Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#51 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Alfons Kauders »

simpozijum delirijum wrote: usporedi period od 1980 do 1990 u Sarajevu (ako nisi previse mlad , da se ne sjecas )
cistom logikom da se taj tempo razvoja nastavio ?
danas 2010 bi bili bas gdje sam opisao i mozda i dalje
(znam iz licna iskustva , jer komso mi je radio u TAS -u , da su se svabe spremale da prebace komplet proizvodnju golfova u Sarajevo , a zbog rata kod nas proizvodna linija je sada u Ceskoj ,tacnije ; Skoda i cuvena Fabia :x )
znam da je Energoinvest (stari mi zivot proveo kao inzinjer u njemu ) oko 1990 bio spreman uci u projekte vrijedne oko 2.5 milijarde dolara sa Arapskim zemljama
trebali su stici i novi tramvaji iz Ceske opet uz saradnju Energoinvesta i domacih strucnjaka , kao i prvi domaci trolejbusi (po tadasnjim standardima vrhunska tehnologija )
a o kulturnoj sceni i nocnom zivotu tada ? bolje da ne pricam
koje su to svirke bile na svakome cosku , a nije bio turbo-folk
sta bi bilo kad bi bilo
vozdra i PEACE !
na kraju je vw sagradio fabrike u slovackoj... tako da slovaci prave tuarege i picke materine, proizvode najvise auta po glavi stanovnika u evropi...

btw, jos nekoliko korporacija je otvorilo svoje pogone u madjarskoj, slovackoj, cehi, npr. toyota, suzuki, hyundai itd... da nije bilo budala, sad bi mi imali te pogone, dosta vece od rahmetli tasa...

soko bi pravio dijelove za airbus i boeing, mozda bi nastavili praviti i borbene avione i helikoptere u saradnji s francuzima... generalno, cijela namjenska industrija bi i dalje radila i uposljavala par hiljada ljudi...

energoinvest, hidrogradnja, zeljezara, aluminij i ostale zajebancije ne treba ni pominjati...

da nije bilo hajvana, ex-yu republike bi za ostatak regiona, od slovacke do obala crnog mora, bile sto je slovenija danas za bih i srbiju...
mami

#52 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by mami »

Uh,koliko sam puta sebi postavila to pitanje.Mnogo se puta zamisljam u raznim situacijama i sa raznim ljudima koje sam znala prije rata i koji su stanovali u "mojoj"ulici.I kada sve saberem i oduzmem mozda je bas ovakav moj zivot trebao biti.Jedino mi zao sto su mi sestre daleko i sto nasa djeca ne rastu skupa a prijatelja novih imam i vrlo dragih ljudi koje sigurno nebih upoznala da nije bilo rata.
jefferson

#53 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by jefferson »

Ovo se ja zapitam vrlo cesto, pogotovo kada pricam telefonom sa roditeljima ili burazom koji su u biH.
Garant ne bi bio sada u americi, a sva ostala familija u BiH.
kao dijete uvijek sam sanjao da cu biti pilot, ali eto dodjose neki koji skontase da je bolje pobiti 300,000 ljudi, razvaliti drzavu i sve radi svojih licnih ciljeva (da se ne zavaravamo).
Najvaznije je da bi mi daidza koji mi je bio kao otac i danas bio ziv a njegov sin imao oca.
Amidza mi ne bi ostao bez pola uha, pa onda umro relativno mlad kao posljedica svog tog sranja. ja ne bi najbolje godine proveo u tom jebenom sranju sijuci patike, pa cizme iz pustinjske oluje i radovao bi se drugim stvarima, ekskurzijama i sl a ne cinjenici da sam pred zimu 94 uspio docepati se vojnih cizama iz bivse JNA da imam u cemu gaziti kada je -20.
Ugavno, vrlo tesko je reci sta bi bilo da je bilo. Ono sto bi sigurno se desilo jeste da bi usli u EU tamo negdje 1993, da bi putovali slobodno, da ne bi imali brain drain kao danas, i da bi vjerovatno se oni svi giganti privatizovali kako treba, pa bi danas EI vjerovatno bio GE, ili mozda cak u vlasnistvu domacih PRAVIH biznismena koji je bilo na pretek prije rata.
Sjecam se moj je rahmetli daizda imao privatnu firmu i usao je u posao sa CAT-om, e koje su to bile ambicije tito mili.
Ali eto, danas NEKI jedu zlatnim kasikama umjesto da svi jedemo srebrnim!
therrarrius

#54 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by therrarrius »

Moja mama bi bila normalna
moj otac bi bio normalan
moj brat bi bio normalan
ja bi bio normalan

a o materijalnom ne treba trositi slova :(
ja otog saraj'va-x

#55 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by ja otog saraj'va-x »

cyprus wrote:Hm, ne bi bilo puno bolje, bar što se tiče standarda. Tranzicija bi ipak odradila svoje...

