Kanadska ambasada u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

sanjapop

#51 Re: Kanadska ambasada u Sarajevu

Post by sanjapop »

Da li neko zna, kako mi iz BiH i na koji nacin, mozemo uplatiti taksu za vizu? Hvala
izgubljena dusa

#52 Re: Kanadska ambasada u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

sanjapop wrote:Da li neko zna, kako mi iz BiH i na koji nacin, mozemo uplatiti taksu za vizu? Hvala
Ja sam placala dva puta do sada. Prvi put preko Unicredit, a nedavno preko Intesa Sanpaolo banke.
Procedura je da otvore devizni racun na tvoje ime. Polozis dovoljno novaca u KM-u, oni konvertuju u EUR i izvrse uplatu na:
"2.If you are a resident of Bosnia-Herzegovina, Montenegro or Slovenia you should pay by bank transfer in euros to
Bank Austria:
IBAN: AT40 1200 0506 7046 9901
SWIFT: BKAU ATWW
Please note that we will not pay the service charge."

Ja sam isprintala ovaj dio i dala teti u banci, a ona je zavrsila svoj dio posala i sve bilo OK.
Obavezno navedi adresu Ambasade u Becu:

Embassy of Canada to Austria in Vienna
Laurenzerberg 2,
A-1010 Vienna, Austria

Orginalnu potvrdu koju dobijes od banke moras poslati zajedno sa aplikacijom.
Vodi racuna koji iznos treba platiti jer se greske ne tolerisu, a novac se ne vraca.
Ti snosis sve troskove prilikom placanja.

Evo i link ako hoces da procites, sve pise u dijelu "DIRECT DEPOSIT (Cash payment at one of the banks listed below)"

http://www.canadainternational.gc.ca/au ... x?lang=eng

Mislim da mozes platiti i putem neta, mada ja nisam probala ovu varijantu.

U svakom slucaju sretno :-D
sanjapop

#53 Re: Kanadska ambasada u Sarajevu

Post by sanjapop »

izgubljena dusa wrote:
sanjapop wrote:Da li neko zna, kako mi iz BiH i na koji nacin, mozemo uplatiti taksu za vizu? Hvala
Ja sam placala dva puta do sada. Prvi put preko Unicredit, a nedavno preko Intesa Sanpaolo banke.
Procedura je da otvore devizni racun na tvoje ime. Polozis dovoljno novaca u KM-u, oni konvertuju u EUR i izvrse uplatu na:
"2.If you are a resident of Bosnia-Herzegovina, Montenegro or Slovenia you should pay by bank transfer in euros to
Bank Austria:

Ja sam isprintala ovaj dio i dala teti u banci, a ona je zavrsila svoj dio posala i sve bilo OK.

Hvala, poslala sam ti pp
Laurenzerberg 2,
A-1010 Vienna, Austria

Vodi racuna koji iznos treba platiti jer se greske ne tolerisu, a novac se ne vraca.

Evo i link ako hoces da procites, sve pise u dijelu "DIRECT DEPOSIT (Cash payment at one of the banks listed below)"

sanjapop

#54 Re: Kanadska ambasada u Sarajevu

Post by sanjapop »

sanjapop wrote:
izgubljena dusa wrote:
Bank Austria:

Hvala, poslala sam ti pp
Laurenzerberg 2,
A-1010 Vienna, Austria

hvala puno, poslala sam ti pp
ifbbpro

#55 Re: Kanadska ambasada u Sarajevu

Post by ifbbpro »

Koga zanima, papire i pasos za turisticku vizu sam poslao 09.04., posta im je stigla u ranim jutarnjim satima 11.04. i jos uvijek nikakav odgovor nisam dobio. Na email ne odgovaraju. Jako su "neozbiljni" evo sada ce 5 sedmica kako traje cijeli proces.. znam da je bilo praznika ali svejedno..
sanjapop

#56 Re: Kanadska ambasada u Sarajevu

Post by sanjapop »

ifbbpro wrote:Koga zanima, papire i pasos za turisticku vizu sam poslao 09.04., posta im je stigla u ranim jutarnjim satima 11.04. i jos uvijek nikakav odgovor nisam dobio. Na email ne odgovaraju. Jako su "neozbiljni" evo sada ce 5 sedmica kako traje cijeli proces.. znam da je bilo praznika ali svejedno..
Ima li odgovora? Ja sam poslala 03.05., jos nema mjesec dana. :)
admirsk

#57 Re: Kanadska ambasada u Sarajevu

Post by admirsk »

