Staticki elektricitet

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Nisrin

#51 Re: Staticki elektricitet

Post by Nisrin »

holowey wrote:
Nisrin wrote:Pa svake cizme imaju gumeni djon hahaha Ne znam, sta god obucem isti problem ali SAMO NA POSLU, nigdje vise :D
Iznenadila bi se da znas koliko malo obuce ima gumeni djon, vecinom je to plastika. Kakav pod imate u firmi? Parket/laminat/keramika ili ima neku oblogu? Mozda je to krivac. Ili eventualno stolica?

Imam punoooo cizama i sa svakim je isto...ljetos nisam imala problema, sad ne mogu nista dohvatiti, pa cak me i zid pecka :D U mojoj kancelariji je neki tepih...stolica je regularna i najcudnije je sto samo ja imam problem, ostatak ekipe ne :D Ne znam sta vise da radim jer je svakim danom sve gore, sad me pecka i steka od vrata, a ulazna vrata ne mogu da otvorim nikako...:S
Kad ulazim u firmu ujutro- nema problema, ali naon 5 min pocinje i kosa da se elektrise
malawi

#53 Re: Staticki elektricitet

Post by malawi »

Ferida trese stroja sta da radim.... Odvoj ga :mrgreen:
Nisrin

#54 Re: Staticki elektricitet

Post by Nisrin »

Opet ja sa elektricitetom..nije vise peoblem u kancelariji, nego i u stanu :D Novi ugao ODJEDNOM je pun elektriciteta, sve deke su pune- iako ih operem sa dosta omeksivaca :D Nista dotaci ne mogu, ne znam kako izbaciti elektricitet, voda stoji na radijatorima, staaaalno je otvoren prozor, otvaram cesto vrata da provjetrim, susim ves u stanu, znaci NIJE SUH ZRAK...a ja cak ne mogu dotaci bezazleno ni sudoper :D Uzemljila sam se, hodala bosa po zemlji, ali dzaba...nije do odjece nosim pamucno 99%, a 100% u kuci :D pls help :D
basicm

#55 Re: Staticki elektricitet

Post by basicm »

Zanimljivo...ako nije obuca, nije odjeca, probaj sa kremom za ruke i nekim preparatom za kosu, da nije ono perfektno cista kao tek nakon pranja.
Malo je za gatanja vec :mrgreen:
Optimist

#56 Re: Staticki elektricitet

Post by Optimist »

Svezi uzemljenje za sebe i nek vazda jedan kraj bude na zemlji.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#57 Re: Staticki elektricitet

Post by konektovan »

Nisrin wrote:Opet ja sa elektricitetom..nije vise peoblem u kancelariji, nego i u stanu :D Novi ugao ODJEDNOM je pun elektriciteta, sve deke su pune- iako ih operem sa dosta omeksivaca :D Nista dotaci ne mogu, ne znam kako izbaciti elektricitet, voda stoji na radijatorima, staaaalno je otvoren prozor, otvaram cesto vrata da provjetrim, susim ves u stanu, znaci NIJE SUH ZRAK...a ja cak ne mogu dotaci bezazleno ni sudoper :D Uzemljila sam se, hodala bosa po zemlji, ali dzaba...nije do odjece nosim pamucno 99%, a 100% u kuci :D pls help :D
Ima dobar hodza u Visokom,.... :mrgreen: :lol:
xoklix

#58 Re: Staticki elektricitet

Post by xoklix »

I mene vazda spuca kad zatvaram vrata od auta. To mi se odjednom počelo događati , ima 2-3 godine...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#59 Re: Staticki elektricitet

Post by bitanga_sa_otesa »

negdje ste na mrve stali :lol:
Throttle

#60 Re: Staticki elektricitet

Post by Throttle »

Navecer uhvati sijalicu za grlo, ustedit ces na struji :lol:
Maraschino

#61 Re: Staticki elektricitet

Post by Maraschino »

Zanimljivo, i kod mene se pojavio kako sam promijenio sjedecu garnituru.
Haj sto me na bravi svaki put spuca ali uzimam telefon ili neki drugi uredjaj ono zapucketa a jedno zalosno iskustvo, da pomilujem dijete po glavi a ono tras. :sad: Nece ni dijete vise da mi prilazi. :D

Stavio sam gole zice iza i povezao sa radijatorom. Primjetio sam da je manje. Kada nosim papuce sa gumenim djonom(rijetko) onda je vise tog elektriciteta.
Nisrin

#62 Re: Staticki elektricitet

Post by Nisrin »

Ma cudno kako to odjednom pocne i valjda ce odjednom i proci :D Ali je bas nezgodno :skoljka:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#63 Re: Staticki elektricitet

Post by konektovan »

Nisrin wrote:Ma cudno kako to odjednom pocne i valjda ce odjednom i proci :D Ali je bas nezgodno :skoljka:
Mora da si huja zesca, kazu za takve osobe da su ko struja... :mrgreen:
Nisrin

#64 Re: Staticki elektricitet

Post by Nisrin »

konektovan wrote:
Nisrin wrote:Ma cudno kako to odjednom pocne i valjda ce odjednom i proci :D Ali je bas nezgodno :skoljka:
Mora da si huja zesca, kazu za takve osobe da su ko struja... :mrgreen:

jesam ters, poznata po tome :-D Ters Bosanka :D
vauvau

#65 Re: Staticki elektricitet

Post by vauvau »

Nisrin wrote:
holowey wrote:
Nisrin wrote:Pa svake cizme imaju gumeni djon hahaha Ne znam, sta god obucem isti problem ali SAMO NA POSLU, nigdje vise :D
Iznenadila bi se da znas koliko malo obuce ima gumeni djon, vecinom je to plastika. Kakav pod imate u firmi? Parket/laminat/keramika ili ima neku oblogu? Mozda je to krivac. Ili eventualno stolica?

