Odlazak iz BiH (pomoć)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
xyz101

#51 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by xyz101 »

drmadzija wrote:A covjece popusti. Pomoc se moze pruziti i bez postavljanja uslova .
ja bih radije osjekao sam sebi ruku nego dao jedan cent nekome ko ne zasluzuje.
ako mu supruga nema diplomu stomatologa onda joj ne bih dao novac.
ako ga ima, (znaci sa dokazima, diplomom, radnim iskustvom, gdje i kad je radila, sa kim,gdje je dobila diplomu, sa verifikovanim telefonima i adresama koje cu ja na svoj trosak provjeriti. znaci, platit cu privatno lice u sarajevu da to provjeri ) ., onda sam spreman da joj financijski pomognem.
ali iz iskustva znam da od deset 'doktora' koji nemaju posla najmanje 9 od njih nemaju diplomu.
jutarnji

#52 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by jutarnji »

ladyblue18 wrote:Nejma.
Ja znam cetvero stomatologa, od toga jedan radi i to ne u svojoj bransi, drugi radi u domu zdravlja jer je sin doktora.
Pa jel` problem dobiti kredit za otvaranje stomatoloske ordinacije. Ako bi dosla u Ameriku to bi isto morala
napraviti da radi kao stomatolog jer nema domova zdravlja i sl. budalastina u vlasnistvu drzave. Doduse mozda
je neko zaposli da cisti zube i sl.
vee-jay

#53 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vee-jay »

ne znam kako je negdje drugdje, ali u njemackoj je kriza, ogromna. oni nemaju posla za svoje pravnike i doktore a kamo li za bosanske. ako bi znao nekoga od "nasih" mozda bi bilo lakse. ni ako si dobar stomatolog, sto je inace dobro zanimanje, jer oni su uvijek trazeni, ne mozes tek tako pokrenuti privatni biznis. za takve stvari treba lova...

i na zapadu je pravilo #1: bez veza nema posla...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#54 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by ladyblue18 »

jutarnji wrote:
Ja znam cetvero stomatologa, od toga jedan radi i to ne u svojoj bransi, drugi radi u domu zdravlja jer je sin doktora.
Pa jel` problem dobiti kredit za otvaranje stomatoloske ordinacije. Ako bi dosla u Ameriku to bi isto morala
napraviti da radi kao stomatolog jer nema domova zdravlja i sl. budalastina u vlasnistvu drzave. Doduse mozda
Vidis zaboravila sam napisati, da ovaj jedan koji radi ali ne u svojoj bransi, je skrhao grdne pare da bi otvorio ordinaciju, a ne nikakvih 5000 kako se ovdje lupa, i ima mozda jednom mjesecno posla u toj ordinaciji.

Po tvom, otvori covjek ordinaciju i rjeseni svi problemi. :-)
A inace, kako neko da dobije kredit, ako ne radi, sta mislis, na lijepe oci?

Svasta ovdje procitati. :-)
xyz101

#55 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by xyz101 »

pa i ja sam pomislio da je 5k izuzetno mal iznos.
dobro je otici vani za ljude koji imaju ambicije.
(ako je zavrsila za stomatologa, znaci da su ambicije vec tu).
za njenog muza nisam sasvim siguran.
studirati kriminologiju u bih, moze mu samo dodijeiti gradjevinsku profesiju u americi.
ili za nekom mashinom u fabrici traktora.

njegova supruga pak poslije nekog preskolovanja moze naci solidan posao.
neka pokusaju.
sretno im.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#56 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Admir_1984 »

piupiu wrote:
2407 wrote:
Admir_1984 wrote:Kakve su sanse da se ode u Australiju?
I mene ovo interesuje, ima li neko kakvih informacija?
Imas temu pod Dijaspora, cini mi se, koja se zove Kako otici iz BiH ili nesto slicno gdje je dosta raje pisalo o razlicitim opcijama.

