Sluzili ste JNA..gdje??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
suspect_zero

#51 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by suspect_zero »

.....''Kud narodna vojska prođe,
Zemlja će se sretna zvat'!
Hajd' u borbu i vi stari
Gdje se bore naši sinovi!
Da nam borba prije svrši,
neka padnu fašisti!'' .......
:mrgreen: :mrgreen:
HAVANA

#52 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by HAVANA »

Samo da reKnem da sam svirao u domu armije u somboru :D a što su dame volile vojsku :dance: :lol:
jutarnji

#53 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by jutarnji »

Maraschino wrote:
ladyblue18 wrote:Kod mene tata bio u NS-u i Bg-u, kako ja volim slusati te price o vojsci :D

Inace, nisam znala da bez vojske nema ni muskarca :? opet saznadoh nesto novo ovdje :D
apsolutno ispravno...

tamo se dijete celici, vaspitava, stice razne dobre navike, uci da slusa, postuje, cijeni,privikava se na zivot bez mame i tate, navikava se na razlicitosti (sve pod prisilom ali...bolje ikako nego nikako)

kada izadje, sasvim drugi covjek spreman da sam ide dalje kroz zivot
U toj instituciji nema nista normalno, pametno i korisno. Vojska je za mazohiste i budale. Onaj ko misli da je
u redu ustajati svako jutro u 5, praviti krevet k`o da ce Tito sad na vrata, stajat` na -20 i puljit u onu zastavu
kako je dva kretena vintaju na jarbol, a sve popraceno nebuloznim taktovima nekog nadritrubaca, cetkicom
za zube strugat` urin sa pisaora u koji je rahmetli Bosko Buha pis`o, taj nije normalan sekunde.
Neka su to ukinuli, profesionalna vojska pa ko je blentav neka si prijavljiva :D
radostan dan

#54 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 21:39, edited 1 time in total.
tetakk

#55 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by tetakk »

Dedo mi je sluzio u kraljevoj gardi u Beogradu :D 8-)
simpozijum delirijum

#56 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by simpozijum delirijum »

prvi dan sluzenja vojnoga roka je bio haos, ja bio u Somboru a kasarna stara kao Austro-ugarska (a mozda je i bila !)
preko 3000 novih regruta (gustera ) poput mene
prvo sisanje skoro na nulu ( a ja kosijaner bio :lol: )
pa kolektivno tusiranje u velikoj kupaonici sa jos oko 50-80 gologuzih jadnika kao ja !
istjeraju te napolje poslije toga jos mokroga a decembar bio ,( puste ti ili prevrucu ili prehladnu vodu i ostavi ti razmak od minute izmedju pustanja vode da se nasafunjas nekim kabas sapunom :D )
deru se oficiri i guzva i haos
zaduzenje opreme
vazda i u takvome jadu ima sege !
neki zbunjeni momak prebira po vreci punoj opreme a tip iz Sarajeva mu kaze ;"ej, bolan ! zaboravio si zaduziti kisobran"!
i momak fakat pita vodnika za kisobran
a vodnik ga poslao u sto pi..ki materinih , momak samo sto se nije rasplakao :lol:
izgledali smo ko tifusari u polovnim uniformama od grube cohe osisani skoro na nulu i izbezumljeni a ne ko' vojska
sou zivi
prva noc u spavaoni sa oko 70 kreveta , i kako to smrdi ( zamisli kad samo 20-torica prdnu :run: !)

poslije i nije bilo tako lose !
red387

#57 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by red387 »

moj stari služio u Bačkoj Topoli, ja nisam služio JNA :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#58 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by corolla02 »

i moj je babo na Brijunima i Puli nekad davno, ali vec stvar proslosti :D i ne dici se time, nakon ovog svega!

pozz
:sax:
HAVANA

#59 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by HAVANA »

simpozijum delirijum wrote:prvi dan sluzenja vojnoga roka je bio haos, ja bio u Somboru a kasarna stara kao Austro-ugarska (a mozda je i bila !)
pa kolektivno tusiranje u velikoj kupaonici sa jos oko 50-80 gologuzih jadnika kao ja !
istjeraju te napolje poslije toga jos mokroga a decembar bio ,( puste ti ili prevrucu ili prehladnu vodu i ostavi ti razmak od minute izmedju pustanja vode da se nasafunjas nekim kabas sapunom :D )
zaduzenje opreme
neki zbunjeni momak prebira po vreci punoj opreme a tip iz Sarajeva mu kaze ;"ej, bolan ! zaboravio si zaduziti kisobran"!
a vodnik ga poslao u sto pi..ki materinih , momak samo sto se nije rasplakao :lol:
izgledali smo ko tifusari u polovnim uniformama od grube cohe osisani skoro na nulu i izbezumljeni a ne ko' vojska
sou zivi
prva noc u spavaoni sa oko 70 kreveta , i kako to smrdi ( zamisli kad samo 20-torica prdnu :run: !)

