jeza u ledja wrote:
SDP > SDU -
NS - Naša Stranka je nastala od "nezadovoljnih" SDPovaca? Nisam to znao. Mislim da to nije tako.
SDU je nastala iz unutrašnjeg SDP-ovog sukoba, koliko se sjećam.
SDA-SBiH-ASDA-SBB - Zajednička stvar svim ovim strankama je da su nastale iz SDA. Mislim da je ovo manje ideološko ili političko razmimoilaženje koliko interesno u materijalnom (čitaj korumpiranom) razlazu. Sve ove stranke su slične (ako ne po mnogo čemu i identične po ideologiji, programima a i članstvu). Još bi dodao na ovu listu MBO (prva bošnjačka stranka) i (stari SDAovac) Abdić i njegov DNZ
SBiH i SDA dobro sarađuju po pitanju raspodjele rukovodećih mjesta u velikim kompanijama. Zar ne? Sve ostalo je manje bitno, ili je bitno taman toliko koliko će njima donijeti određeni profit.
Ja se ne slažem s mišljenjima da se stranke trebaju udruživati da bi opstale (ili prigrabile) vlast. Bh demokratija je mlada i jako se sporo razvija. Glasačima treba više izbora. Jer da svi misle isto, samo jedna stranka bi bila potrebna. Ne treba ubijati različitost mišljenja, treba promjeniti svijest ljudi o izborima (o tome već puno puta rečeno)
Evo par primjera. 1990. pred prve izbore, sjećam se jedan od glavnih razloga zbog kojeg se nije glasao za "Liberale" je bio "ma oni dobro razmišljaju ali, oni su mladi, đeš' dati djeci da vladaju" (Ove se rečenice sjećam kristalno jasno). Prije neki par mjeseci razgovarao sam o NS i čuo sam ovakav argument: "Pa kako ćemo dati režiseru da vlada?" Oba primjera dolaze od običnih radnih ljudi, onakvih kakvih je najviše na glasanju. Još da dodam jedan primjer kada sam pomagao staroj bakici da glasa na izborima (onim na kojima je Tihić pobjedio za predsjednika). Žena je imala više od 80 godina i kada sam je pitao za koga želi da glasa, odgovorila je "za Harisa". Haris je bio samo na jednom papiru (predsjedništvo, čini mi se), a trebalo ih je ispuniti 6. Odgovor je uvijek bio isti. Šta hoću reći s ovim. Dosta je ljudi konzervativno i kad si utuvi nešto u glavu teško se mijenja. I naravno, kult ličnosti je glavni sport na Balkanu.
Ja sam bio član SDP-a od 1990. Radio sam (volonterski) za stranku dugo vremena i bio sam član foruma mladih. Veoma brzo sam uvidio da ima puno karijerista koji bi preko mrtvih prešli za svoj cilj. Isto tako sam vidio da ima puno lopova i interesdžija. Da se razumijemo, mislim da takvih ljudi ima svuda (ne samo u SDP-u i u ostalim strankama nego i šire). Ali to mi je otvorilo oči. Ne postoji stranka, niti čovjek vrijedan moje stopostotne podrške. Ako ne vodi politiku za koju sam glasao dat ću svoj glas drugome. Bez obzira što se njihov program načelno podudara sa mojim političkim ubjeđenjima. Pa i ja sam se promjenio puno u zadnjih 20 godina. Kao i svi. Pa i Lagumdžija1990 nije isti kao Lagumdžija2010.
Dakle, više stranaka je dobro, i kad bi imali više odgovornosti, brzo bi se dogovorili oko koalicija. Samo, bojim se da većini bh strankama nije cilj prosperitet zemlje i glasača, nego profitabilno vođenje svojih firmi.
Moje je mišljenje da treba dati glas manjim strankama jer tek onda će biti primorani da surađuju na micro nivou, a megalomanske će priče postati besmislene.
Što se tiče gđe Lamije o njoj ne znam ništa (kao ni o njenoj stranci), ali valjda su i sami (djelimično) krivi što se nigdje ne čuju.
Što se tiče SDP-a, volio bih ako mi neko može navesti bar jednu stranku u Evropi (ne samo EU) koja ima istog predsjednika 15 godina (sa jako skromnim rezultatima bez učešća u vlasti), ali eto, za ovaj primjer može i stranka koja je recimo na vlasti 15 godina. Hvala.