Jedino bi imali manje mrtvih, ranjenih, invalida... :sad: :roll: Ne bi ni imali baš ovoliku dijasporu (to bi vjerovatno značilo lošiju fudbalsku reprezentaciju :D )
Svaka cast na komentaru ! potpisujem :)

Iz ove teme jednostavno se moze vidjeti stanje uma u BIH.. "Ono" jos uvjek zivi u proslosti, "ono" jos uvjek mašta,zamilja situacije/dogadjaje (tipa : eh, kad bi..).. a zemlje u regionu idu dalje.. no, djecija masta moze svasta :) To je isto kao kad vozis auto naprijed, a gledas nazad :(

dream on, dreamer xD :-)
sofist

#56 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by sofist »

Pitanje koje ce nas pratiti do kraja zivota. Da nije bilo rata vjerovatno bih bio zaposlen u drzavnoj firmi, imao platu par hiljada maraka ili bih propao, zavrsio na igli ili u zatvoru. Za obje opcije su postojali realni uslovi. Pitanje je sta bi prevagnulo u nezreloj, nadobudnoj lobanji. :roll: :D
Topla voda

#57 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Topla voda »

da nije bilo rata,ne bi imali za cime zaliti..

svaki pojedinac je osjetio posljedice rata,a sad nekome rat,nekome brat...uvijek bilo..

mnogima je bolje nego prije rata,posebno dijaspori,koja je sa sela otisla u velike evropske i americke gradove..
..dobili su priliku za novi pocetak i zivot u normalnom drustvu..

a novi pocetak smo dobili i mi,koji smo ostali,samo nije bas sjajno zivjeti u takvom vremenu,na ovome mjestu
i uz to ,ako tu gdje jesi,nosis posljedice licne tragedije iz rata...nekako taj grah koji je bacen,bas je pao nasumice...a to se sudbinom zove,tako kazu

il sto bi rekli "such is life on playstation" :D
astrid

#58 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by astrid »

Sigurno bi bilo mnogo bolje!
Imali bi fabrike,autoputeve, normalnu željeznicu.Bili bi zdraviji.Ne bi se djeca liječila prikupljajući novac preko humanitarnih akcija.Ne bi bilo bijele kuge.Penzioneri ne bi rovili po kontejnerima,a potreba za sve većim brojem javnih kuhinja ne bi postojala.
Da nije bilo rata moj sin(kao i mnoga druga djeca) bi imao normalno djetinjstvo .
almirrrrr

#59 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by almirrrrr »

astrid wrote:Sigurno bi bilo mnogo bolje!
Imali bi fabrike,autoputeve, normalnu željeznicu.Bili bi zdraviji.Ne bi se djeca liječila prikupljajući novac preko humanitarnih akcija.Ne bi bilo bijele kuge.Penzioneri ne bi rovili po kontejnerima,a potreba za sve većim brojem javnih kuhinja ne bi postojala.
Da nije bilo rata moj sin(kao i mnoga druga djeca) bi imao normalno djetinjstvo .
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Peech

#60 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Peech »

Da nije bilo rata moj brat koji je '94. imao 5 godina ne bi bio mrtav od snajpera, ja ne bih preživjela traumu nakon njegove smrti koju sam kao trogodišnja djevojčica vidjela svojim očima, a nisam smjela istrčati. Imala bih brata !

