"Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#51 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by zonbirile »

@vragolan
nema potrebe za teškim riječnikom,ali nije riješenje problema isporučiti svoje resurse i tržište strancu.Pa to bar moraš priznati,niko ovde ne dolazi što nas voli,nego da izmuze i zadnju paru.Sve ono što pričaju i preporučuju nama kod sebe ne sprovode.
xyz101

#52 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by xyz101 »

vidis vragolan kako bolje zvucis kad argumentovano diskutujes ? :D
i ovaj put se slazem barem djelimicno s tobom.
normalno, svaka drzavna firma je ubi-boze lijena.
nefunkcionalna.
i sluzi sa patrijarhialne usluge visokih politicara.
vjerujem mi, tako je u bosni; ali isto tako je u njemackoj, americi,. francuskoj.

ali kada drzavna imovina sluzi za druge svrhe (u ovom slucaju boljoj mogucnosti dobijanja povoljnih kredita), onda se ta imovina ne mora odmah prodavati.
razumijes sta hocu da kazem?

ja sam privatni vlasnik. kapitalista u srzi mojih korjena. mrzim drzavnu imovinu bilo gdje u svijetu.
ali pametan covjek se mora uvijek zapitati zasto drugi pametni ljudi rade nesto.
zasto recimo svabe ne prodaju svoje leglo ljencuga a kupuju nase leglo ??
zdrav, inteligentan um ce povezati konce.

neyDan,
ja sam govorio o svom iskustvu u jednoj njemackoj drzavnoj firmi.
normalno, da sam radio sa nekim svabama u privatnim firmama, moje iskustvo bi bilo drugacije; siguran sam.
Željezničar

#53 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Željezničar »

U JP HT dd Mostar imaju 39 %. Politika je druga stvar.... Oni ne smiju imati više od 40 % učešća cjelokupnog tržišta jedne zemlje. Odluku o tome jesu li narušili tržišno nadmetanje donosi Konkurentsko vijeće. Mtel je plaćen 400 miliona Eura, a mislim da su kroz dividendu dosad izvukli barem pola tog iznosa. Pregovarali su oni i oko BH Telecoma, Mudrinić dolazio u Sarajevo kao i svojevremeno Boris Nemšić. Bilo bi intersantno vidjeti koliko je Mtel penetrirao kad su u pitanju paketi sa pretplatom, koliki su troškovi agresivne matrketinške kampanje, ali i objektivno koliko manje novca "iscuri" sad kad imaju gazdu. S druge strane BH Telecom radi dobar posao sa ADSL-om, ali Moj aTV se u tehničkom smislu pretvorial u pravi debakl, te će valjda zato biti smijenjeni Akšamija i ekipa.HT Eronet najlošije posluje, neviđen javašluk, ali i borba Čovića da preuzme kontrolu nad ovom kompanijom. Ne mislim da će se u 2010 desiti nešto radikalno, a pogotovo smanjenje cijena, prije povećanje.
GaRGa

#54 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by GaRGa »

Svu dobit koju ostvari DT ce nositi sa sobom u DE i tamo praviti skole pute bolnice i ostalo a vi cete zivjeti u izrabljenoj drzavi gdje vise ni ceste ni skole ni bo,nice nece biti.

Sretno sa Deutsche Telecom antipatriote moje....
zonbirile

#55 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by zonbirile »

raja su ogorčena na BHT pa ne vide o čemu se radi.Ne može se zbog naših sranja upropastiti nacionalna kompanija.Ima li na planeti i bliže u svemiru naftna kompanija da posluje sa gubitkom,pa naravno da nema,bio samo Energopetrol.Mjesto da ih pozatvaraju,oni na vrat na nos je tušnuli da sakriju tragove.
ultima_palabra

#56 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by ultima_palabra »

GaRGa wrote:Svu dobit koju ostvari DT ce nositi sa sobom u DE i tamo praviti skole pute bolnice i ostalo a vi cete zivjeti u izrabljenoj drzavi gdje vise ni ceste ni skole ni bo,nice nece biti.

