Kič i šund u muslimana

Rasprave o vjerskim temama.
cat lover

#51 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

bez komentara
Image
pustopoljina

#52 Re: Kič i šund u muslimana

Post by pustopoljina »

a to je ljiljan?
cat lover

#53 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

pustopoljina wrote:a to je ljiljan?
Il' je Bismillahi ...
Šta je?
Čemu?
Liči i na križ?
i statična je ;-)
pustopoljina

#54 Re: Kič i šund u muslimana

Post by pustopoljina »

da,ali je ovo ljiljan.
kao vijekovni simbol bosanskih muslimana :-)
karika koja nedostaje
ovo je skolski primjer kica/sunda cega god.
isn't that cute? but it's wrong!
black

#55 Re: Kič i šund u muslimana

Post by black »

to je kaligrafija, vrhunska umjetnost u Islamu, i spada u svetu umjetnost, koja je refleksija nebeske kaligrafije ili svog arhetipa i ovozemaljsko je uoblicenje Svete Rijeci, kaligrafija simbolizira kosmicki ritam, harmoniju i savrsenstvo Boga, i vezana je za aspekt metafizike..ova umjetnost je utemeljena na mudrosti i znanosti..itd. ;-)
pustopoljina

#56 Re: Kič i šund u muslimana

Post by pustopoljina »

naravno da je to kaligrafija,ali iskoristena u politicke svrhe.
daleko od svoje prvotne namjere.
Bosanac sa dna kace

#57 Re: Kič i šund u muslimana

Post by Bosanac sa dna kace »

sumirprimus wrote:Jel to skoro ramazan,pa tema poce sa ramazanom?
jos nekih 5 mjeseci... :wink:
bijela

#58 Re: Kič i šund u muslimana

Post by bijela »

Bosanac sa dna kace wrote:uh shto ga i bijela natruni samo da opravda Hayatov program.
inače mi komšinica od tetkine zaove radi u hayatu pa ih zato imam potrebu opravdavati :roll:
cat lover

#59 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

Kad vidite nekog čovjeka da govori 'propade narod',
on je najveća propalica (Muslim)
cat lover

#60 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

Ova vjera je lahka i niko se s vjerom neće uhvatiti u
koštac, a da ga ona neće nadvladati (Buhari)
ljubav_aha

#61 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

Religion is what an individual does with his solitariness.
Lady@es

#62 Re: Kič i šund u muslimana

Post by Lady@es »

Koliko znam pitanje vjeronauke u školi je dato na izbor ko hoće, hoće ko neće, ne mora (možda se i varam). Ako se mene bude pitalo moje na vjeronauku sutra neće! Ja sam u to prijeratno doba išla u mekteb, i ništa me niko tamo nije naučio što bi meni kao odraslom čovjeku bilo od koristi. Sve što znam, znam od svoje nane, dede itd. Plan ili program našeg učitelja iliti ga hodže se sastojao u tome da on nama prenese, između ostalog, to da samo jako loše žene budu našminkane, da jako loše žene nose farmerke, kraće suknje, razgovaraju sa muškarcima, gledaju ih u oči itd itd.... Ni riječi o ljubavi prema drugom, o poštovanju onog drugačijeg, o samom odnosu prema Bogu. Ja dođem kući i vidim svoju majku našminkanu, suknjica do koljena i kontam mene rodila loša žena! Moja majka, ne fakat što je moja, al ne bi mrava zgazila, a ja je gledam ko da je Hitler jer nije obučena na način koji je bio prihvatljiv "vjerskom čovjeku" (meni bilo 8 godina). Najveći pokretač tog vjerskog obrazovanja je bila ona (šta bi jadan hodža da zna).

Eh koliko vidim nikakve razlike ni poslije 20 godina nema. Bitno je kakvi smo u očima onog ko nas gleda, jel sve po propisu, jel komšija vidio da idemo na džummu, na teraviju, jel svjetlo upaljeno na sehuru da se zna ko posti, da je "bula" i vjerska djevojka ona sa maramom na glavi. Nema veze što je u 12h navečer na sred Titove utegnuta i u šljokicama sva blista, dere se na mobitel da sve ori. Al eto što neko reče bitna je forma ne suština.

