Stipendije-sta-kako :)
- hidrant
#51 Re: Stipendije
Kod konkursa gleda l' se to da li si obnovio jednu godinu,tj. da li ponovac moze dobiti stipendiju?
- Kraljica_Suza
#52 Re: Stipendije
Ne moze.hidrant wrote:tj. da li ponovac moze dobiti stipendiju?
- hidrant
#53 Re: Stipendije
Zasto to?Kraljica_Suza wrote:Ne moze.hidrant wrote:tj. da li ponovac moze dobiti stipendiju?
Znam da gubis stipendiju, ako obnovis godinu, ali zasto se ne moze ponovno aplicirati?
- Kraljica_Suza
#54 Re: Stipendije
Nisam rekla da ne mozes aplicirati, nego da ponovac nece dobiti stipendiju.
Dakle, ti apliciraj niko ti ne brani, ali te nece prihvatiti u razmatranje ukoliko obnavljas godinu, a samim tim nema ni stipendije.
Dakle, ti apliciraj niko ti ne brani, ali te nece prihvatiti u razmatranje ukoliko obnavljas godinu, a samim tim nema ni stipendije.
- Sarajevo89er
#55 Re: Stipendije
Zna li neko jel postoji štela za ove stipendije?Ako ja budem imao prosjek 9.0 ili 9.1 za stipendiju Kantona hoće li proći oni sa štelom tu ili idu svi?Hvala na odgovoru.
- hidrant
#56 Re: Stipendije
Ima prosjek 9 i jos se sekira.

- nellington
#57 Re: Stipendije
Nemoj tako ciki, ovo kolega koristi i za samopromociju 
- dr.Gonzo
#58 Re: Stipendije
Kantonalna stipendija je dobra jer se dodjeljuje prema jasno definisanim kriterijima. Ja sam je dobijao 7 godnia u kontinuitetu, bez da sam se ikad oko toga puno zezao. Potreban vam je samo prosjek (na faksu) ili uspjesi sa takmicenja za srednjoskolce. Doduse, to je ovo sto je mene kacilo, za umjetnicke skole s recimo neki drugi kriteriji.
Preporucujem i da ganjate stipendie za ucesca na raznoraznim seminarima, ljetnim skolama i slicno. Uz dobro motivaciono pismo, mozete bez velikih problema osigurati zanimljivo putovanje negdje po Evropi.
Preporucujem i da ganjate stipendie za ucesca na raznoraznim seminarima, ljetnim skolama i slicno. Uz dobro motivaciono pismo, mozete bez velikih problema osigurati zanimljivo putovanje negdje po Evropi.
- dr.Gonzo
#59 Re: Stipendije
Meni je najbolje sto covjek dobije sansu da upozna nove i razlicite ljude, pa kakva te sreca zapadne. I dalje odrzavam nekoliko kontakata sa takvih putovanja. Mada ni diploma sigurno nece nastetiti.
BTW, jel to u Austriji Forum Alpbach il nesto drugo?
BTW, jel to u Austriji Forum Alpbach il nesto drugo?
- hidrant
#60 Re: Stipendije
Mislim da nije korektno da se iskljucivo gleda prosjek.
Nije isto imati neki prosjek A na nekom tehnickom i na nekom lijevom faksu.
Nije isto imati neki prosjek A na nekom tehnickom i na nekom lijevom faksu.
- dr.Gonzo
#61 Re: Stipendije
Bio sam u Alpbachu prosle godine, i bilo je dobro. Predavanja - manje vise. Prvi dio je bio najbolji, jer sam pratio dvije serije predavanja koja su me zanimala, al kad su poceli seminari tu je postalo malo losije. U sustini, imao sam osjecaj da vecina posjetitelja te seminare dozivljavaju kao networking aktivnosti, a to mene nije zanimalo. Doduse, bilo je i nekih super predavaca, recimo covjek koji je upravljao projektom kloniranja ovce Dolly, jedan hemicar nobelovac itd. Ali kasnije je doslo do izrazaja druzenje, za koje ipak ima dosta vremena. Ja sam imao srece da sam vec znao neke ucesnike, al' se ispostavilo da su skoro svi ljudi iz bosne bili raja.Aura Perez wrote:Da, Alpbach, a vec sam jednom bila u Grazu na nekoj kao razmjeni i to je bilo fantasticno. Ja sam u Alpbachu ustvari aplicirala za 2009, ali kao dobili su previse aplikacija pa su odbijali brucose i ostavili ih za 2010 kad vise ne budu brucosi. ajd nek im budedr.Gonzo wrote:Meni je najbolje sto covjek dobije sansu da upozna nove i razlicite ljude, pa kakva te sreca zapadne. I dalje odrzavam nekoliko kontakata sa takvih putovanja. Mada ni diploma sigurno nece nastetiti.