Koje godine si bio?
susc_ovjek

#60 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by susc_ovjek »

Ne znam sta ljudima nije jasno

JNA = Jugoslovenska Narodna Armija
Jugoslavija = Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina

Ona vojska koja je napadala BiH se, istina, zvala JNA, ali u njoj nisu ucestvovale:

Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina... to automatski nije JNA!!!!!!!!!!!!
To sto se ona jos uvijek zvala tako, to nema nikakve hebene veze!
To nije ona ista vojska koju su sluzili nasi stariji i neki od forumasa. Apsollutno nije isto.
michio

#61 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by michio »

Mene samo zanima otkud JNA onako ruzne uniforme. Zna li iko? :D
Last edited by michio on 28/03/2010 22:41, edited 1 time in total.
Doda37

#62 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Doda37 »

michio wrote:Mene samo zanima otkud JNA onako ruzne uniforme. Zna li iko? :D

Image

Mislis ove uniforme?
michio

#63 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by michio »

Pa takva, koja druga. Valjda je isti model bio u upotrebi od 45-e do 91-e :-)
Fair Life

#64 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Fair Life »

Fair Life wrote:1975/1976 - Bileca (PSRO), Beograd (4.Juli, Vozdovac)
Image
Last edited by Fair Life on 28/03/2010 22:56, edited 1 time in total.
ušće

#65 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by ušće »

Skopje davne 80-te V.P. 3218 ---piši kući najebo sam ,.. :lol: :lol: :lol: :lol:
Doda37

#66 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by Doda37 »

michio wrote:Pa takva, koja druga. Valjda je isti model bio u upotrebi od 45-e do 91-e :-)
pa ova je rijetka bila, znaci nisi bio u JNA, ovo je uniforma brdsko planinske pjesadije,a nosili su je i neke granicarske jedinice cije su karaule bile na planinama, pogledaj kapu znaci nije ona titovka, na ovom lijevo se vidi pelerina umjesto vjetrovke ili sinjela, bluza je bila drugacija, hlace su bile do koljena, nosile se vunene stucne ili kako bi rekli dokoljenice, cizme su bile drugacije, džemperi također, u glavnom jedino je kosulja bila ista sa standardnom uniformom
felipe kajetano

#67 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by felipe kajetano »

Uniforme jesu bile smjesne..iz danasnje perspektive nisu mozda fensi al' u nekim uslovima ne moze nista bolje doci od JNA čohanog šinjela,neki likovi u NATO-jaknama su me onomad na jednoj planini tako zavidno gledali..onak' promrzli :D
michio

#68 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by michio »

Kapu su planinske jedinice imali da im usi ne ozebu. Svejedno to je ta ista ruzna uniforma, isti materijal.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#69 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by pape »

BiH-x wrote:
nisam sluzio terroristicku vojsku
:mrgreen: :dance: :thumbup:
:roll: A tate i babuke, ... jesu li vam je oni sluzili?
simpozijum delirijum

#70 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by simpozijum delirijum »

HAVANA wrote:
simpozijum delirijum wrote:prvi dan sluzenja vojnoga roka je bio haos, ja bio u Somboru a kasarna stara kao Austro-ugarska (a mozda je i bila !)
zaduzenje opreme
sou zivi

Koje godine si bio?
decembar 1988
ta prva tri mjeseca su bila haos
doticna kasarna u Somboru je imala i vlastitu ekonomiju (velika farma , sa svinjcima , ovce , krave , vlastitu klaonicu i klopa je bila iznenadjujuce dobra !)
ali crnjak sa tim je bio da te rasporede u takozvani "radni vod", crncis cijeli dan poput; guleci krompire , brdo njih !(nije vic ,..doslovno !)
ili cistis stale
najjadniji su bili oni koji su rasporedjeni da voze "Ferarija"
naime , to su bila zaprezna kola , ali konji su bili naravno vojnici :lol:
njihov zadatak je da skupljaju gnojivo iz stala ili pomije iz ogromne kuhinje za ishranu svinja
istakali su to u burad , tovarili na zaprezna kola i smrdljivu masu vukli dobra tri kilometra od kuhinje do stala i obrnuto ili gnojivo na njive
gulag zivi !
a mene zapalo jos gore :x
klaonica !
u kolicima sam cijeli dan pretovarao utrobe tek zaklanih svinja iz klanice u gigantski kontejner ispred klanice , sam !
sjecam se zima bila , te svjeze utrobe se jos pusile na mrazu, oca'm mogao bih se zakleti da sam i svinjsko srce vidio kako jos pulsira !
a nesretnik Zagrepcanin pravo gradsko dijete i odlican momak je dobio zadatak da ovce nahrani , a hajvan ko' hajvan gladan , i kada je on usao u tor sa oko 50-ak ovaca sa ogromnom balom sijena te ovce su krenule na njega , on se uspanicio i poceo zvati u pomoc
i stampedo gladnih ovaca ga je doslovno pregazilo :lol:
osim sto je bio prekriven ovcijim brabonjcima , dobro' je proso'
ima toga jos !
Last edited by simpozijum delirijum on 28/03/2010 23:32, edited 1 time in total.
zalizani