Za Australiju generalno imaju dvije opcije u ovom trenutku (ako nemas rodbine) -- skilled migration (dakle, pogledas na vladinoj stranici za imigraciju koji su kadrovi trenutno deficitarni, ima ih svakojakih i svake godine se mijenjaju), a ima i druga opcija -- predas molbu za Novi Zeland, gdje se jos uvijek lako dobijaju vize, ostanes tamo 3 godine dok ne dobijes drzavljanstvo (mislim da je i u Australiji sada 3 ili 4 godine do drzavljanstva), pa predjes u Australiju gdje imas maltene sve beneficije kao i australijski drzavljanin, zdravstveno, mozes raditi, itd, it sl ... pa onda predas molbu za ovdasnje drzavljanstvo.

U Australiju takodje mozes doci i da studiras nesto, pa onda skupljati poene za ostanak, ali tada imas ogranicen broj radnih sati, to je malo teza varijanta. Mozes isto tako doci kao turista, pa traziti posao gdje ce neko htjeti da te sponzorise za ostanak, onda ostanes da radis s tom firmom 3 godine i usput predajes molbu za 'permanent residence'. Ima hiljadu i jedna varijanta.

Evo ti ovdje lista zanimanja koja se trenutno traze:

http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf

Imas "Commissioned Police Officer" na listi, pa bi vjerovatno mogao na tu temu nesto uraditi. Ima dosta poslova u zdravstvu, pa bi ti se zena mogla prekvalificirati ovdje, na primjer (pardon ovim drugim zainteresovanim, ja odgovorih postavljacu teme :) ).

A ovo ti je inace stranica gdje mozes vidjeti sve moguce vrste viza, naci formulare, mjesta gdje mozes poslati molbu, cijene viza, itd ...

http://www.immi.gov.au/

Jezik je pod obavezno za Skilled Migration, dakle, prihvatite se engleskog.

Australija je lagana za zivot, malo dosadna i malo daleko, ali je vjerovatno najbolja zemlja na svijetu za zivot na planeti u ovom trenutku. Jos bi ti najbolje bilo kad ne bi htio za Sydney ici (migracija 50%), iako je najveci grad, skup je za zivot (ali ni priblizno skup kao evropski gradovi). Melbourne je evropskiji, Adelaide je dosadan, Perth je lijep (tamo ima puno posla u ovom trenutku, ali mahom u rudarstvu -- sto je daleko od rudnika Kreka, tu se ogromna lova zgrce), Brisbane je 'zivahan' i fin, Tasmanija je prelijepa ali bi umro od dosade i tako to.

Proces traje oko 6 mjeseci, kao i kanadski, samo treba pazljivo pregledati kriterije i raditi na tome da tvoja molba dobro 'odgovori' na sve kriterije bodovanja. Tj treba pametno postaviti stvari.

Ako prodjes prvi krug, onda ce te zvati na intervju (vjerovatno u Bec, ako ides preko te ambasade), i moraces odraditi ljekarski pregled (koji se takodje placa). Osim toga, ako te jednom odbiju, mozes se zaliti po sto hiljada puta, i nove molbe slati, takav je sistem. Znam ljudi koji su u Australiji po 20 godina, a jos nemaju sredjene papire, ali ih niko ne moze istjerati van jer ima milion i jedna opcija za produzenje viza, zalbe, molbe, itd.

Moraces uraditi prevode kvalifikacija i svih dokumenata, i imati potvrdu da nisi kaznjavan. Jedini problem, kad ides sa skilled migration, je (mislim) da ne mozes odmah dobiti socijalnu pomoc kad dodjes, nego moras doci 'naoruzan' i traziti posao odmah (ali to provjeri, nisam 100% sigurna).