Slažem se... s druge strane, pare danas idu u privatne džepove i u finansiranje SDA kampanje.
Zašto Vlada ne vrši vlasničku funkciju u HT Mostar? Zašto dopušta da HT Zagreb iznosi pare u vidu prenapuhanih marketinških i konsultantskih usluga, a Uprava u vidu ogromnih bonusa i troškova reprezentacije? I onda prikažu dobit od 5 miliona KM :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#57 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Truba »

GaRGa wrote:Svu dobit koju ostvari DT ce nositi sa sobom u DE i tamo praviti skole pute bolnice i ostalo a vi cete zivjeti u izrabljenoj drzavi gdje vise ni ceste ni skole ni bo,nice nece biti.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pa to je normala... dosta su nam pomoći slali i primali naše izbjeglice vrijeme je da imaju kakve koristi od nas :mrgreen:

ceste po sarajevu su sjajne pogotovo uz tramvajske šine :mrgreen:
respo

#58 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by respo »

vlasnicka struktura ht mostar

federacija bih 50,10%
t-ht hrvatski telecom zagreb 39,10%
hrvatska posta zagreb 5,23%
mali dionicari 5,57%

znaci ne moraju se povuci iz ht-a jer nisu vecinski vlasnici
Vragolan

#59 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Vragolan »

zonbirile wrote:raja su ogorčena na BHT pa ne vide o čemu se radi.Ne može se zbog naših sranja upropastiti nacionalna kompanija.Ima li na planeti i bliže u svemiru naftna kompanija da posluje sa gubitkom,pa naravno da nema,bio samo Energopetrol.Mjesto da ih pozatvaraju,oni na vrat na nos je tušnuli da sakriju tragove.

sam kazes energopetrol
a sta je sa hidrogradnjom, vranicom, krivajom, energoinvestom, itd itd itd
sve se te fime upropastavaju zbog nasih sranja, i bht bi se upropastio samo sto su skontali da je to najvrijednija koka nosilja

najbolje bi bilo da sve jake firme ostanu u drzavnom valsnistu ali da tu rade strucni ljudi i da dio dobiti ide u socijalu ili u razvoj drzave ne bi mi sekundu smetale njihove visoke plate, da rade kako treba, a ne da se finansira SDA predizborna kampanja i onda se na kraju prikaze gubitak u firmi koja prodaje havu
sto BHT ne napravi tako mocnu firmu pa da je prodaju za 20ak milijardi ako vec hoce da je prodaju
to vazi za sve firme, nego firma se dovede do prosjackog stapa, i neki hostapler je kupi za 1KM, a u medjuvremenu elita se obogatila
zonbirile

#60 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by zonbirile »

ultima_palabra wrote:

Slažem se... s druge strane, pare danas idu u privatne džepove i u finansiranje SDA kampanje.
Zašto Vlada ne vrši vlasničku funkciju u HT Mostar? Zašto dopušta da HT Zagreb iznosi pare u vidu prenapuhanih marketinških i konsultantskih usluga, a Uprava u vidu ogromnih bonusa i troškova reprezentacije? I onda prikažu dobit od 5 miliona KM :-)
-----------------------------------------
ima i tih špekulacija,ali je zvanični profit i isplačena dividenda 160mil.Vlada ne vrši svoju funkciju,koju će još manje vršiti u situaciji sa DT u igri.Stvarno ne kontam taj Štokholmski sindrom žrtve prema svome egzekutoru,vječna nada da se baš njemu to neće ponoviti.Pa u okruženju i šire je čista plačka od DT i sl. jakih operatera i u čemu je problem-neće dati Lijepi Hari da to rade u BiH,on će onako ozbiljno zagledan u daljinu ko tele u šarena vrata,održati govor i sve će biti u redu.
zonbirile

#61 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by zonbirile »

@vragolan
ne kontam tvoje postove,ali Energopetrol je primjer planetarni.Ostale firme to nisu-kužiš.
Vragolan

#62 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Vragolan »

zonbirile wrote:@vragolan
ne kontam tvoje postove,ali Energopetrol je primjer planetarni.Ostale firme to nisu-kužiš.
ma samo vici jes, kontamo se, samo mi sada mrsko objasnjavati :D
atko

#63 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by atko »

Zamolicu moderaciju da opomene\sankcionise dobro poznatog diverzanta @xyz101 kojem je specijalnost unistavanje tema tako sto napada ljude koji iznose svoje vlastito misljenje :x

@xyz101
niko se nicemu ne raduje ... nego komentarisemo kako je vlada fbih dovela u nezgodnu pozociju svoju kravu muzaru ... jer ce se pojaviti megaKrava muzara na trzistu pa se pomenuta vlada moc samo prosipar mlijeko ko nasi poljoprivrednici ;)

Ako imas svoje misljenje iznesi, ako nemas frustracije i nekulturu ispoljavaj na drugij temi HVALA
Minjo

