E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
dharma

#51 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by dharma »

zonbirile wrote:mašala,žena u Vodošći jedva živa od napada skitnice.Gdje su udruge,meni koji priđe pas-skitnica zadnji mu je prilaz u životu
Skitnice, mnozina, to je problem. Kad te njih nekoliko napadne, gotovo ti je, ako ti neko ne prileti u pomoc.
amrica

#52 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by amrica »

"Fatimu Klinčević na putu do autobusa u centru Vogošće napali psi lutalice
Psi su suprugu oborili, ujedali i zubima kidali odjeću, kaže muž Sabit. Strah me boli više od rana, rekla Fatima

E. MURAČEVIĆ 12/07/2010 09:14:00

Više od 10 pasa lutalica jučer su rano ujutro u ulici Jošanička u centru Vogošće napali Fatimu Klinčević. Ona je sa mužem Sabitom i sinom Sabedinom krenula na autobus za Potočare, ali su ih razjareni psi spriječili da odu. Inače, jučer je u Potočarima ukopano četvero članova njihove porodice.

- Prolazili smo ispred zgrade Općine. Odjednom su razjareni psi okružili i napali moju suprugu. Oborili su je na zemlju, ujedali po cijelom tijelu, zubima joj kidali odjeću... Iako smo bili tu sin i ja, psi se u početku ničega nisu bojali, a tek kasnije Fatimu smo uspjeli odbraniti - kazao je Sabit.

Odmah nakon napada odveli su je u vogošćanski Dom zdravlja gdje joj je ukazana prva pomoć, a potom je upućena na Klinički centar Koševo. Naša ekipa posjetila je jučer dom Klinčevića.

- Psi su me ugrizli za butinu, zadobila sam povrede po cijelom tijelu. Strah koji sam pretrpjela boli me više od rana na tijelu. Ovo što sam preživjela nikada neću zaboraviti. Ne mogu vjerovati da se ovo može desiti u centru Vogošće. Nadležni moraju nešto hitno poduzeti jer će biti kasno kada se nešto gore desi - kazala je Fatima.

Nevolja ove porodice mogla je biti veća. Sina Sabedina, koji je nakon svega što se desilo odustao od puta u Potočare, napao je isti čopor pasa pri povratku kući. Međutim, zahvaljujući pomoći drugih građana uspio je da se odbrani.

Općine nemaju azile za životinje

Već duže vrijeme stanovnici Vogošće imaju problema s psima lutalicama koji konstantno napadaju mještane. No, problem nisu samo razjareni psi, već i aktuelna vlast koja ništa ne čini da to riješi. Nakon donošenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja ostala su nedefinisana brojna pitanja vezana za uklanjanje pasa lutalica.

Vogošća: Psi na svakom koraku

Naime, bez rješenja nadležnog veterinara kafilerija ne smije uklanjati i eutanizirati ni najopasnije pse lutalice. Veterinari se pak ustežu izdavati bilo kakve papire jer nadležne lokalne zajednice nemaju izgrađene azile za napuštene životinje, kako predviđa Zakona. I oko ovog problema, kao i oko mnogih drugih u našoj zemlji, sve se vrti ukrug. "
HomeArt

#53 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by HomeArt »

Prije 3 dana kod trolejbuske stanice u Hrasnom desetak pasa lutalica je napalo covjeka koji je prelazio ulicu, branio se rukama i nogama dok su ga ujedali i sreca da je to vidio momak u autu i uletio autom među pse i rastjerao ih.
zonbirile

#54 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by zonbirile »

elem prvo nadegenečiti ove ljubitelje iz udruga,a onda riješiti problem pasa,ili im prepustiti grad.
1906

#55 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by 1906 »

a desavaju se i gore stvari, svakodnevno, vise puta dnevno :oops:

i niko ne panici

rijesit ce se onako kako je najavljeno - izgadnjom azila :)
samo malo malo sporije
(ako ne bude jos ovakvih slucajeva) :roll:
zonbirile

#56 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by zonbirile »

moderator wrote:
zonbirile wrote:elem prvo nadegenečiti ove ljubitelje iz udruga,a onda riješiti problem pasa,ili im prepustiti grad.
Gdje si ti prije degenecio? Bolje bi bilo da nadegencis svoje drugove koji ne zele da kastriraju svoje muzjake i pustaju ih da oplodjuju zenke lutalice, pa se onda cudite otkud toliki psi na ulici...

