na kraju je vw sagradio fabrike u slovackoj... tako da slovaci prave tuarege i picke materine, proizvode najvise auta po glavi stanovnika u evropi...simpozijum delirijum wrote: usporedi period od 1980 do 1990 u Sarajevu (ako nisi previse mlad , da se ne sjecas )
cistom logikom da se taj tempo razvoja nastavio ?
danas 2010 bi bili bas gdje sam opisao i mozda i dalje
(znam iz licna iskustva , jer komso mi je radio u TAS -u , da su se svabe spremale da prebace komplet proizvodnju golfova u Sarajevo , a zbog rata kod nas proizvodna linija je sada u Ceskoj ,tacnije ; Skoda i cuvena Fabia)
znam da je Energoinvest (stari mi zivot proveo kao inzinjer u njemu ) oko 1990 bio spreman uci u projekte vrijedne oko 2.5 milijarde dolara sa Arapskim zemljama
trebali su stici i novi tramvaji iz Ceske opet uz saradnju Energoinvesta i domacih strucnjaka , kao i prvi domaci trolejbusi (po tadasnjim standardima vrhunska tehnologija )
a o kulturnoj sceni i nocnom zivotu tada ? bolje da ne pricam
koje su to svirke bile na svakome cosku , a nije bio turbo-folk
sta bi bilo kad bi bilo
vozdra i PEACE !
btw, jos nekoliko korporacija je otvorilo svoje pogone u madjarskoj, slovackoj, cehi, npr. toyota, suzuki, hyundai itd... da nije bilo budala, sad bi mi imali te pogone, dosta vece od rahmetli tasa...
soko bi pravio dijelove za airbus i boeing, mozda bi nastavili praviti i borbene avione i helikoptere u saradnji s francuzima... generalno, cijela namjenska industrija bi i dalje radila i uposljavala par hiljada ljudi...
energoinvest, hidrogradnja, zeljezara, aluminij i ostale zajebancije ne treba ni pominjati...
da nije bilo hajvana, ex-yu republike bi za ostatak regiona, od slovacke do obala crnog mora, bile sto je slovenija danas za bih i srbiju...