Imam punoooo cizama i sa svakim je isto...ljetos nisam imala problema, sad ne mogu nista dohvatiti, pa cak me i zid pecka :D U mojoj kancelariji je neki tepih...stolica je regularna i najcudnije je sto samo ja imam problem, ostatak ekipe ne :D Ne znam sta vise da radim jer je svakim danom sve gore, sad me pecka i steka od vrata, a ulazna vrata ne mogu da otvorim nikako...:S
Kad ulazim u firmu ujutro- nema problema, ali naon 5 min pocinje i kosa da se elektrise
To ti je donji veš u pitanju.
TDK-90

#66 Re: Staticki elektricitet

Post by TDK-90 »

xoklix wrote:I mene vazda spuca kad zatvaram vrata od auta. To mi se odjednom počelo događati , ima 2-3 godine...
Meni ako nosim npr. zimsku jaknu ( suskavac-plastika) i kada dohvatim bravu na autu me pecne redovno :izet:

Od kako imam auto sa vanjskom plasticnom drskom , nista :-D

Prije je bilo kupiti neke kao gumene trakice koje se zasarafe na pod auta i dodiruju asfalt , i tako se kao elektricitet prazni bez neugodnog peckanja.
spree

#67 Re: Staticki elektricitet

Post by spree »

Meni ubi ima evo 20 dana. Strah me dotaci bilo sta. Malo sam googlao, ali nikakvih objasnjenja, tj. samo ona standardna. Zima, suho vrijeme, los materijal odjece, bla, bla. I prije je bila zima i suho, a i slivnu sam odjecu nosio, pa nije uopste bilo elektriciteta. Sad je bas nesnosno.
teuta06

#68 Re: Staticki elektricitet

Post by teuta06 »

meni čitavu zimu muči.... govorili mi na poslu od vunene odjece...ali znam sam doci gdje nema nista pleteno na meni pa opet me puca.... ne mogu dotaknuti nista..... na poslu mi je najgore....kuci nemam tih problema...nekad kad izlazim iz auta... doslo je da na poslu laktom otvaram vrata...a nesto sto ne mogu "uraditi" laktom...prvo isto dodirnem laktom, oslobodim se elektriciteta...pa onda uzmem rukom..kada mi kolege daju nesto, novac, usb i sl...strogo gledam da nam se ne dodirnu ruke.... uzas...toliko naizgled mala stvar, ali toliko me izluđuje... mozda izgleda da pretjerujem....ali traje predugo
black_adrian
Vozim: vjetar

#69 Re: Staticki elektricitet

Post by black_adrian »

ne pretjerujes i meni se sve cesce desava... da dodam jaranu mobitel pecnu i mene i njega i ode mobitel niz stepenice :lol:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#70 Re: Staticki elektricitet

Post by Leon16v »

Jbt život ista stvar. Kad zatvaram/otvaram vrata od auta, printer, bravu, stolicu.. redovno me spuca :shock:
Last edited by Leon16v on 28/03/2022 15:13, edited 1 time in total.
mechanic96

#71 Re: Staticki elektricitet

Post by mechanic96 »

Dosta ljudi u zadnje vrijeme ima problem s ovim. Danima kada hocu uhvatiti kvaku od ulaznih vrata prvo dodirujem laktom. U kuci se svi isto zale. :run:
profatr

#72 Re: Staticki elektricitet

Post by profatr »

Ista stvar i kod mene, elektrostatika čuda radi. Nejčešće kada dotaknem vrata auta prilikom zatvaranja, ali i doticanjem drugim metalnih predmeta. Suho je vrijeme, za dan dva idu kiše pa je ta priča završena :roll:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#73 Re: Staticki elektricitet

Post by Leon16v »

Vakcine rade svoje :D :run:
insaneinthebrain

#74 Re: Staticki elektricitet

Post by insaneinthebrain »

Mene najcesce kad radim oko auta. Ili kad uhvatim vrata ili haubu. Sav se istraumirah od sokova :run:
ZoomZoomKiwi

#75 Re: Staticki elektricitet

Post by ZoomZoomKiwi »

Znači nisam jedini primjetio. U zadnjih dva mjeseca intenzivno, svaki put kad izađem iz auta i uhvatim vrata me pecne. Isto auto, isti štof na sjedištima, ista dukserica, ista jakna kao i prošle godine, kad je to peckanje bilo sporadična pojava jednom u mjesecu…

Znači do atmosfere je.

Atmosfera je naelektrisana :mrgreen:
Post Reply