I tako to ... eto, nadam se da je od pomoci.
A ova druga opcija za Novi Zeland? Moze li tu malo objasnjenje, sta i kako?
piupiu

#57 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by piupiu »

Admir_1984 wrote:
A ova druga opcija za Novi Zeland? Moze li tu malo objasnjenje, sta i kako?
Ne znam kako tacno stvari idu za Novi Zeland, ali potrazi novozelandski Dept of Immigration na Googlu, i sigurno ces naci dovoljno informacija o tome.
piupiu

#58 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by piupiu »

osa wrote:
xyz101 wrote:ko god ima zelju da ode, neka ide.
kako neko rece, uvijek se mozes vratiti.

da ruze cvjetaju tamo daleko, nije tacno.
stotine hiljada glumaca, kipara, slikara ne mogu zaraditi da jedu u americi.
prezivljavaju kao konobari, chistaci kuhinja, i sl.
ali ako si spreman za posten rad i dosao si vani da zavrnes rukave, onda ces vjerovatno imati vise nego u bih.
tako im i treba, treba znati pratiti tržište radne snage, čuj stotine tisuća bi glumile, slikale i bavile se kiparstvom, e da je kruha bez motike. da ih ima tisuće svi bi imali posla i dobro živjeli...
S ovim se u potpunosti slazem. Fino je cika Marx rekao, prvo materijalna baza, pa onda duhovna nadgradnja. Prema tome, ko hoce raditi i zaraditi, u ovim zemljama moze. Balkanski mentalitet je jako zeznut, svi bi da nesto sklepaju brzinski, da okrenu neku strasnu lovu, da smisle neku 'shemu', nema 'sheme', ima rad, i svako ko ima strpljenja i hoce da se skoluje, usavrsava, da istrazuje opcije, itd ... moze napredovati.

Ljudi na zapadu po 3-4 karijere promijene, kako se mijenjaju potrebe na trzistu rada, tako ljudi mijenjaju i karijere. Ili putuju iz zemlje u zemlju gdje se trazi njihov kadar. Takav je svijet danas. Mi smo na Balkanu zivjeli pod staklenim zvonom u socijalizmu (taj nam je mentalitet jos u krvi), i svi bi da nam se nesto servira na tanjiru jer smo tako sjajni, pametni i briljantni i 'mi zasluzujemo drustvo po mjeri covjeka." Nema ta pita.

Svi ljudi koje znam van Bosne koji su nesto odradili, odradili su jer nisu odustajali, jer su se dalje skolovali, borili, itd. Oni kojima je sve 'ma, jeb'o to, nece oni meni ...' peru sudje, sjede na raznim kompenzacijama i socijalnim pomocima, itd. Svi koji su se ukljucili u sistem i rekli 'nece oni mene, odoh da se skolujem, ucim, prekvalifikujem, radim dan i noc dok ne dodjem do onoga sto hocu', su manje-vise postigli sta su htjeli. E, to je razlika izmedju Bosne i inostranstva. Ako ulozis -- dobijes. U materijalnom smislu, naravno. O ostalim stvarima se da raspravljati. ;-)
MajkoStoMeRodi

#59 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by MajkoStoMeRodi »

Mene interesuje odlazak u Englesku...imam prijateljicu tamo (udata za Engleza), spremna je poslati garantno pismo za mene i moga momka...Ima li ko iskustava sa Engleskom??
Inace zainteresovana sam za ostanak tamo, ali kako to izvesti...Zavrsila sam fax,imam 29 god.
vox-populi

#60 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vox-populi »

@xyz101

Hajd hljeba ti popusti ljude. Ovo nije prva tema na kojoj dovodis u pitanje ono sto su ljudi rekli. Sve je laz, svi lazu i ti to iz iskustva znas! How yes no. Ako nemas neki konstruktivan savjet, a da nije zelenasenje tipa posudim ti ja a ti vratis sa kamatama, onda se nemoj ni javljati.
Lutalica_sa

#61 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Lutalica_sa »

vox-populi wrote:@xyz101

Hajd hljeba ti popusti ljude. Ovo nije prva tema na kojoj dovodis u pitanje ono sto su ljudi rekli. Sve je laz, svi lazu i ti to iz iskustva znas! How yes no. Ako nemas neki konstruktivan savjet, a da nije zelenasenje tipa posudim ti ja a ti vratis sa kamatama, onda se nemoj ni javljati.
Potpisujem :thumbup:
user_friendly

#62 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by user_friendly »

xyz101 wrote:
drmadzija wrote:@xyz

A svasta. Covjek se fino javio, izrazio zelju da ode vani i zatrazio bilo kakvu informaciju i moralnu podrsku. I ti se sad nas'o sa nekakvom sumnjom i bakracima da mu sve useres. Malo mu je njegovog belaja pa mu se i ti natovari na grbacu.