Onako se često zapitam šta bi bilo da nije bilo rata. Ne bih rane dane svog djetinjstva vezivala za granatiranje mog grada. I sad bih živjela u normalnoj državi. Jedino što mogu reći je : TITO JE BIO BOG !!!
Sarajevski_Marlboro

#61 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Sarajevski_Marlboro »

.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 17:57, edited 1 time in total.
ira.m

#62 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by ira.m »

...
Last edited by ira.m on 21/09/2011 23:11, edited 1 time in total.
biscanka2

#63 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by biscanka2 »

:sad: Mnoga dijeca bi imala njihove oceve, mnoge majke njihove kcerke i sinove.
Praznina njihovog srca i dusa nemoze se nicim popuniti.
kEN0

#64 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by kEN0 »

izgledali bi puno ljepse, normalnije, zdravije, kulturnije, bolje, sretnije ... :thumbup:
Daisy

#65 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Daisy »

boli me sama pomisao na protracene godine u ratu, izbjeglistvu, tragediji.....
Eh da se nije desio....
Plavuša

#66 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Plavuša »

E sad šta bi bilo da nije bilo ......
Vjerovatno bi mi otac bio živ,
Vjerovatno bi mi i majka bila živa,
Vjerovatno bi mi i brat bio malo " normalniji "
Vjerovatno nebih išla u medicinsku,
Vjerovatno nebih studirala veterinu,
Vjerovatno nebih magistrirala na veterini,
Vjerovatno ali ...... ŠBBKBB :sad: :sad: :sad: :sad: :sad:
PalaSa Marsa

#67 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by PalaSa Marsa »

Eeeeee...
Bili bi zivi oni koji sad to nisu.
jedna tamo

#68 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by jedna tamo »

bila bi sretnija to je sigurno, a šta bi bilo to niko nezna, valjda je ovako trebalo biti :(
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#69 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by PipiDugaDevetka »

Da nije bilo rata, moj život bi bio svakodnevni dolče-vita i holivud, zajedno,...Osmijeh bi bio moj lajtmotiv:
MoHiKaNaC

#70 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by MoHiKaNaC »

Da nije bilo rata...

Iz ove prespektive djeluje nemoguce zamisliti nesto drugacije. Tesko mi je zamisliti zivot bez izbjeglista. Godine tumaranja po svijetu, povratak u razrusen grad. Drustvo deformisano u svakom smislu. Totalni kolaps sistema vrijednosti. Otudjenje koje je doslo nakon pakla koje nam se desilo... Ne znam, sam sebi sam konfuzan pa sigurno i onima koji me citaju. Znam samo da bi bilo vise osmjeha na ljudima oko mene. Zalim jedino zivote koji nestadose, a sve ostalo... Za sve ostalo sami smo krivi...

Jebiga...
Facasplaca

#71 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Facasplaca »

...ne bi bilo ovih jebenih politickih emisija!
radostan dan

#72 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by radostan dan »

Facasplaca wrote:...ne bi bilo ovih jebenih politickih emisija!
:lol: :thumbup: :sax:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#73 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Truba »

Facasplaca wrote:...ne bi bilo ovih jebenih politickih emisija!
taman sam to pošao pisati... dakle bukvalno znam u sljedećih 5 godina kad će na koji datum biti koja emisija i o čemu će biti :lol: :lol: :lol: :lol: :x :x :x
a tek kad dođu one "okrugle" godišnjice :roll: ima da nas smore

gas-maska jedina solucija :oops:
kockica_kockica

#74 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by kockica_kockica »

Vjerojatno bi zavrsila fakultet koji sam originalno zeljela a ne koji sam sada zavrsila
Vjerojatno studiranje nebi kostalo 10 000 KM
Vjerojatno bi majka jos uvijek bila ziva
Vjerojatno bi otac jos uvijek bio ziv
Vjerojatno bi se udala i imala svoju djecu a nebi gledala za tudjom
Vjerojatno bi bila manje istraumirana
Vjerojatno .... sbbkbb

4 duge godine rata i 15 godina nakon rata a kao da je jos uvijek rat... samo ne puca... sve ostalo je isto manje vise...
Hrast

#75 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Hrast »

osa wrote:da nije bilo rata juga bi se raspala mirnim putem kao čehoslovačka, a hrpa budala ne bi se dočepala vlasti i provela privatizaciju tj. pretvorbu društvenog vlasništva u svoje vlastito. ja bih vjerojatno radio u rafineriji u sisku kao i prije rata, za plaću u visini sadašnje mmirovine, hm, kad malo bolje razmislim....

Ti u penziji! Pa ti mator! Nisam ni slutio. :mrgreen:
Post Reply