Nego, degenek sintore i ostale linc pozive ostavite za kafe u Vatri..
---------------------------------------------------
dobro jesam malo pretjerao,ali šega živa kako se raja pale na LA animal police,Hjuston police i slične ublehe na Animal Planet kanalu.Pa znaju li koliko smo svjetlosnih godina mi daleko od toga.Svojim djelovanjem u ovakvoj zemlji su izazvali samo štetu.Od svih pametnjakovića i ofirane gluposti o azilu,niko ne kaže kako riješiti problem,početi već sutra.Isto će biti i kada psi prekolju nekog.Druga velika ubleha je priča o napuštenim ljubimcima,pa to je u promilima,uostalom pogledaj fizionomiju "kantara" pa tu ni u 18-om koljenu nema ljubimca,ni za naslutiti.
zonbirile

#57 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by zonbirile »

quote]
------------------------------------------------------------
prvo ko god ima rasnog psa neće dozvoliti to parenje.Potomci u prvom koljenu pokažu oblike "oca",ali avaj..Što se tiče azila i ja ponavljam svaki dan kao i za Bosmal,kaznene zavode,Vc i sl.Ne lipši magarče do zelene trave,s tim što se psi kote,dok ovo pišemo i sve ih je više i predstavljaju problem.Očito ne čitaš,brutalniji i jeftiniji način,na nivou grada je koštao 600 000 godišnje,kafilerija i šintori.Humaniji napredniji metod zbrinjavanja sa kastracijom i azilom,košta višestruko više,kome nije jasno,papir i olovku u ruke.
Pasiflora

#58 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by Pasiflora »

zonbirile wrote:quote]
prvo ko god ima rasnog psa neće dozvoliti to parenje.Potomci u prvom koljenu pokažu oblike "oca",ali avaj..Što se tiče azila i ja ponavljam svaki dan kao i za Bosmal,kaznene zavode,Vc i sl.Ne lipši magarče do zelene trave,s tim što se psi kote,dok ovo pišemo i sve ih je više i predstavljaju problem.Očito ne čitaš,brutalniji i jeftiniji način,na nivou grada je koštao 600 000 godišnje,kafilerija i šintori.Humaniji napredniji metod zbrinjavanja sa kastracijom i azilom,košta višestruko više,kome nije jasno,papir i olovku u ruke.
Uopce necu komentirati ovu tvoju nebulozu o troskovima kastracija i azila. Potrebe za tim si svesan ili nisi, a ti ocigledno nisi - prema tome svaka prica je suvisna.
Hocu da ti repliciram vezano za parenje: komsija ima vrlo kvalitetnog tornjaka, kojeg je dobio na poklon od nekog udruzenja sa Vlasica. Radi se o divnom psu,starom oko 3 godine, koji zivi u stanu. U nasem kvartu ima dosta lutalica i vjeruj mi taj degenerik (ne mislim na psa nego vlasnika) je odgovoran gotovo za sve stence koji su se ostenili u zadnje dvije godine u kvartu. Na nasa stalna upozorenja da je grozno sto mu to dopusta (i mi ostali imamo muzjake koje drzimo pod kontrolom kad su tjeranja) njegov glupi komentar je: bolje moj pas nego neki drugi. Apsolutno ga ne zanimaju ni ti stenci, ni te jadne kujice (od kojih je ponekad i 5 - 6 puta veci) - vazno mu je da se njegov pas "olaksa" (mrzim taj izraz)!!!
Mislis li da je on jedini neodgovorni vlasnik muzjaka u ovom divnom gradu?
zonbirile

#59 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by zonbirile »