Pusti covjeka nek' ide svojim putem.
ja sam ponudio da pomognem, ako je istina da mu je supruga stomatolog.
ako nije istina, one nije trebao tako napisati.

svima zelim sretan put ako zele ici u inostranstvo.
ali u lazima su kratke noge.
ako ne mislis zavrnuti rukave i raditi vise i bolje od covjeka koji je rodjen u domicilnoj drzavi, onda ce i inostranstvo za takve bosance biti neprihvatno.
ali promjena je dobra.
neki ljudi trebaju da promjene okolinu kako bi napunili baterije i krenuli novim putem.
ali neki (vecina) ljudi su diletanti u bosni, i diletanti ce ostati u inostranstvu.
Ja lika majko mila.... Na osnovu čega ja sam diletant? Nisam došao ovde da se rapravljam ili se nekom nešto dokazujem, pogotovo ne tebi. Ali ako mi baš toliko ne vjeruješ da si me počeo prozivati za nakog diletanta hajmo vako.

'Ajmo jedno klađenje. Ako ja ne dostavim dokaz o VSS moje supruge, tj. da je završila stomatologiju u Sarajevu, ja tebi dam 5,000 (otiću u neku mikrokreditnu i zavalit se do jaja), ako dostavim ti meni daš' tih 5 milja, bez kamatno, bez povratno. Barem ću imat' valjan razlog da se nekom nešta dokazujem.

Kaj veliš?

ps

Naravno osmislit ćemo neki način koj će garantovat isplatu :D
Lutalica_sa

#63 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Lutalica_sa »

user_friendly wrote:
xyz101 wrote:
drmadzija wrote:@xyz

A svasta. Covjek se fino javio, izrazio zelju da ode vani i zatrazio bilo kakvu informaciju i moralnu podrsku. I ti se sad nas'o sa nekakvom sumnjom i bakracima da mu sve useres. Malo mu je njegovog belaja pa mu se i ti natovari na grbacu.

Pusti covjeka nek' ide svojim putem.
ja sam ponudio da pomognem, ako je istina da mu je supruga stomatolog.
ako nije istina, one nije trebao tako napisati.

svima zelim sretan put ako zele ici u inostranstvo.
ali u lazima su kratke noge.
ako ne mislis zavrnuti rukave i raditi vise i bolje od covjeka koji je rodjen u domicilnoj drzavi, onda ce i inostranstvo za takve bosance biti neprihvatno.
ali promjena je dobra.
neki ljudi trebaju da promjene okolinu kako bi napunili baterije i krenuli novim putem.
ali neki (vecina) ljudi su diletanti u bosni, i diletanti ce ostati u inostranstvu.
Ja lika majko mila.... Na osnovu čega ja sam diletant? Nisam došao ovde da se rapravljam ili se nekom nešto dokazujem, pogotovo ne tebi. Ali ako mi baš toliko ne vjeruješ da si me počeo prozivati za nakog diletanta hajmo vako.

'Ajmo jedno klađenje. Ako ja ne dostavim dokaz o VSS moje supruge, tj. da je završila stomatologiju u Sarajevu, ja tebi dam 5,000 (otiću u neku mikrokreditnu i zavalit se do jaja), ako dostavim ti meni daš' tih 5 milja, bez kamatno, bez povratno. Barem ću imat' valjan razlog da se nekom nešta dokazujem.

Kaj veliš?

ps

Naravno osmislit ćemo neki način koj će garantovat isplatu :D
Hahahah :thumbup: Bravo legendo! Ocekujemo odgovor xyz-a :-D
user_friendly

#64 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by user_friendly »

Da se vratim na bitno,

Neka raja je postavila neka pitanja vezana za Australiju. Fair mi je prosljedio neke informacije vezano za odlazak i koje su uglavnom tačne jer sam čuo sličnih priča. Ako je neko zainteresovan, neka mi pp-a pa ću mu prosljediti ono što mi je Fair poslao. Australija mi je svakako zadnja opcija.