Ramazanski program priča za sebe. Ako postim pustim sebi ilahije, ima ih na radiju i rahat. Nema mi kojekakvih Hanki ili inih pjevaljki i pjevača koji su kuće i stanove i cijeli život izgradili pjevajući po kafanama (haram para) a danas vjernici da ih nema većih. Pa onda iftari kolektivni naših "biznismena" gdje se ljudi zovu po istim tim kafanama da se pokaže moć i imućnost, ima se može se a prva komšinica im bez poštenog obroka, radnici isto tako....

Nije ovo kič ovo je užas! A najmanje od svega je Islam!
Static-X

#63 Re: Kič i šund u muslimana

Post by Static-X »

Sve biser do bisera
cat lover

#64 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

Lady@es wrote:Koliko znam pitanje vjeronauke u školi je dato na izbor ko hoće, hoće ko neće, ne mora (možda se i varam). Ako se mene bude pitalo moje na vjeronauku sutra neće! Ja sam u to prijeratno doba išla u mekteb, i ništa me niko tamo nije naučio što bi meni kao odraslom čovjeku bilo od koristi. Sve što znam, znam od svoje nane, dede itd. Plan ili program našeg učitelja iliti ga hodže se sastojao u tome da on nama prenese, između ostalog, to da samo jako loše žene budu našminkane, da jako loše žene nose farmerke, kraće suknje, razgovaraju sa muškarcima, gledaju ih u oči itd itd.... Ni riječi o ljubavi prema drugom, o poštovanju onog drugačijeg, o samom odnosu prema Bogu. Ja dođem kući i vidim svoju majku našminkanu, suknjica do koljena i kontam mene rodila loša žena! Moja majka, ne fakat što je moja, al ne bi mrava zgazila, a ja je gledam ko da je Hitler jer nije obučena na način koji je bio prihvatljiv "vjerskom čovjeku" (meni bilo 8 godina). Najveći pokretač tog vjerskog obrazovanja je bila ona (šta bi jadan hodža da zna).

Eh koliko vidim nikakve razlike ni poslije 20 godina nema. Bitno je kakvi smo u očima onog ko nas gleda, jel sve po propisu, jel komšija vidio da idemo na džummu, na teraviju, jel svjetlo upaljeno na sehuru da se zna ko posti, da je "bula" i vjerska djevojka ona sa maramom na glavi. Nema veze što je u 12h navečer na sred Titove utegnuta i u šljokicama sva blista, dere se na mobitel da sve ori. Al eto što neko reče bitna je forma ne suština.

Ramazanski program priča za sebe. Ako postim pustim sebi ilahije, ima ih na radiju i rahat. Nema mi kojekakvih Hanki ili inih pjevaljki i pjevača koji su kuće i stanove i cijeli život izgradili pjevajući po kafanama (haram para) a danas vjernici da ih nema većih. Pa onda iftari kolektivni naših "biznismena" gdje se ljudi zovu po istim tim kafanama da se pokaže moć i imućnost, ima se može se a prva komšinica im bez poštenog obroka, radnici isto tako....

Jest nekad se čovjek zapita ko očuva Islam ovdje kako Turci zdimiše
Lady@es

#65 Re: Kič i šund u muslimana

Post by Lady@es »

cat butcher wrote:
Lady@es wrote:Koliko znam pitanje vjeronauke u školi je dato na izbor ko hoće, hoće ko neće, ne mora (možda se i varam). Ako se mene bude pitalo moje na vjeronauku sutra neće! Ja sam u to prijeratno doba išla u mekteb, i ništa me niko tamo nije naučio što bi meni kao odraslom čovjeku bilo od koristi. Sve što znam, znam od svoje nane, dede itd. Plan ili program našeg učitelja iliti ga hodže se sastojao u tome da on nama prenese, između ostalog, to da samo jako loše žene budu našminkane, da jako loše žene nose farmerke, kraće suknje, razgovaraju sa muškarcima, gledaju ih u oči itd itd.... Ni riječi o ljubavi prema drugom, o poštovanju onog drugačijeg, o samom odnosu prema Bogu. Ja dođem kući i vidim svoju majku našminkanu, suknjica do koljena i kontam mene rodila loša žena! Moja majka, ne fakat što je moja, al ne bi mrava zgazila, a ja je gledam ko da je Hitler jer nije obučena na način koji je bio prihvatljiv "vjerskom čovjeku" (meni bilo 8 godina). Najveći pokretač tog vjerskog obrazovanja je bila ona (šta bi jadan hodža da zna).