sitno wrote:
zonbirile wrote:quote]
Uopce necu komentirati ovu tvoju nebulozu o troskovima kastracija i azila. Potrebe za tim si svesan ili nisi, a ti ocigledno nisi - prema tome svaka prica je suvisna.
Hocu da ti repliciram vezano za parenje: komsija ima vrlo kvalitetnog tornjaka, kojeg je dobio na poklon od nekog udruzenja sa Vlasica. Radi se o divnom psu,starom oko 3 godine, koji zivi u stanu. U nasem kvartu ima dosta lutalica i vjeruj mi taj degenerik (ne mislim na psa nego vlasnika) je odgovoran gotovo za sve stence koji su se ostenili u zadnje dvije godine u kvartu. Na nasa stalna upozorenja da je grozno sto mu to dopusta (i mi ostali imamo muzjake koje drzimo pod kontrolom kad su tjeranja) njegov glupi komentar je: bolje moj pas nego neki drugi. Apsolutno ga ne zanimaju ni ti stenci, ni te jadne kujice (od kojih je ponekad i 5 - 6 puta veci) - vazno mu je da se njegov pas "olaksa" (mrzim taj izraz)!!!
Mislis li da je on jedini neodgovorni vlasnik muzjaka u ovom divnom gradu?
-------------------------------------------------------
eto to je tvoj problem na kraju dođeš na ono što i ja tvrdim,svaki pravi vlasnik psa u punom značenju riječi LJUBIMAC neće dozvoliti parenje.Što se tiče troškova i kastarcije i azila,mješaš želje i potrebe.Pa Bosni je potreba za par milijardi dolara,ali ostaje u sferi želja.Svjestan sam ja svega,zato i kažem humanije riješenje,ali ti nisi svjestan da to košta.Uostalom šta za tebe znači azil.Daj nam opiši šta je to.
Cholina_Lokica

#60 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by Cholina_Lokica »

pa sta ako toliko kosta, kosta nas i most 2 miliona, kosta nas i svaka dzamija milionima, kosta nas i svaki spomenik po nekoliko miliona... ali jok, daj krvoloku da se ubija... ne daj boze neko drugo rjesenje pronaci, samo dok ima ubijanja i smrti, pogotovo nekoga ko se od tebe ne moze braniti dobro je, uzivamo mi u tome :thumbup:
metronom

#61 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by metronom »

Rjesenje pod hitno ili ce Boga mi bit svega... od oruzja, hladnog i vatrenog pa do raznoraznih otrova. Sigurnost ljudi je mnogo vaznija od prava bilo koje zivotinje. Ljubitelji zivotinja, ako ste bili tako zestoki u borbi za donosenje tog famoznog zakona, onda sad potegnite i da se ovo stanje rijesi, inace se suocite sa opstim pokoljem populacije lutalica u reziji ugrozenih gradjana ovog grada, pa onda pisite PETA-i, Greenpeace-u itd.

Sto se mene tice, prvi koji poleti prema meni ili bilo kome u mojoj blizini, zarezi, zalaje, krene da napadne i sl. bice po kratkom postupku lisen zivota i zaboli me ona stvar sto ce se neko zgrazavati zbog toga.

Toliko od mene.
zonbirile

#62 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by zonbirile »

Dile wrote:pa sta ako toliko kosta, kosta nas i most 2 miliona, kosta nas i svaka dzamija milionima, kosta nas i svaki spomenik po nekoliko miliona... ali jok, daj krvoloku da se ubija... ne daj boze neko drugo rjesenje pronaci, samo dok ima ubijanja i smrti, pogotovo nekoga ko se od tebe ne moze braniti dobro je, uzivamo mi u tome :thumbup:
---------------------------------
pa ništa,ali očito ne znate red veličina,lupate gluposti.Kastracija psa je 100 KM,kuje 150KM pa skontajte koliko ih ima,i opet trebaju šintori da ih pohvataju,transport i sl.A za azil,pa ne zna se ni okvirni broj "štičenika".Plac mora imati,struju,vodu,kanalizaciju,put,hranu,osoblje,veterinarski nadzor,transport.
darprirode

#63 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by darprirode »

zonbirile wrote:
Dile wrote:pa sta ako toliko kosta, kosta nas i most 2 miliona, kosta nas i svaka dzamija milionima, kosta nas i svaki spomenik po nekoliko miliona... ali jok, daj krvoloku da se ubija... ne daj boze neko drugo rjesenje pronaci, samo dok ima ubijanja i smrti, pogotovo nekoga ko se od tebe ne moze braniti dobro je, uzivamo mi u tome :thumbup:
pa ništa,ali očito ne znate red veličina,lupate gluposti.Kastracija psa je 100 KM,kuje 150KM pa skontajte koliko ih ima,i opet trebaju šintori da ih pohvataju,transport i sl.A za azil,pa ne zna se ni okvirni broj "štičenika".Plac mora imati,struju,vodu,kanalizaciju,put,hranu,osoblje,veterinarski nadzor,transport.
Zonbirile- svaki put iste gluposti pises i ponavljas se,uradi nesta,ne laprdaj vise po forumu
Cholina_Lokica

#64 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by Cholina_Lokica »

metronom wrote:Rjesenje pod hitno ili ce Boga mi bit svega... od oruzja, hladnog i vatrenog pa do raznoraznih otrova. Sigurnost ljudi je mnogo vaznija od prava bilo koje zivotinje. Ljubitelji zivotinja, ako ste bili tako zestoki u borbi za donosenje tog famoznog zakona, onda sad potegnite i da se ovo stanje rijesi, inace se suocite sa opstim pokoljem populacije lutalica u reziji ugrozenih gradjana ovog grada, pa onda pisite PETA-i, Greenpeace-u itd.

