piupiu wrote:2407 wrote:Admir_1984 wrote:Kakve su sanse da se ode u Australiju?
I mene ovo interesuje, ima li neko kakvih informacija?
Imas temu pod Dijaspora, cini mi se, koja se zove Kako otici iz BiH ili nesto slicno gdje je dosta raje pisalo o razlicitim opcijama.
Za Australiju generalno imaju dvije opcije u ovom trenutku (ako nemas rodbine) -- skilled migration (dakle, pogledas na vladinoj stranici za imigraciju koji su kadrovi trenutno deficitarni, ima ih svakojakih i svake godine se mijenjaju), a ima i druga opcija -- predas molbu za Novi Zeland, gdje se jos uvijek lako dobijaju vize, ostanes tamo 3 godine dok ne dobijes drzavljanstvo (mislim da je i u Australiji sada 3 ili 4 godine do drzavljanstva), pa predjes u Australiju gdje imas maltene sve beneficije kao i australijski drzavljanin, zdravstveno, mozes raditi, itd, it sl ... pa onda predas molbu za ovdasnje drzavljanstvo.
U Australiju takodje mozes doci i da studiras nesto, pa onda skupljati poene za ostanak, ali tada imas ogranicen broj radnih sati, to je malo teza varijanta. Mozes isto tako doci kao turista, pa traziti posao gdje ce neko htjeti da te sponzorise za ostanak, onda ostanes da radis s tom firmom 3 godine i usput predajes molbu za 'permanent residence'. Ima hiljadu i jedna varijanta.
Evo ti ovdje lista zanimanja koja se trenutno traze:
http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf
Imas "Commissioned Police Officer" na listi, pa bi vjerovatno mogao na tu temu nesto uraditi. Ima dosta poslova u zdravstvu, pa bi ti se zena mogla prekvalificirati ovdje, na primjer (pardon ovim drugim zainteresovanim, ja odgovorih postavljacu teme

).
A ovo ti je inace stranica gdje mozes vidjeti sve moguce vrste viza, naci formulare, mjesta gdje mozes poslati molbu, cijene viza, itd ...
http://www.immi.gov.au/
Jezik je pod obavezno za Skilled Migration, dakle, prihvatite se engleskog.
Australija je lagana za zivot, malo dosadna i malo daleko, ali je vjerovatno najbolja zemlja na svijetu za zivot na planeti u ovom trenutku. Jos bi ti najbolje bilo kad ne bi htio za Sydney ici (migracija 50%), iako je najveci grad, skup je za zivot (ali ni priblizno skup kao evropski gradovi). Melbourne je evropskiji, Adelaide je dosadan, Perth je lijep (tamo ima puno posla u ovom trenutku, ali mahom u rudarstvu -- sto je daleko od rudnika Kreka, tu se ogromna lova zgrce), Brisbane je 'zivahan' i fin, Tasmanija je prelijepa ali bi umro od dosade i tako to.
Proces traje oko 6 mjeseci, kao i kanadski, samo treba pazljivo pregledati kriterije i raditi na tome da tvoja molba dobro 'odgovori' na sve kriterije bodovanja. Tj treba pametno postaviti stvari.
Ako prodjes prvi krug, onda ce te zvati na intervju (vjerovatno u Bec, ako ides preko te ambasade), i moraces odraditi ljekarski pregled (koji se takodje placa). Osim toga, ako te jednom odbiju, mozes se zaliti po sto hiljada puta, i nove molbe slati, takav je sistem. Znam ljudi koji su u Australiji po 20 godina, a jos nemaju sredjene papire, ali ih niko ne moze istjerati van jer ima milion i jedna opcija za produzenje viza, zalbe, molbe, itd.
Moraces uraditi prevode kvalifikacija i svih dokumenata, i imati potvrdu da nisi kaznjavan. Jedini problem, kad ides sa skilled migration, je (mislim) da ne mozes odmah dobiti socijalnu pomoc kad dodjes, nego moras doci 'naoruzan' i traziti posao odmah (ali to provjeri, nisam 100% sigurna).
I tako to ... eto, nadam se da je od pomoci.