BTW, jel to u Austriji Forum Alpbach il nesto drugo?.
gdje si sve bio?
ja sam htjela aplicirati i za onaj Interrail, to traje mjesec dana, ali je malo reci da ti treba love
Osim toga, mogao bih ti preporuciti i ljetni program Humanity in Action (http://www.humanityinaction.org/), koji se odvija u nekoliko evropskih metropola. Tu je puno manje zezanja (sve je intenzivo), ali su ljudi bili stvarno pozitivni. Isplati se cak i ako te ne zanima tematika.
Interrails bi isto trebao da je dobar (to mi se omaklo radi nedostatka vremena), samo ako mozes izdrzati 2-3 dana bez tusiranja sama sa sobom
Ima i puno stvari koje su kompetitivnog karaktera koje se isplate probati. Neki ljudi odustaju cim vide da nema garancije za uspeh (odnosno da ti konkurencija moze pokvariti planove). Tu su mi u najboljem sjecanju ostala "nagradna putovanja" u Juznu Koreju, Poljsku, Beograd (jes da je blizu, al bilo je super)....
- dr.Gonzo
#62 Re: Stipendije
Ne mora se skinuti svih deset. Mozes ispat, ne daj Boze, streberka
Al fakat je grehota propustiti takvu priliku. Ja sam otegnuo sa diplomiranjem par mjeseci, cisto da izvucem max iz slicnih guzovaca. Hocu rec studentskog zivita
Al fakat je grehota propustiti takvu priliku. Ja sam otegnuo sa diplomiranjem par mjeseci, cisto da izvucem max iz slicnih guzovaca. Hocu rec studentskog zivita
- Sarajevo89er
#63 Re: Stipendije
Molim vas,čim bilo ko od vas sazna da je izašla Kantonalna stipendija nek napiše ovdje.
-
kaktus na prozoru
#64 Re: Stipendije
evo sad vidjeh, izasao konkurs sa stipendije Fonda Bosnjaci
http://www.fondbosnjaci.co.ba/
sretno ko se odluci prijaviti, dobra je ova prva gore stipendija (ne vlade Kuvajta), navodno je 150KMx10
http://www.fondbosnjaci.co.ba/
sretno ko se odluci prijaviti, dobra je ova prva gore stipendija (ne vlade Kuvajta), navodno je 150KMx10
- Amazonka27
#66 Re: Stipendije
Od ove godine, studenti prilikom upisa (obnove) godine MORAJU uplatiti 5 KM za fond "Suada Dilberovic". Tvorac ideje je "studentski parlament" kojem takodjer studenti MORAJU uplatiti 5 KM inace ne mogu upisati/obnoviti godinu na faxu.
Boli nekoga briga sto se studenti zaduzuju, posudjuju novac, rade za sitnu lovu da bi imali za skolarine...pored toga finansirace fond za stipendije....a za ovaj "studentski paralemnt" bih fakat voljela da znam ko su oni i zbog cega njima moram uplatiti 5 KM. Jer na sve probleme koje sam naisla, rjesavala sam sama ili licno sakupljajuci grupu studenata sa peticijama i sl.
Boli nekoga briga sto se studenti zaduzuju, posudjuju novac, rade za sitnu lovu da bi imali za skolarine...pored toga finansirace fond za stipendije....a za ovaj "studentski paralemnt" bih fakat voljela da znam ko su oni i zbog cega njima moram uplatiti 5 KM. Jer na sve probleme koje sam naisla, rjesavala sam sama ili licno sakupljajuci grupu studenata sa peticijama i sl.