#64 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Minjo »

rahmanjin wrote:
zonbirile wrote:samo totalni naivci vjeruju u bolje dolaskom stranog operatera.Neće biti ni investicija,ni boljeg kvaliteta,ni snižavanja cijena,a otpustiće sukcesivno 50% zaposlenih.Ne treba likovati,reflektuje se to na fondove,poreze.Razmišlja li iko što je HT Mostar tako loš u odnosu na ostale.Pa stvar knjiženja i prikazivanja dobiti.Realno će se desiti sa more,manje više šminke od novih paketa,rezanaja investicija i održavanja,otpusta 50% zaposlenih da češ imati ispod 100mil.profita,a sada imaš prijavljenih 160mil.kako?Lijepo,tako kažu u godišnjem izvještaju i čiča miča svršena priča.Pa od generalne postavke da niko ne dolazi d bi šta dao,neko uzeo,sve je jasno.
apsolutno se slazem. Ovi kriticari sto govore za prodaju neka mi navedu samo jedan primjer u okruzenju gdje je DT uradio ulaganje u investicije, novu mrezu... i gdje su to napravili dobre rezultate. Primjer je i kod nas HT Mostar jos tu DT ima manjinski dio pa kroji kapu a zamislite sta bi radili da imaju vecinski. Kad ovo govorim mislim na godisnje izvjestaje HT Mostar, pare se izvlace a dobit su prikalzali oko 4 miliona, nema sta posteno. Ja ovim ne branim BHT, tamo se moraju desiti drasticne promjene ali mislim da to ne treba prodavati, pogledajte velike zemlje rijedak je primjer da je neko prodao vecinski dio svog telekoma, imamo i primjer Slovenije, a kao negativan primjer imamo zemlje u okruzenju.
Što se tiče DT u CG fora je u tome da oni nijesu htjeli da investiraju u nove tehnologije dok ih konkurencija nije prisilila na to. Pa npr. ponašali su se krajnje "opušteno" u vezi ADSL dok m:tel nije došao. Od tada su se uozbiljili a trebutno grade i FTTH infrastrukturu na primoriju. Što se tiče cijena manje više svi hoće da ostvare veći profit što je i normalno.

Samo da znate ne može se u EU sa većinskim državnim vlasništvom. 68% dionica DT je na berzi a samo 18% u vlasništvu države. Sa aspekta korisnika najbolji model za privatizaciju je prodaja takoreći brenda (BHT), a infrastruktura bi ostala u vlasništvu države i bila bi na raspolaganju i drugim kompanijama. Međutim ovaj model donosi manje novca u kasu prodavača, tako da se u većini slučajeva prodaju i brend i infrastruktura u paketu.
milenko

#65 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by milenko »

ultima_palabra wrote:
sitno wrote:
milenko wrote:zna li ko kolika je bila cijena akcija bh telekoma, kad je dodik prodavao telekom srpske, a kolika je sada cijena???
Ovo je vrlo zanimljivo pitanje. Ima li neko odgovor?
Koliko sam pronašao, Telekom RS je zvanično prodat 20.1.2007., tada je dionica BH Telecoma vrijedila 39,58 KM, a danas vrijedi 22,05 KM. Obzirom na finansijsku krizu i na to koliko su pale ostale dionice na SASE, BHT nije loše prošao.
Ovi iz BH Telecoma mogu zahvaljivati Dodiku na toj odluci, jer nisu dobili strance kao konkurente, već Telekom Srbije koji boluje od sličnih bolesti kao i naš... doduše i sa Mtelom se jedva nose :oops: Kupio im je još par godina javašluka :-D
jbt, preko 40%...aj, ono...vrednost jedne dionice ne mora biti proporcionalna ukupnoj vrijednosti kompanije, al' i da je 20% vrijednost izgubljena, pa to su ogromne pare...
Neelix

#66 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Neelix »

da se i ja sa zonbrileTom slozim u necemu :) znaci, mijenjati upravu, menadzment, rjesavati aktuelne probleme sto prije, ali NE PRODAVATI. tih par milijardi (ako i toliko) ce se potrositi za koju godinu i...sta onda? nista. smanji nam se budzet za dodatnih 150 miliona KM godisnje.
ultima_palabra

#67 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by ultima_palabra »

milenko wrote:
jbt, preko 40%...aj, ono...vrednost jedne dionice ne mora biti proporcionalna ukupnoj vrijednosti kompanije, al' i da je 20% vrijednost izgubljena, pa to su ogromne pare...
Nije izgubljena dok ne prodaš ;-)
A i ta cijena je formirana na osnovu 2-3% tzv. free-floata (dionica koje su u slobodnoj trgovini), tako da nije relevantna u slučaju preuzimanja.
detroit-mercy