E jesmo ga očuvali svaka nam čast !!!
theTruePath

#66 Re: Kič i šund u muslimana

Post by theTruePath »

Turci nisu bili odsutni ni 60 punih godina a ovdje je islam poceo bio da nestaje ;) rat je dosao i islam dozivio preporod,da nije bilo rat ubjedjen sam da bi stanje danas bilo katastrofalno
obelix1

#67 Re: Kič i šund u muslimana

Post by obelix1 »

baš mi je nešto glup naziv teme kić i šund u muslimana, valjda treba da piše Bošnjaka. Nisam musliman ali mi to baš nešto zasmeta vezati vjeru sa kičem i šundom.
Tema je dobra u kontekstu vraćanja Bošnjaka vjeri i tradiciji islama i mislim da Bajramske proslave u kafanama pokazuju na pravi način u kojoj kaljuži živimo.
Ovo sve treba da ide na obraz Ef.Ceriću i najbližm mu saradnicima koji se bave vjerskom i nacionalnom indoktrinacijom djece u školama i vrtićima.
Lady@es

#68 Re: Kič i šund u muslimana

Post by Lady@es »

Meni je ovo što se dešava poslije rata katastrofa da ne može biti veća. I prije rata je bilo ljudi koji su i klanjali i postili i poštovalo se jer je bila srcu želja da se poštuje bez obzira na komunizam i partiju i posljedice i (ne)popularnost. Daleko manje nego danas u svakom slučaju, al su ljudi radili to iz pravih razloga a ne kao sad. Pa bolje je imati 1000 ljudi u državi koji to rade kako treba nego 1000 000 koji to rade na ovakav način.
cat lover

#69 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

Predlažem, udariti žestoko po porezima na kič i šund i turbofolk
ljubav_aha

#70 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote:
Turci nisu bili odsutni ni 60 punih godina a ovdje je islam poceo bio da nestaje ;) rat je dosao i islam dozivio preporod,da nije bilo rat ubjedjen sam da bi stanje danas bilo katastrofalno

ali je nestao osjecaj solidarnosti sa komšijama drugih religijiskih opredjeljenja , a koji je postojao prije rata
cat lover

#71 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

ljubav_aha wrote:
ali je nestao osjecaj solidarnosti sa komšijama drugih religijiskih opredjeljenja , a koji je postojao prije rata
nije taj osjećaj nestao u iskrenih, nego su ga druge stvari zastrle.
ljubav_aha

#72 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

cat butcher wrote:
ljubav_aha wrote:
nije taj osjećaj nestao u iskrenih, nego su ga druge stvari zastrle.

:thumbup:

pa koliko puta napisah da nece vjernici drugih religija otici u pakao,dok su mnogi iskljucivo potvrdili da hoce,jer nisu muslimani :|
BHF_Manijak

#73 Re: Kič i šund u muslimana

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
:thumbup:

pa koliko puta napisah da nece vjernici drugih religija otici u pakao,dok su mnogi iskljucivo potvrdili da hoce,jer nisu muslimani :|
Ne mi, vec Kur`an potvrdi...razlika je ipak! :) ;-)
cat lover

#74 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

I druge religije imaju iskrenih vjernika, i to piše...
Ako se negdje ima rezervisati ulaznica za Raj neka se objavi
nemojmo se svrstavati u Turbofolkere
Last edited by cat lover on 29/03/2010 23:33, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#75 Re: Kič i šund u muslimana

Post by BHF_Manijak »

cat butcher wrote:I druge religije imaju iskrenih vjernika, i to piše...
Da, ali kako pise,nemojmo izvrcati... :) Pise koji Allaha za Gospodara uzimaju,a ne sveto trojstvo,eh za takve se kaze da ce uci u dzennetske basce :)
Post Reply