Sto se mene tice, prvi koji poleti prema meni ili bilo kome u mojoj blizini, zarezi, zalaje, krene da napadne i sl. bice po kratkom postupku lisen zivota i zaboli me ona stvar sto ce se neko zgrazavati zbog toga.

Toliko od mene.
jadni ugrozeni ljudi od strane tih krvoloka, koji cekaju malu djecu iza coska da im izvade srce i pojedu

@zonbrile
poklat zato sve... hajmo na juris
zonbirile

#65 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by zonbirile »

darprirode wrote:
zonbirile wrote:
Zonbirile- svaki put iste gluposti pises i ponavljas se,uradi nesta,ne laprdaj vise po forumu
------------------------------------------------
eto vi ste uradili,lopovima došli na zicer,oni jedva dočekali da zavrnu 600 000Km,a vama naštancali zakone.Nego što avlijanere ne vodite kućama.Da li vam je jasno da se šire geometrijskom progresijom i da će neko uskoro nastradati.Mislite li na bjesnilo u ovim sparnim danima bez kapi vode.Najlakše se deklarisati ljubiteljem qurca -palca,ja sam svoga psa vodio da se uspava i ja znam šta je to za razliku od vas salonskih ljubitelja, i glupog naprđivanja.
Cholina_Lokica

#66 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by Cholina_Lokica »

od sad molim vas samo pametno naprdjujte, kao i neki sto rade na svim temama :mrgreen:
darprirode

#67 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by darprirode »

------------------------------------------------
eto vi ste uradili,lopovima došli na zicer,oni jedva dočekali da zavrnu 600 000Km,a vama naštancali zakone.Nego što avlijanere ne vodite kućama.Da li vam je jasno da se šire geometrijskom progresijom i da će neko uskoro nastradati.Mislite li na bjesnilo u ovim sparnim danima bez kapi vode.Najlakše se deklarisati ljubiteljem qurca -palca,ja sam svoga psa vodio da se uspava i ja znam šta je to za razliku od vas salonskih ljubitelja, i glupog naprđivanja.[/quote]

Bjesnilo bez vode , o cemu ti uopste pricas,kakve veze bjesnilo ima s vodom,pricas gluposti i ne znas ko sta radi i ko je sta uradio. A to sto si vodio svog psa voou sta zelis plaketu neko da ti dodijeli. Vodila sam ih i ja polumrtve sto ih je neko udario autom ili sto su bili bolesni,pa sta kakve veze to ima uopste s tim?!?
Mozda da nadjes neki hobi za pocetak,a da pustis jadne zivotinje na miru
kockica_kockica

#68 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by kockica_kockica »

Ja ponavljam svoje pitanje. Sta da radim kad mi se bacaju ti psi pod auto tacnije pod tockove od auta???? Ne zelim imati psa na dusi jer sam ga ozlijedila... jeli neko uopce zna sta raditi u tim slucajevima, jer je jedan pas nasrnuo na vrata i da nisam zatvorila prozor vjerujem da bi me ugrizao... ja volim zivotinje ali bi stvarno voljela da mi neko kaze sta da radim u ovim slucajevima??? :?
tinchy

#69 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by tinchy »

zonbirile wrote: Kastracija psa je 100 KM,kuje 150KM
Nemoj ti lupati gluposti, sterilizacija kujice iz naselja je bila 80 KM ;)
zonbirile