#68 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by detroit-mercy »

zonbirile wrote:raja su ogorčena na BHT pa ne vide o čemu se radi.Ne može se zbog naših sranja upropastiti nacionalna kompanija.Ima li na planeti i bliže u svemiru naftna kompanija da posluje sa gubitkom,pa naravno da nema,bio samo Energopetrol.Mjesto da ih pozatvaraju,oni na vrat na nos je tušnuli da sakriju tragove.
Ima NIS u Sbiji, posuluju sa gubitkom.
milenko

#69 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by milenko »

ultima_palabra wrote:
milenko wrote:
Nije izgubljena dok ne prodaš ;-)
A i ta cijena je formirana na osnovu 2-3% tzv. free-floata (dionica koje su u slobodnoj trgovini), tako da nije relevantna u slučaju preuzimanja.
slazem se...al' zar si optimista da ce u nekom narednom periodu opametiti se ovi iz telekoma, i pocet radit' kako treba...i imat vrijednost k'o pre 3 godine...pa jbm mu mater, 5% na onoliku vrijednost, je preko 100 miliona, ako ja matematiku havizam...kamo lijepe srece da ga ne moraju prodati...
milenko

#70 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by milenko »

detroit-mercy wrote:
Ima NIS u Sbiji, posuluju sa gubitkom.
jes', al' ga uvalise rusima, a amerikancima ce dati da grade rafineriju u smederevu...
xyz101

#71 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by xyz101 »

atko wrote:Zamolicu moderaciju da opomene\sankcionise dobro poznatog diverzanta @xyz101 kojem je specijalnost unistavanje tema tako sto napada ljude koji iznose svoje vlastito misljenje :x

@xyz101
niko se nicemu ne raduje ... nego komentarisemo kako je vlada fbih dovela u nezgodnu pozociju svoju kravu muzaru ... jer ce se pojaviti megaKrava muzara na trzistu pa se pomenuta vlada moc samo prosipar mlijeko ko nasi poljoprivrednici ;)

Ako imas svoje misljenje iznesi, ako nemas frustracije i nekulturu ispoljavaj na drugij temi HVALA
ti si nesto lose jeo covjece.
ja nikad nisam nekulturan.
ja sam ozbiljan covjek i ne bavim se literalnom kistografijom.

ako imas nesto osobno protiv mene, volio bih da znam zasto :?:
sto se tice frustracija, ocigledno je ko ih ovdje iznosi.
neki

#72 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by neki »

Bodkin wrote:
sitno wrote:
milenko wrote:zna li ko kolika je bila cijena akcija bh telekoma, kad je dodik prodavao telekom srpske, a kolika je sada cijena???
sad kolika je ne znam ali znam da su nasi planirali tada prodati ni manje ni vise nego 80%+ dionica :) za nekim 4.5 milijardi
shjooo..al ti lupas...ni u vremena kad je dionica najvise vrijedila ukupna kapitalizacija telekoma nije bila veca od 1,5 milijarde maraka...kakve ba 4,5 :lol: :lol:
Bodkin

#73 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Bodkin »

sto su se patriote upalile :) niko ne kaze da treba prodati telekom zato se moze dobiti para za njega ili sto vise volim da kazem da sam koristnik vodafone-a nego zato sto je ovo PLJACKA sto bht radi a gdje ide profit?da su oni prava transparentna firma od koje drzava ima prave koristi ne bi bio problem placati ni skuplje impulse ali ovako ostaje pljacka grupe nesposobnjakovica i ja ne znam vise nikog ko ne prizeljkuje prodaju osim zaposlenih.
Bodkin

#74 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Bodkin »

neki wrote:
Bodkin wrote:
sitno wrote:
sad kolika je ne znam ali znam da su nasi planirali tada prodati ni manje ni vise nego 80%+ dionica :) za nekim 4.5 milijardi
shjooo..al ti lupas...ni u vremena kad je dionica najvise vrijedila ukupna kapitalizacija telekoma nije bila veca od 1,5 milijarde maraka...kakve ba 4,5 :lol: :lol:
te su se cifre u javnost iznosile
neki

#75 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by neki »

Bodkin wrote:
neki wrote:
Bodkin wrote:
te su se cifre u javnost iznosile
Mozda u hrvatsku javnost..a oni to rekli u kunama
Post Reply