Ove preporuke da se razvedem, oženim za papire, razvedem i re-oženim :D (žena se kiselo nasmijala), da radim na crno itd. nisu u opciji.

Ono što mene interesuje jeste legalno otići, boraviti koliko treba, raditi šta treba i aplicirati za državljanstvo. Kanada mi je nekako najpitomija i najvjerovatnije da ću ići na tu varijantu.
NeutralGirl

#65 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by NeutralGirl »

MajkoStoMeRodi wrote:Mene interesuje odlazak u Englesku...imam prijateljicu tamo (udata za Engleza), spremna je poslati garantno pismo za mene i moga momka...Ima li ko iskustava sa Engleskom??
Inace zainteresovana sam za ostanak tamo, ali kako to izvesti...Zavrsila sam fax,imam 29 god.
Ja sam bila u Engleskoj godinu i po, (vizu sam dobila na dvije godine.vazi mi do augusta ove godine ali sam se prije vremena vratila u BiH) radila sam kao au pair. mogu samo reci da je to divna zemlja. da nije Britanija zabranila vize za "au pair" preporucila bih ti da ides preko toga, dobijes na dvije godine za koje mozes postici mnogo toga, isakoristis na najbolji nacin i gospodja si, no situacija je takva kakava je s toga mislim da ti je jedino rjesenje da odes kao turist (mislim da daju na 6 mjeseci). ne bih da ti rusim snove ali je jako tesko ostati. imas tri opcije:

1. upisati University i tako produzavati vizu (ali imaj u obziru su skole jako skupe, ogromna suma novca ti treba)
ako ti se ne upisuje fakultet, onda uzmes skole za Engleski tj kurs Engleskog jezika sto je jako dobro (ja sam isla na te kurseve i mnogo sam naucila. kada sam stigla prvi put nisam znala apsolutno nista da bi kroz dva mjeseca pocela pricati i komunicirati sa ljudima) pored toga kada zavrsis taj kurs (ima 6 stepenova sto ne znaci da moras zavrsiti sve) dobijes diplomu koja je priznata u cijelom svijetu (test koji moras poloziti na kraju kursa je Cambridge ali nije tesko). zasto govorim o ovoj skoli/kursu? iz razloga sto i preko toga mozes dobiti vizu na godinu ili dvije (nisam sigurna) a puno je jeftinije.

2. mozes se udati :) nakon dvije ili tri godine dobivas papire. ne bih ti preporucila samo "zbog papira", pokusaj da bude iz ljubavi jer je puno lakse. nije bas tako jednostavno (kao sto mnogi misle) udati se za nekog stranca, zivjeti sa njim i sve sto uz to ide, jos ako ga ne volis, onda je uzasno. isto tako mozes naci nekog kretena koji ti mozda nece dati razvod (znaci od ima potpuno pravo na tebe) pa eto ti problema. prvih 6 mjeseci redovne dolaze, provjeravaju je li sve ok, kako napreduje brak, da vide je li to to ili je samo za papire.. ma nije bas savreseno.. (imam ja prijatelja koji bi se zenio :D spojimo vas ako odes :P)

3. ilegalno. to ti isto ne bih preporucila (mada sam ja bila spremna ostati ali kada malo bolje razmislis, moras zivjeti kao u zatvoru, inace neces biti ciste savjesti dok hodas ulicama.) pored toga, ne mozes ni raditi (a posao ti treba za prezivljavanje) tj mozes ali postoji mogucnost da te uhvate te protjeraju i nemas nista. a azil ne mozes uzeti jer nije rat.

a sto se tice Engleske, kao zemlja je fantasticna. ja zaista gubim rijeci kada pocnem pricati o njoj jer to kao sto kazu MORAS DOZIVJETI. sto se tice posla, ima ga na sve strane. naravno, ne mozes se odmah uvaliti u kancelariju ali za pocetak ces naci posao sigurna sam. u kaficima, restoranima, cuvanje djece, supermarketima ili pak ciscenje (sto je extra palcen posao). kod nas je mizerno uzeti dzoger i cistiti nekome stan dok tamo vecina studenata to radi, ne cekaju i ne traze od roditelja kao kod nas. isto tako ovdje (za djevojke) ne prilici raditi u kaficima jer se odmah ta djevojka gleda kao...... znate vec sta.. dok je tamo sasvim normalno i niko ni na nakog ne gleda.
ljudi su vrlo ljubazni i uvijek spremni za pomci. ja sam jako zadovoljna Britanijom, mnogo toga sam naucila, vidjela, odrasla te postala samostalna na kraju krajeva.