#70 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by zonbirile »

tinchy wrote:
-----------------------------------------------
OK ima više načina,pogotovu narkoze ja pitao privatnika,sem toga ima sa dva kamena pa tras-đaba.Sada ne znam,moderator tvrdi 50,ti 80 ja 150,hajmo neka je 80KM.Koliko ima kuja,a koliko mužijaka za kastraciju.Ko će ih hvatati,dovoditi i gdje.Elem razbio si službu koja je vršila prikupljane pasa,a sada bi nešto kao uradio.Koliko čujem na veterini ne bi rado napravili promenadu pasa lutalica,znaš ono karantin,čišćenje i sl.,ali to se dodatno plaća.Stalno dolazimo na to cijena šintora+kastracija,o azilu još ne trtljate. Toliko o smislenosti zahtjeva udruga i lopovima na vlasti,obadvoje u oblacima,a problem se multiplicira.Sad kada mogu manijaci i serijske ubice lutati gradom....
tinchy

#71 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by tinchy »

zonbirile wrote:
tinchy wrote:
-----------------------------------------------
OK ima više načina,pogotovu narkoze ja pitao privatnika,sem toga ima sa dva kamena pa tras-đaba.Sada ne znam,moderator tvrdi 50,ti 80 ja 150,hajmo neka je 80KM.Koliko ima kuja,a koliko mužijaka za kastraciju.Ko će ih hvatati,dovoditi i gdje.Elem razbio si službu koja je vršila prikupljane pasa,a sada bi nešto kao uradio.Koliko čujem na veterini ne bi rado napravili promenadu pasa lutalica,znaš ono karantin,čišćenje i sl.,ali to se dodatno plaća.Stalno dolazimo na to cijena šintora+kastracija,o azilu još ne trtljate. Toliko o smislenosti zahtjeva udruga i lopovima na vlasti,obadvoje u oblacima,a problem se multiplicira.Sad kada mogu manijaci i serijske ubice lutati gradom....

Pa ako se sterilizacija vrsi u okviru Udruzenja kod nekog veterinara, onda je jeftinije kao sto je moderator napisao. Ja nisam vodila nju na sterilizaciju u okviru Udruzenja. Kada bi se sterilizirale samo kuje, opet ne bi bilo novih kucica, jer muzijaci nekastrirani ne bi mogli oploditi niti jednu kuju. Samo ti podrzavaj sintore, misli da su oni humano uspavljivali lutalice a nisu, jer humano nije psu ubrizgati deterdzent direktno u srce ;) Ti slobodno i dalje pljuj po udrugama, a da nije njih lutalica bi bilo vishe nego sto ih ima sada, plus ljudi sto masovno izbacuju pse na ulicu onako nekastrirane i nesterilizirane i normalno onda da ce dok se sterilise par kuja biti novih 5. Evo, po ko zna koji put pisem, svaki put kad se naslo mjesto za azil uvijek nisu htjeli dati neku dozvolu, saglasnost sta li vec. Donacija sta je bilo iz inostranstva, to su brojke i brojke, ali kad su vidjeli da ulazu u prazno logicno da nece vise slati / donirati pare za nesto sto se ne gradi.
zonbirile

#72 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by zonbirile »

[

Pa ako se sterilizacija vrsi u okviru Udruzenja kod nekog veterinara, onda je jeftinije kao sto je moderator napisao. Ja nisam vodila nju na sterilizaciju u okviru Udruzenja. Kada bi se sterilizirale samo kuje, opet ne bi bilo novih kucica, jer muzijaci nekastrirani ne bi mogli oploditi niti jednu kuju. Samo ti podrzavaj sintore, misli da su oni humano uspavljivali lutalice a nisu, jer humano nije psu ubrizgati deterdzent direktno u srce ;) Ti slobodno i dalje pljuj po udrugama, a da nije njih lutalica bi bilo vishe nego sto ih ima sada, plus ljudi sto masovno izbacuju pse na ulicu onako nekastrirane i nesterilizirane i normalno onda da ce dok se sterilise par kuja biti novih 5. Evo, po ko zna koji put pisem, svaki put kad se naslo mjesto za azil uvijek nisu htjeli dati neku dozvolu, saglasnost sta li vec. Donacija sta je bilo iz inostranstva, to su brojke i brojke, ali kad su vidjeli da ulazu u prazno logicno da nece vise slati / donirati pare za nesto sto se ne gradi.[/quote]
-----------------------------------------------------
pa teško je diskutovati sa emotivcem,a ja strogo racionalan.Prvo sami pričate o seksu rasnih ljubimaca i kantara.Znači na kastraciju idu sve lutalice-tačka.Drugo stalno bježite od egzaktnih brojki.Sem šinterskog objekta,desno od ulaza na smetljištu na Buća potoku ,sa par boksova,gdje se držali psi,koji bi izgledom mogli biti ili utrapljeni,ili imati vlasnika,ništa se nije promjenilo.Za kastraciju moraš imati mjesto,centralnu ustanovu,a pse dovodiš,znači šintori i furgon,gorivo,plate,bla,...bla....To je 600 000 KM+ troškovi kastracije+ azli.Hajmo malo o brojkama,dosta samo priče -ja volim cuke-.Ono što ste im vi učinili svojim djelom,samo je uvećalo njihovu patnju,uvećalo broj,omrazu kod drugih "ljubitelja" i riješenje će se nametnuti,slično na Šipu,kada su umirali otrovani psi u agoniji,na ulici.Tada se vidio i drugi problem nastao iz nerealnih,ali dobronamjernih zahtjeva Udruga,da nema ko da ukloni lešine,jer i to su radili šinteri,ne smetljari.
Pasiflora