#71 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by zalizani »

Image

:D :D
pirmin

#72 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by pirmin »

@Fair: kako je bilo u Bileci?
Ja sam bio regrutovan za ShRO ali se zarati pa ne odoh(srecom).
IHAVEDREAM

#73 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by IHAVEDREAM »

HAVANA wrote:Samo da reKnem da sam svirao u domu armije u Somboru :D a što su dame volile vojsku :dance: :lol:
I moj suprug je svirao u Domu JNA u Somboru......1983/'84.
Last edited by IHAVEDREAM on 29/03/2010 01:37, edited 1 time in total.
quasar

#74 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by quasar »

Varaždin, 86/87, cijeli rok na istom mjestu. Kasarna kod ž.stanice, zaboravio sam kako se zvala. Rod ABHO. Inače. U relativno malom mjestu kao što je Varaždin, 3 velike kasarne, cijela 32. divizija JNA smještena u Čakovcu i Varaždinu. Cure su gledale kroz nas kao da smo zrak. Nije bilo puno sarajlija tu. Bio je jedan poručnik u inženjeriji, i jedan desetar u vojnoj policiji. Iz BiH inače samo nas dvadesetak u cijeloj kasarni gdje je bilo oko 700 vojnika.

Inače svi ovi koji nisu živjeli u to vrijeme i koji ne mogu da shvate da je postojalo doba bez mobitela, video zapisa, kompjutera, ali i da su ljudi živjeli sretnije i manje otuđeno, ne mogu također ni shvatiti da je Jugoslavija za sve nas bila jedna država, naša domovina, da uniforme JNA možda nisu bile fancy, ali su bile funkcionalne i podnosile su sve i svašta. Da je oduzimanje slobode koju prvu izgubiš kada stigneš na odsluženje, jedini način da shvatiš šta ustvari sloboda i mir znače. Da je besmisleno kopanje rupa i valjanja po blatu, ustajanja na uzbune i namještanje kreveta, jedini način da od mamine maze postane samostalan muškarac. A vjerujte da smo svi mi odgojeni kao mamine maze, jer nam je u kulturi ono "on je muško", i ne daj bože da mu šta fali.... e to ti je JNA izbijala iz navike.

Ja sam ponosan jer sam služio pravu vojsku, sa strogom disciplinom, a ne ove armije od 15k vojnika što nemaju ni za goriva. Izgubio sam 11 mjeseci života tamo, ali mi je to pomoglo da sacuvam glavu u ratu, i pomoglo mi je da podnesem bez problema ono što sam poslije morao podnijeti. Ta škola vrijedi toliko da se ne može ni platiti i 11 mjeseci je jeftino.
The Nightwatchman

#75 Re: Sluzili ste JNA..gdje??

Post by The Nightwatchman »

Maraschino wrote:
kriticarka_nikova wrote:Meni su pricali da je moj amidza sluzio vojsku u Savniku,Crna Gora(dakle to je moglo bit prije 50-ak godina). Tada su te "bacali" sto dalje od rodnog mjesta u sto vecu vukojebinu i to na 3 godine. Sjecam se da je prico kako se do njegove kasarne jedino moglo magarcom doc. (Mozda je to vise radi opisa da predocim sebi gdje je to).Nema interneta, nema mobitela, pisma stignu,... kad stignu...ako stignu...

E to je bilo sluzenje vojske, a nije ovo ko danas...svaki vikend kuci...
ne znas ti da je bilo i gore... :-)

ja se naslusao prica iz AU obuke kada ljudi nisu znali sta je lijeva a sta desna strana pa bi npr. na lijevu nogu vezali sijeno a na desnu slamu i onda ide komanda

sijeno-slama, sijeno slama...umjesto lijeva-desna :lol: :lol:
hajde budi drug pa mi objasni koja je razlika izmedju sijena i slame?

mislim ne znam fakat. ja sam mislio da je to isto. :D
Post Reply