-
pjegica
#67 Re: Stipendije
Joj i ja sam se iznervirala kad sam vidjela da MORAM uplatiti te pare. Još su podigli cijenu upisnine sa 100 KM na 200 KM. Radim dva posla da skupim kojih 300 KM samo da upišem godinu i još moram finansirati ko zna koga...
Nije mi toliko do tih 5 KM, ali stvarno je ovo bezobrazluk.
Nije mi toliko do tih 5 KM, ali stvarno je ovo bezobrazluk.
-
caes
#68 Re: Stipendije
na kom se to faksu povecala upisnina?
-
kaktus na prozoru
#69 Re: Stipendije
100KM je za redovne, kao sto je bila.. Samo je sada 200KM za ponovce... Ne znam kako je bilo ranije, tako da ne znam ni jel ovo povecanje ili smanjenje..
-
Manager19sa
#70 Re: Stipendije
Sta je "studentski parlament" uradio za studente Univerziteta u Sarajevu, kako to da se odjednom uvede placanje ovih 5 KM za studentski parlament, a dosad se nije placalo ???

-
kaktus na prozoru
#71 Re: Stipendije
ulizao se rektoru u .... da ne prostacim ovdje 
-
tandrkalo
#72 Re: Stipendije
Zna li iko na koji nacin se moze prijaviti za stipendiju za drugi ciklus studiranja po bolonji
da li takvi studenti mogu izaci i na konkurse za obicne studente ili...?
i imate li kakvih prijedloga za nekoga sa PMFa sa prosjekom 9
da li takvi studenti mogu izaci i na konkurse za obicne studente ili...?
i imate li kakvih prijedloga za nekoga sa PMFa sa prosjekom 9
- *miara*
#73 Re: Stipendije
ja sam vec pocela nabavljati dokumente za konkurs koji ce izaci u oktobru.
na web stranici opcine novi grad pise za proslogodisnji konkurs, izmedju ostalog:
potvrdu o upisu u 2008/09. školsku godinu
jel to ona obicna potvrda da sam redovan student? ili fkt postoji neka posebna potvrda o upisu za ovakve prilike?
izjavu da kandidat ne prima stipendiju po drugom osnovu,
ja sam napisala da ne primam nijednu drugu stipendiju jer se nisam mogla sjetiti sta tacno pise na konkursu. hoce li mi to prihvatiti ili moram doslovno napisati: ne primam stipendiju po drugom osnovu?
http://www.novigradsarajevo.ba/stream/a ... =666&sta=3
na web stranici opcine novi grad pise za proslogodisnji konkurs, izmedju ostalog:
potvrdu o upisu u 2008/09. školsku godinu
jel to ona obicna potvrda da sam redovan student? ili fkt postoji neka posebna potvrda o upisu za ovakve prilike?
izjavu da kandidat ne prima stipendiju po drugom osnovu,
ja sam napisala da ne primam nijednu drugu stipendiju jer se nisam mogla sjetiti sta tacno pise na konkursu. hoce li mi to prihvatiti ili moram doslovno napisati: ne primam stipendiju po drugom osnovu?
http://www.novigradsarajevo.ba/stream/a ... =666&sta=3
-
maxim2000
#74 Re: Stipendije
Stipendiju u Novom Gradu su prosle godine dobili svi koji su se prijavili i to studenti po 100 km mjesecno a srednjoskolci cini mi se po 75km. Samo je potrebno prikupiti sve papire koji su navedeni u konkursu i naravno da zivite na podrucju Novog Grada!!!
- Sarajevo89er
#75 Re: Stipendije
A znate li išta,živi bili,za Novo Sarajevo?Planiraju li ti siromasi išta udijeliti ove godine u vezi ovih stipendija?Gledao sam na njihovoj stranici i ništa.Pitao sam kantonalno ministarstvo za njihove stipendije i kaže mi ženska "stipendije? ne znam bogami,teško,nema se,rebalans " td. itd.Ne izgleda dobro,definitvno.