to je to ukratko, ako te nesto posebno zanima pitaj, ako znam odgovor i mogu pomoci-tu sam.
sretno ti. :thumbup:

autoru teme isto tako svu srecu zelim, jer vjerujem da mu je sve glave doslo (bila sam u slicnim situacijama, mada je malo stariji od mene ali to nema veze, znam kako se osjeca). i ja bih rado da mogu u Afriku otisla samo da ne gledam vise ovo s*anje u Bosni no..moram se pomiriti sa ovim, prihvatiti sistem i zivjeti te se zahvaliti sto sam imala priliku bar na kratko otici odavdje i vidjeti kako se tamo gore zivi (ponekad pozelim da nisam nikada to vidjela jer zelim da zivim kao oni gore a ne moze, te onda sama sebi pokvarim raspolozenje i sve ostalo) u suprotnom cu sama sebi mladost upropastiti sekirajuci se i svaki dan sve vise zivce trositi na nesto sto ne mogu promijeniti (bar ne ja sama).
muamers

#66 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by muamers »

ladyblue18 wrote:
jutarnji wrote:
Vidis zaboravila sam napisati, da ovaj jedan koji radi ali ne u svojoj bransi, je skrhao grdne pare da bi otvorio ordinaciju, a ne nikakvih 5000 kako se ovdje lupa, i ima mozda jednom mjesecno posla u toj ordinaciji.

Po tvom, otvori covjek ordinaciju i rjeseni svi problemi. :-)
A inace, kako neko da dobije kredit, ako ne radi, sta mislis, na lijepe oci?

Svasta ovdje procitati. :-)
Razmisljas kao klasicni Bosanac. Izvini ako se uvrijedis, neam namjeru- ali zbog takvih nam i jest ovako. Ne mozes raditi na skokove. 90% Bosanaca misli na vlastiti biznis kao na bogatstvo. Ne mozes sa nulom otovriti najopremljeniju ordinaciju i ocekivati da ces se obogatiti za koju godinu.
Taj je ocito napravio tu gresku...mislio je da ce opremom privuci raju. A sa koliko je ekonomista razgovarao (konsultanata) kad je planirao uloziti "silne pare"? To je ono "imam pare- imam i pameti"...zavrsio stomatologiju i odjednom zna sa parama. Eh tu je nas problem, sto ekonomista radi poslove informaticara, informaticar poslove pravnika, pravnik poslove....itd. itd. Da je radio ono sto zna, cemu je ucen, a ono sto ne zna prepustio onima koji su za to kvalifikovani, mogo je sta i ocekivati.

A ja sto sam rekao za tu ordinaciju, to je ziva istina...jest da mu je ta oprema sada u podrumu i truhne, ali je bukvalno sa 9 do 10.000 KM zapoceo posao (od toga na opremu 5.000).

Treba stisnuti guzicu i imati...i s trudom doci do cilja, ne ocekivati da ce sve samo. Necu da te necemu ucim (niti bilo koga ovde), jer ipak "ko sam ja"- niko. Ali jedno znam sa sigurnoscu, dok ne prestanemo razmislajti kao kolektiv nikada hajra nece biti u ovoj drzavi i ovakvih tema ce biti pun forum sa-x.
Wenger

#67 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Wenger »

U Australiji ne mozes raditi nista vezano za policiju - makar dok ne dobijes drzavljanstvo ali je i tad poprilicno gutavo! Nema teorije!