#73 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by Pasiflora »

@zombril, nevjerovatno je kako si tvrd u stavovima. Pa naravno da su u pitanju ogromna sredstva.
Bila sam u SAD u jednom azilu. Iako ih drzava poprilicno gura, oni ipak dobijaju jako puno novca od donacija i uglavnom im rade volonteri. Znaci kad bi se kod nas barem malo promijenila svijest ljudi svima bi bilo bolje.
Sto se tice utjecaja drustava za zastitu zivotinja na donosenje zakona - cijela prica je malo preuvelicana. Naime znas kad bi zakonodavci u BIH donijeli taj zakon da nije bilo pritisaka vezano za pridruzivanje EU? NIKAD! Znaci donijeli su ga iskljucivo iz tog razloga. Mogli smo mi izvrsiti kolektivno samoubistvo, ali zakona ne bi bio donesen da nije bilo EU.

I na kraju: koliko god puno kostalo otvaranje azila i koliko god ova drzava nemala novac za to, sjeti se da i najdalja putovanja zapocinju prvim korakom.
zonbirile

#74 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by zonbirile »

sitno wrote:@zombril, nevjerovatno je kako si tvrd u stavovima. Pa naravno da su u pitanju ogromna sredstva.
Bila sam u SAD u jednom azilu. Iako ih drzava poprilicno gura, oni ipak dobijaju jako puno novca od donacija i uglavnom im rade volonteri. Znaci kad bi se kod nas barem malo promijenila svijest ljudi svima bi bilo bolje.
Sto se tice utjecaja drustava za zastitu zivotinja na donosenje zakona - cijela prica je malo preuvelicana. Naime znas kad bi zakonodavci u BIH donijeli taj zakon da nije bilo pritisaka vezano za pridruzivanje EU? NIKAD! Znaci donijeli su ga iskljucivo iz tog razloga. Mogli smo mi izvrsiti kolektivno samoubistvo, ali zakona ne bi bio donesen da nije bilo EU.

I na kraju: koliko god puno kostalo otvaranje azila i koliko god ova drzava nemala novac za to, sjeti se da i najdalja putovanja zapocinju prvim korakom.
nevjerovatno koliko vas stane gore u oblake.EU ima s tim veze ko Mara sa krivim k....m.Pričati o EU i ovoj Kinšansi,Kongu može samo utopista,altruista,ljubitelja svega i svačega,ali bez realnog oslonca na zemlji.Zakon je donešen,jer je ubijen roj muha jednim udarcem,a što nas psi grizu,seru,prenose sve zaraze i sl. jebi ga oni su u limuzinama.samo slijepac ne vidi scenarij i posljedice,samo budala ne vidi da se od pasa ne može kretati,pustiti dijete.O putu i prvim koracima,pa lijepo zvuči,ali pogrešno upotrebljeno.Niti ima puta ni prvog koraka,jer da ste bili ozbiljni i razumni,šintore ne bi ukidali,jer i po novom zakonu trebaju,ali njima,bandi, je zauhar 600 000 KM,koliko je izdvajano za šintore.
Qler

#75 Re: E dobro, ima'l tih udruženja za zaštitu životinja?!

Post by Qler »

Ne bih da ulazim u neke rasprave, ali je cinjenica da je u gradu primjetno povecan broj pasa lutalica. Nisam ni ja da ih ubije gdje ko stigne, ali ipak treba imati neku kontrolu, nesto se mora uraditi.
Post Reply