

michio wrote:Pa bave se montiranjem i reverse engineerengom.
ok, a montiranje je kao jednostavno?

evo ja cu tebi dati procesor, northbridge, southbridge, wafer memorije i polugu aluminija, a ti mi sastavi macbook air... :D

a reverse engineering bas i ne pali u informatickoj industriji... zato jer takve proizvode ne mogu prodavati van kine... cak se i za skoro beznacajne povrede patenta i ip-a fasuje zabrana uvoza u EU i US...
michio

#64 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by michio »

U sklapanju kompjutera ne vidim ama bas nista komplikovano. Pa nisu zapadne kompanije premjestili proizvodnju u Kinu zato sto to Kinezi bolje rade.
tender

#65 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Alfons Kauders wrote:
tender wrote:Jao majko mila. Znam da su proizveli cijeli moj komp, ali na njemu stoji HULWED PACKARD.

ili uzmi della, koji se isto tako pravi u kini... moze i acer, dizajniran u kapitalistickom tajvanu i sastavljen u komunistickoj kini... :D ili uzmi apple, frisko sklepan u kineskom foxconnu... :D

mozes uzet i lenovo :D odnosno bivsi ibm koji su kupili glupi kinezi koji ne znaju napraviti lezaj wahahaha :-)
Zadivljuje me tvoje poznavanje računarske tehnologije, al Kinezi ko i mi kada smo proizveli prvi domaći radio aparat "Kosmaj" od kvalitetnih uvoznih dijelova.
Alfons Kauders

#66 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Alfons Kauders »

michio wrote:U sklapanju kompjutera ne vidim ama bas nista komplikovano. Pa nisu zapadne kompanije premjestili proizvodnju u Kinu zato sto to Kinezi bolje rade.
nije ba to sklapanje ko kod nas u servisima, to je proizvodnja... ljudi dobiju neke cipove koje ne mogu praviti, npr. 32nm procesore i cipsete, dok memoriju, diskove, ekrane, baterije, kucista i ostale zajebancije prave sami... doduse cesto po narudzbi, koristeci tudji dizajn...
Alfons Kauders

#67 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Alfons Kauders »

tender wrote:
Alfons Kauders wrote:

Zadivljuje me tvoje poznavanje računarske tehnologije, al Kinezi ko i mi kada smo proizveli prvi domaći radio aparat "Kosmaj" od kvalitetnih uvoznih dijelova.
dobro ba...
michio

#68 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by michio »

Alfons Kauders wrote:
michio wrote:U sklapanju kompjutera ne vidim ama bas nista komplikovano. Pa nisu zapadne kompanije premjestili proizvodnju u Kinu zato sto to Kinezi bolje rade.
nije ba to sklapanje ko kod nas u servisima, to je proizvodnja... ljudi dobiju neke cipove koje ne mogu praviti, npr. 32nm procesore i cipsete, dok memoriju, diskove, ekrane, baterije, kucista i ostale zajebancije prave sami... doduse cesto po narudzbi, koristeci tudji dizajn...
Ovako ili onako dodjes do -montiranja.
Alfons Kauders

#69 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Alfons Kauders »

michio wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ovako ili onako dodjes do -montiranja.
vazi, eto sutra ti saljem procesor i cipset, a ti mi sklepaj laptop... samo reci cijenu
michio

#70 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by michio »

Ima ih milijarda i sad bi kao neko cudo trebalo biti to sto mogu napraviti kompjuter po narudzbi. Hajde bolan.
Alfons Kauders

#71 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Alfons Kauders »

michio wrote:Ima ih milijarda i sad bi kao neko cudo trebalo biti to sto mogu napraviti kompjuter po narudzbi. Hajde bolan.
znaci znaju napravi racunar ali ne znaju napravi lezaj? cudno... :D
michio

#72 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by michio »

Pa auta jos sa svojim potpisom ne znaju praviti da bi ih mogli prodavati u Evropi. Sta ja znam mozda i kuglicne lezajeve ne znaju praviti, ako nisu sta kopirali.
jefferson

#73 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

Kinezi znaju napraviti racunar, a bogami znat ce i auto! A mi????
michio

#74 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by michio »

Ratom opustosena zemlja. Sto u ljudskim resursima, sto u svakom drugom pogledu. Evo ako krenemo topiti zeljezo u zemljanim rupama kao Kinezi prije koju deceniju mozda uhvatimo korak.
tender

#75 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Da, Maova kulturna revolucija
Post Reply