Za vas koji kazete da ce odlaskom iz BiH pobjeci od nozeva u tramvaju, pljacki, prebijanja, ubistava - smijesni ste! Ne mogu govoriti za druge gradove ali u Melburnu (Australija) svaki dan ima oruzanih pljacki, uboda nozevima, tuca itd...samo sto kod nas ljudi misle da se to samo u BiH desava :shock:
MELBOURNE_SARAJEVO

#68 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

Wenger wrote:U Australiji ne mozes raditi nista vezano za policiju - makar dok ne dobijes drzavljanstvo ali je i tad poprilicno gutavo! Nema teorije!

Za vas koji kazete da ce odlaskom iz BiH pobjeci od nozeva u tramvaju, pljacki, prebijanja, ubistava - smijesni ste! Ne mogu govoriti za druge gradove ali u Melburnu (Australija) svaki dan ima oruzanih pljacki, uboda nozevima, tuca itd...samo sto kod nas ljudi misle da se to samo u BiH desava :shock:
Pa to je zato sto vecina nasih ljudi nazalost nije makla dalje od Neuma :D :D a ja kad kazem da je u vecina zemalja gore nego ovde ljudi me gledaju :D :D
vox-populi

#69 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vox-populi »

Wenger wrote: Za vas koji kazete da ce odlaskom iz BiH pobjeci od nozeva u tramvaju, pljacki, prebijanja, ubistava - smijesni ste! Ne mogu govoriti za druge gradove ali u Melburnu (Australija) svaki dan ima oruzanih pljacki, uboda nozevima, tuca itd...samo sto kod nas ljudi misle da se to samo u BiH desava :shock:
Pa vidi, zavisi gdje si. U Minhenu npr. za nesto vise od dvije godine kako sam ja ovdje, nije bila nijedna oruzana pljacka, jedno ubistvo (skupina neo-nacista pretukla starijeg gospodina) te nekoliko tuca sa ozbiljnijim ishodom (teze povrede). Na cca. 800 dana kako sam ovdje i na grad od 1.4 miliona stanovnika i nije puno. Ne postoji apsolutno siguran grad, nigdje na svijetu. Ali ipak postoje sigurniji i manje sigurni gradovi, gdje vecina ovih sigurnijih je u EU. Ne idealiziram situaciju ali se osjecam puno sigurnije kako zivim ovdje.
jefferson

#70 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by jefferson »

vox-populi wrote:
Wenger wrote: Za vas koji kazete da ce odlaskom iz BiH pobjeci od nozeva u tramvaju, pljacki, prebijanja, ubistava - smijesni ste! Ne mogu govoriti za druge gradove ali u Melburnu (Australija) svaki dan ima oruzanih pljacki, uboda nozevima, tuca itd...samo sto kod nas ljudi misle da se to samo u BiH desava :shock:
Pa vidi, zavisi gdje si. U Minhenu npr. za nesto vise od dvije godine kako sam ja ovdje, nije bila nijedna oruzana pljacka, jedno ubistvo (skupina neo-nacista pretukla starijeg gospodina) te nekoliko tuca sa ozbiljnijim ishodom (teze povrede). Na cca. 800 dana kako sam ovdje i na grad od 1.4 miliona stanovnika i nije puno. Ne postoji apsolutno siguran grad, nigdje na svijetu. Ali ipak postoje sigurniji i manje sigurni gradovi, gdje vecina ovih sigurnijih je u EU. Ne idealiziram situaciju ali se osjecam puno sigurnije kako zivim ovdje.
Naravno da nigdje nije perfekto.
Ja zivim u gradu koji ima u tkz. metro podrucju oko 600,000 stanovnika. Prosle godine je bilo 29 ubistava i sva su se desila u jednom dijelu grada. Medjutim, kada parkiram pred prodavnicu ostavim prozore otvorene, siber mi je uvijek otvoren, kucu nekad zaboravim zakljucati itd, itd. U BiH sam minimalno dva mjeseca godisnje i kada parkiram auto u garazu bojim se ici do zgrade da me ne bi dijete od 13 g izbolo nozem, ili da ujutro kad dodjem necu naci automobil pa onda morati potkupiti policiju da me poveze s onima koje bi ti prvi trebali hapsiti.
O pravosudju necu uopste da komentarisem. Presude Bicakcicu i Covicu su najbolji primjer zasto bi svako normalan trebao napustiti tu propalu drzavu!
muamers