Pozdrav,
napisat ću vam svoje iskustvo prilikom apliciranja za turističku vizu za Kanadu.
Na ovoj stranici mozete pronaci dosta korisnih informacija: http://www.cic.gc.ca/english/informatio ... vienna.asp
kao i ovdje: http://www.canadainternational.gc.ca/au ... d=5&view=d
Drzavljani BiH dokumente salju u Bec, ja sam svoje dokumente poslao preko IOM-a, organizacije koja se nalazi u zgradi UN-a iza Importane centra u Sarajevu. Oni dokumente salju petkom u Bec, dokumenti su u ambasadi u Becu vec u ponedjeljak. NA odgovor iz Beca sam cekao 25 radnih dana. Iz ambasade nakon obrade dokumente salju u IOM zatim vas iz IOM pozovu da dodjete preuzeti dokumente, ponedjeljkom zovu. Slanje i vracanje dokumenata iz Beca ukupno kosta 25 KM kada saljete preko IOM-a. Broj IOM-a: 033-293-710 (ko zeli vise informacija)
Poslao sam sljedece dokumente:
-pasos;
- ispunjene formulare koje sam nasao na navedenoj prvoj web stranici, nakon sto ispunite formulare treba da vam se prikazu kodovi, sve vam je na str. objasnjeno, nijedno polje ne smije biti prazno, ukoliko vas se neko pitanje ne tice upisite N/A;
- ovjereno pozivno pismo od rodjaka, njihove kopije pasosa, T4 obrazac, potvrde o njihovom zaposlenju;
- kupljena povratna avionska karta;
- putno zdravstveno osiguranje od neke osiguravateljske kuce u BiH za tacan broj dana koliko ce te boraviti u Kanadi;
- potvrda da sam redovan student, prepis ocjena, potvrde o zaposlenju roditelja (sve potvrde sam preveo i ovjerio kod sudskog tumaca za eng.jezik), ovjerenu kopiju indexa;
-potvrda iz banke na eng.jeziku o stanju deviznog racuna (ja sam imao 2 000 CAD);
-pismo u kom sam naveo gdje cu odsjesti za vrijeme boravka u Kanadi, u kakvom sam srodstvu s osobama kod kojih cu boraviti, zasto idem, koliko dugo cu biti, sta planiram posjetiti u Kanadi, te sam naveo razloge zbog kojih cu se vratiti u BiH;
- dvije fotografije (o specifikacijama fotografija imate na prvoj web stranici) na cijoj poledjini napisete ime i prezime, te datum rodjenja:
- taksu sam uplatio u UniCredit banci, 55 eura za jedan ulazak + troskovi banke, uplatnica striktno mora da glasi na 55 eura. Dobio sam potvrdu o uplati kao i Swift potvrdu.
Ovo su instrukcije za uplatu:
If you are a resident of Bosnia-Herzegovina, Montenegro or Slovenia you should pay by bank transfer in euros to

Bank Austria:
Please note that we will not pay the service charge.

Nakon 25 radnih dana cekanja dobio sam vizu koja vrijedi 6 mjeseci, a trazio sam na mjesec dana. Koliko znam, svi koji dobiju vizu ona vrijedi 6 mjeseci, ali u Kanadi pasoska kontrola odredi datum kada trebas napustiti drzavu.
Prije slanja dokumenata u Bec, imao sam par nejasnoca pa sam poslao mail ambasadi ali mi nisu odgovorili.
Nadam se da sam pomogao bar malo.
MrsJ

#58 Re: Kanadska ambasada u Sarajevu

Post by MrsJ »

Ja sam jednom slala e-mail i odgovorili su mi tek nakon mjesec dana, tako da ne pokusavajte i ne ocekujte odgovor. Isla sam 2 puta turisticki u Kanadu (2005 i 2007) i oba puta mi je viza bila gotova za 2 sedmice, ne znam zasto se sada toliko ceka. :? Viza se uvijek dobije na 6 mjeseci tj prilikom ulaska na aerodromu stave vam pecat ulaska i od tog dana se racuna 6 mjeseci. Ako ste 2 puta na vrijeme izasli iz zemlje, sljedeci put kada aplicirate ponude vam multientry vizu. Muz i ja trenutno skupljamo papire za iseljenicku vizu, i to je uzasna procedura, s papirima se vec od marta peglamo, a o silnim formularima da ne govorim. :-)
ifbbpro

#59 Re: Kanadska ambasada u Sarajevu

Post by ifbbpro »

sanjapop wrote:
ifbbpro wrote:Koga zanima, papire i pasos za turisticku vizu sam poslao 09.04., posta im je stigla u ranim jutarnjim satima 11.04. i jos uvijek nikakav odgovor nisam dobio. Na email ne odgovaraju. Jako su "neozbiljni" evo sada ce 5 sedmica kako traje cijeli proces.. znam da je bilo praznika ali svejedno..
Ima li odgovora? Ja sam poslala 03.05., jos nema mjesec dana. :)
Zaboravih napisati.. dobio sam pasos nazad i odobrili su mi vizu :)
Nakon sto sam im poslao email na njega su odgovorili nakon 4 dana i napisali kako je to sve jos uvijek u proceduri.. ja sam na jednom od linkova pronasao info da je procedura za turisticku vizu (Bec) 2-3 sedmice medjutim fakat su mi poslali link gdje pise da je to 30 radnih dana (6 sedmica). Da li je to sada jer je sezona ne znam. Uglavnom nakon tacno 6 i po sedmica (racunajuci slanje posiljke) dobio sam nazad pasos sa odobrenom vizom.
modelar82

#60 Re: Kanadska ambasada u Sarajevu

Post by modelar82 »

Da li iko zna da li je potrebno poslati licnu kartu ili samo pasos...Citam da pored glavnog dokumenta IMM5257E potreban jos neki dokument sa njihove stranice.Zanima me koji je to.Molim Vas da mi pomognete ko zna jer mi je frka...
Post Reply