#71 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by muamers »

vox-populi wrote:
De ba mani suplje...ako fakat to ozbiljno govoris, onda si ti u te 2 godine 2x procitao novine. Evo primjera da je jos gore neg kod nas:
13.09.2009. ubijen 50-o godisnjak u tramvaju (s-bahn) kada je dvojicu momaka (17 i 18 godina) pokusao sprijeciti da drugu dvojicu jos mladih udaraju...kad su izasli, sa 20 udaraca nogom usmrtili ga.
18.01.2010. ubijen 36-o godisnji bankar sa 13 prostrijelnih rana od jednog domara i konobara (40 i 54 godine)
14.03.2010. ubijen 52-o godisnji radnik BMW-a koji je takoder studirao ekonomiju.Upucan metkom u glavu. Razlozi nepoznati.
Sedmi dan oktoberfesta 2008. izboden pakistanac i indijac. Pakistanac u vrat uboden, a Indijac u nadkoljenicu.
Imam ovih primjera jos tona...ali evo i statistickog podatka: u 2008. u odnosu na 2007. zabiljezen je porast kriminalnih aktivnosti za 10%...iduca godina za oko 11%...i u ovoj godini u odnosu na 2009. (kako je krenulo) ocekuju porast za 15%.<--- sve za Munchen.

A sto se tice incidenata u tramvajima, Sarajevo je bukvalno mila majka u odnosu na Minhen.
ladyblue18

#72 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by ladyblue18 »

Ja samo ne znam gdje ti zakljuci da narod koji hoce vani misli kako vani nema kriminala, ubistava isl. :-)
alibaba_i_30_godina

#73 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by alibaba_i_30_godina »

Previse ste se udaljili od teme. Covjek je trazio pomoc pri odlucivanju u koju bi zemlju mogao da ode a ne debatu oko toga koji je grad sigurniji. :roll:
sonnyaon

#74 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by sonnyaon »

Ne znam kakva ti je situacija prijatelju, tako da ne mogu da ti govorim de ostani ili haj kreni.

Ja sam u Americi od 96-e, sluzio sam vojsku i JNA i BH.

Dosao sam u Ameriku POTPUNO sam sa znaci 20 godina.

poceo sam raditi nakon 2 sedmice $9 na sat, i ici na fax kao redovan student. Crkavao sam od umora 7 punih godina.

Sada sam magistar financija i radim u 5-oj po jacini firmi na svijetu. Imam platu $11,000 mjesecno a i zena dobro zaradi (petaka, mozda malo i vise)

Vozim auto od $50,000 (to ti je u Bosni ko da vozis auto od KM 200,000) itd itd.

Ali buraz moj, kada bi mi zena pristala da se vratim u SA, ucinio bih to ISTE SEKUNDE. Jer Amerika je bila Amerika kad sam ja dosao u nju. Sve se pocelo kvariti od 99-e ... a sada je u Americi kataklizma. Moja tetka radi u Karitasu (odjel imigracije) i kaze 90-ih je prosjecno useljavalo u Ameriku 450,000.... A od 2004-2009 u prosjeku ne vise od 20,000.

Niko bolan vise nece 'vamo. Porez uzas... zdravstvo da ne govorim, skole katastrofalno skupe, posla NIGDJE, depresija zesca i to nema veze da li imas ili nemas pare.

Ja licno znam 20-ak Amerikanaca koji su digli sidro odavde i put pod noge prema Evropi (cak znam jednu porodicu u kojoj je muz dobio posao u Ambasadi u HR, i odmah su otisli)

Nisam pametan da ti kazem sta i kako, S V E u zivotu je individualno ali generalno u Americi je grozno!
ladyblue18

#75 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by ladyblue18 »

NeyDan wrote:Previse ste se udaljili od teme. Covjek je trazio pomoc pri odlucivanju u koju bi zemlju mogao da ode a ne debatu oko toga koji je grad sigurniji. :roll:
Nasa posla. :-)
Post Reply